Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6 - Strona 103 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-03-31, 19:10   #3061
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Dot.: Czy mogę być w ciąży - prawdopodobieństwo. Zbiorczy, cz.6

Cytat:
Napisane przez Marwari Pokaż wiadomość
robilas jakikolwiek test ciazowy?
Nie.

Treningi
2016: 117/100
2017: 71/100

SekretnyWachlarz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:12   #3062
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Napisane przez SekretnyWachlarz Pokaż wiadomość
Nie.

to zrób test i bedziesz miala 100% pewnosci, a nie sobie roisz ciąże i kopanie w brzuchu...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:14   #3063
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:

to zrób test i bedziesz miala 100% pewnosci, a nie sobie roisz ciąże i kopanie w brzuchu...
Ale ja przez wiele miesięcy nie panikowałam, bo miałam okres na czas, więc nawet mi nie przyszło do głowy, że mogę być w ciąży. Tylko od czytania w internecie różnych rzeczy zaczęłam panikować. Jak w ogóle wygląda mniej więcej brzuch w 21 tygodniu ciąży?

Treningi

Stary 2010-03-31, 19:15   #3064
Marwari
Zakorzenienie

GG do Marwari

Cytat:
Ale ja przez wiele miesięcy nie panikowałam, bo miałam okres na czas, więc nawet mi nie przyszło do głowy, że mogę być w ciąży. Tylko od czytania w internecie różnych rzeczy zaczęłam panikować. Jak w ogóle wygląda mniej więcej brzuch w 21 tygodniu ciąży?
to zamiast wymyslac bzdury zrób test i daruj sobie seks, petting i tym podobne rzeczy, bo sie choroby psychicznej nabawisz...

[SIGPIC][/SIGPIC]
Marwari jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:19   #3065
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
to zamiast wymyslac bzdury zrób test i daruj sobie seks, petting i tym podobne rzeczy, bo sie choroby psychicznej nabawisz...
Już pisałam na ten temat, że właśnie zdałam sobie sprawę, że nie jestem gotowa. I napisałam to między innymi po to by potem uniknąć takich postów.

Treningi

Stary 2010-03-31, 19:49   #3066
lemurek7
BAN stały

Cytat:
Już pisałam na ten temat, że właśnie zdałam sobie sprawę, że nie jestem gotowa. I napisałam to między innymi po to by potem uniknąć takich postów.
nasza rada to: zrób test i nic Ci więcej nie powiemy ! przynajmniej ja.
lemurek7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 19:54   #3067
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemurek7 Pokaż wiadomość
nasza rada to: zrób test i nic Ci więcej nie powiemy ! przynajmniej ja.
Jak tak piszecie to odnoszę wrażenie jakbyście myślały, że jestem...

Treningi

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-03-31, 20:01   #3068
lemurek7
BAN stały

ehh.. Kobieto nie wmawiaj sobie ciąży! Cierpliwie czekaj na okres i nie panikuj ! Jeśli chcesz szybciej znać odpowiedź to już mówiłyśmy: zrób test !

edit: stres opóźnia okres, może przez to go nie masz.

Edytowane przez lemurek7
Czas edycji: 2010-03-31 o 20:02
Stary 2010-03-31, 20:04   #3069
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Jak tak piszecie to odnoszę wrażenie jakbyście myślały, że jestem...
Nad interpretujesz to co napisały koleżanki. W ciąży nie jesteś moim skromnym zdaniem - przestań czytać te bzdury w internecie bo od tego można się choroby nabawić. Plemniki same do Twojej macicy nie dolecą i nie zmajstrują Ci dziecka. Przez pół roku miałaś miesiączkę i uznawałaś ją za normalną, nie miałaś żadnych objawów a teraz nagle roisz sobie ciąże? to jakaś paranoja - jak dla mnie nie można nie wiedzieć przez 5-6 miesięcy że jest się w ciąży - dziewczyno to nie normalne!!! A test koleżanki polecają zrobić bo być może on przemówi do Ciebie bardziej niż nasza forumowa paplanina.

Edytowane przez konwalijka82
Czas edycji: 2010-03-31 o 20:05
konwalijka82 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-03-31, 20:11   #3070
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lemurek7 Pokaż wiadomość
ehh.. Kobieto nie wmawiaj sobie ciąży! Cierpliwie czekaj na okres i nie panikuj ! Jeśli chcesz szybciej znać odpowiedź to już mówiłyśmy: zrób test !

edit: stres opóźnia okres, może przez to go nie masz.
Oj, ale ja nie napisałam, że nie mam okresu. Przeczytaj proszę jeszcze raz mój post.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Cytat:
Napisane przez konwalijka82 Pokaż wiadomość
Nad interpretujesz to co napisały koleżanki. W ciąży nie jesteś moim skromnym zdaniem - przestań czytać te bzdury w internecie bo od tego można się choroby nabawić. Plemniki same do Twojej macicy nie dolecą i nie zmajstrują Ci dziecka. Przez pół roku miałaś miesiączkę i uznawałaś ją za normalną, nie miałaś żadnych objawów a teraz nagle roisz sobie ciąże? to jakaś paranoja - jak dla mnie nie można nie wiedzieć przez 5-6 miesięcy że jest się w ciąży - dziewczyno to nie normalne!!! A test koleżanki polecają zrobić bo być może on przemówi do Ciebie bardziej niż nasza forumowa paplanina.
Ja też nie wierzę bym była w ciąży. Ani biust mi nie urósł ani nic.
Ogólnie jeszcze raz ponowię pytanie, bo lekarz zbagatelizował moje bóle. Czy bóle podbrzusza to może być coś z jajnikami czy raczej z trzustką? Bo bóle mam też po lewej stronie pod żebrami. Tak jak mówię lekarz to zbagatelizował.

Treningi

Stary 2010-03-31, 20:15   #3071
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Oj, ale ja nie napisałam, że nie mam okresu. Przeczytaj proszę jeszcze raz mój post.

---------- Dopisano o 21:11 ---------- Poprzedni post napisano o 21:09 ----------

Ja też nie wierzę bym była w ciąży. Ani biust mi nie urósł ani nic.
Ogólnie jeszcze raz ponowię pytanie, bo lekarz zbagatelizował moje bóle. Czy bóle podbrzusza to może być coś z jajnikami czy raczej z trzustką? Bo bóle mam też po lewej stronie pod żebrami. Tak jak mówię lekarz to zbagatelizował.
Jeśli bóle Ci przeszkadzają to udaj się do lekarza internisty. Być może to jakieś problemy żołądkowe(może na tle stresowym). Warto sprawdzić jeśli naprawdę jest to dla Ciebie uciążliwe. W zamierzchłych czasach sama przypisywałam bólom żołądka jakieś ciążowe pochodzenie-zupełnie niepotrzebnie. Nie ma możliwości żebyś była w ciąży - ale jeśli Cię to uspokoi to zrób sobie po prostu test.
Stary 2010-03-31, 20:19   #3072
lemurek7
BAN stały

Cytat:
a to przepraszam. w takim razie w ciąży nie jesteś! Koniec. Kropka. !
Stary 2010-03-31, 20:20   #3073
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Jeśli bóle Ci przeszkadzają to udaj się do lekarza internisty. Być może to jakieś problemy żołądkowe(może na tle stresowym). Warto sprawdzić jeśli naprawdę jest to dla Ciebie uciążliwe. W zamierzchłych czasach sama przypisywałam bólom żołądka jakieś ciążowe pochodzenie-zupełnie niepotrzebnie. Nie ma możliwości żebyś była w ciąży - ale jeśli Cię to uspokoi to zrób sobie po prostu test.

Tak to dobry pomysł. Tym bardziej, że mam coś takiego jak kancerofobię. Każdy ból przypisuję albo rakowi albo stwardnieniu rozsianemu albo ewentualnie ostatnio ciąży (te związane z brzuchem). Dlatego pisałam, że może dlatego okres od września/października nie od listopada kiedy był ten petting jest mniejszy, a ostatni się spóźnił.

Treningi

Stary 2010-03-31, 20:24   #3074
konwalijka82
Raczkowanie

Cytat:
Tak to dobry pomysł. Tym bardziej, że mam coś takiego jak kancerofobię. Każdy ból przypisuję albo rakowi albo stwardnieniu rozsianemu albo ewentualnie ostatnio ciąży (te związane z brzuchem). Dlatego pisałam, że może dlatego okres od września/października nie od listopada kiedy był ten petting jest mniejszy, a ostatni się spóźnił.
Nie ma takiej opcji żebyś była w ciąży. Poza tym trzeba z dużym dystansem podchodzić do tego co piszą inne osoby na forum. Ból bólowi nie równy - u każdego człowieka choroba może dawać zupełnie inne objawy. W większości bóle o których mówisz spowodowane są przez stres, brak snu, nerwy oraz niezdrową dietę. Jeśli jednak wizyta u lekarza Cię uspokoi to dla spokoju sumienia się przespaceruj.
Stary 2010-03-31, 20:43   #3075
SekretnyWachlarz
Zakorzenienie

Cytat:
Nie ma takiej opcji żebyś była w ciąży. Poza tym trzeba z dużym dystansem podchodzić do tego co piszą inne osoby na forum. Ból bólowi nie równy - u każdego człowieka choroba może dawać zupełnie inne objawy. W większości bóle o których mówisz spowodowane są przez stres, brak snu, nerwy oraz niezdrową dietę. Jeśli jednak wizyta u lekarza Cię uspokoi to dla spokoju sumienia się przespaceruj.
Ja do lekarza często latam, bo ciągle myślę, że coś mi jest. Miałam już masę badań na różne dolegliwości i ciągle słyszę, że mam wyniki godne pozazdroszczenia, a mnie ciągle coś boli. Ostatnio nawet moja lekarka mi zasugerowała, że może powinnam skorzystać z pomocy psychiatry.
A do lekarza z tymi bólami na pewno się przejdę.
Dziękuję za opinię na temat ciąży. Internet nieźle daję po głowie.

Treningi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-03-31, 21:27   #3076
sylwusia401
Raczkowanie

Cytat:
czasami sie zdarzaja anomalie, ale dla pewnosci mozesz powtorzyc test za pare dni
powtórzyłam test dzisiaj - negatywny.
Stary 2010-04-01, 10:08   #3077
wesna
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez secura Pokaż wiadomość
nie bzdura tylko fakt.
Kiedy dana para wspolzyje tylko w trzeciej fazie ktora prawidlowo wyznaczy to nie ma szans zajsc w ciaze. Wskaznik Pearla zaniza faza pierwsza ktora jest tylko okresem wzglednej nieplodnosci, jak i pewnie pary ktore mysla ze trzecia faza zaczyna sie drugiego dnia wyzszej.
Ania, temperatura wyzsza jest o minimum 0,2 wyzsza od temperatury nizszej. Jezeli np. nizsza wynosi 36.2 to wyzsza spokojnie moze wynosic 36.4.
No właśnie: JEŚLI PRAWIDŁOWO TĘ FAZĘ WYZNACZY.
W ten sposób można o każdej metodzie antykoncepcji powiedzieć, że jest stuprocentowa: "jeśli tabletki będą brane regularnie i bez niespodzianek w postaci wymiotów/biegunki/etc.", "jeśli gumka będzie prawidłowo założona", "jeśli prawidłowo wyznaczy okres niepłodny" .

A co jeśli NIE?
wesna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 10:49   #3078
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość
No właśnie: JEŚLI PRAWIDŁOWO TĘ FAZĘ WYZNACZY.
W ten sposób można o każdej metodzie antykoncepcji powiedzieć, że jest stuprocentowa: "jeśli tabletki będą brane regularnie i bez niespodzianek w postaci wymiotów/biegunki/etc.", "jeśli gumka będzie prawidłowo założona", "jeśli prawidłowo wyznaczy okres niepłodny" .

A co jeśli NIE?
no właśnie dlatego ze jest to NIE, to nie ma 100% metody antykoncepcji
Stary 2010-04-01, 13:37   #3079
secura
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez wesna Pokaż wiadomość

A co jeśli NIE?
najpozniej po trzech miesiacach kazdy wie jak prawidlowo wyznaczyc trzecia faze.
Wiec jezeli ktos zachodzi w ciaze z powodu 'nieprawidlowego wyznaczenia' to za slowem nieprawidlowo kryje sie mielismy nadzieje ze jednak, troche nas ponioslo, do tej pory bylo wtedy a wtedy.
Co do pigulek, jezeli sa to pigulki bez abgrejdu w postaci srodka wczesnoporonnego to jak najbardziej moze dojsc do zagniezdzenia sie zarodka. Jezeli sa z abgrejdem to tym bardziej moze dojsc do zaplodnienia - w koncu po cos maja ten abgrejd.
a gumki pekaja nie tylko z powodu zlego zalozenia
No ale to nie jest watek o skutecznosci srodkow zapobiegajacych poczeciu.
secura jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-04-01, 13:48   #3080
krooolewna
Zadomowienie

Dostałam okresu po luteinieczyli mama chyba nie będę

krooolewna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-01, 21:37   #3081
ukrycior
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez secura Pokaż wiadomość
najpozniej po trzech miesiacach kazdy wie jak prawidlowo wyznaczyc trzecia faze.
Wiec jezeli ktos zachodzi w ciaze z powodu 'nieprawidlowego wyznaczenia' to za slowem nieprawidlowo kryje sie mielismy nadzieje ze jednak, troche nas ponioslo, do tej pory bylo wtedy a wtedy.
Co do pigulek, jezeli sa to pigulki bez abgrejdu w postaci srodka wczesnoporonnego to jak najbardziej moze dojsc do zagniezdzenia sie zarodka. Jezeli sa z abgrejdem to tym bardziej moze dojsc do zaplodnienia - w koncu po cos maja ten abgrejd.
a gumki pekaja nie tylko z powodu zlego zalozenia
No ale to nie jest watek o skutecznosci srodkow zapobiegajacych poczeciu.
Jeśli już zdecydowałaś się na off-topic... czy mogłabyś sprecyzować o jaki abgrejd wczesnoporonny w pigułkach Ci chodzi. Bo wg mojej wiedzy środki poronne są w PL nielegalne...
ukrycior jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 08:54   #3082
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010

Słuchajcie... okres spoznia mi sie juz 10 dzien... estu jeszcze nie robilam, bo sie zwyczajnie boje, ale moje pytanie jest takie czy antbiotyki (3 tab) biseptol mogl takie zmiany wywolac? pozatym przesadzilam z alkoholem i mialam silne zatrucie.... dodam ze od la tosujemy gumke i nic nigdy szczegolnego sie nie wydarzyło... tym razem tez tak bylo... a mimo wszystko okres sie spoznia...

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 09:09   #3083
Makwkarmelu
Przyczajenie

Dziewczyny, może Wy mi pomożecie wstępnie zinterpretować moje "objawy"?

16 marca dostała okres, bóle i skurcze były tak silne w pierwszym dniu jak za każdym razem, pierwszy dzień krwawienie było obfite, drugi, trzeci dzień skąpe i na tym koniec - zawsze trwało to dłużej, pięć, sześć dni!

Po 7 dniach od początku miesiączki poszłam do ginekologa (22 marca). To była moja pierwsza wizyta, zostałam zbadana i wszystko było w porządku.

W około 10 dniu cyklu kochałam się z chłopakiem, we mnie był jednak tylko chwilę (towarzyszył temu okropny ból, jakby blokada), finisz nastąpił później, już poza mną. Podobna sytuacja miała miejsce na przed miesiączką, tylko bez bólu. Opisany wcześniej okres spóźnił się wtedy około tygodnia.

Obecnie jestem w 18 dniu cyklu i od około 5 dni okropnie bolą mnie sutki, są nabrzmiałe, jakby w środku były kamyczki. Przed miesiączką bolą mnie piersi ale nie w takim stopniu i nie są takie opuchnięte. Dodatkowo w tym samym czasie "wysypało" mnie trądzikiem.

Czy to mogą być objawy ciąży? Czy tylko zaburzenia hormonalne? Czy ginekolog mógł wykryć tak wczesną ciążę?

Dziękuję za pomoc.
Makwkarmelu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 09:16   #3084
Jeanne90
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez migotka1010 Pokaż wiadomość
Słuchajcie... okres spoznia mi sie juz 10 dzien... estu jeszcze nie robilam, bo sie zwyczajnie boje, ale moje pytanie jest takie czy antbiotyki (3 tab) biseptol mogl takie zmiany wywolac? pozatym przesadzilam z alkoholem i mialam silne zatrucie.... dodam ze od la tosujemy gumke i nic nigdy szczegolnego sie nie wydarzyło... tym razem tez tak bylo... a mimo wszystko okres sie spoznia...
Nie jesteś w ciąży.
Stary 2010-04-02, 09:18   #3085
Funiak
Rozeznanie

migotka1010 wg mnie to opoznienie moze wynikac wlasnie przez ten antybiotyk oraz przez alkohol, jesli sama przyznalas, ze nic podejrzanego nie zaszlo to nie masz sie co stresowac

dziewczyny a co powiecie o zajsciu w ciaze przez wspolna kompiel? wiem, brzmi troche irracjonalnie i nie pytam sie dlatego, ze to dotyczy mnie czy cos, ale rozmawialam ostatnio ze znajoma ktora sie upierala, ze nawet przez wspolna kompiel z partnerem mozna sie zaciazyc

50-49-48-47-46,5()-46-45 kg
Funiak jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 09:50   #3086
kavvka
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Funiak Pokaż wiadomość
migotka1010 wg mnie to opoznienie moze wynikac wlasnie przez ten antybiotyk oraz przez alkohol, jesli sama przyznalas, ze nic podejrzanego nie zaszlo to nie masz sie co stresowac

dziewczyny a co powiecie o zajsciu w ciaze przez wspolna kompiel? wiem, brzmi troche irracjonalnie i nie pytam sie dlatego, ze to dotyczy mnie czy cos, ale rozmawialam ostatnio ze znajoma ktora sie upierala, ze nawet przez wspolna kompiel z partnerem mozna sie zaciazyc
moja mówiła ze jeżeli podczas kapieli do czegoś dojdzie to jest wieksze prawdopodobieństwo ciąży bo plemniki pływają w wodzie
Stary 2010-04-02, 10:33   #3087
migotka1010
Zakorzenienie

GG do migotka1010

jejku dziekuje za pocieszenie... kurde ale w glowie mam tyle mysli, cale moje plan po studiach... i musialabym sie pozegnac z marzeniami.... druga sprawa... mamy maly kryzys od 3 msc... i wciaz wahania czy aby na pewno jestesmy dla siebie...

fakt, przesadziłam z alkoholem i to bardzo, no i ten antybiotyk, co prawda tylko 3 tabletki wzielam, ale to i tak juz jakas interwencja w moj organizm....

co do kompieli to sie usmiechnelam jak przecztalam twoj post bo ja mieszkam w akademiku i ostanio sobie zartuje ze boje sie ze w ciaze zajde dlatego wszedzie zostawiam gumki do wlosow

osobiscie wydaje mi sie malo prawdopodobne, chyba ze plemniki sa wodoodporne

jeszcze raz dzieki za uspokojenie i przepraszam za literowki, jestem na nieswoim komputerze i dziwna ta klawiatura...

[...] i ślubujesz mi uśmiech przy porannej kawie, parasol w deszczu i stokrotki na wiosnę [...]

Od jutra się uczę!
migotka1010 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 10:37   #3088
Diablica z Tasmanii
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Funiak Pokaż wiadomość
migotka1010
Dziewczyny a co powiecie o zajsciu w ciaze przez wspolna kompiel? wiem, brzmi troche irracjonalnie i nie pytam sie dlatego, ze to dotyczy mnie czy cos, ale rozmawialam ostatnio ze znajoma ktora sie upierala, ze nawet przez wspolna kompiel z partnerem mozna sie zaciazyc

Ech te znajome i znajome znajomych

Nie jest to możliwe. Poza tym chlor, woda i temperatura od razu zabija plemniki.

Mark Twain

Edytowane przez Diablica z Tasmanii
Czas edycji: 2010-04-02 o 10:38 Powód: dopisek
Diablica z Tasmanii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 10:52   #3089
blackcat1988
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Diablica z Tasmanii Pokaż wiadomość

Ech te znajome i znajome znajomych

Nie jest to możliwe. Poza tym chlor, woda i temperatura od razu zabija plemniki.
Dziewczyny no co Wy ! nie słyszałyście o tej 13-latce która zaszła w ciążę bo się kąpała w basenie hotelowym na wakacjach:hahaha :
blackcat1988 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-04-02, 11:23   #3090
Makwkarmelu
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Makwkarmelu Pokaż wiadomość
Dziewczyny, może Wy mi pomożecie wstępnie zinterpretować moje "objawy"?

16 marca dostała okres, bóle i skurcze były tak silne w pierwszym dniu jak za każdym razem, pierwszy dzień krwawienie było obfite, drugi, trzeci dzień skąpe i na tym koniec - zawsze trwało to dłużej, pięć, sześć dni!

Po 7 dniach od początku miesiączki poszłam do ginekologa (22 marca). To była moja pierwsza wizyta, zostałam zbadana i wszystko było w porządku.

W około 10 dniu cyklu kochałam się z chłopakiem, we mnie był jednak tylko chwilę (towarzyszył temu okropny ból, jakby blokada), finisz nastąpił później, już poza mną. Podobna sytuacja miała miejsce na przed miesiączką, tylko bez bólu. Opisany wcześniej okres spóźnił się wtedy około tygodnia.

Obecnie jestem w 18 dniu cyklu i od około 5 dni okropnie bolą mnie sutki, są nabrzmiałe, jakby w środku były kamyczki. Przed miesiączką bolą mnie piersi ale nie w takim stopniu i nie są takie opuchnięte. Dodatkowo w tym samym czasie "wysypało" mnie trądzikiem.

Czy to mogą być objawy ciąży? Czy tylko zaburzenia hormonalne? Czy ginekolog mógł wykryć tak wczesną ciążę?

Dziękuję za pomoc.
Up.
Makwkarmelu jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości