Rasowy=Rodowodowy - Strona 104 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-10-24, 16:21   #3091
a_na
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
jesli chodzi o tatuaz, to moja suka ma dopiero rok i 3 miesiace, a tatuaz w uchu LEDWO widac. juz jak bylismy po rodowod w zwiazku, kiedy mloda byla jeszcze malutka, ledwo szlo odczytac to, co jej tam wytatuowali. nie mowiac juz o tatuazach w pachwinach-one to w ogole wygladaja czesto jak zielona plamka. na szczescie teraz juz mozna chipowac szczenieta zamiast tatuowania.
Tatuaże w pachwinach są super - pod warunkiem, że robione tzw. pisakiem.
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-29, 11:17   #3092
lapinne
Zadomowienie

moj maluszek ma w pachwince tatuaz zrobiony pisakiem-tak mi sie przynajmniej wydaje, nie jest w kropki. zobaczymy, ile wytrzyma. jestem dosc zdziwiona, ze ma go w pachinie a nie w uchu

w kontrakcie mam 2 CACIBY w roku od 1 do 5 roku zycia
ale przede wszystkim podpisalam, ze suka nie bedzie dopuszczona prze 24 miesiacem zycia i ze nie bedzie miec wiecej niz 3 mioty w zyciu-pelen szacun za te umowe, powaznie.

sama tez mam zamiar wprowadzic ten zapis w razie czego

kto w polsce ma taki zapis w umowie?
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-10-31, 22:45   #3093
a_na
Rozeznanie

Zapis o max. 3 miotach w życiu też mamy w naszych umowach...i inne także
a_na jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-11-01, 08:42   #3094
lapinne
Zadomowienie

ja sie nie spotkalam. z hodowcami piaty raz mnozacymi suke za to tak...
Stary 2011-11-01, 09:08   #3095
zabul
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez esfira Pokaż wiadomość
Po ulicy spaceruje facet z niedźwiedziem na łańcuchu, Podchodza do niego policjanci
- Co pan robi z tym niedźwiedziem?
- Szukam cwaniaka, co mi sprzedał rok temu chomika...

Ktoś, kto zetknął się z problemem pseudohodowli, napewno wie, że taka sytuacja często spotyka osoby, kupujące psa czy kota "rasowego bez rodowodu". Po małym szczeniaczku/kociaczku nie bardzo widać, co z niego wyrośnie, jak duży bedzie. A gdy już dorośnie, jest za późno na reklamację...

Rasa to efekt pracy hodowców, którzy dobieraja zwierzęta w celu utrwaleniu w nich charakterystycznego genotypu i fenotypu. Kot syjamski i pers to ten sam gatunek, a jednak są nie do pomylenia. Każda rasa ma swój wzorzec, który opisuje, jakimi cechami musi się charakteryzować. Wystawy służa ocenie kotów i psów pod kątem spełniania przez nie tego wzorca. Idealny przedstawiciel rasy odpowiada wzorcowi rasy- dlatego uzyskuje tak zwaną licencję hodowlaną- pozwolenie na oficjalne rozmnażanie tego zwierzęcia jako przedstawiciela rasy.
Nie każde rasowe zwierzę dostaje licencje hodowlaną- z powodu zmienności genetycznej w kazdym miocie, nawet najlepszych championów, zdarzają się maleństwa pasujące do wzorca rasy, i te z małymi odstępstwami- plamka nie tu, krzywy zgryz. Takie zwierzęta mogłyby przekazać swoje wady potomstwu i dlatego nie są dupuszczane do hodowli, żeby nie psuc rasy.

Hodowcy rasowych psów i kotów są zrzeszeni w związkach felinologicznych i kynologicznych, te związki mają swój własny regulamin, który reguluje takie sprawy jak np. ilość miotów w roku u każdej kotki/suki.
Nie do pomyślenia jest przeciez taka sytuacja, gdy zwierzę rodzi praktycznie co ruję! Taki stan obserwuje sie u zwierząt bezdomnych, wyniszcza to organizm matki i wpływa na zdrowie dzieci.

Zwierzęta rasowe bez rodowodu to koszt od 100 zł w góre, ale zazwyczaj nie przekracza 1000 zł
Rasowy bez rodowodu. Tak to wiele razy słyszymy...Że pieski sa po rodowodowych rodzicach ale szczenię już nie...Te bajeczki wymyślane zostały przez hodowców wlasnie wtedy gdy powstał BUM na rasowe psy. A człowiek zawsze szuka taniej nie patrzac na jakosć. No a z ta jakością bywa różnie... http://rodowodowy.xt.pl/

Z czego wynika cena rasowego kota?
( i psa, oczywiście)
Wysoka cena kociąt z hodowli nie bierze się znikąd. Nie jest wynikiem spisku hodowców, mody, czy pogoni za zarobkiem i często stanowi zaledwie zwrot kosztów wyhodowania kociaka. Na koszty hodowli składają się przede wszystkim:

1. Składki w organizacjach, do których należy hodowca
2. Zarejestrowanie przydomka hodowlanego
3. Zarejestrowanie hodowanych kotów
4. Koszt uzyskania licencji hodowlanej (wystawy, w tym międzynarodowe, zdobycie tytułów)
5. Koszt krycia kotki
6. Często koszt sprowadzenia kota z zagranicy, jeśli hodowca chce wprowadzić nową linię genetyczną i uniknąć krzyżowania zbyt blisko spokrewnionych zwierząt
7. Odpowiednie karmienie zarówno kociąt, jak i ich matki
8. Opieka weterynaryjna, szczepienia ochronne kociąt i ich rodziców
9. Rodowód

Pseudohodowcy nie ponoszą na ogół żadnego z tych kosztów z wyjątkiem punktu 7 (w końcu koty trzeba karmić, jeśli mają przeżyć) ale i tu czynią znaczne oszczędności, wybierając karmy gorsze lub nieodpowiednie, ale za to tańsze. Stąd i ceny ich kociąt są niższe. Ale czy na pewno warto?

wydaje się, że hodowcy zarabiają na hodowli, że dużo zarabiają. Tymczasem hodowla to nie jest dochodowe zajęcie. To bardzo drogie hobby.
Po uwzględnieniu wszelkich planowanych i nieplanowanych kosztów uzyskania przychowku, po sprzedaniu kociat/szczeniąt (a to wcale nie jest łatwe) uzyskuje się czasem zwrot kosztów. Ale zazwyczaj nawet to nie. Hodowla to zajęcie dla pasjonatów i miłośników zwierząt, nie dla ludzi chciwych i żądnych zysku...

Pseudohodowcy
Generalnie terminem tym określa się hodowców kotów nierasowych, którzy sprzedają je jako koty określonej rasy, ale bez rodowodu. Z reguły są to ludzie nastawieni na czerpanie zysku z rozmnażania zwierząt przy równoczesnej minimalizacji kosztów ich hodowli. Ponieważ nie należą do żadnej organizacji hodowców, nie obowiązują ich ani przepisy hodowlane ani wzorzec rasy, zaś oferowane przez nich kocięta są z reguły dużo tańsze od swych rasowych kuzynów.
http://nfo.pl/art/index.php?art=26

Zupełnie osobną sprawą jest kwestia chorób i wad dziedzicznych. Dzisiejsza genetyka nie daje jeszcze możliwości wyeliminowania ich w 100%. Jednakże szczenięta po zdrowych, wolnych od tego typu przypadłości, rodzicach mają ogromną szansę także ich uniknąć.
W przeciwieństwie do potomstwa osobników nigdy nie przebadanych lub wręcz rozmnażanych pomimo stwierdzenia tego typu schorzeń. O ile u kundelków, gdzie materiał genetyczny jest bardzo wymieszany, wady dziedziczne typu dysplazja czy stopniowy zanik siatkówki zdarzają się stosunkowo rzadko, to psy rasowe są na nie narażone właśnie z powodu dosyć zawężonej puli genów. Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!

wątki, gdzie na wizoożu juz był poruszany ten temat
Psy niebezpieczne, co o nich sądzicie
komentarz- w legalnej hodowli nie dopuszcza się do rozmnazania psów agresywnych
"Od przedstawicieli ras, w której potencjalnie mogą zdarzyć się osobniki nadmiernie agresywne, wymaga się ponadto zaliczenia testów psychicznych, a od niektórych (np. owczarki niemieckie, dobermany) także odbycia szkolenia IPO-1 (Pies Obrończy I Stopnia), zakończonego pozytywnie zdanym egzaminem. Pies, który sprosta tak wysokim wymaganiom, z całą pewnością legitymuje się nienaganną psychiką i taką też przekaże swemu potomstwu."
większośc ataków psów na ludzi to dzieło psów w typie "ras agresywnych", z nielegalnych hodowli, gdzie celowo hodule się psy agresywne, do walki itp...

pieski miniaturki
shin tzu
czy owczarki to...?
scotties i Carolina, czyli jak to jest w prawdziwej hodowli
malutki York- parę pytań szczególnie posty Martulaaa
wódka dla psa, czyli skąd się biora yorki miniaturki
komentarz: mitem na temat Yorkshire Terrierów jest istnienie piesków "miniaturek". Nie istnieje taka rasa, jak Yorkshire miniatura! To bardzo popularny mit, z którym ciężko walczyć. Miniaturyzacja piesków jest jedynie trendem w modzie, absolutnie niezgodnym ze standardami kynologicznymi...
i znów york mini czyli pies do torebki czy torebka do pieska?
dojrzewająca bokserka- szczeniaczki?

a oto strony, gdzie możecie się dowiedziec czegos więcej na ten temat:
http://rodowodowy.xt.pl/
http://rodowod.republika.pl/
http://www.ols.vectranet.pl/~husky/rasowy/glowna.html
http://www.pies.join.pl/index.php?na...article&sid=10
http://www.rasowy-rodowodowy.info/
http://nfo.pl/art/index.php?art=26
http://www.agiliscattus.pl/kupno.html
http://labradory.pl/index.php?page=83&id=106
dlaczego z rodowodem?
stop pseudohodowlom

Nie kupuj psa w pseudohodowli

http://www.ktoz.krakow.pl/articles/article/88

ten watek ma byc watkiem informacyjnym, a nuie miejscem pojedynków na parasole. Wiem, że sa osoby, których nic nie przekona, ale nie do nich skierowany jest ten watek. napisałam go, ponieważ temat jest ważny i pojawia się na forum dośc często- czas chyba zebrać wszystko do kupy.
Zdodnie z powyższym proszę o konstruktywne posty, a nie w stylu "nieprawda, bzdura, rasizm i dyskryminacja"

reasumując
Zależy Ci na psie lub kocie o określonych cechach, kup rasowego
z dobrej hodowli.

Nie zależy Ci na określonych cechach, bierz kundelka lub dachowca
(najlepiej ze schroniska).

Nigdy natomiast nie kupuj kota/psa od kogoś, kto oferuje
"rasowe bez rodowodu".
zabul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-04, 11:39   #3096
GenteMire
Przyczajenie

Witam w temacie

Pewnie wszystko w temacie zostało juz napisane.
Wniosek - kupowac z głową a rodowód potwierdza rasowośc psa.
Pierwszego mojego psa kupiłam z pseudohodowli. To było ładnych parę lat temu - ale nadal dziwie się swojej głupocie. Pies ( bernardyn) kompletnie nie socjalizowany, zarobaczony. Hodowczyni nawet nie chciała pokazac mi matki. zal mi się zrobiło malucha - kupiłam - a tym samym napędziłam popyt :-(
Nie mam wytłumaczenia na taką bezmyślność.

Pozdrawiam
GenteMire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-05, 11:14   #3097
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez GenteMire Pokaż wiadomość
Witam w temacie

Pewnie wszystko w temacie zostało juz napisane.
Wniosek - kupowac z głową a rodowód potwierdza rasowośc psa.
Pierwszego mojego psa kupiłam z pseudohodowli. To było ładnych parę lat temu - ale nadal dziwie się swojej głupocie. Pies ( bernardyn) kompletnie nie socjalizowany, zarobaczony. Hodowczyni nawet nie chciała pokazac mi matki. zal mi się zrobiło malucha - kupiłam - a tym samym napędziłam popyt :-(
Nie mam wytłumaczenia na taką bezmyślność.

Pozdrawiam
Ty byś nie kupiła ani nikt inny ,to pies by pojechał na targ, a jak by go tam nikt nie chciał, a pseudohodowca zobaczyłby że pies zaczyna chorować itp.to by pod koniec targu do śmietnika wrzucił tak jak robi to większość pseudohodowców i tyle.Powiedzmy sobie szczerze że istnienia pseudo nie zmieni fakt niekupienia zwierzęcia,bo społeczeństwo jest ogłupiałe,zakłamane i przesiąknięte snobizmem.Tylko zmiana prawa może coś w tej materii zdziałać i tyle.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-12-06, 09:04   #3098
Garadiela
Zadomowienie

Ja juz nawet w to watpie...Po ostatniej rozmowie po porstu rece mi opadly...Co z tego ze zmiana prawa,ze ustawa...Jak ludzie mowia-a kto mnie zlapie
No i fakt faktem...Ale nic nie bedzie grozilo czlowiekowi ktory dopusci suke i powie ze ma szczeniaki dla siebie a i tak je sprzeda pokątnie...

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-07, 09:26   #3099
GenteMire
Przyczajenie

Bardzo intertersuje mnie zmiana prawa od stycznia 2011. Wiem, że był taki temat ale nie dowiedziałam się jednoznacznie. Czy pseudohodowcy będa mogli ogłaszać sprzedaż psów bez rodowodów ? Będa ponosic jakieś sankcje prawne? Bo może to byłby sposób an ograniczanie ich działalności?
Stary 2011-12-07, 09:40   #3100
GenteMire
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Neutrina Pokaż wiadomość
Ty byś nie kupiła ani nikt inny ,to pies by pojechał na targ, a jak by go tam nikt nie chciał, a pseudohodowca zobaczyłby że pies zaczyna chorować itp.to by pod koniec targu do śmietnika wrzucił tak jak robi to większość pseudohodowców i tyle.Powiedzmy sobie szczerze że istnienia pseudo nie zmieni fakt niekupienia zwierzęcia,bo społeczeństwo jest ogłupiałe,zakłamane i przesiąknięte snobizmem.Tylko zmiana prawa może coś w tej materii zdziałać i tyle.
Może to wydawać się okrutne co powiem ale nie ma odwrotu. Wykupywanie psów z pseudohodowli napędza ten "przemysł". Wiadomo nie sposób przejść obojętnie obok zabiedzonego, chorego szczeniaka. Ale taka postawa nie przynosi długofalowych korzyści i nie przyniesie poprawy.
Wydaje mi się, że na dłuższa metę fakt niekupienia psa spowoduje, że nie będzie miejsc dla pseudo.
Stary 2011-12-07, 12:55   #3101
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Ja juz nawet w to watpie...Po ostatniej rozmowie po porstu rece mi opadly...Co z tego ze zmiana prawa,ze ustawa...Jak ludzie mowia-a kto mnie zlapie
No i fakt faktem...Ale nic nie bedzie grozilo czlowiekowi ktory dopusci suke i powie ze ma szczeniaki dla siebie a i tak je sprzeda pokątnie...
To fakt, ale tu ukłony w kieruunku aktywności społecznej.Teraz jak ktoś w ogóle będzie chciał sprzedać szczeniory, to będzie musiał to zgłosić i zapłacić podatek.Jeśli tego nie zrobi, to nie ma żadnego problemu dziada czy babsko zgłosić do skarbówki i niech się tłumaczy, no i na bank będzie musiał zapłacić.Poza tym skoro handel ma odbywac się tylko w miejscu ewentualnej,zgłoszonej hodowli,to bez problemu można takie miejsca kontrolować.Zwierzaki muszą mieć aktualne szczepienia ,odrobaczenia.Warunki muszą być dobre, inaczej konfliskata.Więc to może spowodować że przynajmniej coponiektórym odechce się zakładać pseudo czy nawet tylko rozmnażać własną sukę.A tak na marginesie poogladaj ogłoszenia w necie.Masa tych pseudohodowców wycofuje się z handlu psami i sprzedaje swoje psy czy koty przeznaczone do rozmnażania "Super reproduktor ,tanio sprzedam"itp.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-08, 09:18   #3102
lapinne
Zadomowienie

niestety, ale "legalni hodowcy" sami pomagaja sie rozwijac pseudohodowlom.

u nas, zeby szczenie sprzedac jako pet, musi miec ono wade umaszczenia, zgryzu lub wetrostwo. a w kazdym innym wypadku to co? jak nie pet quality to show quality? w polsce czesto cale mioty sa sprzedawane za jedna cene. a sa to czesto psy przecietne, zadne show quality.
i ja nie widze potrzeby, zeby oszukiwac w ten sposob nabywcow szczeniat i sama tak robic nie zamierzam.

ludzi po prostu nie stac, zeby wywali 2000 zeta na psa, wiec pojda do pseudo. gdyby pety byly tansze, gdyby hodowcy nie robili z siebie kretynow i te pety sprzedawali, to zwykli ludzie, ktorzy nie mysla o hodowli zwierzat w przyszlosci, zaczeliby szukac szczeniat w hodowlach a nie w pseudo.

pet to dla mnie przecieyny przedstawiciel swojej rasy, niekoniecznie z wadami. pet moze zrobic uprawnienia hodowlane i byc rozmnazany jesli nie ma wad dyskwalifikujacych. pety sa potrzebne.

ale nie...w polsce nie ma petow.
co ma normalne zeby i dwa jajka, to juz kosztuje 2000 zl, bo ma rodowod.
Stary 2011-12-09, 08:31   #3103
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
niestety, ale "legalni hodowcy" sami pomagaja sie rozwijac pseudohodowlom.

u nas, zeby szczenie sprzedac jako pet, musi miec ono wade umaszczenia, zgryzu lub wetrostwo. a w kazdym innym wypadku to co? jak nie pet quality to show quality? w polsce czesto cale mioty sa sprzedawane za jedna cene. a sa to czesto psy przecietne, zadne show quality.
i ja nie widze potrzeby, zeby oszukiwac w ten sposob nabywcow szczeniat i sama tak robic nie zamierzam.

ludzi po prostu nie stac, zeby wywali 2000 zeta na psa, wiec pojda do pseudo. gdyby pety byly tansze, gdyby hodowcy nie robili z siebie kretynow i te pety sprzedawali, to zwykli ludzie, ktorzy nie mysla o hodowli zwierzat w przyszlosci, zaczeliby szukac szczeniat w hodowlach a nie w pseudo.

pet to dla mnie przecieyny przedstawiciel swojej rasy, niekoniecznie z wadami. pet moze zrobic uprawnienia hodowlane i byc rozmnazany jesli nie ma wad dyskwalifikujacych. pety sa potrzebne.

ale nie...w polsce nie ma petow.
co ma normalne zeby i dwa jajka, to juz kosztuje 2000 zl, bo ma rodowod.
nawet wsród petów są wybitne jednostki
hodowca czasami ma obostrzenia w umowie, że z danego miotu 1 lub 2 osobniki może iść do hodowli więc reszta to pet
jesli chodzi o koty to cena dla peta jest niższa niż za hodowlanego a każdy hodowca indywidualnie wycenia swoje mioty tzn u jednego pet to 1500 zł a u drugiego np 1000 zł przy czym tańszy nie znaczy gorszy to samo w odniesieniu do hodowlanych

trzeba szukać
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 11:00   #3104
Neutrina
Raczkowanie

Cytat:
Może to wydawać się okrutne co powiem ale nie ma odwrotu. Wykupywanie psów z pseudohodowli napędza ten "przemysł". Wiadomo nie sposób przejść obojętnie obok zabiedzonego, chorego szczeniaka. Ale taka postawa nie przynosi długofalowych korzyści i nie przyniesie poprawy.
Wydaje mi się, że na dłuższa metę fakt niekupienia psa spowoduje, że nie będzie miejsc dla pseudo.
Mylisz się.Mamy 40ml ludzi w naszym kraju i skoro przez tyle lat nie udało się większości społeczeństwa wytłumaczyć, że pseudo/choć nie tylko jak się okazuje/ to maltretowanie zwierząt, to znaczy że trzeba inaczej do tego podejść.Ty nie kupisz, kupi jakiś snobistyczny cieć czy cieciowa i nie wytłumaczysz im nic, bo to są typowi reprezentanci pustogłowia.Za to jak widzisz chore zwierze wystawione na sprzedaż ,to zamiast kupować możesz zgłosić fakt handlu chorymi zwierzętami do Pogotowia dla Zwierząt, możesz na miejsce wezwać policję/poznaj tylko dobrze przepisy prawne dotyczące ochrony zwierząt,bo policjanci często nic nie kumają/i każ zwierzę skonfliskować na tej podstawie i zawieźć do najbliższej kliniki weterynaryjnej mającej podpisaną umowę z miastem.Możesz oczywiście sama spróbować negocjować z pseudosprzedawcą żeby ci dobrowolnie oddał zwierzęta.Spisać nr rejestracyjny samochodu i jeśli zwieje podać go odpowiednim służbom, po zgłoszeniu typa. Prawo daje nam ,normalnym narzędzia do walki z tym całym obrzydliwym pseudobiznesem trzeba tylko umieć się tymi narzędziami posługiwać.
Stary 2011-12-09, 11:00   #3105
lapinne
Zadomowienie

zwykle, kiedy komus poleca sie pytanie o szczenie "na kolana", tlumaczy mu sie, ze czesto takie szczeniaki maja wade zgryzu lub umaszczenia.

pisze o psach, bo nie lubie kotow.

a tak naprawde pet to po prostu przecietne szczenie. pet to nie show. i tyle.

w polsce nie ma zbyt wielu hodowli, gdzie placi sie realna cene za szczenie. o ile nie ma ono istotnych wad, sprzedawanie jest nie jako pet.

pet za 1500 zlotych to jest smiech na sali.
Stary 2011-12-09, 13:09   #3106
milkanika
Rozeznanie

dziwne,bo jakoś w mojej rasie nie widziałam szczeniaka, który nie ma wad a wygląda nie wystawowo,
zresztą jak słyszę takich znawców, to wolę swoją sunie,mimo,że ma krótszą sierść na grzbiecie i jest z psów w górnej granicy wzrostowej, ale ma bardzo ładne proporcje i inne cechy wyglądu, a przede wszystkim,na co mało osób zwraca uwagę to jej charakter
i może to dla Ciebie dziwne,ale tak,mam zamiar swoją niejedwabiście do ziemi zarośniętom sunię pokryć i planuje miot terapeutyczny z nastawieniem na socjalizacje i stymulacje
i ja wolę dać więcej i rozmnażać psa,który nie ma naj włosa,wszystkie inne wymiary i budowy ma fajne,ale najważniejszy jest dla mnie charakter i predyspozycje,
a niestety niektórzy pseudoznawcy patrzą tylko na sierść,bo ją w tej rasie najbardziej widać i pojęcie peta,nie do rozmnażania,może być dość mylące,bo niby pod jakim względem u szczeniaka osądzi się,że nim jest?
jaka to ta realna cena?
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 14:53   #3107
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
dziwne,bo jakoś w mojej rasie nie widziałam szczeniaka, który nie ma wad a wygląda nie wystawowo,
zresztą jak słyszę takich znawców, to wolę swoją sunie,mimo,że ma krótszą sierść na grzbiecie i jest z psów w górnej granicy wzrostowej, ale ma bardzo ładne proporcje i inne cechy wyglądu, a przede wszystkim,na co mało osób zwraca uwagę to jej charakter
i może to dla Ciebie dziwne,ale tak,mam zamiar swoją niejedwabiście do ziemi zarośniętom sunię pokryć i planuje miot terapeutyczny z nastawieniem na socjalizacje i stymulacje
i ja wolę dać więcej i rozmnażać psa,który nie ma naj włosa,wszystkie inne wymiary i budowy ma fajne,ale najważniejszy jest dla mnie charakter i predyspozycje,
a niestety niektórzy pseudoznawcy patrzą tylko na sierść,bo ją w tej rasie najbardziej widać i pojęcie peta,nie do rozmnażania,może być dość mylące,bo niby pod jakim względem u szczeniaka osądzi się,że nim jest?
jaka to ta realna cena?
jako pseudo znawca posiadający reproduktory (zarejestrowany) cóż mogę wiedzieć w temacie

nie każdy pet ma wadę - niektóre są lepsze w typie (bez wad) niż reproduktory

trzeba zaznaczyć iż wśród kotów mamy:
- reproduktory (choć nie każdy dobry reproduktor będzie świetnym kotem wystawowym)
- na kolanka z pozwoleniem na wystawy
- na kolanka bez pozwolenia na wystawy

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2011-12-09 o 14:58
Stary 2011-12-09, 16:49   #3108
milkanika
Rozeznanie

sunshain
ale mi nie chodzi o koty,tylko psy
a tu wartość psa powinna nie polegać tylko na patrzeniu,który jest bardziej utytułowany,
tylko patrzeć przede wszystkim na zdrowie i charakter, zresztą u psów jest to dość złożone, bo często patrzy się na ogólną prezencję i nie widzi budowy, braku białej obwódki przy oku itp,
a w przypadku 2 ms cavisia,to to musi być pies z krzywymi łapkami,albo jakimiś dysproporcjami,by widzieć jego przeciętny wygląd, bo to jest rasa, u której piegi wyskakują późno, do tego czarne zarasta dość długo i nawet bardzo łaciaty maluch może być bardziej czarny,niż był za młodu i ciężko określić wygląd po szczeniaku,
chyba,że chodzi o jakieś widoczne wady postawy,czy inne, ale to jest zazwyczaj zaznaczane i pies jest tańszy,przynajmniej w mojej rasie,rzadko który hodowca bierze za psa płaszczowego już za młodu itp tyle co za resztę
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-09, 17:04   #3109
lapinne
Zadomowienie

jasne, spoko...pet moze miec fajny charakter, moze tez okazac sie super psem hodowlanym i dawac wybitne szczenieta.

sama mam jedna suke, ktorej inaczej niz petem okreslic nie mozna. ma fantastyczny charakter, super instynkt i zaciecie do pracy-niedlugo mam nadzieje bedzie juz biegac w klasie uzytkowej. to, ze jest petem, nie przeszkadza jej byc mlodziezowym championem polski. jest zdrowa, proporcjonalna i dla mnie jest najpiekniejszym i najkochanszym psem na swiecie. ale jako osoba, dla ktorej hodowla to nie namnazanie, mam odwage powiedziec glosno, ze jest petem.

nie bedzie miec dzieci, bo nie po to zostala kupiona. jej rozmnazanie nie zgadzaloby sie zupelnie z moja wizja hodowli. w trzecim roku zycia zostanie wysterylizowana.

gdyby jednak miala miec dzieci, nie wolalabym za nie 2000 zl, bo to nie bylyby szczenieta na show. mialyby szanse co najwyzej byc poprawnymi przedstawicielami swojej rasy.

moja duga suka nie jest petem.
wprost przeciwnie.
to, ze jest szczeniakiem "show quality" nie przeszkadza jej miec rewelacyjnego, stabilnego charakteru.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-12-10, 08:48   #3110
GenteMire
Przyczajenie

W takim razi ile waszym zdaniem powinien kosztowac pet?

I znam hodowlę, której tylko wybitne szczenieta ida na wsytawy. najczęściej jedno, dwa z miotu. reszta "na kolanka"
Stary 2011-12-10, 11:14   #3111
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
W takim razi ile waszym zdaniem powinien kosztowac pet?

I znam hodowlę, której tylko wybitne szczenieta ida na wsytawy. najczęściej jedno, dwa z miotu. reszta "na kolanka"
wg mnie cennika nie ma to ustla hodowca indywidualnie dla siebie i nikomu nic do tego
Stary 2011-12-10, 13:06   #3112
lapinne
Zadomowienie

zalezy od tego jakiej pet jest rasy, bo wiadomo, ze rozne rasy roznie stoja, i czy to, ze jest petem wynika z faktycznych wad czy tez po prostu mamy do czynienia z przecietnym szczeniakiem.

ale dopoki pety beda sprzedawane po 2000 zl, ja nie bede sie dziwic, ze istnieja pseudohodowle mimo ze sama jestem zarejstrowana w zwiazku kynologicznym.
Stary 2011-12-11, 20:36   #3113
kate3388
Raczkowanie

Na szczescie psów, prezydent podpisał ustawę i od 2012 będzie wybor prosty rasowy=rodowodowy albo schorniskowy
Nie bedzie sobie mozna rozmnazac pseudorasowej pusi bo ''chialoby sie miec szczeniaczki''

Wreszcie stajemy sie spoleczenstwem MYSLACYM.

http://www.facebook.com/l.php?u=http...loF-8RWXcUogxg
kate3388 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-11, 22:04   #3114
GenteMire
Przyczajenie

Cytat:
zalezy od tego jakiej pet jest rasy, bo wiadomo, ze rozne rasy roznie stoja, i czy to, ze jest petem wynika z faktycznych wad czy tez po prostu mamy do czynienia z przecietnym szczeniakiem.

ale dopoki pety beda sprzedawane po 2000 zl, ja nie bede sie dziwic, ze istnieja pseudohodowle mimo ze sama jestem zarejstrowana w zwiazku kynologicznym.

Ja własnie stoję przed tą decyzją.
Jesteś zrejstrowana w ZK więc wiesz , że koszty dla wszystkich szczeniaków sa jednakowe. Nie chce przytaczać cyfr - ale chcąc miec wszystko na najwyższym poziomie ( a ja tak bym właśnie chciała) wiąże się to z naprawdę dużymi kosztami - dobre krycie, opieka, żywienie, ZK.

A poza tym działam trochę w organizacjach ratujących zwierzęta. I tak się napatrzyłam, że dochodzę od wniosku, że zwierzęta powinny być bardzo drogie. Niestety, ale obserwuję taką zalezność - pies drogi - większa dbałość o niego. Kundelek za darmo - nawet szkoda szczepić.
Stary 2011-12-12, 06:52   #3115
lapinne
Zadomowienie

zdaje sobie jednak sprawe, ze ile bysmy nie zainwestowali w szczenie, jak dobrze bedzie ono odchowane, to i tak pewnych rzeczy sie nie przeskoczy. pet bedzie zawsze tylko petem.

im drozsze beda zwierzeta, tym czesciej ludzie beda udawac sie do pseudo.

nie mowie o jakis super odjechanych kryciach. sama mam suke z takiego krycia i wiem, ile taka zabawa kosztuje.

mowie o zwyklych przedstawicielach rasy. bo kto tak naprawde w polsce na takie odjechane krycia sie decyduje? czesto sa to dobre lub nawet calkiem przecietne psy, rodowody srednie. i co? 2000 zeta? to jest moim zdaniem za duzo.

ale tez w polsce to dziala tak: robi sie suce uprawnienia hodowlane, czesto nawet championat najpierw mlodziezowy, pozniej dorosly (a niektorym robi sie tylko hodowlanke). suka ma 2,5-3 lata i rodzi pierwszy raz powiedzmy 10 szczeniat, kazde idzie po 1800-2500. nastepnie za rok znowu. i tak w ciagu calego zycia suka rodzi ok 4 czasem 5 razy. to jes na maksa duzo. ale wszystko ok, hodowla zarejstrowana, metryczki, wyprawka royal canin lub eukanuba i sliczne zdjecia w internecie.

dlatego wlasnie ja drugiego szczeniaka szukalam poza granicami naszego kraju. poza tym szukalam naprawde dobrego szczeniaka-nie peta. i mam mala z hodowli, gdzie suka rodzi tylko dwa razy. gdzie zycie suki nie konczy sie na rodzeniu.
Stary 2011-12-12, 12:16   #3116
Merys
Zakorzenienie

Niestety od nowego roku likwidacja pseudohodowli może sporo się nasilić Szczeniaki jak i dorosłe psy będą wyrzucane, to będzie po prostu koszmar, a fundacje będą zdane tylko na siebie. Nie tak powinien zostać rozwiązany problem pseudo, dziury które są w ustawie zaszkodzą tym zwierzętom.
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-14, 01:10   #3117
carolinascotties
Zakorzenienie

Zanim kupisz pieska za 200 zł- zajrzyj, w jakich warunkach żyją jego rodzice... Przykład sprzed kilku dni KLIK

Dopisuję

Kolejna ofiara pseudohodowcy... Z ciężką ręką... W typie ASTa - Lucy

Toksyczny związek? https://youtu.be/5bw4jeTxHGA

Edytowane przez carolinascotties
Czas edycji: 2011-12-15 o 00:57
carolinascotties jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-17, 22:22   #3118
Lilith_she
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Niestety od nowego roku likwidacja pseudohodowli może sporo się nasilić Szczeniaki jak i dorosłe psy będą wyrzucane, to będzie po prostu koszmar, a fundacje będą zdane tylko na siebie. Nie tak powinien zostać rozwiązany problem pseudo, dziury które są w ustawie zaszkodzą tym zwierzętom.
Wiem, że nie jest to rozwiązane idealnie, ale przy tej ilości pseudohodowli i "pańci która raz dopuści dla zdrowia", nie ma idealnego rozwiązania.
Podobnie jak w przypadku zakupu, biednego chorego szczeniaka z pseudo, serce się kraje, ale żeby nie powiększać popytu, takiego psa mimo własnych chęci się nie kupuje.
Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości uda się jeszcze bardziej ustawę zaostrzyć, tak żeby rozmnażanie zwierząt niehodowlanych, blokowały również grzywny: za rozmnożenie, za cały miot, za każdego sprzedanego szczeniaka i za każdego kupionego szczeniaka.
W ten sposób rozmnażanie zwierząt przestanie się opłacać.

Czekam na to, aż rasowe psy i koty zaczną kosztować po kilka-kilkanaście tysięcy i zanim się takie zwierze zakupi, będzie trzeba tą kwestię bardzo dobrze przemyśleć.
A osoby, które będą chciały mieć zwierzę nierasowe do kochania, zawsze mogą je adoptować, oczywiście po spełnieniu wymogów umowy adopcyjnej.
Coraz bardziej wierzę, że to może się udać, ostatnia ustawa pokazuje, że coś jednak w tym dziwnym kraju, można zmienić.
pozdrawiam
Lilith_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 09:49   #3119
lapinne
Zadomowienie

ale przeciez naprawde dobre szczenieta "show quality" za granica chodza za ok 2000 z tym ze euro.
Stary 2011-12-18, 10:11   #3120
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Lilith_she Pokaż wiadomość
Wiem, że nie jest to rozwiązane idealnie, ale przy tej ilości pseudohodowli i "pańci która raz dopuści dla zdrowia", nie ma idealnego rozwiązania.
Podobnie jak w przypadku zakupu, biednego chorego szczeniaka z pseudo, serce się kraje, ale żeby nie powiększać popytu, takiego psa mimo własnych chęci się nie kupuje.
Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości uda się jeszcze bardziej ustawę zaostrzyć, tak żeby rozmnażanie zwierząt niehodowlanych, blokowały również grzywny: za rozmnożenie, za cały miot, za każdego sprzedanego szczeniaka i za każdego kupionego szczeniaka.
W ten sposób rozmnażanie zwierząt przestanie się opłacać.

Czekam na to, aż rasowe psy i koty zaczną kosztować po kilka-kilkanaście tysięcy i zanim się takie zwierze zakupi, będzie trzeba tą kwestię bardzo dobrze przemyśleć.
A osoby, które będą chciały mieć zwierzę nierasowe do kochania, zawsze mogą je adoptować, oczywiście po spełnieniu wymogów umowy adopcyjnej.
Coraz bardziej wierzę, że to może się udać, ostatnia ustawa pokazuje, że coś jednak w tym dziwnym kraju, można zmienić.
pozdrawiam
Tylko że pseudo będą rejestrować swoją działalność, a wtedy guzik im zrobisz. Nigdzie nie ma zapisu, że można sprzedawać tylko psy rasowe rodowodowe.
Odnośnie tego co napisałaś, oczywiście najlepiej gdyby dostęp do zwierząt nie był taki łatwy, wtedy mielibyśmy mniej okrucieństwa wobec nich. No ale póki co, to marzenia ściętej głowy
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/...NA%2F324847994
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości