Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II - Strona 48 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2009-12-26, 12:34   #1411
Szotta
Zakorzenienie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy, cz. II

Cytat:
Napisane przez northern_star Pokaż wiadomość
chodzi Ci o to, czy można "zgubić" soczewkę?
mnie jeszcze ani razu nie wypadła, a noszę je pół roku. zdarzało mi się w soczewkach zdrzemnąć, płakać itp., i nigdy nic się nie stało.
Zgubić, uszkodzić oko przy uderzeniu?

Cytat:
Napisane przez BarwyOczu Pokaż wiadomość
Noszę soczewki od kilku lat. Tak jak Ty na początku miałam różne obawy z nimi związane np. czy w ogóle będę umiała je założyć itp. W końcu uznałam, że spróbuję, bo okulary przeszkadzały mi coraz częściej. Nie zdarzyło się, aby soczewka wypadła mi z oka. Miałam kilka stresujących sytuacji gdy zbyt mocno potarłam oko i przesunęłam soczewkę. Można powiedzieć, że zgubiła się na oku gdzieś wysoko z tyłu pod górną powieką. Dyskomfort spory, bo czułam ją, ale na oku nie widziałam. Wtedy najważniejsze jest aby uspokoić się, zamknąć oko i delikatnie wykonywać okrągłe ruchy i masować powiekę z góry na dół, soczewka w końcu wróci na miejsce. Najważniejszy w tej sytuacji jest spokój. Soczewki to świetne rozwiązanie dla okularników, więc nie ma co się bać
Chyba spróbuję.

Czytałam ze na noc trzyma je się w specjalnym płynie. A co kiedy trzeba je wyjąć w ciągu dnia?

Zwariowana, zabiegana, zakręcona
.
Szotta jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 12:56   #1412
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Szotta Pokaż wiadomość
Zgubić, uszkodzić oko przy uderzeniu?

Chyba spróbuję.

Czytałam ze na noc trzyma je się w specjalnym płynie. A co kiedy trzeba je wyjąć w ciągu dnia?
Najlepiej zawsze nosić ze sobą pojemniczek z płynem, wtedy gdy musisz ściągnąć soczewki w ciągu dnia nie będziesz mieć kłopotów. Ja mam taki zestaw - składane lusterko a w nim pojemniczek i malutka buteleczka z płynem. Świetnie się sprawdza w różnych nieprzewidzianych sytuacjach. Soczewki muszą być pielęgnowane, czyli zawsze po zdjęciu myjesz je w płynie do pielęgnacji soczewek kontaktowych, płuczesz i zostawiasz w pojemniczku z płynem na chociaż 4h. Będą one wtedy w pełni zdezynfekowane i gotowe do ponownego założenia.
BarwyOczu jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 13:00   #1413
emememsik
po prostu Em :)

Cytat:
Najlepiej jest nosić soczewki maksymalnie 8h, ale wiadomo jak to jest, zazwyczaj ten czas się przeciąga.
Stary 2009-12-26, 13:19   #1414
Szotta
Zakorzenienie

Dziękuję wam
U mnie jest taka kwestia, że prawie codziennie mam jakieś treningi- basen, karate, siatkówka. Siłą rzeczy w soczewkach nie będę ćwiczyć, więc pasuje je zdejmować, a często w międzyczasie nie jestem w domu.
Tylko co z tymi 4h? Nie mogę np na 1h ich tam włożyć? I co przy braku wody?
Trochę się boje właśnie częstego zakładania i zdejmowania.

.
Stary 2009-12-26, 13:26   #1415
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Dziękuję wam
U mnie jest taka kwestia, że prawie codziennie mam jakieś treningi- basen, karate, siatkówka. Siłą rzeczy w soczewkach nie będę ćwiczyć, więc pasuje je zdejmować, a często w międzyczasie nie jestem w domu.
Tylko co z tymi 4h? Nie mogę np na 1h ich tam włożyć? I co przy braku wody?
Trochę się boje właśnie częstego zakładania i zdejmowania.
Jeśli nie będzie wody to dłonie przemyjesz płynem do pielęgnacji soczewek. Ręce musisz mieć czyste do tych zabiegów. Możesz w ciągu dnia je włożyć na chwilę do pojemniczka z płynem i ponownie założyć, ale na noc to obowiązkowo na kilka godzin trzeba zanurzyć je w płynie. Chodzę na basen i nie ściągam soczewek, tylko zakładam okularki pływackie. Gram też w siatkówkę i też w soczewkach, jeżdżę na nartach i też nie ściągam soczewek. W sumie zaczęłam nosić soczewki właśnie z powodu prowadzenia aktywnego trybu życia.

Edytowane przez BarwyOczu
Czas edycji: 2009-12-26 o 13:31
Stary 2009-12-26, 13:31   #1416
Szotta
Zakorzenienie

Cytat:
Ręce musisz mieć czyste do tych zabiegów. Możesz w ciągu dnia je włożyć na chwilę do płynu i ponownie założyć, ale na noc to obowiązkowo na kilka godzin trzeba zanurzyć je w płynie. Chodzę na basen i nie ściągam soczewek, tylko zakładam okularki pływackie. Gram też w siatkówkę i też w soczewkach, jeżdżę na nartach i też nie ściągam soczewek. W sumie zaczęłam nosić soczewki właśnie z powodu prowadzenia aktywnego trybu życia.
Jakoś bałabym się ich nie zdejmować. Ech te obawy.
Ale właśnie okulary mi przeszkadzają... i czasami przydałoby się na treningu lepiej widzieć. Ale z drugiej strony np. na karate różnie była. Chyba mogłoby to być niebezpieczne?

.
Stary 2009-12-26, 13:39   #1417
emememsik

Wątpię, żeby było to niebezpieczne w jakikolwiek sposób.

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-12-26, 13:40   #1418
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Jakoś bałabym się ich nie zdejmować. Ech te obawy.
Ale właśnie okulary mi przeszkadzają... i czasami przydałoby się na treningu lepiej widzieć. Ale z drugiej strony np. na karate różnie była. Chyba mogłoby to być niebezpieczne?
Wiesz, nie wiem jak wyglądają treningi karate. Kiedyś trenowałam taekwondo i okulary musiałam ściągnąć, potem zaczęłam nosić soczewki i te kłopoty się skończyły. Nie zdarzyło mi się otrzymać uderzenie w twarz, więc trudno mi powiedzieć co mogłoby się wtedy wydarzyć. Sądzę jednak, że soczewki pozostałyby na swoim miejscu. Natomiast jeśli byłby to cios prosto w oko i doszłoby do uszkodzenia oka, to raczej nie z powodu soczewki lecz samego ciosu. Soczewka może ochronić oko przed mikro urazem, np ciałem obcym. Kiedyś mi się zdarzyło, że wpadło mi do oka ciało obce i wbiło się właśnie w soczewkę, a nie w oko.
Stary 2009-12-26, 13:43   #1419
Szotta
Zakorzenienie

To chyba mnie przekonałyście.

.
Stary 2009-12-26, 13:48   #1420
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
To chyba mnie przekonałyście.
Zobaczysz, że świat jest piękniejszy w soczewkach niż okularach Masz pełne pole widzenia, nie zaparują Ci w tramwaju jak to się zdarza w przypadku okularów gdy są różnice temperatur itp. Plusów jest naprawdę sporo
Stary 2009-12-26, 13:52   #1421
anka.d
Wtajemniczenie

nie wiem skad wzial sieu ciebie taki sposob myslenia. co do basenu to jak najbardziej mozna (a nawet przy duzej wadzie trzeba) plywac w soczewkach, ale tak jak napisala BarwyOczu - zabezpieczyc sie okularkami (otwarcie oczu z zalozonymi soczewkami pod wodą to prawie pewne wypłyniecie) no i na basen zakladac jednodniowki, ponieważ kazdy kontakt soczewek z wodą stwarza ryzyko rozwoju bakterii, grzybow i innych syfów na soczewce (takich z ktorymi nie poradzi sobie plyn do soczewek). poza kwestią higieny - zgubienie czy wyplyniecie na basenie jednodniowki przelkniemy latwiej niz zgubienie swieżej miesięcznej soczewki, prawda?
natomiast karate, siatkowka, wszelkie sporty kontaktowe - soczewki sa do tego stworzone!!! jak ci ktos wsadzi palec dooka to jest to tak samo niebezpieczne z soczewkami i bez nich.
nie ma zadnych obaw. soczewki same z siebie z oka nie wypadną, trzymaja sie, nie czujesz ich kompletnie, z czasem zapominasz ze je w ogole masz (ja czasem klade sie spac, zamykam oczy i wtedy przypomina mi sie ze zapomnialam wyjac )
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 14:20   #1422
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Zobaczysz, że świat jest piękniejszy w soczewkach niż okularach Masz pełne pole widzenia, nie zaparują Ci w tramwaju jak to się zdarza w przypadku okularów gdy są różnice temperatur itp. Plusów jest naprawdę sporo
Potwierdzam, okulary nosiłam prawie 9 lat. Od 3 tygodni używam soczewek jednodniowych i w końcu czuję, że żyję Mimo iż szkła w okularach miałam z wszelkimi bajerami, filtry, antyrefleks, plastiki utwardzane etc.... Jednak w soczewkach wchodząc zimą do sklepu, czy autobusu nic mi nie paruje, dużo lepiej się prowadzi samochód, mogę skakać na aerobiku jak szalona, mogę wygodnie leżąc na boku oglądać tv, bez przesuwających się oprawek. Na początku, gdy okulistka mi je założyła na próbę, to bałam się, że spadną przy najmniejszym ruchu, jednak soczewki trzymają się jak szalone, a ja już zamówiłam miesięczne
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-26, 21:17   #1423
Szotta
Zakorzenienie

No to jestem przekonana I tak muszę iść na badania do okulisty, więc...
Wada ponad dwa nie jest za mała?
I jeszcze jedno. Ile tak mniej więcej płacicie za całość (soczewki, płyn itd)?

.
Stary 2009-12-26, 22:49   #1424
emememsik

Cytat:
Nie.

Mnie, mniej więcej, na miesiąc wszystko kosztuje ok. 30 zł.
Stary 2009-12-26, 23:08   #1425
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
No to jestem przekonana I tak muszę iść na badania do okulisty, więc...
I jeszcze jedno. Ile tak mniej więcej płacicie za całość (soczewki, płyn itd)?
Taka wada nie jest za mała, soczewkami można korygować nawet mniejsze wady. W przypadku moich Acuvue Oasys i płynu wychodzi ok. 30zł miesięcznie, czyli podobnie jak napisała emememsik. Jeśli zdecydujesz się na soczewki jednodniowe to koszt będzie większy, ale też i wygoda - codziennie nowa para.

Czas edycji: 2009-12-26 o 23:10
Stary 2009-12-27, 00:51   #1426
anka.d
Wtajemniczenie

niesmialo zapytam - gdzie wy kupujecie Acuvue Oasys skoro wychodzi wam po 30 zł/mies?
najtaniej w necie widzialam je po 60zł/opakowanie 6 sztuk, czyli na 1,5 miesiąca - bez plynu.
czyli zdecydowanie wiecej niz 30 zł/mies ( chyba ze nosicie je dluzej niez przepisowe 2 tygodnie)
anka.d jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-27, 01:36   #1427
BarwyOczu
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez anka.d Pokaż wiadomość
niesmialo zapytam - gdzie wy kupujecie Acuvue Oasys skoro wychodzi wam po 30 zł/mies?
najtaniej w necie widzialam je po 60zł/opakowanie 6 sztuk, czyli na 1,5 miesiąca - bez plynu.
czyli zdecydowanie wiecej niz 30 zł/mies ( chyba ze nosicie je dluzej niez przepisowe 2 tygodnie)
Masz rację, dwutygodniówki Acuvue Oasys noszę od niedawna, zdarza się, że wymieniam je częściej niż co 2 tygodnie, bo czasem noszę je w trybie ciągłym. Do tej pory nosiłam miesięczne Pure Vision i koszt, który podałam dotyczy właśnie soczewek Pure Vision i raczej do nich wrócę, przyzwyczajenie.

Czas edycji: 2009-12-27 o 01:39
Stary 2009-12-27, 18:15   #1428
Nais
Wtajemniczenie

Fiolko, czy te J&J EasyGo to są te nowości, o których kiedyś pisałam? Mam na myśli tanie jednodniówki Czy mają być jeszcze jakieś inne? Pamiętam, że przedstawiciel handlowy powiedział ci, że te nowe soczewki nieprędko pojawią się na rynku. Jeśli mają one niezbyt dobre parametry, to najprawdopodobniej nie będę mogła ich nosić
Nais jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 13:14   #1429
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Nais Pokaż wiadomość
Fiolko, czy te J&J EasyGo to są te nowości, o których kiedyś pisałam? Mam na myśli tanie jednodniówki Czy mają być jeszcze jakieś inne? Pamiętam, że przedstawiciel handlowy powiedział ci, że te nowe soczewki nieprędko pojawią się na rynku. Jeśli mają one niezbyt dobre parametry, to najprawdopodobniej nie będę mogła ich nosić
Myślę, że to te.
One właściwie nie są jeszcze w normalnej sprzedaży tylko wybranych salonach.

Nie wiem nic o tym żeby miały się pojawić jakieś inne soczewki, ale o tych tez nic nie wiedziałam wcześniej. Dopiero tutaj ktoś o nich pisał...
fiolka85 jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-12-28, 15:47   #1430
Brook
Zakorzenienie

powracam z pytaniem jesli lekarz dobierze parametry soczewek i da jednej firmy to potem mozna kupowac z innych firm takie soczewki o takich parametrach?

znacie sklep interentowy gdzie mozna kupic tanio soczewki toryczne dla astygmatykow?

Brook jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 18:42   #1431
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Brook Pokaż wiadomość
powracam z pytaniem jesli lekarz dobierze parametry soczewek i da jednej firmy to potem mozna kupowac z innych firm takie soczewki o takich parametrach?

znacie sklep interentowy gdzie mozna kupic tanio soczewki toryczne dla astygmatykow?
Nie, ponieważ inne firmy nie produkują soczewek o identycznych parametrach.
Stary 2009-12-28, 21:14   #1432
Brook
Zakorzenienie

hmm to mnie zaciekawilas
myslalam ze produkuja
weszlam na all i inne sklepy i pelno ich

tak czy inaczej jest tu ktos z astygmatyzmem ? ciekawa jestem ile placicie za swoje soczewki toryczne

Stary 2009-12-28, 21:30   #1433
jomic
Zakorzenienie

Cytat:
hmm to mnie zaciekawilas
myslalam ze produkuja

tak czy inaczej jest tu ktos z astygmatyzmem ? ciekawa jestem ile placicie za swoje soczewki toryczne
Jak się okazało moje były za małe i znów czekam na kolejną parę. Właściwie to mialam zadzwonic do salonu ale jakoś przyomina mi się juz drugi dzień około 20. Jutro się postaram. Mam tylko nadzieję, ze to nie będzie znów 5 tygodni.
Brook ja mam poki co próbną parę torycznych- jeszcze tylko na 3 dni. Nie płaciłam za nią nic. A wczesniej gdzies juz pisałam ile mają kosztować. Ja mylę bardzo liczby, ale 6 sztuk miesięcznych 180zł zdaje się. Problem w tym że potrzebuję dwa różne opakowania.
jomic jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-28, 21:32   #1434
fiolka85
Wtajemniczenie

Cytat:
hmm to mnie zaciekawilas
myslalam ze produkuja

Oczywiście, że jest pełno różnych soczewek torycznych, ale każdy model ma inne parametry. Inny promień krzywizny, inna przepuszczalność tlenu, sztywność materiału, konstrukcja, sposób stabilizacji osi cylindra.
Dlatego nie ma pewności że soczewka innej firmy o takiej samej mocy zapewni tak samo dobre widzenie i komfort.
Stary 2009-12-28, 22:15   #1435
Brook
Zakorzenienie

rozumiem
dzieki za info

zalamala mnie tylko ta cena 180 nawet

a nie orientujecie sie czy osoby z astygmatyzmem kwalifikuja sie do korekcji laserowej oczu?

Stary 2009-12-29, 14:36   #1436
jomic
Zakorzenienie

Kończy się moja miesięczna przygoda z soczewkami. I choćbym chciala to raczej nia da rady nosić ich dłuzej. Może dzień albo dwa. Zastanawia mnie jak to mozliwe, ze niektórzy nie przestrzegają terminów i im nic nie przeszkadza. Moje wysychają, jak szybko nie włoze soczewki to normalnie po 30s się zwija, i dyskomfort zaraz po jest większy. Jakoś dłużej się ustawia na oku. Wystarczy że potrę oko i czuję że nie leży idealnie. Na początku tego nie było. Też macie takie objawy przeterminowania?

Edytowane przez jomic
Czas edycji: 2009-12-29 o 17:23
Stary 2009-12-29, 16:15   #1437
karola01
Raczkowanie

Niedawno spotkałam się z czyjąś opinią,że jednodniowe soczewki można nosić dłużej niż te długoterminowe, czyli powyżej 8 godz.
Co o tym sądzicie?

Ja noszę J&J jednodniowe i zawsze równe 8 godzin, ale muszę przyznać,że z wielkim smutkiem je ściągam,bo tak dobrze w nich widzę
karola01 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 16:55   #1438
magrat16
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez karola01 Pokaż wiadomość
Niedawno spotkałam się z czyjąś opinią,że jednodniowe soczewki można nosić dłużej niż te długoterminowe, czyli powyżej 8 godz.
Co o tym sądzicie?

Ja noszę J&J jednodniowe i zawsze równe 8 godzin, ale muszę przyznać,że z wielkim smutkiem je ściągam,bo tak dobrze w nich widzę
Ja noszę dłużej niż 8 godzin, przeważnie 14. Nie da się inaczej w moim przypadku, gdyż bardzo często od 7 rano do 20-21 nie ma mnie w domu. Po ośmiu godzinach widzę bez żadnych zmian, natomiast przy 11-12 godzinach słabiej.
Przeczytane w2016 35( 2015:70;2014:33; 2013: 61)

03.10.2015
magrat16 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2009-12-29, 17:18   #1439
Szotta
Zakorzenienie

A czy noszenie 3-miesięcznych soczewek dłużej niż 8h dziennie może w jakiś sposób być szkodliwe dla oka?

.
Stary 2009-12-29, 17:27   #1440
jomic
Zakorzenienie

Ja zakładałam rano i rzadko zdejmowałam zaraz po powrocie do domu (wracałam po ok 11godz od założenia). 12-14godzin w moim wypadku to norma. Pod koniec ważności widzę gorzej wieczorem, tzn częsciej zachodzą mi mgłą. I pozostaje ten odcisk na oku....
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości