Rolki:) - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2009-02-14, 18:54   #841
zico
Raczkowanie

Dot.: Rolki:)

Cytat:
Napisane przez bodzio3333 Pokaż wiadomość
Dziękuje za tak szybką odpowiedz na mego posta - doceniam to i cenie sobie profesjonalizm

Mimo to kółka 84mm troche mnie odstraszaja (ponadto osoby z którymi jezdziłbym maja kółka max 78mm a nie chciałbym jechac "truchtem" jak oni beda "sprintem" :P raczej wolałbym sie pomeczyc troche )

I tu być może nietypowe pytanie czy jest taka mozliwosc kupienia Rollerblade Spark (2009) juz w zestawie z kółkami Hyper np 84a, czy raczej jest to niemozliwe ZICO?
(wiem ze różnica w szybkosci do PRO jest zauwazalna -wieksze kółka + lepsze łożyska, a nie koniecznie szybkosc jest tu celem. Raczej wydolność, komfort i dobra zabawa)

Pozdrawiam i z góry dziekuję za odpowiedz.
Da radę. Ale wybór PRO nie bezzasadnie został uwzględniony. Dlaczego? Aluminiowa szyna. Zwykły spark nie ma szyny aluminiowej. O wiele lepsza opcja to Spark PRO i założenie mniejszych kółek, jeśli chcesz się pomęczyć

profesjonaliści we wrotkarstwie (jazda na rolkach):
http://www.wrotkarstwo.pl

zico jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-14, 18:56   #842
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez takajakja93 Pokaż wiadomość
Zastanawiam się na kupnem rolek przez internet, bo u mnie w miescie w sklepach jest 5 par na krzyz z czego firmy nic nie mowia albo sa dla dzieci,coż nie ma wyboru.

I z tym wiąże sie moje pytanie.
Jeżeli zmierzyłam moja stopę i mierzy ona 25 cm [sprawdzalam w kilka sposobow i za kazdym razem wyszlo tyle] to jaka długość wkładki powinna być w rolkach, 26 czy 27?

Z góry dziekuję wszystkich za odpowiedź.
26cm. Ale pamiętaj: to co jest opisane nie jest zgodne z prawdą. To co widzisz, nie jest takim jakim to postrzegasz Na pudełku jak byk może być napisane 260mm, a wkładka w jednym modelu może mieć 250mm, a w drugim 268mm. Tu już sprzedawca musi dobrać, po prostu musi się na tym znać i wiedzieć, co jaki model prezentuje w sobie.

Stary 2009-02-14, 19:14   #843
bodzio3333
Przyczajenie

Brak tej aluminiowej szyny trochę zmienia postać rzeczy (myślałem ze jest bo na zdjęciu tak wyglada). Mocno odczuje różnice?

Obawiam się tylko że kupie dość drogie rolki (jak na moja kieszeń) i zajawka mi minie albo osoby od rolek sie wykruszą... A jezdzic nie bede czesciej niz 2 razy w tyg.

Ponadto troche obawiam sie tych 84mm (jakbym brał PRO to pozostałbym przy oryginalnych kółkach) bo tu skrecanie jest trudniejsze i ciężej się hamuje Tbag'iem. Czy miedzy tymi rolkami jest duza róznica w zwrotności (długość szyny) ?

Byłbym bardzo wdzieczny za jakies rady.
bodzio3333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-14, 19:23   #844
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez bodzio3333 Pokaż wiadomość
Brak tej aluminiowej szyny trochę zmienia postać rzeczy (myślałem ze jest bo na zdjęciu tak wyglada). Mocno odczuje różnice?

Obawiam się tylko że kupie dość drogie rolki (jak na moja kieszeń) i zajawka mi minie albo osoby od rolek sie wykruszą... A jezdzic nie bede czesciej niz 2 razy w tyg.

Ponadto troche obawiam sie tych 84mm (jakbym brał PRO to pozostałbym przy oryginalnych kółkach) bo tu skrecanie jest trudniejsze i ciężej się hamuje Tbag'iem. Czy miedzy tymi rolkami jest duza róznica w zwrotności (długość szyny) ?

Byłbym bardzo wdzieczny za jakies rady.
Przy tej wadze polecam rolki właśnie z aluminiową szyną. Rozumiem, że rolek nie kupujesz tylko po to, aby chwilę pojeździć. Chcesz się nauczyć jeździć i później śmigać na nich o ile czas pozwoli. Na początku może nie poczujesz różnicy, ale później na pewno.

Koszt zakupu Sparka + kółka będzie przybliżony do ceny Spark PRO - więc wybór jest jasny. Średnica kół nie wpływa na zwrotność jak punkty podparcia. To, że rolki mają 84mm kółka, nie znaczy, że będą dalej wysunięte niż rolki z kółkami 78mm. Wszystko zależy od długości szyny, owszem w PRO jest dłuższa niż w Sparkach, ale nieznacznie. Nie jest prawdą, że ciężej się hamuje T-Stopem na dłuższej szynie (TBag to w Prison Break ). Ze zwrotnością problem następuje, gdy masz źle dobraną do długości stopy i/lub gdy jest ona niekompatybilna z przeznaczeniem np. szyna do szybkiej w rolkach do slalomu.

Spark Pro został zaprojektowany dla osób początkujących, cięższych i tych, którzy chcą mieć rolki nadal po etapie nauki żeby wyciągnąć z nich ciut więcej niż jazdę rekreacyjną. Oczywiście jeśli chcą

Stary 2009-02-14, 19:26   #845
takajakja93
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez zico Pokaż wiadomość
26cm. Ale pamiętaj: to co jest opisane nie jest zgodne z prawdą. To co widzisz, nie jest takim jakim to postrzegasz Na pudełku jak byk może być napisane 260mm, a wkładka w jednym modelu może mieć 250mm, a w drugim 268mm. Tu już sprzedawca musi dobrać, po prostu musi się na tym znać i wiedzieć, co jaki model prezentuje w sobie.

Dzięki wielkie
Pozdrawiam

Teraz już z górki

W zamkniętym rozdziele życia...
takajakja93 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-14, 20:40   #846
bodzio3333
Przyczajenie

Dziękuję za rade ZICO (odezwę się na pw w celu uzgodninia transakcji i oczywiście później napisze na forum o zakupionych rolkach - które mam nadzieje mnie urzekną

Pozdrawiam!
Stary 2009-02-15, 12:25   #847
takajakja93
Raczkowanie

A co sądzicie o firmie Tempish? ;]

Teraz już z górki

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 12:55   #848
catalinkaa
Raczkowanie

jazda na rolkach :)

hej dziewczyny.
czy jeżdżąc na rolkach, spalam nadmiar tłuszczyku w udach? czy spadnie mi waga?
co jest lepsze: rower czy rolki ?

czekam z niecierpliwością na wasze odpowiedzi.
catalinkaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 14:02   #849
xsylax
Zadomowienie

Dot.: jazda na rolkach :)

Według mnie to na uda chyba lepszy będzie rower.. ale nie znam się, tak mi się tylko wydaje Ale rolki to też bardzo dobre 'ćwiczenie' - na pewno pomoże na wymodelowanie figury.

www.mysiblog.blogspot.com

--------------------------------

Odchudzam się! Paleo od 06.01.2014 r

-14.5 kg

86-85-84-83-82-81-80-79-78-77-76-75-74-73-72-71.5-70-69-68-67-66-65-64-63-62
xsylax jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-02-15, 14:40   #850
zico
Raczkowanie

Cytat:
A co sądzicie o firmie Tempish? ;]
Wysokie modele łyżew hokejowych całkiem spoko.

Stary 2009-02-15, 14:50   #851
martinia
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez catalinkaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.

nie wiem jak to jest z rowerem bo dużo bardziej wolę rolki. w zeszłe wakacje wzięłam się za siebie bo tłuszczyku trochę przybyło...jeździłam regularnie (co najmniej 4 razy w tygodniu) i bardzo szybko widziałam efekty: spadek wagi, szczuplejsze uda, pośladki.

Edytowane przez martinia
Czas edycji: 2009-02-15 o 14:53
martinia jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-02-15, 15:49   #852
takajakja93
Raczkowanie

A któreś z tych by się na początek nadawały?
Nie chce wydawać kasy bo nie jestem stała w moich zainteresowaniach, a pozatym uzbierało się troche wydatków xD

:

http://www.allegro.pl/item554972238_...rzedaz_41.html
http://www.allegro.pl/item554901070_...edaz_r_40.html

Teraz już z górki

Stary 2009-02-15, 16:00   #853
ewakuacja
Zadomowienie

Ja juz sie nie moge doczekac jak pojezdze sobie w koncu na moich roleczkach. A tu snieg wciaz lezy
Stary 2009-02-15, 16:32   #854
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez catalinkaa Pokaż wiadomość
hej dziewczyny.

Podczas jazdy na rolkach używasz więcej mięśni niż podczas jazdy na rowerze. W związku z tym przy intensywności aerobowej, większe jest zapotrzebowanie energii, szczególnie z tłuszczy. W związku z tym na rolkach spalasz w tym samym czasie więcej niż podczas jazdy na rowerze. Przy ćwiczeniach wymagających długiego czasu oraz niskiej intensywności następuje spadek wagi.

Stary 2009-02-15, 16:33   #855
zico
Raczkowanie

Cytat:
Nie chce wydawać kasy bo nie jestem stała w moich zainteresowaniach, a pozatym uzbierało się troche wydatków xD
W takim wypadku obojętnie jakie

Stary 2009-02-15, 17:09   #856
takajakja93
Raczkowanie

heh :P
A tak ogólnie to co byś o nich powiedział?
Po sezonie będą juz do wyrzucienia?;p

Teraz już z górki

Edytowane przez takajakja93
Czas edycji: 2009-02-15 o 20:41
Stary 2009-03-04, 00:28   #857
Patryka
Wtajemniczenie

Witam Was jako nowa w wątku, właśnie przypomniało mi się, jak za dzieciaka uwielbiałam jeździć na rolkach, ale że potem weszłam w nieśmiały okres dojrzewania, przestałam... I chcę znowu!!

Oficjalnie oświadczam, że dołączam do wątku, i zaniedługo wezmę się za poszukiwania nowych rolek Bo stare zjechane i musiałabym je znaleźć. I w ogóle. I obiecuję, że ładnie przeczytam wątek

Patryka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-04, 07:04   #858
kessik
Raczkowanie

GG do kessik

Ja już się nie moge doczekać aż wszystko co mokre wyschnie (śniegu już chyba nie będzie) by pojeździć... może ten weekend będzie słoneczny jak nie ide na łyżwy
Stary 2009-03-04, 13:15   #859
Majeczka993xy
Rozeznanie

ja uwielbiam rolki od dzieka jezdze na rolkach ;D jak tylko sie ociepli to wychodze pojezdzic ! ;D przyjemne z pozytecznym fajnie spedzony czas + spalone kcal
Majeczka993xy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-04, 14:19   #860
Ritty
Rozeznanie

Kocham rolki
Niedawno dostałam nowe i chciałabym je wypróbować, ale lód nadal jest...
Ritty jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-06, 18:49   #861
monis1234
Przyczajenie

witam kiedyś jeździłam na rolkach, i teraz postanowiłam do tego wrócić i zainwestować w nowe dlatego też mam pytanie: czy rolki o twardości 82A są 'głośne'? Może to głupie, iż zwracam na to uwagę, aczkolwiek mieszkam w niewielkim mieście, w którym nie ma porządnego miejsca, gdzie możnaby pojeździć. Wszystkie potencjalne 'trasy' wyłożone są kostką brukową, a ja jeżdżąc nie chciałabym słuchać 'szmeru' rolek, tylko głosy osób, z którymi mam zamiar jeździc. Zresztą nie chciałabym, by ciągną się za mną 'hałas'

Edytowane przez monis1234
Czas edycji: 2009-03-06 o 18:51
monis1234 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-06, 18:53   #862
scatty princess
Zadomowienie

Wlasnie kiedy otwieramy sezon rolkarski 2009 ?:P ktora pierwsza sie odwazy isc?:P
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-06, 20:45   #863
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez monis1234 Pokaż wiadomość
czy rolki o twardości 82A są 'głośne'?
To jest twardość kółka. Hałasuje łożysko, a nie kółko, choć pośrednio może na to wpływać twardość kółka lub kiedy kółko jest zrobione z jakiegoś twardego tworzywa sztucznego.

W związku z tym na głośność pracy łożysk wpływają trzy rzeczy:

- złej jakości łożysko
- zbyt twarde kółko
oraz najważniejsza kwestia w momencie kiedy nie hałasowało, a zaczęło hałasować:
- wyczyszczenie i nasmarowanie łożysk, czyli po prostu dbanie o nie, a będzie w porządku.

Trzecia zasada może być bardzo często stosowana w momencie kiedy dwa poprzednie punkty się spełniają. Na żywotność łożysk wpływa jakość wykonania, brak amortyzacji (twarde lub złej jakości kółka), teren po którym się jeździ, woda oraz brak ich konserwacji i dbania o nie.

Dodam, że komplet najlepszych łożysk kosztuje około 300pln-400pln, trzeba je smarować co 10 godzin używania. Ale wytrzymają spokojnie kilka-kilkanaście tysięcy przejechany km bez żadnego ale. I to jeszcze w jakim stylu - szybko

Stary 2009-03-07, 00:00   #864
Yuya
Przyczajenie

Witam

Chce zakupić te oto rolki: http://www.youngsport.pl/rolki-rollerblade-sttropez-p-962.html?osCsid=61feb4

Niestety moja jedyna mozliwosc to zakup przez internet. Rozmiar mojej stopy wynosi 25,5, i tu mam pytanie... Jaki rozmiar powinnam wybrac 25,5 czy 26? Moze ktos z Was ma tego typu rolki i wie jak to wyglada z rozmiarem.
Yuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 13:27   #865
zico
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Yuya Pokaż wiadomość
Witam

Chce zakupić te oto rolki: http://www.youngsport.pl/rolki-rollerblade-sttropez-p-962.html?osCsid=61feb4

Niestety moja jedyna mozliwosc to zakup przez internet. Rozmiar mojej stopy wynosi 25,5, i tu mam pytanie... Jaki rozmiar powinnam wybrac 25,5 czy 26? Moze ktos z Was ma tego typu rolki i wie jak to wyglada z rozmiarem.

Nie wiem jak ten model, ale jego czarna wersja to albo 260mm albo 265mm.
Sklep powinien mieć Tobie dobrać rozmiar oraz zagwarantować możliwość zwrotu jeśli coś nie będzie pasować w przeciągu 10dni.

Stary 2009-03-07, 13:28   #866
kamanna
Przyczajenie

uwielbiam jeździć na rolkach, szkoda że jeszcze nie ma wiosny!

Edytowane przez kamanna
Czas edycji: 2009-03-07 o 13:34
kamanna jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 13:44   #867
Yuya
Przyczajenie

Dzieki zico

Chyba zaryzykuje i kupie rozmiar 26. Skep gwarantuje mozliwosc zwrocenia towaru bez podania przyczyny w ciagu 10 dni, takze za przesylke bym nic nie zaplacila bo jest gratis. Napislam do nich jakis czas temu i odpisali mi ze mam sie zastanowic nad numerem 25,5 a 26. Czytajac posty na roznych forach dowiedzialam sie ze but rolki po jakims czasie sie troche rozciaga, wiec mysle, ze nie ma sensu za duzego rozmiaru kupywac.

PS: Jest ktos z Olsztyna? Moze jak juz bedzie ladna pogoda umowimy sie na wspolna jazde
Yuya jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-07, 14:42   #868
Martii=*
Zadomowienie

Ja swoje rolki mam od trzech lat. Kupiłam je za 150 albo 160zł, jestem bardzo z nich zadowolona, nawet kółka się nie zdarły i nie muszę ich wymieniać
Wczoraj myślałam, żeby pojeździć, ale wiatr zimny był. Jedno jest pewne - w tym tygodniu pewnie będę na nich jeździć
Martii=* jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-03-08, 08:27   #869
bodzio3333
Przyczajenie

Tak jak obiecałem wcześniej, chciałbym napisać coś o Rollerblade Spark PRO 2009 które kupiłem u Zica (dzięki za dobranie rozmiaru). Miałem okazje już na nich pojeździć, więc raczej nie jest to subiektywne odczucie a więc: dobrze trzymają nogę więc jeździ się na nich dość łatwo dlatego nawet przy sporej predkość (jak dla mnie sporej) kontroluje się w pełni jazde. Jeździ się troszke trudniej niż na agresywnych (2 razy wieksze kółka prawie i nieporównywalne łóżyska ale za to znacznie wygodniej. Ogólnie jestem strasznie zadowolony

Pozdrawiam,
Bodzio3333.
Stary 2009-03-08, 15:12   #870
scatty princess
Zadomowienie

Powiedzcie, ze jestem szalona, ale to nie od dzis

Oficjalnie oglaszam, ze u mnie sezon zostal rozpoczety Dzis Scatka sobie posmigala mmm jakie to piekne... co prawda tylko 6km zrobilam (bo po 3km pod wiatr zaniemoglam i stwierdzialam, ze zawracam ) ale jakie to bylo piekne 6km a z wiatrem to juz nawet ladne predkosci mozna bylo osiagnac

a najsmieszniej musial wygladac fakt, ze smigalam w kurtce snowboardowej, Mama sie ze mnie smiala, ze powinnam wziasc jeszcze google i nauszniki
scatty princess jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości