|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#331 | |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#332 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#333 |
Przyczajenie
|
hey ;* byłam już u okulisty, nosze pierwsze soczewki i dostałam receptę na zakup następnego opakowania... tylko ze u mojego okulisty 1 opakowanie kosztuje 215 zl... a musez kupowac dwa opakowania bo mam astygmatyzm... ale w internecie soczewki ktore musez nosic sa o wiele tansze... ( jedno opakowanie okolo 90 zl) i chciałam was poprosic o linki do sprawdzonych sklepow internetowych
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#334 |
Zakorzenienie
|
andzia ja zamawiam na szkla.com
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#335 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
![]() ![]() a czy ktoras z Was kupowała kiedys soczewki tutaj http://hamerlik.com/ ??? Edytowane przez andzia09 Czas edycji: 2009-07-27 o 10:42 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#336 |
BAN stały
|
Ja swoje soczewki odbiore za jakies 2 tyg w VE ta przyjemnosc kosztuje mnie 214zl na 3 mies i szukam sklepu on-lin ktory ma wszystkie moce do wyboru tzn przynajmniej do -5.00 i ma przystepne ceny (w niekrtorych sklepach on line doliczaja duzo za przesylke i wychodzi na to samo co w salonie) poniewaz kupie 2 opakowania. Poszukuje optixow astigmatism . Czy na opakowaniu jest napisana moc, cylinder, krzywizna? Moja wada wciaz zwieksza sie jezeli bede miec np -12 nie ma takiej mocy w soczewkach? Boje ie ze kiedys bede skazana tylko i wylacznie na grube okulary.
|
![]() ![]() |
![]() |
#337 |
Zakorzenienie
|
spioch, myślę, że nie warto martwić się na zapas, poza tym istnieje jeszcze operacja laserowa. Moja kuzynka właśnie poddała się jej i z bodajże -6,5 ma -0,5
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#338 |
Konto usunięte
|
Od jakiegoś tygodnia moje oczy są trochę zaczerwienione. Czy to może być objaw infekcji albo suchego oka? Zawsze starannie czyszczę soczewki. Nie odczuwam żadnego dyskomfortu, tylko to zaczerwienienie i czasami oczy delikatnie pieką. Dodam, że nie używam kropli nawilżających. Iść z tym do okulisty, czy to normalne?
|
![]() ![]() |
![]() |
#339 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#340 |
Rozeznanie
|
a macie jakiś sprawdzonych sprzedawców na allegro
![]() bo mam kilka wątpliwości, nigdy nie wiadomo na kogo trafie
#341 |
Rozeznanie
|
Od 12 lat noszę okulary, w końcu zdecydowałam się na soczewki. Byłam w 5 salonach w moim mieście i...
w jednym bardzo miła, młoda dziewczyna sama nosząca soczewki, w ich salonie początkowe dobranie soczewek to koszt 70 pln w to wchodzi dobranie soczewek przez optometryka, nauka zakladania soczewek i soczewki startowe na miesiąc, dodatkowo trzeba zakupic płyn za 20 pln 120ml. Soczewki firmy ciba vision. w zaufanyn salonie, w którym z mamą od wielu lat wymieniamy okulary/szkielka optometryk powiedział, ze badanie wzroku i dobrac soczewki musi okulista, ze optometryk sie tym nie zajmuje i niestety w ich salonie nie ma mozliwosci dobrania soczewek, bo nie mają swojego okulisty. w salonie "Karczewki" dowiedzialam sie, ze u nich dobiera soczewki optometryk, koszt dobrania soczewek waha sie 55-100 pln (zdziwilam sie, bo to koszt samego dobrania soczewek, bez soczewek) do tego trzeba zakupic u nich soczewki, nauka zakladania soczewek wchodzi w cene ich dobrania z kazdego kolejnego salonu wychodzilam coraz to głupsza. najbardziej przemawia do mnie pierwszy salon, w tym salonie dziewczyna jako jedyna z wszystkich salonów poinformowała mnie, ze przy noszeniu soczewek muszę mieć zawsze w torebce okulary z aktualnymi szkiełkami, dlatego też podczas doboru soczewek jesli moja wada wzroku sie zmienila powinnam wymienic szkielka. W zadnym innym salonie nie poinformowano mnie o koniecznosci posiadania aktualnych szkielek (moze to oczywiste, ale chyba powinni o tym poinformowac?) jednak nadal zastanawia mnie to, ze zaufany optometryk powiedzial, ze dobrac soczewki moze TYLKO okulista, ze od optometryków mam się trzymać z daleka. Jak to była z Wami ? Kto dobierał wam soczewki? Edit: zapomnialam dodac, ze w pierwszym salonie po miesiącu przychodzi się na kontrolę, koszt kontrolnego badania to 30 pln, ale jesli zakupie u nich soczewki nie płacę za kontrolne badanie. Wydaje mi sie, ze zrezygnuje z zakupu u nich soczewek, bo mają w sprzedazy tylko 6szt miesiącznych za 110 pln, ja niestety mam różne wady wzroku, więc musialabym zakupic dwa opakowania po 6szt, dla mnie zbyt duzy koszt jak na raz.. Edytowane przez adzia'90 Czas edycji: 2009-07-29 o 13:35 |
![]() ![]() |
![]() |
#342 |
Zadomowienie
|
adzia 90
ja zapłaciłam 40 zł za badanie przez okulistę w małym niesieciowym salonie, w tym była nauka zakładania na którą chodziłam 2x. kupiłam sobie 1 parę soczewek za 30 zł i mały płyn. dostałam również kolejną parę soczewek gratis. nie rozumiem dlaczego musisz kupić w tym salonie soczewki, rozumiałabym gdyby badanie było gratis |
![]() ![]() |
![]() |
#343 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#344 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
W moim mieście średnio samo badanie to koszt 50-90 pln, dlatego chyba się zdecyduję na pierwszy salon. Dziewczyna mi powiedziała tak : 30 pln badanie wzroku + 30 pln soczewki na miesiąc + 10 pln nauka zakładania soczewek + 20 pln płyn na miesiąc. Jak pytałam u Kotelaka to samo badanie wzroku u okulisty 90 pln... Po kontrolnym badaniu w pierwszym salonie nie zdecyduję sie na zakup soczewek u nich, bo z kolei Kotelak ma bardzo kuszące ceny tj. 60 pln za 6szt soczewek, sprzedawca u Kotelaka powiedział, że chcą zrobić konkurencję internetowi. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#345 |
Zadomowienie
|
adzia 90
wyglada na to, że pierwsza oferta jest najlepsza, bo zapłacisz 90 zł za wszystko, a później już możesz sobie sama soczewki kupować gdzie chcesz. i niby optometrysta, to nie to co lekarz okulista, ale może i zna się na dobieraniu soczewek. |
![]() ![]() |
![]() |
#346 | |
BAN stały
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#347 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Po pierwsze nie ma czegoś takiego jak optometryk. Jest optometrysta lub optyk okularowy. Optometrysta może dobierać soczewki i nawet pokusiłabym się o stwierdzenie że zrobi to dokładniej niż większość okulistów ( tak przynajmniej wynika z mojego doświadczenia). Optometrysta nie jest lekarzem ale jest specjalistą w korekcji wad wzroku zarówno za pomocą okularów jak i soczewek kontaktowych. Wada wzroku chorobą nie jest i się jej nie leczy a jedynie koryguje, dlatego nie trzeba być lekarzem żeby się na tym znać. Optyk okularowy nie może dobierać soczewek. Z tego co piszesz to ja tez bym się skłaniała ku pierwszemu salonowi. Zwłaszcza, że wspomniano tam od razu o wizycie kontrolnej, która jest obowiązkowa po pierwszej aplikacji soczewek, żeby sprawdzić jak oko reaguje na ten typ korekcji. Zawsze może się okazać, że pomimo iż soczewka została dobrze dopasowana trzeba będzie ją wymienić na inny model lub zmienić płyn jeżeli specjalista zaobserwuje niepokojące zmiany w obrębie przedniego odcinka oka, których ty sama możesz nie odczuć ani nie zauważyć. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#348 |
Rozeznanie
|
faktcznie, optometrysta
![]() Upewniłam się w tym, ze salon numer 1 to najlepszy wybór ![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#349 |
Zadomowienie
|
Już tu kiedys pisalam, ale napisze jeszcze raz. Może ktoś wreszczie pomoże...
Szukam soczewek kontaktowych kwartalnych z krzywizna 8.6., średnica 14.0. Czy kwartalne robi tylko Optima? jak tak to Optima nie ma takiej krzywizny (przynajmniej ja nie znalazlam takich w necie) i tearaz nie wiem czy lekarz nie pomylił się i wpisał mi złe BC na kartce czy co ![]() Napisałam tydzień temu do niego maila z pytaniem jakie dał mi kontakty, ale nie odpisał.
![]() |
#350 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Wszystkie transakcje, oraz produkty byly jak najbardziej okej. nie mam im nic do zarzucenia ![]() ![]() Edytowane przez whoaboa Czas edycji: 2009-07-30 o 19:19 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#351 |
Rozeznanie
|
Używa ktoś kontaktów firmy Optima FW Bausch & Lomb? Chce zmienić swoje soczewki właśnie na tą firmę. Mogę prosić o opinie?
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#352 |
Wtajemniczenie
|
na poprzednich stronach tego watku byla mowa o salonach twojesoczewki we Wrocławiu (m.in. w Arenie), dlatego postanowilam podzielic sie moimi doswiadczeniami z wizyty u nich (rowniez na badaniu lekarskim).
problemy ze wzrokiem zaczely sie u mnie nie dawno (a przynajmniej wtedy je zauwazylam). Od paru miesiecy zauwazylam ze pogorszyl mi sie wzrok, zwlaszcza w prawym oku. Idac chodnikiem nie widzialam ostro twarzy ludzi, czesto wydawalo mi sie ze to ktos znajomy, usmiechalam sie jak glupia, a z odleglosci kilku krokow zdawalam sobie sprawe ze to jednak obcy czlowiek :P dla eksperymentu zamykalam lewe oko i bylo jeszcze gorzej. Dlugo wybieralam sie do okulisty, az w koncu zmobilizowala mnie akcja promocyjna J&J na mojej uczelni (postawili namiocik w ktorym panienka badala komputerowo wzrok za darmo i zakladala probne soczewki). Na tej maszynie wyszedl mi wynik -0,75 na oko lewe i -1,25 na prawe. Zdzwilam sie ze od razu tak duzo, no ale w pewnym sensie zmobilizowalo mnie to do pojscia na prawdziwe badanie. Panienka z promocji zalozyla mi probne soczewki (btw robila to bardzo nieprofesjonalnie, udalo jej sie chyba za 7 razem, oko lzawilo jak cholera, po czym po 3 minutach je sciagnela! myslalam ze zostawi mi je na reszte dnia zebym mogla przekonac sie jak to jest pochodzic i popatrzec w tych soczewkach, bo tak to nawet sie oko nie przyzwyczailo). dostalam za to jakis kupon promocyjny. za ok 100 zł mialam badanie, dopasowanie soczewek z nauka zakladania opakowanie 6 szt Acuvue Oasys 2 tyg + 2 soczewki dodatkowo) i 120 ml plyn. Poszlam do Areny do ich salonu na badanie, ale oczywiscie na tej promocji nikt nie uprzedzil mnie ze lekarz jest tam tylko raz w tygodniu no i trzeba sie umowic na badanie. W przychodni Vita na Oławskiej twojesoczewki tez maja swoje stanowisko, no i 1 lekarka ma z nimi umowe (przyjmuje 3 razy w tygodniu). Umowilam sie tam na wizyte, dostalam ostrzezenie od pracownicy stoiska zeby koniecznie przyjsc bez makijazu bo ta lekarka absolutnie tego nie toleruje i byly juz przypadki kiedy dziewczyny schodzily na dol (w poblizu jest drogeria) i kupowaly plyn do demakijazu, zeby zmyc oczy przed badaniem :P Samo badanie wygladalo profesjonalnie. Poza jednym porzadnym badaniem okulistycznym, ktore mialam robione w dolmedzie jako element badania wstepnego na studia badania okulistycznego takiego z prawdziwego zdarzenia nie mialam (nie licze tych u szkolnej higienistki :P ) Wtedy w dolmedzie stwierdzili ze wzrok mam bardzo dobry, lewe oko lepsze niz prawe, ale prawe nawet nie kwalifikuje sie na wade. Jak widac 4 lata pozniej, wysiadywanie godzinami przed kompem zrobilo swoje. Zostalam zbadana 3 roznymi maszynami (ta komputerowa, gdzie widzi sie z rozna ostroscia taki domek na polance, mikroskopem i czyms jeszcze). Okulistka stwierdzila wade -1,75 na prawym i -0,75 na lewym. Poprzymierzala okulary, potem jeszcze czytanie literek z tablicy w takich smiesznych okularach z wymienianymi szklami i bez nich no i stwierdzila ze wystarczajaco dobrze widze przy korekcji -1 na prawe i -0,25 na lewe. Taką też dostalam receptę na okulary. Ponieważ nie robia soczewek o mocy o,25 - probna soczewke dostalam tylko na prawe oko (ktora to raz mi zalozyla i sciagela, pokazala co i jak no i kazala zalozyc i sciagnacsamemu) Nosilam ja 2 tygodnie, wg zalecenia lekarki zaczynajac od godziny dziennie i codziennie wydluzajac czas noszenia o godzine. Po 2 tygodniach przyszlam na badanie kontrolne (a poniewaz soczewka byla 2 tygodniowa i to byl by 15 dzien noszenia, przyszlam z soczewka w pudelku, zamiast na oku). Niestety to sprawilo ze moja wizyta kontrona trwala z przerwami ponad 2 godziny :P Najpierw pani doktor kazala mi zalozyc soczewke i przyjsc za pol godziny kiedy oko sie przyzwyczai. To przedluzylo sie do 45 minut bo akurat miala w gabinecie pacjentke z zakropionym okiem i weszlam dopiero po niej. Potem mialam zaprezentowac jak sobie radze z zakladaniem i sciaganiem soczewki, opowiedziec jak mi sie nosi itd. Powiedzialam jej zgodnie z prawda, ze fizycznie nosi sie dobrze, ale cos jest nie tak. Nie czulam soczewki na oku, nie przeszkadzala mi, przy zamknietym lewym oku widzenie bylo bardzo dobre, ale przy obu oczach otwartych nie widzialam dobrze. Potwierdzila moja teorie ze to mozg nie moze sie przyzwyczaic do tego, ze zawsze lewe oko lepiej widzialo, a teraz nagle prawe. Dostalam wiec druga probna soczewke na lewe oko o mocy -0,5, ponownie przyszlam do gabninetu ja zalozyc, potem wrocilam zeby ona to obejrzala no i w koncu puscila mnie do domu. Kazala zglosic sie na wizyte kontrolna po 6 miesiacach mowiac cos o wrastaniu naczyn krwionosnych w rogówke (?), ze trzeba to koniecznie badac wzrok pod mikroskopem co pol roku, bo przy noszeniu soczewek narazamy sie na to wrastanie, a wczesnie wykryte jest uleczalne. Do tego powiedziala ze jesli zauwaze ze ktores z naczynek ktore normalnie widac w biallku oka 'wejdzie' mi w teczowke to zeby koniecznie przestac nosic soczewki i zglosic sie jak najszybciej na badanie. Za wizyte zaplacilam 40 zł (ktore zostalo odliczone od promocyjnej ceny pierwszego opakowania soczewek), kontrolna wizyta po 2 tyg byla za darmo, no i kazda kolejna wizyta u okulisty w Vicie kosztuje wlasnie 40 zł. Wydaje mi sie ze to dobra lekarka a badanie bylo przeprowadzone prawidlowo, dlatego moge polecić polaczenie twojesoczewki+przychodnia Vita. Nie mam pojecia jak wyglada badanie w twoichsoczewkach w Arenie, bo isch sklep tam ma jakies 15m2, nie widac zadnego specjalistycznego sprzetu (chyba ze maja go na zapleczu), a watpie ze okulistka targa to wszystko ze soba co tydzien na kilkugodzinny dyzur. Niedlugo (na poczatku wrzesnia) czeka mnie wizyta kontrolna, wiec jesli jest ktos zainteresowany to zdam relacje. pozdrawiam |
![]() ![]() |
![]() |
#353 |
Raczkowanie
|
Witam.
Z góry przepraszam za moje pytanie ,gdyż bardzo możliwe jest że było zadawane setki razy ...ale nie mam teraz czasu czytać tych wszystkich stron ![]() Więc tak ... Kupiłam soczewki , założyłam i pierwszy dzień super nic nie czułam w ogóle mi nie przeszkadzały - zapominałam że je mam (co wydało mi się dziwne bo zawsze gdy noszę soczewki uwierają mnie i widze za mgłą - pomyślałam ,,CUD!'' ) Ale dziś założyłam je po raz drugi ...i znowu widzę za mgłą, uwierają mnie i często oczy zachodzą mi łzami . Czym to może być spowodowane ? I jak się tego pozbyć ? Serdecznie proszę o pomoc ![]()
#354 |
po prostu Em :)
|
Oddycham, a jakie to dokładnie soczewki? Wyczyściłaś je wczoraj dokładnie?
![]() |
#355 |
Raczkowanie
|
Tak dokładnie .
ACUVUE Johnson & Johnson Na innym forum czytałam ,że może są na złej stronie ,że uwierają ... To one mają strony ? ![]() Myślałam ,że to bez różnicy ...
#356 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
kobieto co to za pytanie. na pudełku masz narysowane jak odroznic. 1 metoda. na soczewce narysowany jest znacznik. cyfry 123. trzymajac soczewke na palcu spojrz pod swiatlo - jesli cyfry sa w lustrzanym odbiciu to znaczy ze strona jest zła. 2. metoda. czy soczewka ma ksztalt miseczki i brzegi ladnie sie ladnie schodza, czy sa wywiniete na zewnatrz. i obejrzyj opakowanie, przeczytaj ulotke. oczy masz jedne na cale zycie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#357 |
Raczkowanie
|
Zdaje sobie sprawę że mam jedne na całe życie dlatego zapytałam się was .
Ulotki niestety nie posiadam ,gdybym miała to uwierz ale nie zapychałabym forum pytaniami . Mimo wszystko dziękuje za pomoc ![]()
![]() |
#358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#359 |
Przyczajenie
|
Pojemnik do płynu AOsept trzeba przemywać płynem fizjologicznym, a on jest chyba tylko w małych jednorazówkach. To podraża koszty, bo trzeba chyba płukać za każdym razem. Czy macie jakieś godne polecenia rozwiązania, czy trzeba się z tym pogodzić?
|
![]() ![]() |
![]() |
#360 |
Wtajemniczenie
|
dziewczyny, a probowalyscie soczewek easyvision?
polecono mi je u optyka (cos w nazwie z paris), gdy wybieralam okulary przeciwsloneczne. reklamuja je jako "najdelikatniejsze z hydrozelowych miesiecznych soczewek kontaktowych". sprzedawczyni mowila ze tez je wyprobowala i rzeczywiscie sa delikatniejsze od oasysów i mogla je dluzej nosic. sa dosc niedrogie - zestaw na miesiac (2 soczewki - moga byc roznej mocy, plyn 380ml i pojemniczek koszyczkowy) kosztuje ok. 60 zł w sklepie, a przez internet 49zl. wizazowa wyszukiwarka nie znalazla zadnych opinii, google tez kiepsko sobie radzi. kusi mnie zeby kupic, ale pare tygodni temu zamowilam na larifari soczewki jednodniowe na wakacje i kolorowe miesieczne - tyle, ze wystarczy mi do listopada. nie wiem czy do tego czasu nie zapomne o tej firmie jesli ktoras z was ma jakies doswiadczenia z tymi soczewkami to prosze bardzo o opinie ![]() aha - parametry bardzo zblizone do j&J oasys acuvue (w nawiasie dane acuvue, po lewej od nawiasu easyvision): tworzywo: Methafilcon A (Senofilcon A) zaw.wody: 55% (38%) promien krzywizny 8,7 mm (8,4 i 8,8 wg producenta, ale wydaje mi sie ze w Polsce 8,6) średnica 14,4 mm (14,0mm) grubosc w centrum 0.07mm (0.07) przepuszczalność tlenu 18 (DK/t - 147) (inne oznaczenie??) transmisyjnosc tlenu 25,6 (brak danych) sfera optyczna 8mm (brak danych) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 11:35.