Co się robi na siłowni? :> - Strona 16 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Notka

Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie Forum dla osób, które lubią aktywność fizyczną i chcą spalić zbędne kalorie. Wejdź, poznaj świat fitnessu i różne rodzaje aktywności fizycznej np. joga, pilates czy zumba.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-08, 11:15   #451
KlatkaNaPtaszka
Zakorzenienie

Dot.: Co się robi na siłowni? :>

no to chyba moje ciezara sa zle dobrane bo ja nie mam dosyc zawsze prowadzilam bardzo aktywne zycie, ale ostatnio to sie zmienilo i bardzo mi brakowalo ruchu wiec te 1.5 godziny na silowni jest dla mnie w sam raz od razu lepiej sie czuje po takim wysilku.
30 min jezdze na rowerku poziom ustawiony na 60,
20 min biegam na bierzni predkosc ok 7,
10min steper po
zostaly czas poswiecam na cwiczenia ramion, ud i twister

Przeczytalam caly watek, ale kazda osoba inaczej radzi zaczynajac od kolejnosci wykonywania cwiczen koncza na ilosci powtorzen. Dlatego chcialabym aby ktos pomogl mi ustalic odp dla mnie trening bo trener na silowni jest raczej malokompetentna osoba
KlatkaNaPtaszka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-08, 14:48   #452
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Max 10 minut na rowerku albo stepperze albo bieżni, jako rozgrzewka

następnie trening siłowy na całe ciało 1-2 ćwiczenia na grupę mięśni
cieżary dobierasz tak żeby zrobić max 1 powtórzenie więcej niż założone czyli np jeśli robisz 8 powtórzeń w serii to dobierz tak, żeby zrobić nie więcej niż 9
rób 8-12 powtórzeń w 3 seriach, jeśli po kilku treningach będziesz w stanie zrobić dużo wiecej, zwiększ trochę obciązenie

przykładowy trening:
przysiad
martwy ciąg
wiosłowanie w opadzie
unoszenie ramion bokiem
wyciskanie na ławce płaskiej
uginanie ramion (biceps)
wyciskanie francuskie (triceps)
spięcia brzucha

tutaj znajdziesz opisy ćwiczeń http://www.kulturystyka.pl/atlas/

po takim treningu możesz jeszcze ale nie jest to konieczne poćwiczyć chwilę na maszynach - max 20
lepiej jednak robić trening siłowy 3x w tygodniu a aeroby/interwały w pozostałe dni
Peliczaple stały smutcholijne
I zbłąkinie rykoświstąkały.
10 PŻ
Rzabba jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-11, 18:37   #453
wata pomidorowa
Rozeznanie

Czytałam ten trochę tego tematu i innych i nadal nie jestem w 100% pewna jak powinny wyglądać posiłki okołotreningowe. Cel: spalanie tłuszczu i ogólna poprawa sylwetki.

edit. nie wiem czy dobrze wywnioskowałam, ale: przed - ww złozone, po ww proste, a dopiero potem złożone. W takim razie, czy jako ww proste mogę zamiast np. banana zjeść jogurt naturalny?

Edytowane przez wata pomidorowa
Czas edycji: 2008-02-11 o 21:29
wata pomidorowa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-12, 19:07   #454
maszka4
Zadomowienie

GG do maszka4

Witam kochane

Wiem, że macie już pewnie dość takich pytań,ale jednak każda z nas jest inna i potrzebuje czegoś innego...

Chodzę na siłownię od 2 tygodni i w zasadzie wygląda to tak, że ciągle zastanawiam się "na czy by tu teraz poćwiczyć ..."
Proszę pomóżcie mi dobrać zestaw ćwiczeń i ewentualnie powiedzieć co mam jeść po siłowni, i przed, i co powinnam ograniczyć w jadłospisie (najgorsze będzie wyrzeczenie się białego pieczywa, bo je kocham )

Mam 165cm wzrostu i ważę ... hmmm około 55kg, zależy mi tylko i wyłącznie na ujędrnieniu pośladków i wyrzeźbieniu brzucha, bo troszku "zarósł", i może wzmocnić mięśnie kręgosłupa, bo mam pracę siedzącą.

Będę bardzo wdzięczna i czekam na propozycje
dziękuję
https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=93829

Różowy
maszka4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-13, 18:07   #455
Midi
Zakorzenienie

Co powinnaś jeść, a czego nie - zajrzyj do wątku podwieszonego (redakcyjnego) na Dietetyce, w którym jest "10 przykazań żywieniowych". Jest tam też parę wskazówek dot. posiłków okołotreningowych

Jak wiadomo, z przykazaniami się nie dyskutuje i musisz pamiętać, że takie odżywianie będzie skuteczne (da pożądany efekt) tylko wtedy, jeśli będziesz przestrzegać wszystkich tych zaleceń przez wszystkie dni tygodnia.

Dużo wyjaśnień jest na stronie super-sylwetka.pl, ale nie musisz wszystkiego wiedzieć i rozumieć, ważne, żeby się stosować do tych 10 podstawowych zasad.

Co do "na czym by tu poćwiczyć", to tu jest wyżej w tym wątku wklejonych kilka planów, poszukaj. Możesz też zajrzeć na kulturystyka.pl/atlas i wybrać po jednym ćwiczeniu na każdą dużą grupę mięśni.
Midi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 13:17   #456
Oleńka =)
Rozeznanie

Mam kilka pytań jeśli chodzi o ćwiczenia siłowe. Zależy mi na spaleniu tkanki tłuszczowej. Jestem w stanie chodzić na siłownię 2-3 razy w tygodniu. Na temat diety zapoznałam się z 10 zasadami żywienia i będę starała się je wcielać w moje życie.

Moje wątpliwości głównie dotyczą obciążenia i ilosci powtórzeń.
1. Ile powinnam wykonywać serii każdego ćwiczenia, po ile powtórzeń w serii.
2. Jakie powinno być obciążenie ( tzn, czy maksymalnie takie, przy którym mogę wykonać daną liczbę powtórzeń w serii, czy mniejsze?)
3. Jak długie powinny być przerwy między poszczególnymi seriami i ćwiczeniami?Czy długość przerw ma istotny wpływ na efekty ćwiczeń?
4. Czy jako rozgrzewkę mogę sobie zafundować 10-15 min. skakania na skakance. Czy bedzie to miało wpływ na kształtowanie sylwetki, czy raczej polecana jest inna forma rozgrzewki.
5. Czy w dni, kiedy nie ćwiczę na siłowni powinnam wykonywać trening interwałowy ( myśle o biegu).

Generalnie zależy mi na trwałym efekcie schudnięcia ok 5-6 kg ( obecnie przy wzroście 170 cm ważę 63 kg).Przerabiałam już różne diety, ćwiczenia, które nie dawały większego efektu. Ostatnio wczytałam się w parę wątków i po prostu widzę, że zeby ładnie schudnąć i ukształtować sylwetkę trzeba nie tylko sporo wysiłku, ale wiedzy również

Za cenne wskazówki i odpowiedź na moje pytania z góry serdecznie dziękuję.
Oleńka =) jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-15, 13:30   #457
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

1. Ile powinnam wykonywać serii każdego ćwiczenia, po ile powtórzeń w serii.

2-5 serii po 5-12 powt możesz zmieniać na różnych treningach i np w jeden dzień 5x5 w inny 3x12

2. Jakie powinno być obciążenie ( tzn, czy maksymalnie takie, przy którym mogę wykonać daną liczbę powtórzeń w serii, czy mniejsze?)

ew. jedno powtórzenie w zapasie

3. Jak długie powinny być przerwy między poszczególnymi seriami i ćwiczeniami?Czy długość przerw ma istotny wpływ na efekty ćwiczeń?

nie dłuższe niż 2 minuty im krótsze tym lepiej

4. Czy jako rozgrzewkę mogę sobie zafundować 10-15 min. skakania na skakance. Czy bedzie to miało wpływ na kształtowanie sylwetki, czy raczej polecana jest inna forma rozgrzewki.

możesz

5. Czy w dni, kiedy nie ćwiczę na siłowni powinnam wykonywać trening interwałowy ( myśle o biegu).
2-3 razy w tygodniu
10 PŻ
Stary 2008-02-15, 13:44   #458
Oleńka =)
Rozeznanie

Dziękuję za odpowiedź Hmm jeszcze mi się jedno pytanie nasunęło na myśl: czy podczas takiego godzinnego treningu warto się skupić na wszystkich partiach mięśni, czy wykonywać ćwiczenia na dane tylko partie w zależności od dnia treningowego?? ( mam nadzieję, że jasno się wyraziłam).
Stary 2008-02-15, 13:51   #459
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Rób trening na całe ciało po 1-2 cwiczenia na dana partię
trening wraz z rozgrzewką nie powinien przekroczyc godziny
10 PŻ
Stary 2008-02-15, 14:20   #460
Oleńka =)
Rozeznanie

Im więcej czytam wątków i artykułów na temat ćwiczeń siłowych, tym wydaje mi się, że mniej wiem
Mam nadzieję, że nie masz mi Rzabbo za złe, że zwracam się do Ciebie o pomoc.
Dwa pytania mi się jeszcze nasunęły, otóż:
1. Czy po treniigu siłowym mogę jeszcze poskakać na skakance np 20 min, czy nie powinno się kończyć cwiczeń siłowych aerobami? Jaki niesie to ze sobą rezultat ( aeroby po siłowni).
2. Jeśli wykonuje A6W, to czy powinnam wykonywać ten trening przed,, czy po treningu siłowym? Czy generalnie lepiej jak na razie zrezygnować z A6W i skupić się na ćwiczeniach na mięśnie brzuszka na siłowni?

Baaardzo dziękuję
Stary 2008-02-15, 14:24   #461
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

1. Możesz ale nie musisz, max 20 minut
lepiej jednak robić w dni nietreningowe

2. Skup sie na treningu albo przynajmniej rozdziel np. A6w rano, siłownia wieczorem
10 PŻ

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-02-21, 10:58   #462
wata pomidorowa
Rozeznanie

Ile czasu (w siłowni) powinno się poświęcić na bieżni? Czy traktować jedynie jako rozgrzewkę (np 10 min), czy także jako część ćwiczeń (jeśli tak, to w którym momencie treningu).

Stary 2008-02-21, 14:49   #463
Wyrak
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez wata pomidorowa Pokaż wiadomość
Ile czasu (w siłowni) powinno się poświęcić na bieżni? Czy traktować jedynie jako rozgrzewkę (np 10 min), czy także jako część ćwiczeń (jeśli tak, to w którym momencie treningu).
Bieżnie to raczej po treningu nie przed... przy czym można sobie odpuścić w dni kiedy sie robi anaeroby. Jeśli już wskakujesz, to im lepiej tym dłużej, od Twoich możliwości zależy, czy 20,30,40 czy więcej minut...

Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437

OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow.
Wyrak jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-21, 14:57   #464
Rzabba
Rzabbocop

GG do Rzabba

Cytat:
Napisane przez wata pomidorowa Pokaż wiadomość
Jeśli w dzień siłowych to jako rozgrzewka i ewentulanie max 20minut po ale lepiej w osobne dni
10 PŻ
Stary 2008-02-22, 08:45   #465
wata pomidorowa
Rozeznanie

Dzięki za odpowiedzi

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-02-22, 20:25   #466
.ups
Wtajemniczenie

GG do .ups

Robi się co się chce =]

[/I][/COLOR]
.ups jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-01, 22:43   #467
uparta Marti
Zakorzenienie

odkopuję

Czy chodząc na siłownie mogę korzystać tylko z bieżni ? nie zależy mi na wzmocnienu mięsni, chodzi mi tylko o ogólne zrzucenie kilku kilogramów.
Stary 2009-03-02, 14:48   #468
anniaa

Cytat:
Napisane przez uparta Marti Pokaż wiadomość
odkopuję

Czy chodząc na siłownie mogę korzystać tylko z bieżni ? nie zależy mi na wzmocnienu mięsni, chodzi mi tylko o ogólne zrzucenie kilku kilogramów.
nikt ci nie zabroni korzystac tylko z biezni ale przy redukcji- czyli przy odchudzaniu najlepiej ćwiczyc trening siłowy połaczony z aerobami/interwałami.

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-03-07, 10:05   #469
BlackSheWolf
Rozeznanie

hej
ja zaczęłam wczoraj chodzić na siłownie. Chciałabym chodzić codziennie po 30 minut. Mam do was pytanie i prośbe. Jak ustalić kolejność ćwiczeń ? Chciałabym działać na wszystkie mięśnie, najbardziej zależy mi na udach, pupie i brzuchu. Mozna powiedziec ze wygladam jak J.Lopez ;p tak mi pupa odstaje bardzo.
Mam do wyboru: bierzne, rowerek, atlas, pasy (nei wiem jak to sie nazywa ;p takie pasy co ubijaja tkanke tluszczowa), orbiterek i wioslarz. I nie wiem jak najlepiej ustalić kolejność i czas.
nie chce rozbudowywac miesni ;P chce schudnac i sie ujedrnic ;p nie zalezy mi na jakis bicepsach.
Liczę na pomoc

Edytowane przez BlackSheWolf
Czas edycji: 2009-03-07 o 10:28
BlackSheWolf jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-03-07, 19:43   #470
Midi
Zakorzenienie

Normalny trening siłowy na pewno Ci pomoże schudnąć i ujędrnić ciało. Bieżnię, wioślarza i orbitrek możesz wykorzystać do rozgrzewki, a trening robić na maszynach z obciążeniem (atlas) i z wykorzystaniem tzw. wolnych ciężarów, tj. sztang i hantli. W razie wątpliwości, przejrzyj nasze forum albo poproś o radę instruktora na siłowni.
Stary 2009-03-07, 21:35   #471
BlackSheWolf
Rozeznanie

dzieki
a i mam jeszcze jedno pytanie. Ile czasu powinnam poświęcać na dany sprzęt ?
Stary 2009-03-08, 10:40   #472
Midi
Zakorzenienie

Na jaki "dany sprzęt"?
Rozgrzewkę robisz do momentu, aż się rozgrzejesz, jednym to zajmuje 4 minuty, innym 10. Musisz sama określić, ile Ci wystarczy. Trening też jednym zajmie mniej czasu, innym więcej, zależy od planu, kondycji itp. Na jednym treningu będziesz miała krótsze serie, na innym dłuższe, jak będziesz bardzo zmęczona, to pewnie będziesz ćwiczyć wolniej - nie da się tego jakoś z góry określić. Całość powinna Ci się zmieścić w 35-45 minutach.
Stary 2009-03-10, 15:06   #473
BlackSheWolf
Rozeznanie

eh. już mam kompletny mętlik w głowie... tyle czytam i wszędzie piszą co innego. Więc tak: chodze na siłownie codziennie i chciałabym schudnąć. (w weekendy nie chodze na siłownie)
I tutaj kieruje do Was moje pytania: (jeśli możecie to odpowiedzcie)
1.jakie ćwiczenia najlepiej wykonywać abu schudnąć? a nie spowodować przyrostu mięśni
2.w jakim odstępie czasu po przyjściu z siłowni powinnam zjeść obiad? (ponieważ na siłownie ide prosto ze szkoły, a dopiero później ide do domu i jem obiad)
3. Kiedy najlepiej przyjmować chrom z wit.b3 ? rano, przed siłownią, po siłowni, na noc ?
Stary 2009-03-11, 19:00   #474
Midi
Zakorzenienie

1) Ćwiczenia na całe ciało, na każdą dużą grupę mięśni po 1 ćw. w 3-5 seriach po 8-15 powtórzeń (zależy, co wybierzesz, podaję przykładowo). Ćwiczenie codziennie nie ma sensu, dużo lepsze efekty da treening na całe ciało 3 razy w tyg. Jeśli będziesz mieć podaż energii z bilansem ujemnym (ok. 10% poniżej zapotrzebowania) to schudniesz i nie rozbudujesz mięśni, ale to zależy właśnie od diety, a nie treningu.

2) Po treningu jedz posiłek po upływie ok. 30-45 minut, im szybciej, tym lepiej, najpóźniej w ciągu godziny po zakończeniu treningu.

3) Nie mam pojęcia - na opakowaniu powinny być wskazówki, jak zażywać, a jeśli nie ma instukcji, to środek nie powinien być dopuszczony do obrotu w Polsce i lepiej bym odstawiła.
Stary 2009-04-13, 08:45   #475
olguska
Raczkowanie

hej! czy ćwicząc na bieżni, (chyb) twisterze i takim sprzęcie tj do rozciągania ud od środka i drugie od zewnątrz, jest szansa, że będę miała zgrabne nogi, a nie umięśnione ???
Stary 2009-04-13, 08:55   #476
suzana
Zakorzenienie

GG do suzana

Cytat:
Napisane przez olguska Pokaż wiadomość
hej! czy ćwicząc na bieżni, (chyb) twisterze i takim sprzęcie tj do rozciągania ud od środka i drugie od zewnątrz, jest szansa, że będę miała zgrabne nogi, a nie umięśnione ???
raczej szansy na ich wielkie umięśnienie nie widzę

suzana

Kasieńka 06.04.2012r.
♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

suzana jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 15:30   #477
olguska
Raczkowanie

a chodząc szybkim tempem na bieżni wyrobie sobie zgrabne nogi? :P

Edytowane przez olguska
Czas edycji: 2009-04-13 o 15:30 Powód: pomyłka
olguska jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-13, 15:37   #478
anniaa

olguska na takie pytanie nie da sie odpowiedziec ponieważ zalezy to od diety , kazdy rodzaj cwiczenia inaczej działa na dana osobe oraz od tego czy opornie spadaja ci cm z ud czy nie

Nigdy nie zmienisz swojego życia dopóki nie zmienisz czegoś, co codziennie robisz..

anniaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-15, 15:03   #479
malenka146
Zadomowienie

GG do malenka146

Hej Wczoraj byłam pierwszy raz na siłowni... Wykupiłam złoty karnet, mam nieograniczone wejścia na siłownię+cardio, saunę, zajęcia typu fitness etc. Ustaliłam, że będe chodziła trzy razy w tygodniu: wtorek- zajęcia fitness "Płaski brzuch", we czwartek i sobota zajęcia na siłowni. Co jakiś czas po ćwiczeniach sauna

Pierwszy raz był bardzo stresujący aaale znalazł się bardzo miły (i przystojny ) pan trener. Najpierw powiedział co do czego służy, jak ćwiczyć, prawie chodził krok w krok za mną, poprawiał mnie, jeśli coś źle robiłam, mówił na jakie partie ciała działa dane ćwiczenie.

Na początku rowerek, 20 minut szybkiego i ustawionego na średni wysiłek kręcenia.
Później bieżnia- 20minut szybkiego truchtu, pod górkę.
Stepper (strasznie jakiś wielki, ciężko na początku mi się ćwiczyło, ale jak złapałam rytm było lepiej ) 15 minut
Następnie ćwiczenia na takim cudze, gdzie się staje, i kiedy prawa noga "idzie" do przodu, lewa ręka robi wymach... Nie wiem jak to się fachowo nazywa

Później przeszłam do innej części siłowni, gdzie robiłam ćwiczenia na ramiona, przy obciążeniu 15 kg, takie "odsuwanie i przysuwanie" ramion, d3wa razy po 20 powtórzeń.
Po tym na innym urządzeniu, przyciągałam z góry najpierw na klatkę piersiową, później za plecy ciężarki o masie 20kg.
Na koniec ćwiczenia na uda, 20 razy i pod prysznic

Po wyjściu kupiłam sobie w aptece therm line II, wodę mineralną i kilka bananów...
Trzeba się porządnie wziąć za siebie
A dziś mam zakwasy w ramionach i udach.

Doradzę dla wszystkich wahających się Wizażanek- jeśli jeszcze się zastanawiacie czy iść na siłownię- mówię Wam, idźcie

malenka146 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-04-18, 17:20   #480
olguska
Raczkowanie

zgadzam się. ja to od 2miesiecy chodzę regularnie na siłownię i normalnie się już uzależniłam hehe.
a w sumie to nogi tj trochę jędrniejsze mam.
uda zwłaszcza... mam nadzieje ze przy dobrej diecie+siłowni będę miała wymarzone nogi:P

Nowe wątki na forum Fitness, bieganie, joga - spalamy kalorie

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości