Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 37 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2006-12-02, 21:50   #1081
Oleńka =)
Rozeznanie

Dot.: Jaki stały aparat?

A ja jestem od dzisiaj posiadaczką aparatu: takiego jak Piwonia ( z tylu zamki metalowe, z przodu krysztalowe) . Zabki troszke bola, ale myślałam ze bedzie gorzej
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-03, 10:13   #1082
pIWONIA
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
A ja jestem od dzisiaj posiadaczką aparatu: takiego jak Piwonia ( z tylu zamki metalowe, z przodu krysztalowe) . Zabki troszke bola, ale myślałam ze bedzie gorzej
To witam w klubie
Ja też spodziewałam się nie wiem jakiego bólu, nawet dwie tabletki zażyłam na zaś Niepotrzebnie
pIWONIA jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-03, 10:47   #1083
paulagwiazda
Wtajemniczenie

A mi się właśnie odkleił zamek :[ u góry z tyłu. Cóż mam teraz zrobić? :P
Stary 2006-12-03, 11:02   #1084
Oleńka =)
Rozeznanie

Tak bylo wieczorem... w nocy o 4 spac z bolu nie moglam, ale bez tabletek sie obeszlo

Teraz jest juz lepiej, mozna wszystko przetrwac.
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-03, 13:11   #1085
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Oleńka =) Pokaż wiadomość
a jak długo się czeka na założenie aparatu od dostarczenia zdjęć i analizy tych wycisków?
jutro mam wizytę i już nie mogę się doczekać
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-03, 15:02   #1086
devi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez paulagwiazda Pokaż wiadomość
A mi się właśnie odkleił zamek :[ u góry z tyłu. Cóż mam teraz zrobić? :P
mi tez się odkleił ale na dole i poszłam z tym do orto to mi powiedziała że nie ma u mnie sensu go doklejac bo mam założony łańcuszek i by mi musiała całe to ściągać
Cytat:
Napisane przez jucha Pokaż wiadomość
a jak długo się czeka na założenie aparatu od dostarczenia zdjęć i analizy tych wycisków?
jutro mam wizytę i już nie mogę się doczekać
ja miałam tak, ze w środe robiłam zdjęcie, w czwartek byłam u orto wzięła mi odciski ząbków i na hyrax, w piatek byłam wyrwać ząb (:/) a we wtorek mi zakładała już aparat
długość czekania zależy chyba od tego czy ma akurat wolny termin
devi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-03, 18:28   #1087
truskava
Zakorzenienie

28 grudnia bede miala zakladane gumki separacyjne, a 8 stycznia - aparat. i do tego jeszcze musze iśc na wyrwanie dwóch górnych czwórek. i teraz pytanie: kiedy najlepiej to zrobić? myslalam zeby pojsc tak miedzy 1 a 5 stycznia, ale boje sie ze wtedy nie wytrzymam z bolu? ktory nie dosc ze bedzie spowodowany pewnie tymi gumkami separacyjnymi, to jeszcze tymi wyrwaniami:/ a Wy jak myslicie?
truskava jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-04, 21:26   #1088
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
28 grudnia bede miala zakladane gumki separacyjne, a 8 stycznia - aparat. i do tego jeszcze musze iśc na wyrwanie dwóch górnych czwórek. i teraz pytanie: kiedy najlepiej to zrobić? myslalam zeby pojsc tak miedzy 1 a 5 stycznia, ale boje sie ze wtedy nie wytrzymam z bolu? ktory nie dosc ze bedzie spowodowany pewnie tymi gumkami separacyjnymi, to jeszcze tymi wyrwaniami:/ a Wy jak myslicie?
wiesz, każdy reaguje inaczej... mnie przy gumkach separacyjnych zęby bolały niemożliwie (aparat to przy tym betka...). miejsca po czwórkach w sumie się szybko goiły, ale chyba na wszelki wypadek warto mieć trochę czasu w razie ewentualnych problemów... powikłania są raczej rzadko, no ale chyba lepiej mieć troszkę czasu tak na wszelki wypadek... jeśli Ci się uda, wyrwij zarazy jak najszybciej, żeby już się zdążyły podgoić przed separacjami

pozdrawiam!!!
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-05, 07:46   #1089
jucha
Wtajemniczenie

ortodontka powiedziała, że nie ma możliwości łączenia: z przodu kryształy, a z tyłu metalowy aparacik Ewentualnie na górną szczękę kryształowy, a na dolną metalowy. I chyba tak będę zmuszona zrobić
Teraz muszę usunąć 4 ósemki jaki to koszt? trochę odwlecze się wszystko, bo 8-ki trzeba wyrywać osobno i z dużym odstępem czasu na gojenie każdej
Stary 2006-12-05, 08:00   #1090
truskava
Zakorzenienie

Emeczka, ja juz tez tak myslalam, zeby isc na wyrwanie tych czworek przed separacjami, ale z drugije strony, to oznacza, ze na swieta i sylwestra bede miala szpary po tych wyrwaniach! a szczerze mowiac wolalabym tego uniknac, same rozumiecie, prawda?:P chociaz moze wcale nie bedzie tak mocno tego widac? w koncu to czworki a nie np jedynki, hyhyhy;p
Stary 2006-12-05, 08:08   #1091
lili88
Raczkowanie

Czesc dziewczyny! Moge sie wpisac do Waszego klubu? Od miesiaca mam stały aparacik na gornej szczece. No dolny zakladam w styczniu. I ale musze sie Wam pochwalic ze ja ten na gorze mam przewidziany tylko na pol roku, poniewaz mialam bardzo mala wade. Wlasciwie to juz po 2 tygodniach noszenia zostala ona naprawiona. Bylam w szoku ze tak szybko a teraz bardzo sie ciesze Wlasciwie to juz sie tak do niego przyzwyczilam ze nie wiem jak poradze sobie z rozstaniem
Stary 2006-12-05, 11:47   #1092
haniap
Raczkowanie

[quote=jucha;3202086]ortodontka powiedziała, że nie ma możliwości łączenia: z przodu kryształy, a z tyłu metalowy aparacik Ewentualnie na górną szczękę kryształowy, a na dolną metalowy. I chyba tak będę zmuszona zrobić

co ortodonta to inna teoria chciałam aparat ceramiczny czyli biały a moja orto mi powiedziała ze na tylnie zęby załozy metalowe zamki bo lepiej sie trzymaja ale zapłaciłam normalnie czyli 2,5 tys za łuk i nic taniej. Radze ci jeszcze pojśc na konsultacjie do innego orto bo az mi sie nie chce wierzyc że musisz wyrywać ósemki i do tego az 4 o kochana coś mi tu smierdzi słyszałam o takich szalonych ortodontach bo sama byłam u jednego moja też mi na sciemniała ale wkoncu się za nia wzięłam i ze szczegółami wypytuje o kolejnych etapach leczenia. co do wyrywania niestety musialam usunąc ale tylko dwa (za jednym zamachem) i to w trakcie noszenia aparatu za każdy płaciłam po 50 zł
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-05, 12:18   #1093
jucha
Wtajemniczenie

wiesz wybrałam bardzo dobrą klinikę w Wawie, więc nie podejrzewam nawet ortodotnkę o "ściemnianie". 8-ki muszę wyrwać, bo się nie wyrżnęły na wierzch, a na zdjęciach widać wyraźnie jak rosną bokiem do 7-ek i im zagrażają a swoją drogą pójdę też zapytam mojego ulubionego denstystę, który to na aparat mnie namówił
Stary 2006-12-05, 12:22   #1094
devi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez haniap Pokaż wiadomość
radze ci jeszcze pojśc na konsultacjie do innego orto bo az mi sie nie chce wierzyc że musisz wyrywać ósemki i do tego az 4 o kochana coś mi tu smierdzi słyszałam o takich szalonych ortodontach bo sama byłam u jednego moja też mi na sciemniała ale wkoncu się za nia wzięłam i ze szczegółami wypytuje o kolejnych etapach leczenia. co do wyrywania niestety musialam usunąc ale tylko dwa (za jednym zamachem) i to w trakcie noszenia aparatu za każdy płaciłam po 50 zł
ja naprzykład mam tak, ze ósemki wogóle mi nie wyrosły, znaczy nie widać ich ale na zdjeciu wyszły jako normalne duże zdrowe zęby tylko ze rosną mi pod skosem przez co naciskają mi na zeby i sciskają mi je do przodu i przez to sa krzywe. i tez musze je usunąć, znaczy wspominała o tym orto na początku mojego leczenia ale teraz chyba wypadło jej to z głowy co bardzo mnie cieszy bo ja nie wyobrażam sobie tego wyrywania bo mam miec chirurgicznie wyrywane czyli z rozcinaniem dziąsęł itd. i orto powiedziała mi tez na początku że mimo tego ze teraz mnie to nie boli to za pare lat moge mieć problemy z bólem, zgryzem i stawem w szczęce :/
Stary 2006-12-05, 13:25   #1095
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez truskava Pokaż wiadomość
Emeczka, ja juz tez tak myslalam, zeby isc na wyrwanie tych czworek przed separacjami, ale z drugije strony, to oznacza, ze na swieta i sylwestra bede miala szpary po tych wyrwaniach! a szczerze mowiac wolalabym tego uniknac, same rozumiecie, prawda?:P chociaz moze wcale nie bedzie tak mocno tego widac? w koncu to czworki a nie np jedynki, hyhyhy;p
ja miałam takie ogromniaste szpary po czwórkach jeszcze mi się nie zsunęły a rok mam aparat nie żebym Cię strzaszyła czy coś jak mówię albo się uśmiecham to je widać
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-05, 14:12   #1096
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez devi Pokaż wiadomość
ja naprzykład mam tak, ze ósemki wogóle mi nie wyrosły, znaczy nie widać ich ale na zdjeciu wyszły jako normalne duże zdrowe zęby tylko ze rosną mi pod skosem przez co naciskają mi na zeby i sciskają mi je do przodu i przez to sa krzywe. i tez musze je usunąć, znaczy wspominała o tym orto na początku mojego leczenia ale teraz chyba wypadło jej to z głowy co bardzo mnie cieszy bo ja nie wyobrażam sobie tego wyrywania bo mam miec chirurgicznie wyrywane czyli z rozcinaniem dziąsęł itd. i orto powiedziała mi tez na początku że mimo tego ze teraz mnie to nie boli to za pare lat moge mieć problemy z bólem, zgryzem i stawem w szczęce :/
mam dokładnie to samo i tylko chirurgicznie mogę je usunąć, najpierw góra (najważniejsza), a dołem mamy się potem zająć...
Stary 2006-12-05, 14:25   #1097
paulagwiazda
Wtajemniczenie

Cytat:

Uh, ja też mam taki sam problemik orto mi powiedziała, że za parę lat tj jak będe miec około 18 to żebym usunela ósemki. ofc nie wyrżnęły się i trzeba będzie rozcinać dziąsełko. Ale tak samo jak w twoim przypadku ortodontka chyba zapomniała o tym i ja jej o tym przypominać nie będę
Stary 2006-12-05, 15:43   #1098
devi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka Pokaż wiadomość
ja miałam takie ogromniaste szpary po czwórkach jeszcze mi się nie zsunęły a rok mam aparat nie żebym Cię strzaszyła czy coś jak mówię albo się uśmiecham to je widać
mi się szpara po dolnej czwórce zsunęła wciągu dwóch miesięcy orto założyła mi łańcuszek na dolne zęby i wszytskie ząbki się zrównały w krótkim czasie
Cytat:
mam dokładnie to samo i tylko chirurgicznie mogę je usunąć, najpierw góra (najważniejsza), a dołem mamy się potem zająć...
Cytat:
Napisane przez paulagwiazda Pokaż wiadomość
Uh, ja też mam taki sam problemik orto mi powiedziała, że za parę lat tj jak będe miec około 18 to żebym usunela ósemki. ofc nie wyrżnęły się i trzeba będzie rozcinać dziąsełko. Ale tak samo jak w twoim przypadku ortodontka chyba zapomniała o tym i ja jej o tym przypominać nie będę
ja jak już dam sobie wyrwać te zęby to tylko pod narkozą
Stary 2006-12-05, 18:41   #1099
truskava
Zakorzenienie

co do moich osemek to tez orto powiedzial ze bedzie trzeba je kiedys usunac. bo ja aoarat bede miaal tylko na gorny luk i powiedziala ze jak na dole zacznie sie cos dziac, znaczy zeby beda mi nachodzily jeden na drugi to mam sie zglosic do niej, bo to na pewno przez ta wyrastajaca osemke, kotra mi sie nie zmiesci:/ yh:/ a z kolei u gory osemka wychodzi mi jakos bokiem calkiem tak dziwacznie i tez bedzie pewnie usunieta. ale jeszcze niemowila jak to bedzie usuwane ! az strach pomyslec!
Stary 2006-12-05, 19:56   #1100
Maggie_90
Wtajemniczenie

[quote=haniap;3203276]
Cytat:
ortodontka powiedziała, że nie ma możliwości łączenia: z przodu kryształy, a z tyłu metalowy aparacik Ewentualnie na górną szczękę kryształowy, a na dolną metalowy. I chyba tak będę zmuszona zrobić

co ortodonta to inna teoria chciałam aparat ceramiczny czyli biały a moja orto mi powiedziała ze na tylnie zęby załozy metalowe zamki bo lepiej sie trzymaja ale zapłaciłam normalnie czyli 2,5 tys za łuk i nic taniej. Radze ci jeszcze pojśc na konsultacjie do innego orto bo az mi sie nie chce wierzyc że musisz wyrywać ósemki i do tego az 4 o kochana coś mi tu smierdzi słyszałam o takich szalonych ortodontach bo sama byłam u jednego moja też mi na sciemniała ale wkoncu się za nia wzięłam i ze szczegółami wypytuje o kolejnych etapach leczenia. co do wyrywania niestety musialam usunąc ale tylko dwa (za jednym zamachem) i to w trakcie noszenia aparatu za każdy płaciłam po 50 zł

Nic nie smierdzi, wszystko zalezy od wady
Ja czekam, aż mi wyrosną, bo mam na dole za mało zębów, jak ktoś ma małą szczękę a dużo ząbków to wtey się własnie krzywią.

P.S. Pojutrze ściągam

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-05, 23:59   #1101
emeczka
Wtajemniczenie

mi na początku ortodontka kazała wyrwać... 7 zębów!!! myślałam że zejdę jej na fotelu ale poszłam do innej i ta powiedziała, że muszę wyrwać bagatela 5 zębów... a te dwa które teraz mi oszczędziła, zostawimy na próbę, bo może się okaże że jednak moga zostać... wyrywanie naprawdę nie jest takie straszne, tylko trzeba iść do sprawdzonego dentysty (ja raz nie poszłam i potem się solidnie nacierpiałam...). a co do dziur po zębach... chyba wszystko zależy od uśmiechu u mnie nie sa aż takie widoczne, ale jakoś nie chcą zniknąć (a mija już drugi miesiąc). choć muszę przyznać że efekty są po prostu super moje ząbki z każdym dniem są prostsze
Stary 2006-12-06, 10:17   #1102
devi
Raczkowanie

dziwnych macie tych ortodontów O_O moja powiedziała mi że dzisiaj ortodontyka jest tak rozwinięta że nie trzeba a nawet niepowinno się wyrywać zębów O_O
ja miałam wyrywany tylko dlatego ze 8 lat temu byłam leczona u innej ortodontki i ona kazała mi wyrwać czwórke u góry a ta teraz kazała wyrwać tylko dlatego bym miała zęby symetrycznie.
ja nie wiem po co wyrywacie te zęby. wystarczy zdecydować się na rozszerzanie szczęki, aparat do tego kosztuje ok. 600zł, zależy jaka sruba ma być.
Stary 2006-12-06, 13:00   #1103
haniap
Raczkowanie

jak dla mnie jest to tez nie zrozumiałe poco te całe wyrywania przed wyr zębów nosiłam aparat jakies 4 miesiące i miałam juz piękny prosty uśmiech perz 1,5 roku nie chciały mi się szpary zejść nawet teraz je mam nie tak duze ale są. moja orto mówi że juz sie zeszły - na moje oko nie, czas leci planowo powinnam sciągnąc ap za trzy miesiące (po 2,5 roku noszenia) ale chyba jeszcze długa droga przede mna
haniap jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 15:27   #1104
Skiba
Raczkowanie

GG do Skiba

Hej wszystkimmoj problem z ząbkami polega na tym,że są bardzo mocno krzywe...a mianowicie 2 górne sa okręcone o 90 stopni każdy!i ja niestety nie nosze aparaciku mimo że bardzo bym chciała.. Rodzice uważają,że jak sobie kiedyś tam sama zarobie to bede miała ehh masakranie rozumiem ich oni naprawde nie widzą tego jak przez to cierpie...czy ktoś jeszcze ma taki problem jak ja?? pozdrawiam
Stary 2006-12-06, 16:12   #1105
Malinka_Malwinka
Zakorzenienie

no nie wiem czy lepiej jest rozszerzać szczękę niż te parę ząbków poświęcić
Wystarczy pozostawić na lodówce serek, a po miesiącu nie dość, że ożyje, odzyska barwy, zapach i sprężystość, to na dodatek sam do nas przyjdzie. Gdy zaś poczekamy cierpliwie znów miesiąc, serek ten zacznie do nas przemawiać w ludzkim języku, a przy odrobinie ćwiczeń nad głosem na pewno zaśpiewa
Malinka_Malwinka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 17:04   #1106
devi
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Malinka_Malwinka Pokaż wiadomość
no nie wiem czy lepiej jest rozszerzać szczękę niż te parę ząbków poświęcić
a jak potem się okaże że zęby nie zsunęły się tak jak miały to będziesz biegać z gigantycznymi szczelinami? nie na tym polega przecież leczenie aparatem. poza tym, ortodonta powinien opierać się na tym co ma i nie zmieniać tego a nie "ten ząbek mi tu nie pasuje to go pukniemy... o i ten! i moze ten... no i ten." ja bym nie dała sobie tak rwać.
Stary 2006-12-06, 17:30   #1107
emeczka
Wtajemniczenie

Cytat:
dziwnych macie tych ortodontów O_O moja powiedziała mi że dzisiaj ortodontyka jest tak rozwinięta że nie trzeba a nawet niepowinno się wyrywać zębów O_O
ja miałam wyrywany tylko dlatego ze 8 lat temu byłam leczona u innej ortodontki i ona kazała mi wyrwać czwórke u góry a ta teraz kazała wyrwać tylko dlatego bym miała zęby symetrycznie.
ja nie wiem po co wyrywacie te zęby. wystarczy zdecydować się na rozszerzanie szczęki, aparat do tego kosztuje ok. 600zł, zależy jaka sruba ma być.
wiesz, ja nie byłam u jednego lekarza. skoro dwa razy usłyszałam prawie to samo (co do ósemek nie były zgodne, ale co do reszty- owszem) coś w tym musi być. wybrałam dwóch najlepszych ortodontów w mieście, konsultowałam się też z 3 dentystkami. wszyscy mówili jedno: szczęka jest bardzo malutka i o wieeele za duże zęby. to nie jest kwestia tego, czy orto jest rozwinięta czy nie. wg mnie każdy ma inny układ szczęki, inne problemy z zębami i nie można od razu powiedzieć że orto jest zła bo każe wyrywać. a swoją drogą wolę wyrwać zęby niż za kilka lat zakładać aparat od nowa, bo moje zęby znów się pokrzywią z braku miejsca. "niewyrywanie" nie zawsze jest najlepszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2006-12-06, 18:59   #1108
Maggie_90
Wtajemniczenie

Ja miałam trzy opcje:

- wyrwać dwie czwórki na górze (bo na DOLE MAM O DWA ZĘBY ZA MAŁO)
- zrobić dwie luki na dole i w ich miejsce wstawić nowe ząbki
- nie wyrywać i liczyć na boskie zmiłowanie, że ósemki wepchną się z tyłu

Zdecydowałam się na ostatnią opcję, chociaż istnieje niemałe prawdopodobieństwo, że zęby z powrotem się rozsuną.
Ale sama chciałam

P.S. Trzymajcie jutro za mnie kciuki o 15 40- wtedy pozbędę się mojej uprzęży

https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...6#post47604606
Maggie_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2006-12-06, 19:22   #1109
truskava
Zakorzenienie

a ja nie mam ani kasy, ani czasu zeby latac po innych orto i sie z nimi konsultowac, czy moja obecna orto dobrze robi czy zle, wysylajac mnie na wyrwanie dwoch gornych czworek, bo przeciez chyba wie co robi,prawda? poza tym w mojej malej miescinie to chyba jedyna orto bodajze? wiec jestem zdana na los i wierze ze bedzie dobrze! aha, zdecydowalam sie: na wyrwanie tych czworek ide jeszcze przed swietami bo ja taka malo odporna na bol, wiec wole nie ryzykowac idac na wyrwanie, z zalozonymi juz gumkami separacyjnymi. wiec pojde przed swietami, i wtedy bol przezyje i rany mi sie ladnie zagoja! krotko mowiac, wszytsko na spokojnie
Stary 2006-12-06, 20:09   #1110
thaitii
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Maggie_90 Pokaż wiadomość
Ja miałam trzy opcje:

- wyrwać dwie czwórki na górze (bo na DOLE MAM O DWA ZĘBY ZA MAŁO)
- zrobić dwie luki na dole i w ich miejsce wstawić nowe ząbki
- nie wyrywać i liczyć na boskie zmiłowanie, że ósemki wepchną się z tyłu

Zdecydowałam się na ostatnią opcję, chociaż istnieje niemałe prawdopodobieństwo, że zęby z powrotem się rozsuną.
Ale sama chciałam

P.S. Trzymajcie jutro za mnie kciuki o 15 40- wtedy pozbędę się mojej uprzęży
Koniecznie się pochwal jak było Trzymam kciuki
-Nie przejmuj się, zaraz tam będę!"
thaitii jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości