Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 39 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-11-16, 19:33   #1141
Ineso
Matka Smoka

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
Szokują mnie filmiki na you tube, w których przez 5 minut panienki potrafią mieć soczewkę na palcu, chuchać na nią, przeczesywać tą dłonią włosy, dotykać twarzy, a potem siup! do oka...
Co Ty za horrory oglądasz?

Cytat:
Nie ma potrzeby wykonywania badania dna oka często, dla osób bez wskazań wystarczy co parę lat. Mnie ze względu na wysoką wadę, mimo prawidłowej siatkówki, zalecono co 2 lata. Po 50-tce zaleca się co roku, inne wskazania to np. nagłe pogorszenie wzroku, nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, nowotwory, zaburzenia widzenia barw.
Mnie właśnie pani z VE skierowała na badanie dna (oni tego nie robią), powiedziała, że co 3 lata wystarczy profilaktycznie. Czy u tego lekarza (lekarki?) z NFZ co kiedyś dawałaś namiar można to zrobić? Jak tak to ja proszę o namiar na priv.
Ineso jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-16, 19:48   #1142
Malla
Nie depcze krokusów

Ineso - nie wiem, czy u niej można. Myślałam, że wszędzie można, sama robiłam w VE na Czyżynach rok temu...

A filmiki? Zwykłe filmiki o zakładaniu soczewek - nie polecam radzić się internetu w tych sprawach, na niektórych filmikach panienki potrafią najpierw nałożyć krem do rąk, a potem zaraz soczewki ;]
Stary 2009-11-16, 20:14   #1143
Ineso
Matka Smoka

Kurczę właśnie mnie też się wydawało, że za pierwszym razem ona mi dno badała, ale jak mi teraz powiedziała, że nie mają sprzetu to stwierdziłam, że coś pokręciłam. Nie jarzę jak Ty tych wszystkich badań Ale mówiła, że do tego się czymś zakrapla oko i potem kilka godzin się niewyraźnie widzi a tego chyba nie miałam.
Stary 2009-11-16, 20:19   #1144
Malla
Nie depcze krokusów

A na Czyżynach byłaś? Dziwne... Może oddali do serwisu czy coś. Mnie przez parę dni po badaniu trzymało rozszerzenie źrenicy i to jeszcze pod koniec lata, poruszałam się po mieście tylko po zmierzchu ;]
Ile kosztuje teraz badanie w VE?
Stary 2009-11-16, 20:26   #1145
Ineso
Matka Smoka

Tak, jak zwykle. Nie sądzę żeby do naprawy bo wyraźnie powiedziała, że tego nie robią. Hmm może im się nie opłacało? Tylko dziwne bo ja tam już byłam pierwszy raz prawie dwa lata temu.
Badanie teraz 69 zł, podrożało (dobrze że chociaż zniżkę 10zł miałam). Szczerze mówiąc ostatnio byłam rozczarowana, bo tylko mi oglądnęła oko na powiększeniu nawet bez zdejmowania soczewek. Powiedziała, że wszystko ok, więc bardziej szczegółowych badań nie trzeba.
Stary 2009-11-16, 20:34   #1146
Malla
Nie depcze krokusów

Trzeba było powiedzieć, że się do ciąży przygotowujesz, to może by Cię poważniej potraktowała Nie wiem czy jest sens tyle płacić za takie badanie. Gdybym nie pracowała w godzinach otwarcia przychodni, poszłabym na NFZ.
Stary 2009-11-16, 20:51   #1147
Ineso
Matka Smoka

Jak wytropię taką, gdzie dno badają to ja się nawet z pracy zwolnię (tak właśnie masowo trace urlop na wizyty u lekarzy ech). Ale generalnie na pół roku daję sobie spokój z kontrolami, zakupiłam ,,hurtowo" soczewki.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-11-17, 15:48   #1148
maddzia007
Zakorzenienie

Nawet nie wiecie jakiego miałam dzisiaj pecha założyłam nowe miesięczne soczewki i na wfie złamałam sobie palca od prawej ręki. W gipsie mam 3 palce, a samym kciukiem i wskazującym nie dam rady sobie soczewek zakładać. Lewą ręką ledwo co dzisiaj te soczewki tylko ściągnęłam. Gips mam mieć przez 4 tygodnie, więc te soczewki pójdą już pewnie do kosza
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 17:33   #1149
Malla
Nie depcze krokusów

Spoko, dasz radę lewą Jestem fajtłapą, a mimo to lewą mi się udaje, tak więc nic straconego.
Stary 2009-11-17, 17:59   #1150
maddzia007
Zakorzenienie

No nie wiem, spróbuję w sumie soczewki nosze już od trzech miesięcy więc jakąś tam wprawę mam. Chociaż bardziej boje się wyciągania, bo dziś już myślałam że nie zdejme tych soczewek
maddzia007 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-17, 18:27   #1151
Malla
Nie depcze krokusów

Dasz radę, w końcu to tylko kwestia przełamania symetrii
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 12:08   #1152
annsusan
Raczkowanie

O ile dobrze zrobilam to w załączniku jest zdjęcie soczewek jakie nosiłam...
To są odpowiedniki Ciba Vision - Air optixy czy air optix aqua?
I jaki płyn do nich? Solocare?
Czy moge zużyc iWear fioletowy, ktorego mam jeszcze pol butelki 355ml i mala buteleczke 100ml? hm.. chodz ten 355ml otwierałam we wrzesniu, wiec pewnie i tak do wylania pójdzie.

Z tylu obu opakowań jest dokladnie to samo:
"(..) zawierających 67% lotrafilcon B i 33% wody"

Edytowane przez annsusan
Czas edycji: 2009-11-19 o 12:16
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 12:54   #1153
Malla
Nie depcze krokusów

Aqua Optix różnią się od zwykłych tym, że w roztworze, w którym pływa soczewka, jest dodatkowo substancja utrzymująca nawilżenie, niczym więcej.
Stary 2009-11-19, 14:51   #1154
Nais
Wtajemniczenie

Annsusan, co do płynów, sprawdź na butelce, jak długo po otwarciu można używać płynu. Niektóre płyny można używać nawet 6 miesięcy.

Jutro będę mogła założyć soczewki, bo czuję się już dobrze Śmieszne te moje przeziębienia, kilka dni i po krzyku - a inni współlokatorzy się męczą i męczą
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-19, 16:45   #1155
LoveCanada
Raczkowanie

Zamieszczam zdjęcie fioletowych freshlook colors na niebieskich oczach. Mialam nadzieje, ze uzyskam ciemny, intensywny fiolet... Coz widocznie taki efekt jest przy oczach brazowych.
Moze komus sie przyda sie to zdjecie, by rozwiac watpliwosci, czy warto je kupic czy nie
LoveCanada jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-11-19, 17:32   #1156
Nais
Wtajemniczenie

LoveCanada, jest cały wątek o kolorowych soczewkach, lepiej umieść swoje zdjęcie tam
Stary 2009-11-19, 18:21   #1157
Malla
Nie depcze krokusów

LoveCanada - ojej, faktycznie nic nie widać :/ A brązowych nie kryją i wychodzi bagnisty kolor :/
Stary 2009-11-20, 07:22   #1158
Aneth:)
Wtajemniczenie

Hej dziewczyny !!
pisałam tutaj kiedyś, że się boję soczewek itd. Jestem już po pierwszych próbach, uczyłam się zakładać i ściągać u okulistki (3 razy). Nic strasznego, trochę mam jeszcze problem z zakładaniem, ale jestem dobrej myśli. A zdejmowanie jest chyba prostrze, od razu mi schodzi na metodę "szczypanie". Dlatego jak ktoś się waha- nie ma sensu się bać, tylko próbować ! i ja też jeszcze niedawno bałam się ruszać oka.
Stary 2009-11-21, 09:02   #1159
annsusan
Raczkowanie

hm.. na stronie ciba vision polecają do oczu normalnych lub wrażliwych polecaja AOSEPT® PLUS zamiast soloCare.
Nie mialam zadnego z tych płynów, ale pewnie solocare musi byc podobny składem do tego iWeara premium, bo opakowanie mam identyczne.
Chyba z miesiac juz nie nosze soczewek i przestałam odczuwac 'suche oko', nie mam potrzeby uzywania kropli nawet.
Ale zastanawiam sie wlasnie czy ten aosept nie byłby lepszy dla nich..
annsusan jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-11-21, 09:35   #1160
jamapi
Zakorzenienie

GG do jamapi

cześć dziewczyny

ja do Was z takimi prostymi 'początkującymi' pytaniami, bo nic nie rozumiem z tego co piszecie

mam wadę -0.75 na obu gałkach ocznych; nie chcę kupowac okolarów, bo 1. żadne mi nie pasują 2. nie stać mnie na tak duży jednorazowy wydatek

i tak:
- czy na tego typu wadę można nosić soczewki?
- jakie najbardziej polecacie: miesięczne, tygodniowe, dniowe itp.
- czy prawdą jest, ze przy soczewkach nie nalezy robić sobie kreski na dolnej powiece?
- czy na wykup soczewek u okulisty należy mieć receptę?
- czy kupujecie soczewki na allegro? (to bardziej do osób z dłuższym soczewkowym stażem )

z góry dzięki za odpowiedzi

jamapi jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 11:04   #1161
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
cześć dziewczyny

ja do Was z takimi prostymi 'początkującymi' pytaniami, bo nic nie rozumiem z tego co piszecie

mam wadę -0.75 na obu gałkach ocznych; nie chcę kupowac okolarów, bo 1. żadne mi nie pasują 2. nie stać mnie na tak duży jednorazowy wydatek

i tak:
- czy prawdą jest, ze przy soczewkach nie nalezy robić sobie kreski na dolnej powiece?
- czy kupujecie soczewki na allegro? (to bardziej do osób z dłuższym soczewkowym stażem )

z góry dzięki za odpowiedzi
- tak
- ja mam miesięczne (podobno najlepsze)
- można robić, ale trzeba bardzo uważać by kredka nie dotknęła gałki ocznej
- przy pierwszych soczewkach musisz mieć recepte- lub poprostu lekarz powinien dać Ci parametry spisane na kartce. Potem można już samemu kupować

I co do allegro to ja mam pytanie, gdyż soczewki noszę do niedawna i rozglądając się na all w ogóle nie mogę znaleźć takich "+", chciałam kupić B&L [albo jakies inne z dużą zawatoscią H2O] ale nie ma...
201804100943 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 11:52   #1162
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez jamapi Pokaż wiadomość
i tak:
- czy kupujecie soczewki na allegro?
- tak
- to zależy od Twoich potrzeb i możliwości oraz oczywiście od oczu, które mogą się z niektórymi soczewkami nie polubić
- prawda, jeśli nie nosisz soczewek jednodniowych, bo wszelkie kosmetyki kolorowe/kremy/filtry sprzyjają niszczeniu soczewek, osadzając się na nich i będąc pożywką dla bakterii, a kreska na wewnętrznej stronie powieki styka się przecież z okiem i prędzej czy później w oku się rozmazuje
- niestety nie, ale na początku (i następnie regularnie 1-2 razy w roku) niezbędne jest badanie u profesjonalisty, żeby ocenił po założeniu Ci soczewek, które możesz nosić i o jakich mocach
- preferuję sklepy internetowe, ceny takie same, a można mieć rabaty na kolejne zamówienia

Cytat:
Napisane przez aanneett Pokaż wiadomość
- można robić, ale trzeba bardzo uważać by kredka nie dotknęła gałki ocznej.
Kreska na wewnętrznej stronie powieki zawsze ma styczność z okiem.

Cytat:
I co do allegro to ja mam pytanie, gdyż soczewki noszę do niedawna i rozglądając się na all w ogóle nie mogę znaleźć takich "+", chciałam kupić B&L [albo jakies inne z dużą zawatoscią H2O] ale nie ma...
A jakie soczewki dobrał Ci lekarz?
Czemu akurat z dużą zawartością wody?

Edytowane przez Malla
Czas edycji: 2009-11-21 o 11:54
Malla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 12:29   #1163
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Kreska na wewnętrznej stronie powieki zawsze ma styczność z okiem.
no chyba że chodzi o wewnętrzną powiekę źle zrozumiałam
Cytat:
A jakie soczewki dobrał Ci lekarz?
Czemu akurat z dużą zawartością wody?
mam BC 8.6 i DIA 14.0 +2.00
Mysle że takie są bardziej komfortowe (mam bardzo wrażliwe oczy..)

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2009-11-21 o 12:32
Stary 2009-11-21, 12:43   #1164
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
no chyba że chodzi o wewnętrzną powiekę źle zrozumiałam

mam BC 8.6 i DIA 14.0 +2.00
Mysle że takie są bardziej komfortowe (mam bardzo wrażliwe oczy..)
Od razu pomyślałam, że o to chodzi, ale teraz sobie myślę, że faktycznie nie było to określone jednoznacznie Jeśli chodziło o skórę poniżej linii rzęs, to można malować. Przy makijażu ogólnie trzeba zwracać uwagę, żeby nie pylić do oczu i unikać brokatu.

Nie ma takiej sytuacji, że "Ty masz bc i dia takie i takie". To są parametry rozmiaru danego modelu soczewek, a nie rogówki (które to są mniejsze). Możesz mieć 2 pary soczewek o takim samym bc i dia, w jednych nie wytrzymasz 4 godzin, a w drugich będziesz się bawić do rana. Soczewki są zbudowane z różnych materiałów, mają różną budowę, uwodnienie czy sztywność. KAŻDY model soczewki musi być na Twoich oczach obejrzany przez specjalistę.

Zawartość wody nie ma wpływu na wrażliwe oczy, zbyt dużo czynników dodatkowo ma swój udział.
Starsze soczewki hydrożelowe mające więcej wody był mniejsze, ale przepuszczały mniej tlenu. Im mniej tlenu dostawało oko, tym bardziej się buntowało przeciw soczewkom zaczerwienieniem.
W nowszych soczewkach z silikonem woda nie gra dużej roli, bo nie wpływa tak znacznie na przepuszczalność tlenu. Jednak im jej mniej, tym sztywniejsze soczewki.
Dużo tlenu i dużą miękkość mają Biofinity.
Stary 2009-11-21, 13:33   #1165
201804100943
Konto usunięte

Cytat:
Od razu pomyślałam, że o to chodzi, ale teraz sobie myślę, że faktycznie nie było to określone jednoznacznie Jeśli chodziło o skórę poniżej linii rzęs, to można malować. Przy makijażu ogólnie trzeba zwracać uwagę, żeby nie pylić do oczu i unikać brokatu.

Nie ma takiej sytuacji, że "Ty masz bc i dia takie i takie". To są parametry rozmiaru danego modelu soczewek, a nie rogówki (które to są mniejsze). Możesz mieć 2 pary soczewek o takim samym bc i dia, w jednych nie wytrzymasz 4 godzin, a w drugich będziesz się bawić do rana. Soczewki są zbudowane z różnych materiałów, mają różną budowę, uwodnienie czy sztywność. KAŻDY model soczewki musi być na Twoich oczach obejrzany przez specjalistę.

Zawartość wody nie ma wpływu na wrażliwe oczy, zbyt dużo czynników dodatkowo ma swój udział.
Starsze soczewki hydrożelowe mające więcej wody był mniejsze, ale przepuszczały mniej tlenu. Im mniej tlenu dostawało oko, tym bardziej się buntowało przeciw soczewkom zaczerwienieniem.
W nowszych soczewkach z silikonem woda nie gra dużej roli, bo nie wpływa tak znacznie na przepuszczalność tlenu. Jednak im jej mniej, tym sztywniejsze soczewki.
Dużo tlenu i dużą miękkość mają Biofinity.
dzięki za rozjasnienie sytuacji
własnie moja pierwsza (i obecna) to Biofinity, ale wychodzi ona drożej niż np. B&L czy inne, więc szukam czegos tańszego
Stary 2009-11-21, 14:00   #1166
anka.d
Wtajemniczenie

jeszcze co do nie kupowania okularów.
jestem z tym na swiezo, bo wade wykryto u mnie pod koniec marca tego roku i od tamtej pory nosze soczewki/okulary.

wg mojej pani doktor - soczewka nie moze byc twoim jedynym sposobem korekcji wady. okulary są konieczne, chocby dlatego, ze soczewek nie mozna nosic zbyt dlugo (niektorzy wytrzymuja 12, inni 16 godzin). trzeba robic sobie przerwy i zakladac wtedy okulary (no bo przy wadzie rzedu 2 chyba to juz znaczny dyskomfort w chodzeniu tak bez niczego? ja mam mniejsza i po domu jest ok, ale na dwór juz nie wychodze bez 'wspomagania')
dlatego warto zainwestowac w okulary. najtansza opcja - zmiescisz sie w 150 zł (tanie oprawki - do chodzenia po domu czy okazjonalnego wyjscia do sklepu nie muszą być szałowe ) szkla i robocizna to w roznych zakladach, ale mysle ze ok. 100 zł.

tez bylam sceptyczna wzgledem okularow i jak uslyszalam ze musze sobie takie sprawic, to bylam baardzo niezadowolona, ale teraz nie wyobrazam sobie zeby ich nie miec.
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-11-21, 14:01   #1167
Nais
Wtajemniczenie

B&L są faktycznie stosunkowo niedrogie; Soflensy 59 z tej firmy są moim zdaniem niezbyt dobre (ale znam kilka osób, które je noszą i są zadowolone; z drugiej strony żadna z tych osób nie miała prawdziwie profesjonalnego badania i ich zadowolenie to czysto subiektywne odczucia, nie wiem, czy ich oczy cieszą się tak samo), natomiast ja mam PureVision, które występują w dwóch dostępnych krzywiznach i są silikonowo-hydrożelowe, a więc przepuszczają dużo tlenu. Patrzyłam na inne soczewki tego typu i PureVision są chyba najtańsze. U mnie nie spowodowały żadnych problemów z wrastaniem naczynek itp.

A ja mam jedno pytanie. Jedna z moich współlokatorek dostała zapalenia rogówki. Nosi ona soczewki kolorowe (chyba J&J), jak myślicie, czy to mogło być od soczewek? W ogóle moje współlokatorki były zdziwione, że nie wolno mieć soczewek podczas kąpieli, a ta chora na pytanie, czy wywaliła do kosza parę kontaktów noszonych jeszcze podczas początku choroby, odpowiedziała: "To była nowiutka para....." Na szczęście za chwilę dodała, że zdrowie najważniejsze.
Stary 2009-11-21, 14:13   #1168
201804100943
Konto usunięte

hmm czyli żeby dobrze dopasować soczewki trzeba zrobić jakies szersze badania czy zwykłe wykonywane przez okulistę typu pomiar krzywizny wystarczą? [proszę mnie oswiecić jesli plotę głupoty, ale soczewki noszę dopiero od tygodnia]

Oczywiscie mam okulary i noszę je zamiennie- jak jestem w domu i np. się nie uczę

Edytowane przez 201804100943
Czas edycji: 2009-11-21 o 14:18
Stary 2009-11-21, 16:47   #1169
Malla
Nie depcze krokusów

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
A ja mam jedno pytanie. Jedna z moich współlokatorek dostała zapalenia rogówki. Nosi ona soczewki kolorowe (chyba J&J), jak myślicie, czy to mogło być od soczewek? W ogóle moje współlokatorki były zdziwione, że nie wolno mieć soczewek podczas kąpieli, a ta chora na pytanie, czy wywaliła do kosza parę kontaktów noszonych jeszcze podczas początku choroby, odpowiedziała: "To była nowiutka para....." Na szczęście za chwilę dodała, że zdrowie najważniejsze.
Jestem przekonana, że złapała to choróbsko "dzięki" soczewkom. Zapalenie spojówek może zdarzyć się u każdego, o zapalenie rogówki trzeba się "postarać".

aanneett - przy doborze soczewek muszą być one założone na oczy, w nich zbadana ostrość widzenia oraz zachowanie soczewki na oku, bo musi odpowiednio się poruszać - nie za dużo, nie za mało. Ważne jest też badanie pod koniec ważności soczewek, bo wtedy zachowują się inaczej, biorąc pod uwagę choćby to, że tracą uwodnienie i opłaszczają się osadami.
Stary 2009-11-22, 17:34   #1170
karola01
Raczkowanie

Ja was jeszcze pomęcze moimi pytaniami dot. pierwszej wizyty w sprawie soczewek. Mam zamiar wybrać się do kliniki. Wizyta jest bezpłatna,ale jeśli dotyczy ona soczewek to muszę zabrać je ze sobą? Bo oni chyba tam mi muszą wykonać jakieś badania na soczewkach, czy nie?
Po wykonanych badaniach lekarz powie mi jaką mam krzywiznę itp. ,czy po prostu powie jakie mam nosić soczewki, konkretnie firmę itd. ?
karola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości