Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY - Strona 75 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2007-03-11, 20:28   #2221
cichy_podmuch_wiatru
Rozeznanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
Napisane przez aaricia8 Pokaż wiadomość
Poprawa u Ciebie jest niesamowita i bardzo szybka

Byłam wczoraj na pierwszej wizycie. Aparat mam mieć za 2 tygodnie - muszę wyleczyć 2 dziurki w międzyczasie. Chcę założyć porcelanowy na dwa łuki. Na szczęście nie trzeba niczego wyrywać Ortodontka powiedziała, że chce mi założyć ekspander - czy ktoś z tu obecnych to nosił? Powiedziała, że wtedy całość leczenia jest dużo szybsza. Obawiam się jednak tego ekspandera. Wydaje mi się, że to baaardzo niewygodne jest (nosi się na podniebieniu, ponoć odstaje na jakieś 0,5 cm).
Inne pytanie - jakiego koloru gumki polecacie do aparatu porcelanowego?
ja mam przeźroczyste...
07.01.2016 r. - 64 kg
21.02.2016 r. - 63 kg

Do celu pozostało 4 kg
cichy_podmuch_wiatru jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-11, 20:31   #2222
nikiii
Zadomowienie

GG do nikiii

witam ponownie jejku, już nie mogę się doczekać aż mi założą aparat pytałam się o zamki mini (bo chcę metalowy) a orto stwierdził, że jego zamki są wygodne... no ok zastanawiam się czy te "normalne" bardzo różnią się od mini? Czy któraś z dziewczyn tu obecnych ma właśnie takie "normalne"?
nikiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-11, 21:32   #2223
AppleGirl
Rozeznanie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

znalazłam w googlach zdjęcie ekspandera: http://www.johnsdental.com/articles/ortho/fixed/npe.htm
chyba o to chodzi

ja mam coś podobnego, moja orto mówi że to łuk podniebienny, więc to raczej nie jest to samo

o i jeszcze tutaj kilka fotek, ja mam to co na zdjęciu jest podpisane "Palatal Bar"
http://www.bracemeup.com/appliances.html

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-03-12 o 16:10 Powód: post pod postem
AppleGirl jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-11, 22:12   #2224
kw1@t3k
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez rutka_86 Pokaż wiadomość
Witam ja tez przesledzilam juz cxaly ten watek i nie wiem czemu wczesniej sobie drutow nie zalozylam , czym sie jest staarszym tym trudniej podjac decyzje.. a czy Ty masz duza wade?? bo ja mam dwie odstajace bdosyc sporo wampirze dwojki i boje sie ze aparat krysztalowy tego nie zalatwi...
moje zabki przed aparatem
http://img244.imageshack.us/img244/5323/00017mb3.jpg
i po nalozeniu
http://img181.imageshack.us/img181/282/00031vs5.jpg
czy wada jest duza..no 2 osoby powiedzialu, ze dopiero w aparacie widac, za mam krzywe zeby w sumie od 7 do jakiegos 12 roku zycia nosilam aparat wyjmowany i nawet bylo ok, ale po wyrosnieciu osemek zgryz sie mocno sciesnil...
kw1@t3k jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-11, 22:41   #2225
emeczka
Wtajemniczenie

któraś z dziewczyn pytała o kolorowe ligatury do kosmetycznego aparatu: znalazłam wreszcie to zdjęcie
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg aparacik.jpg (75,7 KB, 330 załadowań)
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-11, 22:53   #2226
00aga00
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez kw1@t3k Pokaż wiadomość
i po nalozeniu
czy wada jest duza..no 2 osoby powiedzialu, ze dopiero w aparacie widac, za mam krzywe zeby w sumie od 7 do jakiegos 12 roku zycia nosilam aparat wyjmowany i nawet bylo ok, ale po wyrosnieciu osemek zgryz sie mocno sciesnil...
Jak dla mnie to nawet lepiej wyglądają ząbki w aparacie serio miłego noszenia
trochę śpiąca
trochę bardziej milcząca
lecz widać można żyć bez powietrza !"

00aga00 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 10:54   #2227
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
i po nalozeniu
no powiem Ci ze moja wada wyglada bardzo podobnie.. a musialas wyrywac jakies zebole?? i gdzie zakladalas aparacik??
rutka_86 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2007-03-12, 11:03   #2228
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

właśnie wróciłam od orto, załozyła mi nowy zamek o połowę mniejszy od tamtego, zęby nadal mnie nie bolą tylko czasem ciągną, no i przednimi nie moge gryźć.
Madziorka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 13:48   #2229
alufa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Madziorka Pokaż wiadomość
właśnie wróciłam od orto, załozyła mi nowy zamek o połowę mniejszy od tamtego, zęby nadal mnie nie bolą tylko czasem ciągną, no i przednimi nie moge gryźć.
spokojnie wszystko wróci do normy... pamiętam, że ja myślałam że to już zawsze będzie tak bolało ja jestem teraz na etapie nie jedzenia niczego co twarde. za jakies 2 tygodnie dolny łuk. znowu sobie pocierpię
alufa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 13:54   #2230
kasiek87
Kokon pro

wybaczcie jakosc moj telefon nie chce lapac ostrosci ;] dwa zdjecia jedno zaraz po zalozeniu aparatu, drugie po roku ;] zamki zwykle metalowe :P
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg marzec.jpg (33,1 KB, 511 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg marzec07.JPG (6,1 KB, 526 załadowań)

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

Edytowane przez kasiek87
Czas edycji: 2007-03-12 o 13:55 Powód: nie ta fotka :D
kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 13:57   #2231
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez emeczka Pokaż wiadomość
któraś z dziewczyn pytała o kolorowe ligatury do kosmetycznego aparatu: znalazłam wreszcie to zdjęcie

Dzięki To ja o to pytałam

Katka_krk jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-12, 16:27   #2232
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez alufa Pokaż wiadomość
spokojnie wszystko wróci do normy... pamiętam, że ja myślałam że to już zawsze będzie tak bolało ja jestem teraz na etapie nie jedzenia niczego co twarde. za jakies 2 tygodnie dolny łuk. znowu sobie pocierpię
powiem ci że nie jest tak źle, nastawiłam się na ból a tak naprawde aż tak bardzo mnie nie boli orto mi powiedziała że w razie co żebym wzieła sobie coś przweciwbólowego ale ani razu nie było takiej potrzeby, także jestem miło zaskoczona, po za tym jestem w niezłym szoku, aparat noszę 4 dzień przed jego założeniem przy zagryzaniu zębów jedynka górna tarła delikatnie o dolną a dziś się zoorientowałam że już nie trze i mam jeszcze nawet trochę miejsca, nie sadziłam że tak szybko zobacze pierwsze efekty a właściwie poczuję
Stary 2007-03-12, 16:33   #2233
agiii
Zadomowienie

MADZIORKA no ja tez sie dziwilam bo wogole mnie nie bolało) a teraz juz normalnie jem chlebek ze skórka tez zauwazylam ze dolne przednie ząbki juz na siebie nie nachodzą (jak załozyl mi separatory to wszystkie poszły na przód i zaczelu na siebie nachodzic)
a w szkole nawet sie podobal moj aparat wszyscy mówili zebym sie usmiechnela...ale nieeeee... jescze nie teraz jak mi sie wyprostują były tylko nieliczne przykre komentarze...
agiii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-12, 16:39   #2234
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

Cytat:
Napisane przez agiii Pokaż wiadomość
MADZIORKA no ja tez sie dziwilam bo wogole mnie nie bolało) a teraz juz normalnie jem chlebek ze skórka tez zauwazylam ze dolne przednie ząbki juz na siebie nie nachodzą (jak załozyl mi separatory to wszystkie poszły na przód i zaczelu na siebie nachodzic)
a w szkole nawet sie podobal moj aparat wszyscy mówili zebym sie usmiechnela...ale nieeeee... jescze nie teraz jak mi sie wyprostują były tylko nieliczne przykre komentarze...

no widzisz za dwa lata jak bedziesz mieć zęby jak z reklamy to ty bedziesz mogła dawać przykre komentarze tym osobą które teraz tobie dają
Stary 2007-03-12, 21:44   #2235
kw1@t3k
Raczkowanie

Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
no powiem Ci ze moja wada wyglada bardzo podobnie.. a musialas wyrywac jakies zebole?? i gdzie zakladalas aparacik??
nie, nie musialam rwac chociaz czesto dorosli musza, ale moja orto uwaza, ze sie obejdzie. Jestem z gdyni, no i tu sie lecze

Mam jeszce pare pytan dotyczacych sprzetu pielegnacyjnego; ucze sie go stosowac i ciezko mi to idzie, np poslugiwanie sie tzw wyciorkiem...zaopatrzylam sie tez w specjalne nici oral-b super floss, specjalnie do aparatow, ale....no nie wiem, boje sie, ze sobie cos odegne albo narusze...macie na to jakis sposob?? Kupilam tez nasadke ortho i szczoteczke oral b vitality..co prawda usilowano mi sprzedac sprzecior za 300-500 zl, jako specjalistyczna szczoteczke, ale...czy to ma sens, czego Wy uzywacie? I jeszcze plyn, uzywam KIN, ale razem ze szczoteczka w zestawie kupilam tez plyn elgydium w kolorze zielonym..no i po przeplukaniu szybko mylam zeby, bo wydawalo mi sie, ze aparat zlapal zielonkawy odcien...

prosze o wypowiedzi nt sprzetu czyszczacego no i technik..czy elektryczna szczoteczka mozna sobie w jakis sposob zaszkodzic??

Edytowane przez Madziorka
Czas edycji: 2007-03-13 o 09:08 Powód: post pod postem

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2007-03-12, 22:06   #2236
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Mam jeszce pare pytan dotyczacych sprzetu pielegnacyjnego; ucze sie go stosowac i ciezko mi to idzie, np poslugiwanie sie tzw wyciorkiem...zaopatrzylam sie tez w specjalne nici oral-b super floss, specjalnie do aparatow, ale....no nie wiem, boje sie, ze sobie cos odegne albo narusze...macie na to jakis sposob?? Kupilam tez nasadke ortho i szczoteczke oral b vitality..co prawda usilowano mi sprzedac sprzecior za 300-500 zl, jako specjalistyczna szczoteczke, ale...czy to ma sens, czego Wy uzywacie? I jeszcze plyn, uzywam KIN, ale razem ze szczoteczka w zestawie kupilam tez plyn elgydium w kolorze zielonym..no i po przeplukaniu szybko mylam zeby, bo wydawalo mi sie, ze aparat zlapal zielonkawy odcien...

prosze o wypowiedzi nt sprzetu czyszczacego no i technik..czy elektryczna szczoteczka mozna sobie w jakis sposob zaszkodzic??
Wyciorkiem czyszcze miedzy aparatem gdy jakies jedzenie mi wejdzie(to gdy nie moge umyc zebow) a takto to po kazdym myciu gdy cos zostane to czyszcze.

Co do tego to sie nic nie bój Nic nie popsujesz!

Co do takiego drogiego sprzetu to mysle ze to nie ma sensu...tylko nieliczne kolezanki moje ktore nosza aparat uzywaja elektrycznej...ja uzywam zwykłej i takiej specjalnej co ma rowek w ksztalcie V z Oral-B.

A co do płynow to wiem ze niektóre farbuja (gdzies tutaj chyba była mowa o tym) ...ja co prawda uzywam ortho Kin i on jest bezbarwny ale dokładniej co do płynu elgydium to musi ktos doswiadczony napisac

Stary 2007-03-12, 22:10   #2237
kw1@t3k
Raczkowanie

ja zaopatrzylam sie i w specjalna "stacjonarna" szczoteczke i w elektryczna, ktorej przed aparatem nie uzywalam...natomiast chyba mam wrazenie czystszych zebow wlasnie po elektrycznej. Mam tez problem z ubytkami przyszylkowymi, zaleczalam wszystko przed aparatem, a powodowane byly wlasnie wada zgryzu i prawdopodobnie zla technika czyszczenia. Elektryczna szczoteczka napewno nie wywoluje takiego nacisku jak zwykla, z tego zakupu jestem akurat bardzo zadowolona, Zaplacilam w tesco 79 zl, koncowka ortho po 18 zl.
Stary 2007-03-13, 08:31   #2238
rutka_86
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez kasiek87 Pokaż wiadomość
wybaczcie jakosc moj telefon nie chce lapac ostrosci ;] dwa zdjecia jedno zaraz po zalozeniu aparatu, drugie po roku ;] zamki zwykle metalowe :P
oj, widac różnice, widac i to duza!!
Stary 2007-03-13, 08:42   #2239
jucha
Wtajemniczenie

hey Kochane Aparatki tym razem piszę raczej do przyszłych Aparatek, które zastanawiają się nad inwestycją dot. aparatu
Tak więc do końca maja'07 w każdej klinice LIM w Polsce są zniżki 20% na aparaty stałe: tradycyjne oraz kosmetyczne.
Promocja nie obejmuje oczywiście wizyt ani badań/zdjęć przed założeniem aparatu.
Myślę, że informacja ta poprawi humor niejednej z Was, która zbiera np. kaskę na aparacik.
Myślę, że 20% to sporo, bowiem za swoje kryształki (górny łuk) zapłaciłam 2,5tys i wczoraj orto poinformowała mnie żebym streszczała się z usunięciem dolnych 8-ek, to skorzystam z promocji przy dolnym łuku
jucha jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2007-03-13, 09:16   #2240
Madziorka
Zakorzenienie

GG do Madziorka

kw1 @..., ja używam elektrycznej szczoteczki z końcówką do aparatów, jak dla mnie jest to najlepsze rozwiązanie ponieważ tardycyjną nie doczyszczam tak zebów jak elektryczną no i umycie zębów zajmuje mi mniej czasu, co do płynów to najlepiej zapytaj się swojej orto mi moja powiedziała że absolutnie mam ich nie uzywać.
Stary 2007-03-13, 15:04   #2241
jucha
Wtajemniczenie

Dot.: Jaki stały aparat?

Cytat:
Napisane przez kroolik125 Pokaż wiadomość
Zakladalam wosk, w pierwszych dniach w ogole nie moglam bez niego zyc
ale czy musze go zakladac przez te dwa lata??

I kolejna sprawa takze KU PRZESTRODZE...Mialam zalozone sliczne perlowe gumeczki,w ogole nie bylo ich widac. Wszystko bylo dobrze az zjadlam zupke chinska i nie umylam od razu zabkow (w koncu to tylko zupa). Umylam je po 1,5 godz. i gdy sie wyszczerzylam przed lustrem,zeby sprawdzic czy wszystko ok. zobaczylam, ze moje sliczne kiedys-niewidoczne gumeczki zafarbowaly na kolor cytrynowy i to nie wszystkie, tylko na gorze z przodu i z lewej strony!!
Az swieca jak fluoryscencyjny zolty!!!

Mylam 10 min. pasta wybielajaca,ale nie pomoglo. Czy macie na to jakis sposob, bo u orto bede dopiero za miesiac!!??!!

Help help help! wczoraj byłam na kontroli i orto zmieniła mi gumeczki na moich kryształkach. Były śliczne, niewidoczne aż do momentu kiedy zjadłam zupkę chińską teraz świecą - tak jak pisała kroolik125 - jak fluoryscencyjny żółty.
Czytałam wcześniej Wasze posty, ale naprawdę bolą mnie ząbki po podkręceniu łuku i dlatego zrobiłam sobie w pracy ten rosołek. Od razu myję ząbki, więc myślałam, że nie będzie u mnie tego żółtego efektu, ale jest i po umyciu dokładnym pastą wybielającą nie zszedł.
Co teraz? Przez cały m-c mam się męczyć z tym żółtym kolorem? buuuuu

Czy jest na to sposób?
Stary 2007-03-13, 15:23   #2242
agiii
Zadomowienie

Dot.: Jaki stały aparat?

ja nie znam niestety... a spróbowałas cytryną? to niby taki "domowy" sposób wybielania ząbków (tylko ze troche szkliwo podobno niszczy) ale moze odbarwi te gumeczki i zejdzie)) a nie mozesz umowic sie do orto na zmiane gumek? powiesz ze to nagła sytuacja...
Stary 2007-03-13, 16:07   #2243
kasiek87
Kokon pro

Talking Dot.: Aparaty ortodontyczne - wątek ZBIORCZY

Cytat:
oj, widac różnice, widac i to duza!!
dziekuje jak sie dorwe do aparatu porzadnego zrobie fotki zebow i mam swoj odcisk przed zalozeniem wiec porownanie z nim jest najlepsze ;]

a tak pozatym to niedlugo koniec

DL2/9/9
3/3/6-22/7/8

kasiek87 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-13, 18:59   #2244
emeczka
Wtajemniczenie

@ jucha

Cytat:
Napisane przez kroolik125 Pokaż wiadomość
Dzieki Ninedin. Na szczescie po dwoch dniach regularnego stosowania pasty wybielajacej, paskudny barwnik z tej wstretnej zupki chinskiej zniknal i moje gumeczki znow sa perlowe

Ale mam nauczke, naprawde zrozumialam jaki to syf te zupki, nigdy wiecej nie wezme ich do ust
Cytat:
Napisane przez Ninedin Pokaż wiadomość
Mi się zmieniły rysy twarzy po wyrwaniu Zmiana jest na plus
kroolik125 mi jak się zafarbowały tak niczym to nie chciało zejsc
mam nadzieję że Tobie też pomoże pasta wybielająca i że będziesz mieć tyle szczęścia ile kroolik125
emeczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2007-03-13, 19:06   #2245
Tancerka Pl
Zadomowienie

Ja nie chcę już nosić aparatu. ;(
Do tego czuję, że kobieta za słabo mi go przykręca... Może się na kasę napaliła. Co miesiąc stówę płacić, to i kręci słabiej, abym dłużej do niej chodziła. :P Lol.
Stary 2007-03-13, 21:03   #2246
agiii
Zadomowienie

tancerka skad wiesz?? Ze cie tak nie ciągnie mocno to nie znaczy ze za słabo przykręca.... aparat cały czas prostuje nawet jeżeli żaden ząb cię nie boli a ty nie czujesz aparatu...
Stary 2007-03-14, 07:58   #2247
jucha
Wtajemniczenie

hey - miałyście rację, po kilku umyciach zółty efekt zniknął

a co do podkręcania - Tancerko - nie myśl w ten sposób
ja przez 2 m-ce słyszałam, że na następnej wizycie zmienimy łuk na mocniejszy i jak się pojawiłam na I-ej kontroli, to słyszałam, że jeszcze nie tym razem, że obecny łuk musi jeszcze popracować...ale wierzę, że orto wie co mówi, może moje ząbki wolniej ustawiają się w szeregu za łukiem i w poniedziałek też myślałam, że zmienimy łuk, ale tym razem też jeszcze nie, więc głowa do góry!
Stary 2007-03-14, 08:25   #2248
rutka_86
Raczkowanie

jucha a jak u Ciebie spisuja sie krysztalki czy rzeczywiscie widac efekty?? ile placisz za wizyte jesli mozna wiedziec...
Stary 2007-03-14, 09:35   #2249
jucha
Wtajemniczenie

Cytat:
jucha a jak u Ciebie spisuja sie krysztalki czy rzeczywiscie widac efekty?? ile placisz za wizyte jesli mozna wiedziec...
spisują się na medal narazie mam tylko na górze, a jak tylko usunę dolne ósemki (mam nadzieję, że już w kwietniu będę miała zabieg), zakładam też na dół.
Za każdą wizytę w LIM'ie płacę 200zł (przy metalowych cena wynosi 150zł).
Noszę od 4 stycznia'07 i mój przód ładnie się prostuje, z lewej strony widać już szparkę między 1 a 2, a to już duuuży postęp
Stary 2007-03-14, 17:54   #2250
Katka_krk
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez jucha Pokaż wiadomość
Za każdą wizytę w LIM'ie płacę 200zł (przy metalowych cena wynosi 150zł).
200 złotych za każda wizyte?????To co oni ci tam robią?? Zwykła wizyta kosztuje od 50-100 zł (zależy co sie robi i gdzie) ale zeby 200 za kazda?!

Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości