Rasowy=Rodowodowy - Strona 93 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2011-02-26, 08:03   #2761
lapinne
Zadomowienie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

stellanova myslisz pojecia.

otoz np wczoraj caly wieczor uczylam mojego psa komendy "uklon". napracowala sie przy tym.. zreszta ja tez. ale mimo to nie nazywam jej psem pracujacym.
tak samo jak wtedy, gdy biegam z nia po torze.

moj pies nie jestpracujacy, mimo ze duzo z nim pracuje.
pies pracujacy to pies UZYTKOWY.

i chyba troche sie zagalopowalas..."kazde szkolenie"? a jakie znasz metody szkolenia? i do czego szkolilas psy?
lapinne jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 09:26   #2762
Stellanova
BAN stały

Nie mozemy wybierać cech rasy , które nam odpowiedają, nie zwracając uwagi - badz tez specjalnie przymykając oczy na ew. braki danych psów.

Wzorce psów ostały opracowane w celu jak najlepszego wykorzystania cechowości danej rasy co do jej użytkowości.
Jeśli bedziemy dopuszczać do nieograniczonej ilosci błedów dopuszczalnych w danej rasie, nie oszukujmy sie, że cechy charakterologiczne pozostana bez zmian. Wtedy cała hodowla wymknie sie spod kontroli i nie bedziemy meili do czynienia z psem rasowym uzytkowym lecz z psem , który jest jego słabą repliką.

Wada zgryzu jest poważną wadą DYSKWALIFIKUJĄCĄ w każdej rasie I i takie psy muszą być bezwzględnie odsuwane z hodowli.

Cytat:
Napisane przez lapinne Pokaż wiadomość
a ja uwazam, ze psu o genialnych cechach uzytkowych ten przodozgryz w niczym nie przeszkadza. i nie dziwilabym sie np. mysliwemu, ktory chcialby miec szczenie po swojej genialnie uzytkowej suce z przodozgryzem.
"lapinne" ,
Oczywiście, że ktoś kto chce mieć szczeniaki po swoich genialnych rodzicach (z wadami przodozgryzu czy innymi zawartymi we wzorcu) może je mieć - jak najbardziej tylko wtedy nie mówmy o psach rasowych.
Po prostu ci ludzie mogą sobie "hodować"=rozmnażać kundelki podobne do danej rasy
.

...to tyle w temacie
Stellanova jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 10:49   #2763
Garadiela
Zadomowienie

Ja nadal nie rozumiem jak mozna przymykac oko na wady...Przeciez to sie kloci z sama idea R-R czyli rozmnazaniem psow rasowych,rodowodowych i jak najlepszych?
Gdzie tu rozsadek?
Ja kochajac cockery rozumiem ze powinny byc uzytkowane jak przystalo,ze powinny robic proby pracy i certyfikaty z takich prob posiadac...Ale nierozumiem dlaczego miala bym np hipotetycznie jako hodowoca kachajacy rase rozmnazac psy z wada?
Moze byc swietny pies uzytkowy,niech sobie pracuje w polu,niech pomaga w polowaniach ale po grzyba ma miec potomstwo skoro wiadomo ze ma wade?
To samo jak by byl np chory na pra czy jakas inna chorobe przekazywana genetycznie,mam go mnozyc bo tak?I swiadomie powielac ta wade???
Bez sensu...
Znam hodowle ktore maja psy uzytkowe ale mimo to psy zdobywaja wysokie oceny na wystawach...I gdzie tu problem z polaczeniu swietnego eksterieru i uzytkowosci?
Tak samo jak znam wyzly ,psy ukladane przez mysliwych,uzytkowane przez nich i naprawde pracujace jak na wyzla przystalo...
Mimo to te psy zdobywaja wysokie oceny na wystawach i sa zgodne ze wzorcem...
Wada to wada i koniec,pies ktory ja ma nie powinien byc rozmnazany chocby byl genialny uzytkowo...Mozna co najwyzej na podstawie rodowdu wnioskowac skad sie wada wziela i jak jej w przyszlosci uniknac..
Ale tu znow wracamy do punktu wyjscia czyli znajomosci rodowodow,lini i cech ktore te linie niosa...
Garadiela jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 12:48   #2764
lapinne
Zadomowienie

chyba was troche ponioslo.

po pierwsze uwazam, ze kazdy hodowca powinien swoje psy badac. ja bym nie kupila psa po nieprzebadanych rodzicach, mimo ze jest rasy, od ktorej zwiazek kynologiczny nie wymaga zadnych badan.

a teraz mamy sytuacje, w ktorej hodowca na swojej stronie pokazuje zdjecia sdada psow, gabloty z medalami i puchary, a o badaniach nawet dla ras obciazonych ani slowa. ale za to co roku po 5 miotow wypuszcza w swiat. to jest hodowla? nie, to jest fabryka pod szyldem zwiazku kynologicznego.

nie napisalam nigdzie o rozmnazaniu psow z wadami.
napisalam za to, ze dla psow pracujacych powinny byc inne kryteria hodowlane.
jesli taki pies ma zrobione odpowiednie konkursy czy certyfikaty, jest psem obcujacym z praca na codzien, psem, ktory ma super walory uzytkowe, super instynkty, ktore sa rozwijane przez odpowiedzialnego, znajacego sie na swojej robocie przewodnika, powinien byc zwolnoiny z biegania w kolko po ringu.

pies taki powinien byc obejrzany przez sedziego czy po prostu przedstwiciela zwiazku i na podstawie swoich osiagniec jesli nie ma zadnych ZNACZACYCH dla danej rasy wad piwinien otrzymac hodowlanke.

uwazam, ze wyszkolenie psa ratownika, psa mysliwego, psa dogoterapeuty, psa przewodnika, psa pasterza jest znacznie trudniejsze niz nauka biegania w kolko.
a na bieganie w kolko pies pracujacy czesto nie ma po prostu czasu, bo zajmuje sie czyms znacznie bardziej pozytecznym.

i nie piszcie mi tu o mnozeniu zwierzat z wadami genetycznymi, bo naprawde...nie chce mi sie nawet tego komentowac.
3 wystawy tez nie stwierdza, czy pies jakas wade ma.
Stary 2011-02-26, 13:15   #2765
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez Garadiela Pokaż wiadomość
Ja nadal nie rozumiem jak mozna przymykac oko na wady...Przeciez to sie kloci z sama idea R-R czyli rozmnazaniem psow rasowych,rodowodowych i jak najlepszych?
Gdzie tu rozsadek?...
Obawiam się , że rozsądku za grosz nie ma.

Cytat:
..nierozumiem dlaczego miala bym np hipotetycznie jako hodowoca kachajacy rase rozmnazac psy z wada?
Moze byc swietny pies uzytkowy,niech sobie pracuje w polu,niech pomaga w polowaniach ale po grzyba ma miec potomstwo skoro wiadomo ze ma wade?...
Jak najbardziej rozmnażanie takich psów to totalna bzdura.

Cytat:
....
Znam hodowle ktore maja psy uzytkowe ale mimo to psy zdobywaja wysokie oceny na wystawach...I gdzie tu problem z polaczeniu swietnego eksterieru i uzytkowosci?...
Problem ma chyba tylko ten, kto ma takiego wadliwego psa, który nie moze być hodowlanym.
Stary 2011-02-26, 13:18   #2766
lapinne
Zadomowienie

stellanova a wy na co badacie swoje psy?

szczegolnie cavaliery....?
Stary 2011-02-26, 13:24   #2767
Stellanova
BAN stały

Badamy swoje psy na różne rzeczy .

Pies rasowy to tylko taki, który ma rodowód a więc potwierdzenie swojej rasowości.
A ponieważ tutaj jest watek R=R przypomnę, że rasa to efekt pracy hodowców, którzy dobierają psy w celu utrwaleniu w nich charakterystycznego genotypu i fenotypu.

Edytowane przez Stellanova
Czas edycji: 2011-02-26 o 13:29
Stary 2011-02-26, 13:29   #2768
lapinne
Zadomowienie

czyli na co?
Stary 2011-02-26, 13:31   #2769
Stellanova
BAN stały

A to zależy na co - przyjdź do mnie to sama zobaczysz naocznie certyfikaty badań.
Stary 2011-02-26, 13:37   #2770
lapinne
Zadomowienie

na twojej stronie ich nie widac, a to jest cos, czym hodowca powinien sie chwalic...
chyba ze nie ma czym...
Stary 2011-02-26, 14:02   #2771
Stellanova
BAN stały

Uważam, że to nie jest powód do chwalenia na stronie a jedynie zaświadczenie .
Jednak mam pytanie do tego co dotyczyło Twoich wypowiedzi odnośnie psa z wadą zgryzu, który Twoim zdaniem powinien być dopuszczony do hodowli.
Jak rozumiem to Twój pies - czy uczestniczył w wystawach i został zdyskwalifikowany? może warto iść z nim na wystawy aby ocenili go sędziowie?

Czas edycji: 2011-02-26 o 14:03
Stary 2011-02-26, 14:28   #2772
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Stellanova Pokaż wiadomość
Uważam, że to nie jest powód do chwalenia na stronie a jedynie zaświadczenie .
????

hodowanie zdrowych zwierzat jest powodem do dumy wiekszym niz gablotka z medalami.

ale jesli ktos nie ma sie czym chwalic...

Cytat:
Jednak mam pytanie do tego co dotyczyło Twoich wypowiedzi odnośnie psa z wadą zgryzu, który Twoim zdaniem powinien być dopuszczony do hodowli.
Jak rozumiem to Twój pies - czy uczestniczył w wystawach i został zdyskwalifikowany? może warto iść z nim na wystawy aby ocenili go sędziowie?
NIGDZIE nie napisalam, ze pies z wada zgryzu powinien byc dopuszczony do hodowli.

moj pies jest siedmiomiesieczna suka, ktora jak do tej pory byla wystawiana w niewiele znaczacych klasach baby i szczeniat.
nigdy nie bedzie psem prawdziwie pracujacym, bo ja nie niesem mysliwym.
nie zostala zdyskwalifikowana-zawsze miala lokate 1 i ocene wynitnie obiecujaca.

z jej zgryzem jest wszystko ok.
Stary 2011-02-26, 14:34   #2773
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...ale jesli ktos nie ma sie czym chwalic....
Zupełnie nie rozumiem dygresji i insynuacji

Cytat:
...NIGDZIE nie napisalam, ze pies z wada zgryzu powinien byc dopuszczony do hodowli.
Z Twoich posów odniosłam inne wrażenie

Cytat:
...nie zostala zdyskwalifikowana-zawsze miala lokate 1 i ocene wynitnie obiecujaca....
Zatem przyjmij moje i gratulacje i życzę kolejnych miejsc lokatowych na wystawach psów rasowych
Stary 2011-02-26, 14:36   #2774
lapinne
Zadomowienie

na co badasz swoje psy?

dlaczego nie chcesz udzielic odpowiedzi na proste pytanie?
Stary 2011-02-26, 14:41   #2775
Stellanova
BAN stały

..a tak po prostu juz odpowiedziałam na to pytanie i dalej nie rozumiem twoich dygresji i insynuacji

Czas edycji: 2011-02-26 o 14:45
Stary 2011-02-26, 15:48   #2776
lapinne
Zadomowienie

ok, juz wszystko jasne...
Stary 2011-02-26, 16:07   #2777
milkanika
Rozeznanie

lapinne,nie dowiesz się, bo to nie powód do dumy,w innym wątku było,że w hodowli cavalierka jest za młoda na badania, chyba odnośnie serca było,nie pamiętam, ale mioty już miała, nie wiem, które,czyje, bo pełno tam psów,ale reklam dużo było ;p
więc sensu na dyskusje brak,
dlatego ja,takich, którzy mogą się tylko pochwalić medalami omijam,miałam kontakt z niby super hodowlą,ale uciekłam,bo szukałam psa do kynoterapii, w końcu kupiłam psa z małej hodowli, suczka według medalowców średnia,ale za to zachowaniem i kontaktem przebija wiele ringowych psów, moja to po niej odziedziczyła,co zaznaczyła sędzina, która była zachwycona moim psem,
tak więc nieraz te nie medalowe psy są bardziej wartościowe pod względem użytkowym, bo niestety,jak ktoś myśli tylko o wystawach i ma ileś psów,to ciężko o socjalizacje i prace z wszystkimi, inaczej,niż gdy osoba pracująca z psem,ma go, wybranego pod względem pracy i jej przydomek nie jest taki znany i nie bywa co tydzień na wystawie, bo ok, są one dobre, socjalizacja i te sprawy,ale to jednak w nadmiarze jest męczące,tym bardziej jak ktoś cały dzień jest w podróży, potem trzyma psy w gorącej sali i wraca, na ostatniej wystawie obserwowałam psy i ich csy i niektórzy przesadzali i zapominali,po co to wszystko, a klękanie przy psie, ustawianie go wkółko i trzymanie,albo szarpanie dużych psów...
milkanika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 16:29   #2778
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez milkanika Pokaż wiadomość
l...ale mioty już miała, nie wiem, które,czyje, bo pełno tam psów,ale reklam dużo było ;.......
Ooo brawo!. Tak, tak miałam do tej pory dwa mioty w życiu cavalierów po mojej suni Lady i jestem z nich bardzo zadowolona. Wiec proszę bez insynuacji
A ostatnio w piątek przyszli zadowoleni właściciele razem ze swoim pupilem do Związku Kynologicznego - cudowny, wesoły, piękny, zdrowy piesek z jednego miotu .
Dodam, że moje psy pracują z dziećmi niepełnosprawnymi.

Cytat:
l...,jak ktoś myśli tylko o wystawach i ma ileś psów,to ciężko o socjalizacje i prace z wszystkimi, inaczej...
I tu się bardzo mylisz. Jak ktoś myśli o wystawach musi bardzo dużo pracować z psami już od najmłodszych dni. To stała praca i ćwiczenia czynią mistrza - bez tego nie da się pójść z marszu na wystawę i wygrać. Prócz dobrego, zdrowego i wzorcowego psa potrzeba jest nauka i przygotowanie go do wystaw.

Cytat:
l..na ostatniej wystawie obserwowałam psy i ich csy i niektórzy przesadzali i zapominali,po co to wszystko, a klękanie przy psie, ustawianie go wkółko i trzymanie,albo szarpanie dużych psów...
Są wystawcy i "wystawcy" tak samo jak hodowcy i "hodowcy". Zaopewniam, że prawdziwy hodowca dobrez wie po co przyjechał z psem na wystawę i priorytetem na wystawie oraz najważniejszy jest dla niego pies.

Czas edycji: 2011-02-26 o 16:36
Stary 2011-02-26, 16:31   #2779
lapinne
Zadomowienie

ja tez nie mam w domu "showka"-to wiem na pewno.
mloda zgarnia piekne oceny na wystawach, bo jest urzekajacacym stworzeniem. uwazam, ze gdybysmy wyszly na ringi i ona by sie tam polozyla, to i tak dostalaby swietny opis, bo jest to pies, ktory calym soba przekonuje do siebie wszystkich ludzi i wszystkie psy. i bynajmniej nie wynika to z jej urody.
jest to na pewno dobra suka-ma ladna budowe mimo ze sierc jak na swoj wiek srednio imponujaca, swietny instynkt. i tak bede jej szukac potencjalnego partnera: na pewno bede szla w linie uzytkowa, nie typowo wystawowa.

mloda pochodzi z hodowli dosc sporej-sa tam obecnie 3 suki w wieku produkcyjnym, weteranka, dwoka juniorow i samiec.
ale kiedy tam pojechalismy, wiedzialam, ze moj wybor jest dobry.
po prostu bylo widac jak cala rodzina z tym stadem jest zgrana i jak wszyscy poswiecaja im uwage.

psy przepadane: dysplazja, clad, oczy. bez oporow pokazywali te wyniki-sami wychodzili z inicjatywa.

jesli chodzi o wystawy...
moj pies je lubi.
jest tam duzo innych pieskow, zawsze tez chodzimy sobie tam na zakupy i sa nowe zabawki do patroszenia.
ale to jest mega meczace.
po swoim starcie-a zwykle musimy sie naczekac, bo uklad jest taki, ze nasza rasa wchodzi ostatnia z wyzlow, mloda pada.
po prostu pada na glebe tam, gdzie stoi.
jak ostatnio jedna pani organizatorka chciala nam zrobic zdjecie, to nie kialam sumienia kazac mlodej stac.
owszem-wystawy sa meczace dla psow. bardzo meczace.

wracajac do badan: jak szukalam hodowli to natychmias wykluczalam te, ktore nie zamieszczaly informacji o badaniach na swoich stronach.
jestem tez wrogiem fabryk psow. takich z papierami takze.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 16:48   #2780
Stellanova
BAN stały

Cytat:
...uwazam, ze gdybysmy wyszly na ringi i ona by sie tam polozyla, to i tak dostalaby swietny opis....
Niestety na leżąco piesek nie zostanie poddany ocenie

Cytat:
...bede jej szukac potencjalnego partnera: na pewno bede szla w linie uzytkowa....
To Twoje święte prawo jako hodowcy

Cytat:
.....po prostu bylo widac jak cala rodzina z tym stadem jest zgrana i jak wszyscy poswiecaja im uwage......
Nie wyobrażam sobie innej możliwosci w hodowli rodzinnej gdzie psy żyją razem z rodzina. To jest normalne i tak właśnie powinno byc.

Cytat:
......po swoim starcie-a zwykle musimy sie naczekac, bo uklad jest taki, ze nasza rasa wchodzi ostatnia z wyzlow, mloda pada. ......
my czekamy jeszcze więcej ponieważ grupa psów ozdobnych i do towarzystwa jest przedostatnia ze wszystkich . Najgorzej jest w upały dla moich krótkonosych - wtedy jest bieganina po stale zimna wode i ew. chłodzenie zimnymi ręcznikami. No cóż ... specyfika rasy. Dlatego tez zdaża sie ze w upały musimy "odpuścić" niektóre wystawy dla niektórych naszych milusińskich.

Cytat:
...jestem tez wrogiem fabryk psow. takich z papierami takze.
To chyba normalne, że każdy przy zdrowych zmysłach jest wrogiem fabryk nawet tych z papierami
Stary 2011-02-26, 16:50   #2781
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Ooo brawo!. Tak, tak miałam do tej pory dwa mioty w życiu cavalierów po mojej suni Lady i jestem z nich bardzo zadowolona. Wiec proszę bez insynuacji
A ostatnio w piątek przyszli zadowoleni właściciele razem ze swoim pupilem do Związku Kynologicznego - cudowny, wesoły, piękny, zdrowy piesek z jednego miotu .
Dodam, że moje psy pracują z dziećmi niepełnosprawnymi.
Syringomyelia objawia sie dopiero u doroslych psow. czesto 4 czy 5letnich.

o dysplazji tez czesto dowiadujemy dopiero po przeswietleniu.

Cytat:
I tu się bardzo mylisz. Jak ktoś myśli o wystawach musi bardzo dużo pracować z psami już od najmłodszych dni. To stała praca i ćwiczenia czynią mistrza - bez tego nie da się pójść z marszu na wystawę i wygrać. Prócz dobrego, zdrowego i wzorcowego psa potrzeba jest nauka i przygotowanie go do wystaw.
troche trzeba popracowac jak sie chce dobrze wystawic gnojka. chociasz w bejbikach i papiskach wszystko jest dozwolone-nawet mozna sedziemy wylizac dziob.

ale badzmy szczerzy: dorosly, ogarniety w miare przez wlasciciela pies przy nodze po ringu pobiegnie i stanie.

zreszta nas pokonal brat mlodej, ktory przyszedl na wystawe z marszu i nigdy wczesniej nie mial na sobie ringowki, wiec bez przesady.
poza tym jest wiele wazniejszych rzeczy, ktore pies powinien umiec.

a hodowla psow to nie tylko odstawienie sie jak na odpust i bieganie po ringu.
hodowla to stale ulepszanie rasy, a tego nie da sie robic bez badan i znajomosci genetyki.
Stary 2011-02-26, 16:52   #2782
agatri
Rozeznanie

lapinne nie rozumiem po co te insynuacje co do stellanovy odnośnie tego ,że nie bada swoich psów ? Każdy prawdziwy hodowca bada swoje psy ,koty ponieważ chodzi tu o zdrowie jak i zwykłą uczciwą dla nabywających szczęnieta lub kocięta

i o jakich fabrykach psow z papierami ty mówisz? bo ja się nie spotkałam są pewne normy ,że np suka nie może mieć więcej miotów niż maksymalna ilość <powiem wam ,że zbyt nie wiem ile to bo ostatnio bardziej w kotach siedzę > ,a to że w jednej hodowli np w jednym roku mają 3 mioty nie oznacza że rodzi je jedna suka są też te większe hodowle w których jestdużo zwierząt
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 16:59   #2783
lapinne
Zadomowienie

nie spotkalas sie?
np. 15 psow, co chwile mlode. w domu tego nie trzymaja, wiec w kojcach towarzystwo siedzi.
co z tego, ze mlodych nie rodzi ta sama suka.
w takiej fabryce szczeniat nie zyja szczesliwe psy.

zapytalam na co bada sie psy w hodowli stellanova. nie otrzymala odpowiedzi. to nie sa insynuacje. to proste pytanie.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-02-26, 17:02   #2784
agatri
Rozeznanie

Cytat:
nie spotkalas sie?
np. 15 psow, co chwile mlode. w domu tego nie trzymaja, wiec w kojcach towarzystwo siedzi.
w takiej fabryce szczeniat nie zyja szczesliwe psy.

zapytalam na co bada sie psy w hodowli stellanova. nie otrzymala odpowiedzi. to nie sa insynuacje. to proste pytanie.
tak nie spotkałam się a to ,że ktoś na stronie ma napisane 15 psów nie oznacza ,że z nim żyją może to być współwłasność
agatri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2011-02-26, 17:08   #2785
Stellanova
BAN stały

Cytat:
nie spotkalas sie?
w takiej fabryce szczeniat nie zyja szczesliwe psy....
Chyba zależy od hodowanych ras... ale mi się wydaje, ze młode psiaki (szczenięta) jakie by nie były to hodowca trzyma w domu . Dla mnei to oczywisste ze wzgledu na stałe dogladanie, sprzątanie oraz prawidłową socjalizacje.
Suka matka może mieć "tylko" i "aż" jeden miot w roku.
Wątpię jednak czy są takie hodowle gdzie każda z suk hodowlanych ma po jednym miocie w roku w myśl zasady "co rok to prorok".
To jest tylko przyroda nic nie da się przewidzieć - poza tym sa jakieś plany, wystawy...wiec siłą rzeczy trudno aby dana suka co rok miała dzieci jak w zegarku.

Czas edycji: 2011-02-26 o 17:12
Stary 2011-02-26, 17:09   #2786
lapinne
Zadomowienie

taaa...

moze byc.
Stary 2011-02-26, 17:12   #2787
Stellanova
BAN stały

Cytat:
Napisane przez agatri Pokaż wiadomość
... a to ,że ktoś na stronie ma napisane 15 psów nie oznacza ,że z nim żyją może to być współwłasność
Też tak może być
Stary 2011-02-26, 17:24   #2788
lapinne
Zadomowienie

Cytat:
Chyba zależy od hodowanych ras... ale mi się wydaje, ze młode psiaki (szczenięta) jakie by nie były to hodowca trzyma w domu . Dla mnei to oczywisste ze wzgledu na stałe dogladanie, sprzątanie oraz prawidłową socjalizacje.
Suka matka może mieć "tylko" i "aż" jeden miot w roku.
Wątpię jednak czy są takie hodowle gdzie każda z suk hodowlanych ma po jednym miocie w roku w myśl zasady "co rok to prorok".
To jest tylko przyroda nic nie da się przewidzieć - poza tym sa jakieś plany, wystawy...wiec siłą rzeczy trudno aby dana suka co rok miała dzieci jak w zegarku.

a wy ile macie psow "na stale"?
Stary 2011-02-26, 17:25   #2789
Stellanova
BAN stały

...ciągle za mało Ale zawsze tylko rasowe = rodowodowe, wystawowe
Hodowane ściśle w/g zasad i zgodnie z przepisami Związku Kynologicznego w Polsce.

Czas edycji: 2011-02-26 o 17:29
Stary 2011-02-26, 17:35   #2790
lapinne
Zadomowienie

naliczylam 21, ale to same mopsy i buldogi.

ile to wspolwlasnosc lub warunek?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości