Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 127 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-11-27, 18:56   #3781
mjot
Raczkowanie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

SaBka =) - 1. tak, 2. nie, wszystko musi zmierzyć okulista, jaka soczewka będzie dobrze lezec na Twoim oku.

Malla- dzis poszlam do ich sklepu i kupilam spytalam o prace, ale powiedzieli, ze od stycznia beda szukac kogos do pakowania paczek i obslugi klientow. a akurat w styczniu konczy mi sie umowa... moze co z tego wyjdzie;]

zuczang- no to zes sobie zagmatwala zycie... a moze warto sie przejsc do okulisty i tylko poprosic o karte, w ktorej bedzie napisane, jakie dostalas soczewki?

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 19:28   #3782
Malla
Nie depcze krokusów

zuczang, a dostałaś wizytówkę "noszę soczewki xxx xxx" z parametrami? Ciba produkuje 2 rodzaje soczewek dla VE: hydrożele, w których nie można spać i właśnie Optixy, w których można spać, ale wtedy nosi się je 4x krócej. Jak dla mnie, z tego co piszesz, miałaś na bank iWeary, które są Optixami. Najprościej będzie zapytać u nich, co widnieje w systemie lub kupić gdzieś parę Optixów i sprawdzić, czy to to samo. Aqua są identyczne, tylko mają dodany wewnątrz polimer, więc możesz je potem spokojnie kupić, jeśli będziesz pewna, że miałaś właśnie Optixy.

mjot - męcz ich i dręcz!
Stary 2008-11-27, 20:04   #3783
smallangel
Raczkowanie

mam do Was małe pytanie . na lewym oku mam -0,25, na prawym -1 (a przynajmniej tak było rok temu, podejrzewam, że teraz wada będzie trochę większa) i zastanawiam się nad soczewkami. moja okulistka twierdz, iż nie nadaję się do noszenia soczewek, gdyż mam za małą wadę wzroku. i tak się zastanawiam, czy orientujecie się może czy są jakieś kryteria dotyczące wad wzroku i noszenia soczewek. mojej okulistce nie ufam do końca i stąd moje pytanie
Stary 2008-11-27, 20:23   #3784
Malla
Nie depcze krokusów

Nie ma kryteriów. Osobiście nie zdecydowałabym się na inne niż okazyjne noszenie przy takiej małej wadzie, bo komplikacje mogą przewyższyć korzyści. Przy takiej wadzie można mieć supercienkie okulary, soczewki na specjalne okazje, a na basen to nawet wcale nie potrzeba.
Stary 2008-11-27, 21:53   #3785
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez SaBka =) Pokaż wiadomość
2 pytanka jak mozecie i sie mniejwiecej orientujecie...
1. czy soczewki J&J mozna przenosic do miesiaca ?? czy sa to wylacznie soczewki 2 tyg. ? bo slyszlalam ze mozna...
Producent podaje, że są to soczewki 2 tygodniowe i nie zaleca stosować ich po terminie przydatności, a jak Ty ich będziesz używać to twoja sprawa.
Nie rozumiem dlaczego w Polsce ludzie nie mogą się pogodzić z tym, że johnson robi soczewki dwutygodniowe, gdyby można je było nosić miesiąc to zostałyby wpuszczone na rynek jako miesięczne.
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-27, 22:17   #3786
Malla
Nie depcze krokusów

Może dlatego, że w USA standardem są właśnie 2 tygodnie, tydzień, a u nas opłacalny jest najbardziej tryb miesięczny? Wiele osób mówi, że są bardziej wiotkie niż typowe miesięczne, więc coś w tym krótszym terminie tkwi. Pierwsza okulistka zalecała mi wymianę co 3 tygodnie, potem byłam na kontroli po 2 tyg. i po miesiącu i mówiła, że spokojnie mogę nosić tyle czasu. Drugi lekarz powiedział, że jeśli noszę max.3 dni w tygodniu i używam AOSeptu lub płynu z czyszczeniem mechanicznym za każdym razem, to po sprawdzeniu jak się mają mogę nosić miesiąc (do sprawdzenia nie doszło, bo próbowaliśmy Surevue) na własną odpowiedzialność. Zobaczymy co powie trzeci lekarz za 3 miesiące, zapowiedziałam mu wizytę w 4-tygodniowych. Nie czuję żadnej różnicy do miesiąca, ale koleżankę uwierają (zawsze wyobrażam sobie wtedy papier ścierny, brrr) po 1,5 miesiąca. Wydaje mi się, że 1,5 miesiąca to dość szybko jak na takie zniszczenie soczewki, by było to wyraźnie odczuwalne... Gdybym nosiła je codziennie, nie zdecydowałabym się na 4 tyg, tylko pozostałabym przy 2-3. Producent jednak wie swoje. Z chęcią przerzucę się na typowe miesięczne, ale na razie mi to nie wychodzi. Wiem, że jestem niechlubnym przykładem, ale śladem Amerykanów, preferuję dobór terminu do indywidualnych potrzeb, w oparciu o częste kontrole. Nosząc soczewki od lutego, byłam już na... 7? wizytach.
Stary 2008-11-28, 09:49   #3787
lalaith
Zakorzenienie

Malla te 7 wizyt to mi na paranoizm zakrawa Ja noszę soczewki ok 5 lat, a na wizytach u "soczewkowego" okulisty byłam może z 5 razy.. Tak to chodzę do zwykłego i żyję
Sądzę że nie ma potrzeby chodzić częściej niż co pół roku..
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-28, 11:55   #3788
Malla
Nie depcze krokusów

Wiesz, że mam wieczne problemy - za duże soczewki, suche oko, wizyty typu "na oko leżą dobrze" albo "jak kupisz mniejsze, to będą dobre", złe moce (astygmatyzm). Tak wyszło, że mnie już niektórzy znają Świetnie mi się nosi soczewki, gdy mam do pracy na popołudnie. Jeśli mam zakładać rano, przez pierwszą godzinę, a nawet dwie - nie ma szans. Teraz będę pracować na godz.9 i okaże się czy będę nosić je codziennie, czy będę przenaszać okazyjnie do miesiąca. Nie ukrywam, że wolę pierwszą opcję

Swoją drogą, Johnson ustalając ceny 2-tygodniówek jak innych miesięcznych sam buduje sobie złą opinię. Przecież większość osób nosi je miesiąc, bo jak wytłumaczyć, że wymagają częstszej wymiany, skoro na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje, ani cena, ani napis na opakowaniu? A potem w przypadku problemów pacjentów, jedni drugim mówią "a, nosiłem te miesięczne johnsony i po 3 miesiącach miałem zapalenie rogówki". Podobnie jak z Oasysami wpychanymi osobom, które powinny nosić luźniejsze, a po założeniu oczy mają jak po libacji - bo przecież pacjent nie może wyjść z "pustymi oczami", to dostaje cokolwiek jest na stanie.

Jak przeglądam artykuły i widzę tabelki częstości występowania komplikacji w zależności od terminu wymiany, to wyniki są bardzo liniowe. Przy jednodniówkach mało osób narzeka i spotyka problemy oczne typu niedotlenienie, wrażliwość (a to przecież "tylko" stare, mało przepuszczalne hydrożele...), a przy noszeniu tygodniowym lub 2-tygodniowym komplikacji jest 2x mniej niż przy miesięcznym - to duża różnica, o czymś świadcząca. Bardzo duża różnica jest w przypadku osób, które śpią w soczewkach, większość ma jakieś zmiany, choćby drobne (powieki, obrzęk rogówki), których nie mieli zanim przestali zdejmować.

Ale to badania amerykańskie, a tam wygląda ten biznes nieco inaczej niż u nas, z tego co widzę po ich forach internetowych (chyba że to cenzura moderatora). W Polsce liczy się głównie sprzedaż, a pacjenci chodzą na kontrole co 2 lata. Jestem ciekawa, jak u nas wyglądają takie rzetelne badania pacjentów, obserwowanych regularnie przez co najmniej rok noszenia.

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-11-28 o 12:11
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-28, 20:36   #3789
witch_18
Zakorzenienie

Dziewczyny czy mozecie mi powiedzieć coś o tych kroplach Eyeye Hydraclair™ z prowitaminą B5 i AQuify ?Czy one mogą być pomocne przy suchym oku podczas noszenia soczewek?

Co do soczewek postanowiłam teraz kupić 1 parę Acuvue Oasys i zobaczę jak będą się sprawowały
zapraszam

Edytowane przez witch_18
Czas edycji: 2008-11-28 o 20:56
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-28, 22:13   #3790
Malla
Nie depcze krokusów

Wrzuć krople w wyszukiwarkę w tym wątku, a na pewno znajdziesz opinie. Miałam AQuify jako pierwsze i chwaliłam sobie. Teraz mam Blink, mają bardzo duże krople (źle jak się ma makijaż, bo wypływają). Najmniejsze krople ma apteczny Hylocomod.
Stary 2008-11-29, 07:54   #3791
marta2992
Raczkowanie

Witam Was kobietki
Mam zamiar porzucić okulary i zaczac nosic soczewki
Interesują mnie konkretnie soczewki acuvue :
ACUVUE® 2
lub ACUVUE® OASYS™ Z HYDRACLEAR™Plus i mam kilka pytań.

1. Które są lepsze?
2. W opakowaniu jest 6 sztuk czyli 3 pary. W jednym opakowaniu sa 3 sztuki na lewe oko i 3 sztuki na prawe tak?
3. Jezeli nosimy tylko w trybie dziennym to jedna pare z odpowiednia pielegnacja w plynach nosimy tylko przez 2 tygodnie i zmieniamy na nastepna pare?
4. A na przyklad bede nosila dzien i noc bez zdejmowania to plyny sa juz niepotrzebne?

Wybaczcie jezeli niektore pytania sa zbyt oczywiste ale dopiero teraz mam stycznosc z soczewkami i licze na Wasza pomoc
Z gory dzieki za odpowiedzi
marta2992 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-29, 09:05   #3792
mjot
Raczkowanie

1. na to pytanie odpowiedza w sumie tylko Twoje oczy
2. w pudelku sa soczewki takie same. jesli masz taka sama wade w oku 1 i oku 2, to pudelko znacza 3 pary, jesli rozne, to 6szt jest na jedno oko z taka wada, a nastepne opakowanie na drugie z inna wada.
3. kazda soczewka ma swoja charakterystyke, ile jest wazna i ile ja nalezy nosic. ale zawsze po uplywie waznosci (2tygodniowe- po 2 tyg)
4. soczewki na noc i dzien mozna nosic w nocy i w dzien, ale mysle osobiscie, ze i tak trzeba je czasem przeplukac, chociazby po to, zeby oczyscic z osadu bialkowego.

Norweska Nowicjuszka
mjot jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-29, 09:14   #3793
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez marta2992 Pokaż wiadomość
Witam Was kobietki
Mam zamiar porzucić okulary i zaczac nosic soczewki
Interesują mnie konkretnie soczewki acuvue :
ACUVUE® 2
lub ACUVUE® OASYS™ Z HYDRACLEAR™Plus i mam kilka pytań.

1. Które są lepsze?
2. W opakowaniu jest 6 sztuk czyli 3 pary. W jednym opakowaniu sa 3 sztuki na lewe oko i 3 sztuki na prawe tak?
3. Jezeli nosimy tylko w trybie dziennym to jedna pare z odpowiednia pielegnacja w plynach nosimy tylko przez 2 tygodnie i zmieniamy na nastepna pare?
4. A na przyklad bede nosila dzien i noc bez zdejmowania to plyny sa juz niepotrzebne?

Wybaczcie jezeli niektore pytania sa zbyt oczywiste ale dopiero teraz mam stycznosc z soczewkami i licze na Wasza pomoc
Z gory dzieki za odpowiedzi
Cześć Marta
1 Z tych soczewek które wymieniłaś,lepsze są acuvue oasys bo przepuszczają więcej tlenu, ale nie wiadomo czy będą na Ciebie pasować.
2. dokładnie 6 sztuk czyli 3 pary
3.dokładnie tak
4. teoretycznie wtedy płyn jest nie potrzebny ale zawsze może się zdarzyć taka sytuacja że coś ci wpadnie do oka albo soczewka zacznie uwierać, wtedy należy ją wyjąć z oka i przemyć i dlatego warto mieć płyn pomimo tego że nie planujesz ich ściągać. No i wiadomo, że w przypadku soczewek oasys każda przespana w nich noc skraca o jeden dzień czas ich noszenia czyli jeżeli chcesz w nich spać codzień to wyrzucasz je po tygodniu używania.
Stary 2008-11-29, 11:41   #3794
lalaith
Zakorzenienie

przepłukać to można solą fizjologiczną, bez sensu kupować drogi płyn który po jakimś czasie i tak traci ważność i trzeba go wyrzucić
Stary 2008-11-29, 12:29   #3795
marta2992
Raczkowanie

Dziekuje za odpowiedzi Ale nie ukrywam ze zegnam sie na zawsze napewno jeszcze nieraz zwroce sie o pomoc w tych sprawach
marta2992 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-29, 14:14   #3796
Malla
Nie depcze krokusów

marta2992- ale w dzień i noc można nosić dopiero po kontroli, bo wielu osobom to nie pasuje, dużo komplikacji. Warto robić wtedy przerwy i np. w weekend nie nosić, niech wtedy poleżą w płynie.
Stary 2008-11-29, 21:07   #3797
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość
przepłukać to można solą fizjologiczną, bez sensu kupować drogi płyn który po jakimś czasie i tak traci ważność i trzeba go wyrzucić
tylko, że sól fizjologiczna nie ma właściwości dezynfekujących, więc do przepłukania wystarczy ale, żeby wyczyścić soczewkę w razie jej zabrudzenia albo przechować
w pojemniczku przez jakiś czas to już się nie nadaje. Moim zdaniem jeżeli nosi się soczewki to warto mieć płyn na wszelki wypadek

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Może dlatego, że w USA standardem są właśnie 2 tygodnie, tydzień, a u nas opłacalny jest najbardziej tryb miesięczny? Swoją drogą, Johnson ustalając ceny 2-tygodniówek jak innych miesięcznych sam buduje sobie złą opinię.
No ale jeżeli soczewki są dwutygodniowe to nie można ich używać jako miesięczne bo tak się bardziej opłaca.
Nie rozumiem dlaczego uważasz, że johnson buduje złą opinię swoimi cenami. Mają świetny produkt to się cenią

Cytat:
Przecież większość osób nosi je miesiąc, bo jak wytłumaczyć, że wymagają częstszej wymiany, skoro na pierwszy rzut oka nic na to nie wskazuje, ani cena, ani napis na opakowaniu?
No jak to, jak wytłumaczyć? Podczas badania specjalista dobiera Ci soczewki i mówi co to za soczewki i jak je stosować i co tu więcej tłumaczyć?
Jakoś to, że jedne soczewki są 3- miesięczne inne miesięczne a jeszcze inne jednodniowe jest do przyjęcia, a johnsony ciągle ktoś stara się przenosić i jeszcze szuka potwierdzenia, że to jest dozwolone.
Wszelkie kombinacje typu 3 lub 4 tygodnie jak się nie nosi codziennie itp. to już twórczość własna poszczególnych okulistów i oni biorą odpowiedzialność za ewentualne komplikacje.
Stary 2008-11-30, 12:03   #3798
Claris
Zakorzenienie

Proszę o odpowiedź na pytanie: czy możliwe jest, że niektórzy z różnych przyczyn tj. alergie, czy inne, nie mogą wogole nosić soczewek? Z góry dzięki
Claris jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 12:25   #3799
Ineso
Matka Smoka

Oczywiście, jest wiele przeciwwskazań do noszenia soczewek.
Poczytaj np. tutaj:
http://www.zdrowie.med.pl/soczewki/soczewki3.html
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-11-30, 14:55   #3800
lalaith
Zakorzenienie

fiolka myślę że przesadzasz, te soczewki mają atest do noszenia zarówno 2 tygodnie jak i miesiąc, a to ile można je nosić zależy od indywidualnego użytkownika i stanu jego oczu. I to właśnie w czasie badania stwierdza okulista przepisując te soczewki na okres jaki będzie bezpieczny dla oczu, nie jest to jak piszesz "twórczość własna" ale diagnoza poprzedzona wcześniejszym wywiadem i dokładnym badaniem.

A co do stwierdzenia "mają świetny produkt to się cenią" nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz, bo jeśli to Twoja subiektywna opinia to może i ja napiszę swoją: według mnie te soczewki są mocna przereklamowane, mnie od nich piekły oczy, rozmazywał mi się obraz, źle się centrowały na oku, strasznie ruszały przy mruganiu, chociaż były dobrze dobrane. W soczewkach które nosze jakoś nie miewam takich problemów.
Stary 2008-11-30, 15:17   #3801
elkiza81
Zakorzenienie

Zgadzam się z lalaith
Stary 2008-11-30, 15:48   #3802
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
fiolka myślę że przesadzasz, te soczewki mają atest do noszenia zarówno 2 tygodnie jak i miesiąc, a to ile można je nosić zależy od indywidualnego użytkownika i stanu jego oczu.
pierwsze słyszę, że te soczewki mają atest do noszenia przez miesiąc. Skąd masz taką informację? Na stronie internetowej producenta anglojęzycznej i polskojęzycznej, na szkoleniach organizowanych przez tę firmę oraz w czasopismach medycznych te soczewki zaleca się nosić 2 tygodnie ( jeżeli się w nich nie śpi)

Zgadzam się z faktem, że czas noszenia soczewek jest kwestią indywidualną niektórzy mogliby je nosić trochę dłużej, a inni szybciej odczuwają ich zużycie, ale czas noszenia soczewek nie jest tylko kwestią stanu oczu ale także materiału z którego zrobiona jest dana soczewka. Jeden materiał zachowuje dobre właściwości optyczne, wytrzymałość mechaniczną itp. przez 3 miesiące a inny przez 2 tygodnie.

Cytat:
I to właśnie w czasie badania stwierdza okulista przepisując te soczewki na okres jaki będzie bezpieczny dla oczu, nie jest to jak piszesz "twórczość własna" ale diagnoza poprzedzona wcześniejszym wywiadem i dokładnym badaniem.
To czy jakąś soczewkę można nosić trochę dłużej niż jest to zalecane da się ocenić dopiero na wizycie kontrolnej pod koniec używania pierwszej pary soczewek, bo dopiero wtedy widać czy ktoś ma dużą tendencję do odkładania się osadów na soczewce z filmu łzowego czy nie, i jak reagują jego oczy na soczewkę.

Cytat:
A co do stwierdzenia "mają świetny produkt to się cenią" nie wiem na jakiej podstawie tak twierdzisz
Myślę, że są bardzo dobre na podstawie ich parametrów tj wysoka transmisja tlenu, duża zwilżalność, małe tarcie i stosunkowo mała sztywność ( w porównaniu do innych silikonowo-hydrożelowych). Mają bardzo dobre parametry a to czy dla danej osoby będą komfortowe jest oczywiście kwestią indywidualną.

Cytat:
źle się centrowały na oku, strasznie ruszały przy mruganiu, chociaż były dobrze dobrane
Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem dobrze dobrane, ale zła centracja i nadmierna ruchomość przy mruganiu świadczą o złym dobraniu...
Stary 2008-11-30, 21:25   #3803
rysowniczka
Przyczajenie

Witam wszystkich! Chciałabym nosić soczewki kontaktowe.
Zastanawiam się jak do tego przekonać mamę. Ja jestem pewna, że sobie poradzę. Miałam juz jedno podejście do soczewek lecz to było pół roku temu. Myślę, że wtedy nie było to do końca przemyślane i stwierdziłam że jeszcze ponoszę okulary. Dojrzeję i dopiero.

Kilka pytań. Ile was wychodzą soczewki? Same szkła kontaktowe, płyny, krople itp.
Chciałabym wieedzić o tym wszystkim możliwie jak najwięcej. We wtrorek mam wizytę u okulistki. Musze to jeszcze dokładnie przemyśleć i przeonac mame.
Proszę o jak najszybszą odpowiedz. Tak konkretnie.

a... za poprzednim razem okulistka mi proponowała miesięczne Air cośtam chyba. Nie mam astygmatyzmu. Wada coś ok. -5 w każdym oku.

Narazie zabiorę sie do przeglądania wpisów.
rysowniczka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-11-30, 22:03   #3804
witch_18
Zakorzenienie

Zaczynam kochać ten wątek

Dzięki Wam dowiedziałam się,że na stronie www.soczewki.net można kupić Ac. Oasys na sztuki co wyjdzie mnie 2 razy taniej niż kupując w salonie (licząc 1 parę).Zobaczymy jak się sprawdzi to 'cudo',które poleciła mi okulistka Do tego zamówiłam sobie płyn OPTI-FREE jako odpowiedni do miękkich soczewek i krople EYEYE HYDRACLAIR. Dziewczyny jesteście skarbnicą wiedzy
zapraszam
witch_18 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 06:36   #3805
Ineso
Matka Smoka

witch - jak kupiłaś EYEYE w buteleczce to przepisz nam tutaj jego skład proszę. Był na wątku kiedyś dylemat czy ma konserwanty czy nie, a nigdzie w necie nie ma skałdu.
Stary 2008-12-01, 09:02   #3806
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez fiolka85 Pokaż wiadomość
pierwsze słyszę, że te soczewki mają atest do noszenia przez miesiąc. Skąd masz taką informację? Na stronie internetowej producenta anglojęzycznej i polskojęzycznej, na szkoleniach organizowanych przez tę firmę oraz w czasopismach medycznych te soczewki zaleca się nosić 2 tygodnie ( jeżeli się w nich nie śpi)

Zgadzam się z faktem, że czas noszenia soczewek jest kwestią indywidualną niektórzy mogliby je nosić trochę dłużej, a inni szybciej odczuwają ich zużycie, ale czas noszenia soczewek nie jest tylko kwestią stanu oczu ale także materiału z którego zrobiona jest dana soczewka. Jeden materiał zachowuje dobre właściwości optyczne, wytrzymałość mechaniczną itp. przez 3 miesiące a inny przez 2 tygodnie.
Wszyscy specjaliści z którymi rozmawiałam na ten temat tak twierdzą.

Cytat:
To czy jakąś soczewkę można nosić trochę dłużej niż jest to zalecane da się ocenić dopiero na wizycie kontrolnej pod koniec używania pierwszej pary soczewek, bo dopiero wtedy widać czy ktoś ma dużą tendencję do odkładania się osadów na soczewce z filmu łzowego czy nie, i jak reagują jego oczy na soczewkę.
Zawsze 2 tygodnie do miesiąca po doborze soczewek jest obowiązkowa darmowa wizyta kontrolna na której lekarz ocenia czy soczewki można nosić miesiąc czy krócej. Ja po miesiącu noszenia Acuvue Advance i Acuvue Oasys miałam taką wizytę i w obydwu przypadkach lekarze ocenili że miesięczny tryb noszenia tych soczewek jest dla mnie odpowiedni.

Cytat:
Myślę, że są bardzo dobre na podstawie ich parametrów tj wysoka transmisja tlenu, duża zwilżalność, małe tarcie i stosunkowo mała sztywność ( w porównaniu do innych silikonowo-hydrożelowych). Mają bardzo dobre parametry a to czy dla danej osoby będą komfortowe jest oczywiście kwestią indywidualną.
Jak widać dobre parametry to nie wszystko. Słyszałam mnóstwo negatywnych opinii nt tych soczewek, a np nt soczewek Proclear ani jednej, chociaż parametry mają gorsze. No ale jeśli dla Ciebie parametry liczą się bardziej niż subiektywne odczucia użytkowników to wszystko tłumaczy.. Ale ja i tak wolę soczewki w których dobrze się czuję niż te o rzekomo "dobrych parametrach".

Cytat:
Nie wiem co Ty rozumiesz pod pojęciem dobrze dobrane, ale zła centracja i nadmierna ruchomość przy mruganiu świadczą o złym dobraniu...
Dobrze dobrane to sprawdzone pod lampą szczelinową w gabinecie okulistycznym.
Stary 2008-12-01, 11:55   #3807
Malla
Nie depcze krokusów

Nie kłóćcie się, proszę... O miesięcznym ateście johnsonów również kiedyś czytałam, bo na początku zalecano Acuvue na miesiąc. Zmiana była podobno związana z tym, że w USA zaniża się termin do takiego, który pasuje prawie wszystkim, bo wiadomo że nie każdy może nosić miesiąc, co widać i w tym wątku w przypadku także innych modeli. A tam są bardzo ostrożni pod tym względem. W ten sposób Optima jest też 2-tygodniowa na amerykańskich stronach internetowych, przy czym wszędzie jej czas maksymalny noszenia to miesiąc. Nie wiem jak z wytrzymałością materiału, ale wydaje się w porównaniu z innymi silikonami bardziej elastyczny, więc i może bardziej podatny na uszkodzenia, mniej wytrzymały... tego nie znalazłam. Faktem jest, że producent daje w tej chwili gwarancję na 2 tygodnie i jeśli ktoś jest w stanie nosić dłużej, to na własną odpowiedzialność i po odpowiednich badaniach.

Również wydaje mi się, że źle centrująca i nadmiernie ruszająca się soczewka jest źle dobrana, a okulista po prostu wcisnął kit, podobnie było z moimi Advance 8.7, w których też byłam badana.

Rysowniczka - w przypadku nowoczesnych soczewek (Optixy) z dobrym płynem (OptiFree) jakieś 50zł miesięcznie.
Stary 2008-12-01, 12:35   #3808
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Wszyscy specjaliści z którymi rozmawiałam na ten temat tak twierdzą.
Tylko ciekawe dlaczego producent twierdzi, że one są jednak dwutygodniowe.

Cytat:
Jak widać dobre parametry to nie wszystko. Słyszałam mnóstwo negatywnych opinii nt tych soczewek, a np nt soczewek Proclear ani jednej, chociaż parametry mają gorsze. No ale jeśli dla Ciebie parametry liczą się bardziej niż subiektywne odczucia użytkowników to wszystko tłumaczy.. Ale ja i tak wolę soczewki w których dobrze się czuję niż te o rzekomo "dobrych parametrach".
Nigdy nie powiedziałam, że ważniejsze są parametry soczewek niż subiektywne odczucia użytkowników. Proszę mi nie przypisywać słów których nie napisałam.
Jeżeli brak Ci argumentów to lepiej nie pisz nic zamiast bezpodstawnie oskarżać mnie o takie podejście do sprawy.

To że soczewka ma dobre parametry nie gwarantuje, że będzie ona komfortowa bo zawsze może się okazać że oko źle reaguje na materiał z którego jest zrobiona albo jej konstrukcja nie pasuje do kształtu oka.

Cytat:
Dobrze dobrane to sprawdzone pod lampą szczelinową w gabinecie okulistycznym.
Widzę, że twoja definicja dobrego dopasowania jest dosyć uboga, więc chciałam Ci powiedzieć, że dobrze dopasowana soczewka musi w pełni pokrywać rogówkę, dobrze się centrować, mieć prawidłową ruchomość w trakcie mrugania i przy patrzeniu na boki. Z tego co napisałaś soczewka Oasys na Twoim oku nie spełniała dwóch wymienionych przeze mnie warunków, więc była źle dobrana i nie dziwię się, że była dla ciebie nie komfortowa.
Stary 2008-12-01, 15:24   #3809
Malla
Nie depcze krokusów

Czy chce któraś z Was przetestować zużyty pojemniczek po AOSepcie? Np. sprawdzić ile zużywa płynu? Właśnie mi się skończył płyn.

Przy podbitym oku można normalnie nosić soczewki? Zahaczyło mi się o parkiet na wczorajszej imprezie (takiego tancerza miałam).

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2008-12-01 o 15:26
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-12-01, 16:18   #3810
Ineso
Matka Smoka

Cytat:

Przy podbitym oku można normalnie nosić soczewki? Zahaczyło mi się o parkiet na wczorajszej imprezie (takiego tancerza miałam).

przepraszam, mam nadzieję, że nic poważnego Ci się nie stało
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości