|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3031 | |
Rozeznanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3032 |
Wtajemniczenie
|
Ja nie mówię, żeby nie chodzić do okulisty, profilaktyka jest bardzo ważna. Chodzi mi o to żeby rozdzielić badanie wzroku pod kątem chorobowym ( co robi okulista) i pod kątem korekcji wady wzroku u optometrysty ( bo wada wzroku chorobą nie jest a spowodoawana jest nieadekwatną mocą układu optycznego oka do jego wielkości i wyleczyć się tego nie da, można tylko skorygować różnymi sposobami).
Nauka rozwija się w takim tempie, że światową tendencją jest dzielenie się dziedzin nauki na coraz to bardziej szczegółowe specjalizacje . Tak samo stało się z badaniem układu wzrokowego, wiedza na temat funkcjonowania układu wzrokowego jest tak duża, że korygowanie wad wzroku i zaburzeń widzenia obuocznego stało się oddzielną specjalizacją OPTOMETRIĄ i nie wszyscy okuliści są jednocześnie specjalistami w korekcji wad wzroku...a dobierają okulary bo w Polsce wcześniej nikt inny się tym nie zajmował |
![]() ![]() |
![]() |
#3033 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
W przypadku dalekowidzów noszących plusy powyżej +3,50 soczewki kontaktowe powinny być mocniejsze od okularów |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3034 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3035 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3036 |
Zadomowienie
|
Ja jednak spróbuję kwartalne, jak skończą J&J.
#3037 |
Przyczajenie
|
czy to prawda ze alergikom nie sa zalecane soczewki???mam alergie ktora jest troche uciazliwa tylko latem przez krotki czas a chcialabym zaczac nosic soczewki...
|
![]() ![]() |
![]() |
#3038 |
Nie depcze krokusów
|
Aniu, w trakcie występowania objawów zalecane są jednodniówki, a jak już miną, to możesz nosić zwykłe.
![]() |
#3039 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3040 |
Wtajemniczenie
|
Malla - na jak długo wystarcza Ci jedna butelka AOseptu?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3041 |
Przyczajenie
|
dzieki Malla
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3042 |
Nie depcze krokusów
|
betig - nie wiem, jeszcze ją mam. Soczewki zakładam max.4x w tygodniu, termin zmiany płynu upłynie za kilka tygodni i nie wygląda na to, bym zużyła całość, mam jeszcze ponad połowę. Nie widzę większego zużycia niż w porównaniu z SoloCareAqua, którego 120ml starczało mi na 2 miesiące. AOSeptu wcale nie leje się więcej, do pojemnika z koszyczkiem i dyskiem wchodzi tyle, co do zwykłego 2-komorowego pojemnika Ciby. Jak dla mnie, wydajność jest ta sama. Odpada płukanie przed założeniem i zużywanie do czyszczenia mechanicznego.
![]() |
#3043 |
Wtajemniczenie
|
Dzięki Malla.
Mi 380ml wystarcza na ok. 2 m-ce, to pewnie AOSept na troszkę więcej. Zastanawiam się nad jego kupnem. Mam wrażliwe oczy, potrzebuję delikatnych płynów. |
![]() ![]() |
![]() |
#3044 |
Nie depcze krokusów
|
Prawdę mówiąc, spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego, bliżej nieokreślonego, no nie wiem - że znikną mi całkiem naczynka i będę miała oczy białe jak śnieg - o, ja naiwna
![]() ![]()
![]() |
#3045 |
Wtajemniczenie
|
Moje problemy z odczuwaniem dyskomfortu pojawiły się po Renu. Dlatego nie chcę już eksperymentować i używam płynu formy Sauflon, do wrazliwych oczu. jest to płyn jednoskładnikowy. AOSept jest delikatny i mam chęć go wypróbować.
Noszę w dalszym ciągu soflensy. Próbowałam proclearów, są świetne, ale niestety widzę w nich gorzej niż w soflensach i to mnie denerwowało. Nie chcę kombinować sama ze zwiększaniem mocy, a mój lekarz aplikuje tylko B&L. Mam chęć wypróbować Pure Vision, oczywiście kupić je taniej i iść w nich do lekarza, bądź założyć u niego. Suche oczy po kompie to problem wielu soczewkowców. W górach było wszystko ok. Zupełnie inaczej chodzi się po górach w soczewkach ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3046 |
Nie depcze krokusów
|
A powiem Ci, że z Oasys nie miałam takiego problemu, że z obdartymi piętami biegłam na Antałówkę zdjąć szkła
![]()
![]() |
#3047 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Polecam, one komfortem najbardziej przypominają miesięczne Proclear które teraz noszę. Cytat:
![]() Aha, co do wczesnego wstawania, mnie uczono że soczewki zakładamy dopiero pół godziny po przebudzeniu, bo oczy po nocy są jakby lekko "spuchnięte" (nie dosłownie, ale coś podobnego) i dopiero po pół godziny się robią normalne ![]() Sauflon to jest ten płyn rekomendowany do Proclearów? Też się na niego skuszę, choć ja nie mam specjalnych preferencji co do płynów, kupuję te z najmniejszymi opakowaniami ![]() A powiedzcie czy ja mogę stosować pojemniczki B&L z innymi płynami? Np z Optee Free? Bo na opakowaniu pisze żeby używać tylko ich pojemniczków, ale nie wiem czy to nie tylko taki chwyt reklamowy. Bo co to w sumie za róznica. A inne pojemniczki są gigantyczne ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3048 |
Wtajemniczenie
|
![]()
Płyn firmy Sauflon - All in one light (for sensitive eyes) 380 ml
skład: polyhexanide 0,0001% wagi/objętość nie zawiera chlorhexidyny i thiomersalu Nie wiem, czy jest polecany do proclearów. Ta firma chyba nie produkuje soczewek. Wadą tego płynu jest to, że nie są dołączane pojemniczki na soczewki ![]() Zaglądam na to forum, o którym piszesz Malla ![]() lalaith - dzieki za info o zakładaniu soczewek po przebudzeniu. ja nie czekam pół godz., trochę szybciej zakładam soczewki. Wstaję przed 6:00, także jestem zaspana, jak je zakładam. Ja mam pojemniczek B&L i stosuję go z moim płynem. Pojemnizcek dołączany do starteru All in ... jest mniejszy, niż B&L. Jako że nie mam pojemników z płynem, moje wrzucam co jakiś czas do wrzątku. Tak przeczytałam gdzieś w internecie, nie wiem czy dobrze robię??? Muszę popytać w optyku, czy mają pojemniczki. |
![]() ![]() |
![]() |
#3049 |
Wtajemniczenie
|
Betig, z tego co wiem, to nie wolno tak robić z pojemniczkami, tzn wrzucać ich do wrzątku, w ogóle nie powinny mieć kontaktu z wodą w jakiejkolwiek postaci, jedynie z płynem. Takie pojemniczki można przecież normalnie kupić, kosztują grosze.
lalaith, ciekawe to z zakładaniem soczewek pół godz po obudzeniu, zazwyczaj zakładam je wcześniej, ale teraz pewnie zacznę później.
#3050 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Jeżeli w słabszych soczewkach będziesz widzieć tak samo wyraźnie jak w okularach to możesz je nosić ale przy mocach mniejszych niż 3.5 dioptrii raczej w słabszych soczewkach będzie tak jak w słabszych okularach czyli gorzej. Właśnie chodzi o to, że nie jest to kwestia umowna tylko matematycznie wyliczone wartości wynikające z praw fizyki i dopiero przy mocach od -3,5 zmiana odległości soczewki przed okiem z ok.12mm (okulary) do 0mm( soczewka kontaktowa) wymaga zastosowania słabszej soczewki. np. przy okularach -3.5 powinno się dać słabsze soczewki o 0,25 ale już przy okularach -9,50 słabsze o 1,00 pojemniczek powinno się wymieniać na nowy przy zakupie nowego płynu, (maksymalnie co 3 miesiące, na tyle mniej więcej starcza duży płyn) i należy unikać kontaktu pojemniczka z wodą. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3051 |
Nie depcze krokusów
|
lalaith - Nigdy mi naczynka w oczach nie pękały, ale widoczne były faktycznie zawsze, tylko teraz bardziej zwracam na to uwagę. Znacznie więcej ich było widać po założeniu, gdy do oka dostawała się kropla płynu, oraz po zdjęciu w wyniku manipulacji, a także gdy oczy były już zmęczone. Mam schiza, że jak mi tyle ich widać, to jest większe ryzyko wrośnięcia, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego. Pracuję z dziewczyną z tak białymi gałkami, że wszyscy zwracają jej na to uwagę, normalnie obiekt zazdrości (nosi Optixy) i jeszcze ten kontrast z prawie czarnymi tęczówkami...
Oj, magiczne pół godziny to może być przyczyna! Zazwyczaj rano wstaję, myję się, ubieram, robię kanapkę i wychodzę, w tramwaju jestem po 20 minutach... Pojemniczki B&L mają jakieś specjalne powłoki tak jak Ciby? Może firmie chodzi o zabezpieczenie, by użytkownicy nie używali chińskich kolorowych pudełeczek z nie wiadomo czego, bo wtedy ewentualne komplikacje mogliby zrzucić na płyn i byłaby wielka afera, jak swego czasu z wycofanym AMO... betig - on ma tylko poliheksanid? A jakieś konserwanty, nawilżacze czy coś... Ubogi ten płyn, skoro ma tylko 1 składnik aktywny, może dlatego jest łagodny. fiolka - jak można pomóc skorygować wzrok soczewkami astygmatykom o wysokiej krótkowzroczności? Toryczne mają dość niskie moce...
![]() |
#3052 |
Wtajemniczenie
|
skoro nie ma wystarczających mocy soczewek torycznych to pozostaje dobrać odpowiedni ekwiwalent sferyczny ( tak jak Ty masz dobrane na jedno oko) lub spróbować soczewek RGP ( sztywnych gazoprzepuszczalnych). Z tego co się orientuję one też nie mają cylindrów ale korygują astygmatyzm dzięki temu że pod nimi powstaje soczewka łzowa korygująca astygmatyzm... ale o tych soczewkach na razie niewiele wiem
|
![]() ![]() |
![]() |
#3053 |
Nie depcze krokusów
|
Ja o nich nic nie wiem...
![]()
![]() |
#3054 |
Wtajemniczenie
|
Tak, płyn firmy Sauflon ma tylko jeden składnik. Nie podrażnia oczu, przynajmniej moich
![]() Co do mycia pojemniczków wodą - właśnie w instrkcji dołączonej do tego płynu jest napisane, żeby po wyjęciu soczewek przepłukać pojemnik letnią przegotowaną wodą i pozostawić do wyschnięcia. Ja przepłukuję pojemnik płynem, ale co jakiś czas wrzucam do wrzątku w celu zlikwidowania bakterii. Także nie wiem, jeżeli nie można płukać wodą, to dlaczego w instrukcjach jest inaczej? Czy to jakieś nowe zalecenia? |
![]() ![]() |
![]() |
#3055 |
Nie depcze krokusów
|
Coraz większe zaostrzenia wprowadzają, teraz firmy już się nie przyznają do tego, że wcześniej zalecały mycie wrzątkiem.
![]() |
#3056 |
Zadomowienie
|
Witam! O soczewkach myślałam od jakiegoś czasu. Ostatnio będąc u okulisty zapytałam ją o to, a ona powiedziała mi że zdedycodowanie odradza, że soczewka to ciało obce i jak najbardziej szkodzi oku, że zna dwie dziewczyny u których noszenie soczewek skończyło się ślepotą i przeszczepem, że w tym wieku (mam 18 lat) oko jeszcze nie jest rozwinięte i nie wolno w nie ingerować i że nie zna okulisty który by nosił soczewki bo dobrze zna konsekwencje ich użytkowania...
Co o tym sądzicie? Nie wiem czy powinnam, ale tak na marginesie dodam że okulistka ta pracuje przy zakładzie optycznym w którym nie prowadzą sprzedarzy soczewek....
#3057 |
Nie depcze krokusów
|
Byłam u 2 okulistów z soczewkami. Pierwsza lekarka nosi te same soczewki, co ja obecnie (choć zaczęła od przepisania innych), mocno się maluje i oczy wieczorem na wizycie miała bielutkie, w ogóle nie zmęczone. Drugi doktor nosi okulary, ale opowiadał mi o swej kochanej żonie, na której przez 20 lat wypróbował wszystko co można było jej zaaplikować. To taki szaleniec, który wyglądaja na kradnącego w nocy żonie soczewki i sprawdzającego ich stan zabiałczenia
![]() ![]() Młodzi ludzie często są niekonsekwentni i nieodpowiedzialni, próbują oszczędzić, kupując najtańsze soczewki i najtańsze płyny, wydłużając czas ich noszenia ponad zalecany, nie chodząc na wizyty kontrolne (obowiązkowo 2x w roku), katując oczy zbyt długim noszeniem w ciągu dnia, zasypiając w soczewkach, nie dając oczom odpocząć. Mój znajomy mawia, że do soczewek trzeba mieć wadę wzroku, a nie mózgu. Z kolei inny znajomy twierdzi, że komplikacje występują u tych osób, które nie badają regularnie oczu i nie dają im odpocząć (tylko 2 czynniki, oczywiście gdy soczewki są dobrze dopasowane, co niestety nie zawsze się zdarza). Ja podchodzę do nich sceptycznie, jak i do życia ogólnie ![]() ![]()
![]() |
#3058 |
Raczkowanie
|
Mam do was pytanie, podczas robienia makijażu można zanieczyścić soczewkę np. podczas używania ciekłego eyelinera, czy w związku z tym nie lepiej założyć soczewki już po skończeniu makijażu ? Czy ciekłym eyelinerem mogę w jakiś sposób uszkodzić strukturę soczewki ?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3059 |
Nie depcze krokusów
|
Bardziej wybrudzisz soczewkę umalowanymi rzęsami i palcami, na których osadził się puder. Eyeliner jest o tyle bezpieczny, że gdy malujesz nim zewnętrzną część powieki, nie rysujesz po oczach, a potem się nie osypuje - pod tym względem jest lepszy od kredek i sypkich cieni.
![]() |
#3060 |
Wtajemniczenie
|
zalecenia co do pielęgnacji soczewek zmieniają się tak jak zmieniają się materiały, z których są zrobione, zalecany tryb noszenia itp ,na bieżąco przeprowadzane są badania a z ich wyników wyciąga się wnioski. I tak na przykład ostatnimi czasy zaleca się jednak codziennie mechaniczne czyszczenie soczewek nawet jeżeli ktoś używa płynów z napisem "no rub" ( a nawiasem mówiąc za niedługo napisów tych już nie będzie). Okazało się bowiem, że w przeciągu ostatnich 2 lat nieznacznie ale jednak się zwiększyła liczba infekcji rogówki u osób noszących SK i jest to związane z nieprawidłową pielęgnacją soczewek.
Natomiast ograniczenie kontaktu z wodą ma na celu zminimalizowanie ryzyka zakażenia acanthamoeba. Cytat z amerykańskiego czasopisma "contact lens spectrum" z lutego bieżącego roku. "First, we have to know that amoeba love water — all kinds of water: lakes, streams, swimming pools, hot tubs, well water and tap water. Secondly, amoeba feed on bacteria. So, we need to eliminate any contact between water and a patient's contact lenses and lens case as well as eradicate the bacteria". |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 16:56.