Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 102 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-08-31, 12:43   #3031
lara
Rozeznanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
Ja na twoim miejscu poszłabym z reklamacją, powiedz że byłaś u nich badaniu i nie widzisz wyraźnie w dobranych soczewkach. Przy odrobinie szczęścia trafisz na jakąś inną okulistkę która lepiej dobierze ci moce, bo moim zdaniem jeżeli do tej pory nosiłaś okulary -1.75 i -0,75 to powinnaś dostać soczewki o takich samych mocach.
że ma nieskorygowaną nadwzroczność i powinna nosić okulary cały czas, ale nikt się tym nie przejął ponieważ zgłosiła problem z czytaniem to dostała okulary do czytania... i to jeszcze źle dobrane
Czy ja czegoś nie wiem?... soczewki chyba dostaje się deczko słabsze od okularów, w końcu są bliżej oka ja tak mam przynajmniej
lara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 13:06   #3032
fiolka85
Wtajemniczenie

Ja nie mówię, żeby nie chodzić do okulisty, profilaktyka jest bardzo ważna. Chodzi mi o to żeby rozdzielić badanie wzroku pod kątem chorobowym ( co robi okulista) i pod kątem korekcji wady wzroku u optometrysty ( bo wada wzroku chorobą nie jest a spowodoawana jest nieadekwatną mocą układu optycznego oka do jego wielkości i wyleczyć się tego nie da, można tylko skorygować różnymi sposobami).
Nauka rozwija się w takim tempie, że światową tendencją jest dzielenie się dziedzin nauki na coraz to bardziej szczegółowe specjalizacje . Tak samo stało się z badaniem układu wzrokowego, wiedza na temat funkcjonowania układu wzrokowego jest tak duża, że korygowanie wad wzroku i zaburzeń widzenia obuocznego stało się oddzielną specjalizacją OPTOMETRIĄ i nie wszyscy okuliści są jednocześnie specjalistami w korekcji wad wzroku...a dobierają okulary bo w Polsce wcześniej nikt inny się tym nie zajmował
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 13:34   #3033
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lara Pokaż wiadomość
Czy ja czegoś nie wiem?... soczewki chyba dostaje się deczko słabsze od okularów, w końcu są bliżej oka ja tak mam przynajmniej
Soczewki dostaje się deczko słabsze od okularów, jeżeli okulary mają moc -3,50 lub więcej. Przy słabszych mocach tak jak tutaj -0.75 i -1,75 soczewki kontaktowe powinny mieć moce -0,74 i -1,71 a najbliższe tym wartością są jednak -0,75 i -1,75 a nie -0,50 i -1,50
W przypadku dalekowidzów noszących plusy powyżej +3,50 soczewki kontaktowe powinny być mocniejsze od okularów
Stary 2008-08-31, 14:11   #3034
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość

lalaith - jakie dokumenty trzeba mieć, żeby się tam zapisać? Na NFZ chodzę w swoim mieście, bo tam mam wszelkie papiery, kartotekę z rodzicami jako studentka itp. Nie pracuję na etacie. Chodziłam do przychodni na Armii Krajowej, gdy miałam książeczkę ze studiów, ale na drugich mi jej nie dali (i już nie dadzą). Kurde, muszę wykombinować jakieś studia, mam jeszcze rok do 26 r.ż. i wygaśnięcia zniżek...
Dowod osobisty i dokument ubezpieczenia, tak jak wszędzie Ten dokument ubezpieczenia to chyba właśnie studencka książeczka zdrowia w moim przypadku, ją się dostaje tylko na 1 roku, a potem tylko pieczątki zbiera..
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-08-31, 14:11   #3035
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Kwartalne to przeżytek, obecnie standardem są miesięczne.
Przeżytek, ale jakiż komfortowy
Stary 2008-08-31, 14:30   #3036
bravvurka
Zadomowienie

Ja jednak spróbuję kwartalne, jak skończą J&J.
Stary 2008-09-01, 19:18   #3037
ankaaa6
Przyczajenie

czy to prawda ze alergikom nie sa zalecane soczewki???mam alergie ktora jest troche uciazliwa tylko latem przez krotki czas a chcialabym zaczac nosic soczewki...
ankaaa6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-09-02, 08:07   #3038
Malla
Nie depcze krokusów

Aniu, w trakcie występowania objawów zalecane są jednodniówki, a jak już miną, to możesz nosić zwykłe.
Stary 2008-09-02, 17:37   #3039
lara
Rozeznanie

