|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#1141 | ||
Matka Smoka
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II
Cytat:
![]() Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#1142 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - nie wiem, czy u niej można. Myślałam, że wszędzie można, sama robiłam w VE na Czyżynach rok temu...
A filmiki? Zwykłe filmiki o zakładaniu soczewek - nie polecam radzić się internetu w tych sprawach, na niektórych filmikach panienki potrafią najpierw nałożyć krem do rąk, a potem zaraz soczewki ;]
![]() |
#1143 |
Matka Smoka
|
Kurczę właśnie mnie też się wydawało, że za pierwszym razem ona mi dno badała, ale jak mi teraz powiedziała, że nie mają sprzetu to stwierdziłam, że coś pokręciłam. Nie jarzę jak Ty tych wszystkich badań
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1144 |
Nie depcze krokusów
|
A na Czyżynach byłaś? Dziwne... Może oddali do serwisu czy coś. Mnie przez parę dni po badaniu trzymało rozszerzenie źrenicy i to jeszcze pod koniec lata, poruszałam się po mieście tylko po zmierzchu ;]
Ile kosztuje teraz badanie w VE?
![]() |
#1145 |
Matka Smoka
|
Tak, jak zwykle. Nie sądzę żeby do naprawy bo wyraźnie powiedziała, że tego nie robią. Hmm może im się nie opłacało? Tylko dziwne bo ja tam już byłam pierwszy raz prawie dwa lata temu.
Badanie teraz 69 zł, podrożało (dobrze że chociaż zniżkę 10zł miałam). Szczerze mówiąc ostatnio byłam rozczarowana, bo tylko mi oglądnęła oko na powiększeniu nawet bez zdejmowania soczewek. Powiedziała, że wszystko ok, więc bardziej szczegółowych badań nie trzeba. |
![]() ![]() |
![]() |
#1146 |
Nie depcze krokusów
|
Trzeba było powiedzieć, że się do ciąży przygotowujesz, to może by Cię poważniej potraktowała
![]()
![]() |
#1147 |
Matka Smoka
|
Jak wytropię taką, gdzie dno badają to ja się nawet z pracy zwolnię (tak właśnie masowo trace urlop na wizyty u lekarzy ech). Ale generalnie na pół roku daję sobie spokój z kontrolami, zakupiłam ,,hurtowo" soczewki.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1148 |
Zakorzenienie
|
Nawet nie wiecie jakiego miałam dzisiaj pecha
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1149 |
Nie depcze krokusów
|
Spoko, dasz radę lewą
![]()
![]() |
#1150 |
Zakorzenienie
|
No nie wiem, spróbuję
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1151 |
Nie depcze krokusów
|
Dasz radę, w końcu to tylko kwestia przełamania symetrii
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1152 |
Raczkowanie
|
O ile dobrze zrobilam to w załączniku jest zdjęcie soczewek jakie nosiłam...
To są odpowiedniki Ciba Vision - Air optixy czy air optix aqua? I jaki płyn do nich? Solocare? Czy moge zużyc iWear fioletowy, ktorego mam jeszcze pol butelki 355ml i mala buteleczke 100ml? hm.. chodz ten 355ml otwierałam we wrzesniu, wiec pewnie i tak do wylania pójdzie. Z tylu obu opakowań jest dokladnie to samo: "(..) zawierających 67% lotrafilcon B i 33% wody" Edytowane przez annsusan Czas edycji: 2009-11-19 o 12:16 |
![]() ![]() |
![]() |
#1153 |
Nie depcze krokusów
|
Aqua Optix różnią się od zwykłych tym, że w roztworze, w którym pływa soczewka, jest dodatkowo substancja utrzymująca nawilżenie, niczym więcej.
![]() |
#1154 |
Wtajemniczenie
|
Annsusan, co do płynów, sprawdź na butelce, jak długo po otwarciu można używać płynu. Niektóre płyny można używać nawet 6 miesięcy.
Jutro będę mogła założyć soczewki, bo czuję się już dobrze ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1155 |
Raczkowanie
|
Zamieszczam zdjęcie fioletowych freshlook colors na niebieskich oczach. Mialam nadzieje, ze uzyskam ciemny, intensywny fiolet... Coz widocznie taki efekt jest przy oczach brazowych.
![]() Moze komus sie przyda sie to zdjecie, by rozwiac watpliwosci, czy warto je kupic czy nie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1156 |
Wtajemniczenie
|
LoveCanada, jest cały wątek o kolorowych soczewkach, lepiej umieść swoje zdjęcie tam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1157 |
Nie depcze krokusów
|
LoveCanada - ojej, faktycznie nic nie widać :/ A brązowych nie kryją i wychodzi bagnisty kolor :/
![]() |
#1158 |
Wtajemniczenie
|
Hej dziewczyny !!
pisałam tutaj kiedyś, że się boję soczewek itd. Jestem już po pierwszych próbach, uczyłam się zakładać i ściągać u okulistki (3 razy). Nic strasznego, trochę mam jeszcze problem z zakładaniem, ale jestem dobrej myśli. A zdejmowanie jest chyba prostrze, od razu mi schodzi na metodę "szczypanie". Dlatego jak ktoś się waha- nie ma sensu się bać, tylko próbować ! i ja też jeszcze niedawno bałam się ruszać oka.
#1159 |
Raczkowanie
|
hm.. na stronie ciba vision polecają do oczu normalnych lub wrażliwych polecaja AOSEPT® PLUS zamiast soloCare.
Nie mialam zadnego z tych płynów, ale pewnie solocare musi byc podobny składem do tego iWeara premium, bo opakowanie mam identyczne. Chyba z miesiac juz nie nosze soczewek i przestałam odczuwac 'suche oko', nie mam potrzeby uzywania kropli nawet. Ale zastanawiam sie wlasnie czy ten aosept nie byłby lepszy dla nich.. |
![]() ![]() |
![]() |
#1160 |
Zakorzenienie
|
cześć dziewczyny
![]() ja do Was z takimi prostymi 'początkującymi' pytaniami, bo nic nie rozumiem z tego co piszecie ![]() mam wadę -0.75 na obu gałkach ocznych; nie chcę kupowac okolarów, bo 1. żadne mi nie pasują ![]() ![]() i tak: - czy na tego typu wadę można nosić soczewki? - jakie najbardziej polecacie: miesięczne, tygodniowe, dniowe itp. - czy prawdą jest, ze przy soczewkach nie nalezy robić sobie kreski na dolnej powiece? ![]() - czy na wykup soczewek u okulisty należy mieć receptę? - czy kupujecie soczewki na allegro? (to bardziej do osób z dłuższym soczewkowym stażem ![]() z góry dzięki za odpowiedzi ![]()
#1161 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
- ja mam miesięczne (podobno najlepsze) - można robić, ale trzeba bardzo uważać by kredka nie dotknęła gałki ocznej - przy pierwszych soczewkach musisz mieć recepte- lub poprostu lekarz powinien dać Ci parametry spisane na kartce. Potem można już samemu kupować I co do allegro to ja mam pytanie, gdyż soczewki noszę do niedawna i rozglądając się na all w ogóle nie mogę znaleźć takich "+", chciałam kupić B&L [albo jakies inne z dużą zawatoscią H2O] ale nie ma... |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1162 | |||
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
- to zależy od Twoich potrzeb i możliwości oraz oczywiście od oczu, które mogą się z niektórymi soczewkami nie polubić - prawda, jeśli nie nosisz soczewek jednodniowych, bo wszelkie kosmetyki kolorowe/kremy/filtry sprzyjają niszczeniu soczewek, osadzając się na nich i będąc pożywką dla bakterii, a kreska na wewnętrznej stronie powieki styka się przecież z okiem i prędzej czy później w oku się rozmazuje - niestety nie, ale na początku (i następnie regularnie 1-2 razy w roku) niezbędne jest badanie u profesjonalisty, żeby ocenił po założeniu Ci soczewek, które możesz nosić i o jakich mocach - preferuję sklepy internetowe, ceny takie same, a można mieć rabaty na kolejne zamówienia Cytat:
Cytat:
Czemu akurat z dużą zawartością wody?
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2009-11-21 o 11:54 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#1163 | |
Konto usunięte
|
no chyba że chodzi o wewnętrzną powiekę
![]() Cytat:
Mysle że takie są bardziej komfortowe (mam bardzo wrażliwe oczy..) Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2009-11-21 o 12:32 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1164 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
![]() Nie ma takiej sytuacji, że "Ty masz bc i dia takie i takie". To są parametry rozmiaru danego modelu soczewek, a nie rogówki (które to są mniejsze). Możesz mieć 2 pary soczewek o takim samym bc i dia, w jednych nie wytrzymasz 4 godzin, a w drugich będziesz się bawić do rana. Soczewki są zbudowane z różnych materiałów, mają różną budowę, uwodnienie czy sztywność. KAŻDY model soczewki musi być na Twoich oczach obejrzany przez specjalistę. Zawartość wody nie ma wpływu na wrażliwe oczy, zbyt dużo czynników dodatkowo ma swój udział. Starsze soczewki hydrożelowe mające więcej wody był mniejsze, ale przepuszczały mniej tlenu. Im mniej tlenu dostawało oko, tym bardziej się buntowało przeciw soczewkom zaczerwienieniem. W nowszych soczewkach z silikonem woda nie gra dużej roli, bo nie wpływa tak znacznie na przepuszczalność tlenu. Jednak im jej mniej, tym sztywniejsze soczewki. Dużo tlenu i dużą miękkość mają Biofinity.
![]() ![]() |
![]() |
#1165 | |
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() własnie moja pierwsza (i obecna) to Biofinity, ale wychodzi ona drożej niż np. B&L czy inne, więc szukam czegos tańszego |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1166 |
Wtajemniczenie
|
jeszcze co do nie kupowania okularów.
jestem z tym na swiezo, bo wade wykryto u mnie pod koniec marca tego roku i od tamtej pory nosze soczewki/okulary. wg mojej pani doktor - soczewka nie moze byc twoim jedynym sposobem korekcji wady. okulary są konieczne, chocby dlatego, ze soczewek nie mozna nosic zbyt dlugo (niektorzy wytrzymuja 12, inni 16 godzin). trzeba robic sobie przerwy i zakladac wtedy okulary (no bo przy wadzie rzedu 2 chyba to juz znaczny dyskomfort w chodzeniu tak bez niczego? ja mam mniejsza i po domu jest ok, ale na dwór juz nie wychodze bez 'wspomagania') dlatego warto zainwestowac w okulary. najtansza opcja - zmiescisz sie w 150 zł (tanie oprawki - do chodzenia po domu czy okazjonalnego wyjscia do sklepu nie muszą być szałowe ![]() tez bylam sceptyczna wzgledem okularow i jak uslyszalam ze musze sobie takie sprawic, to bylam baardzo niezadowolona, ale teraz nie wyobrazam sobie zeby ich nie miec. |
![]() ![]() |
![]() |
#1167 |
Wtajemniczenie
|
B&L są faktycznie stosunkowo niedrogie; Soflensy 59 z tej firmy są moim zdaniem niezbyt dobre (ale znam kilka osób, które je noszą i są zadowolone; z drugiej strony żadna z tych osób nie miała prawdziwie profesjonalnego badania i ich zadowolenie to czysto subiektywne odczucia, nie wiem, czy ich oczy cieszą się tak samo), natomiast ja mam PureVision, które występują w dwóch dostępnych krzywiznach i są silikonowo-hydrożelowe, a więc przepuszczają dużo tlenu. Patrzyłam na inne soczewki tego typu i PureVision są chyba najtańsze. U mnie nie spowodowały żadnych problemów z wrastaniem naczynek itp.
A ja mam jedno pytanie. Jedna z moich współlokatorek dostała zapalenia rogówki. Nosi ona soczewki kolorowe (chyba J&J), jak myślicie, czy to mogło być od soczewek? W ogóle moje współlokatorki były zdziwione, że nie wolno mieć soczewek podczas kąpieli, a ta chora na pytanie, czy wywaliła do kosza parę kontaktów noszonych jeszcze podczas początku choroby, odpowiedziała: "To była nowiutka para....." Na szczęście za chwilę dodała, że zdrowie najważniejsze. |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1168 |
Konto usunięte
|
hmm czyli żeby dobrze dopasować soczewki trzeba zrobić jakies szersze badania czy zwykłe wykonywane przez okulistę typu pomiar krzywizny wystarczą? [proszę mnie oswiecić jesli plotę głupoty, ale soczewki noszę dopiero od tygodnia]
Oczywiscie mam okulary i noszę je zamiennie- jak jestem w domu i np. się nie uczę Edytowane przez 201804100943 Czas edycji: 2009-11-21 o 14:18 |
![]() ![]() |
![]() |
#1169 | |
Nie depcze krokusów
|
Cytat:
aanneett - przy doborze soczewek muszą być one założone na oczy, w nich zbadana ostrość widzenia oraz zachowanie soczewki na oku, bo musi odpowiednio się poruszać - nie za dużo, nie za mało. Ważne jest też badanie pod koniec ważności soczewek, bo wtedy zachowują się inaczej, biorąc pod uwagę choćby to, że tracą uwodnienie i opłaszczają się osadami.
![]() ![]() |
![]() |
#1170 |
Raczkowanie
|
Ja was jeszcze pomęcze moimi pytaniami dot. pierwszej wizyty w sprawie soczewek. Mam zamiar wybrać się do kliniki. Wizyta jest bezpłatna,ale jeśli dotyczy ona soczewek to muszę zabrać je ze sobą? Bo oni chyba tam mi muszą wykonać jakieś badania na soczewkach, czy nie?
Po wykonanych badaniach lekarz powie mi jaką mam krzywiznę itp. ,czy po prostu powie jakie mam nosić soczewki, konkretnie firmę itd. ? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:52.