Rasowy=Rodowodowy - Strona 105 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-12-18, 11:25   #3121
Lilith_she
Przyczajenie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Dlatego właśnie napisałam wszystkich zwierząt niehodowlanych.
Jak pseudo zacznie robić swoim rodowodowym zwierzętom hodowlankę, to proszę bardzo niech rozmnażają
No, trzeba jeszcze trochę powalczyć o w/w plus obowiązek chipowania, obowiązek sterylizacji i kastracji wszystkich niehodowlanych zwierząt.
Mam nadzieję, że ja takie zmiany kiedyś zobaczę.
pozdrawiam
Lilith_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 13:32   #3122
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Merys Pokaż wiadomość
Tylko że pseudo będą rejestrować swoją działalność, a wtedy guzik im zrobisz. Nigdzie nie ma zapisu, że można sprzedawać tylko psy rasowe rodowodowe.
Odnośnie tego co napisałaś, oczywiście najlepiej gdyby dostęp do zwierząt nie był taki łatwy, wtedy mielibyśmy mniej okrucieństwa wobec nich. No ale póki co, to marzenia ściętej głowy
http://www.dziennikwschodni.pl/apps/...NA%2F324847994
po pierwsze można zapisać, się do klubu mając zwierzę nierasowe ale nie można go rozmnażać (trzeba kastrować)
nikt nie wystawi rodowodu takim zwierzętom a taka pożal się boże hodowla zostanie usunięta z klubu

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2011-12-18 o 13:34
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 13:46   #3123
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilith_she Pokaż wiadomość
Dlatego właśnie napisałam wszystkich zwierząt niehodowlanych.
Jak pseudo zacznie robić swoim rodowodowym zwierzętom hodowlankę, to proszę bardzo niech rozmnażają
No, trzeba jeszcze trochę powalczyć o w/w plus obowiązek chipowania, obowiązek sterylizacji i kastracji wszystkich niehodowlanych zwierząt.
Mam nadzieję, że ja takie zmiany kiedyś zobaczę.
pozdrawiam

bzdura.

hodowlanka nie jest gwarancja, ze suka nie bedzie co chwie kryta-zwiazek kynologiczny zwykle daje pozwolenie na warunkowe krycia.

czasem mam wrazenie, ze ludziom, ktorzy tak krzycza o rodowodach, tak naprawde nie chodzi o dobro zwierzat, ale o papierek.

rozmnazanie zwierzat na potege to nie jest problem tylko pseudo ale tez i zarejstrowanych hodowli.

kazdy kto twierdzi, ze zrobienie hodowlanki zalatwia sprawe, nie rozumie po prostu problemu.
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 13:48   #3124
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
po pierwsze można zapisać, się do klubu mając zwierzę nierasowe ale nie można go rozmnażać (trzeba kastrować)
nikt nie wystawi rodowodu takim zwierzętom a taka pożal się boże hodowla zostanie usunięta z klubu
Nie mówię tutaj o klubie, tylko o działalności gospodarczej.
Oczywiście Lapinne masz rację, problem nie tyczy się tylko pseudo, brak jakiejkolwiek kontroli hodowców, pseudo czy nawet schronisk, powoduje właśnie to co mamy teraz.

Edytowane przez Merys
Czas edycji: 2011-12-18 o 13:56
Merys jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 14:08   #3125
lapinne
Zadomowienie

mnie pseudo jako takie nie interesuje jako nabywce szczeniaka.

dla mnie szczenie rasowe musi miec metryke.
i przeraza mnie fakt, ze czesto szczenieta "pseudo" maja lepsze warunki zycia niz szczeniaki papierowe.

dla mnie z moralnego punktu widzenia sytuacja, w ktorej ktos raz rozmnozyl swoja suczke z braku swiadomosci, "bo wpadka", "bo chcial miec po niej dziecko" itd, dobrze odchowal szczenieta, znalazl im dobre domy u znajomych, jest duzo mniej szokujaca niz przypadek zarejstrowanego hodowcy, ktory jedna suke mnozy co roku 5 lub 6 razy od 2 do 9 roku zycia (miocik warunkowy). suka taka mimo ze jest hodowlana, moze i nawet ma jakis tam championat, po prostu nie ma zycia poza rodzeniem kolejnych szczeniat.

i jest to dla mnie karygodne. jako osoba z zarejstrowanym przydomkiem hodowlanym, wlascicielka dwoch suk rodowodowych w tym jednej importowanej, uwazam, ze pierwsza opisana przeze mnie sytuacja jest dla suki mniej szkodliwa mimo ze jest to pseudohodowla".
Stary 2011-12-18, 14:38   #3126
Lilith_she
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
bzdura.

hodowlanka nie jest gwarancja, ze suka nie bedzie co chwie kryta-zwiazek kynologiczny zwykle daje pozwolenie na warunkowe krycia.

czasem mam wrazenie, ze ludziom, ktorzy tak krzycza o rodowodach, tak naprawde nie chodzi o dobro zwierzat, ale o papierek.

rozmnazanie zwierzat na potege to nie jest problem tylko pseudo ale tez i zarejstrowanych hodowli.

kazdy kto twierdzi, ze zrobienie hodowlanki zalatwia sprawe, nie rozumie po prostu problemu.
Miałam wrażenie, że rozmawiamy na temat normalnych procedur w ZK, a nie patologii. No chyba, że próbujesz mi powiedzieć, że to normalne działanie w Twoim ZK, zgoda na krycie suki co każdą cieczkę? Wydawało mi się, że takie zdarzenia to rzadkie patologie, które należy potępiać i zgłaszać, ale możliwe, że ja mam inne podejście.
Pisząc o robieniu hodowlanek przez pseudohodowców chyba nie zostałam zrozumiana, rusz głową, gdyby mieli możliwość zrobienia hodowlanki, to przecież nie byliby pseudo, mogliby być ewentualnie patologią w ZK, co mam nadzieję, nie zdarza się tak często, jak wynika z Twojego postu.

A ludziom, czyli np mi, którzy tak głośno krzyczą o papier, chodzi o przepełnione schroniska i całą masę wyprodukowanych dla zysku psów, dzięki rozmnażaniu bez żadnej kontroli i ograniczeń.
pozdrawiam
Lilith_she jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-18, 15:22   #3127
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Nie mówię tutaj o klubie, tylko o działalności gospodarczej.
Oczywiście Lapinne masz rację, problem nie tyczy się tylko pseudo, brak jakiejkolwiek kontroli hodowców, pseudo czy nawet schronisk, powoduje właśnie to co mamy teraz.
o ile się nie mylę
cyt:"Po wejściu ustawy w życie zabronione będzie rozmnażanie psów i kotów w celach handlowych, z wyjątkiem hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów."

biznes.onet.pl/zwierzeta-maja-nowe-prawa,18651,4885676,1,ana lizy-detal

lub

http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011230137301.pdf

9) art. 11a otrzymuje brzmienie:
„Art. 11a. 1. Rada gminy wypełniając obowiązek,
o którym mowa w art. 11 ust. 1, określa,
w drodze uchwały, corocznie do
dnia 31 marca, program opieki nad
zwierzętami bezdomnymi oraz zapobiegania
bezdomności zwierząt.
2. Program, o którym mowa w ust. 1,
obejmuje:
1) zapewnienie bezdomnym zwierzętom
miejsca w schronisku dla zwierząt;
2) opiekę nad wolno żyjącymi kotami,
w tym ich dokarmianie;
3) odławianie bezdomnych zwierząt;
(...)
3. Program, o którym mowa w ust. 1,
może obejmować plan znakowania
zwierząt w gminie.
5. Program, o którym mowa w ust. 1, zawiera
wskazanie wysokości środków
finansowych przeznaczonych na jego
realizację oraz sposób wydatkowania
tych środków. Koszty realizacji programu
ponosi gmina.
6. Projekt programu, o którym mowa
w ust. 1, przygotowuje wójt (burmistrz,
prezydent miasta).
7. Projekt programu, o którym mowa
w ust. 1, wójt (burmistrz, prezydent
miasta) najpóźniej do dnia 1 lutego
przekazuje do zaopiniowania:
1) właściwemu powiatowemu lekarzowi
weterynarii;
2) organizacjom społecznym, których
statutowym celem działania jest
ochrona zwierząt, działającym na
obszarze gminy;
3) dzierżawcom lub zarządcom obwodów
łowieckich, działających na
obszarze gminy.

iiiiiiiiiiiii

„Art. 10a. 1. Zabrania się:
1) wprowadzania do obrotu zwierząt
domowych na targowiskach, targach
i giełdach;
2) prowadzenia targowisk, targów
i giełd ze sprzedażą zwierząt domowych;
3) wprowadzania do obrotu psów
i kotów poza miejscami ich chowu
lub hodowli.
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów
w celach handlowych.

6. Zakaz, o którym mowa w ust. 2, nie
dotyczy hodowli zwierząt zarejestrowanych
w ogólnokrajowych organizacjach
społecznych, których statutowym
celem jest działalność związana
z hodowlą rasowych psów i kotów.

czyli koniec bazarów i tagów, koniec ogłoszeń po lecznicach, że do sprzedania po rodowodowych; można należeć z nierasowym zwierzakiem do klubu zrzeszającego felinologicznego/kynologicznego ale tam jest obligatoryjny nakaz kastracji takich zwierząt

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2011-12-18 o 15:35
Stary 2011-12-18, 15:35   #3128
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Lilith_she Pokaż wiadomość
Miałam wrażenie, że rozmawiamy na temat normalnych procedur w ZK, a nie patologii. No chyba, że próbujesz mi powiedzieć, że to normalne działanie w Twoim ZK, zgoda na krycie suki co każdą cieczkę? Wydawało mi się, że takie zdarzenia to rzadkie patologie, które należy potępiać i zgłaszać, ale możliwe, że ja mam inne podejście.
Pisząc o robieniu hodowlanek przez pseudohodowców chyba nie zostałam zrozumiana, rusz głową, gdyby mieli możliwość zrobienia hodowlanki, to przecież nie byliby pseudo, mogliby być ewentualnie patologią w ZK, co mam nadzieję, nie zdarza się tak często, jak wynika z Twojego postu.

A ludziom, czyli np mi, którzy tak głośno krzyczą o papier, chodzi o przepełnione schroniska i całą masę wyprodukowanych dla zysku psów, dzięki rozmnażaniu bez żadnej kontroli i ograniczeń.
pozdrawiam
a ciaza u suki co roku, 4 razy pod rzad nie jest patologia?

dla mnie jest.

a to jest normalne w wiekszosci hodowli i zgodne z regulaminem zwiazku.

tu nie chodzi o moj oddzial. chodzi o ogolnie przyjete praktyki polskich hodowcow.
Stary 2011-12-18, 15:46   #3129
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez sunshain Pokaż wiadomość
o ile się nie mylę
cyt:"Po wejściu ustawy w życie zabronione będzie rozmnażanie psów i kotów w celach handlowych, z wyjątkiem hodowli zwierząt zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów."

biznes.onet.pl/zwierzeta-maja-nowe-prawa,18651,4885676,1,ana lizy-detal

lub

http://dokumenty.rcl.gov.pl/D2011230137301.pdf

„Art. 10a. 1. Zabrania się:
(...)
2. Zabrania się rozmnażania psów i kotów
w celach handlowych.
Art. 17.
1. Chów, rozmnażanie i oferowanie zwierząt domowych, w tym także rasowych, na sprzedaż jest działalnością gospodarczą podlegająca rejestracji w ogólnokrajowym rejestrze psów oraz innych zwierząt domowych, zwanego dalej "rejestrem hodowli zwierząt domowych".
http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php
Stary 2011-12-23, 10:56   #3130
GenteMire
Przyczajenie

Czy może orinetujecie się co będzie z ogłoszeniami pseudo? Czy serwisy ogłoszeniowe powinny moderować ogłoszenia niezgodne z prawem?
A może ogłoszenia będa nadal bo nie wiadomo kto miałby egzekwować nowe prawo?
A najbardziej się boje oto , że nikt nie wie kto i co ma robić, że ustawa będzie tylko pustym zapisem...
GenteMire jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-26, 17:34   #3131
Merys
Zakorzenienie

Tekst z fb:
W niewielkiej miejscowości pod Wrocławiem mimo świąt trwa koszmar zwierząt. Oto jak sobie żyją rodowodowe grzywacze chińskie: zarówno wystawowe championy jak i „odpady poprodukcyjne”, wsobnie hodowane przez kilka pokoleń. Z chęci zysku i z patologicznej miłości dla wzorca rasy, bo na pewno nie dla zwierząt. A potem też z bezradności. Hodowla zarejestrowana jest w Związku Kynologicznym w Polsce. Ok. 60 grzywaczy żyje na kafelkach ciemnych korytarzyków nieogrzewanej willi. Stłoczone, bez dostępu do wody, niewłaściwie i niezbyt obficie karmione (eufemizm), skrajnie zaniedbane pielęgnacyjnie, oblepione własnymi odchodami, w warunkach skrajnego niechlujstwa, w stanie nieleczonej choroby, bez jakichkolwiek dokumentów potwierdzających jakąkolwiek opiekę weterynaryjną. Dodatkiem do tego krajobrazu nędzy i rozpaczy są m.in. utrzymywane bez jedzenia i w zbyt małych kantarach konie. EKOSTRAŻ zawzięcie prowadzi interwencję mimo okresu świątecznego w porozumieniu i życzliwej współpracy m.in. z Powiatowym Lekarzem Weterynarii we Wrocławiu. Będzie potrzebna pomoc finansowa i pomoc w adopcji zwierząt.

http://www.facebook.com/media/set/?s...7058500&type=3

Edytowane przez Merys
Czas edycji: 2011-12-26 o 17:43
Stary 2011-12-27, 21:00   #3132
ever-dream
Wtajemniczenie

Dziewczyny, mam takie pytanie nie chce się kłócić, chciałabym żeby tylko ktoś odpowiedział na pytanie, które mnie nurtuje w sporze rodowodowy - rasowy. Sama mam psa bez rodowodu, ale kupionego dawno, jeszcze nawet nie wiedziałam chyba nawet co to rodowód Ale zetknęłam się z opinią dobrego weterynarza z kliniki, że:

Pies rodowodowy wcale nie znaczy zdrowszy. Jak on to powiedział, że "zaraz będzie miał wizytę pewnej pani z psem, który ma coś z nogami, pies jest czystej krwi, więc boi się, że to coś poważnego". Ponoć zawężanie puli genowej wiąże się z chorobami. Jak to jest, że zwierzęta z hodowli mają eliminowane pewne choroby, ale zwiększa się ryzyko innych? Bo przecież wiadomo, że istnieje w kraju ograniczona ilość psów danej rasy (szczególnie tych mniej popularnych), więc rozmnażanie ich chyba nie jest najzdrowsze?

No i skąd wiadomo, że psy z hodowli są lepiej traktowane niż te, które z niej nie są? Są jakieś kontrole? Mój pies nie jest z hodowli, ale do dzisiaj mam kontakt z osobą od, której go kupiliśmy. Wysyłamy zdjęcia, smsujemy czasami, rozmawiamy o psie.
Stary 2011-12-28, 08:52   #3133
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ever-dream Pokaż wiadomość
Ponoć zawężanie puli genowej wiąże się z chorobami. [...] Bo przecież wiadomo, że istnieje w kraju ograniczona ilość psów danej rasy (szczególnie tych mniej popularnych), więc rozmnażanie ich chyba nie jest najzdrowsze?
Dla mnie to jest właśnie dobry argument za R=R. Zwierzęta "rasowe bez rodowodów" przecież tak samo należą do tej samej zawężonej puli, jak rodowodowe. A nie robi im się badań na choroby typowe dla rasy, nie dobiera reproduktora analizując pochodzenie na kilka pokoleń wstecz. Pseudohodowca nie pojedzie z kotką na krycie do Niemiec i nie sprowadzi reproduktora z USA, tylko rozmnoży z kocurem sąsiada. Który może i ma genetyczne predyspozycje do chorób serca czy nerek, ale nikt o tym nie wie, bo badanie kosztuje.

Cytat:
No i skąd wiadomo, że psy z hodowli są lepiej traktowane niż te, które z niej nie są? Są jakieś kontrole? Mój pies nie jest z hodowli, ale do dzisiaj mam kontakt z osobą od, której go kupiliśmy. Wysyłamy zdjęcia, smsujemy czasami, rozmawiamy o psie.
Wiesz, to nawet nie o to chodzi, że zawsze są źle traktowane - choć to oczywiście też się zdarza, na pewno widziałaś jakieś zdjęcia z fabryczki zwierząt na sprzedaż, gdzie siedziały stłoczone w jakiejś piwnicy, brudne i chore. Chodzi o to, że nie powinno się zwierząt mnożyć bez sensu. Bez sensu czyli bez odpowiedniej wiedzy, bez celu, bez badań. Nie każdy hodowca spełnia ten warunek, a na pewno pseudohodowca żaden.
seidhee jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-28, 16:39   #3134
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Dziewczyny, mam takie pytanie nie chce się kłócić, chciałabym żeby tylko ktoś odpowiedział na pytanie, które mnie nurtuje w sporze rodowodowy - rasowy. Sama mam psa bez rodowodu, ale kupionego dawno, jeszcze nawet nie wiedziałam chyba nawet co to rodowód Ale zetknęłam się z opinią dobrego weterynarza z kliniki, że:

Pies rodowodowy wcale nie znaczy zdrowszy. Jak on to powiedział, że "zaraz będzie miał wizytę pewnej pani z psem, który ma coś z nogami, pies jest czystej krwi, więc boi się, że to coś poważnego". Ponoć zawężanie puli genowej wiąże się z chorobami. Jak to jest, że zwierzęta z hodowli mają eliminowane pewne choroby, ale zwiększa się ryzyko innych? Bo przecież wiadomo, że istnieje w kraju ograniczona ilość psów danej rasy (szczególnie tych mniej popularnych), więc rozmnażanie ich chyba nie jest najzdrowsze?

Psa z Rodowodem nie kupuje się zazwyczaj po to żeby być pewnym że nigdy nie zachoruje, bo to jest niemożliwe,przecież nikt nie zaprogramuje psa żeby nie chorował-tego się nie wybiera,a tym bardziej nikt nie jest w stanie tego przewidzieć.Psa z Rodowodem bierze sie zazwyczaj po to żeby spelniał cechy okreslonego wygladu (z charakterem to tez różnie bywa).Sama znam wiele Rodowodowych psów,które maja problemy zdrowotne...także biorac psa z Rodowodem nie bierzemy gwarancji na to że nigdy nie zachoruje.

Co do nowych przepisów...ja powiem tak : Nowy Rok jeszcze się nie zaczął,zobaczymy nawet po samych serwisach ogłoszeniowych jak to "nowe" prawo będzie respektowane,bo coś z mojego punktu widzenia to bedzie wygladało tak że wraz będzie można nabyć szczeniaka powiedzmy z "zeszlego roku",Pl to PL jak coś jest nielegalne to będzie szło "spod lady"- "zakazany owoc smakuje najlepiej"!
Ja z resztą też nie rozumiem jednej rzeczy!? Przeciez w schronach siedza nie tylko psiaki z pseudo ale tez te Rodowodowe-oczywiści jest ich mniej,ale są! Jak czlowiek jest zdolny do wyrzucenia zwierzaka to wyrzuci też i Rodowodowego-co z tego ze jest droższy?

Czy są kontrole? Nie wiem,bo nie mialam psa z Hodowli zarejestrowanej,ja równiez do tej pory mam kontakt z osoba od której wzięlam psa i zawsze służy mi pomocą...jesli obie strony chcą kontaktu to ten kontakt będzie,a jesli nie to się urwie.

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-29, 09:36   #3135
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez O La La Pokaż wiadomość
Ja z resztą też nie rozumiem jednej rzeczy!? Przeciez w schronach siedza nie tylko psiaki z pseudo ale tez te Rodowodowe-oczywiści jest ich mniej,ale są! Jak czlowiek jest zdolny do wyrzucenia zwierzaka to wyrzuci też i Rodowodowego-co z tego ze jest droższy?
1. Nie chodzi tylko o to, że rodowodowy jest droższy, ale też o to, że prawdziwy hodowca nie sprzeda zwierzaka każdemu kto zechce, tylko wybierze odpowiednie osoby.
2. Zwierzaki rodowodowe są oznakowane (chip, tatuaż) więc nie można się ich tak łatwo i bezkarnie pozbyć. Porzucenie zwierzęcia jest przecież karalne.
3. Wielu hodowców kotów (pewnie psów też, ale na psach się nie znam) podpisuje umowę, w której zastrzegają sobie prawo do pierwokupu kota, w sytuacji gdy nowy właściciel nie będzie mógł/chciał go dłużej mieć. I faktycznie je odkupują, jeśli jest taka potrzeba, i szukają dla nich nowych domów.
4. O ilu rodowodowych zwierzętach obecnie przebywających w jakimś polskim schronisku wiesz?

Z pewnością istnieją hodowcy, którzy mają w nosie dalszy los swoich zwierząt, nie podpisują żadnych umów, nie wybierają dobrych właścicieli. Ale takich należy obchodzić szerokim łukiem, i niczym się nie różnią w mojej opinii od pseudo.
Stary 2011-12-29, 11:25   #3136
milkanika
Rozeznanie

u nas w schronisku to ciężko o rodowodowe psy,chyba,że starsze,które mają nieczytelny tatuaż i trafiły do pseudohodowli,bo niestety,nawet jak hodowca się stara,to oszust potrafi go zmylić,
są i hodowcy,którzy nie powinni mieć psów,zazwyczaj jest to nagłośnione,łatwiej sprawdzić opinię i przestrzegać,a jeśli złamią regulamin,to łatwiej wyciągnąć konsekwencje,
ja znam wiele psów,którym pomagali hodowcy,biorąc je do siebie,bądź znajdując tymczas i szukając odpowiedniego domu,
niestety z takimi nieoznakowanymi psami w typie jest gorzej, są miłośnicy rasy,hodowcy też pomagają, tak często właśnie oni im pomagają,bo dla wielbicieli psów w typie taki zużyty, wysterylizowany pies nie jest atrakcyjny, bo można mieć szczeniaka za małą kasę,
no ale jak jest wiele takich psów w typie danej rasy,są to rasy trudne,duże, czasem tak skrzywdzony jest pies,że aż niebezpieczny albo potrzebujący drogiej pomocy weterynarza,bo tyle ma wad genetycznych, to ciężko o pomoc,bo jest wiele innych psów i trzeba wybrać komu pomóc,tak jest z rasami modnymi, gdzie pseudohodowcy mnożą takie np owczarki nie ważne jak i z kim,jak wyjdzie mało owczarkowy,to wciskają kity lub porzucają
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 10:55   #3137
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Art. 17.
1. Chów, rozmnażanie i oferowanie zwierząt domowych, w tym także rasowych, na sprzedaż jest działalnością gospodarczą podlegająca rejestracji w ogólnokrajowym rejestrze psów oraz innych zwierząt domowych, zwanego dalej "rejestrem hodowli zwierząt domowych".
http://www.koalicja.org.pl/ustawa.php

o ile gmina prowadzi np. ewidencję hodowli kotów zazwyczaj na pasach zaczynają i kończą np. u mnie
Stary 2011-12-30, 11:13   #3138
Merys
Zakorzenienie

eh, trzeba będzie poczekać na ustawę i jej zapis, zobaczymy jak to wszystko będzie egzekwowane
Stary 2011-12-30, 11:27   #3139
EdziaAnn
Raczkowanie

Ta ustawa jest po to żeby pomóc, możliwe że nie będzie jakiś wielkich zmian, ale mam wielką nadzieję iż pomoże ona zwierzętą! Choć i tak nigdy nie wypępi się całego zła

http://mrumru.eu/images/signatures/1...e063681a6d.png
EdziaAnn jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-12-30, 11:42   #3140
Merys
Zakorzenienie

Wiem że się powtarzam, ale mam cholerne obawy, że pseudo będą się pozbywać psiaków i nie mówię tutaj o zawożeniu ich do schroniska, tylko o wyrzucaniu ich po drodze, w lesie... Chyba zostaje nam mieć oczy szeroko otwarte i w razie takiej sytuacji pomóc im.
Stary 2011-12-30, 13:08   #3141
seidhee
Raczkowanie

Cytat:
Wiem że się powtarzam, ale mam cholerne obawy, że pseudo będą się pozbywać psiaków [...]
Na razie nie widzę większego wysypu ogłoszeń z dorosłymi zwierzętami "rasowymi bez rodowodu" więc może jeszcze się nie zorientowali, że jakaś zmiana się szykuje.
Może poza miłośnikami zwierząt mało osób śledzi zmiany w tej ustawie
Stary 2011-12-30, 14:38   #3142
Merys
Zakorzenienie

Z tego co zauważyłam trąbią o tym w mediach, artykułach, no nic poczekamy zobaczymy jak wejdzie ustawa.
Stary 2012-01-01, 19:16   #3143
Merys
Zakorzenienie

Likwidacja pseudo..
http://tablica.pl/oferta/likwidacja-hodowli-IDBqYr.html
Stary 2012-01-02, 20:03   #3144
Merys
Zakorzenienie

Zgodnie z wtorkowym orzeczeniem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości internetowe serwisy aukcyjne, takie jak eBay, muszą z pełną stanowczością reagować na aukcje rzeczy naruszających prawa ich producentów. W przeciwnym razie mogą posypać się słone kary. W orzeczeniu napisano też, że serwisy mogą być pociągnięte do odpowiedzialności, jeśli zostanie udowodnione, że wiedziały lub mogły wiedzieć o naruszaniu prawa, ale nic z tym nie zrobiły.
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,..._aukcjach.html

http://blog.tablica.pl/2011/12/zmian...-zwierzat.html

Edytowane przez Merys
Czas edycji: 2012-01-02 o 20:05
Stary 2012-01-03, 17:04   #3145
O La La
Rozeznanie

Cytat:
Zgodnie z wtorkowym orzeczeniem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości internetowe serwisy aukcyjne, takie jak eBay, muszą z pełną stanowczością reagować na aukcje rzeczy naruszających prawa ich producentów. W przeciwnym razie mogą posypać się słone kary. W orzeczeniu napisano też, że serwisy mogą być pociągnięte do odpowiedzialności, jeśli zostanie udowodnione, że wiedziały lub mogły wiedzieć o naruszaniu prawa, ale nic z tym nie zrobiły.
http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,..._aukcjach.html

http://blog.tablica.pl/2011/12/zmian...-zwierzat.html
Jesli serwisy faktycznie wezmą się za to- ok ! Ale ja myslę że będzie jak zwykle-nagonka na początku, może przez 2, 3 m-ce a poźniej samopas i dalej będzie to samo! Wiem ze mam dość pesymistyczny stosunek do tej ustawy,ale najzwyczajniej w świecie nie chcę mi się wierzyć ze bedzie tak nagle "bajkowo"...prawda jest taka że ta ustawa powinna działać od początku i nie wazne czy ktoś ja uchawlil czy nie...pwenych punktów z tej ustawy nie było wolno już dawno nie tylko od dwóch dni,a jednak dalej było co było...Tak samo z trzymaniem psów na łańcuchach nie krótszych niż 3m-kto będzie to sprawdzał? psy na łańcuchu z reguły tzryma się tylko na wsiach,a myslicie ze straży Miejskiej czy policji będzie się chciało jechać na jakąś "pipidowkę" (bez obrazy dla osób mieszkających na wsi) żeby tylko zobaczyć czy pies nie ma o 10 cm za krótkiego łańcucha?

Tak samo z kopiowaniem psów-przeciez to juz dawno było zakazane! A mimo tego ile psów chodzi kopiowanyc i czy to są psy rasowe czy tez w typie-większość psów kopiowanych wygrywała wystawy!

"Mam serce dla zwierząt"
O La La jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-03, 18:57   #3146
Garadiela
Zadomowienie

O la la od czegos trzba zaczac...Lepszy rydz niz nic jak to mowia

https://wizaz.pl/Mikroreklama
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-03, 20:05   #3147
Merys
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
O la la od czegos trzba zaczac...Lepszy rydz niz nic jak to mowia
Dokładnie.

Póki co serwisy takie jak tablica.pl usuwają ogłoszenia pseudo, ale wiadomo jest ich tyle, że trzeba im trochę pomóc poprzez zgłaszanie.
Pseudo tak teraz kombinują, że to łeb zrywa.

Jeśli ktoś zgłosi, że psy mają za krótkie łańcuchy, to ich obowiązkiem jest to sprawdzić. Fundacje po zgłoszeniu tez jeżdżą właśnie po zadupiach, żeby sprawdzić stan zwierząt, wczoraj byliśmy na czterech i po prostu szkoda gadać. Nie tylko na wsiach trzymane są psy na krótkich łańcuchach, ale w centrum miasta też, wczorajszy przykład pies w typie labradora na krótkim łańcuchu i z kolczatką na szyi "bo przeskakuje przez ogrodzenie" . Jak ludzie nie zaczną reagować i zgłaszać to gówno się zmieni, prawo prawem, ale ludzka znieczulica też robi swoje.
Stary 2012-01-04, 10:19   #3148
klaki
Zadomowienie

tablica.pl wysłała mi na skrzynkę taką wiadomość:

Od 1 stycznia 2012 r. weszła w życie nowelizacja ustawy o ochronie zwierząt. Prosimy bardzo o dostosowanie treści swoich ogłoszeń do jej wymogów. Zabrania ona rozmnażania psów i kotów w celach handlowych. Zakaz nie dotyczy hodowli zarejestrowanych w ogólnokrajowych organizacjach społecznych, których statutowym celem jest działalność związana z hodowlą rasowych psów i kotów. W praktyce oznacza to że handel psami i kotami może dotyczyć jedynie zarejestrowanych hodowli czyli zwierząt posiadających rodowód.
Pozostałe zwierzaki, nie pochodzące z hodowli, można jedynie przekazywać za darmo. Sprzedaż psów i kotów spoza hodowli, bez rodowodu – jest na mocy nowej ustawy zabroniona!
Oznacza to następujące zmiany w serwisie Tablica.pl:
  1. Osoby sprzedające psy i koty i wybierające konkretną rasę muszą w treści ogłoszenia podać informacje pozwalające zidentyfikować hodowlę i organizację, do której należy (nazwa, adres strony internetowej itp.) oraz miot, z którego zwierzaki pochodzą.
  2. Takie zwierzaki mogą być sprzedawane za konkretną cenę. Hodowca tym samym deklaruje że zwierzę posiada rodowód lub będzie uprawnione do jego odbioru.
  3. Wszystkie psy i koty nie pochodzące z zarejestrowanej hodowli/nie posiadające rodowodu mogą być jedynie oddane za darmo, w podkategorii „Psy/Koty bez rodowodu”.

Trzymam kciuki i sama zgłaszam wszystkie przypadki zwierząt bez rodowodu. Może uda sie coś osiągnąć, choć domyślam się, że pseudo raz dwa wymyślą sposób na obejście prawa.

Gdyby tylko jeszcze w ZK wzięli się za siebie..
klaki jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 10:58   #3149
Anitast
Zakorzenienie

Witam nie wiem czy widzieliscie juz te nowe ogloszenia
"oddam za darmo" -bez rodowodu ,ale sa i ceny podawane w ogloszeniach takze dalej sie beda rozmnazac zwierzaczki i sprzedawac bez rodowodu z hodowli domowych( nie zarejestrowanych) po rodzicach rodowodowych czyli nie bardzo rozumiem sens tej ustawy
Kto odda za darmo kota z takiej hodowli jak i tak mozna na nim zarobic
Pseudohodowcy i tak beda zarabiac.
Anitast jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2012-01-04, 12:56   #3150
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Anitast Pokaż wiadomość
Witam nie wiem czy widzieliscie juz te nowe ogloszenia
"oddam za darmo" -bez rodowodu ,ale sa i ceny podawane w ogloszeniach takze dalej sie beda rozmnazac zwierzaczki i sprzedawac bez rodowodu z hodowli domowych( nie zarejestrowanych) po rodzicach rodowodowych czyli nie bardzo rozumiem sens tej ustawy
Kto odda za darmo kota z takiej hodowli jak i tak mozna na nim zarobic
Pseudohodowcy i tak beda zarabiac.
ale wtedy jeżeli płaci się za zabawkę to inny dział a nie żywie zwierzęta
jak usługa opowiadania o rasie a zwierzę gratis to wtedy rachunek za usługę lub umowa o dzieło itd

Jest to niezgodne z regulaminem Allegro - jeden z punktow regulaminu świadczy o takiej sprzedazy z gratisem jako zakazany.

Artykuł 4. TOWARY ZAKAZANE
4.1.Sprzedający zobowiązują się do niewystawiania na Aukcji Towarów, którymi obrót narusza obowiązujące przepisy prawa lub uprawnienia osób trzecich (w szczególności prawa autorskie i inne prawa własności intelektualnej), jak również których wystawienie może być uznane za naruszające dobre obyczaje.
4.2.Niezależnie od postanowień art. 4.1. zabronione jest wystawianie przedmiotów wymienionych jako zakazane w Załączniku nr 1 do Regulaminu.
4.3.Przedmioty, o których mowa w art. 4.1. i 4.2. nie mogą być oferowane wraz z Towarami jako bezpłatny dodatek (gratis).
http://allegro.pl/country_pages/1/0/user_agreement.php

Edytowane przez sunshain
Czas edycji: 2012-01-04 o 13:02
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości