|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#4711 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Jestem z siebie dumna, 3 dzień noszenia soczewek, a ja mam je na oku od 6:30, 2 razy zakropiłam oczy nawilżającymi kroplami i daję radę! Są momenty, że w ogóle ich nie czuję (na prawym oku ni huhu, ale na lewym trochę jeszcze), a jak mi przeszkadzają to staram się, żeby mi wezbrały się łzy w worku spojówkowym (nie wiem, jak to robię, ale się udaje
![]() ![]()
#4712 |
Zakorzenienie
|
AaaaAAA
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() W ogóle jeśli kogoś by interesowało, to mam air optix for astigmatism OL -4.00/-1.25/160, OP -4.00/-0.75/20. Przez cały czas obawiam się, że włożyłam soczewki odwrotnie do pojemnika ![]()
![]() |
#4713 |
Konto usunięte
|
Jakie są konsekwencje używania płynu do soczewek po terminie ważności?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4714 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4715 |
Zakorzenienie
|
Dlatego ja mam krótkie paznokcie
![]()
#4716 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4717 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
Infekcje.
![]() ![]() |
![]() |
#4718 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Ja też mam krótkie ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4719 |
Zakorzenienie
|
a ja zsuwam moje do zewnętrznego ![]() ![]() dla mnie osobiście ściaganie jest przyjemne w porównaniu z zakładaniem, a trochę je już nosze ![]()
#4720 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#4721 |
Wtajemniczenie
|
utrata jego wlasciwosci bakteriobojczych, a co za tym idzie ryzyko zakazenia oka.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4722 |
Zakorzenienie
|
ja jak ściągnęłam po ponad 10 latach okulary to też zauważyłam, że mam jakieś małe oczy
![]() w ogóle to prze m-c nie nosiłam soczewek, leżały sobie na półce i nabierały mocy prawnej ![]() dziś kupiłam sobie krople do oczu i jutro zakładam ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4723 |
Raczkowanie
|
Dziewczyny ja od wczoraj noszę soczewki miękkie i czuję lekki dyskomfort w prawym i lewym oku - jakby mi ta soczewka rysowała delikatnie dolną powiekę. Chciałam się wam zapytać czy to normalne i czy to z czasem minie?
Some say love it is a river That drowns the tender reed. Some say love it is a razor That leaves your soul to bleed. Some say love it is a hunger An endless, aching need I say love it is a flower, And you it's only seed........... -The Rose- Edytowane przez Karolina2211 Czas edycji: 2011-04-13 o 06:53 |
![]() ![]() |
![]() |
#4724 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a jak nie to trzeba to sprawdzić u okulisty |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4725 |
Raczkowanie
|
Napiszcie mi proszę jeszcze jakiś dobry płyn do soczewek. Dostałam małą buteleczkę Opti Free i narazie jeszcze nie wiem czy się sprawdza, więc i tak muszę jakiś kupić. Póki co łzawią i trochę oczy przy zakładaniu czasem mam problem żeby soczewka wkleiła mi się w oko- zostaje po prostu na palcu. Jak już założę jest ok na początku mam tak jak już wcześniej pisałam lekki dyskomfort na dolnej powiece.
Używam soczewki AIR OPTIX
Some say love it is a river That drowns the tender reed. Some say love it is a razor That leaves your soul to bleed. Some say love it is a hunger An endless, aching need I say love it is a flower, And you it's only seed........... -The Rose- |
![]() ![]() |
![]() |
#4726 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Opti free zawiera sporo konserwantów, ale mi z okiem krzywdy nie zrobił - cenię sobie jego długą datę ważności. a dyskomfort bo jeszcze się nie przyzwyczaiłaś ![]()
![]() |
#4727 |
Zakorzenienie
|
Ja pomimo, że 10x sprawdzam w pojemniczku, czy nie pływają mi w płynie jakieś paproszki to rano zakładając soczewkę zawsze coś się na niej znajdzie i tak przepłukuję ją znowu płynem (palce wycieram w ręcznik papierowy). Dzisiaj od rana przeszkadza mi w lewym oku (wczoraj miałam to samo), chyba muszę ją gruntownie wyczyścić po ściągnięciu... I przygotowuję się na zakup kolejnej buteleczki ReNu (mam 120ml), a już trochę ponad połowę mi zostało ;x
---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ---------- Właśnie ja mam duże oczy i mi jest łatwo zakładać i ściągać soczewki. A zakładam i ściągam kierując wzrok w kierunku nosa, a potem delikatnie przytrzymuję soczewkę i przesuwam oko na "środek". Uważam, żeby soczewka się dobrze przykleiła i puszczam powieki ![]()
#4728 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4729 |
Zakorzenienie
|
Założyłam dziś soczewki drugi raz
![]() I mechanicznie czyścić soczewki mam po zdjęciu czy przed założeniem? Wczoraj wyczyściłam po zdjęciu, ale dzisiaj przed założeniem też musiałam to zrobić, bo "coś" na nich było. W takim razie chyba lepiej czyścić rano. Aha. Jeszcze jedno mnie nurtuje. Jak to w końcu jest z tą wodą? Czytałam w wątku, żeby absolutnie nie używać wody, natomiast moja współlokatorka codziennie przepłukuje pojemnik przegotowaną wodą. Na jej płynie (sauflon) jest zresztą wyraźnie napisane, żeby tak właśnie robić ![]()
![]() |
#4730 |
Raczkowanie
|
Pierwszy raz coś takiego słyszę. Nie wiem, co to za płyn, którego używa twoja koleżanka, ale na wszystkich, jakich używałam jest napisana, ze wodą pod żadnym pozorem!
|
![]() ![]() |
![]() |
#4731 |
Zakorzenienie
|
To mam przepłukiwać pojemnik płynem i potem czyścić do sucha? A co do pylenia to ja już nie wiem co robić, stosuję czasem nawet papier toaletowy (ten lepszy)
![]()
#4732 |
Zakorzenienie
|
po nocy, zakładamy sobie soczewki, wylewamy zawartość pojemniczka, przepłukujemy pojemniczek i zostawiamy otwarty do wyschnięcia... czytać ulotki baby
![]()
#4733 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
http://soczewkomania.pl/sauflon-380ml-125.html I przyrzekam, że jest na nim napisane, żeby po wylaniu płynu z pojemnika przepłukać go przegotowaną wodą. Cytat:
![]() A... Mam zostawić otwarty pojemnik? Na ulotce jest napisane, żeby pojemnik był zawsze zakręcony (oprócz momentu wyjmowania/wkładania soczewek oczywiście), bo będzie się brudził ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#4734 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Ja mam ochotę moje Optixy wyrzucić za okno :P Na prawym oku jest OK, na lewym mnie coś uwiera często :/ Ale jeszcze trzy tygodnie je przenoszę i wracam do Oasysów ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4735 | ||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Cytat:
![]() Soczewki czyścimy wieczorem, po zdjęciu ich - to usuwa osady. Przepłukujemy następnie płynem, umieszczamy w pojemniczku i zalewamy płynem, co powoduje wybicie drobnoustrojów. Rano również przepłukujemy. Rąk po umyciu najlepiej niczym nie wycierać, tylko pozwolić im obeschnąć. Ja jeszcze zawsze mając soczewkę na palcu, gotową do założenia, oglądałam czy nie przyplątał się żaden kłaczek, zwłaszcza jak nie udało się założyć za pierwszym razem (na rzęsach też zdarzają się kłaczki). |
||
![]() ![]() |
![]() |
#4736 |
Wtajemniczenie
|
a ja sie musze poskarzyc :/
zamowienie z alesoczewek przyszlo (zamawialam w poniedzialek, dzisiaj bylo) - ale zupelnie nie to. pomylili paczki :/ |
![]() ![]() |
![]() |
#4737 |
Zakorzenienie
|
Dzisiaj czułam się w soczewkach w miarę normalnie.
Tzn. prawie ich nie czułam - przeważnie w ogóle, co skutkowało małą paniką pt. "może mi wypadły?!" ![]() ![]() Udało mi się je ściągnąć w kilkanaście sekund, co jak podejrzewam było efektem bardziej suchego niż wczoraj oka. Obiecuję, że jak na obecny moment to naprawdę ostatnie pytania ![]() 1. Suplement Klarin Activ jest chyba w miarę dobry? Czy mogłybyście polecić jakiś lepszy/w korzystniejszej cenie? Już nie chodzi o soczewki, ale o to, że sesja się zbliża i będę eksploatować oczy... 2. Krople hylo-comod czy hyabak są lepsze? Porównywalne? Oba są produktami, które mogą być otwarte 3 miesiące? 3. Obecnie mam próbkę płynu Solo Care. Czy poniższe płyny są lepsze czy gorsze? Nadawałyby się w ogóle? Lens Vision Pharma Plus Polyhexamethylene Biguanide 0,0001 g, Sodium edetate 0,100 g, Methyloxirane polymer 1,00 g, Polyquaternium 2 0,006 g Lens Vision Sensitive Plus Polyhexamethylene Biguanide 0,0001 g, Sodium edetate 0,1 g, roztwór izotoniczny o pH 7,2 qb na 100 ml. Zero-Seven ✂✂✂✂✂✂✂ing Polyhexamethylene biguanide 0.0001% (PHMB, Edetate disodium 0,05% (EDTA), Hypromellose, D- sorbitol, Poloxamer, Boric acid, Sodium chloride, Borax. Bardzo, bardzo z góry dziękuję za odpowiedzi ![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4738 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
Nooo a co do kropli, bo ktos pytal; to ja polecam AQUIFY z ciba visions Daja dluuugotrwale uczucie nawilzenia. Naprawde superrr
![]() |
#4739 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A do kiedy jest ta promocja? Bo jak coś, to wybiorę się w sobotę lub w niedzielę do Galerii Kazimierz i kupię ![]() Ja dzisiaj bez soczewek, daję odpocząć oczom. A tak poza tym, to jakie soczewki polecacie? PureVision, czy jakie? Bo ja nie wiem, czy one są dla mnie dobre. Są momenty, że ich nie czuję, ale przez większość czasu uwiera mnie jedna w lewe oko i pomimo zakraplania często dalej tak jest. Nawet jak ją wyczyszczę na tip top to mnie uwiera. Może kwestia przyzwyczajenia... No i czasami patrząc na rzeczy z bliska zamazuje mi się obraz i nie wiem, skąd to się bierze.
![]() |
#4740 |
Zakorzenienie
|
jak nosisz krótko soczewki to często właśnie na początku obraz się zamazuje jak patrzysz z bliska np. na jakiś tekst
![]() ![]()
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 17:10.