Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-04-25, 22:49   #3121
Katka_krk
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
hehe ale druty sa zakladane coraz grubsze wiec watpie czy bedziesz miala zamontowany cienszy niz masz :P zmiana luku powoduje zmiane nacisku na zeby im grubszy drut tym wiekszy nacisk. najpierw jest cienki zeby do krzywulcow pasowal, a w miare prostowania coraz grubszy zeby staly prosto w luku jak powinny
ale juz chyba nie ma grubszego niz ja mam?
kasiek spojrz na link i ocen

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-26, 05:49   #3122
smv
Zakorzenienie

dziewczynki a po co takie cos na podniebienie sie zaklada/???
Stary 2007-04-26, 08:38   #3123
jucha
Wtajemniczenie

Jutro idę na założenie gumek separacyjnych na dół i orto wspomniała, że na górę założy mi jakieś łańcuszki pomiędzy szpary po wyrwanych piątkach. Miałyście coś takiego? Czy mam się nastawić psychicznie na podwójny ból: rozciąganie spowodowane gumkami na dole i do tego ciągnięcie zębów przez łańcuszki na górze? Bo tak to sobie wyobrażam
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-26, 14:02   #3124
kasiek87
Kokon pro

Applegirl moje akurat bylo bardzo uciazliwe ( mam porownanie z siostra moja) ona miala zaraz pod samym podniebieniem, a ja mialam troche pod, nie moglam lykac normalnie o tabl to w ogole lepiej nie wspominac, na samym poczatku krztusilam sie piciem i ciezko sie mowilo, po tym zeby bylo zabawnie to zawiniete na srodku rozcielo mi jezyk wyszlo miesko spuchlo, bol nieziemski bo caly czas ten drut na nowo wrzynal sie w rane, na szczescie po interwencji orto i mojej wytrwalosci heh w leczeniu sie zagoilo, ale do tej pory mam blizne na jezyku, wiec niestety nie u kazdego jest ladnie milo i przyjemnie, a moja sis nie miala zadnych problemow z tym wiec po prostu zalezy od osoby

Cytat:
Napisane przez Katka_krk Pokaż wiadomość
ale juz chyba nie ma grubszego niz ja mam?
kasiek spojrz na link i ocen
hehe z tego co widze to mam grubszy, a orto przez ta szpare pewnie mi jeszcze grubszy zalozy bo cos marudzila o grubszym ;]

Cytat:
Napisane przez smv Pokaż wiadomość
dziewczynki a po co takie cos na podniebienie sie zaklada/???
takie cos jak na tamtym zdjeciu to zeby 6 byly w jednej linii i nie pouciekaly z jakies dziwne strony

Cytat:
Napisane przez jucha Pokaż wiadomość
Jutro idę na założenie gumek separacyjnych na dół i orto wspomniała, że na górę założy mi jakieś łańcuszki pomiędzy szpary po wyrwanych piątkach. Miałyście coś takiego? Czy mam się nastawić psychicznie na podwójny ból: rozciąganie spowodowane gumkami na dole i do tego ciągnięcie zębów przez łańcuszki na górze? Bo tak to sobie wyobrażam
lancuszek mam zalozony na zdjeciach tych co ostatnio wklejalam, to takie gumeczki wszystkie polaczone ze soba mozna je miec tylko na kilku zebach albo na calosci troche boli ale efekty sa duzo szybsze, ogolnie nie ma tragedii z tym bo szybko przestaje bolec

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-26, 14:05   #3125
smv
Zakorzenienie

Kasiek dzieki
a ja mam kolejne pytano oczywscie
http://i18.photobucket.com/albums/b1...h/eightmos.jpg na tym zdjeciu sa gumnki ale wtaka jedna calosc polaczone...to tak dla 'jaj' zrobione czy to ma jakies inne dzialanie?? tak czesto widze takie zdj datego 'zapytowywuje'
Stary 2007-04-26, 19:32   #3126
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Kasiek dzieki
a ja mam kolejne pytano oczywscie
http://i18.photobucket.com/albums/b1...h/eightmos.jpg na tym zdjeciu sa gumnki ale wtaka jedna calosc polaczone...to tak dla 'jaj' zrobione czy to ma jakies inne dzialanie?? tak czesto widze takie zdj datego 'zapytowywuje'
no wiec to wlasnie jest lancuszek trzyma zeby mocno i zamyka szpary wszelkiego rodzaju

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-04-26, 20:14   #3127
smv
Zakorzenienie

o rety wiec mnie to bedzie czekalo;/ ja tak nie chce ble...
czyli jak bede miec szpary po czwórkach to prawdopodbnie bede taki bajer nosila..łe nie podoba mi sie to ale jka mus to mus.

a pierscienie zaklada sie na które zeby?5,6,7 ?? te mi zostaly ostatnie a chyba miedzy 6 i 7 cos zaczyna sie dziac, ide w pon do dentysty na wyrywanie to od razu zerknie co tam jest;/ ble.
w razie by co mozna boorowac zeby u dentysty z aparatem co nie? rety...martwie sie tym czyms miedzy 6 i 7;/ jeszcze tego mi brakowało;/

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-04-26, 20:41   #3128
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
o rety wiec mnie to bedzie czekalo;/ ja tak nie chce ble...
czyli jak bede miec szpary po czwórkach to prawdopodbnie bede taki bajer nosila..łe nie podoba mi sie to ale jka mus to mus.

a pierscienie zaklada sie na które zeby?5,6,7 ?? te mi zostaly ostatnie a chyba miedzy 6 i 7 cos zaczyna sie dziac, ide w pon do dentysty na wyrywanie to od razu zerknie co tam jest;/ ble.
w razie by co mozna boorowac zeby u dentysty z aparatem co nie? rety...martwie sie tym czyms miedzy 6 i 7;/ jeszcze tego mi brakowało;/

co ci powiem to ci powiem ladny kolor lancuszka jak sie wybierze to wyglada duzo fajniej niz sam druciak z gumkami tak jakby caly byl kolorowy ja polecam turkus
a pierscienie na 6 a czasem na 7 ale przewaznie na 6, tak zeby mozna leczyc gdy sa w aparacie tylko dentysta musi uwazac bardziej

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-04-27, 06:31   #3129
smv
Zakorzenienie

kasiek a Ty nosilas lancuszek? to nosi sie raczej na poczatku czy przy koncu by zamknac szparki???

zyczcie mi powodzenia (ach ta moja skromnosc:p) dzis kolokwium z wiedzy o stanach zjednoczomnych ble....nieodbrze mi ze stresu

Milego dnia aparatki! heh pewnie i tak nikt nie przeczyta tego z rańca ale co tam!
Stary 2007-04-27, 07:34   #3130
doomka
Raczkowanie

GG do doomka

Ja po pół roku mam na dole łańcuszek. Mam takie łososiowe gumeczki. Łańcuszek sosdaje im tylko uroku. Ja mam narazie przez 4 tygodnie łańcuszek, bo co dalej będzie to nie wiem. Mnie szybko przestało boleć.
Ja mam pytanko: takie śmieszne gumeczki łączące górę i dół za te haczyki w klamrach... po co to jest? Kiedy się to zakłada?
I co z wybielaniem zębów? Będziecie wybielać po zdjęciu apartka?
doomka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 08:27   #3131
karolinusienka
Zakorzenienie

Cytat:
kasiek a Ty nosilas lancuszek? to nosi sie raczej na poczatku czy przy koncu by zamknac szparki???

zyczcie mi powodzenia (ach ta moja skromnosc:p) dzis kolokwium z wiedzy o stanach zjednoczomnych ble....nieodbrze mi ze stresu

Milego dnia aparatki! heh pewnie i tak nikt nie przeczyta tego z rańca ale co tam!
kochana zycze ci powodzenia )

aha witam ponownie wszystkie aparatki i aparatow <jesli sa tacy tutaj >
dzisiaj umawiam sie na wizyte do orto bo kaska juz sie odlozla <nie wazne ze tylko na 1 rate, ale wazne , ze w ogole jest rodzice beda ze mnie dumni hehe > i zakladam aparacik. jupi jupi

narazie pierwsza wizyta<ah ktora to juz ta pierwsza u roznych orto ;/> bo musze sie dowiedziec co i jak zmoimi zabkami, cczy wyrywac czy leczyc. bo mam problem z 5, bo dowiedzialam sie jak mialam zabieg na 8 robiony <wyciecie kapturka-nie polecam nikomu oj nie polecam>, ze jest do leczenia i sie wlasnie zastanawiam czy isc leczyc czy najpierw do orto bo jak sie okaze ze trza wyrywac to szkoda mi tak na prawde jest kaski na leczenie tej 5 ehhehe trza oszczedzac

a wiec dzisiaj dzwonie, tzn juz dzwonilam, ale nikt nie odbieral ;/ ale dzisiaj zadzwonie i pewnie wizyte bede miala po majowce hehe goood - rodzice sfinansuja wizyte ehhe

zycze wszystkim milego dzionka
karolinusienka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 12:50   #3132
alufa
Zakorzenienie

wcześniej pisałam, że mam coś z dziąsłami, później bolał mnie ząb i co się okazało...

mam stan zapalny dziąseł podobno nie czyściłam dokładnie zębów. szczoteczkę trzeba mocno dociskać (zamki nie poodpadają jak mi pan dent powiedział) i jestem podłamana z tego powodu dostałam płyn do płukania i kolejna wyzyta jutro
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 16:36   #3133
eloteteie
Zadomowienie

Miałam wyrwane 4 (górną i dolną po lewej stronie). Czy też będę miała taki łańcuszek, czy jest szansa, żeby dociągnąć 5-tkę do kła po prostu drutem?

Jak już jesteśmy przy łańcuszku - trzeba go koniecznie zakładać na cały łuk czy można tylko na np. 2 zęby, żeby je przyciągnąć do siebie?

Kompletnie się nie znam <wstydniś>
eloteteie jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 17:16   #3134
agiii
Zadomowienie

ja mam zwykly drut aby dociagnac piątki....
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 18:38   #3135
AppleGirl
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez eloteteie Pokaż wiadomość
Miałam wyrwane 4 (górną i dolną po lewej stronie). Czy też będę miała taki łańcuszek, czy jest szansa, żeby dociągnąć 5-tkę do kła po prostu drutem?

Jak już jesteśmy przy łańcuszku - trzeba go koniecznie zakładać na cały łuk czy można tylko na np. 2 zęby, żeby je przyciągnąć do siebie?
nie sądzę, żeby sam drut był w stanie dociągnąć do siebie zęby, moim zdaniem potrzebny będzie łańcuszek
a to czy założysz łańcuszek na 2 czy wszystkie zęby zależy od wady

dziewczyny, co wy przestraszyłyście się łańcuszka czy co?? wydaje mi się, że jest on niezbędny gdy chcemy, żeby zęby się poprzesuwały
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-27, 19:01   #3136
smv
Zakorzenienie

to wiaodmo ze niezbedny ale ja zawsze myslalam ze to jest tak dla picu:P a tu zeby docignac zeby heh....
jeszcze 20 dni i drutuje sie;P
Stary 2007-04-27, 19:06   #3137
kasiek87
Kokon pro

Cytat:
Napisane przez doomka Pokaż wiadomość
Ja po pół roku mam na dole łańcuszek. Mam takie łososiowe gumeczki. Łańcuszek sosdaje im tylko uroku. Ja mam narazie przez 4 tygodnie łańcuszek, bo co dalej będzie to nie wiem. Mnie szybko przestało boleć.
Ja mam pytanko: takie śmieszne gumeczki łączące górę i dół za te haczyki w klamrach... po co to jest? Kiedy się to zakłada?
I co z wybielaniem zębów? Będziecie wybielać po zdjęciu apartka?
te gumki gora dol to wyciaga zaklada sie jak sobie orto wymysli sluzy to do ustawienia prawidlowego zgryzu

Cytat:
Napisane przez eloteteie Pokaż wiadomość

Kompletnie się nie znam <wstydniś>
raczej zakladaja lancuszki ale to naprawde nic strasznego i mozna zalozyc tylko na 2 zeby ja tak mialam i mozna na caala szczeke tak tez mialam :P

Cytat:
to wiaodmo ze niezbedny ale ja zawsze myslalam ze to jest tak dla picu:P a tu zeby docignac zeby heh....
jeszcze 20 dni i drutuje sie;P
no odliczaj odliczaj pozniej tez bedziesz ale do konca

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Stary 2007-04-27, 19:17   #3138
smv
Zakorzenienie

hehe pewnie tak, bede liczyla juz po 2 tygodnaich;P
Stary 2007-04-27, 20:04   #3139
Tikitaka
Raczkowanie

Od poniedziałku mam aprat i z dnia na dzień jest coraz gorzej. Otóż sam aparat jest całkiem znośny, a nawet mogłabym zapomnieć że go wogóle nosze, gdyby nie pewien fakt. Chodzi o to że mam narazie ominiętą dwójke która jest z tył. A jedynka jest połączona z trójką taką sprężynką (miałyście może coś takiego?). I robi sie miejsce dla tej dwójki. I ta spręzynka wbija mi sie w warge od wewnątrz. Dzisiaj zauważyłam że już wbiła mi sie całkiem głęboko. Boję sie ze moze to doprowadzic do jakiś powikłań. A ponadto sprawia mi to niemiłosierny ból, która czasem dopowadza mnie nawet do łez (np. kiedy sie śmieje). A mojej orto nie bedzie przez cały ten tydzien i nie mam pojęcia co zrobić . Myślicie że moge na tą sprężnke używać wosku? I drugie pytanie: jak tego wosku używać? Próbowałam pare razy zrobić to tak jak mi powiedziała orto, ale jakoś mi nie wychodziło. Jak wy używacie wosku?
Narazie włożyłam sobie tam troszke watki i teraz tak sie nie wbija i nie boli. Ale watka to chyba nie jest dobre rozwiązanie na dłuższą mete bo mi powchodzi w te różne szpary aparatu.
Prosze pomóżncie!!!
myśli złych”
Tikitaka jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-04-27, 22:52   #3140
AppleGirl
Rozeznanie

wosku używasz tak jakby to była plastelina, czyli przyklejasz ją do miejsca które cie uwiera/rani
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 00:09   #3141
emeczka
Wtajemniczenie

dziewczyny!!! ostatni (siódmy) ząb wyrwany ale mnie skatowała dentystka... godzinę mi zęba wyrywała, bo znieczulenie nie chciało działać... po 4,5 ampułkach wreszcie się udało aaa jak się cieszę że to był ostatni ząb spisany na straty!!!

moje zielone gumki (tzn niebieskie, przyprawione kurkumą... ) dochodzą do siebie w rezultacie codziennie mam inny kolor gumeczek i za każdym razem wychodzi coś ładnego

buziaki dla wszystkich
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 04:47   #3142
smv
Zakorzenienie

hihi emeczka is that You??? wyobrazalam sobie Ciebie inaczej!Mile zaskoczenie!
ja wyrywam osttaniego zeba rowniez w pon.
Stary 2007-04-28, 06:57   #3143
paulagwiazda
Wtajemniczenie

O proszę Ja też miałam łańcuszek założony Najpierw na cały łuk, a teraz mam tylko na dwie dolne jedynki, bo zrobiła mi się szpara pomiędzy tymi ząbkami A zeszły się zębole w ciągu jednego dnia... także lepiej łańcuszek mieć
Stary 2007-04-28, 08:31   #3144
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

ja też mam łańcuszek na górnych jedynkach
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 09:51   #3145
agiii
Zadomowienie

ja pomomo ze mialam wyrwane dwie czwórki mam normalny drut ktory mi dociąga piątke w tą szpare a nie zadne lancuszki.....
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-04-28, 12:46   #3146
smv
Zakorzenienie

dziewczyny ja mam taki problem ze leci mi krew przy szczotkowaniu .
czasami jka sie nawet nachyle to nagle mam pelna buzie krwi..nie wiadomo czemu. miedzy 6 i 7 mam takie ciemne i nie wiem czy to prochnica czy kurcze obrzek dziasla ide wpon do denstysty ale czy bede mogla miec zalozony aparat z czyms takim?? do zalozenia jeszcze 3 tyg to ma nadzieje ze do tego czasu wylecze to COś.
Stary 2007-04-28, 12:50   #3147
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
dziewczyny ja mam taki problem ze leci mi krew przy szczotkowaniu .
czasami jka sie nawet nachyle to nagle mam pelna buzie krwi..nie wiadomo czemu. miedzy 6 i 7 mam takie ciemne i nie wiem czy to prochnica czy kurcze obrzek dziasla ide wpon do denstysty ale czy bede mogla miec zalozony aparat z czyms takim?? do zalozenia jeszcze 3 tyg to ma nadzieje ze do tego czasu wylecze to COś.
to ja Ci odpowiem, bo akurat mam to samo. dent powiedział, że to zapalenie dziąsła. z tym, że ja noszę aparat i rusza mi się szóstka przy czym pluję krwią (dużą ilością krwi) i boli mnie to jak cholera

polecił mi Eludril i LEPSZĄ HIGIENĘ zębów. musisz dokładniej czyścić szóstki i siódemki.
Stary 2007-04-28, 18:50   #3148
smv
Zakorzenienie

alufka dzieki z aodp....nic poza tym nie musisz robic? tylko czyscic...ja kurcze czyszcze dokladnie zeby i w ogole nie wiem no ale okaze sie w poniedzialek
Stary 2007-04-28, 19:57   #3149
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
alufka dzieki z aodp....nic poza tym nie musisz robic? tylko czyscic...ja kurcze czyszcze dokladnie zeby i w ogole nie wiem no ale okaze sie w poniedzialek
tylko nie ufaj tak bezgranicznie mojej odpowiedzi. ja poprostu mam takie same objawy jak Ty. z tym, że ja mam już aparat... napisz koniecznie co Ci dent powiedział
Stary 2007-04-28, 19:59   #3150
sylwiusia89
Raczkowanie

hej, mam pytanie do dziewczyn które juz zakończyły swoja "przygode" z aparatem stałym lub ruchomym.

Czy zauwazyłyście może że zmienił się wam troche układ twarzy? Czesto jest tak ze przez zeby twarz ma taki inny wygląd,wiele osób przez swoje zęby wygląda jakby "na siłe" mieli zamknięte usta, a słyszałam ze aparaty oprócz tego ze poprawiają stan uzębienia to również pozytywnie moga wpłynąc na układ twarz.

Czy było tak w waszym przypadku?

Może zauważyłyście, ze wasza twarz jest jakaś ładniejsza?

Plizz....odpiszcie, jeśli cos takiego dostrzegłyście

Pozdrawiam
sylwiusia89 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości