Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy - Strona 68 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-03, 12:50   #2011
mango55
Przyczajenie

Dot.: Soczewki kontaktowe - wątek zbiorczy

Dziewczyny, pomóżcie mi bo ja już zupełnie zgłupiałam:/ Ostatnio zniszczyły mi się okulary i musiałam natychmiast iść do okulisty. Powiedzmy, że przez przypadek padło na salon Fielmann. Zachciało mi się soczewek więc okulistka dobrała mi dwutygodniowe, bo podobno dla moich oczu będą lepsze. Od razu zostały zamówione w tym salonie, tylko kiedy usłyszałam cenę, to szczęka opadła mi do samej ziemi! Okazało się, że za 6 szt. Acuvue Advance muszę zapłacić 145zł:/ To są soczewki toryczne, bo niestety dodatkowo mam astygmatyzm... Powiedzcie mi, czy muszę używać zawsze soczewek z tej samej firmy?? A może mogłabym zamówić z jakiejś innej w necie albo w aptece, tak zeby wyszło taniej, bo nie stac mnie na to, żeby co 1,5 miesiąca kupować soczewki za 150zł. I czy przy ich zakupie mogłabym poprosić o miesięczne a nie dwutygodniowe?? Będę wam bardzo wdzięczna za odpowiedź.
Stary 2008-06-03, 12:53   #2012
mango55
Przyczajenie

Aha, i o co chodzi z tymi starterami?? Czy one są inne niż soczewki, które nosi się już później??
Stary 2008-06-03, 14:37   #2013
justina88
Raczkowanie

witam ja też MAM PYTANIE.Chodzi o soczewki 1-dniowe Acuvue 1 Day Moist.Kto z was już ich używał.Bo dotej pory nosze też z Johnsona tylko Oasis i chciałabym zmienić na 1 dniowe nei chce mi sie używac płynów itp.Można tak zmienic bez konsultacji z okulistą?Aha i ile ich tam jest w srodku ? słysząłam ze 30 ale par czy sztuk..bo jak sztuk to sie wogule nie opłaca na 15 dni za 80 zł. Odpiszcie ..dzięki z góry pozdrawiam
justina88 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 15:50   #2014
Koffee
Raczkowanie

Mango55, a dlaczego akurat dwutygodniowe mają być lepsze? Ja mam acuvue oasis, i płacę 100 PLN/6 sztuk, a mam dużą wadę, i też toryczne. Ponieważ mam zróżnicowanie wady, muszę kupować dwa pudełka od razu - i za 200 PLN mam soczewki na pół roku.
Koffee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 16:06   #2015
lalaith
Zakorzenienie

mango55 a nie mogłaś powiedzieć okuliście że Cię nie stać na tak drogie soczewki i poprosić o 1 parę na początek, a żeby przepisał Ci jakieś inne soczewki miesięczne albo kwartalne? Ja tak zrobiłam na mojej pierwszej wizycie i nie było problemu, przez pierwszy miesiąc nosiłam 2tygodniowe, a potem już kwartalne przepisane mi przez okulistkę!
Jak już je kupiłaś to ja bym je jednak nosiła 1 parę miesiąc a nie 2 tygodnie, bo one mają atest również na miesiąc, a jak Ci się skończą idź do okulisty i poproś o inne, tylko kupuj je już w internecie, a nie w salonie optycznym bo tam zdzierają potwornie! A jak nie chcesz iść do okulisty to kup sobie miesięczne soczewki tej samej firmy, w tym przypadku J&J o tych samych parametrach (promień krzywizny, średnica)

justina88 tam niestety jest tylko 30 sztuk, więc są drogie potwornie

Koffee Ty nosisz 2tygodniowe soczewki, nikt Ci o tym nie powiedział?
lalaith jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 16:18   #2016
Malla
Nie depcze krokusów

justina88 - 30 sztuk, przecież większość ludzi ma różne wady na prawym i lewym oku. Niestety, jednodniówki wychodzą drożej od miesięcznych, jeśli zamierza się używać częściej niż 2x w tygodniu. Para jednodniowych kosztuje ok.5zł. Miesięczne kosztują ok.90zł za 6 sztuk, czyli ok.30zł miesięcznie plus płyn ok.40zł na 3 miesiące, czyli dodatkowo ok.10zł miesięcznie. Łącznie co miesiąc wychodzi ok.40zł, czyli mniej więcej 8 par jednodniówek (2x w tygodniu). Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo ;] Podawałam zaokrąglone w różne strony ceny ze sklepów internetowych, bez kosztów przesyłki i kropli do oczu.

mango55 - pakiet startowy to po prostu zestaw, który w cenie badania oferują niektóre salony. Wychodzi bardzo tanio (70zł za wizytę, bezpłatne kontrole po określonym czasie i zestaw, o którym wspominałam), niektórzy mówią, że mogliby chodzić na badania ze starterami co miesiąc, bo im się opłaca Niestety, soczewki toryczne są drogie Johnsony najczęściej są używane w trybie miesięcznym lub 3-tygodniowym, bo faktycznie do wymiany co 2 tygodnie się nie opłacają. Ale to tylko po konsultacji z lekarzem i na własną odpowiedzialność. Niektórzy nie wytrzymują w nich dłużej, inni bez problemu.

Koffee - nie ma Oasys torycznych ani miesięcznych.

Lalaith - z uwodnieniem jest tak jak mówisz. Im większe, tym wyższy dyskomfort osób, które mają problem z filtrem łzowym. Wiele zależy od materiału soczewki, więc nie ma co porównywać Proclear do Soflens, bo to zbyt różne produkty. Proclear w ogóle są wyjątkowe, ich materiał przyciąga jony i zatrzymuje w środku, dlatego nie ma w nich raczej problemu z suchością mimo wysokiego uwodnienia Im wyższe uwodnienie hydrożeli, tym lepsza transmisja tlenu i miększa soczewka. W silikonowych nie ma to już znaczenia.

Co do amerykańskich atestów (o tym decyduje ministerstwo, a nie producent, stąd różnice):
-- Soflens Toric, w Polsce miesięczna, cytat ze strony producenta
http://www.bausch.com/en_US/consumer...s/sftoric.aspx
"After two weeks, throw your lenses away and start over with a fresh pair."
-- Optima, w Polsce 3-miesięczna, cytat z pierwszego znalezionego sklepu internetowego
http://www.visiondirect.com/la/produ...BUY-PLST-0-CAT
"REPLACEMENT SCHEDULE: Soflens 38 (Optima FW) is a 1-2 week lens."

Ze strony producenta już zniknęły szczegółowe informacje o Optimie (przy SofLens38 również nie piszą o terminie wymiany), dlatego drugi cytat jest ze sklepu internetowego. Myślę, że są to okresy zalecane=minimalne, w USA to lekarz decyduje o tym, kto ile czasu może nosić, po częstych kontrolach. Jak pisze B&L:
"Replacement schedules vary. Consult your eye care professional to determine which replacement schedule is right for you."
Stary 2008-06-03, 16:46   #2017
Koffee
Raczkowanie

Rrzeczywiście, zapomniałam, nie mam torycznych, bo mam słaby astygmatyzm... Ale że nie sa miesięczne, to jestem w szoku! Tak mi powiedziała kobieta w salonie, i nosze je miesiąc (acuvue oasys hydraclear plus). Nawet nie zdejmuję na noc - powinnam więc nosić tydzień

Ale widzę dobrze, i nie mam problemów z oczami...
Stary 2008-06-03, 17:15   #2018
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

Tak Soflensy to soczewki miękkie, jak wszystkie o których rozmawiamy na tym wątku.
Możesz je wypróbować, ale to kwestia indywidualna jak je zaakceptuje Twoje oko.
Dla mnie np Soflens38 (dawne Optimy) 3miesięczne są super, natomiast Soflens59 miesięczne okazały się porażką straszną. Wytrzymałam w nich tydzień i wylądowałam u okulisty ze strasznym podrażnieniem oczu (a moje oczy nie tak znowu łatwo podrażnić)

Wobec tego ciężko mi się odnieść do pytania czy coś Ci to da czy będą zawierać więcej wody, bo Soflens38 ma 38% wody czyli są małouwodnione, a Soflens59 59% czyli średnio, a te pierwsze się w moim przypadku sprawdziły a drugie absolutnie nie, choć pod względem ostrości widzenia były to chyba najlepsze soczewki jakie miałam, świetnie centrowały się na oku, ale straszliwie wysuszały! Spotkałam się z opinią że soczewki które zawierają więcej wody ściągają wodę dodatkowo z oka i wysuszają je, a małouwodnione tego nie czynią, ale co do tego też nie jestem przekonana odkąd noszę Procleary które mają 62% wody i jestem zadowolona. Może Malla coś na ten temat wie?
Czyli reasumując - oko oku nie równe, i u każdego te same soczewki mogą zachowywać się inaczej. Tak?

Cytat:
Napisane przez Malla
SophieNeveu - chodzi Ci o tę tabelkę? Vertex distance to odległość od szczytu rogówki do szkieł okularowych.
Nie, nie o tę tabelkę. Ale dosyć podobną. Tamta była ogromniasta, na 2 strony, taka turkusowa.

Powiedzcie mi, dlaczego soczewki toryczne są nawet kilka razy droższe niż zwykłe? To czysta dyskryminacja Zamiast uławić życie astygmatykom, tylko je komplikują ;/
Stary 2008-06-03, 17:24   #2019
Malla
Nie depcze krokusów

Czemu kilka razy? 140zł za 6 sztuk zamiast 80zł. Niestety, ich produkcja jest trudniejsza i związana z wyższymi kosztami. Soczewki w Polsce to luksus, może dlatego w USA mają krótsze terminy wymiany, bo ich stać na to? Bardziej denerwuje mnie dobór torycznych. Okulista powinien mieć próbną parę na stanie lub sprowadzić, a nie kazać kupować pacjentowi całego opakowania...

Koffee - też noszę Oasys miesiąc, ale byłam w związku z tym u lekarza. Urazów oka nie czuć, a gdy czuć, to już jest za późno. Nie zdejmujesz na noc przez 2 tygodnie?
Stary 2008-06-03, 18:36   #2020
justina88
Raczkowanie

Dzięki za odp.Po krótkim zastanowieniu pozostane przy swoich Oasiskach
Stary 2008-06-03, 18:43   #2021
dontknow
Zakorzenienie

GG do dontknow

Cytat:
Napisane przez lalaith Pokaż wiadomość

Przecież już Ci mówiłysmy że pierwsze soczewki musi Ci dobrać okulista i to on ma Ci powiedzieć jakie soczewki możesz nosić (gł chodzi tu o parametry oka, skąd my mamy wiedzieć jaki masz promień krzywizny i średnice, jaką moc, która ma być mniejsza niż w okularach?). Kiedy już się tego dowiesz i napiszesz nam, wtedy ew możemy Ci zaproponować jeszcze jakieś inne które możesz wypróbować.
Ja już Ci wysyłałam nawet linek do tanich i dobrych soczewek, ale i tak musisz iść najpierw do okulisty żeby Ci je zapisał!
dobrze, w takim razie zgłoszę się do was po wizycie u okulisty
a zresztą.. pogadam z moją okulistką i wyduszę z niej wszystkie potrzebne informacje. a że ona jest gadatliwa i kompetentna, to mam nadzieję, że dużo się dowiem.
dziękuję i na razie nie mam żadnych pytań xd

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2008-06-03, 18:52   #2022
Madziulek333
Raczkowanie

a ja chyba zwariuje -_-
byłam u okulisty, dobrał mi soczewki, itede .. ps. mam astygmatyzm. mówi mi że mam iść zamówić do recepcji, a ona mi pado, że 410 zł za 3 miesiące o_O. Myślałam że zawału dostane. Na allegro wychodzi 150 zł. Skąd oni te ceny biorą? chyba z nieba -_-
Ja sie załamie bo mama nie chce z allegro (mówi że mi później oko wypłynie) a za 410 zł to aż żal mi ją prosić bo to jest chore żeby tyle za soczewki skąpić .
Madziulek333 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-03, 19:11   #2023
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Malla Pokaż wiadomość
justina88 - 30 sztuk, przecież większość ludzi ma różne wady na prawym i lewym oku. Niestety, jednodniówki wychodzą drożej od miesięcznych, jeśli zamierza się używać częściej niż 2x w tygodniu. Para jednodniowych kosztuje ok.5zł. Miesięczne kosztują ok.90zł za 6 sztuk, czyli ok.30zł miesięcznie plus płyn ok.40zł na 3 miesiące, czyli dodatkowo ok.10zł miesięcznie. Łącznie co miesiąc wychodzi ok.40zł, czyli mniej więcej 8 par jednodniówek (2x w tygodniu). Mam nadzieję, że nie zamotałam za bardzo ;] Podawałam zaokrąglone w różne strony ceny ze sklepów internetowych, bez kosztów przesyłki i kropli do oczu.
Oj, troszke zawyżyłaś te ceny miesiecznych, bo 6 sztuk juz za okolo 50zl sie dostanie, a za 2 plyny Renu 355ml ja place 50zl i starczaja mi na pol roku. Chyba ze chodzi o najwyzsze cenki w internecie, albo o toryczne soczewki..

Cytat:
Lalaith - z uwodnieniem jest tak jak mówisz. Im większe, tym wyższy dyskomfort osób, które mają problem z filtrem łzowym. Wiele zależy od materiału soczewki, więc nie ma co porównywać Proclear do Soflens, bo to zbyt różne produkty. Proclear w ogóle są wyjątkowe, ich materiał przyciąga jony i zatrzymuje w środku, dlatego nie ma w nich raczej problemu z suchością mimo wysokiego uwodnienia Im wyższe uwodnienie hydrożeli, tym lepsza transmisja tlenu i miększa soczewka. W silikonowych nie ma to już znaczenia.
No to ja nie wiem, moze uzywanie 3 miesiecznych nisko uwodnionych bedzie dla moich oczu lepsze niz wysokouwodnionych miesiecznych?
Ostatnio nosze jedna 3 miesieczna i 1 miesieczna dla porownania i szczerze mówiąc nie czuje różnicy...
A różnica w cenie jest ogromna: 3 miesieczne 6 sztuk Soflens38 jest tansze niz 6 sztuk miesiecznych Proclear, a starcza na 9 miesiecy a nie na 3 czyli wychodzi 3 razy taniej
Sama juz nie wiem co robic..
A moze faktycznie nosic 3 miesieczne z miesiecznymi na zmiane..

Cytat:
Co do amerykańskich atestów (o tym decyduje ministerstwo, a nie producent, stąd różnice):
-- Soflens Toric, w Polsce miesięczna, cytat ze strony producenta
http://www.bausch.com/en_US/consumer...s/sftoric.aspx
"After two weeks, throw your lenses away and start over with a fresh pair."
-- Optima, w Polsce 3-miesięczna, cytat z pierwszego znalezionego sklepu internetowego
http://www.visiondirect.com/la/produ...BUY-PLST-0-CAT
"REPLACEMENT SCHEDULE: Soflens 38 (Optima FW) is a 1-2 week lens."

Ze strony producenta już zniknęły szczegółowe informacje o Optimie (przy SofLens38 również nie piszą o terminie wymiany), dlatego drugi cytat jest ze sklepu internetowego. Myślę, że są to okresy zalecane=minimalne, w USA to lekarz decyduje o tym, kto ile czasu może nosić, po częstych kontrolach. Jak pisze B&L:
"Replacement schedules vary. Consult your eye care professional to determine which replacement schedule is right for you."
A to szczerze mówiąc w ogóle mnie nie przekonuje :/

Cytat:
Napisane przez Madziulek333 Pokaż wiadomość
a ja chyba zwariuje -_-
byłam u okulisty, dobrał mi soczewki, itede .. ps. mam astygmatyzm. mówi mi że mam iść zamówić do recepcji, a ona mi pado, że 410 zł za 3 miesiące o_O. Myślałam że zawału dostane. Na allegro wychodzi 150 zł. Skąd oni te ceny biorą? chyba z nieba -_-
Ja sie załamie bo mama nie chce z allegro (mówi że mi później oko wypłynie) a za 410 zł to aż żal mi ją prosić bo to jest chore żeby tyle za soczewki skąpić .
A może poszperaj w sklepach internetowych, może mama da się przekonać a ceny są porównywalne jak na allegro.
Kurcze, ja od mojej mamy nigdy ani złotówki na soczewki nie wyciągłam, nawet nie przyszło mi do głowy żeby o to ją prosić, zaczęłam je nosić kiedy mnie samą było na to stać.
Stary 2008-06-03, 19:40   #2024
Madziulek333
Raczkowanie

lalaith moja mama płaci za soczewki, a ja zarabiam na wydatki (ciuchy, kosmetyki itede). Tak czy siak mam dopiero 16 lat nie zaczne nosić soczewek jak bede zarabiać bo do tamtego czasu oślepne
Stary 2008-06-03, 20:52   #2025
justina88
Raczkowanie

!!!!a w jakich sklepach internetowych kupujecie najczęsciej?ja znalazłąm jakis sklep:
http://www.lens-shop.pl tylko zastanawiam sie czy zamawiac wsumie jescze nie najgorsze tam ceny są kupowała tam któraś z Was juz moze ?Osatnio zamawiałam w larifari.pl ale teraz poszły ceny troche w góre.
Stary 2008-06-03, 20:55   #2026
justina88
Raczkowanie

Lalaith a gdzie można dostac 6 szt soczewek za 50 zł?bo ja na poczatku kupowąłam nieraz 1 pare za 40 zł,maskaraa
Stary 2008-06-03, 21:55   #2027
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Czemu kilka razy? 140zł za 6 sztuk zamiast 80zł. Niestety, ich produkcja jest trudniejsza i związana z wyższymi kosztami. Soczewki w Polsce to luksus, może dlatego w USA mają krótsze terminy wymiany, bo ich stać na to? Bardziej denerwuje mnie dobór torycznych. Okulista powinien mieć próbną parę na stanie lub sprowadzić, a nie kazać kupować pacjentowi całego opakowania...

Koffee - też noszę Oasys miesiąc, ale byłam w związku z tym u lekarza. Urazów oka nie czuć, a gdy czuć, to już jest za późno. Nie zdejmujesz na noc przez 2 tygodnie?

A no chyba że koszty produkcji. W sumie to one muszą być bardziej skomplikowane.

A koszt jest czasem nawet kilkakrotnie większy, bo weźmy np. (z lens-shop) Pure Vision - 6 szt. za 95,00. I Pure Vision Toric - 6 szt. za 185,00. Chyba nie powiesz, że ta różnica jest mała. Porównując do innych standardowych soczewek, np Softlens 59 - 6 szt. za 45,00 to już mamy koszt ponad 4 razy większy, a więc i kilkakrotnie większy. Heh, ciężkie jest życie astygmatyka
Stary 2008-06-03, 23:52   #2028
Malla
Nie depcze krokusów

SophieNeveu - Nie porównuj ceny silikonowych, wysokotlenoprzepuszczalny ch PV Toric, które można nosić cały miesiąc bez ściągania ze zwykłymi Soflensami, które są hydrożelowe i nawet drzemać w nich się nie zaleca. Wychodzi 2x więcej niż sferyczny odpowiednik i tego się trzymajmy. To i tak strasznie duża różnica

Madziulek333 - Kosmiczną cenę Ci policzyli, szok! Może masz z serii "individual", a nie zwykłe?

Lalaith - Patrzyłam na ceny tylko silikonowych (jako zdrowszych i docelowo mających zastąpić hydrożelowe) miesięcznych bez promocji, a np. sferyczne Optixy tyle właśnie kosztują w tanich sklepach internetowych (szkla.com, lensa.pl, twojeoko.pl). Podobnie jeśli chodzi o płyny, w promocji czy dwupaku na pewno jest taniej, nieraz mały płyn dodają do soczewek, tyle że nie zawsze tak się trafi, więc nie brałam tego pod uwagę. Dane dotyczące kilku modeli, z Allegro oraz paru tanich sklepów (takich, z których sama bym skorzystała) uśredniłam i zaokrągliłam. Jeśli nie przekonuje Cię informacja ze strony producenta lub zagranicznych sklepów, to zapytaj lekarza, nie będę szukać amerykańskich dokumentów prawnych w celu potwierdzenia pewnej informacji, nie nudzę się aż tak, w piątek wystawiam plakat na konferencji o mózgu i dłubię właśnie w Corelu, Wizaż jest miłym przerywnikiem.
Stary 2008-06-04, 07:44   #2029
Koffee
Raczkowanie

Cytat:
Malla - mi w zasadzie przy zakupie zalecili nosic miesiąc... W książeczce informacyjnej acuvue napisali o większym ryzyku wrzodziejącego zapalenia rogówki przy noszeniu w systemie przedłużonym, ale się raczej nie przejełam ^^ Początkowo oczywiście zdejmowałam soczewki na noc, ale potem odkryłam że soczewki wysuszają trochę oczy... A moje oczy zawsze strasznie łzawiły, więc przestałam soczewki zdejmować i teraz w końcu nie chodzę z takimi szklistymi oczami.
Stary 2008-06-04, 11:14   #2030
lalaith
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez justina88 Pokaż wiadomość
Lalaith a gdzie można dostac 6 szt soczewek za 50 zł?bo ja na poczatku kupowąłam nieraz 1 pare za 40 zł,maskaraa
przykłądowo:
http://www.lensa.pl/Soflens_Comfort_59_6szt_62.html

Cytat:
Lalaith - Patrzyłam na ceny tylko silikonowych (jako zdrowszych i docelowo mających zastąpić hydrożelowe) miesięcznych bez promocji, a np. sferyczne Optixy tyle właśnie kosztują w tanich sklepach internetowych (szkla.com, lensa.pl, twojeoko.pl). Podobnie jeśli chodzi o płyny, w promocji czy dwupaku na pewno jest taniej, nieraz mały płyn dodają do soczewek, tyle że nie zawsze tak się trafi, więc nie brałam tego pod uwagę. Dane dotyczące kilku modeli, z Allegro oraz paru tanich sklepów (takich, z których sama bym skorzystała) uśredniłam i zaokrągliłam. Jeśli nie przekonuje Cię informacja ze strony producenta lub zagranicznych sklepów, to zapytaj lekarza, nie będę szukać amerykańskich dokumentów prawnych w celu potwierdzenia pewnej informacji, nie nudzę się aż tak, w piątek wystawiam plakat na konferencji o mózgu i dłubię właśnie w Corelu, Wizaż jest miłym przerywnikiem.
No chyba że tak, ale zauważ że wiele osób, np ja nie toleruje silikonów i jakby nie daj Boże wycofali hydrożele musielibyśmy wrócić do okularów, a w moim przypadku = samobójstwo

Cytat:
Napisane przez Madziulek333 Pokaż wiadomość
lalaith moja mama płaci za soczewki, a ja zarabiam na wydatki (ciuchy, kosmetyki itede). Tak czy siak mam dopiero 16 lat nie zaczne nosić soczewek jak bede zarabiać bo do tamtego czasu oślepne
Ojej nie dramatyzuj, od okularów nikt jeszcze nie oślepł Ale jasne, jak ma to dobrze że daje, to była tylko taka mała dygresja..
Stary 2008-06-04, 12:59   #2031
Madziulek333
Raczkowanie

Malla no właśnie ale nie mam indywidulanych tylko soflens 66 no i przecież za zamówienie z zagranicy nie biorą po 70 zł za soczewke
Stary 2008-06-04, 15:56   #2032
Malla
Nie depcze krokusów

Lalaith - wiadomości: 666 :P
Zgadzam się całkowicie, nie podoba mi się polityka firm, idąca w kierunku jednego, wiodącego modelu, silikonowego i o jednych parametrach

Madziulek333 - szok, szok, szok...
Stary 2008-06-04, 21:17   #2033
lalaith
Zakorzenienie

Kurcze, to ja się cieszę że pomimo mojej strasznej ślepoty nie mam tego całego astygmatyzmu...
To by dopiero było.

A mam koleżankę którą soczewki tak potwornie podrażniły po jakiś 7 latach noszenia, że wylądowała w szpitalu i przez rok nie mogła w ogóle nosić soczewek, a i teraz może już tylko jedno dniowe.
No ale dziw nad dziwy przez ten rok jej oczy tak odpoczęły że znacznie zmniejszyła się jej wada wzroku, tak że teraz ma w obu oczach jedną wadę a miała różną, a astygmatyzmu prawie wcale już nie ma i nosi na oba oczy soczewki -6

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-05, 17:19   #2034
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
SophieNeveu - Nie porównuj ceny silikonowych, wysokotlenoprzepuszczalny ch PV Toric, które można nosić cały miesiąc bez ściągania ze zwykłymi Soflensami, które są hydrożelowe i nawet drzemać w nich się nie zaleca. Wychodzi 2x więcej niż sferyczny odpowiednik i tego się trzymajmy. To i tak strasznie duża różnica

Madziulek333 - Kosmiczną cenę Ci policzyli, szok! Może masz z serii "individual", a nie zwykłe?

Współczuję a co to za prezentacja tak dokładniej, jeśli można spytać?

Hah, przepraszam za moją gafkę. Nie wzięłam pod uwagę tej różnicy między soczewkami. Czyli ostatecznie silikonowe są lepsze od hydrożelowych?

A, mam do Was jeszcze jedno pytanie. Wszędzie w sklepach internetowych, soczewki są pakowanie przynajmniej po 6. A czy można kupić gdzieś poprostu 1 parę,(tz. 1 soczewkę,a w sumie 2) jeśli chciałabym np. wypróbować jakieś nowe?
Stary 2008-06-05, 18:44   #2035
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
A, mam do Was jeszcze jedno pytanie. Wszędzie w sklepach internetowych, soczewki są pakowanie przynajmniej po 6. A czy można kupić gdzieś poprostu 1 parę,(tz. 1 soczewkę,a w sumie 2) jeśli chciałabym np. wypróbować jakieś nowe?
Ja tak kupuję, bo ciagle szukam i lubię "przymierzać" nowe na allegro. Wybieram sprzedawcę z dużą ilością gwiazdek albo sklep
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-05, 23:33   #2036
SophieNeveu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Iwonalodz Pokaż wiadomość
Ja tak kupuję, bo ciagle szukam i lubię "przymierzać" nowe na allegro. Wybieram sprzedawcę z dużą ilością gwiazdek albo sklep
Kurczę, trochę nie mam zaufania do kupowania soczewek od kogoś na Allegro. Tak jakoś. Przeżywałam palpitacje serca, kiedy zamawiałam tam płytę. Zamawiając soczewki chyba bym nie spała po nocy. Ale w sumie od sklepu na Allegro bym kupiła. Muszę się rozejrzeć... <idzie na Allegro>
Stary 2008-06-06, 00:58   #2037
Iwonalodz
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez SophieNeveu Pokaż wiadomość
Kurczę, trochę nie mam zaufania do kupowania soczewek od kogoś na Allegro. Tak jakoś. Przeżywałam palpitacje serca, kiedy zamawiałam tam płytę. Zamawiając soczewki chyba bym nie spała po nocy. Ale w sumie od sklepu na Allegro bym kupiła. Muszę się rozejrzeć... <idzie na Allegro>
Spróbuj jeśli ktoś spzredaje tylko soczewki i na dodatek jest SS to strachu być nie powinno, bo jemu też zależy. Zreszta bardzo dużo soczewek sprzedają po prostu sklepy
Iwonalodz jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-06-06, 15:26   #2038
lalaith
Zakorzenienie

Mnóstwo sklepów internetowych sprzedaje soczewki na sztuki.
Stary 2008-06-06, 16:17   #2039
Malla
Nie depcze krokusów

SophieNeveu - jedna para z Allegro Cię nie zabije, a przynajmniej będziesz wiedzieć, na czym stoisz Ostatnio na www.twojesoczewki.pl kupiłam parę Ac.Advance8,3 i razem z przesyłką 7zł wyszło mi i tak parę złotych taniej niż w salonie. Jest jeszcze www.soczewki.net.pl, wyprzedaż na www.szkla.com (sprytny wybieg, nie sprzedawać na sztuki, tylko zrobić wyprzedaż, jest to zgodne z prawem) itp. Poluję na kolorowe na sztuki, najlepiej jednodniowe - jakbyście takie przyczaiły, dajcie znać.

Cytat:
Napisane przez www.sklep-soczewki.pl
Mając na uwadze kwestie zdrowotne, prawo ogranicza sprzedaż soczewek na sztuki.
W rozumieniu prawa unijnego i polskiego soczewki kontaktowe są wyrobem medycznym klasy IIA i IIB, ze względu na fakt pozostawania w kontakcie z ludzką tkanką.
Jako wyroby medyczne podlegają one przepisom Ustawy z dnia 20 kwietnia 2004 r. o Wyrobach Medycznych ( Dz. U. Nr 93, poz. 896 ). Ponadto Ciba Vision otrzymała wyjaśnienie zapisów ustawy od Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych, zawarte w piśmie WM/KW4234/04 z dnia 07.07.2004 r. Urząd stwierdza w nim, że zarówno otwieranie opakowań zbiorczych produktów, jak i ich sprzedaż na sztuki, stanowi naruszenie prawa w świetle art. 4 ustęp 1 wymienionej Ustawy o Wyrobach Medycznych.

Pacjenci kupujący soczewki na sztuki, zwykle noszą je od kilku dni do kilku tygodni dłużej niż zaleca producent, a to może stanowić zagrożenie dla ich zdrowia. Jest to związane z ilością i wiekiem osadów białkowych, wysychaniem soczewek i ewentualnymi zmianami materiałowymi. Zbyt długie używanie tej samej pary soczewek może doprowadzić do pojawnienia się alergii, stanów zapalnych czy też zmian w fizjologii oka. Efektem tego mogą być schorzenia okulistyczne i konieczność rezygnacji z soczewek kontaktowych.
Drugi akapit jest trochę naciągany. Przecież większość osób kupuje jedną parę, gdy nie ma akurat kasy na całe opakowanie, które w necie przecież wychodzi taniej niż kupowanie na sztuki w salonie, ludzie są tego świadomi. Poza tym gdy chce się zmienić model, nie ma sensu brać kota w worku. Tu akurat można uargumentować, że "to lekarz powinien udostępnić zgodnie z prawem próbną parę i zbadać jej położenie na oku" i byłoby ok, gdyby to się sprawdzało - często lekarze każą kupować całe opakowanie, zwłaszcza w przypadku torycznych, które są droższe i można wyrzucić kasę w błoto...
Stary 2008-06-06, 18:18   #2040
SophieNeveu
Rozeznanie

Dziękuję Wam. Jesteście wspaniałe

Chrzanić te przepisy, i tak kupię jedną parę muszę tylko przedyskutować to z moją okulistką, i wspólnie coś wybierzemy. Chyba pójdę w następnym tygodniu, jak skończę z całym młynem sprawdzianów w szkole (czyt. w środę pewnie). A do tego czasu muszę wkuć wszystkie metale bloku d na chemię (mam taki sprawdzian praktyczny) no i gady, ptaki i ssaki na biologię. Ale dam radę. W końcu będę się uczyć o czymś, co mnie interesuje (jestem na biol-chemie)

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości