|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2041 |
Raczkowanie
|
Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy
Ja od 10 miesięcy używam soczewek Pure Vision, są to soczewki do ciągłego noszenia. Muszę powiedzieć, że od razu poszłam na głęboką wodę- to moje pierwsze soczewki i w dodatku 'dzień - noc'. Ja kupuję soczewki w sklepie internetowym www.szkla.com . Niskie ceny, szybka wysyłka. Ja 6 sztuk, czyli na 3 miesiące płacę 80 zł. W sklepach optycznych słyszałam różne ceny, od 150 nawet do 220 zł. Duża różnica cenowa ; ). W szkła.com raz wysłali mi 7 sztuk soczewek, czyli może jest też możliwość kupowania na sztuki, ale nie jestem pewna.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2042 |
Nie depcze krokusów
|
peacefull - i jak się sprawują?
![]() |
#2043 |
Raczkowanie
|
Mi odpowiadają. O dziwo, oczy mniej mi się meczą niż w okularach. Jednak dwa razy zdarzyło mi się, że wypadła mi soczewka: rano, kiedy oczy i soczewki są suche, a ja się "drapałam" po powiekach. Jednak czasami warto dać oczkom odpocząć, chociaż zdarzały się miesiące, że cały czas w soczewkach. Ogólnie- polecam ; P.
|
![]() ![]() |
![]() |
#2044 |
Raczkowanie
|
ja też poszukuje sklepów gdzie sprzedaja<jeżeli wogóle sprzedają> soczewki kolorowe na sztuki.Jeszcze jakby były 1-dniowe to by było super.
![]() Kurcze zamówiłam ostatnio sobie soczewki 2-tyg i jescze nie dotarły-pewnie przez ten jakiś strajk poczty polskiej :/ mam nadzieje ze przyjdą całe i zdrowe hehe |
![]() ![]() |
![]() |
#2045 |
Nie depcze krokusów
|
Wiecie, ile wychodzą soczewki najtaniej? 15zł miesięcznie
![]() Brałam pod uwagę ceny z mojego ulubionego sklepu internetowego, najtańszy komplet to SofLens38 plus mało znany płyn ZeroSeven lub Horien. Nie jest to zestaw zalecany przez okulistów jako nowoczesny i najbezpieczniejszy, ale nic nas tak nie uchroni przed komplikacjami, jak rozsądne korzystanie z tego wynalazku oraz regularne, przynajmniej raz na pół roku wizyty. Lalaith - ile czasu może być otwarty Hylocomod? Właśnie kończą mi się AQuify i chciałabym wypróbować inne krople, a w internecie nie mogę znaleźć ulotki. EDIT: Już znalazłam na stronie producenta, 3 miesiące, super ![]()
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-06-08 o 17:41 |
![]() ![]() |
![]() |
#2046 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny wiecie moze co moze byc przyczyna bardzo przekrwionych oczu po sciagnieciu soczewek?
![]()
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2047 |
Nie depcze krokusów
|
Przyczyn może być dużo - od zwykłego zmęczenia, przez zbyt długie noszenie lub siedzenie przy komputerze, dużo mechanicznej manipulacji podczas zdejmowania, wysuszenie, zbyt agresywny płyn, do niedotlenienia oka, złego doboru lub początków stanu zapalnego.
Na początek polecam kropelki, jeśli będziesz tak mieć przez dłuższy czas i nic nie będzie pomagać, to wspomnij lekarzowi na najbliższej kontroli, aby popatrzył pod tym kątem. Zastanów się od jakiego czasu tak masz i czy za każdym razem, czy palisz, bierzesz hormony, próbowałaś zmieniać płyn lub soczewki itp.
![]() |
#2048 |
Zakorzenienie
|
Dziekuje Malla, a to że biore hormony może miec jakis wpływ?
' Nie obawiaj się, że góry są za wysokie, droga zbyt długa, kwiaty zwiędną, za blisko czyjeś oczy wpatrzone z nadzieją, a potem tylko z wyrzutem. Nie obawiaj się, abyś nie musiał żałować tego, że brakło ci odwagi. ' ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2049 |
Nie depcze krokusów
|
Cytat z porad specjalisty na stronie soczewkikontaktowe.pl:
"Pytanie: czy mogę nosić soczewki jeżeli używam tabletek antykoncepcyjnych? Odpowiedź: Stosowanie tabletek hormonalnych z reguły nie wpływa w znaczący sposób na adaptację oka do soczewki kontaktowej. Jednak należy pamiętać, iż tabletki hormonalne mogą mieć wpływ na ilość i skład wydzieliny łzowej. W związku z tym mogą pojawiać się pewne objawy, m. in. uczucie suchości w oczach oraz obecność osadów białkowych na powierzchni soczewek. W przypadku suchości należy soczewki dodatkowo nawilżać kroplami nawilżającymi oraz stosować płyn pielęgnacyjny o dobrych właściwościach nawilżających. W przypadku skłonności do powstawania osadów białkowych, należy stosować soczewki systematycznej wymiany, o krótkim okresie wymiany. Jednak ostateczną decyzję należy podjąć po badaniu i konsultacji z lekarzem okulistą aplikującym soczewki kontaktowe."
![]() |
#2050 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() ![]() A propos kropli do oczu - mialam juz Wam kiedys pisac o Homeoptic. Polecam tym, ktorzy potrzebuja kropli od wielkiego dzwonu (tak jak ja) lub tez w sytuacjach awaryjnych - bo opakowanie zawiera 10 malenkich pojemniczkow (minimsow ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2051 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
|
![]() ![]() |
![]() |
#2052 |
Raczkowanie
|
Trzeba bedzie zainwest
owac ![]()
#2053 |
Nie depcze krokusów
|
Ineso - dzięki za szczegóły i ulotkę
![]() Homeoptic: 10x 0,4ml - ok.14-15zł Artelac Uno: 30x 0,6ml - ok.20zł Eyeye hydraclair z wit.B5: 20x 0,35ml - ok.20-30zł
![]() |
#2054 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
W contempo koło Bagateli sprzedawali kolorowe pary jednodniowych chyba za 15zł, luknij sobie. Ale wiem że z kolorowymi o dużych mocach jest problem bo chyba do -5 sprzedają także się nie załapałam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2055 |
Zakorzenienie
|
A ja tych minimsów nie lubię, bo te pojemniczki trzeba zużyć od razu, a mi zazwyczaj wystarcza 1-2 krople do oka i co wtedy z resztą :/ To już wolę sobie kupić zwykłą sól fizjologiczną też w pojemniczkach, bo to co zostanie mogę zużyć do przemywania oczu.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2056 |
Nie depcze krokusów
|
O właśnie, w Contempo sprzedają na pewno na sztuki, skoczę pod Wandę, bo mam bliżej.
![]() |
#2057 |
Zakorzenienie
|
Witam
![]() Mam pytanie: gdzie w Warszawie mogę zrobic badanie pod kątem soczewek? Tzn. gdzie byliście i polecacie? Był ktoś może na Grójeckiej 70 w tym Opticonie?
#2058 | |
Matka Smoka
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2059 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A miała któraś z Was te krople? To jakaś nowość którą zamierzam wypróbować jak mi się moje skończą: http://www.ursapharm.pl/hylocare.html Malla mam wielką prośbę. Czy mogłabyś mi jeszcze raz podać namiary do tej dr Romaniszyn o której kiedyś pisałaś, bo jakoś nie mogę znaleźć a bardzo mi zależy. Adres przychodni, nr telefonu i czy wiesz jak długie są terminy i czy ona jest fajna? Poszłam się dziś zarejestrować do mojej okulistki, bo w czerwcu mam kontrolę, a babka w rejestracji mi mówi że najbliższy wolny termin mają na 28 września ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#2060 |
Nie depcze krokusów
|
Lalaith - Wysłałam na PW. Termin masakryczny... :/ Krople ciekawe, typowe nawilżacze.
![]() |
#2061 |
Rozeznanie
|
Jak długo można trzymać otwartą sól fizjologiczną? Tak maxymalnie?
I co myślicie o tych kroplach? http://www.szkla.com/140_blink-contacts-10-ml.html Jeszcze jedna kwestia mnie nurtuje. Czy to, jakich soczewek używamy ma wpływ na to, jakie powinno się dobrać do nich krople?
![]() |
#2062 |
Nie depcze krokusów
|
Blinki to tańszy odpowiednik AQuify (na szkla.com akurat w tej samej cenie) i tak samo działają, typowe nawilżacze, mogą być otwarte 6 lub 8 tygodni, nie pamiętam dokładnie. Rodzaj soczewek nie wpływa na stosowane krople, chyba że rozróżniamy soczewki miękkie od twardych. Główny składnik kropelek to hialuronian sodu.
![]() |
#2063 |
Rozeznanie
|
Czyli warto byłoby je zakupić?
![]()
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#2064 |
Nie depcze krokusów
|
Jasne, że warto. Jak każde inne. Plusem tych jest, że można stosować je na soczewki. Są to łagodne krople nawilżające, więc cudów nie można od nich wymagać, podrażnień nie wyleczą (od tego są krople mocniejsze, choćby Visine, na zmęczenie zwykły świetlik). Wszystkie nawilżające są w podobnej cenie, w aptece/sklepie ok.30zł, w sklepie internetowym ok.20zł. Mam AQuify, które są bardzo podobne i jestem zadowolona, bo po zakropleniu oczu na noc nie budzę się z suchymi oczami. Za tydzień mi się kończy ich ważność i zamierzam wypróbować Hylo-Comod.
![]() |
#2065 |
Rozeznanie
|
No w sumie właśnie czegoś takiego potrzebuję. Poradzę się jeszcze okulistki (jak się do niej dodzwonię, bo od 2 dni nie odbiera tel. i nawet nie mam jak się z nią umówić). Chociaż jak kupiłam jakieś sztuczne łzy, już nie pamiętam jakiej firmy były to krople, to powiedziała mi, że tam są same konserwanty. Więc teraz jestem trochę ostrożniejsza z kroplami. Tzn. nie kupię już pierwszych lepszych poleconych przez panią z apteki
![]() A powrócę jeszcze do mojego pytania: jak długo można maxymalnie mieć otwartą sól fizjologiczną?
![]() |
#2066 |
Nie depcze krokusów
|
Hmm, a co jest na ulotce? Ten roztwór bardzo szybko traci jałowość, nie ma żadnych konserwantów ani substancji bakterio- i grzybobójczych. Z tego co pamiętam z zajęć, gdy podawaliśmy jałowe zastrzyki myszom, sól mogła być przechowywana w lodówce góra przez 24 godziny, więc podawaliśmy z małych ampułek.
EDIT: Znalazłam w ulotce sterylnej, niekonserwowanej soli w postaci kropli do nosa dla dzieci - 24h. Sprzedają też sól z konserwantami, np. taką, którą można przechowywać dłużej.
Geralt solennie obiecał sobie nie turbować się. Edytowane przez Malla Czas edycji: 2008-06-10 o 23:54 |
![]() ![]() |
![]() |
#2067 |
Zakorzenienie
|
Ja próbowałam, to są zwykłe sztuczne zły, dobre ale bez jakiegoś wow, plusem jest niska cena.
A tu dokładny opis HYLO-COMOD, mojego zdecydowanego faworyta jeśli chodzi o krople: http://www.ursapharm.pl/hylocomod.html Zamierzam wypróbować jeszcze z tej serii maść, żel i krople HYLO-CARE, będę na bieżąco zdawać relacje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2068 |
Zakorzenienie
|
![]()
Założyłam nowy wątek: http://www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=258851
Wypowiedzcie się! Ah, co za kac ......................... ......................... ......................... ........... ;/ |
![]() ![]() |
![]() |
#2069 |
Nie depcze krokusów
|
Oprócz hialuronianu sodu, czyli standardowego składnika, HyloComod zawiera (jupiii, dzięki systemowi dozowania nie ma potrzeby dodawania konserwantów! Nie podrażnia i ma świetne opinie medyczne, np. tu) sorbitol, czyli alkohol cukrowy, wykorzystywany jako prosty i skuteczny wspomagacz nawilżania np. w płynie SoloCareAqua (razem w prowitaminą B5 tworzy opatentowany przez Cibę "Hydrolock" - sprytny wybieg, aby proste rozwiązanie ukryć pod nowoczesną nazwą, ach, ten marketing!).
Na amerykańskich forach o suchych oczach (np. tu) jednak wskazują na bufor w tych kroplach jako możliwą przyczynę wapnienia rogówki przy częstym używaniu (źródło - badania na pacjentach używających Hy-Com, ale nie wątpię, że sprawa dotyczy także innych kropli z hialuronianen, z których mogą odkładać się fosforany) ![]() W Blinkach tajemniczy składnik "Occupure" to po prostu konserwant, który ulatnia się po zakropleniu, podobnie jest w AQuify. Jego ulatnianie wspomaga ekspozycja na światło, dlatego kropli nie można trzymać w świetle, za to po zakropleniu oko należy otworzyć - wystarczy parę razy mrugnąć, aby kropla rozłożyła się na oku i konserwant zniknął. W Blinkach jest więcej hialuronianu, mogą być więc łagodniejsze (Blink 0,15%, AQuify 0,1%). Hialuronian nie tylko nawilża, ale też leczy drobne uszkodzenia, więc warto stosować czasem kropelki, nawet gdy nie ma się większych problemów (w takich przypadkach bardziej opłacalne są minimsy). Lalaith - oj, biedactwo ![]()
![]() |
#2070 |
Raczkowanie
|
ja również uzywam krople Blink,czy są dobre ??do końca nie jestem pewna ,kupuję z przyzwyczajenia właśnie myśle nad zmianą na inne ale niewiem na które ,bo te akurat kupuje u optyka .Nosze OPtX-y m-c , właśnie zastanawiam mam problem gdy rano zakładam soczewki i zakraplam kroplami jest fajne ok. do momentu jak patrze w monitor to bardzo nachodzą mi łzy taki efekt jak kroi sie cebule, tylko rano tak mam bo pózniej zdarza sie ale chwilowo. Moja okulistka powidziała że dobrze bo oko sie nawilza ,gorzej gdy jest suche. Mam pytanko do was czy któraś z was kupowała i używała płynu EYEYE cena 29 .90 360ml skład z dodatkiem wit B5 kusi do kupienia ,co wy na to ?? www soczewka.pl.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 02:26.