Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 158 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2011-04-11, 14:41   #4711
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Jestem z siebie dumna, 3 dzień noszenia soczewek, a ja mam je na oku od 6:30, 2 razy zakropiłam oczy nawilżającymi kroplami i daję radę! Są momenty, że w ogóle ich nie czuję (na prawym oku ni huhu, ale na lewym trochę jeszcze), a jak mi przeszkadzają to staram się, żeby mi wezbrały się łzy w worku spojówkowym (nie wiem, jak to robię, ale się udaje )

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

To nie pech, że trafiamy na siebie, to głupie szczęście.
trustmyself jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 17:24   #4712
--Olka--
Zakorzenienie

AaaaAAA! Miałam dziś pierwszy raz soczewki na oku. W ogóle jakie one śmieszne są, myślałam, że twardsze, a to takie folijki (mam toryczne). Z założeniem nie miałam żadnego problemu, gorzej ze zdejmowaniem. U specjalisty to w ogóle myślałam, że ich nie zdejmę, a w domu męczyłam się z 15 minut. Ściągam je do wewnętrznego kącika i ściągam, nie mogę szczypać, bo mam głupie paznokcie - nawet najkrótsze wystają poza opuszek. Soczewek prawie nie czułam na oczach, tzn. nie czułam, chyba że zaczynałam o nich intensywnie myśleć albo gwałtownie poruszałam gałką. Na razie jestem podekscytowana. Jutro mam nosić soczewki o godzinę dłużej.
W ogóle jeśli kogoś by interesowało, to mam air optix for astigmatism OL -4.00/-1.25/160, OP -4.00/-0.75/20.
Przez cały czas obawiam się, że włożyłam soczewki odwrotnie do pojemnika. Chociaż sprawdzałam to dokładnie.
Stary 2011-04-12, 18:33   #4713
201605011933
Konto usunięte

Jakie są konsekwencje używania płynu do soczewek po terminie ważności?
201605011933 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 19:59   #4714
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez --Olka-- Pokaż wiadomość
AaaaAAA! Miałam dziś pierwszy raz soczewki na oku. W ogóle jakie one śmieszne są, myślałam, że twardsze, a to takie folijki (mam toryczne). Z założeniem nie miałam żadnego problemu, gorzej ze zdejmowaniem. U specjalisty to w ogóle myślałam, że ich nie zdejmę, a w domu męczyłam się z 15 minut. Ściągam je do wewnętrznego kącika i ściągam, nie mogę szczypać, bo mam głupie paznokcie - nawet najkrótsze wystają poza opuszek. Soczewek prawie nie czułam na oczach, tzn. nie czułam, chyba że zaczynałam o nich intensywnie myśleć albo gwałtownie poruszałam gałką. Na razie jestem podekscytowana. Jutro mam nosić soczewki o godzinę dłużej.
W ogóle jeśli kogoś by interesowało, to mam air optix for astigmatism OL -4.00/-1.25/160, OP -4.00/-0.75/20.
Przez cały czas obawiam się, że włożyłam soczewki odwrotnie do pojemnika. Chociaż sprawdzałam to dokładnie.
też miałam problem ze zdejmowaniem i nie zahaczaniem paznokciami >> jak ściągam to używam obu rąk tzn. nie przytrzymuję powieki tylko 1 palcem z prawej i 1 z lewej wykonuję to "szczypnięcie" i wtedy mogę mieć dowolną długość paznokci bo nie robię sobie krzywdy i soczewkom
Stary 2011-04-12, 20:07   #4715
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Dlatego ja mam krótkie paznokcie

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-04-12, 20:13   #4716
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Cytat:
ja gdzieś wyczytałam na jakimś forum, że można ściągąć przez delikatne pocieranie soczewki, aż ci się zsunie na dolną powiekę i wtedy bez problemu ją zdejmiesz

2016: 29
joanwi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 20:38   #4717
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
nie mogę szczypać, bo mam głupie paznokcie - nawet najkrótsze wystają poza opuszek
Też takie mam, najgorzej jest przy kciukach.
Cytat:
Napisane przez _kocimietka Pokaż wiadomość
Infekcje.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2011-04-12, 20:50   #4718
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Haylee Pokaż wiadomość
jak ściągam to używam obu rąk tzn. nie przytrzymuję powieki tylko 1 palcem z prawej i 1 z lewej wykonuję to "szczypnięcie" i wtedy mogę mieć dowolną długość paznokci bo nie robię sobie krzywdy i soczewkom
Może to i dobry pomysł. Jutro spróbuję. Tylko jak mam "coś" przy oku, to zaczynam intensywnie mrugać, więc chyba muszę trzymać powieki.

Cytat:
Napisane przez trustmyself Pokaż wiadomość
Dlatego ja mam krótkie paznokcie
Ja też mam krótkie. Biała końcówka długości milimetra, a już wystaje. Za to całą płytkę paznokciową mam długą, jak umaluję pazurki, to każdy mówi, że mam bardzo długie, a one są zazwyczaj obcięte przy skórze. Dobrze - koniec offa.
Stary 2011-04-12, 20:59   #4719
1141655
Zakorzenienie

Cytat:
. Ściągam je do wewnętrznego kącika i ściągam, .

a ja zsuwam moje do zewnętrznego tam, gdzie jest więcej białka- mniejsze czucie

dla mnie osobiście ściaganie jest przyjemne w porównaniu z zakładaniem, a trochę je już nosze hehe

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-12, 21:44   #4720
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez 1141655 Pokaż wiadomość
a ja zsuwam moje do zewnętrznego tam, gdzie jest więcej białka- mniejsze czucie
u mnie to nie przechodzi bo mam małe oczka zazdraszczam wielkoocznym
Stary 2011-04-12, 22:17   #4721
anka.d
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez _kocimietka Pokaż wiadomość
utrata jego wlasciwosci bakteriobojczych, a co za tym idzie ryzyko zakazenia oka.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zapal2.jpg (9,2 KB, 27 załadowań)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-12, 22:22   #4722
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Cytat:
u mnie to nie przechodzi bo mam małe oczka zazdraszczam wielkoocznym
ja jak ściągnęłam po ponad 10 latach okulary to też zauważyłam, że mam jakieś małe oczy

w ogóle to prze m-c nie nosiłam soczewek, leżały sobie na półce i nabierały mocy prawnej
dziś kupiłam sobie krople do oczu i jutro zakładam

Stary 2011-04-13, 06:51   #4723
Karolina2211
Raczkowanie

GG do Karolina2211

Dziewczyny ja od wczoraj noszę soczewki miękkie i czuję lekki dyskomfort w prawym i lewym oku - jakby mi ta soczewka rysowała delikatnie dolną powiekę. Chciałam się wam zapytać czy to normalne i czy to z czasem minie?
That leaves your soul to bleed.
Some say love it is a hunger
An endless, aching need
I say love it is a flower,
And you it's only seed...........

-The Rose-

Edytowane przez Karolina2211
Czas edycji: 2011-04-13 o 06:53
Karolina2211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 07:54   #4724
joanwi
Zakorzenienie

GG do joanwi

Cytat:
Napisane przez Karolina2211 Pokaż wiadomość
Dziewczyny ja od wczoraj noszę soczewki miękkie i czuję lekki dyskomfort w prawym i lewym oku - jakby mi ta soczewka rysowała delikatnie dolną powiekę. Chciałam się wam zapytać czy to normalne i czy to z czasem minie?
poczekaj kilka dni, bo zazwyczaj mija
a jak nie to trzeba to sprawdzić u okulisty

Stary 2011-04-13, 09:34   #4725
Karolina2211
Raczkowanie

GG do Karolina2211

Napiszcie mi proszę jeszcze jakiś dobry płyn do soczewek. Dostałam małą buteleczkę Opti Free i narazie jeszcze nie wiem czy się sprawdza, więc i tak muszę jakiś kupić. Póki co łzawią i trochę oczy przy zakładaniu czasem mam problem żeby soczewka wkleiła mi się w oko- zostaje po prostu na palcu. Jak już założę jest ok na początku mam tak jak już wcześniej pisałam lekki dyskomfort na dolnej powiece.

Używam soczewki AIR OPTIX
That leaves your soul to bleed.
Some say love it is a hunger
An endless, aching need
I say love it is a flower,
And you it's only seed...........

-The Rose-
Karolina2211 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 09:46   #4726
Haylee
Zakorzenienie

Cytat:
Napiszcie mi proszę jeszcze jakiś dobry płyn do soczewek. Dostałam małą buteleczkę Opti Free i narazie jeszcze nie wiem czy się sprawdza, więc i tak muszę jakiś kupić. Póki co łzawią i trochę oczy przy zakładaniu czasem mam problem żeby soczewka wkleiła mi się w oko- zostaje po prostu na palcu. Jak już założę jest ok na początku mam tak jak już wcześniej pisałam lekki dyskomfort na dolnej powiece.

gdybyś używała cieńszych soczewek, jak np. Oasys to bym się nie dziwiła co do klejenia soczewki do palca ;P spróbuj osuszyć palec i dopiero wtedy soczewkę na niego położyć lub/i kupić sól fizjologiczną i dać kropelkę do środka soczewki wtedy jej środek będzie bardziej mokry niż palec i soczewka powinna łatwiej wylądować w oku
Opti free zawiera sporo konserwantów, ale mi z okiem krzywdy nie zrobił - cenię sobie jego długą datę ważności.
a dyskomfort bo jeszcze się nie przyzwyczaiłaś ale i tak sprawdzaj dokładnie czy soczewka nie jest uszkodzona ani zabrudzona zanim ją założysz
Stary 2011-04-13, 11:15   #4727
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Ja pomimo, że 10x sprawdzam w pojemniczku, czy nie pływają mi w płynie jakieś paproszki to rano zakładając soczewkę zawsze coś się na niej znajdzie i tak przepłukuję ją znowu płynem (palce wycieram w ręcznik papierowy). Dzisiaj od rana przeszkadza mi w lewym oku (wczoraj miałam to samo), chyba muszę ją gruntownie wyczyścić po ściągnięciu... I przygotowuję się na zakup kolejnej buteleczki ReNu (mam 120ml), a już trochę ponad połowę mi zostało ;x

---------- Dopisano o 12:15 ---------- Poprzedni post napisano o 12:12 ----------

Właśnie ja mam duże oczy i mi jest łatwo zakładać i ściągać soczewki. A zakładam i ściągam kierując wzrok w kierunku nosa, a potem delikatnie przytrzymuję soczewkę i przesuwam oko na "środek". Uważam, żeby soczewka się dobrze przykleiła i puszczam powieki

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-04-13, 11:51   #4728
Aimee_J
Zakorzenienie

Cytat:
Ja pomimo, że 10x sprawdzam w pojemniczku, czy nie pływają mi w płynie jakieś paproszki to rano zakładając soczewkę zawsze coś się na niej znajdzie i tak przepłukuję ją znowu płynem (palce wycieram w ręcznik papierowy).
Niestety ja się wyleczyłam z ręczników papierowych - dzięki mojej pracy Od tych co mam w pracy mozna dostać - kruszą się diabelnie i mam na dłoniach okruszków z nich od diabła i trochę.
Polubiłam ściereczki z mikrofibry na to konto. Z dwojga złego - to już to lepsze
Aimee_J jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 12:22   #4729
--Olka--
Zakorzenienie

Założyłam dziś soczewki drugi raz. I mam techniczne pytanie - po wyjęciu soczewek z płynu i założeniu na oczy, powinnam wylać płyn z pojemnika? W sensie = mam zostawić pusty do wieczora i zalać przy wkładaniu soczewek?
I mechanicznie czyścić soczewki mam po zdjęciu czy przed założeniem? Wczoraj wyczyściłam po zdjęciu, ale dzisiaj przed założeniem też musiałam to zrobić, bo "coś" na nich było. W takim razie chyba lepiej czyścić rano.

Aha. Jeszcze jedno mnie nurtuje. Jak to w końcu jest z tą wodą? Czytałam w wątku, żeby absolutnie nie używać wody, natomiast moja współlokatorka codziennie przepłukuje pojemnik przegotowaną wodą. Na jej płynie (sauflon) jest zresztą wyraźnie napisane, żeby tak właśnie robić.

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 12:35   #4730
czarna_90
Raczkowanie

Pierwszy raz coś takiego słyszę. Nie wiem, co to za płyn, którego używa twoja koleżanka, ale na wszystkich, jakich używałam jest napisana, ze wodą pod żadnym pozorem!
czarna_90 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 13:00   #4731
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

To mam przepłukiwać pojemnik płynem i potem czyścić do sucha? A co do pylenia to ja już nie wiem co robić, stosuję czasem nawet papier toaletowy (ten lepszy) Na razie paskudnie przeszkadza mi soczewka w lewym oku (ale pękło mi ostatnio naczynko, może dlatego). Spróbuję też przez jakiś czas delikatniej się malować.

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-04-13, 13:02   #4732
Haylee
Zakorzenienie

po nocy, zakładamy sobie soczewki, wylewamy zawartość pojemniczka, przepłukujemy pojemniczek i zostawiamy otwarty do wyschnięcia... czytać ulotki baby
Stary 2011-04-13, 18:00   #4733
--Olka--
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez czarna_90 Pokaż wiadomość
Pierwszy raz coś takiego słyszę. Nie wiem, co to za płyn, którego używa twoja koleżanka, ale na wszystkich, jakich używałam jest napisana, ze wodą pod żadnym pozorem!
Używa Sauflon all in one light - takiego dokładnie:
http://soczewkomania.pl/sauflon-380ml-125.html
I przyrzekam, że jest na nim napisane, żeby po wylaniu płynu z pojemnika przepłukać go przegotowaną wodą.

Cytat:
po nocy, zakładamy sobie soczewki, wylewamy zawartość pojemniczka, przepłukujemy pojemniczek i zostawiamy otwarty do wyschnięcia... czytać ulotki baby
Spojrzałam jeszcze raz w ulotkę i nie jest w niej to jasno napisane. Dlatego zapytałam. Dzięki za odpowiedź.
A... Mam zostawić otwarty pojemnik? Na ulotce jest napisane, żeby pojemnik był zawsze zakręcony (oprócz momentu wyjmowania/wkładania soczewek oczywiście), bo będzie się brudził.
Stary 2011-04-13, 18:38   #4734
201701300931
Konto usunięte

Cytat:
[I]Ja pomimo, że 10x sprawdzam w pojemniczku, czy nie pływają mi w płynie jakieś paproszki to rano zakładając soczewkę zawsze coś się na niej znajdzie i tak przepłukuję ją znowu płynem (palce wycieram w ręcznik papierowy). Dzisiaj od rana przeszkadza mi w lewym oku (wczoraj miałam to samo), chyba muszę ją gruntownie wyczyścić po ściągnięciu... I przygotowuję się na zakup kolejnej buteleczki ReNu (mam 120ml), a już trochę ponad połowę mi zostało ;x
Jak masz gdzieś blisko SuperPharm to się tam przejdź, bo dwa ReNu 360ml są w cenie jednego, więc bardzo opłacalnie

Ja mam ochotę moje Optixy wyrzucić za okno :P Na prawym oku jest OK, na lewym mnie coś uwiera często :/ Ale jeszcze trzy tygodnie je przenoszę i wracam do Oasysów
201701300931 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:42   #4735
Nais
Wtajemniczenie

Cytat:
Używa Sauflon all in one light - takiego dokładnie:
http://soczewkomania.pl/sauflon-380ml-125.html
I przyrzekam, że jest na nim napisane, żeby po wylaniu płynu z pojemnika przepłukać go przegotowaną wodą.
Nie wiem, czemu jest tak napisane, ale ani soczewki ani pojemniczek nie powinny mieć kontaktu z wodą.

Cytat:
Spojrzałam jeszcze raz w ulotkę i nie jest w niej to jasno napisane. Dlatego zapytałam. Dzięki za odpowiedź.
A... Mam zostawić otwarty pojemnik? Na ulotce jest napisane, żeby pojemnik był zawsze zakręcony (oprócz momentu wyjmowania/wkładania soczewek oczywiście), bo będzie się brudził.
Po prostu przykryj pojemniczek bez zakręcania tak, żeby resztki płynu mogły wyparować
Soczewki czyścimy wieczorem, po zdjęciu ich - to usuwa osady. Przepłukujemy następnie płynem, umieszczamy w pojemniczku i zalewamy płynem, co powoduje wybicie drobnoustrojów. Rano również przepłukujemy.
Rąk po umyciu najlepiej niczym nie wycierać, tylko pozwolić im obeschnąć. Ja jeszcze zawsze mając soczewkę na palcu, gotową do założenia, oglądałam czy nie przyplątał się żaden kłaczek, zwłaszcza jak nie udało się założyć za pierwszym razem (na rzęsach też zdarzają się kłaczki).
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 18:45   #4736
anka.d
Wtajemniczenie

a ja sie musze poskarzyc :/
zamowienie z alesoczewek przyszlo (zamawialam w poniedzialek, dzisiaj bylo) - ale zupelnie nie to. pomylili paczki :/
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-13, 21:31   #4737
--Olka--
Zakorzenienie

Dzisiaj czułam się w soczewkach w miarę normalnie.
Tzn. prawie ich nie czułam - przeważnie w ogóle, co skutkowało małą paniką pt. "może mi wypadły?!" i wtedy zaczynałam je wyczuwać.
Udało mi się je ściągnąć w kilkanaście sekund, co jak podejrzewam było efektem bardziej suchego niż wczoraj oka.

Obiecuję, że jak na obecny moment to naprawdę ostatnie pytania.
1. Suplement Klarin Activ jest chyba w miarę dobry? Czy mogłybyście polecić jakiś lepszy/w korzystniejszej cenie? Już nie chodzi o soczewki, ale o to, że sesja się zbliża i będę eksploatować oczy...
2. Krople hylo-comod czy hyabak są lepsze? Porównywalne? Oba są produktami, które mogą być otwarte 3 miesiące?
3. Obecnie mam próbkę płynu Solo Care. Czy poniższe płyny są lepsze czy gorsze? Nadawałyby się w ogóle?

Lens Vision Pharma Plus
Polyhexamethylene Biguanide 0,0001 g, Sodium edetate 0,100 g, Methyloxirane polymer 1,00 g, Polyquaternium 2 0,006 g
Lens Vision Sensitive Plus
Polyhexamethylene Biguanide 0,0001 g, Sodium edetate 0,1 g, roztwór izotoniczny o pH 7,2 qb na 100 ml.
Zero-Seven ✂✂✂✂✂✂✂ing
Polyhexamethylene biguanide 0.0001% (PHMB, Edetate disodium 0,05% (EDTA), Hypromellose, D- sorbitol, Poloxamer, Boric acid, Sodium chloride, Borax.

Bardzo, bardzo z góry dziękuję za odpowiedzi.

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2011-04-13, 21:37   #4738
1141655
Zakorzenienie

Cytat:
też miałam takie uczucie na dole na początku, już myslałam, ze moze mam za duzy rozmiar tych soczewek czy co... a teraz wogole nic nie czuje...1,5 miesiaca

Cytat:

Mam taki sam zestaw te same soczewki i plyn i bardzo chwale sobie i nie zamierzam zmieniac
Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
a ja sie musze poskarzyc :/
zamowienie z alesoczewek przyszlo (zamawialam w poniedzialek, dzisiaj bylo) - ale zupelnie nie to. pomylili paczki :/
O kurcze....nie za fajnie..:/

Nooo a co do kropli, bo ktos pytal; to ja polecam AQUIFY z ciba visions
Daja dluuugotrwale uczucie nawilzenia. Naprawde superrr

http://perfekcyjniewdomu.blogspot.com/
Mój drugi, prywatny, trochę o porządkach
1141655 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2011-04-14, 13:08   #4739
trustmyself
Zakorzenienie

GG do trustmyself

Cytat:
Napisane przez Danaeee84 Pokaż wiadomość
Jak masz gdzieś blisko SuperPharm to się tam przejdź, bo dwa ReNu 360ml są w cenie jednego, więc bardzo opłacalnie

Ja mam ochotę moje Optixy wyrzucić za okno :P Na prawym oku jest OK, na lewym mnie coś uwiera często :/ Ale jeszcze trzy tygodnie je przenoszę i wracam do Oasysów

A do kiedy jest ta promocja? Bo jak coś, to wybiorę się w sobotę lub w niedzielę do Galerii Kazimierz i kupię

Ja dzisiaj bez soczewek, daję odpocząć oczom. A tak poza tym, to jakie soczewki polecacie? PureVision, czy jakie? Bo ja nie wiem, czy one są dla mnie dobre. Są momenty, że ich nie czuję, ale przez większość czasu uwiera mnie jedna w lewe oko i pomimo zakraplania często dalej tak jest. Nawet jak ją wyczyszczę na tip top to mnie uwiera. Może kwestia przyzwyczajenia... No i czasami patrząc na rzeczy z bliska zamazuje mi się obraz i nie wiem, skąd to się bierze.

Narysuj mnie
Pociągnij kreskę
Dodaj uczucia
Stwórz...

Stary 2011-04-14, 13:21   #4740
Haylee
Zakorzenienie

jak nosisz krótko soczewki to często właśnie na początku obraz się zamazuje jak patrzysz z bliska np. na jakiś tekst u mnie ten efekt został zniwelowany tak po 1-2 tygodniach tak całkiem

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości