Rolki:) - Strona 78 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Notka

Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe Forum dla miłośników sportów letnich i zimowych. Tu dowiesz się wszystkiego o tym jak przygotować się do sezonu. Poczytasz o nowinkach sportowych.

Narzędzia
Stary 2012-05-01, 14:51   #2311
adziorek1990
Idiotka

Dot.: Rolki:)

Cytat:
Napisane przez Elsay Pokaż wiadomość
Ja rzadko hamuję. Czasem poprostu przestaję się rozpędzać i w końcu sama wyhamuję. haha A tak w ogóle to tam gdzie jeżdżę, nie ma zbyt dużego ruchu wiec nie ma potrzeby hamować, ale postanowiłam, że się muszę nauczyć.
U mnie ta droga na której jeżdżę połączona jest z główną ulicą, gdzie jest duży ruch Moje rolki są stosunkowo szybkie, więc hamuję żeby nie wpaść centralnie pod samochód

Właśnie wróciłam z rolkowania Było pochmurno, więc idealnie

Bynajmniej ≠ Przynajmniej!
adziorek1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-01, 15:16   #2312
emememsik
po prostu Em :)

W poprzednich rolkach nie wymieniałam hamulca ani razu, a jeździłam na nich wiele lat.
Stary 2012-05-01, 15:18   #2313
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez adziorek1990 Pokaż wiadomość
U mnie ta droga na której jeżdżę połączona jest z główną ulicą, gdzie jest duży ruch Moje rolki są stosunkowo szybkie, więc hamuję żeby nie wpaść centralnie pod samochód

Właśnie wróciłam z rolkowania Było pochmurno, więc idealnie
Muszę nauczyć się hamować, ale najpierw napiszę maturę
Stary 2012-05-01, 16:25   #2314
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:

Obejrzyj sobie ten filmik. Zico tutaj sprawdza skuteczność hamowania różnymi sposobami, jest też hamowanie hamulcem..
Świetny film. Jej, te dwa pierwsze sposoby wyglądają kosmicznie. Ja nauczyłam się już prawie tego trzeciego, hamuję też jadąc od zewnątrz do środka, po czym obkręcam się - wygląda to pewnie komicznie, ale jest uroczy i skuteczne. No i jeszcze slalom, ale to wtedy, kiedy z tyłu nie nadjeżdżają jacyś rowerzyści, bo może być średnio.

Właśnie wróciłam po godzinnej jeździe - jednak rano się nie zdecydowałam. Teraz jest mi potwornie duszno i gorąco, a co dopiero o 12 eh ... Ale było przyjemnie - jeździłabym dłużej gdyby nie to, że ubrałam złe skarpetki i jeszcze kilkanaście minut i jazda w przyszłych dniach poszłaby w zapomnienie na rzecz obtarcia ;/

Cytat:
Dlatego czekam na 19 wtedy pójdę pośmigać !
P.S Dałabym się zachlastać za Twoją figurę!
Figurę to ja dopiero będę mieć, jak sobie jeszczę trochę pośmigam Ale dziękuję ; )
withi_as jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-01, 17:06   #2315
szakal165
Zakorzenienie

ja się boję, bo zaczęłam się uczyć sama i nie ogarnęłam hamowania- mam stracha, że nie zatrzymam się i wpadnę pod samochód.
szakal165 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-01, 18:04   #2316
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez emememsik Pokaż wiadomość
W poprzednich rolkach nie wymieniałam hamulca ani razu, a jeździłam na nich wiele lat.
Bo jesteś zaawansowanym rolkarzem A ja jestem beginner

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Muszę nauczyć się hamować, ale najpierw napiszę maturę
Będę trzymać kciuki za maturę i hamowanie! Powodzenia

Cytat:
Napisane przez withi_as Pokaż wiadomość
Świetny film. Jej, te dwa pierwsze sposoby wyglądają kosmicznie. Ja nauczyłam się już prawie tego trzeciego, hamuję też jadąc od zewnątrz do środka, po czym obkręcam się - wygląda to pewnie komicznie, ale jest uroczy i skuteczne. No i jeszcze slalom, ale to wtedy, kiedy z tyłu nie nadjeżdżają jacyś rowerzyści, bo może być średnio.

Właśnie wróciłam po godzinnej jeździe - jednak rano się nie zdecydowałam. Teraz jest mi potwornie duszno i gorąco, a co dopiero o 12 eh ... Ale było przyjemnie - jeździłabym dłużej gdyby nie to, że ubrałam złe skarpetki i jeszcze kilkanaście minut i jazda w przyszłych dniach poszłaby w zapomnienie na rzecz obtarcia ;/

Figurę to ja dopiero będę mieć, jak sobie jeszczę trochę pośmigam Ale dziękuję ; )
Wyglądają kosmicznie Dla mnie nie do ogarnięcia!
A figurę masz świetną Możesz mi ją dać jak jej nie chcesz
Przyjmę z otwartymi ramionami a i jeszcze dopłacę!

Cytat:
Napisane przez szakal165 Pokaż wiadomość
ja się boję, bo zaczęłam się uczyć sama i nie ogarnęłam hamowania- mam stracha, że nie zatrzymam się i wpadnę pod samochód.
Oj też walczę z tym strachem

Stary 2012-05-03, 20:03   #2317
zico
Raczkowanie

Dwie galerie z wrotkarskiej majówki w Poznaniu:

http://wrotkarstwo.pl/zdjecia/27/1,2...Poznaniu_2012/

http://wrotkarstwo.pl/galeria/zdjeci...an_3_maj_2012/

Miłego oglądania!

profesjonaliści we wrotkarstwie (jazda na rolkach):
http://www.wrotkarstwo.pl

zico jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2012-05-03, 22:50   #2318
Olga72
Raczkowanie

Hej Ja często jeżdżę na rolkach i zawsze hamowałam jak na łyżwach, czyli jedną nogę biorę poziomo ale kółka mi się szybko zdzierały i teraz hamuje hamulcem z lekkim przysiadem Ale nie polecam gdy ktoś musi szybko hamować
Olga72 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 07:00   #2319
Wera014
Raczkowanie

Błagam doradźcie mi.
Czy te rolki warto kupić?
Cena jest bardzo przystępna jak na rolki tej firmy, ale one wydają się jakieś takie twarde. Nie znam się na tym,możecie mi coś doradzić?

http://allegro.pl/rollerblade-e5-24-...315971254.html
Wera014 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 12:41   #2320
eowyn1990
Raczkowanie

Mnie mój TŻ wiecznie namawia, że mnie nauczy i razem będziemy jeździć, ale się okropnie boję! Byliśmy kiedyś w sklepie i przymierzałam jedne rolki i mój zapał skończył się wraz z chwilą, kiedy wjechałam w regał nie wiem, czy uda mi się kiedykolwiek do nich przekonać (podobnie mam z łyżwami), ale z drugiej strony mu ogromnie zazdroszczę takiego śmigania - zwłaszcza gdy jeździ późnym wieczorem/nocą po pustych parkingach i ulicach... zwyczajnie nie mogę utrzymać na długo równowagi i boję się, że jak upadnę zrobię sobie krzywdę
eowyn1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-04, 12:46   #2321
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Napisane przez Wera014 Pokaż wiadomość
Błagam doradźcie mi.
Czy te rolki warto kupić?
Cena jest bardzo przystępna jak na rolki tej firmy, ale one wydają się jakieś takie twarde. Nie znam się na tym,możecie mi coś doradzić?

http://allegro.pl/rollerblade-e5-24-...315971254.html
To zależy do jakiej jazdy potrzebujesz, ile ważysz ?

Cytat:
Napisane przez eowyn1990 Pokaż wiadomość
Mnie mój TŻ wiecznie namawia, że mnie nauczy i razem będziemy jeździć, ale się okropnie boję! Byliśmy kiedyś w sklepie i przymierzałam jedne rolki i mój zapał skończył się wraz z chwilą, kiedy wjechałam w regał nie wiem, czy uda mi się kiedykolwiek do nich przekonać (podobnie mam z łyżwami), ale z drugiej strony mu ogromnie zazdroszczę takiego śmigania - zwłaszcza gdy jeździ późnym wieczorem/nocą po pustych parkingach i ulicach... zwyczajnie nie mogę utrzymać na długo równowagi i boję się, że jak upadnę zrobię sobie krzywdę

" Jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz" Początki zawsze są trudne, niezależnie od tego na czym człowiek uczy się jeździć. Ja miałam takie obawy jak uczyłam się jeździć na snowboardzie po 15 minutach miałam dość, bo nie wychodziło mi to w ogóle. Na szczęście mój instruktor nie pozwolił mi zrezygnować, powiedział,że skoro zapłaciłam to tę godzinę mam z nim uczyć się jeździć. I teraz jestem mu za to wdzięczna! Pokochałam deskę, mimo,że teraz nie mam możliwości na niej jeździć

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-05, 09:52   #2322
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez eowyn1990 Pokaż wiadomość
Może kup ochraniacze? Nie bój się - każdy z nas tak zaczynał, każdy z nas miał wątpliwości, czy się nie zabije
Stary 2012-05-05, 09:59   #2323
natalie_muguet
Przyczajenie

łoooho, ale mnie zachęciłyście! zaraz śmigam do piwnicy po moje rolki i wyruszam w trase!
natalie_muguet jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 10:17   #2324
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez Martii=* Pokaż wiadomość
Może kup ochraniacze? Nie bój się - każdy z nas tak zaczynał, każdy z nas miał wątpliwości, czy się nie zabije
I kask!

Bardzo mnie smuci fakt, że wciąż nie ma w Polsce kultury jazdy w kasku.
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 11:04   #2325
withi_as
Zakorzenienie

Fakt - mało osób jeździ w kasku, przykładowo ja nie jeżdżę.

A co do wątpliwości - jako dziecko miałam nieco inne, chociaż pewnie takie typu: czy mnie ktoś nie rozjedzie, tudzież, czy ja komuś się pod koła nie wpakuje, też się przewijały przez główkę.

Idealna pogoda na rolkowanie
Stary 2012-05-05, 11:15   #2326
eowyn1990
Raczkowanie

A jak wydam na to wszystko kupę kasę, to już nie będzie odwrotu, jak tylko jeździć, albo upchnąć na allegro
a zobaczę co z tego wyjdzie, może akurat się uda...
eowyn1990 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-05, 18:05   #2327
emememsik

Ja też nie jeżdżę w kasku.

Dziś w końcu wzięłam nowe rolki na przejażdżkę i jeździ mi się na nich fantastycznie! Bałam się, czy nie będą za szybkie, ale nie są.
Stary 2012-05-05, 18:28   #2328
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Ja też nie jeżdżę w kasku.

Dziś w końcu wzięłam nowe rolki na przejażdżkę i jeździ mi się na nich fantastycznie! Bałam się, czy nie będą za szybkie, ale nie są.
I ja też jeżdżę bez kasku i bez ochraniaczy nawet bo dziwnie zabrakło w sklepach
Jak pierwszy raz od 15 lat miałam rolki na nogach to wydawały mi się szybkie, teraz jeździ się świetnie Te rolki są the best

Stary 2012-05-05, 18:38   #2329
emememsik

Ochraniaczy też nie noszę, przez ostatnie 10 lat wywaliłam się na rolkach jeden jedyny raz (nie z mojej winy), pewnie przez to czuję się po prostu bezpiecznie.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2012-05-05, 20:24   #2330
Martii=*
Zadomowienie

Cytat:
Ochraniaczy też nie noszę, przez ostatnie 10 lat wywaliłam się na rolkach jeden jedyny raz (nie z mojej winy), pewnie przez to czuję się po prostu bezpiecznie.
Ja też czuję się pewnie na rolkach, przynajmniej w okolicy w której jeżdżę. Myślę, że gdybym miała jeździć po mieście na rolkach to bym na pewno zainwestowała w kask, a jakbym miała jeździć agresywnie to i pewnie resztę ochraniaczy. Na szczęście mieszkam pod miastem, gdzie jest cicho, mało aut i duuużo asfaltu w sam raz na rolki.
Stary 2012-05-06, 07:19   #2331
withi_as
Zakorzenienie

O, ochraniaczy też nie noszę, chociaż wypada wspomnieć że często widzi się ludzi w, i to bynajmniej nie początkujących. Ja jeżdżę czysto rekreacyjnie, ostatnie upadki pamiętam z czasów, kiedy byłam o jakieś 8 lat młodsza i dopiero uczyłam się jeździć (jeden pamiętam wyjątkowo - zdarłam sobie wówczas całe kolana, i wróciłam do domu z podartymi, ulubionymi spodniami, a kilkanaście minut wcześniej pamiętam jak mama prosiła mnie, żebym ubrała inne ), także nie potrzebuję ochraniaczy. Niby ciągle odkrywam nowe miejsca, choć i stałymi trasami jeżdżę, ale mimo wszystko nie czuję takiej potrzeby, co pewnie w oczach profesjonalistów brzmi średnio dobrze, trudno :P

Wczoraj rolkowałam godzinę i nawet dostałam ulotkę z zaproszeniem na nightskating - na pewno się ze współlokatorami wybierzemy.

Odkryłam pierwsze ścieżki dla osób na rolkach w Warszawie - a najlepsze jest to że kilak dni temu rozmawiałam o nich ze współlokatorem jak jeździliśmy - tzn on mi w ogóle uświadomił że coś takiego istnieje, ale nie wiedział czy gdzieś w Polsce już są. A tu proszę, w jednym parku po którym jeżdżę są, i to bardzo, bardzo przyjemne - super sprawa

No to czas zacząć odkrywać kolejne parki i ścieżki
Stary 2012-05-06, 09:18   #2332
Konto usunięte

Dziewczyny, tu nie chodzi o czucie się bezpiecznie ze względu na własne umiejętności, tylko o to co od Was nie zależy - Wy możecie jeździć jak profesjonalistki, ale nagle wyjedzie Wam zza krzaków rozpędzony rowerzysta, albo wyskoczy przed koła rozbrykany pies czy dziecko, które wyrwało się mamie. Ochraniacze uchronią ew. przed zdartą skórą, ale kask może uratować życie.

Nie chcę prowadzić kampanii społecznej, ani nikogo do niczego namawiać, po prostu przedstawiam dodatkowy punkt widzenia.
025dd70b38ae5ec63576996b909aa97df2915b11_5f1f5c7240092 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2012-05-06, 09:24   #2333
Isabella94
Przyczajenie

Ja bliskie spotkanie z chodnikiem zaliczyłam już nie jeden raz, dlatego nauczona doświadczeniem bez ochraniaczy i kasku już się na rolki nie ruszam
Isabella94 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 09:42   #2334
emememsik

[1=025dd70b38ae5ec63576996 b909aa97df2915b11_5f1f5c7 240092;33927783]Dziewczyny, tu nie chodzi o czucie się bezpiecznie ze względu na własne umiejętności, tylko o to co od Was nie zależy - Wy możecie jeździć jak profesjonalistki, ale nagle wyjedzie Wam zza krzaków rozpędzony rowerzysta, albo wyskoczy przed koła rozbrykany pies czy dziecko, które wyrwało się mamie. Ochraniacze uchronią ew. przed zdartą skórą, ale kask może uratować życie.

Nie chcę prowadzić kampanii społecznej, ani nikogo do niczego namawiać, po prostu przedstawiam dodatkowy punkt widzenia.[/QUOTE]

Ten punkt widzenia jest raczej ogólnie znany. Na szczęście każdy decyduje o sobie.
Stary 2012-05-06, 10:19   #2335
withi_as
Zakorzenienie

Oczywiście - równie dobrze jak idę chodnikiem to może wjechać we mnie rozpędzony rowerzysta. Niby powinno się jeździć zabezpieczonym (tak samo jak powinno się robić wiele innych rzeczy w życiu codziennym, mających nas chronić przed ewentualnym niebezpieczeństwem) zwłaszcza patrząc na to co może się stać, jak ... , ale nie wyobrażam sobie za każdym razem wkładać na siebie kasku, ochraniaczy i jeździć z czymś na głowie przy 30 stopniach na zewnątrz.
Stary 2012-05-06, 10:34   #2336
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Oczywiście - równie dobrze jak idę chodnikiem to może wjechać we mnie rozpędzony rowerzysta. Niby powinno się jeździć zabezpieczonym (tak samo jak powinno się robić wiele innych rzeczy w życiu codziennym, mających nas chronić przed ewentualnym niebezpieczeństwem) zwłaszcza patrząc na to co może się stać, jak ... , ale nie wyobrażam sobie za każdym razem wkładać na siebie kasku, ochraniaczy i jeździć z czymś na głowie przy 30 stopniach na zewnątrz.
Szczerze? Cieszę się bo myślałam,że tylko ja jeżdżę nie ubezpieczona Dobrze wiedzieć,że nie jestem sam

Stary 2012-05-06, 11:12   #2337
withi_as
Zakorzenienie

Cytat:
Szczerze? Cieszę się bo myślałam,że tylko ja jeżdżę nie ubezpieczona Dobrze wiedzieć,że nie jestem sam
Ubezpieczona to raczej jesteś
Na rolkach to raczej niezabezpieczona ; )

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2012-05-06, 11:24   #2338
Konto usunięte

Cytat:
Pomijając kask i ochraniacze (których założenie zajmuje mi max. minutę), to jazda bez niczego na głowie przy upale to też nie jest dobry pomysł - łatwo o udar.

Każdy decyduje o sobie, więc nikogo nie nakłaniam. Ja bez kasku nie wyruszam ani na rolki (choć tu jestem początkującą i może się to wydawać uzasadnione z tego powodu), ani na narty - a jestem narciarką z 18-letnim doświadczeniem.
Stary 2012-05-06, 11:35   #2339
adziorek1990
Idiotka

Cytat:
Ubezpieczona to raczej jesteś
Na rolkach to raczej niezabezpieczona ; )
No fakt, coś mi nie pasowało w tym ubezpieczona..ale nie mam dzisiaj głowy do myślenia
Aczkolwiek kurcze jakby nie patrzeć ubezpieczona też nie jestem - nie wykupuje żadnych ubezpieczeń Czyli jestem nieubezpieczona i niezabezpieczona

Stary 2012-05-06, 14:40   #2340
Wera014
Raczkowanie

Prawdopodobnie kupię te rolki Tempish Concord

http://allegro.pl/nowe-rolki-tempish...302909167.html

Jakieś opinie na ich temat? Ktoś może ma takie i może coś powiedzieć?

Bo jeszcze się zastanawiam nad tymi:
http://allegro.pl/rolki-worker-g-for...316706866.html

Niestety przy tych rolkach (Worker G-Force) nie ma podanych dokładnych długości wkładek. Ale może któraś ma i mogłaby zmierzyć wkładkę w rozmiarze 40? I oczywiście wszelkie opinie też chętnie usłyszę.

Od razu mówię,że kupuje takie rolki bo nie chce wydawać ponad 300 na rollerblade.

Może jeszcze zapytam? Jakie rolki wy macie i jakie polecacie, a jakich nie?
Wera014 jest offline Zgłoś do moderatora  

Nowe wątki na forum Sporty letnie, zimowe i wydarzenia sportowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości