![]() |
#2791 | |||
Rozeznanie
|
Dot.: Rasowy=Rodowodowy
Cytat:
---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ---------- Cytat:
---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ---------- Cytat:
|
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2792 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() co do badań to jeśli kupujesz psa lub inne zwierzę rodowodowe podpisujesz umowę kupna-sprzedaży i ZAWSZE powinien być w nim punkt typu zwierzę jest zdrowe itp jeśli nie ma zastanowiłabym sie nad kupnę takiego zwierzaka ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2793 |
Rozeznanie
|
Ja wiem, że powinny być wyrzucane, ale niestety ja nie należę do ZK, a moje uprzejme donosy chyba nie skutkują, skoro co i raz natrafiam na ogłoszenia tych samych pseudo. A póki psy żyją w przyzwoitych warunkach to nie można zamknąć takiego interesu. To trochę jak walka z wiatrakami.
Co do umów - niestety większość punktów jest martwych. Myślę, że mało który hodowca napisze w umowie, że pies jest bez wad i zdrowy, bo różne choroby wyłażą z czasem. Ewentualnie może być punkt, że w dniu odbioru szczeniak jest zdrowy, z książeczką zdrowia itd. Gdybym ja kupowała psa, to wybrałabym hodowlę, gdzie są zrobione zarówno badania wymagane (np. na dysplazję u niektórych ras) ale także dodatkowe. I moje poszukiwania trwałyby pewnie latami ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2794 |
Rozeznanie
|
nie wiem jak u psów ,ale u kotów to standard aby hodowca coś takiego napisał przynajmniej w kręgu pewnej rasy bo innymi to tak średnio sięinteresuję
![]() do ZK też nie należę , bo nie spełaniam wymogów ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2795 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ---------- Nie myślę aby Związek popierał pseudo i jeśli ktoś tak robi powinien być bezwzglednie wyrzucany ze Związku. Cytat:
Temu nikt nie może zaprzeczyć ani zagwarantować, że tak się nie stanie ![]() Takie punkty zawsze powinny być zawarte u umowie. |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2796 |
Raczkowanie
|
To ja Ci podsune odpowiedz, ze "w dalmatach" rozgromilismy taka "hodowle" z Warszawy juz jakis czas temu. Kiedy czlowiek sie czyms nie interesuje to wiedzial nie bedzie - wiedza sama do niego nie przyjdzie.
![]() |
#2797 |
Zadomowienie
|
a mnie ciekawi jedno...
otoz, gdybym ja hodowala psy, nie mialabym problemu z odpowiedzia na pytanie, czy sa badane i na co. nie odpowiadalabym "z przekasem" i mnie owijala w bawelne, ale walila wprost na co badam, a na co nie badam i dlaczego moje zwierzeta. to jest przeciez normalne. tak samo liczba psow w domu. jesli hodowca ma ich tyle, ze kazdemu moze poswiecic odpowiedzia ilosc czasu, mowi wprost, pokazuje wszystkie, o kazdym mowi indywidualnie, bo wie, jakie ma cechy charakteru, temperament...wie, jakim jest zwierzeciem. a jesli ktos ma ponad 2o psow, to co moze o kazdym z nich powiedziec? widzac takie olbrzymie stado rozsadny kupujacy bylby przerazony... dlatego, stellanovo, to jest prawda: to, co piszesz, swiadczy o twojej hodowli. nie rozumiem, dlaczego nie chcesz odpowiadac na luzne, rzucane na forum pytania o twoja hodowle... |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2798 |
BAN stały
|
Nie mam żadnego problemu, odpowiadałam w dziale cavisiowym i Ty dobrze o tym wiesz bo te odpowiedzi czytałaś
![]() Ja mogę poświecić więcej czasu psom niz Ty ponieważ nasze psy są z nami 100% doby z domownikiem a o ile wiem Ty na pewno tyle czas swojemu psu nie poświęcasz. Mam ten przywilej, ze zawsze byłam z moim psami bo mam taki luksus na który mogę sobie pozwolić. Ręczę, że o każdym psie moge duzo powiedzieć i każdego zam na wylot bo psy to moje zycie a co i dlaczego publicznie chyba nie muszę sie wypowiadać bo to moja prywatna sprawa. Jak zauważyłaś jestem osoba jedna z nielicznych na forach, która sie nie ukrywa pod nickami itp. O hodowli świadczą przede wszystkim psy oraz dom w którym się wychowują jak również ich zachowanie. Przypominam , ze jest tu wątek R=R . Myślę, że to powinno wyjaśnić moje stanowisko w tej sprawie a skoro dalej chcesz koniecznie się czepiać i na kimś się wyżywać za to , ze kocha psy i ma ich wiecej niz jeden czy dwa to juz tylko i wyłącznie Twoja sprawa... Zresztą tutejsi forumowicze napisali do mnie kilka słów o "lapinne" zwracając uwagę na Twoje posty na wizażu. Przejrzałam kilka - to mi wystarczy i zapewne z tego powodu nie będę dalej z Tobą wchodzić w dyskusje. Obawiam sie , ze pozostaniesz w niewiedzy bo choć Ciebie zaprosiłam po tym co sie dowiedziałam - wycofuję się z takiego zaproszenia. ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-27 o 08:28 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2799 | |
Przyjaciel Wizaz.pl
|
Cytat:
Tak na boku - bardzo zły sposób walki z konkurencją. Niemoralny, chamski i... NIELEGALNY. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2800 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Z drugiej strony Lapinne po prostu zapytała i liczyła na konkretną odpowiedź. Skoro Stellanova chętnie dzieli się zdjęciami swoich psów i wiedzą o nich, to było logiczne dla Lapinne jak i dla wszystkich, że tym bardziej powie, na co bada swoje psy, skoro o nie dba i je kocha. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2801 | |||
BAN stały
|
Przeczytaj proszę mój ostatni post powyżej a wszystko będzie jasne
![]() ---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ---------- Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ---------- Cytat:
Bywają różne próby hodowlane która koncza sie róznie...po latach pracy mozna stworzyc nową rase by potem ubiegać sie o jej oficjalne uznanie. Potrzeba jednak na to kilkunastu pokoleń selektywnej hodowli. Mimo tak cięzkiej pracy i hodowli po latach pracy mozę byc tak, że jednak starania nie zostaną uwiecznione sukcesem. Np. w Wielkiej Brytanii istnieje sporo dość popularnych "ras" , którym Kennel Club stanowczo odmawia swojego poparcia a co za tym idzie uznania tych "ras". I tutaj chyba moze byc przykładem jack russel terier - bo chyba w daklszym ciagu nei ejst uznana ta rasa w WB. miedzy innymi jest rowneiz "rasa" lucas terrier, której równeiż sie nei "poszczęściło" w walce o uznanie jej przez Brytyjski Kennel Club. A psy te zostały wyhodowane przez Joceyna Lucasa w latach pięćdziesiątych. Tak wiec jak widac to jest dość trudna sprawa. ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2802 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() na szczęście za jakiś tydzień rawita w moim domu ragdoll ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2803 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() wracajac do R=R, powiedzcie, czy np jesli dana rasa ma predyzpozycje do jakiejś wady, to jesli taka wada wystąpi to pies czy tez suczka nie moze zostac hodowlana? Tzn suczka nie powinna miec malych, a pies byc reporduktorem? Czy wada, ktora MOZE i czesto wystepuje u rasy X jest wadą dyskwalifikująca z hodowli ? Bo nie bardzo to rozumiem... co Lapinne pisala o wadzie zgryzu...
![]() |
![]() |
#2804 |
BAN stały
|
Ja tez miałam upragniona rasę i rodzice się nie zgadzali
![]() ![]() Aj...myślę sobie co to za rasa ...której nie znam a to kotek po prostu ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2805 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2806 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Cytat:
Sędzia przyznaje ocenę danemu psu kierując się wzorcem danej rasy. Cytat:
Skala ocen jakie ma do dyspozycji sędzia oceniając psa na wystawach jest następująca: ocena doskonała ocena bdb ocena db ocena dostateczna ocena dyskfalfikujaca oraz "nie do oceny" Inne sa oceny przyznawane w klasie baby i szczeniąt - ale te oceny nie uprawniają do zdobycia ocen hodowlanych ponieważ w tym wieku pies jest za młody i nie do końca ukształtowany a wiec wiele się może jeszcze zmienić. ---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ---------- Cytat:
Sedzia ocenia psa na podstawie: - układu szczek (w każdej rasie bardzo ważna jest ocena zgryzu a jaki on powinien być to ściśle określa wzorzec danej rasy) - budowy antynomicznej, - ruchu psa poprawnego dla danej rasy, - jakości okrywy włosowej, - psychiki psa na podstawie zachowania w ringu oraz - u samców obecności dwóch jąder wyczuwalnych w worku mosznowym. Jeśli dany pies jest chory na jakąś chorobę a właściciel o tym wie powinien takie zwierze odsunąć od hodowli. Na szczęście przyroda sama się obroni ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-27 o 15:02 |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2807 |
Rozeznanie
|
stellanova od ciebie można się bardzo dużo nauczyć
![]() a ragdolle to piękna rasa i ten ich zwis ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2808 | |
Przyczajenie
|
O mój Boże, jak przeczytałam to, to zwątpiłam:
Cytat:
To tak, jakby powiedzieć, że przy PRT albo Airedalach nie zwracasz uwagi na ogon, bo tak. A świetnie da się teraz zauważyć, że z powodu zakazu kopiowania nagle w rasie pojawiły się niemal świńskie ogonki i hodowcy z tym problemem muszą zacząć eliminować ten gen, a nie ignorować go. Nie wiem ile książek o genetyce przeczytałaś w hodowli psów rasowych, nie wiem ile miotów odchowałaś, ale widzę, że lepiej, żebyś w sprawach genetyki się nie wypowiadała, bo piszesz brednie. Są geny, które słabną, chociażby te odpowiadające za pigment. A szereg badań i prześwietleń nie zawsze jest gwarancją zdrowego miotu. Wystarczy, że geny matki i ojca nie będą dla siebie odpowiednie, a już możesz mieć miot mocno przeciętny plus nawet szczeniaki z wadami w tymże. Taka prawda. I nie, nie próbuj nawet mówić mi, że tak nie jest, bo ja widziałam takie mioty na własne oczy, po znakomicie dobranych rodzicach, po których dzieciaki powinny wybijać dach eksterierem, a kończyło się uśpieniem szczeniora, bo miał np. rozszczep podniebienia. Jeśli mogę spytać, ile lat jesteś już hodowcą? Ile miotów masz za sobą? Mam nadzieję, że to nie są zbyt osobiste pytania. Ale po prostu Twoja ignorancja i wypowiadanie opinii, które przeczą same sobie mnie "rozwalają". |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2809 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Z wada zgryzu jest analogicznie... Jest to wada przekazywana i nie powinien pies z wada zgryzu posiadac potomstwa... Tak samo jest z wnetrami czy psami ktore maja jakies inne wady... Wada to wada i tyle. Kazda rasa ma swoj wzorzec i trzeba sie jego trzymac zeby hodowac dskonale psy bez wad. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2810 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2811 | ||||
BAN stały
|
Cytat:
![]() Ktoś kiedyś nie podał mi reki jak zaczynałam..jak chciałam chłonąc wiedzę o psach rasowych. Dlaczego ja bym miała postępować podobnie? ![]() Teraz jest łatwiej ponieważ jest internet i jeśli mogę sobie na to pozwolić (bo mam czas) i ciupeńke wiedzy to chcę aby jak najwiecej ludzi coś wiedzieli p o psach rasowych czy wystawach. A to dlatego, że od wielu lat "walcze" z pseudohodowcami w każdym tego słowa znaczeniu. Bardzo, bardzo dawno temu taki pseudohodowca wyrządził mi bardzo wielka szkodę moralną. Miałam psa...kochanego psa, mojego, własnego i pierwszego - tylko mojego, którego kupiłam od takiego... ech - tyle lat minęło a ja mam taki sam żal i smutek mnei ogrania jak sobie przypomnę. O "ragollach" dowiedziałam się od Ciebie i na pewno sobie poczytam ![]() ---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ---------- Cytat:
Cytat:
![]() Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2812 |
Przyczajenie
|
"......Po za tym samo pojęcie psa rasowego dla większości jest niezrozumiale. Przecież nie ma czegoś takiego jak pies rasowy bez rodowodu. Wiadomo, że rodowód to identyfikator psa, jego dowód urodzenia, pochodzenia, mówi nam o przodkach i dlatego wiemy, z czym mamy do czynienia....."- zupełnie zgadzam się z tym co pisze stellanova
w Polskiej Federacji Kynologicznej dla potwierdzenia czystości rasy wykonywane są badania DNA www.pfk.org.pl |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2813 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#2814 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2815 |
Raczkowanie
|
Stellanova ja siedze radzej na zapleczu kynologii - zajmuje sie psimi adopcjami, wiec generalnie nie mam pojecia o tym czy ZK hodowle rozwiazal czy tez nie
![]() I masz pw, z pytaniem, ktore moze pomoc rozwiac watpliwosci ![]()
![]() |
#2816 |
BAN stały
|
Rozumiem i dziękuje za odpowiedz
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2817 |
Rozeznanie
|
O jakiej "przyrodzie" tutaj mówimy ? Bo w hodowli psów rasowych, przy takim zapleczu medycznym, woli człowieka natura odgrywa niewielką rolę. Ogromną natomiast selekcja prowadzona przez człowieka itd. I niestety, natura rzadko upośledza płodność psów, które w ogóle do rozrodu się nie nadają. Psy posiadające dysplazję (nawet HD E), lub z wadami zgryzu, chorobami oczu przekażą swoje geny dalej na potomstwo (są zdolne do rozrodu). I tych wyjątków, o których piszesz jest naprawdę bardzo niewiele.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2818 | ||
BAN stały
|
Cytat:
![]() To była moja odpowiedz na pytanie forumowiczki dotyczace wad ukrytych czyli nie widocznych gołym okiem bo wiadomo, że zgryz i inne , które widac są odsuwane od hodowli jzu na etapie wystaw psów rasowych ponieważ takie psy nie otrzymaja ocen dopuszczajacych je do hodowli. Przypomnę post na który odpowiadałam: Cytat:
![]() Generalnie chodzi o to bym psów z wadami nie rozmnażać a jeśli hodowca wie o danej wadzie "ukrytej" u swojego psa to powinien go od hodowli odsunąć. Zakładająć oczywiscie, że dany pies uzyskał oceny hodowlane na wystawach a co za tym idzie żadnych widocznych wad nie było ![]() ![]() Edytowane przez Stellanova Czas edycji: 2011-02-28 o 10:25 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2819 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Niemniej jednak jestem za hodowlą psów tylko i wyłącznie rodowodowych i zawsze wybierając mniejsze zło polecam takowe hodowle. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2820 |
Zadomowienie
|
Niestety
![]() Jedynie co to pozostaje uswiadamiac potencjalnych nabywcow i mowic mowic i tlumaczyc o R-R... Przeczytalam watek Hakina i w glowie sie to nie miesci ![]() ![]() Najgorsze ze taki pies pozniej kryje i sa nastepne chore czy niosace wade psy ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 09:06.