Rasowy=Rodowodowy - Strona 94 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-26, 19:25   #2791
gunia 23
Rozeznanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Uważam, że to nie jest powód do chwalenia na stronie a jedynie zaświadczenie .
No sorry, ale jak dla mnie to nie jest jedynie zaświadczenie, ale potwierdzenie, że mój pies jest zdrowy i że szczeniaki po nim również będą zdrowe. I uważam, że taka informacja powinna być na stronie. Dla przyszłych nabywców psów, którzy nie będą ich wystawiać chyba nie jest ważne ile medali ma dany pies, ale czy jest zdrowy. To w końcu chodzi o hodowanie zdrowych psów, czy tylko takich, które ładnie się prezentują na wystawach i zdobywają medale ? Hodowanie dla ZK czy dla faktycznego ulepszania rasy ? Wiesz, trudno mi się czyta takie infantylne odpowiedzi i przykro jest widzieć tutaj na wątku hodowcę z takim podejściem. Może gdyby było inne, to więcej ludzi przekonałoby się do psów rodowodowych, a ja widzę w Twoich wypowiedziach parcie na medale, niestety. I nie piszę tego ze złośliwości, ale po prostu takie mam odczucie.

---------- Dopisano o 20:19 ---------- Poprzedni post napisano o 20:18 ----------

Cytat:
...ciągle za mało Ale zawsze tylko rasowe = rodowodowe, wystawowe
Hodowane ściśle w/g zasad i zgodnie z przepisami Związku Kynologicznego w Polsce.

No właśnie, o tym pisałam wyżej...

---------- Dopisano o 20:25 ---------- Poprzedni post napisano o 20:19 ----------

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
lapinne nie rozumiem po co te insynuacje co do stellanovy odnośnie tego ,że nie bada swoich psów ? Każdy prawdziwy hodowca bada swoje psy ,koty ponieważ chodzi tu o zdrowie jak i zwykłą uczciwą dla nabywających szczęnieta lub kocięta

i o jakich fabrykach psow z papierami ty mówisz? bo ja się nie spotkałam są pewne normy ,że np suka nie może mieć więcej miotów niż maksymalna ilość <powiem wam ,że zbyt nie wiem ile to bo ostatnio bardziej w kotach siedzę > ,a to że w jednej hodowli np w jednym roku mają 3 mioty nie oznacza że rodzi je jedna suka są też te większe hodowle w których jestdużo zwierząt
A widzisz, a ja się spotykam i to niestety coraz częściej. Zdarzyło mi się mieć w schronisku psa z rodowodem, którego macierzysta hodowla olała, bo był wykastrowany i by im się już nie przydał. Albo wystarczy przejrzeć ogłoszenia, aby natknąć się na takie sytuacje, że zarejestrowana hodowla sprzedaje psy rasowe i w typie i wcale się z tym nie kryje. Co do badań to też wcale nie jest takie oczywiste, niestety...
gunia 23 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 19:42   #2792
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez gunia 23 Pokaż wiadomość

A widzisz, a ja się spotykam i to niestety coraz częściej. Zdarzyło mi się mieć w schronisku psa z rodowodem, którego macierzysta hodowla olała, bo był wykastrowany i by im się już nie przydał. Albo wystarczy przejrzeć ogłoszenia, aby natknąć się na takie sytuacje, że zarejestrowana hodowla sprzedaje psy rasowe i w typie i wcale się z tym nie kryje. Co do badań to też wcale nie jest takie oczywiste, niestety...
To takie osoby powinny być wyżucane z ZK lub FPL , jedynie z podobnym przypadkiem to na forum się kiedyś spotkałam ale to była ogólnie jakaś dziwna sprawa i kupująca niepoważna i sprzedająca

co do badań to jeśli kupujesz psa lub inne zwierzę rodowodowe podpisujesz umowę kupna-sprzedaży i ZAWSZE powinien być w nim punkt typu zwierzę jest zdrowe itp jeśli nie ma zastanowiłabym sie nad kupnę takiego zwierzaka
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 19:56   #2793
gunia 23
Rozeznanie

Ja wiem, że powinny być wyrzucane, ale niestety ja nie należę do ZK, a moje uprzejme donosy chyba nie skutkują, skoro co i raz natrafiam na ogłoszenia tych samych pseudo. A póki psy żyją w przyzwoitych warunkach to nie można zamknąć takiego interesu. To trochę jak walka z wiatrakami.

Co do umów - niestety większość punktów jest martwych. Myślę, że mało który hodowca napisze w umowie, że pies jest bez wad i zdrowy, bo różne choroby wyłażą z czasem. Ewentualnie może być punkt, że w dniu odbioru szczeniak jest zdrowy, z książeczką zdrowia itd.

Gdybym ja kupowała psa, to wybrałabym hodowlę, gdzie są zrobione zarówno badania wymagane (np. na dysplazję u niektórych ras) ale także dodatkowe. I moje poszukiwania trwałyby pewnie latami Ale to czysta teoria, bo psa już nigdy więcej nie kupię.
Stary 2011-02-26, 20:10   #2794
agatri
Rozeznanie

nie wiem jak u psów ,ale u kotów to standard aby hodowca coś takiego napisał przynajmniej w kręgu pewnej rasy bo innymi to tak średnio sięinteresuję

do ZK też nie należę , bo nie spełaniam wymogów a do tego za dużo zachodu
Stary 2011-02-26, 22:29   #2795
Stellanova
BAN stały

Cytat:
No sorry, ale jak dla mnie to nie jest jedynie zaświadczenie, ale potwierdzenie, że mój pies jest zdrowy i że szczeniaki po nim również będą zdrowe....
Jak najbardziej się z Toba zgadzam. To co napisałam było z przekasem do forumowiczki, która od dłuższego czasu mnie powiedzmy "zaczepia". Psy mam zdrowe, pod stałą kontrola lekarską a jesli to jest wymagane czy dla własnego spokoju - mają potrzebne badania . to co zamieszczam na swojej stronie internetowej jest moja sprawą i będę zamieszczać to co uważam za stosowne. Dodam tylko, że swoją strone stale poszerzam i rozbudowuję oczywiście w/g własnego uznania i możliwości..
Cytat:
...nie piszę tego ze złośliwości, ale po prostu takie mam odczucie.....
Rozumiem i doceniam
Cytat:
... którego macierzysta hodowla olała, bo był wykastrowany i by im się już nie przydał. Albo wystarczy przejrzeć ogłoszenia, aby natknąć się na takie sytuacje, że zarejestrowana hodowla sprzedaje psy rasowe i w typie i wcale się z tym nie kryje. ....
Słysze o tym czy czytam dość często i zdecydowanie potępiam sprzedaż psów, które zostają sprzedawane jako dorosłe czy oddawane do schronisk.

---------- Dopisano o 23:29 ---------- Poprzedni post napisano o 23:21 ----------

Cytat:
... natrafiam na ogłoszenia tych samych pseudo...
Nie myślę aby Związek popierał pseudo i jeśli ktoś tak robi powinien być bezwzglednie wyrzucany ze Związku.
Cytat:
...Myślę, że mało który hodowca napisze w umowie, że pies jest bez wad i zdrowy...
ja mam umowy i inni hodowcy zrzeszeni w Związku maja umowy i pies w/g umów jest wydawany tylko zdrowy. Wszak oglądał go lekarz weterynarii przecież szczenięta wydaje sie tylko po szczepieniu oraz po przeglądzie miotu itp.
Cytat:
..bo różne choroby wyłażą z czasem. ...
Temu nikt nie może zaprzeczyć ani zagwarantować, że tak się nie stanie .

Cytat:
...Ewentualnie może być punkt, że w dniu odbioru szczeniak jest zdrowy, z książeczką zdrowia itd. ...
Takie punkty zawsze powinny być zawarte u umowie.
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 22:59   #2796
csylwiac
Raczkowanie

Cytat:
i o jakich fabrykach psow z papierami ty mówisz? bo ja się nie spotkałam
To ja Ci podsune odpowiedz, ze "w dalmatach" rozgromilismy taka "hodowle" z Warszawy juz jakis czas temu. Kiedy czlowiek sie czyms nie interesuje to wiedzial nie bedzie - wiedza sama do niego nie przyjdzie.

Dalmatyńczyki w Potrzebie - ile kropek tyle nieszczęść!
csylwiac jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 07:13   #2797
lapinne
Zadomowienie

a mnie ciekawi jedno...

otoz, gdybym ja hodowala psy, nie mialabym problemu z odpowiedzia na pytanie, czy sa badane i na co. nie odpowiadalabym "z przekasem" i mnie owijala w bawelne, ale walila wprost na co badam, a na co nie badam i dlaczego moje zwierzeta. to jest przeciez normalne.

tak samo liczba psow w domu.
jesli hodowca ma ich tyle, ze kazdemu moze poswiecic odpowiedzia ilosc czasu, mowi wprost, pokazuje wszystkie, o kazdym mowi indywidualnie, bo wie, jakie ma cechy charakteru, temperament...wie, jakim jest zwierzeciem.
a jesli ktos ma ponad 2o psow, to co moze o kazdym z nich powiedziec?
widzac takie olbrzymie stado rozsadny kupujacy bylby przerazony...

dlatego, stellanovo, to jest prawda: to, co piszesz, swiadczy o twojej hodowli. nie rozumiem, dlaczego nie chcesz odpowiadac na luzne, rzucane na forum pytania o twoja hodowle...
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 07:57   #2798
Stellanova
BAN stały

Nie mam żadnego problemu, odpowiadałam w dziale cavisiowym i Ty dobrze o tym wiesz bo te odpowiedzi czytałaś https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=197044&page=10

Ja mogę poświecić więcej czasu psom niz Ty ponieważ nasze psy są z nami 100% doby z domownikiem a o ile wiem Ty na pewno tyle czas swojemu psu nie poświęcasz. Mam ten przywilej, ze zawsze byłam z moim psami bo mam taki luksus na który mogę sobie pozwolić. Ręczę, że o każdym psie moge duzo powiedzieć i każdego zam na wylot bo psy to moje zycie a co i dlaczego publicznie chyba nie muszę sie wypowiadać bo to moja prywatna sprawa. Jak zauważyłaś jestem osoba jedna z nielicznych na forach, która sie nie ukrywa pod nickami itp.
O hodowli świadczą przede wszystkim psy oraz dom w którym się wychowują jak również ich zachowanie. Przypominam , ze jest tu wątek R=R .

Myślę, że to powinno wyjaśnić moje stanowisko w tej sprawie a skoro dalej chcesz koniecznie się czepiać i na kimś się wyżywać za to , ze kocha psy i ma ich wiecej niz jeden czy dwa to juz tylko i wyłącznie Twoja sprawa...

Zresztą tutejsi forumowicze napisali do mnie kilka słów o "lapinne" zwracając uwagę na Twoje posty na wizażu. Przejrzałam kilka - to mi wystarczy i zapewne z tego powodu nie będę dalej z Tobą wchodzić w dyskusje. Obawiam sie , ze pozostaniesz w niewiedzy bo choć Ciebie zaprosiłam po tym co sie dowiedziałam - wycofuję się z takiego zaproszenia.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-02-27 o 08:28
Stary 2011-02-27, 08:26   #2799
zlosliwiec
Przyjaciel Wizaz.pl

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
nie spotkalas sie?
np. 15 psow, co chwile mlode. w domu tego nie trzymaja, wiec w kojcach towarzystwo siedzi.
co z tego, ze mlodych nie rodzi ta sama suka.
w takiej fabryce szczeniat nie zyja szczesliwe psy.

zapytalam na co bada sie psy w hodowli stellanova. nie otrzymala odpowiedzi. to nie sa insynuacje. to proste pytanie.
Ustawiczne ataki, pomówienia, niszczenie wątku poprzez ataki na konkurencyjną hodowlę. Dość. 7 dni urlopu, a jeśli potem choć jeden post powróci do tradycji będzie ban stały.

Tak na boku - bardzo zły sposób walki z konkurencją. Niemoralny, chamski i... NIELEGALNY.
zlosliwiec jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 12:21   #2800
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość
Ustawiczne ataki, pomówienia, niszczenie wątku poprzez ataki na konkurencyjną hodowlę. Dość. 7 dni urlopu, a jeśli potem choć jeden post powróci do tradycji będzie ban stały.

Tak na boku - bardzo zły sposób walki z konkurencją. Niemoralny, chamski i... NIELEGALNY.
Złośliwcze, jaka konkurecja ???? Lapinne i Stellanova hodują zupełnie inne rasy psów, a nie znam ludzi, którzy by z chęci kupienia psa do towarzystwa (mopsa, buldoga) zrezygnowali na rzecz wyżła, albo odwrotnie. Więc uzasadnienie o konkurencji jest zupełnie od czapy.

Z drugiej strony Lapinne po prostu zapytała i liczyła na konkretną odpowiedź. Skoro Stellanova chętnie dzieli się zdjęciami swoich psów i wiedzą o nich, to było logiczne dla Lapinne jak i dla wszystkich, że tym bardziej powie, na co bada swoje psy, skoro o nie dba i je kocha.
Stary 2011-02-27, 13:07   #2801
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...zapytała i liczyła na konkretną odpowiedź...
Przeczytaj proszę mój ostatni post powyżej a wszystko będzie jasne .

---------- Dopisano o 13:40 ---------- Poprzedni post napisano o 13:37 ----------

Cytat:
Napisane przez csylwiac Pokaż wiadomość
To ja Ci podsune odpowiedz, ze "w dalmatach" rozgromilismy taka "hodowle" z Warszawy juz jakis czas temu. Kiedy czlowiek sie czyms nie interesuje to wiedzial nie bedzie - wiedza sama do niego nie przyjdzie.
To bardzo dobre posunięcie aby takie hodowle a właściwie "pseudohodowle" były pod lupa Związku gdyż skoro ludzie, którzy przystępują do Związku Kynologicznego decydują się na respektowanie jego statutu oraz regulaminu nie powinni potem pod skrzydłami Związku zajmować się rozmnażaniem a nie hodowaniem .

---------- Dopisano o 13:45 ---------- Poprzedni post napisano o 13:40 ----------

Cytat:
...do ZK też nie należę , bo nie spełaniam wymogów a do tego za dużo zachodu
W sumie wielu ludzi tak myśli, ze to duzo zachodu a to wcale nie jest tak "źle" . Myśle sobie , że być moze i dlatego cześć ludzi rezygnuje z posiadania zarejestrowania psa w Zwiazku Kynologicznym a nawet posiadania miotu z rodowodem własnie myśląc w ten spsob "ze za duzo jest zachodu". Ael z drugiej strony bywa, że ci sami ludzie ejdnak zadaja sobie trud aby znależć partnera dla swojej suki/ psa aby odchować miot...i w ten sposób mogą zostać powołane na świat szczenięta psów, które mogłyby być psami rasowymi z poświadczonym dokumentem urodzenia.

---------- Dopisano o 14:07 ---------- Poprzedni post napisano o 13:45 ----------

Cytat:
... Jeśli ktoś tak bardzo chce stworzyć nową rasę to proszę bardzo tylko to wymaga wielu lat <przynajmniej tak mi się zdaje bo o tworzeniu nowych ras to za dużo nie wiem > i duuuuużego doświadczenia
Masz całkowita rację co do tej kwestii. Stworzenie nowej rasy wiąże sie z ciężka praca hodowlana, która trwa wiele lat - nieraz tego się podejmuje kilka pokoleń ludzi. Wiąże sie to również z ogromną wiedza z zakresu genetyki oraz odpowiedzialnością. Nie można tutaj pominąć kwestii finansowych , którymi musi dysponować twórca a są to koszty naprawdę ogromne.

Bywają różne próby hodowlane która koncza sie róznie...po latach pracy mozna stworzyc nową rase by potem ubiegać sie o jej oficjalne uznanie. Potrzeba jednak na to kilkunastu pokoleń selektywnej hodowli. Mimo tak cięzkiej pracy i hodowli po latach pracy mozę byc tak, że jednak starania nie zostaną uwiecznione sukcesem.

Np. w Wielkiej Brytanii istnieje sporo dość popularnych "ras" , którym Kennel Club stanowczo odmawia swojego poparcia a co za tym idzie uznania tych "ras". I tutaj chyba moze byc przykładem jack russel terier - bo chyba w daklszym ciagu nei ejst uznana ta rasa w WB. miedzy innymi jest rowneiz "rasa" lucas terrier, której równeiż sie nei "poszczęściło" w walce o uznanie jej przez Brytyjski Kennel Club. A psy te zostały wyhodowane przez Joceyna Lucasa w latach pięćdziesiątych.
Tak wiec jak widac to jest dość trudna sprawa.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 13:34   #2802
agatri
Rozeznanie

Cytat:

W sumie wielu ludzi tak myśli, ze to duzo zachodu a to wcale nie jest tak "źle" . Myśle sobie , że być moze i dlatego cześć ludzi rezygnuje z posiadania zarejestrowania psa w Zwiazku Kynologicznym a nawet posiadania miotu z rodowodem własnie myśląc w ten spsob "ze za duzo jest zachodu". Ael z drugiej strony bywa, że ci sami ludzie ejdnak zadaja sobie trud aby znależć partnera dla swojej suki/ psa aby odchować miot...i w ten sposób mogą zostać powołane na świat szczenięta psów, które mogłyby być psami rasowymi z poświadczonym dokumentem urodzenia.[COLOR="Silver"]
w przyszłości napewno będę się starać ,ale narazie jestem nie pełnoletnia i mam jedynie psa mieszańca miaąłm mieć jeszcze charta ale rodzice...
na szczęście za jakiś tydzień rawita w moim domu ragdoll
Stary 2011-02-27, 14:17   #2803
mandarynkka86
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez zlosliwiec Pokaż wiadomość

Proszę zauwazyć, że nie tylko na konkurencyjną hodowlę....wiele użytkowniczek ma Panią Lapinne w "ignorowanych", co mnie równiez wielokrotnie sugerowano . wczesniejsze sotrzezenie, malo ja nauczylo, ale jak to się mowi-w PL nie ma resocjalizacji
wracajac do R=R, powiedzcie, czy np jesli dana rasa ma predyzpozycje do jakiejś wady, to jesli taka wada wystąpi to pies czy tez suczka nie moze zostac hodowlana? Tzn suczka nie powinna miec malych, a pies byc reporduktorem? Czy wada, ktora MOZE i czesto wystepuje u rasy X jest wadą dyskwalifikująca z hodowli ? Bo nie bardzo to rozumiem... co Lapinne pisala o wadzie zgryzu...
Stary 2011-02-27, 14:25   #2804
Stellanova
BAN stały

Cytat:
... miaąłm mieć jeszcze charta ale rodzice......
Ja tez miałam upragniona rasę i rodzice się nie zgadzali ale po usamodzielnieniu spełniłam swoje marzenie. Charty sa cudowne . Mam moją ukochana c, wymarzoną charcicę- Beję i kocham ją niezmiernie.
Cytat:
...na szczęście za jakiś tydzień rawita w moim domu ragdoll ...
Aj...myślę sobie co to za rasa ...której nie znam a to kotek po prostu . No ale znalazłam ciekawe informacje o tej stosunkowo młodej rasie kotów. Zaciekawiło mnie to stwierdzenie: "wzór genetyczny tych zwierząt jest zupełnie odmienny od genotypu innych ras." Troszke tio jak maslo maślane ale koty piękne . Choć ja kociarą nie jestem .
Stary 2011-02-27, 14:29   #2805
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez mandarynkka86 Pokaż wiadomość
Proszę zauwazyć, że nie tylko na konkurencyjną hodowlę....wiele użytkowniczek ma Panią Lapinne w "ignorowanych", co mnie równiez wielokrotnie sugerowano . wczesniejsze sotrzezenie, malo ja nauczylo, ale jak to się mowi-w PL nie ma resocjalizacji
wracajac do R=R, powiedzcie, czy np jesli dana rasa ma predyzpozycje do jakiejś wady, to jesli taka wada wystąpi to pies czy tez suczka nie moze zostac hodowlana? Tzn suczka nie powinna miec malych, a pies byc reporduktorem? Czy wada, ktora MOZE i czesto wystepuje u rasy X jest wadą dyskwalifikująca z hodowli ? Bo nie bardzo to rozumiem... co Lapinne pisala o wadzie zgryzu...
co do zgryzu też zbyt nie wiem o co chodzi , ale jeśli rasa x ma skłonność to np. torbirlowatości nerek a u jakieś suczki z tej rasy to wystąpi to nie może być suką hodowlaną , chyba że chodzi ci o wady wizualne to nie dokońca wiem jak to z tym jest
Stary 2011-02-27, 15:01   #2806
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Proszę zauwazyć, że nie tylko na konkurencyjną hodowlę....wiele użytkowniczek ma Panią Lapinne w "ignorowanych", co mnie równiez wielokrotnie sugerowano . wczesniejsze sotrzezenie, malo ja nauczylo, ale jak to się mowi-w PL nie ma resocjalizacji ...
To chyba całkiem dobry pomysł w takich wypadkach.

Cytat:
....wracajac do R=R, powiedzcie, czy np jesli dana rasa ma predyzpozycje do jakiejś wady, to jesli taka wada wystąpi to pies czy tez suczka nie moze zostac hodowlana? ...
Pies rasowy, który ma zostać rodzicem czyli psem hodowlanym (czy to suka hodowlana czy psem reproduktorem) musi zdobyć uprawnienia na wystawach. Aby zdobyć takie uprawnienia musi uzyskać (pies) trzy oceny doskonałe na trzech wystawach w tym jedna wystawa musi być rangi międzynarodowej a oceny muszą być od rożnych sędziów. Co do suki poprzeczka jest ciut obniżona ponieważ wystarcza jej trzy oceny bardzo dobre równeiż na trzech wystawach w tym międzynarodowej i od roznych sedziów.
Sędzia przyznaje ocenę danemu psu kierując się wzorcem danej rasy.

Cytat:
...Czy wada, ktora MOZE i czesto wystepuje u rasy X jest wadą dyskwalifikująca z hodowli ? Bo nie bardzo to rozumiem... co Lapinne pisala o wadzie zgryzu...
Zależy czy to jest wada która obniża ocenę psa czy jest to wada dyskwalifikacja, która nie pozwoli uzyskać ocen hodowlanych.
Skala ocen jakie ma do dyspozycji sędzia oceniając psa na wystawach jest następująca:
ocena doskonała
ocena bdb
ocena db
ocena dostateczna
ocena dyskfalfikujaca
oraz "nie do oceny"

Inne sa oceny przyznawane w klasie baby i szczeniąt - ale te oceny nie uprawniają do zdobycia ocen hodowlanych ponieważ w tym wieku pies jest za młody i nie do końca ukształtowany a wiec wiele się może jeszcze zmienić.

---------- Dopisano o 16:01 ---------- Poprzedni post napisano o 15:50 ----------

Cytat:
co do zgryzu też zbyt nie wiem o co chodzi , ale jeśli rasa x ma skłonność to np. torbirlowatości nerek a u jakieś suczki z tej rasy to wystąpi to nie może być suką hodowlaną , chyba że chodzi ci o wady wizualne to nie dokońca wiem jak to z tym jest
Oceny hodowlane są uzyskane na podstawie wystaw - o tym już napisałam.
Sedzia ocenia psa na podstawie
:
- układu szczek (w każdej rasie bardzo ważna jest ocena zgryzu a jaki on powinien być to ściśle określa wzorzec danej rasy)
- budowy antynomicznej,
- ruchu psa poprawnego dla danej rasy,
- jakości okrywy włosowej,
- psychiki psa na podstawie zachowania w ringu oraz
- u samców obecności dwóch jąder wyczuwalnych w worku mosznowym.

Jeśli dany pies jest chory na jakąś chorobę a właściciel o tym wie powinien takie zwierze odsunąć od hodowli. Na szczęście przyroda sama się obroni bo pies ktory ma wade najczęściej nie da potomstwa choć wiadomo, że wszystko bywają od tego wyjątki.

Czas edycji: 2011-02-27 o 15:02
Stary 2011-02-27, 16:53   #2807
agatri
Rozeznanie

stellanova od ciebie można się bardzo dużo nauczyć
a ragdolle to piękna rasa i ten ich zwis często chodzą za właścicielami jak psy
Stary 2011-02-27, 17:31   #2808
Minx
Przyczajenie

O mój Boże, jak przeczytałam to, to zwątpiłam:

Cytat:
doskonale predyspozycje do pracy w polu tez przekaze potomstwu. pytanie: co wazniejsze?
I Ty, Lapinne, jak możesz pytać o coś takiego? Jakiekolwiek wady zgryzu to jest DYSKWALIFIKACJA. A pies powinien być i świetny w polu i mieć odpowiedni zgryz, to o to właśnie chodzi w hodowli. I Ty mi tu piszesz o tym, jak to będziesz starannie dobierać psy dla swojej suki? Z jednej strony wydajesz mi się być osobą, która naprawdę wie czego chce i poważnie do tego podchodzi (wielkie słowa o rozwijaniu rasy), a z drugiej potrafisz napisać coś takiego.
To tak, jakby powiedzieć, że przy PRT albo Airedalach nie zwracasz uwagi na ogon, bo tak. A świetnie da się teraz zauważyć, że z powodu zakazu kopiowania nagle w rasie pojawiły się niemal świńskie ogonki i hodowcy z tym problemem muszą zacząć eliminować ten gen, a nie ignorować go.

Nie wiem ile książek o genetyce przeczytałaś w hodowli psów rasowych, nie wiem ile miotów odchowałaś, ale widzę, że lepiej, żebyś w sprawach genetyki się nie wypowiadała, bo piszesz brednie. Są geny, które słabną, chociażby te odpowiadające za pigment. A szereg badań i prześwietleń nie zawsze jest gwarancją zdrowego miotu. Wystarczy, że geny matki i ojca nie będą dla siebie odpowiednie, a już możesz mieć miot mocno przeciętny plus nawet szczeniaki z wadami w tymże. Taka prawda. I nie, nie próbuj nawet mówić mi, że tak nie jest, bo ja widziałam takie mioty na własne oczy, po znakomicie dobranych rodzicach, po których dzieciaki powinny wybijać dach eksterierem, a kończyło się uśpieniem szczeniora, bo miał np. rozszczep podniebienia.
Jeśli mogę spytać, ile lat jesteś już hodowcą? Ile miotów masz za sobą? Mam nadzieję, że to nie są zbyt osobiste pytania. Ale po prostu Twoja ignorancja i wypowiadanie opinii, które przeczą same sobie mnie "rozwalają".
Minx jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 17:35   #2809
Garadiela
Zadomowienie

Cytat:
Nie tyle co nie moze a tyle ze odpowiedzialny wlascicel i hodowca nie powinien takiej suki dopuscic do hodowli...
Z wada zgryzu jest analogicznie...
Jest to wada przekazywana i nie powinien pies z wada zgryzu posiadac potomstwa...
Tak samo jest z wnetrami czy psami ktore maja jakies inne wady...
Wada to wada i tyle.
Kazda rasa ma swoj wzorzec i trzeba sie jego trzymac zeby hodowac dskonale psy bez wad.
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-27, 17:43   #2810
agatri
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Nie tyle co nie moze a tyle ze odpowiedzialny wlascicel i hodowca nie powinien takiej suki dopuscic do hodowli...
Z wada zgryzu jest analogicznie...
Jest to wada przekazywana i nie powinien pies z wada zgryzu posiadac potomstwa...
Tak samo jest z wnetrami czy psami ktore maja jakies inne wady...
Wada to wada i tyle.
Kazda rasa ma swoj wzorzec i trzeba sie jego trzymac zeby hodowac dskonale psy bez wad.
to rozumiem i nie popieram aby jakieś suki dawać do rozrodu np. z wadą zgryzu ,ale nie rozumeim podanego przykładu ,co ma piernik do wiatraka?
Stary 2011-02-27, 18:30   #2811
Stellanova
BAN stały

Cytat:
stellanova od ciebie można się bardzo dużo nauczyć
a ragdolle to piękna rasa i ten ich zwis często chodzą za właścicielami jak psy
Dziękuję
Ktoś kiedyś nie podał mi reki jak zaczynałam..jak chciałam chłonąc wiedzę o psach rasowych. Dlaczego ja bym miała postępować podobnie? .
Teraz jest łatwiej ponieważ jest internet i jeśli mogę sobie na to pozwolić (bo mam czas) i ciupeńke wiedzy to chcę aby jak najwiecej ludzi coś wiedzieli p o psach rasowych czy wystawach. A to dlatego, że od wielu lat "walcze" z pseudohodowcami w każdym tego słowa znaczeniu. Bardzo, bardzo dawno temu taki pseudohodowca wyrządził mi bardzo wielka szkodę moralną. Miałam psa...kochanego psa, mojego, własnego i pierwszego - tylko mojego, którego kupiłam od takiego... ech - tyle lat minęło a ja mam taki sam żal i smutek mnei ogrania jak sobie przypomnę.

O "ragollach" dowiedziałam się od Ciebie i na pewno sobie poczytam

---------- Dopisano o 19:30 ---------- Poprzedni post napisano o 19:19 ----------

Cytat:
Napisane przez Minx Pokaż wiadomość
...Nie wiem ile książek o genetyce przeczytałaś w hodowli psów rasowych, nie wiem ile miotów odchowałaś, ale widzę, że lepiej, żebyś w sprawach genetyki się nie wypowiadała, bo piszesz brednie.. .
Wypowiedzi tej osoby wskazują raczej na to, że ani książek ani miotów nie było.

Cytat:
...A szereg badań i prześwietleń nie zawsze jest gwarancją zdrowego miotu. Wystarczy, że geny matki i ojca nie będą dla siebie odpowiednie, a już możesz mieć miot mocno przeciętny plus nawet szczeniaki z wadami w tymże. Taka prawda. .. .
Tak właśnie jest .

Cytat:
...I nie, nie próbuj nawet mówić mi, że tak nie jest, bo ja widziałam takie mioty na własne oczy, po znakomicie dobranych rodzicach, po których dzieciaki powinny wybijać dach eksterierem, a kończyło się uśpieniem szczeniora, bo miał np. rozszczep podniebienia. .. .
Ja również takie mioty widziałam i moi koledzy hodowcy z wieloletnia praktyką i doświadczeniem w hodowli psów rasowych , wielokrotnie byli tego świadkami .
Stary 2011-02-27, 19:42   #2812
zabul
Przyczajenie

"......Po za tym samo pojęcie psa rasowego dla większości jest niezrozumiale. Przecież nie ma czegoś takiego jak pies rasowy bez rodowodu. Wiadomo, że rodowód to identyfikator psa, jego dowód urodzenia, pochodzenia, mówi nam o przodkach i dlatego wiemy, z czym mamy do czynienia....."- zupełnie zgadzam się z tym co pisze stellanova
w Polskiej Federacji Kynologicznej dla potwierdzenia czystości rasy wykonywane są badania DNA
www.pfk.org.pl
zabul jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-27, 20:27   #2813
csylwiac
Raczkowanie

Cytat:
To bardzo dobre posunięcie aby takie hodowle a właściwie "pseudohodowle" były pod lupa Związku gdyż skoro ludzie, którzy przystępują do Związku Kynologicznego decydują się na respektowanie jego statutu oraz regulaminu nie powinni potem pod skrzydłami Związku zajmować się rozmnażaniem a nie hodowaniem .
Nie wiem jak sie ma do sprawy ZK. Hodowle dopadło Pogotowie dla Zwierzat, mielismy podstawy by psy hodowczyni odebrac. ZK przed nami robilo kontrole miotu i niedociagniec nie znalazlo. Niestety.

Stary 2011-02-27, 20:29   #2814
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez csylwiac Pokaż wiadomość
Nie wiem jak sie ma do sprawy ZK. Hodowle dopadło Pogotowie dla Zwierzat, mielismy podstawy by psy hodowczyni odebrac. ZK przed nami robilo kontrole miotu i niedociagniec nie znalazlo. Niestety.
Tego nie wiedziałam - myślałam, ze to ZK rozwiązał hodowlę .
Stary 2011-02-27, 20:32   #2815
csylwiac
Raczkowanie

Stellanova ja siedze radzej na zapleczu kynologii - zajmuje sie psimi adopcjami, wiec generalnie nie mam pojecia o tym czy ZK hodowle rozwiazal czy tez nie
I masz pw, z pytaniem, ktore moze pomoc rozwiac watpliwosci

Stary 2011-02-27, 20:40   #2816
Stellanova
BAN stały

Rozumiem i dziękuje za odpowiedz
Stary 2011-02-27, 22:16   #2817
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
Jeśli dany pies jest chory na jakąś chorobę a właściciel o tym wie powinien takie zwierze odsunąć od hodowli. Na szczęście przyroda sama się obroni bo pies ktory ma wade najczęściej nie da potomstwa choć wiadomo, że wszystko bywają od tego wyjątki.
O jakiej "przyrodzie" tutaj mówimy ? Bo w hodowli psów rasowych, przy takim zapleczu medycznym, woli człowieka natura odgrywa niewielką rolę. Ogromną natomiast selekcja prowadzona przez człowieka itd. I niestety, natura rzadko upośledza płodność psów, które w ogóle do rozrodu się nie nadają. Psy posiadające dysplazję (nawet HD E), lub z wadami zgryzu, chorobami oczu przekażą swoje geny dalej na potomstwo (są zdolne do rozrodu). I tych wyjątków, o których piszesz jest naprawdę bardzo niewiele.
Stary 2011-02-28, 10:07   #2818
Stellanova
BAN stały

Cytat:
O jakiej "przyrodzie" tutaj mówimy ? Bo w hodowli psów rasowych, przy takim zapleczu medycznym, woli człowieka natura odgrywa niewielką rolę. Ogromną natomiast selekcja prowadzona przez człowieka itd. I niestety, natura rzadko upośledza płodność psów, które w ogóle do rozrodu się nie nadają. Psy posiadające dysplazję (nawet HD E), lub z wadami zgryzu, chorobami oczu przekażą swoje geny dalej na potomstwo (są zdolne do rozrodu). I tych wyjątków, o których piszesz jest naprawdę bardzo niewiele.
O "przyrodzie" i wadach czy chorobach nie widocznych gołym okiem jak np. ukryty guz, stan zapalny narządów wewnętrznych czy przedstawiona torbielowatość nerek. Pies ktory ma wadę (ukrytą niewidoczna gołym okiem) najczęściej nie da potomstwa choć wiadomo, że oczywiście bywają od tego wyjątki.

To była moja odpowiedz na pytanie forumowiczki dotyczace wad ukrytych czyli nie widocznych gołym okiem bo wiadomo, że zgryz i inne , które widac są odsuwane od hodowli jzu na etapie wystaw psów rasowych ponieważ takie psy nie otrzymaja ocen dopuszczajacych je do hodowli.

Przypomnę post na który odpowiadałam:
Cytat:
... jeśli rasa x ma skłonność to np. torbirlowatości nerek a u jakieś suczki z tej rasy to wystąpi to nie może być suką hodowlaną...

Generalnie chodzi o to bym psów z wadami nie rozmnażać a jeśli hodowca wie o danej wadzie "ukrytej" u swojego psa to powinien go od hodowli odsunąć. Zakładająć oczywiscie, że dany pies uzyskał oceny hodowlane na wystawach a co za tym idzie żadnych widocznych wad nie było

Czas edycji: 2011-02-28 o 10:25
Stary 2011-03-01, 12:41   #2819
gunia 23
Rozeznanie

Cytat:
To była moja odpowiedz na pytanie forumowiczki dotyczace wad ukrytych czyli nie widocznych gołym okiem bo wiadomo, że zgryz i inne , które widac są odsuwane od hodowli jzu na etapie wystaw psów rasowych ponieważ takie psy nie otrzymaja ocen dopuszczajacych je do hodowli.
Z tym też nie mogę się zgodzić, gdyż jak powszechnie wiadomo, sędzia nie musi być ogromnym znawcą rasy, żeby w tej rasie sędziować i uprawnienia hodowlane można zdobyć stosunkowo łatwo. Są tutaj, jak wszędzie również układziki i układy. Niestety spotkałam się z tym, że pies, który rusza się fatalnie, ma widoczne wady postawy dostaje wybitne oceny i miano reproduktora (linka niestety nie wstawię, bo zostanie usunięty, ale zapraszam na molosy, dział dogów kanaryjskich, temat Hakin). Więc to co napisałaś to chyba pobożne życzenie.

Niemniej jednak jestem za hodowlą psów tylko i wyłącznie rodowodowych i zawsze wybierając mniejsze zło polecam takowe hodowle.
Stary 2011-03-01, 13:40   #2820
Garadiela
Zadomowienie

Niestety Tam gdzie sa ludzie i znajomosci zawsze beda przekrety...
Jedynie co to pozostaje uswiadamiac potencjalnych nabywcow i mowic mowic i tlumaczyc o R-R...
Przeczytalam watek Hakina i w glowie sie to nie miesci
Najgorsze ze taki pies pozniej kryje i sa nastepne chore czy niosace wade psy
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości