|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#3811 | ||
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Cytat:
Cytat:
Po przejściach z beznadziejnymi okulistami jakich miałam w życiu kilka unikam ich jak ognia i chodzę tylko do tych którzy są naprawdę dobrzy. Edytowane przez lalaith Czas edycji: 2008-12-01 o 16:22 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3812 |
Nie depcze krokusów
|
Jadę do głównej siedziby firmy podpisać umowę o pracę w środę. Pięknie będę wyglądać, full color...
![]() |
#3813 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3814 |
Nie depcze krokusów
|
Mój TŻ idzie sam na AMJ, bo ja pracuję
![]()
![]() |
#3815 |
Przyczajenie
|
Byłam wczoraj w VE na kontroli, ponieważ tego mojego "okulisty" nie chciałam już więcej oglądać. Powiedziałam, że źle się czuję w moich Biofinity, a dobór nowych soczewek u mojego dotychczasowego okulisty odbywał się na zasadzie, "masz i sobie ponoś..." Bardzo miła pani założyła mi acuvue advnce i w tych soczewkach jestem od wczoraj. Jak dla mnie rewelacja, czuje się świetnie, pierwszy raz nie jestem w stanie poza kryterium ostrości obrazu ocenić czy soczewkę mam na oku czy nie. Co do noszenia dłużej niż 2 tygodnie, podobno można jeśli się w soczewkach nie śpi i nie nosi dłużej niż 14h dziennie nosić 3 tygodnie, ale czy warto? Natomiast asystentka która prowadziła mój dobór (jak dla mnie mało wiarygodne źródło, bo gdy powiedziałam, że noszę Biofnity to powiedziała, że nie zna), powiedziała, że jeśli mam płyn RENU to powinnam go jak najszybciej wymienić gdyż nie zapewnia dostatecznego nawilżenia wysoko uwodnionych soczewek i będą wysuszać oko. Czy to prawda? I pytanie ostatnie, czy wiecie może kobitki coś materiale z jakiego są advance zrobione? Czy to silikony? Dziękuję i śle buziaki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3816 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3817 |
Matka Smoka
|
No nie - właśnie wróciłam z AMJ!
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3818 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Krytykowanie moich wypowiedzi mi nie przeszkadza natomiast wkurzające jest krytykowanie mnie za rzeczy, których nie powiedziałam ( tylko Ty je sobie błędnie wywnioskowałaś) ok. chciałam Ci tylko powiedzieć, że skoro Oasys zachowywały się na Twoim oku tak jak piszesz to były źle dobrane( dlatego podałam definicję dobrego dobrania), i nie jest to moje osobiste zdanie na ten temat tylko informacje zaczerpnięte z książek naukowych, ale jeżeli to Cię nie przekonuje to trudno. Malla ja też myślę, że podbite oko nie przeszkadza w noszeniu soczewek, jeżeli masz tylko siniaka ale w oko nic się nie stało. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3819 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Nie słyszałam o tym żeby płyn Renu nie zapewniał odpowiedniego nawilżenia soczewkom wysokouwodnionym. Advance są zrobione z materiału silikonowo-hydrożelowego o nazwie galyfilconA |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3820 |
Nie depcze krokusów
|
Też nie słyszałam tego o Renu, ale Bausch dawno nie ulepszał składu płynu, wydaje mi się, że są inne lepsze, mniej inwazyjne. Wielu moich znajomych podrażniają, ale też są tacy, którzy od kilku dobrych lat używają tylko tego.
Ineso - tylko ja nie byłam na koncercie? ![]()
![]() |
#3821 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Inne soczewki zawsze noszę 8.6 i 8.7 i są dobre. No to jak widziałaś takie dwa miśki, w tym jedno z obitą twarzą, to my, to my ![]() ![]() A Tobie jak się podobało ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3822 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() Malla, no przykro, że Ci się nie udało, ale będzie jeszcze okazja. Sorki za OT (chyba powinnyśmy założyc sobie wątek ,,OT od soczewkowego" ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3823 |
Przyczajenie
|
Dołączyłam dziś do grona osób noszący soczewki kontaktowe. Dostałam Air Optixy. Za dwa tygodznie na kontrolę
![]() W domu z założeniem miałam mały problem... Ale tylo na prawe oko... Na lewe dało rade za pierwszym razem, a na prawe próbowałam z 6 razy ;/. Soczewek wogóle nie czuję ![]() Jakiego płyny używacie? Bo ja teraz dostałam w gratisie do soczewek 120ml Solo Care. Zobaczę jaki będzie. Jak nie przypasuje to skoczę i kupię inny. mhm... tylko nie wiem jaki ;D. |
![]() ![]() |
![]() |
#3824 |
Nie depcze krokusów
|
Dla offtopowiczek - wątek o AMJ.
![]() |
#3825 |
Zakorzenienie
|
Witajcie dziewczyny. Właśnie udało mi się zapisać do okulistki( paranoja, żebym próbowała zapisać się prywatnie przez prawie miesiąc i to w różnych gabinetach).
Moja pani okulistka już ponad 2 lata temu namawiała mnie na soczewki, ale nie mogłam się odważyć. Teraz stwierdziłam, że muszę spróbować. 1. Jak myślicie czy podczas 1 wizyty da radę dobrać rozmiar soczewek? U mojej lekarki trzeba było zapisywać się na oddzielne wizyty. 2. Jeśli nie uda się u lekarki, to czy u optyka również można je dostać? Zdecydowałam się na jednodniowe, prawdopodobnie Johnsona. Uff... mam nadzieję, że uda mi się w końcu to załatwić. Nie chcę czekać kolejnych 2 mies. na wizytę. A okularki za słabe... Tylko czy ja się odzwyczaję od noszenia okularów i odruchu czyszczenia/poprawiania ich. Czas na zmianę. Okularki noszę już prawie 8 lat ![]()
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3826 | |
Wtajemniczenie
|
No to dobrze wiedzieć o co Ci chodzi. Proszę bardzo możesz sobie krytykować moje wypowiedzi. Tylko z łaski swojej jakbyś mogła odnosić się do moich słów a nie własnych nadinterpretacji, to będę miała szansę podyskutować.
Cytat:
Malla dzwoniłam dziś do okulisty z Floriańskiej i faktycznie jak na kilka minut rozmowy przez telefon Pan wydaje się być bardzo chętny do udzielania wszelkiego rodzaju informacji, rzeczowy i kompetentny ![]() Edytowane przez fiolka85 Czas edycji: 2008-12-02 o 21:43 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3827 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() To czy podczas pierwszej wizyty dobierze Ci odpowiedni rozmiar soczewek zależy od tego jaki ma wybór soczewek próbnych. Myślę w dobrze wyposażonym gabinecie nie powinno być z tym problemu. Jeżeli jednak trzeba będzie zamówić dla Ciebie soczewki to trzeba przyjść na kolejną kolejną wizytę i je przymierzyć. Chyba, że to będzie kwestia tego że próbne były np. o pół dioptrii za słabe to wiadomo, że jak się zamówi tą samą soczewkę tylko trochę mocniejszą to ona będzie tak samo dobrze leżeć i wtedy nie trzeba będzie jej przymierzać tylko odebrać zamówione soczewki i przyjść w nich na wizytę kontrolną w ustalonym terminie. ( mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo) A za słabe okularki , też należałoby wymienić na mocniejsze bo mogą się jeszcze przydać pomimo tego, że zamierzasz przerzucić się na soczewki. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3828 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie nie wiem jak jest z tym gabinetem, bo będę tu pierwszy raz. Niestety u mojej pani doktor u której się leczę już z 6 lat terminy na styczeń, a wzrok kreci się robi. Trudno najwyżej w czwartek tylko okularki dobiorę.
![]() Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61) 03.10.2015 ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3829 |
Nie depcze krokusów
|
fiolka85 - gość jest świetny, dam mu trochę czasu i zawitam na dopasowanie torycznej.
![]() |
#3830 |
Wtajemniczenie
|
A Ty masz astygmatyzm na oku dominującym czy nie?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3831 |
Nie depcze krokusów
|
Jak szłam na strzelnicę w liceum, to było oko dominujące, wadę miało taką samą. Potem wada w nim wzrosła i pojawił się jeszcze astygmatyzm. Dobrze widzę parą oczu w soczewkach, ale jak jedno zasłonię, to już dziwnie.
![]() |
#3832 |
Wtajemniczenie
|
Jeżeli oko z astygmatyzmem jest dominujące to myślę, że warto spróbać soczewkę toryczną. Gdyby to nie było oko dominujące to prawdopodobnie przy widzeniu obuocznym nie zauważyłabyś zadnej różnicy z cylindrem czy bez.
Tylko czy na tą twoją małą rogóweczkę jakaś soczewka toryczna będzie pasować, bo one z regóły mają większy BC niż Ty zwykle nosisz, ale za to mają większą średnicę więc może akurat. |
![]() ![]() |
![]() |
#3833 |
Przyczajenie
|
Pytanka:
Jak się czułyście po założeniu soczewek? Czułyście bardzo że macie je na oku? Jaka była ostrośc widzenie? Ile trwało zanim wasze oczy sie przyzwyczaiły? Pytam, dziś drugi raz założyłam(jakieś pół h temu). Na oku czuje, ze je mam, ale nie przeszkadza mi to. Tylko z ostrością jakoś dziwnie. Jak patrzę daleko, np. na krzesło w drugim końcu salonu to widzę mega ostro. Natomiast jak patrzę blisko, np. czytam cos czy patrzę na głupie literki na klawiaturze to są one nie tyle rozmazane co jakby podwojone albo za ostre. Nie wiem. Nie umiem tego opisać. Mam wrażenie podobne do tego jak zmieniałam szkła w okularach. Czy to właśnie o to chodzi że oko się przyzwyczaja? Czy coś jest nie tak... |
![]() ![]() |
![]() |
#3834 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#3835 |
Przyczajenie
|
wutam wszystkich!
![]() noszę soczewki od 5 dni, nie mam na razie zadnych uczuleń, wszystko jest ok ![]() Lekarz zalecil mi stosowanie 2-tygodniowych acuvue johnson&johnson, a po miesiącu mogę przerzucic sie na miesieczne. Odradzil miunatomiast soczewki trzymiesieczne. Mam do Was pytanko- czy moge sobie bez konsultacji z lekarzem zmienic soczewki po jakims czasie na inne? Jestem jeszcze niedoswiadczona i boje sie sama eksperymentowac... A moze polecicie mi jakies? ![]() z góry dzięki za pomoc ![]()
![]() |
#3836 |
Przyczajenie
|
RYSOWNICZKA jak dobrze ze jestes! wlasnie przeczytalam Twoja odpowiedz i muszę Ci powiedziec ze mam dokladnie to samo z tym zamazanym obrazem! ufff... az sie uspokoilam, bo szczerze mowiac troche mnie to denerwowalo
![]() ![]() mam jeszcze pytanko- czy Wasze soczewki sa przed wlozeniem zawsze idealnie zyste? bo na moich pomimo czyszczenia palcem są takie malusienke kropeczki...:P i co mam z tym zrobic?
![]() |
#3837 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Właśnie wrócilam z kontrolnej wizyty od okulisty. Pani powiedziała, że wszystko jest ok. Ale na moje pytanie dlaczego czasem zaraz po założeniu soczewki czuję jakby piach w oku, powiedziała że to przez komputer ![]() Przerzuciłam się na soczewki jednodniowe (dała mi J&J Acuvue Moist). Na moje pytanie o inne firmy, powiedziała, że generalnie źle jej się współpracuje z innymi firmami i ma tylko te ![]() Oczywiście próbowała mi wcisnąć jakąś promocję, że jak kupię soczewki za 108zł, to dostanę 14szt gratis. Podziękowałam i wzięłam tylko 10sz. na próbę.
![]() |
#3838 |
Nie depcze krokusów
|
rysowniczka - to się zdarza, przyzwyczaisz się lub nie - jesteś młoda, więc raczej to pierwsze
![]() reniaa007 - jak to co? Przemyć płynem, to nie będzie paprochów. Chyba że to spieniony płyn czy bąbelki. Zawsze dobrze przepłukać przed założeniem, bo jak zacznie gryźć, to będzie nieciekawie.
![]() |
#3839 |
Raczkowanie
|
dziewczyny ktora firma lepsza ciba vision czy bousch&loub???
|
![]() ![]() |
![]() |
#3840 |
Wtajemniczenie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:17.