|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#421 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Malla ok, rozumiem, masz racje, oko to nie zabawka. Poprostu od tych 7 lat zawsze miałam te same warości, 3+ dpi oraz 8.7bc. Mam też tak, że mogę spokojnie nosić 2.75 jak i 3.25 bo z moją panią doktor sprawdzałyśmy. Dlatego myślałam, że sama będę mogła zmienić producenta soczewek. Ok, to ja zmykam z tego wątku.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#423 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#424 |
Wtajemniczenie
|
tomorrow tylko tutaj chodzi o sciagniecie, wiec wkropienie tej odrobiny plynu rano wieczorem nic nie da
![]() Aralka - mnie okulistka uczyla tak jak ciebie - soczewka w dół - oko w góre, ale troche to zmodyfikowalam, bo naciagam tylko delikatnie dolna powieke (nie rozszerzam calego oka) i patrze na wprost - w koncu trzeba widziec co sie robi ![]() (ja tez przed wlozeniem soczewek rano to robie ale nie plyn, a krople nawilzajace - ostatnio blink) |
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#426 |
Zakorzenienie
|
Aha, rozumiem.
To muszę pokombinować. Szczypnięcie? Tak jakby lekko zgiąć soczewkę, prawda? To chyba mówiła mi o tym koleżanka, że tak najłatwiej. Ale to ona da się tak złapać? ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 |
Zakorzenienie
|
Kurczę. Założyłam sobie soczewkę, ale mnie szczypie i jakoś niewygodnie
![]() A wczoraj było ok. Jak patrzę to równo przywiera do źrenicy. Ale chyba ją zdejmę ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#428 |
Rozeznanie
|
Mnie uczyli, żeby soczewkę przesunąć zdecydowanym ruchem do kącika oka, jednak ja sie strasznie bałam, że ta soczewka mi zginie gdzieś tam
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Nie depcze krokusów
|
Miałam ogromny problem ze zdejmowaniem (w ten sposób trafiłam na ten wątek, gdybym nie miała problemów z soczewkami, nic bym o nich nie czytała i nie przejmowała się nimi w ogóle) i do tej pory udaje mi się tylko z lusterkiem i przez przesunięcie do dołu i szczypnięcie. Sama mi nie odskakuje, a jednodniówki przylegają jeszcze mocniej, więc może przy tych sztywniejszych (Optix, Purevision) byłoby łatwiej zastosować metodę "przeciągania aż odskoczy"...
dragonfly123 - nigdy nie można zmieniać samemu modelu soczewek. Na wizycie i tak trzeba się stawiać 1-2x w roku, więc finanse nie są dobrym usprawiedliwieniem - wystarczy pogodzić wizytę kontrolną z doborem nowego modelu, który potem będzie się kupować taniej w internecie i wcale nie trzeba będzie wydać więcej niż zwykle ![]()
![]() |
#430 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Chociaż to raczej przy miękkich soczewkach, mi z PureVision to się nie zdarza. Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#431 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
ja po wyjęciu z pojemniczka - nawet jak mi się wydaje, że soczewki są czyste- jeszcze przynajmniej 3 razy je przepłukuję (wlewam parę kropli, tak by się nie zrolowały, i zlewam za każdym razem innym brzegiem) |
||
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Zakorzenienie
|
Mi się wydaje, że dzisiaj mam już po prostu podrażnione oczy.
Ale udało mi się łatwiej zdjąć. Spiłowałam paznokcie i spróbowałam tą metodę do boku i jest lepiej... Jutro spróbuję znowu założyć. |
![]() ![]() |
![]() |
#433 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny, mam pewien problem. Mianowicie - nosze soczewki, jednak jestem nastolatką i nie stać mnie, aby kupować soczewki w sklepie co miesiąc za 80 zł. Chciałam przerzucić się na allegro, jednak pojawia się tu mój problem - przeszukując stronki, niektórzy sprzedawcy pisali, że muszę podać parametry. I tu jest ten problem - będąc na badaniach moja lekarka nic na ten temat nie mówiła, na recepcie mam wypisane tylko moce.
Gdy moja mama była u tej lekarki, na recepcie miała wypisane osie i krzywizny, ale to tylko dlatego, ze ma astygmatyzm. Gdy zobaczyłam jej receptę wybaluszyłam oczy, bo nie wiedziałam o co chodzi. Poprosiłam mamę, aby zapytała lekarkę o te soczewki dla mnie, ale ona odpowiedziała tylko, że mam brać "normalne".Tylko co to oznacza te "normalne"? Proszę o odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Wtajemniczenie
|
nie ma czegos takiego jak normalne soczewki. jesli okulistka odpowiedziala ci w taki sposob, to znaczy ze albo nie zna sie na dobieraniu soczewek, albo ma to gleboko.
idz do innego lekarza, niech cie zbada porzadnie i zapisze konkretne soczewki. a jesli chodzi o recepty - nie widzialam czegos takiego jak recepta na soczewki - recepte dostalas na okulary i jesli nie masz astygmatyzmu to powinny byc tam 3 parametry - moc dla kazdego oka i odleglosc zrenic (przynajmniej tak jest na mojej) |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Wtajemniczenie
|
Powiem tak, kompetentny lekarz po badaniu na soczewki wypuszcza pacjenta z gabinetu z karnecikiem na którym zapisane jest:
- rodzaj soczewek - moc na każde oko - krzywizna - ewentualnie średnica oraz oczywiście data następnego badania. Lekarz nie powinien liczyć na to, że pacjent będzie kupował soczewki akurat u niego, a nawet jeśli na to liczy, to i tak powinien poinformować, jakie soczewki dobrał. I tyle. |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Zakorzenienie
|
Ogólnie to moja decyzja o noszeniu soczewek była bardzo spontaniczna. Potrzebowałam soczewek "na gwałt" bo jechałam na wycieczkę, a okulary nie mają tak dużej mocy jak potrzebuję.
Lekarka nie była pewna, czy nie mam jakiegoś skurczu akomodacyjnego (czy jakoś tak), ale ubłagałam ją, aby dała mi soczewki. Ustaliłyśmy, że pełne badania zrobię za dwa tygodnie. No i zrobiłam tak, tylko że po badaniu kontrolnym dostałam karteczkę, na której wypisane były tlyko moce. Teraz iść i się upomnieć o to, czy co? Bo na zrobienie ponownych badań stać mnie raczej nie będzie :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#437 |
Wtajemniczenie
|
zdecydowanie wrócić i domagać się pelnej informacji!!
a jesli nie dostaniesz zadawalającej to zmienić lekarza. najlepiej przyjdz w tych soczewkach, ktore kupilas, ale na wszelki wypadek wez tez plyn i pojemniczek, gdyby okulistka chciala cie jeszcze raz obejrzec bez nich. |
![]() ![]() |
![]() |
#438 |
Zakorzenienie
|
Tylko że ja badania miałam w czerwcu i teraz mam pewien kryzys finansowy, a to zmusiło mnie do kupowania na allegro.
I dopiero wtedy przeraziłam się, jak niewielką mam wiedzę na temat soczewek. A pójdę tam na pewno, bo sobie jaja ze mnie zrobili, ot co ;D |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Zakorzenienie
|
no i znowu tak samo
założyłam niby ok, ale szczypie >.> No, ale trudno, przemęczę się |
![]() ![]() |
![]() |
#440 | |
po prostu Em :)
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2009-08-22 o 09:47 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#442 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
---------- Dopisano o 11:00 ---------- Poprzedni post napisano o 10:58 ---------- Cytat:
![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Zakorzenienie
|
Mechanicznie, to znaczy?
Już potem było całkiem ok. Przestało szczypać i w miarę jej nie czułam. Ale potem mi coś chyba wpadło do oka to wyjęłam. Już tym razem jakoś poszło. Właśnie. Co robicie jak Wam coś wpadnie do oka jak nosicie soczewkę...? |
![]() ![]() |
![]() |
#445 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Wtajemniczenie
|
to znaczy wyjac soczewke polozyc na dloni, polac plynem i pomaziać paluchem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
|
Cytat:
![]() O samowolnych zmianach soczewek lepiej się rzeczywiście nie wypowiadaj. Może ty byłaś w gronie szczęśliwców, którzy trafili na początku na kompetentne osoby, które ich o tym wszystkim poinformowały. ![]()
Edytowane przez emememsik Czas edycji: 2009-08-22 o 18:01 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#448 |
Matka Smoka
|
emememsik - możesz z NFZ tylko musisz się postarac o takiego, co ma te wszystkie maszyny do oglądania oka z każdej strony
![]() A jak się nie uda, to mogę Ci podrzucic nazwisko tej fajnej lejkarki w VE, tam badanie 59 zł. |
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#450 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jak coś wpadnie do oka to najlepiej wyjąć soczewkę i usunąć paprocha. Decyzję o ponownym założeniu lub nie podejmujesz zależnie od tego, czy oko jest podrażnione, czy masz makijaż i czy zwyczajnie ci się chce lub opłaca ![]() To szczypanie to może od płynu? W pierwszy dzień miałaś świeże soczewki, prosto z opakowania, może płyn którego używasz nie jest dla ciebie dobry? |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:39.