![]() |
#3031 | |
Przyczajenie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3032 |
Zadomowienie
|
Ja ostatnio widziałam beagla ważącego tak na oko ponad 20 kg (wyglądał prawie jak mniejsza wersja labradora jeśli chodzi o wielkość) ![]() ![]() ![]() Kolejna rzecz która mnie rozbraja- to jak duże są rozbieżności w wielkości "yorków". Wiem, że wśród tych wystawowych tez różnie bywa, ale zakres który panuje wśród tych bez rodowodu powala na kolana. Któraś z was też widziała "yorka" wielkości sznaucer średniego? Ja miałam tę przyjemność ![]() ![]() Jak dotąd na spacerze spotkałam tylko jedną kobietę, która zdawała sobie sprawę z tego, jaki błąd popełniła kupując psa z pseudohodowli. I nawet sama jej nie wciągnęłam na ten temat, tylko patrząc jak nasze psy się bawią powiedziała po prostu coś w tym stylu "wie pani..ja go ubóstwiam, jest świetny, chociaż bardzo rozrabia. Ale to miał być sznaucer miniaturka, a on wyrósł prawie na olbrzyma. Do tego kupiłam go kierując się opiniami o tym, że sznaucery po trymowaniu nie linieją. A on niestety gubi siersc na potęgę, nie ważne czym jest karmiony i jakim szamponem myty. Dołożyłabym 300 zł więcej i dostałabym psa który byłby rzeczywiście taki jaki miał być" I taka jest neistety prawda. Ona miała akurat szczęście, bo psiak nie chorował, a ilu jest przeciez ludzi, którzy fortunę tracą na uratowanie zarobaczonego, zarażonego wirusami malucha zakupionego gdzies na targu czy od pseudohodowcy. Mi by było szkoda wydac na takiego psiaka 400 zł, zwłaszcza, że można trochę poczekać (skoro już kasa jest tak istotna), popisać do wolontariuszy w schroniskach, fundacji i znaleźc sobie szczeniaka też w typie rasy, który został oddany bo ktos wyjeżdża/ma alergię/rodzi dziecko/cokolwiek innego. I to zupełnie za darmo albo płacąc niewielką kwotę na wspomożenie fundacji czy schroniska. Edytowane przez klaki Czas edycji: 2011-08-20 o 18:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3033 |
Raczkowanie
|
a ilez to kasy ludzie traca na chorego psa z hodowli z rodowodem...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3034 |
Zadomowienie
|
No jeśli ktoś wybiera pierwszą lepszą hodowlę to się nie dziwie. Pewnie gdyby przeprowadzić statystyki to wyszłoby, że rocznie umiera więcej szczeniąt sprzedanych przez pseudohodowle i na targach niż tych od hodowców. W dobie internetu i telefonów komórkowych można bez problemu namierzyć osoby, które zakupiły pieski w danej hodowli i się podpytać jak z ich zdrowiem. Dodatkowo wśród hodowców też krążą określone opinie o różnych hodowlach, z których mieli okazję nabyć szczeniaka. Dlatego zanim się radośnie skoczy do pierwszej lepszej hodowli należy dokładnie ją sprawdzić. Jeśli hodowca nie chce, nie zgadza się na wizytę przed zakupem psa (choćby w celu sprawdzenia w jakich warunkach trzymana jest matka, jaki ma charakter, jak się odnosi do obcych) to taką hodowlę trzeba z góry odrzucić. Można się jakoś dogadać jeśli chodzi o np. częsciowy zwrot kosztów jeśliby się nie daj bóg okazalo, że pies jest chory i że musiał się zarazić już w hodowli. Natomiast co do chorób genetycznych- trzeba się pogodzić z tym, że u psów rasowych występuje znacznie większe prawdopodobieństwo tego typu zachorowań niż u typowych schroniskowych kundelków. Dlatego też kupując psa określonej rasy należy wybrać hodowlę, w której rodzice psiaka zostali przebadani. Psy używane do rozrodu przez pseudohodowców nie mają robionych badań. Widac więc kiedy bardziej się ryzykuje kupując szczeniaka.
Edytowane przez klaki Czas edycji: 2011-08-21 o 07:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3035 |
Raczkowanie
|
Różnica jest taka, że w hodowli powinnaś dostać umowę kupna-sprzedaży. Więc możliwości dochodzenia swoich praw masz większe, niż przy transakcji "z rączki do rączki".
No i prawdopodobieństwo wystąpienia chorób u zwierzaka odrobaczonego i zaszczepionego, którego rodzice są przebadani (a wyniki badań są do wglądu), zadbani i dobrze karmieni, jest o wiele niższe niż u zwierzaka zrodzonego z przypadkowego skojarzenia nigdy nie badanych psów "po rodowodowych rodzicach". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3036 |
Rozeznanie
|
Na pewno nie mniej jak na chorego psa z pseudo! Ileż to ludzi kupiło psy np. na Krupówkach za 400 zł z parwo i pies tygodnia nie dożył... Wydają kasę na leczenie, pies umiera w męczarniach a ludzie nic zrobić nie mogą. W hodowlach takie sytuacje nie mają miejsca a nawet gdy trafi się chory pies to masz umowę i możesz dochodzić swoich praw. Ponadto, dostajesz książeczkę zdrowia psa ze wszystkimi szczepieniami. Pseudo hodowcy nie sprzedają psów z książeczkami, psy nie są szczepione i dlatego większe jest prawdopodobieństwo zachorowania szczeniaka.
Ponadto, jak już nie jedna z nas napisała. Hodowlę się wybiera, jedzie się tam, rozmawia z hodowcami, ogląda psy a na sam koniec podejmuje się decyzję o kupnie.
![]() |
#3037 |
KOTerator
|
![]()
Witam
![]() Przeczytałam dużą część wątku i tak się zaczęłam zastanawiać nad tym z czym Walczycie i nad Waszą definicją pseudohodowcy. ![]() Zaznaczam od razu, że poniżej opisana SYTUACJA JEST CZYSTO TEORETYCZNA, chodzi mi tu o zdefiniowanie pojęcia pseudohodowcy. Moja kotka jest wysterylizowana i nigdy ![]() Mam kotkę rasową rodowodową brytyjską ![]() ![]() ![]() ![]() Czy w Waszym przekonaniu to również jest pseudohodowca? ![]() ![]() Czy pseudohodowca to ktoś, kto nie bada kotek, krzyżuje koty spokrewnione ![]() ![]() ![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-16 o 14:48 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3038 |
Zadomowienie
|
Obydwa przypadki to pseudohodowla-tyle ze w pierwszym zwierzaki maja dobre waunki a w drugim to tylko kasa kasa kasa.Ale to nie zmienia faktu ze w ten sposob psuje sie rase-bo koty nie sa ocenione przez sedziego,nie wiadomo czy nie niosa jakis wad fuzycznych-a ktore dla ciebie sa nie dostrzegalne ale nie beda zgodne ze wzorcem rasy....
W ten sposob niszczy sie prace hodowcow...
![]() |
#3039 |
Zadomowienie
|
ja tam sie przyznaje: pseudo wrod kotow mnie w ogole nie razi.
jewsli zas chodzi "krzyzowanie kotow spokrewnionych" to sie nazywa inbred i jest powszechna praktyka majaca na celu polepszenie rasy. ja nie mam kotow, nie lubie kotow. ale czekam na drugiego psa: imbred baaardzo mocny...skojarzenie dla niektorych szokujace ![]() jak tylko zobaczylam rodowod tych szczeniat, natychmiast napisalam do hodowczyni, bo to, co w nim zobaczylam, to spelnienie moich marzen. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3040 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 18:40 ---------- Poprzedni post napisano o 18:33 ---------- Cytat:
![]() Pozdrawiam ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-18 o 17:44 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3041 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Cytat:
2. A ten "nakaz kastracji" byłby tak samo skuteczny, jak w przypadku kotów, które spłodziły to potomstwo ![]() Tak. Dla mnie pseudohodowca to każdy, kto nie mając o tym pojęcia mnoży koty - bez planu hodowlanego, bez wiedzy o rasie, o genetyce itp. Różnica między hodowcą a pseudo nie polega tylko na złym traktowaniu. Chodzi o całokształt, o kocią populację, o niepomnażanie jej bez sensu, tylko po to, żeby sprzedać słodkie kociątka... Jeśli ktoś zna się na temacie, pracuje nad rasą, uczy się, jeździ na wystawy - to jego wysiłek służy utrzymaniu rasy i polepszaniu jej. A jeśli ktoś po prostu chce, "żeby Pusia miała kociaczki" no to sorry, ale dla mnie to nie do przyjęcia, niezależnie od tego, czy ma hodowlę, czy nie. I przynajmniej dopóki mamy w Polsce olbrzymi i nierozwiązany problem nadpopulacji kotów i ciągłego przyrostu, to nie poprę głupiego rozmnażania. Hawk ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3042 | |
KOTerator
|
Cytat:
Jestem przeciwna pseudo. Nie wiedziałam tylko, czy ta opisana przeze mnie sytuacja to tez stuprocentowe pseudo. Teraz już wiem. ![]() Pozdrawiam ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3043 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Dziwne to dla mnie. Czy u kotów nie ma chorób genetycznych, osobników nie trzymających standardu rasy, świetnych linii i świetnych rodowodów? Praca hodowlana ta sama i problem ten sam. Nie mam psa i nie przepadam za psami, a jakoś jestem w stanie identyfikować się z tymi, którzy zwalczają psie pseudohodowle, i ich popierać. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3044 |
Zadomowienie
|
mnie tam za bardzo nie obchodza koty.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3045 |
Zadomowienie
|
a mnie razi kazdy przypadek pseudo,nawet wsrod rozmnazaczy swinek morskich...Pseudo to pseuo-tylko zwierzeta inne...
Kiedys widzialam "po rodowodowe" swinki skinny(lysole) w zoologiku za prawie 500 zl!!!Gdzie normalny hodowca sprzedaje takie zwierze za ta cene na wystawy!A na kolankowe z rodowodem prosiaczki kosztuje 200-300 zl... To jest niszczenie ras... I nie zaleznie czy to bedzie kot,pies,swinka czy nw cokolwiek innego...
![]() |
#3046 |
Zadomowienie
|
aaa to juz w ogole zeby ze swinkami jezdzic na wystawy i mowic o rodowodach, liniach hodowlanych...dla mnie to sa strasznie biedne zwierzatka mieszkajace w klatkach i niezbyt duzo kapujace.
kot natomiast ma lowic myszy i gdyby trzymano sie lini uzytkowej, to nie byloby chorob genetycznych ani persow z plaskimi mordkami. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3047 |
Zadomowienie
|
Gdyby zwierzęta hodowano jedynie w celach użytkowych, anie także towarzyskich to nie istniałoby wiele ras zarówno psów jak i kotów.
Nie popieram pseudo ani w przypadku kotów ani w przypadku psów i innych zwierząt. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3048 |
Zadomowienie
|
ja uwazam, ze pojecie "pseudo" jest znacznie glebsze i nie dotyczy tylko nierodowodowych zwierzat.
otoz dla mnie wieksza szkode niz ktos, kto rozmnozy swoja sunie "w typie" czy "bez uprawnien" robi "hodowca" legalny, ktory 4 razy rok po roku kryje swoja byle jaka suke reproduktorem zza plotu. legalne hodowle to w znaczej czesci zabawa ludz, ktorzy o hodowaniu nie maja pojecia. tylko rozmnazaja. juz raz pisalam w tym watku: dla mnie mysliwy, ktory zmiesza sobie terriera z wyzlem, zeby uzyskac wszechstronnego psa mysliwskiego, nie jest pseudohodowca. osoba, ktora mnozy psy co roku, ma cala psiarnie, zadnemu z nich nie moze poswiecic dostatecznie duzo czasu zadnemu z psow, trzyma je w kojcach, nawet jesli jest legalnym hodwca, sprzedaje rodowodowe sczenieta jest pseudo w najgorszym wydaniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3049 |
Zadomowienie
|
Chyba nawet laik wie że hodowla hodowli nierówna. Tylko osoba chcąca psa do celów szpanerskich nie będzie się rozglądała za szczeniakiem nawet w hodowlach zagranicznych- wybierze tą najbliższą.
Przykład myśliwego- nie może on przewidzieć, które ze szczeniąt z miotu będzie najlepszym pomocnikiem zaraz po narodzinach maluchów (bo w takiej sytuacji zostawiłby sobie 1-2 czy tam w zależności od potrzeb więcej, a resztę uśpił jako miot ślepy). To można stwierdzić dopiero gdy psiaki podrosną. A co za tym idzie- może otrzymać całą gromadkę psów "myśliwskich", co z resztą, która mu się nie przyda? Uśpić? Wyrzucić? Sprzedać, żeby sobie przy okazji zarobić? Edytowane przez klaki Czas edycji: 2011-09-20 o 16:46 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3050 |
Zadomowienie
|
po rasowym psie tez po narodzinach nie widac predyspozycji do pracy ani potencjalnie dobrego eksterieru. to zaden argument.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3051 |
Zadomowienie
|
Tylko, że w przypadku psów rasowych płaci się za określony wygląd i zdrowie. Psy nie rokujące wystawowo są sprzedawane taniej od tych wybitnych (o ile hodowca sobie wybitnego szczenięcia nie zostawi, bo to w końcu owoc jego pracy). Co zrobi ze szczeniętami myśliwy? Pewnie też sprzeda, tyle, że po "okazyjnej" cenie. Psy trafią do kolejnych ludzi rozmnażających je w jakimś celu. Nie wierzę, że każdy z tych psów czy ich potomstwa trafi na kochających ludzi, u których spędzi całe swoje życie.
Poza tym hodowca, dla którego hodowla jest pasją, któremu nie chodzi po prostu o to, żeby naprodukować szczeniaki i zbyć za mniejszą lub większą sumę wybiera rodziców tak, aby potomstwo wyszło jak najlepsze. Choć wiadomo- wiele zależy od tzw "szczęścia" i trafu genetycznego. Niewiele jest takich hodowli, ale chyba każdy kto chce mieć określonego psa nie będzie go szukał na gwałt tylko poczeka choćby rok czy dwa lata. Bo na niektóre mioty warto czekać. Najgorzej jest pewnie znaleźć uczciwego hodowcę ras popularnych obecnie w Polsce. Zgodzę się co do tego, że w większości przypadków hodowlą zajmują się osoby, które o tym kompletnie nie mają pojęcia. Nie rozumiem więc po co taki myśliwy miałby rozmnażać psy w celu otrzymania świetnego mieszańca. Z miotu szczeniąt przez niego otrzymanego żaden ze szczeniaków może nie być w przyszłości wybitnym psem myśliwskim. Tym samym zostanie bezsensownie powiększona liczba psów. Inna sprawa, czy taki "hodowca" oprócz zamiłowania do polowania kojarzonych ze sobą ras sprawdzi też czy nie są przypadkiem nosicielami chorób genetycznych. Edytowane przez klaki Czas edycji: 2011-09-20 o 17:27 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3052 |
Raczkowanie
|
A cóż to za dziwaczny pogląd? Nie ma ani jednej kociej rasy "użytkowej", bo kot jest zwierzakiem towarzyszącym, a nie użytkowym. Większość kotów rasowych w życiu na oczy myszy nie widziała
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3053 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
ja mniej, bo wiem, jak to wyglada od srodka. wyjasnie ci, dlaczego mysliwi rozmnazaja psy w ten sposob: otoz pies, zeby byc wybitnym psem mysliwskim musi przejawiac odpowiednie cechy, ktore bynajmniej nie musza byc wybitne. wybitnym psem mysliwskim pies zostaje, kiedy sie nim odpowiednio zajmie doswiadczony mener. a w tym przypadku chodzi o miot psow o okreslonych predyspozycjach uzytkowych. jakie choroby genetyczne masz na mysli? kto bada psy pod katem chorob genetycznych? walnie sie przeswietlenie na dysplazje, ktore tak naprawde umowmy sie...niewiele znaczy. mozna przeciez wyslac zdjecie innego psa, ktory zostal juz przeswietlony wczesniej. probki do badan PRA czy EBJ? tez mozna wyslac cudze. tak wiec... ![]() jesli chodzi o "wybitnych przedstawicieli rasy"... ![]() mam taki poglad na koty: jesli juz to niech siedzi na dworze i lapie myszy. nie wyobrazam sobie miec w chacie lazacego po stolach. nie lubie kotow i nie postrzegam ich jako zwierzeta towarzyszace. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3054 |
Zadomowienie
|
Na dobra sprawe mozna podrobic rodowod i podstawic szczeniaki i psy...Jak by tak wiecej osob myslalo to hodowla wogole stala by sie bez celowa...Jak to mowia-Polak potrafi...Nawet na forach...
![]()
![]() |
#3055 |
Zadomowienie
|
po co podrabiac rodowody.
3 bdb kazda pokraka dostanie. reproduktor w poblizu i jedziemy. nikt nie podrabia rodowodow, bo to za drogie. myslicie, ze w hodowlach zwierzeta sa dobrze karmione? taaa...w polsce, jak ktos ma duzo psow, to zapodaje dog chow albo tesco. kynologia-PRAWDZIWA KYNOLOGIA to jest droga zabawa. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3056 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() A swoją drogą nie wiem, jak można uwielbiać jeden gatunek zwierząt i być tak obojętnym na los innych. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3057 |
Rozeznanie
|
ja nie mogę,ok nie będę się produkować, bo to nic nie da ;p
a co do dog chow,o ja niedobra, psa karmić tym i gotowanym, tyle takich świetnych karm przeszłam,a ona ich nie chce jeść albo ma zielone kupy albo grubieje i jest głodna albo problem skórny, wymioty i tym podobne rzeczy,które sprawiły,że skończyłam eksperymenty,a ta dalej przy tej karmie i ta jest dla niej ok i ja lubi, a dużo to ile? i co to znaczy pokraka? a jak masz gdzieś inne zwierzęta to może zachowaj to dla siebie,będzie zdrowiej, taa ile było już historii o super myśliwych i traktowaniu przez nich psów |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3058 |
Zadomowienie
|
nie lubie kotow i nie trzymam ich w domu, co nie oznacza, ze "jestem obojetna na ich los".
jesli zas chodzi o dog chow: tak, ta karma to syf. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3059 |
Raczkowanie
|
Napisałaś, że pseudo u kotów ci nie przeszkadza; dla mnie to równoznaczne z obojętnością na ich los.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3060 |
Zadomowienie
|
a to mnie akurat nie interesuje-nie mam zamiaru udowadniac, ze nie jestem wielbladem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:35.