![]() |
#151 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Przerwa między zębami
dzięki, miejsmy nadzieje że dojdzie do założenia aparatu
![]() ![]() to będzie pierwsza rzecz jaką zrobię ![]() a jak ja porównałam moją sytuację ojciec powiedział, że przecież mama zarabia to jej się należy, skoro źle sie z tym czuje, tylko że ja na aparat tez sama zarobiłam i też się z tym źle czuję, a dłużej czekać nie moge, bo z wiekiem leczenie bedzie trwało dłużej ale niestety w mojej rodzinie sa różne poglądy na te same sprawy w zależności kogo one dotyczą np. pieniądze mojego brata tez ich nie obchodzą, może zmieniać co pół roku samochód inwestowac w niego wszystkie pieniądze, i ostatnio słyszałam rodziców jak mówili, że przecież to jego pieniądze, nie przepije ich, nie wyda na papierosy, a skoro lubi i mu to frajde sprawia, poprawia humor i jest szczesliwy to niech pakuje kase w samochody ale ja swojej kasy nie mogę wydawac na to co chcę i sa problemy ![]() ale cóż ![]()
![]() |
#152 |
Zakorzenienie
|
Trzymaj się Bluegirl! Na pewno mama nie będzie miala nic przeciwko, przeciez chodzi tu o Twoje zdrowie i samopoczucie, a nie o bezmyślny wybryk.
Ja noszę aparat juz prawie 1,5 roku. Nieładnie się podpinając zadam też pytanie do dziewczyn, które mają to juz za sobą lub są posiadaczkami aparatu. Mianowicie, miałam wyrwane 2 zdrowe ząbki (czwórki). Nie mialam duzej wady, ale wyzynające się ósemki wypychały moje ząbki do przodu i wada mogłaby się znacznie pogłębić (raczej na pewno by się pogłębiła).Aparat mam tylko na górnej szczęce i przy uśmiechu widać z boku puste miejsca. Czy któras z Was, po 1,5 roku noszenia miala takie przerwy? Podobno aparat nosi sie srednio 2 lata... Nie chce mi się wierzyc, ze te przerwy znikną w pół roku. Troche się boję, mimo zapewnień pani doktor ze "w razie czego zrobimy wypełnienie". Jakos mnie to nie pociesza ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#153 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() Ja aparat noszę już 9 miesięcy, Bluegirl przygotuj się na to, że chwilami jest baardzo ciężko. I wtedy marzę tylko o tym, żeby nareszcie go zdjąć. Ale widzę, że zależy CI na tym i jesteś zdeterminowana, więc na pewno będzie ok ![]() Taszkin, mi usunięto 4 zdrowe czwórki i jak do tej pory tylko "na dole" nie ma po nich pustych miejsc, natomiast na górze jeszcze trochę to potrwa ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#154 |
Zakorzenienie
|
przygotowałam się na to ze czasem bede miała go dosyć, tak mi sie chyba wydaje, naprawde (no może nie na 100%
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#155 |
Raczkowanie
|
Bluegirl podziwiam cie
![]() ![]() ![]() ![]()
#156 |
Zakorzenienie
|
Ciekawe czy będę taka pewna siebie jak usłysze cenę tego ustrojstwa
![]() ale jestem zdecydowana od kilku łądnych lat i coraz bardziej sie boję tej wizyty ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#157 |
Zakorzenienie
|
no i byłam na wizycie, niestety nie obejdzie sie bez dwóch łuków, musze mieć założony i dół i górę, na poczatek musze podciąć wiązadełko i wyrwac dwie dolne czwórki
i pewnie to zrobie, ale wtedy moje oszczednosci już powaznie stopnieją, nie stac mnie na 2 łuki, a ortodonta nie chce sie zgodzic na jeden, bo powiedziała że dół bedzie mi krzywił górę, i musi je dopasować same przygotowania do założenia aparatów to bedzie już pewnie 700zł czyli zostanie mi 2000zł czyli koszt jednego łuku mniej wiecej, a gdzie kasa na drugi łuk? na wizyty ![]() podetne to wiązadełko, wyrwe dwa zeby na dole i znów bedę zbierać kasę do skutku, pomieszały sie poważnie moje plany, myślałam że uda mi sie przekonać ortodonte na jeden łuk, ale niestety nie mam pytanie do osób które spotkały sie z podcinaniem wiązadełka, czy to może spowodowac ruch jedynek, że rozejda się jeszcze bardziej, albo że się zsuną? ehhh kiepsko kiepsko ![]()
![]() |
#158 |
Zakorzenienie
|
Z tego co wiem, wiazadełko "ciągnie" jedynki do przodu. Trzeba go naciąć by było łatwiej nimi manipulować aparatem. U mnie obeszło sie bez, choc noszę dopiero rok (jeden łuk) i dr powiedziała, ze możliwe, ze trzeba będzie to jeszcze zrobić. Moj brat ma zamiar załozyc aparat ruchomy (taki na noc) i tez zaleca sie mu naciąć wiazadło.
|
![]() ![]() |
![]() |
#159 |
nabija na KOPIĘ kopistów.
okrutnica jakaś... |
gdy zęby są nie za duże i przerwa nie ma więcej niż 2-3 mm można zrobić zwykłą kosmetykę zębów czyli uzupełnić wypełnieniem światłoutwardzalnym tę lukę. Ale w przypadku większych luk i sporych jedynek aparat jest lepszy.
Podziwiam Cię Ewuś za wytrwałość w zbieraniu pieniędzy na ten cel ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#160 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
podobno własnie grube i mocno wrośnięta wiązadełko utrudnia zamknięcie szpary, a po jego podcięciu same sie czasem odrobinę zsuwają
![]() ![]() |
![]() |
#161 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Aguś a może Ty wiesz coś o tym wiązadełku ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#162 |
Konto usunięte
|
Uch...ja też mam problem z zębami ale odwrotny...Otóż mam duże zęby (Wrrr...moje jedynki wyglądaja jak łopatki
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#163 | |
okrutnica jakaś... |
Cytat:
za bardzo nie pomogę gdyż na dzień dzisiejszy w naszej przychodni nie ma jeszcze ortodonty ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#164 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() czeka mnie jeszcze wyrywanie dwóch zdrowych piątek na dole ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#165 | |
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#166 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ja już sama nie wiem co i jak z tym wiązadełkiem jest ![]() ![]() ![]() w takim razie czekam z niecierpliwościa na jakiekolwiek informacje ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#167 |
Raczkowanie
|
moja kolezanka miała większa szparke pomiedzy zebami. nosiła aparat (na stałe) przez 1,5 roku i teraz ma idealnie złaczone ząbki.
koszta zrobienia aparatu (o ile pamietam) mniej niż 1000zł + wizyty co miesiąc u lekarza (na podkręcamnie śrubek) ![]() polecam ci jeśli chcesz zlikwidowac szparke. chociaz do bardzo drogi wydatek... |
![]() ![]() |
![]() |
#168 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
najgorzej jest włąsnie jak trzeba założyć 2 łuki, bo wtedy nawet wizyty są droższe bo ok 100zł albo więcej co miesiąc ![]() sama juz nie wiem, najbardziej mnie zastanwia w tym to wiązadełko, bo moja mama pokazywała moje RTG pantomograficzne ortodontce która była u nas w sanatorium w miescie i ona powidziała żeby podciąć wiązadełko i zaczekać aż ósemki u góry całkiem wyjdą bo ona poprzesuwają zęby, to wychodziłoby na to że takie grube i głęboko wrośnięte wiązadełko przeszkadza w zejściu się zębów skoro kazała je najpierw podciąć bo tylko w przypadku diastemy się je podcina, a w przypadkach kiedy linia środkowa zębów jest przesunięta, czy zeby są stłoczone nie podcina się go wogóle, czyli wychodzi na to że wiązadełko utrudnia zamknięcie szpary, a nie odwrotnie, bo jeśli to własnie wiązadełko ciągnęło by zeby do siebie, to podcinane by było w przypadku stłoczenia zębów, a nie w diastemie ale tu pojawia sie pytanie czy w moim wieku możliwe jest jeszcze żeby te ósemki wychodzace dość mocno przesunęły wszystki zęby, tak żeby szpara trochę sie zamknęła ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#169 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Po wyrwanych czwórkach mam dziury po bokach, ale mam nadzieje, ze dzięki ósemkom ząbki szybciej się zejdą. |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#170 |
Zakorzenienie
|
to daje mi trochę nadzieji że może te ósemki wychodzace troche ścisną mi zeby
![]() czuć je już pod dziąsłem ale jeszcze nie przebiły sie na zewnątrz, na dole szybciej mi wychodza, gdzieś czytałam że jakoś ortodonci czasem przecinają to dziąsło żeby szybciej wychodziły na zewnątrz, musze poszperac w tygodniu jak znajdę troche wolnego czasu o tych ósemkach ![]()
![]() |
#171 |
okrutnica jakaś... |
ósemki mogą wyrzynać się nawet po 30-tce
![]() Blue, pytałam, ale nie dostałam konkretnej odpowiedzi, niestety. Najwyżej w przyszłym tygodniu zapytam o wiązadełko innych lekarzy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#172 |
Zakorzenienie
|
Na początku lutego idę na comiesięczną wizytę. Zapytam o więzadło i dam znać
![]() pozdrawiam! |
![]() ![]() |
![]() |
#173 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#174 | |
okrutnica jakaś... |
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#175 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#176 |
Raczkowanie
|
![]()
hej!
![]() Mam następujące pytanie - jak często chodzicie na wizyty kontrolne do ortodonty? Ja już nosze aparat prawie 1.5 roku i w zasadzie nie widzę większych zmian - to co się najbardziej nie podoba ( dwójki troszke schowane za jedynkami) moim zdaniem nie ulega zmianom ![]() ![]() ![]() pozdrówka E. |
![]() ![]() |
![]() |
#177 |
Raczkowanie
|
Dot.: Pytanie do noszących stały aparat
Co 1,5- 2 miesiace. Niedlugo mam juz miec zdejmowany, ale boje sie, ze cos wypadnie i bede musiala go nosic dluzej. A jesli chodzi o wymiane luku to to tez roznie bywa. Mi wymieniala luk bardzo rzadko, ale aparat nosilam ze wzgledu na szczeke, a nie na zeby, wiec to tez inaczej. Mozesz zasiegnac jezyka u innego lekarza, ale z calkowita zmiana radzilabym sie wstrzymac.
|
![]() ![]() |
![]() |
#178 | |
Raczkowanie
|
![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#179 |
Zakorzenienie
|
Ja chodziłam raz w miesiącu, miałam dośc mocno skręcane druty, aparat nosiłam rok, tylko na górną szczękę. Miałam zbyt wąską szczękę i musiałam usunąc dwie górne czwórki, przednie zęby nachodziły na siebie i reszta sie wykrzywiała.
#180 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:08.