![]() |
#3091 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
![]() |
![]() |
#3092 |
Zadomowienie
|
moj maluszek ma w pachwince tatuaz zrobiony pisakiem-tak mi sie przynajmniej wydaje, nie jest w kropki. zobaczymy, ile wytrzyma. jestem dosc zdziwiona, ze ma go w pachinie a nie w uchu
![]() w kontrakcie mam 2 CACIBY w roku od 1 do 5 roku zycia ![]() ale przede wszystkim podpisalam, ze suka nie bedzie dopuszczona prze 24 miesiacem zycia i ze nie bedzie miec wiecej niz 3 mioty w zyciu-pelen szacun za te umowe, powaznie. sama tez mam zamiar wprowadzic ten zapis w razie czego ![]() kto w polsce ma taki zapis w umowie? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3093 |
Rozeznanie
|
Zapis o max. 3 miotach w życiu też mamy w naszych umowach...i inne także
![]()
![]() |
#3094 |
Zadomowienie
|
ja sie nie spotkalam. z hodowcami piaty raz mnozacymi suke za to tak...
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3095 | |
Przyczajenie
|
![]() ![]() Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3096 |
Przyczajenie
|
Witam w temacie
Pewnie wszystko w temacie zostało juz napisane. Wniosek - kupowac z głową a rodowód potwierdza rasowośc psa. Pierwszego mojego psa kupiłam z pseudohodowli. To było ładnych parę lat temu - ale nadal dziwie się swojej głupocie. Pies ( bernardyn) kompletnie nie socjalizowany, zarobaczony. Hodowczyni nawet nie chciała pokazac mi matki. zal mi się zrobiło malucha - kupiłam - a tym samym napędziłam popyt :-( Nie mam wytłumaczenia na taką bezmyślność. Pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3097 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3098 |
Zadomowienie
|
Ja juz nawet w to watpie...Po ostatniej rozmowie po porstu rece mi opadly...Co z tego ze zmiana prawa,ze ustawa...Jak ludzie mowia-a kto mnie zlapie
![]() ![]() No i fakt faktem...Ale nic nie bedzie grozilo czlowiekowi ktory dopusci suke i powie ze ma szczeniaki dla siebie a i tak je sprzeda pokątnie... ![]()
![]() |
#3099 |
Przyczajenie
|
Bardzo intertersuje mnie zmiana prawa od stycznia 2011. Wiem, że był taki temat ale nie dowiedziałam się jednoznacznie. Czy pseudohodowcy będa mogli ogłaszać sprzedaż psów bez rodowodów ? Będa ponosic jakieś sankcje prawne? Bo może to byłby sposób an ograniczanie ich działalności?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3100 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że na dłuższa metę fakt niekupienia psa spowoduje, że nie będzie miejsc dla pseudo. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3101 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#3102 |
Zadomowienie
|
niestety, ale "legalni hodowcy" sami pomagaja sie rozwijac pseudohodowlom.
u nas, zeby szczenie sprzedac jako pet, musi miec ono wade umaszczenia, zgryzu lub wetrostwo. a w kazdym innym wypadku to co? jak nie pet quality to show quality? w polsce czesto cale mioty sa sprzedawane za jedna cene. a sa to czesto psy przecietne, zadne show quality. i ja nie widze potrzeby, zeby oszukiwac w ten sposob nabywcow szczeniat i sama tak robic nie zamierzam. ludzi po prostu nie stac, zeby wywali 2000 zeta na psa, wiec pojda do pseudo. gdyby pety byly tansze, gdyby hodowcy nie robili z siebie kretynow i te pety sprzedawali, to zwykli ludzie, ktorzy nie mysla o hodowli zwierzat w przyszlosci, zaczeliby szukac szczeniat w hodowlach a nie w pseudo. pet to dla mnie przecieyny przedstawiciel swojej rasy, niekoniecznie z wadami. pet moze zrobic uprawnienia hodowlane i byc rozmnazany jesli nie ma wad dyskwalifikujacych. pety sa potrzebne. ale nie...w polsce nie ma petow. co ma normalne zeby i dwa jajka, to juz kosztuje 2000 zl, bo ma rodowod. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3103 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
hodowca czasami ma obostrzenia w umowie, że z danego miotu 1 lub 2 osobniki może iść do hodowli więc reszta to pet jesli chodzi o koty to cena dla peta jest niższa niż za hodowlanego a każdy hodowca indywidualnie wycenia swoje mioty tzn u jednego pet to 1500 zł a u drugiego np 1000 zł przy czym tańszy nie znaczy gorszy to samo w odniesieniu do hodowlanych trzeba szukać |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3104 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#3105 |
Zadomowienie
|
zwykle, kiedy komus poleca sie pytanie o szczenie "na kolana", tlumaczy mu sie, ze czesto takie szczeniaki maja wade zgryzu lub umaszczenia.
pisze o psach, bo nie lubie kotow. a tak naprawde pet to po prostu przecietne szczenie. pet to nie show. i tyle. w polsce nie ma zbyt wielu hodowli, gdzie placi sie realna cene za szczenie. o ile nie ma ono istotnych wad, sprzedawanie jest nie jako pet. pet za 1500 zlotych to jest smiech na sali. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3106 |
Rozeznanie
|
dziwne,bo jakoś w mojej rasie nie widziałam szczeniaka, który nie ma wad a wygląda nie wystawowo,
zresztą jak słyszę takich znawców, to wolę swoją sunie,mimo,że ma krótszą sierść na grzbiecie i jest z psów w górnej granicy wzrostowej, ale ma bardzo ładne proporcje i inne cechy wyglądu, a przede wszystkim,na co mało osób zwraca uwagę to jej charakter i może to dla Ciebie dziwne,ale tak,mam zamiar swoją niejedwabiście do ziemi zarośniętom sunię pokryć i planuje miot terapeutyczny z nastawieniem na socjalizacje i stymulacje i ja wolę dać więcej i rozmnażać psa,który nie ma naj włosa,wszystkie inne wymiary i budowy ma fajne,ale najważniejszy jest dla mnie charakter i predyspozycje, a niestety niektórzy pseudoznawcy patrzą tylko na sierść,bo ją w tej rasie najbardziej widać i pojęcie peta,nie do rozmnażania,może być dość mylące,bo niby pod jakim względem u szczeniaka osądzi się,że nim jest? jaka to ta realna cena? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3107 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
nie każdy pet ma wadę - niektóre są lepsze w typie (bez wad) niż reproduktory trzeba zaznaczyć iż wśród kotów mamy: - reproduktory (choć nie każdy dobry reproduktor będzie świetnym kotem wystawowym) - na kolanka z pozwoleniem na wystawy - na kolanka bez pozwolenia na wystawy Edytowane przez sunshain Czas edycji: 2011-12-09 o 14:58 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3108 |
Rozeznanie
|
sunshain
ale mi nie chodzi o koty,tylko psy a tu wartość psa powinna nie polegać tylko na patrzeniu,który jest bardziej utytułowany, tylko patrzeć przede wszystkim na zdrowie i charakter, zresztą u psów jest to dość złożone, bo często patrzy się na ogólną prezencję i nie widzi budowy, braku białej obwódki przy oku itp, a w przypadku 2 ms cavisia,to to musi być pies z krzywymi łapkami,albo jakimiś dysproporcjami,by widzieć jego przeciętny wygląd, bo to jest rasa, u której piegi wyskakują późno, do tego czarne zarasta dość długo i nawet bardzo łaciaty maluch może być bardziej czarny,niż był za młodu i ciężko określić wygląd po szczeniaku, chyba,że chodzi o jakieś widoczne wady postawy,czy inne, ale to jest zazwyczaj zaznaczane i pies jest tańszy,przynajmniej w mojej rasie,rzadko który hodowca bierze za psa płaszczowego już za młodu itp tyle co za resztę |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3109 |
Zadomowienie
|
jasne, spoko...pet moze miec fajny charakter, moze tez okazac sie super psem hodowlanym i dawac wybitne szczenieta.
sama mam jedna suke, ktorej inaczej niz petem okreslic nie mozna. ma fantastyczny charakter, super instynkt i zaciecie do pracy-niedlugo mam nadzieje bedzie juz biegac w klasie uzytkowej. to, ze jest petem, nie przeszkadza jej byc mlodziezowym championem polski. jest zdrowa, proporcjonalna i dla mnie jest najpiekniejszym i najkochanszym psem na swiecie. ale jako osoba, dla ktorej hodowla to nie namnazanie, mam odwage powiedziec glosno, ze jest petem. nie bedzie miec dzieci, bo nie po to zostala kupiona. jej rozmnazanie nie zgadzaloby sie zupelnie z moja wizja hodowli. w trzecim roku zycia zostanie wysterylizowana. gdyby jednak miala miec dzieci, nie wolalabym za nie 2000 zl, bo to nie bylyby szczenieta na show. mialyby szanse co najwyzej byc poprawnymi przedstawicielami swojej rasy. moja duga suka nie jest petem. wprost przeciwnie. to, ze jest szczeniakiem "show quality" nie przeszkadza jej miec rewelacyjnego, stabilnego charakteru. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3110 |
Przyczajenie
|
W takim razi ile waszym zdaniem powinien kosztowac pet?
I znam hodowlę, której tylko wybitne szczenieta ida na wsytawy. najczęściej jedno, dwa z miotu. reszta "na kolanka" |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3111 |
Wtajemniczenie
|
wg mnie cennika nie ma to ustla hodowca indywidualnie dla siebie i nikomu nic do tego
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3112 |
Zadomowienie
|
zalezy od tego jakiej pet jest rasy, bo wiadomo, ze rozne rasy roznie stoja, i czy to, ze jest petem wynika z faktycznych wad czy tez po prostu mamy do czynienia z przecietnym szczeniakiem.
ale dopoki pety beda sprzedawane po 2000 zl, ja nie bede sie dziwic, ze istnieja pseudohodowle mimo ze sama jestem zarejstrowana w zwiazku kynologicznym. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3113 |
Raczkowanie
|
Na szczescie psów, prezydent podpisał ustawę
![]() ![]() Nie bedzie sobie mozna rozmnazac pseudorasowej pusi bo ''chialoby sie miec szczeniaczki'' Wreszcie stajemy sie spoleczenstwem MYSLACYM. http://www.facebook.com/l.php?u=http...loF-8RWXcUogxg
![]() |
#3114 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Ja własnie stoję przed tą decyzją. Jesteś zrejstrowana w ZK więc wiesz , że koszty dla wszystkich szczeniaków sa jednakowe. Nie chce przytaczać cyfr - ale chcąc miec wszystko na najwyższym poziomie ( a ja tak bym właśnie chciała) wiąże się to z naprawdę dużymi kosztami - dobre krycie, opieka, żywienie, ZK. A poza tym działam trochę w organizacjach ratujących zwierzęta. I tak się napatrzyłam, że dochodzę od wniosku, że zwierzęta powinny być bardzo drogie. Niestety, ale obserwuję taką zalezność - pies drogi - większa dbałość o niego. Kundelek za darmo - nawet szkoda szczepić. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3115 |
Zadomowienie
|
zdaje sobie jednak sprawe, ze ile bysmy nie zainwestowali w szczenie, jak dobrze bedzie ono odchowane, to i tak pewnych rzeczy sie nie przeskoczy. pet bedzie zawsze tylko petem.
im drozsze beda zwierzeta, tym czesciej ludzie beda udawac sie do pseudo. nie mowie o jakis super odjechanych kryciach. sama mam suke z takiego krycia i wiem, ile taka zabawa kosztuje. mowie o zwyklych przedstawicielach rasy. bo kto tak naprawde w polsce na takie odjechane krycia sie decyduje? czesto sa to dobre lub nawet calkiem przecietne psy, rodowody srednie. i co? 2000 zeta? to jest moim zdaniem za duzo. ale tez w polsce to dziala tak: robi sie suce uprawnienia hodowlane, czesto nawet championat najpierw mlodziezowy, pozniej dorosly (a niektorym robi sie tylko hodowlanke). suka ma 2,5-3 lata i rodzi pierwszy raz powiedzmy 10 szczeniat, kazde idzie po 1800-2500. nastepnie za rok znowu. i tak w ciagu calego zycia suka rodzi ok 4 czasem 5 razy. to jes na maksa duzo. ale wszystko ok, hodowla zarejstrowana, metryczki, wyprawka royal canin lub eukanuba i sliczne zdjecia w internecie. dlatego wlasnie ja drugiego szczeniaka szukalam poza granicami naszego kraju. poza tym szukalam naprawde dobrego szczeniaka-nie peta. i mam mala z hodowli, gdzie suka rodzi tylko dwa razy. gdzie zycie suki nie konczy sie na rodzeniu. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3116 |
Zakorzenienie
|
Niestety od nowego roku likwidacja pseudohodowli może sporo się nasilić
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3117 |
Zakorzenienie
|
Zanim kupisz pieska za 200 zł- zajrzyj, w jakich warunkach żyją jego rodzice... Przykład sprzed kilku dni KLIK
Dopisuję Kolejna ofiara pseudohodowcy... Z ciężką ręką... W typie ASTa - Lucy Edytowane przez carolinascotties Czas edycji: 2011-12-15 o 00:57 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3118 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
Podobnie jak w przypadku zakupu, biednego chorego szczeniaka z pseudo, serce się kraje, ale żeby nie powiększać popytu, takiego psa mimo własnych chęci się nie kupuje. Osobiście mam nadzieję, że w przyszłości uda się jeszcze bardziej ustawę zaostrzyć, tak żeby rozmnażanie zwierząt niehodowlanych, blokowały również grzywny: za rozmnożenie, za cały miot, za każdego sprzedanego szczeniaka i za każdego kupionego szczeniaka. W ten sposób rozmnażanie zwierząt przestanie się opłacać. Czekam na to, aż rasowe psy i koty zaczną kosztować po kilka-kilkanaście tysięcy i zanim się takie zwierze zakupi, będzie trzeba tą kwestię bardzo dobrze przemyśleć. A osoby, które będą chciały mieć zwierzę nierasowe do kochania, zawsze mogą je adoptować, oczywiście po spełnieniu wymogów umowy adopcyjnej. Coraz bardziej wierzę, że to może się udać, ostatnia ustawa pokazuje, że coś jednak w tym dziwnym kraju, można zmienić. pozdrawiam |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3119 |
Zadomowienie
|
ale przeciez naprawde dobre szczenieta "show quality" za granica chodza za ok 2000 z tym ze euro.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#3120 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Odnośnie tego co napisałaś, oczywiście najlepiej gdyby dostęp do zwierząt nie był taki łatwy, wtedy mielibyśmy mniej okrucieństwa wobec nich. No ale póki co, to marzenia ściętej głowy ![]() http://www.dziennikwschodni.pl/apps/...NA%2F324847994 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:55.