Cytat:
Soczewki dostaje się deczko słabsze od okularów, jeżeli okulary mają moc -3,50 lub więcej. Przy słabszych mocach tak jak tutaj -0.75 i -1,75 soczewki kontaktowe powinny mieć moce -0,74 i -1,71 a najbliższe tym wartością są jednak -0,75 i -1,75 a nie -0,50 i -1,50
W przypadku dalekowidzów noszących plusy powyżej +3,50 soczewki kontaktowe powinny być mocniejsze od okularów
aaa rozumiem nie pomyślałam o tym, pewnie dlatego że moja wada szybko powędrowała poza -3,5
lara jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-03, 07:32   #3040
betig1975
Wtajemniczenie

Malla - na jak długo wystarcza Ci jedna butelka AOseptu?
betig1975 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-03, 08:11   #3041
ankaaa6
Przyczajenie

dzieki Malla
ankaaa6 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 11:33   #3042
Malla
Nie depcze krokusów

betig - nie wiem, jeszcze ją mam. Soczewki zakładam max.4x w tygodniu, termin zmiany płynu upłynie za kilka tygodni i nie wygląda na to, bym zużyła całość, mam jeszcze ponad połowę. Nie widzę większego zużycia niż w porównaniu z SoloCareAqua, którego 120ml starczało mi na 2 miesiące. AOSeptu wcale nie leje się więcej, do pojemnika z koszyczkiem i dyskiem wchodzi tyle, co do zwykłego 2-komorowego pojemnika Ciby. Jak dla mnie, wydajność jest ta sama. Odpada płukanie przed założeniem i zużywanie do czyszczenia mechanicznego.
Stary 2008-09-03, 12:19   #3043
betig1975
Wtajemniczenie

Dzięki Malla.
Mi 380ml wystarcza na ok. 2 m-ce, to pewnie AOSept na troszkę więcej. Zastanawiam się nad jego kupnem. Mam wrażliwe oczy, potrzebuję delikatnych płynów.
Stary 2008-09-03, 13:18   #3044
Malla
Nie depcze krokusów

Prawdę mówiąc, spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego, bliżej nieokreślonego, no nie wiem - że znikną mi całkiem naczynka i będę miała oczy białe jak śnieg - o, ja naiwna Soczewki po tym płynie są prawie jak po wyjęciu z nowego blistra, więc jeśli to z nimi jest coś nie tak, płyn problemu nie rozwiąże. Np. Acuvue Advance nie wytrzymały ze mną w górach, miałam zaczerwienione oczy po zdjęciu, a Oasys wytrzymują długie noszenie. AOSept ma też swoje minusy - dalekowidz może przytrzasnąć soczewki w koszyczku, a jeśli spadnie Ci soczewka, to nie można jej szybko zdezynfekować. Na początku miałam zostawioną na wszelki wypadek resztkę Solo Care, ale nie miałam żadnej wpadki, więc po terminie wywaliłam. Czasem pieką mnie oczy po założeniu przez chwilkę, ale to wtedy, gdy zakładam zbyt wcześnie, jestem niewyspana - oko broni się przed ciałem obcym, mruga jak szalone. Nie chce mi się już wracać do zwykłych płynów, AOSept polecam leniuchom
Stary 2008-09-03, 13:46   #3045
betig1975
Wtajemniczenie

Moje problemy z odczuwaniem dyskomfortu pojawiły się po Renu. Dlatego nie chcę już eksperymentować i używam płynu formy Sauflon, do wrazliwych oczu. jest to płyn jednoskładnikowy. AOSept jest delikatny i mam chęć go wypróbować.
Noszę w dalszym ciągu soflensy. Próbowałam proclearów, są świetne, ale niestety widzę w nich gorzej niż w soflensach i to mnie denerwowało. Nie chcę kombinować sama ze zwiększaniem mocy, a mój lekarz aplikuje tylko B&L. Mam chęć wypróbować Pure Vision, oczywiście kupić je taniej i iść w nich do lekarza, bądź założyć u niego.
Suche oczy po kompie to problem wielu soczewkowców.
W górach było wszystko ok. Zupełnie inaczej chodzi się po górach w soczewkach, szczególnie przy mojej dużej krótkowzroczności. Wieczorem, po kilkunastu godz., czułam te soczewki i marzyłam, żeby je zdjąć. Ale to chyba normalne po tylu godz. noszenia.
Stary 2008-09-03, 14:33   #3046
Malla
Nie depcze krokusów

A powiem Ci, że z Oasys nie miałam takiego problemu, że z obdartymi piętami biegłam na Antałówkę zdjąć szkła Myślę, że jeśli podpasują Ci PureVision, to będzie to bardzo dobry wybór na wyjazdy i do długiego noszenia na co dzień. Jednak "zwykłe" soczewki hydrożelowe o mniejszej przepuszczalności nie zapewnią komfortu na ponad 12 godzin... Gdy testowałam jednodniówki przed wyjazdem, wymiękłam po 8 godzinach, od tego czasu zaczęłam je czuć, po 10 godz. miałam dosyć, a po 12 godz. już musiałam zdjąć, bo mi oczy zaszły mgłą. Czy możesz wklepać tutaj skład płynu Sauflon? Nie mogłam znaleźć w necie, a na innym forum przygotowałam porównanie składów i tego płynu mi akurat zabrakło...
Stary 2008-09-03, 16:01   #3047
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Fiolka teoretycznie to prawda, ale ja mimo wszystko i tak bym nosiła chociaż trochę słabsze soczewki nawet przy wadzie do -3,5 (strasznie to umowne, nieprawdaż?) Moja koleżanka miała taką sytuację, malutka wada, soczewki przepisane takie same jak okulary i ta sama sytuacja co ze mną, że potem już w tych okularach nie widziała wyraźnie i musiała zwiększyć moc, a soczewki zostały takie same.

Cytat:
Napisane przez bravvurka Pokaż wiadomość
Ja jednak spróbuję kwartalne, jak skończą J&J.
Polecam, one komfortem najbardziej przypominają miesięczne Proclear które teraz noszę.

Cytat:
Prawdę mówiąc, spodziewałam się czegoś bardziej spektakularnego, bliżej nieokreślonego, no nie wiem - że znikną mi całkiem naczynka i będę miała oczy białe jak śnieg - o, ja naiwna Soczewki po tym płynie są prawie jak po wyjęciu z nowego blistra, więc jeśli to z nimi jest coś nie tak, płyn problemu nie rozwiąże. Np. Acuvue Advance nie wytrzymały ze mną w górach, miałam zaczerwienione oczy po zdjęciu, a Oasys wytrzymują długie noszenie. AOSept ma też swoje minusy - dalekowidz może przytrzasnąć soczewki w koszyczku, a jeśli spadnie Ci soczewka, to nie można jej szybko zdezynfekować. Na początku miałam zostawioną na wszelki wypadek resztkę Solo Care, ale nie miałam żadnej wpadki, więc po terminie wywaliłam. Czasem pieką mnie oczy po założeniu przez chwilkę, ale to wtedy, gdy zakładam zbyt wcześnie, jestem niewyspana - oko broni się przed ciałem obcym, mruga jak szalone. Nie chce mi się już wracać do zwykłych płynów, AOSept polecam leniuchom
Malla a czy kiedykolwiek miałaś oczy "białe jak śnieg" bez jednej żyłki? Bo szczerze mówiąc wątpię, takie coś się zdarza może u 1% populacji, a jeśli jeszcze masz widoczne naczynka na twarzy to raczej niemożliwe żeby w oczach ich nie było, płytko unaczyniona skóra, ot co. Pewnie po prostu dawniej się tak oczom nie przyglądałaś jak teraz Mnie tak uspokoiła okulistka bo na początku noszenia soczewek też tak się uważnie przyglądałam swoim oczom i schizowałam każdym naczynkiem dopiero okulistka mnie uspokoiła że "są, ale takie jak były zawsze".
Aha, co do wczesnego wstawania, mnie uczono że soczewki zakładamy dopiero pół godziny po przebudzeniu, bo oczy po nocy są jakby lekko "spuchnięte" (nie dosłownie, ale coś podobnego) i dopiero po pół godziny się robią normalne I tak robię zawsze.

Sauflon to jest ten płyn rekomendowany do Proclearów? Też się na niego skuszę, choć ja nie mam specjalnych preferencji co do płynów, kupuję te z najmniejszymi opakowaniami
A powiedzcie czy ja mogę stosować pojemniczki B&L z innymi płynami? Np z Optee Free? Bo na opakowaniu pisze żeby używać tylko ich pojemniczków, ale nie wiem czy to nie tylko taki chwyt reklamowy. Bo co to w sumie za róznica. A inne pojemniczki są gigantyczne
Stary 2008-09-03, 17:15   #3048
betig1975
Wtajemniczenie

Smile Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Płyn firmy Sauflon - All in one light (for sensitive eyes) 380 ml
skład: polyhexanide 0,0001% wagi/objętość
nie zawiera chlorhexidyny i thiomersalu
Nie wiem, czy jest polecany do proclearów. Ta firma chyba nie produkuje soczewek.
Wadą tego płynu jest to, że nie są dołączane pojemniczki na soczewki. Niestety. Chyba, że ze starterem (100 ml) - ja dostałam z pierwszymi soczewkami. Ja kupiłam na allegro 2 szt płynu to dostałam mały płyn i pojemniczek. Widziałam takie promocje w sklepach internetowych, ale nie pamiętam, w których. Cena ok. 25 zł (na allegro kupiłam taniej).
Zaglądam na to forum, o którym piszesz Malla
lalaith - dzieki za info o zakładaniu soczewek po przebudzeniu. ja nie czekam pół godz., trochę szybciej zakładam soczewki. Wstaję przed 6:00, także jestem zaspana, jak je zakładam.
Ja mam pojemniczek B&L i stosuję go z moim płynem. Pojemnizcek dołączany do starteru All in ... jest mniejszy, niż B&L.
Jako że nie mam pojemników z płynem, moje wrzucam co jakiś czas do wrzątku. Tak przeczytałam gdzieś w internecie, nie wiem czy dobrze robię??? Muszę popytać w optyku, czy mają pojemniczki.
Stary 2008-09-03, 18:18   #3049
corka_rosy
Wtajemniczenie

Betig, z tego co wiem, to nie wolno tak robić z pojemniczkami, tzn wrzucać ich do wrzątku, w ogóle nie powinny mieć kontaktu z wodą w jakiejkolwiek postaci, jedynie z płynem. Takie pojemniczki można przecież normalnie kupić, kosztują grosze.

lalaith
, ciekawe to z zakładaniem soczewek pół godz po obudzeniu, zazwyczaj zakładam je wcześniej, ale teraz pewnie zacznę później.

21.04.2013.
corka_rosy jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-09-03, 18:38   #3050
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Fiolka teoretycznie to prawda, ale ja mimo wszystko i tak bym nosiła chociaż trochę słabsze soczewki nawet przy wadzie do -3,5 (strasznie to umowne, nieprawdaż?) Moja koleżanka miała taką sytuację, malutka wada, soczewki przepisane takie same jak okulary i ta sama sytuacja co ze mną, że potem już w tych okularach nie widziała wyraźnie i musiała zwiększyć moc, a soczewki zostały takie same.

Jeżeli w słabszych soczewkach będziesz widzieć tak samo wyraźnie jak w okularach to możesz je nosić ale przy mocach mniejszych niż 3.5 dioptrii raczej w słabszych soczewkach będzie tak jak w słabszych okularach czyli gorzej.

Właśnie chodzi o to, że nie jest to kwestia umowna tylko matematycznie wyliczone wartości wynikające z praw fizyki i dopiero przy mocach od -3,5 zmiana odległości soczewki przed okiem z ok.12mm (okulary) do 0mm( soczewka kontaktowa) wymaga zastosowania słabszej soczewki. np. przy okularach -3.5 powinno się dać słabsze soczewki o 0,25 ale już przy okularach -9,50 słabsze o 1,00

Cytat:
Napisane przez betig1975 Pokaż wiadomość
Jako że nie mam pojemników z płynem, moje wrzucam co jakiś czas do wrzątku. Tak przeczytałam gdzieś w internecie, nie wiem czy dobrze robię??? Muszę popytać w optyku, czy mają pojemniczki.
pojemniczek powinno się wymieniać na nowy przy zakupie nowego płynu, (maksymalnie co 3 miesiące, na tyle mniej więcej starcza duży płyn) i należy unikać kontaktu pojemniczka z wodą.
Stary 2008-09-03, 19:14   #3051
Malla
Nie depcze krokusów

lalaith - Nigdy mi naczynka w oczach nie pękały, ale widoczne były faktycznie zawsze, tylko teraz bardziej zwracam na to uwagę. Znacznie więcej ich było widać po założeniu, gdy do oka dostawała się kropla płynu, oraz po zdjęciu w wyniku manipulacji, a także gdy oczy były już zmęczone. Mam schiza, że jak mi tyle ich widać, to jest większe ryzyko wrośnięcia, ale nie wiem czy to ma coś wspólnego. Pracuję z dziewczyną z tak białymi gałkami, że wszyscy zwracają jej na to uwagę, normalnie obiekt zazdrości (nosi Optixy) i jeszcze ten kontrast z prawie czarnymi tęczówkami...

Oj, magiczne pół godziny to może być przyczyna! Zazwyczaj rano wstaję, myję się, ubieram, robię kanapkę i wychodzę, w tramwaju jestem po 20 minutach...

Pojemniczki B&L mają jakieś specjalne powłoki tak jak Ciby? Może firmie chodzi o zabezpieczenie, by użytkownicy nie używali chińskich kolorowych pudełeczek z nie wiadomo czego, bo wtedy ewentualne komplikacje mogliby zrzucić na płyn i byłaby wielka afera, jak swego czasu z wycofanym AMO...

betig - on ma tylko poliheksanid? A jakieś konserwanty, nawilżacze czy coś... Ubogi ten płyn, skoro ma tylko 1 składnik aktywny, może dlatego jest łagodny.

fiolka - jak można pomóc skorygować wzrok soczewkami astygmatykom o wysokiej krótkowzroczności? Toryczne mają dość niskie moce...
Stary 2008-09-03, 22:35   #3052
fiolka85
Wtajemniczenie

skoro nie ma wystarczających mocy soczewek torycznych to pozostaje dobrać odpowiedni ekwiwalent sferyczny ( tak jak Ty masz dobrane na jedno oko) lub spróbować soczewek RGP ( sztywnych gazoprzepuszczalnych). Z tego co się orientuję one też nie mają cylindrów ale korygują astygmatyzm dzięki temu że pod nimi powstaje soczewka łzowa korygująca astygmatyzm... ale o tych soczewkach na razie niewiele wiem
Stary 2008-09-03, 23:29   #3053
Malla
Nie depcze krokusów

Ja o nich nic nie wiem...
Stary 2008-09-04, 06:11   #3054
betig1975
Wtajemniczenie

Tak, płyn firmy Sauflon ma tylko jeden składnik. Nie podrażnia oczu, przynajmniej moich

Co do mycia pojemniczków wodą - właśnie w instrkcji dołączonej do tego płynu jest napisane, żeby po wyjęciu soczewek przepłukać pojemnik letnią przegotowaną wodą i pozostawić do wyschnięcia.
Ja przepłukuję pojemnik płynem, ale co jakiś czas wrzucam do wrzątku w celu zlikwidowania bakterii.
Także nie wiem, jeżeli nie można płukać wodą, to dlaczego w instrukcjach jest inaczej? Czy to jakieś nowe zalecenia?
Stary 2008-09-04, 12:47   #3055
Malla
Nie depcze krokusów

Coraz większe zaostrzenia wprowadzają, teraz firmy już się nie przyznają do tego, że wcześniej zalecały mycie wrzątkiem.
Stary 2008-09-04, 14:39   #3056
coccinelle7
Zadomowienie

Witam! O soczewkach myślałam od jakiegoś czasu. Ostatnio będąc u okulisty zapytałam ją o to, a ona powiedziała mi że zdedycodowanie odradza, że soczewka to ciało obce i jak najbardziej szkodzi oku, że zna dwie dziewczyny u których noszenie soczewek skończyło się ślepotą i przeszczepem, że w tym wieku (mam 18 lat) oko jeszcze nie jest rozwinięte i nie wolno w nie ingerować i że nie zna okulisty który by nosił soczewki bo dobrze zna konsekwencje ich użytkowania...
Co o tym sądzicie?

Nie wiem czy powinnam, ale tak na marginesie dodam że okulistka ta pracuje przy zakładzie optycznym w którym nie prowadzą sprzedarzy soczewek....
Stary 2008-09-04, 15:15   #3057
Malla
Nie depcze krokusów

Byłam u 2 okulistów z soczewkami. Pierwsza lekarka nosi te same soczewki, co ja obecnie (choć zaczęła od przepisania innych), mocno się maluje i oczy wieczorem na wizycie miała bielutkie, w ogóle nie zmęczone. Drugi doktor nosi okulary, ale opowiadał mi o swej kochanej żonie, na której przez 20 lat wypróbował wszystko co można było jej zaaplikować. To taki szaleniec, który wyglądaja na kradnącego w nocy żonie soczewki i sprawdzającego ich stan zabiałczenia Było to dla mnie wystarczającą rekomendacją. Do tej pory spotykałam się jedynie z opiniami, że lekarze zajmujący się laserową korekcją nigdy nie stosują jej u siebie (to jeszcze zrozumiałe, bo komplikacje wykluczyłyby ich z zawodu) ani u swych rodzin (to zastanawiające...), ale jeśli chodzi o soczewki, to już o niejednym wymieniającym doświadczenia z 3-krotnie młodszymi pacjentami słyszałam. Nie wyobrażam sobie statecznego 50-latka pytającego nastolatka "Ty, a jak grasz w piłkę, to Ci nie wypadają?"

Młodzi ludzie często są niekonsekwentni i nieodpowiedzialni, próbują oszczędzić, kupując najtańsze soczewki i najtańsze płyny, wydłużając czas ich noszenia ponad zalecany, nie chodząc na wizyty kontrolne (obowiązkowo 2x w roku), katując oczy zbyt długim noszeniem w ciągu dnia, zasypiając w soczewkach, nie dając oczom odpocząć. Mój znajomy mawia, że do soczewek trzeba mieć wadę wzroku, a nie mózgu. Z kolei inny znajomy twierdzi, że komplikacje występują u tych osób, które nie badają regularnie oczu i nie dają im odpocząć (tylko 2 czynniki, oczywiście gdy soczewki są dobrze dopasowane, co niestety nie zawsze się zdarza).

Ja podchodzę do nich sceptycznie, jak i do życia ogólnie Przeżyłabym bez nich, ale jakoś nie potrafię ich odstawić... Za każdym razem mówię "jak skończy mi się ta para, to rzucam to" albo "szkoda wyrzucać połowy płynu", a jednak nie wyobrażam sobie imprezy czy wyjazdu w okularach. Ba, nie wiem nawet, czy wyobrażam sobie deszczowy dzień albo zimę w okularach Noszę rozsądnie, max.4x w tygodniu, po założeniu i po zdjęciu używam kropli dla lepszego poślizgu, zwykłym płynem zawsze czyściłam mechanicznie, po domu, do komputera i co najmniej na godzinę przed pójściem spać (wydaje mi się, że w ten sposób dotleniam trochę oczka przed ich sennym zamknięciem) chodzę w okularach, zmiany konsultuję z okulistą (póki co udaje mi się za darmo). Znam osoby, które urządzają rzeź swoim oczom i nic im nie jest, a także takie, które mają z nimi wieczne problemy. Spróbuj - jeśli okaże się to niewypałem, to odstawisz bez żalu.
Stary 2008-09-04, 15:43   #3058
ashaa
Raczkowanie

Mam do was pytanie, podczas robienia makijażu można zanieczyścić soczewkę np. podczas używania ciekłego eyelinera, czy w związku z tym nie lepiej założyć soczewki już po skończeniu makijażu ? Czy ciekłym eyelinerem mogę w jakiś sposób uszkodzić strukturę soczewki ?
ashaa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-04, 15:52   #3059
Malla
Nie depcze krokusów

Bardziej wybrudzisz soczewkę umalowanymi rzęsami i palcami, na których osadził się puder. Eyeliner jest o tyle bezpieczny, że gdy malujesz nim zewnętrzną część powieki, nie rysujesz po oczach, a potem się nie osypuje - pod tym względem jest lepszy od kredek i sypkich cieni.
Stary 2008-09-04, 17:38   #3060
fiolka85
Wtajemniczenie

zalecenia co do pielęgnacji soczewek zmieniają się tak jak zmieniają się materiały, z których są zrobione, zalecany tryb noszenia itp ,na bieżąco przeprowadzane są badania a z ich wyników wyciąga się wnioski. I tak na przykład ostatnimi czasy zaleca się jednak codziennie mechaniczne czyszczenie soczewek nawet jeżeli ktoś używa płynów z napisem "no rub" ( a nawiasem mówiąc za niedługo napisów tych już nie będzie). Okazało się bowiem, że w przeciągu ostatnich 2 lat nieznacznie ale jednak się zwiększyła liczba infekcji rogówki u osób noszących SK i jest to związane z nieprawidłową pielęgnacją soczewek.

Natomiast ograniczenie kontaktu z wodą ma na celu zminimalizowanie ryzyka zakażenia acanthamoeba.

Cytat z amerykańskiego czasopisma "contact lens spectrum" z lutego bieżącego roku.
"First, we have to know that amoeba love water — all kinds of water: lakes, streams, swimming pools, hot tubs, well water and tap water. Secondly, amoeba feed on bacteria. So, we need to eliminate any contact between water and a patient's contact lenses and lens case as well as eradicate the bacteria".
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości