Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 128 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-12-01, 16:21   #3811
lalaith
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość

Nigdy nie powiedziałam, że ważniejsze są parametry soczewek niż subiektywne odczucia użytkowników. Proszę mi nie przypisywać słów których nie napisałam.
Jeżeli brak Ci argumentów to lepiej nie pisz nic zamiast bezpodstawnie oskarżać mnie o takie podejście do sprawy.
Nie przypisuje Ci żadnych słów ani o nic nie oskarżam, po prostu wywnioskowałam to z Twojej wypowiedzi. Wkurza mnie, że wypowiadasz się jakbyś była na dany temat najmądrzejsza, a wypowiedzi innych dziewczyn krytykujesz, dlatego skrytykowałam Twoją żebyś zobaczyła, że bynajmniej nie jest to przyjemne.

Cytat:
Widzę, że twoja definicja dobrego dopasowania jest dosyć uboga, więc chciałam Ci powiedzieć, że dobrze dopasowana soczewka musi w pełni pokrywać rogówkę, dobrze się centrować, mieć prawidłową ruchomość w trakcie mrugania i przy patrzeniu na boki. Z tego co napisałaś soczewka Oasys na Twoim oku nie spełniała dwóch wymienionych przeze mnie warunków, więc była źle dobrana i nie dziwię się, że była dla ciebie nie komfortowa.
Nie potrzebuje lepszej definicji, soczewki dobieram w renomowanych gabinetach okulistycznych u sprawdzonych, chwalonych lekarzy, którzy znają się na rzeczy, nigdy nie idę w ciemno.
Po przejściach z beznadziejnymi okulistami jakich miałam w życiu kilka unikam ich jak ognia i chodzę tylko do tych którzy są naprawdę dobrzy.

Edytowane przez lalaith
Czas edycji: 2008-12-01 o 16:22
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 16:34   #3812
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość

przepraszam, mam nadzieję, że nic poważnego Ci się nie stało
Jadę do głównej siedziby firmy podpisać umowę o pracę w środę. Pięknie będę wyglądać, full color...
Stary 2008-12-01, 16:46   #3813
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Jadę do głównej siedziby firmy podpisać umowę o pracę w środę. Pięknie będę wyglądać, full color...
No to pożądny make up i w drogę ! Ja myślę że soczewki mogą być, jeśli to pod okiem a nie oko.. Mój TŻ też się w piątek nieco uszkodził, a za chwilę idziemy na koncert AMJ i aż się boję co zobaczę... (tzn na buzi TŻ, a nie na koncercie ;p)
Stary 2008-12-01, 17:06   #3814
Malla
Nie depcze krokusów

Mój TŻ idzie sam na AMJ, bo ja pracuję
Stary 2008-12-01, 21:50   #3815
Aisza25
Przyczajenie

Byłam wczoraj w VE na kontroli, ponieważ tego mojego "okulisty" nie chciałam już więcej oglądać. Powiedziałam, że źle się czuję w moich Biofinity, a dobór nowych soczewek u mojego dotychczasowego okulisty odbywał się na zasadzie, "masz i sobie ponoś..." Bardzo miła pani założyła mi acuvue advnce i w tych soczewkach jestem od wczoraj. Jak dla mnie rewelacja, czuje się świetnie, pierwszy raz nie jestem w stanie poza kryterium ostrości obrazu ocenić czy soczewkę mam na oku czy nie. Co do noszenia dłużej niż 2 tygodnie, podobno można jeśli się w soczewkach nie śpi i nie nosi dłużej niż 14h dziennie nosić 3 tygodnie, ale czy warto? Natomiast asystentka która prowadziła mój dobór (jak dla mnie mało wiarygodne źródło, bo gdy powiedziałam, że noszę Biofnity to powiedziała, że nie zna), powiedziała, że jeśli mam płyn RENU to powinnam go jak najszybciej wymienić gdyż nie zapewnia dostatecznego nawilżenia wysoko uwodnionych soczewek i będą wysuszać oko. Czy to prawda? I pytanie ostatnie, czy wiecie może kobitki coś materiale z jakiego są advance zrobione? Czy to silikony? Dziękuję i śle buziaki
Aisza25 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 21:52   #3816
witch_18
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Ineso Pokaż wiadomość
witch - jak kupiłaś EYEYE w buteleczce to przepisz nam tutaj jego skład proszę. Był na wątku kiedyś dylemat czy ma konserwanty czy nie, a nigdzie w necie nie ma skałdu.
Jak tylko dostanę przesyłkę to napiszę tutaj skład
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 22:10   #3817
Ineso
Matka Smoka

No nie - właśnie wróciłam z AMJ!
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2008-12-01, 22:11   #3818
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
Nie przypisuje Ci żadnych słów ani o nic nie oskarżam, po prostu wywnioskowałam to z Twojej wypowiedzi. Wkurza mnie, że wypowiadasz się jakbyś była na dany temat najmądrzejsza, a wypowiedzi innych dziewczyn krytykujesz, dlatego skrytykowałam Twoją żebyś zobaczyła, że bynajmniej nie jest to przyjemne.
Tzn. że krytykujesz moje wypowiedzi dla zasady, żebym zobaczyła jakie to jest nieprzyjemne? czy faktycznie się ze mną nie zgadzasz?

Krytykowanie moich wypowiedzi mi nie przeszkadza natomiast wkurzające jest krytykowanie mnie za rzeczy, których nie powiedziałam ( tylko Ty je sobie błędnie wywnioskowałaś)

Cytat:
Nie potrzebuje lepszej definicji
ok. chciałam Ci tylko powiedzieć, że skoro Oasys zachowywały się na Twoim oku tak jak piszesz to były źle dobrane( dlatego podałam definicję dobrego dobrania), i nie jest to moje osobiste zdanie na ten temat tylko informacje zaczerpnięte z książek naukowych, ale jeżeli to Cię nie przekonuje to trudno.

Malla ja też myślę, że podbite oko nie przeszkadza w noszeniu soczewek, jeżeli masz tylko siniaka ale w oko nic się nie stało.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 22:26   #3819
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Aisza25 Pokaż wiadomość
Co do noszenia dłużej niż 2 tygodnie, podobno można jeśli się w soczewkach nie śpi i nie nosi dłużej niż 14h dziennie nosić 3 tygodnie, ale czy warto? Natomiast asystentka która prowadziła mój dobór (jak dla mnie mało wiarygodne źródło, bo gdy powiedziałam, że noszę Biofnity to powiedziała, że nie zna), powiedziała, że jeśli mam płyn RENU to powinnam go jak najszybciej wymienić gdyż nie zapewnia dostatecznego nawilżenia wysoko uwodnionych soczewek i będą wysuszać oko. Czy to prawda? I pytanie ostatnie, czy wiecie może kobitki coś materiale z jakiego są advance zrobione? Czy to silikony? Dziękuję i śle buziaki
Co lekarz to inna teoria o noszeniu soczewek acuvue...

Nie słyszałam o tym żeby płyn Renu nie zapewniał odpowiedniego nawilżenia soczewkom wysokouwodnionym.

Advance są zrobione z materiału silikonowo-hydrożelowego o nazwie galyfilconA
Stary 2008-12-01, 22:48   #3820
Malla
Nie depcze krokusów

Też nie słyszałam tego o Renu, ale Bausch dawno nie ulepszał składu płynu, wydaje mi się, że są inne lepsze, mniej inwazyjne. Wielu moich znajomych podrażniają, ale też są tacy, którzy od kilku dobrych lat używają tylko tego.

Ineso - tylko ja nie byłam na koncercie?
Stary 2008-12-02, 15:30   #3821
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Tzn. że krytykujesz moje wypowiedzi dla zasady, żebym zobaczyła jakie to jest nieprzyjemne? czy faktycznie się ze mną nie zgadzasz?
Szczerze to i jedno i drugie.

Cytat:
ok. chciałam Ci tylko powiedzieć, że skoro Oasys zachowywały się na Twoim oku tak jak piszesz to były źle dobrane( dlatego podałam definicję dobrego dobrania), i nie jest to moje osobiste zdanie na ten temat tylko informacje zaczerpnięte z książek naukowych, ale jeżeli to Cię nie przekonuje to trudno.
Dziwne bo Acuvue Advance 8.3 były idealne, a Oasysy 8.4 byłyby już źle dobrane.
Inne soczewki zawsze noszę 8.6 i 8.7 i są dobre.

Cytat:
No nie - właśnie wróciłam z AMJ!
No to jak widziałaś takie dwa miśki, w tym jedno z obitą twarzą, to my, to my Mój TŻ jest muzykiem jazzowym amatorem (gra na instrumentach dętych gł trąbce i na klawiszach), a ja od dziecka uwielbiam Jopkową i mam jej wszystkie płyty. Staramy się więc bywać na koncertach
A Tobie jak się podobało? Bo dla mnie super! Jakie miałaś miejsce?
Stary 2008-12-02, 19:28   #3822
Ineso
Matka Smoka

Cytat:
No to jak widziałaś takie dwa miśki, w tym jedno z obitą twarzą, to my, to my Mój TŻ jest muzykiem jazzowym amatorem (gra na instrumentach dętych gł trąbce i na klawiszach), a ja od dziecka uwielbiam Jopkową i mam jej wszystkie płyty. Staramy się więc bywać na koncertach
A Tobie jak się podobało? Bo dla mnie super! Jakie miałaś miejsce?
19 rząd. Szkoda, że wcześniej tu nie zajrzałam, to bym wiedziała za kim się rozglądac A było świetnie! Pierwszy raz byłam na AMJ, ale od długiego czasu miałam ochotę ja usłyszec live, więc jak tylko ją zobaczyłam w Dzień Dobry TVN mówiącą o koncercie, to poleciałam po bilety (w październiku). Pomijam już oczywiste walory muzyczne i wokalne - ale strasznie fajna atmosfera była, ona taka ciepła i dowcipna. Bardzo mnie to naładowało pozytywnie.

Malla, no przykro, że Ci się nie udało, ale będzie jeszcze okazja.

Sorki za OT (chyba powinnyśmy założyc sobie wątek ,,OT od soczewkowego" bo nas co chwilę ponosi w inne rejony tematyczne).
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 20:04   #3823
rysowniczka
Przyczajenie

Dołączyłam dziś do grona osób noszący soczewki kontaktowe. Dostałam Air Optixy. Za dwa tygodznie na kontrolę . U optyka facet przez omyłkę dał mi dla astygmatyków. Na szczęscie zauważyłam. Po kroplach nie widziałam praktycznie nic.
W domu z założeniem miałam mały problem... Ale tylo na prawe oko... Na lewe dało rade za pierwszym razem, a na prawe próbowałam z 6 razy ;/. Soczewek wogóle nie czuję . Zaraz lecę zdjąć. Mam nadzieję że mi się uda...

Jakiego płyny używacie?
Bo ja teraz dostałam w gratisie do soczewek 120ml Solo Care. Zobaczę jaki będzie. Jak nie przypasuje to skoczę i kupię inny. mhm... tylko nie wiem jaki ;D.
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 20:33   #3824
Malla
Nie depcze krokusów

Dla offtopowiczek - wątek o AMJ.
Stary 2008-12-02, 21:23   #3825
magrat16
Zakorzenienie

Witajcie dziewczyny. Właśnie udało mi się zapisać do okulistki( paranoja, żebym próbowała zapisać się prywatnie przez prawie miesiąc i to w różnych gabinetach).
Moja pani okulistka już ponad 2 lata temu namawiała mnie na soczewki, ale nie mogłam się odważyć. Teraz stwierdziłam, że muszę spróbować.
1. Jak myślicie czy podczas 1 wizyty da radę dobrać rozmiar soczewek? U mojej lekarki trzeba było zapisywać się na oddzielne wizyty.
2. Jeśli nie uda się u lekarki, to czy u optyka również można je dostać? Zdecydowałam się na jednodniowe, prawdopodobnie Johnsona.

Uff... mam nadzieję, że uda mi się w końcu to załatwić. Nie chcę czekać kolejnych 2 mies. na wizytę. A okularki za słabe... Tylko czy ja się odzwyczaję od noszenia okularów i odruchu czyszczenia/poprawiania ich. Czas na zmianę. Okularki noszę już prawie 8 lat
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 21:23   #3826
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Szczerze to i jedno i drugie.
No to dobrze wiedzieć o co Ci chodzi. Proszę bardzo możesz sobie krytykować moje wypowiedzi. Tylko z łaski swojej jakbyś mogła odnosić się do moich słów a nie własnych nadinterpretacji, to będę miała szansę podyskutować.

Cytat:
Dziwne bo Acuvue Advance 8.3 były idealne, a Oasysy 8.4 byłyby już źle dobrane.
Nie wiem dlaczego wydaje Ci się dziwne, że z dwóch soczewek o różnych promieniach krzywizny i zrobionych z różnych materiałów jedna Ci pasuje a druga nie.

Malla dzwoniłam dziś do okulisty z Floriańskiej i faktycznie jak na kilka minut rozmowy przez telefon Pan wydaje się być bardzo chętny do udzielania wszelkiego rodzaju informacji, rzeczowy i kompetentny . Zabieram do niego siostrę pojutrze, mam nadzieję, że na żywo zrobi na mnie tak samo dobre wrażenie... (już nawet zaczęłam obmyślać plan, jakby się wbić do niego praktyki, jeżeli w ogóle przyjmuje studentów...)

Edytowane przez fiolka85
Czas edycji: 2008-12-02 o 21:43
Stary 2008-12-02, 21:41   #3827
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez magrat16 Pokaż wiadomość
Witajcie dziewczyny. Właśnie udało mi się zapisać do okulistki( paranoja, żebym próbowała zapisać się prywatnie przez prawie miesiąc i to w różnych gabinetach).
Moja pani okulistka już ponad 2 lata temu namawiała mnie na soczewki, ale nie mogłam się odważyć. Teraz stwierdziłam, że muszę spróbować.
1. Jak myślicie czy podczas 1 wizyty da radę dobrać rozmiar soczewek? U mojej lekarki trzeba było zapisywać się na oddzielne wizyty.
2. Jeśli nie uda się u lekarki, to czy u optyka również można je dostać? Zdecydowałam się na jednodniowe, prawdopodobnie Johnsona.

Uff... mam nadzieję, że uda mi się w końcu to załatwić. Nie chcę czekać kolejnych 2 mies. na wizytę. A okularki za słabe... Tylko czy ja się odzwyczaję od noszenia okularów i odruchu czyszczenia/poprawiania ich. Czas na zmianę. Okularki noszę już prawie 8 lat
Witamy
To czy podczas pierwszej wizyty dobierze Ci odpowiedni rozmiar soczewek zależy od tego jaki ma wybór soczewek próbnych. Myślę w dobrze wyposażonym gabinecie nie powinno być z tym problemu.
Jeżeli jednak trzeba będzie zamówić dla Ciebie soczewki to trzeba przyjść na kolejną kolejną wizytę i je przymierzyć.
Chyba, że to będzie kwestia tego że próbne były np. o pół dioptrii za słabe to wiadomo, że jak się zamówi tą samą soczewkę tylko trochę mocniejszą to ona będzie tak samo dobrze leżeć i wtedy nie trzeba będzie jej przymierzać tylko odebrać zamówione soczewki i przyjść w nich na wizytę kontrolną w ustalonym terminie. ( mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo)

A za słabe okularki , też należałoby wymienić na mocniejsze bo mogą się jeszcze przydać pomimo tego, że zamierzasz przerzucić się na soczewki.
Stary 2008-12-02, 21:53   #3828
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
( mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo)

A za słabe okularki , też należałoby wymienić na mocniejsze bo mogą się jeszcze przydać pomimo tego, że zamierzasz przerzucić się na soczewki.
Nie, dziękuję zrozumiałam. Okulary i tak zamierzam wymienić, tyle, że noszenie ich na codzień staje się męczące( zwłaszcza, że już teraz noski zaczęłi mi zostawiać "odgniecenia"), może to kwestia oprawek, a może wzmocnienia szkieł. Noszę plastiki utwardzane z filtrami do komputera.

Właśnie nie wiem jak jest z tym gabinetem, bo będę tu pierwszy raz. Niestety u mojej pani doktor u której się leczę już z 6 lat terminy na styczeń, a wzrok kreci się robi.
Trudno najwyżej w czwartek tylko okularki dobiorę.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-02, 21:57   #3829
Malla
Nie depcze krokusów

fiolka85 - gość jest świetny, dam mu trochę czasu i zawitam na dopasowanie torycznej.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-12-02, 22:07   #3830
fiolka85
Wtajemniczenie

A Ty masz astygmatyzm na oku dominującym czy nie?
Stary 2008-12-02, 23:06   #3831
Malla
Nie depcze krokusów

Jak szłam na strzelnicę w liceum, to było oko dominujące, wadę miało taką samą. Potem wada w nim wzrosła i pojawił się jeszcze astygmatyzm. Dobrze widzę parą oczu w soczewkach, ale jak jedno zasłonię, to już dziwnie.
Stary 2008-12-02, 23:55   #3832
fiolka85
Wtajemniczenie

Jeżeli oko z astygmatyzmem jest dominujące to myślę, że warto spróbać soczewkę toryczną. Gdyby to nie było oko dominujące to prawdopodobnie przy widzeniu obuocznym nie zauważyłabyś zadnej różnicy z cylindrem czy bez.

Tylko czy na tą twoją małą rogóweczkę jakaś soczewka toryczna będzie pasować, bo one z regóły mają większy BC niż Ty zwykle nosisz, ale za to mają większą średnicę więc może akurat.
Stary 2008-12-03, 15:43   #3833
rysowniczka
Przyczajenie

Pytanka:
Jak się czułyście po założeniu soczewek? Czułyście bardzo że macie je na oku? Jaka była ostrośc widzenie? Ile trwało zanim wasze oczy sie przyzwyczaiły?

Pytam, dziś drugi raz założyłam(jakieś pół h temu). Na oku czuje, ze je mam, ale nie przeszkadza mi to. Tylko z ostrością jakoś dziwnie. Jak patrzę daleko, np. na krzesło w drugim końcu salonu to widzę mega ostro. Natomiast jak patrzę blisko, np. czytam cos czy patrzę na głupie literki na klawiaturze to są one nie tyle rozmazane co jakby podwojone albo za ostre. Nie wiem. Nie umiem tego opisać. Mam wrażenie podobne do tego jak zmieniałam szkła w okularach. Czy to właśnie o to chodzi że oko się przyzwyczaja?
Czy coś jest nie tak...
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 15:51   #3834
Anja92
Wtajemniczenie

GG do Anja92

Cytat:
Napisane przez rysowniczka Pokaż wiadomość
Pytanka:
Jak się czułyście po założeniu soczewek? Czułyście bardzo że macie je na oku? Jaka była ostrośc widzenie? Ile trwało zanim wasze oczy sie przyzwyczaiły?

Pytam, dziś drugi raz założyłam(jakieś pół h temu). Na oku czuje, ze je mam, ale nie przeszkadza mi to. Tylko z ostrością jakoś dziwnie. Jak patrzę daleko, np. na krzesło w drugim końcu salonu to widzę mega ostro. Natomiast jak patrzę blisko, np. czytam cos czy patrzę na głupie literki na klawiaturze to są one nie tyle rozmazane co jakby podwojone albo za ostre. Nie wiem. Nie umiem tego opisać. Mam wrażenie podobne do tego jak zmieniałam szkła w okularach. Czy to właśnie o to chodzi że oko się przyzwyczaja?
Czy coś jest nie tak...
To chyba nic niepokojącego. Też tak miałam przez jakiś czas, ale oczy się przyzwycziły i nic nie było rozmazane

Anja92 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 16:49   #3835
reniaa007
Przyczajenie

wutam wszystkich!

noszę soczewki od 5 dni, nie mam na razie zadnych uczuleń, wszystko jest ok

Lekarz zalecil mi stosowanie 2-tygodniowych acuvue johnson&johnson, a po miesiącu mogę przerzucic sie na miesieczne. Odradzil miunatomiast soczewki trzymiesieczne.

Mam do Was pytanko- czy moge sobie bez konsultacji z lekarzem zmienic soczewki po jakims czasie na inne?
Jestem jeszcze niedoswiadczona i boje sie sama eksperymentowac...

A moze polecicie mi jakies?

z góry dzięki za pomoc
Stary 2008-12-03, 16:53   #3836
reniaa007
Przyczajenie

RYSOWNICZKA jak dobrze ze jestes! wlasnie przeczytalam Twoja odpowiedz i muszę Ci powiedziec ze mam dokladnie to samo z tym zamazanym obrazem! ufff... az sie uspokoilam, bo szczerze mowiac troche mnie to denerwowalo Noszę soczewki juz caaaale dlugie 5 dni

mam jeszcze pytanko- czy Wasze soczewki sa przed wlozeniem zawsze idealnie zyste? bo na moich pomimo czyszczenia palcem są takie malusienke kropeczki...:P i co mam z tym zrobic?
Stary 2008-12-03, 17:05   #3837
azzis
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez rysowniczka Pokaż wiadomość
Pytanka:

Czy coś jest nie tak...
Ja też tak mam. Dalej widzę super, natomiast blisko już gorzej...

Właśnie wrócilam z kontrolnej wizyty od okulisty. Pani powiedziała, że wszystko jest ok. Ale na moje pytanie dlaczego czasem zaraz po założeniu soczewki czuję jakby piach w oku, powiedziała że to przez komputer Ok, rozumiem,żeby tak było jak siedzę przed kompem, ale zaraz po nałożeniu? Generalnie dbałam o czystość soczewek i zakładałam dobrą stroną....

Przerzuciłam się na soczewki jednodniowe (dała mi J&J Acuvue Moist). Na moje pytanie o inne firmy, powiedziała, że generalnie źle jej się współpracuje z innymi firmami i ma tylko te

Oczywiście próbowała mi wcisnąć jakąś promocję, że jak kupię soczewki za 108zł, to dostanę 14szt gratis.
Podziękowałam i wzięłam tylko 10sz. na próbę.

azzis jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-03, 21:25   #3838
Malla
Nie depcze krokusów

rysowniczka - to się zdarza, przyzwyczaisz się lub nie - jesteś młoda, więc raczej to pierwsze

reniaa007 - jak to co? Przemyć płynem, to nie będzie paprochów. Chyba że to spieniony płyn czy bąbelki. Zawsze dobrze przepłukać przed założeniem, bo jak zacznie gryźć, to będzie nieciekawie.
Stary 2008-12-03, 22:32   #3839
SaBka =)
Raczkowanie

dziewczyny ktora firma lepsza ciba vision czy bousch&loub???
SaBka =) jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-04, 10:02   #3840
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SaBka =) Pokaż wiadomość
dziewczyny ktora firma lepsza ciba vision czy bousch&loub???
Ciężko powiedzieć. Moim zdaniem są porównywalne, zależy też o jaki produkt konkretnie Ci chodzi, czego od niego oczekujesz no i czego potrzebują twoje oczy.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości