|
Notka |
|
Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
Narzędzia |
![]() |
#2341 |
Przyczajenie
|
Dot.: Kolorowe soczewki kontaktowe
[QUOTE=mila1122;13392311]jaka masz krzywizne ?
![]() 8,3 - i widzę że nie mam za bardzo w czym wybierać, jestem skazana na J&J ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2342 |
Raczkowanie
|
B&L Natural Colors maja do wyboru krzywiznę 8,4 i 8,7. Więc tamte tez byś pewnie mogła, ale sporo osób twierdzi, że je wycofują.
![]() |
#2343 |
Przyczajenie
|
Właśnie przeglądałam Twój blog i zamieszczone specyfikacje soczewek. Wczoraj zwróciłam na nie uwagę. Podobają mi się bo mają tą obwódkę. I myślę, że 8,4 też by było OK. Ale ja zawsze z nową firmą chodzę do okulisty do sprawdzenia. Jak wyglądają cenowo te B&L i gdzie najlepiej je zamawiać?
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2344 |
Raczkowanie
|
Cenowo niezbyt dobrze, bo prawie nigdzie ich nie ma. Lensa.pl to jeden z niewielu sklepów, albo i jedyny w polsce, który sprzedaje wszystkie kolory. Teraz zamówiłam od nich i termin realizacji to 14 dni roboczych, więc jest całkiem zniechęcający.
Pozatym nie wiem ile ten sklep jest wart. Dam znać jak zrealizują zamówienie.
![]() |
#2345 |
Przyczajenie
|
No to czekam na opinię i fotki
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2346 |
Raczkowanie
|
Tzn ja zamawiam inne. A fotek kilka jest na tym forum. Opinie, będą różne w zależności od tego jakie kto ma oko. Mi np. prawie nigdy nie jest sucho w oko, jakiekolwiek założę i nawet jak siedzę długo przed monitorem. Także najlepiej jest samemu sprawdzić.
A co do bloga to nigdy nie mam czasu go dokończyć. Zawsze coś mi wypadnie.
![]() |
#2347 |
Raczkowanie
|
A ja dzisiaj przezlam szok. Z racji tego, iz te moje freshlooki wygladaja nie tak niebiesko jak bym chciala, postanowilam juz ich nie kupowac, o czym chyba nie wiedzial moj TŻ.... bo kupil mi nastepna paczke na urodziny ! Ten to ma pomyslunek... :/ tak wiec, nie chce zadna z was sie podkusic na piekne szare soczeweczki
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2348 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny ja dodaje zdjęcia w moich brązowych coopervision. Pierwsze zdjęcie w soczewkach, drugie bez. Prosze o ocene
![]()
![]() |
#2349 |
Raczkowanie
|
Pysiulka86- Ni eiwem czemu, ale mi sie jakos nie widzi ta czarna obwodka, jakby byla slabiej zaznaczona bylaby lepsza. ale ogolnie soczewka ladnie wyglada na oku, chociaz moim zdaniem twoje oczy sa ladniejsze
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2350 |
Zadomowienie
|
Dla mnie są całkiem wygodne, wczesniej miałam Big Eyesy i nosiło się je gorzej. Ogolnie z zakupu jestem zadowolona (chyba)
![]()
![]() |
#2351 |
Zakorzenienie
|
Właśnie założyłam moje nowe Freshlooki violet. Kolor niesamowicie mi się podoba, ale komfort
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2352 |
Zadomowienie
|
Super efekt, kolorek naprawde prześliczny
![]()
![]() |
#2353 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2354 |
Raczkowanie
|
Ja mam tak w colorsach na początku, po dłuższym noszeniu przechodzi.
![]() |
#2355 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2356 |
Raczkowanie
|
Dostałam swoje fl sterling gray. Kolor wcale nie jest szary, jakis taki niebiesko zielony, prawie identyczny jak mój naturalny. Obwódki nie rzucają się w oczy a dodają oku uroku.
Ale jest problem, mam zaburzone pole widzenia. Kolor nachodzi na zrennice, co prawda w colorsach pierwszego dnia noszenia tez tak mialam, pozniej sie normowało. Ale tu jest jakby mocniej. Dodam później zdjęcia jak zrobię makeup ![]() Wybaczyć mi niestaranność spieszyłam się :P
http://kolorowesoczewki.flog.pl/ Edytowane przez Mexara Czas edycji: 2009-07-27 o 17:15 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2357 |
Raczkowanie
|
mexara-kurcze, zazdroszcze efektu. na moich brazowtch byl nieciekawy. co do pola widzenia to tez tak mialam.. chyba te fl tak maja... nie wiem.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2358 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() Nie wiem czy to kwestia pecha ale ogólnie prawa soczewka miała chyba wadę fabryczną(w samym środku soczewki była taka malusieńka skaza, która powodowała zamglenie obrazu i lekki dyskomfort)z początku myślałam, że może to moja wina, źle założyłam soczewkę bądź jakiś brudek do niej przylgnął ale po porządnym wymoczeniu i delikatnym przetarciu nie było poprawy!! A w feralny weekend lewa soczewka ukruszyła mi się w oku!!!!!! ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Jak ściągnęłam soczewki z oka i położyłam je na biurku to momentalnie stwardniały ![]() ![]() ![]() Owe soczewki zamawiałam poprzez szkla.com(nic z nich nie zostało więc reklamacja nie wchodzi w rachubę) teraz poprzez optyka zamówiłam sobie freshlooki colorblends bo jestem strasznie ciekawa jak będą się sprawowały!!!! Po opisaniu całej sytuacji optykowi, ten zdziwił się i powiedział,że nigdy nie słyszał o tym, żeby soczewka ukruszyła się w oku!!?? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2359 |
Przyczajenie
|
Drogie Panie.
Mam drobny problem i oczekuje od Was rzetelnej pomocy. W sklepie internetowym gdzie kupuje moja dziewczyna znalazłem tu-> soczewki kolorowe i chciałbym jej kupić któreś w prezencie. Wiem, że ma -3,50 wadę dla obu oczu. Na co dzień nosi zwykłe soczewki chyba AIR Optics, ale wspominała coś kiedyś, że podobają się jej soczewki kolorowe. Niestety ja nie mam o tym zielonego pojęcia i dlatego proszę Was o pomoc. Chciałbym wiedzieć co Wy nosicie i z ręką na sercu polecacie w tej sytuacji tak, żeby była zadowolona na pierwszy raz? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2360 |
Zakorzenienie
|
wstretnamalpa - faktycznie jakiś szok z tą soczewką. Możliwe, że były po terminie, bo jak to inaczej wytłumaczyć. Kiedyś zrobiłam eksperyment i stare soczewki zostawiłam na wierzchu - stwardniały dopiero pod wieczór.
Co do freshlookow, ktore mam teraz, juz faktycznie jakos ten dyskomfort zniknął, ale mam maleńkie zastrzeżenie do nich - w porównaniu do innych, te mają straszną tendencję do sklejania się, są wiotkie, mięciutkie. Zwykle miałam twardsze soczewki i nie sklejały się, dlatego teraz to trochę mnie irytuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2361 |
Raczkowanie
|
Z datą na opakowaniu wszystko było ok ( no chyba, że ją przebijają jakoś na prawidłową) i również zauważyłam , że te freshlooki sa bardzo wiotkie!!??Soczewka powinna byc plastyczna ale one dosłownie rozlewają się na dłoni!! Zamiast sterczeć na palcu, wtapiają się w niego ,są tak jakby wklęsłe!!??
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2362 |
Raczkowanie
|
U mnie się unormowało, jest już dobrze. Całkiem wygodnie jak na tak długą przerwę w noszeniu.
wstretnamalpa- Też myślę, że to data ważności. Mi się też zdarzało, że soczewka się ukruszyła, głównie na skutek tarcia oka. Ale jak zostawię je dłuższą chwilę to nie wysychają. A wiotkie są, taki materiał. Są różne materiały, różny procent materiału i wody w soczewce. Dlatego jedne są miękkie, a drugie trochę bardziej trzymają kształt. Mi jest wygodniej jak są właśnie takie. Adrian86- A nie wiesz chociaż jaki kolor by chciała, bądź jaki by jej pasował. Możemy polecić coś jak będziemy znać konkretnie parametry tj. średnica i krzywizna + naturalny kolor oczu, karnację, kolor włosów, no i pożądany efekt. Bardzo ciężko jest powiedzieć coś w ciemno, dla każdego co innego. Z resztą soczewki kolorowe powinny być osobno konsultowane z lekarzem. Powinien dla takich oddzielnie ustalić parametry.
http://kolorowesoczewki.flog.pl/ Edytowane przez Mexara Czas edycji: 2009-07-28 o 13:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2363 |
Raczkowanie
|
Trochę może poza tematem kolorowych, ale chciałam zapytać co to za wynalazek ten płyn do soczewek z rossmana. Kosztuje jakoś około 20 zł za opakowanie za jakie normalnie płaci się koło 40. W związku z tym, że mam uszczuplony budżet i wybieram się na Woodstock chciałabym zaoszczędzić. Tylko czy to nie jakiś kwas solny
![]() Używał ktoś może tego płynu?
![]() |
#2364 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2365 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2366 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Może chcieć zmienić na zieleń, fiolet, może nawet brąz... wtedy cała gama do wyboru. Soczewki, które nosi mają dość pospolite parametry. Zwłaszcza krzywizna, większość soczewek można dostać z taką samą albo podobną. Tylko problem w tym, ze optyk dla soczewek kolorowych może wymyślić zupełnie inne parametry. Ja, ale nie należy brać mnie za przykład, sama sobie dobrałam kolorowe, nie zwracając uwagi na wyznaczone przez lekarza parametry i czuję się w porządku. Pomimo, że na bezbarwnych wyznaczył mi inne. Ale można sobie narobić problemu. Zbyt duży ucisk, albo pływanie po oku, zaburzenie pola widzenia. Nie wiem czy soczewki to w tym przypadku dobry pomysł na prezent. A jeśli już to chociaż prezent "nieniespodziankę". Tak, żeby sama ustaliła co jej się podoba. rapunzel8- dzięki, zaryzykowałam ;]
![]() |
![]() |
#2367 |
Przyczajenie
|
Hey Dziewczynki
![]() Mam pytanie,bardzo Was proszę,odpowiedzcie^^ Tak się właśnie zastanawiałam,bo nie miałam jeszcze szczerze mówiąc doczynienia z kolorowymi soczewkami,czy to jest tak,że jeśli kupujesz soczewki na miesiąc,to czy ja mogę je nosić na przykład 2x w tygodniu i tak sobie każdy dzień odliczać,kiedy je mam na sobie od tych 30 dni,czy to jest tak,że otwieram te soczewki i od tego dnia bez względu na to czy je zakładam,czy też nie dni lecą i za miesiąc są bezużyteczne?? Z góry wielkie dzięki za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2368 |
Przyczajenie
|
Mój okulista poinformował mnie, że jeżeli otworzę nowe, fabrycznie zapakowane soczewki np. 1 kwietnia - to 1 maja już się z nimi żegnam, bez względu czy ponosiłam je sobie ciągle przez 30 dni, czy tylko założyłam 1 raz na 1 godzinkę. Liczy się data otwarcia, a nie dni faktycznego noszenia.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2369 |
Wtajemniczenie
|
tak jak decorum, slyszalam dokladnie to samo. liczy sie data otwarcia opakowania.
co do wczesniejszego pytania o plyn z rossmana to znajomi go kupili na probe i ciesza sie ze wzieli tylko to male opakowanie. oboje nosza soczewki dlugo (ona ok 5-6 lat, on ok 15) i narzekaja na szybsze wysychanie soczewek. a zajrzalam do watku, zeby podzielic sie opinia o soczewkach ktore ostatnio mialam nieszczescie zakupić. chodzi o Freshlook Radiance zdecydowalam sie na kolor Autumn przy piwnych, dosc jasnych naturalnych teczowkach. co do samego koloru to nie mam wiekszych zastrzezen. sooczewki nadaja zlotawy polysk, do tego ciemna obwódka - kotrast miedzy piwna teczówka, a źrenica i czarna obwodka jest wiekszy, oko jest bardziej wyraziste, przy czym kolor nie jest drastycznie zmieniony. za to komfort noszenia - tragedia. zalozylam je w sobote, dzis dzieki bogu piatek i to byl pierwszy dzien w ktorym w tych soczewkach moglam w miare normalnie funkcjonowac (a i tak do 100% komfortu jaki mam w jj acuvue oasys duzo brakowalo) pierwszy dzien to byla masakra. caly czas czulam te soczewki, do tego widzenie lekko za mgla (jak to bywa przy nowych kolorowych), przy tarciu powieki soczewka zeslizgnela sie z oka i zwinieta wlazła pod gorna powieke. dobrze ze nie boje sie grzebac w oku bo wyjac ja bylo nielatwo. po 2 godzinach to samo stalo sie z drugim okiem. po kilku godzinach "przyzwyczajania sie" zwatpilam i zalozylam okulary. na drugi dzien to samo. oko meczylo mi sie strasznie, ale lepiej bylo na dworze, zwlaszcza jak patrzylam w dal. potem stwierdzilam ze moze to wina nowego plynu (akurat z nowym opakowaniem soczewek pierwszy raz uzylam plynu ReNu Multiplus - wczesniej uzywalam see l'eau Synergie firmy mono vision). stwierdzilam wiec ze wroce do starego plynu. niestety nic to nie zmienilo, w poniedzialek od razu po powrocie z pracy sciaagnelam soczewki i chodzilam w okularach. wtorek bez zmian, w srode zrobilam sobie przerwe. w czwartek bylo juz prawie dobrze, tylko oczy mi wysychaja tak, ze musze zakrapiac 3-4 razy dziennie (przy zwyklych soczewskach przy zlym dniu zakrapiam raz albo wcale). daje im czas do niedzieli. jesli nie zaczne w nich normalnie funkcjonowac to dam sobie spokoj i odzaluje to 130 zł (kupowalam w sklepie internetowym i musialam wziac po calym opakowaniu na oko, bo mam rozne wady). tydzien to i tak za dlugo na meczenie oczu. ostatnia rzecz to rozroznienie prawej i lewej strony soczewki. w j&j przestalam patrzec na znaczniki bo po ksztalcie od razu bylo widac. a tu rozroznic jest bardzo ciezko. (zalaczam fotke) postaram sie pozniej zrobic zdjecia bez i z soczewkami, jesli ktos jest ciekawy efektu. <edit. juz wrzucone: 1 oko bez soczewki, 2,3 z soczewka, 4 efekt wg producenta, soczewka na prawej i lewej stronie, soczewka w pudełku) no i jeszcze jedno. jesli ktoras z was miala kiedys te soczewki i dobrze sie w nich czula i jest zainteresowana odkupieniem to bardzo chetnie odsprzedam druga - nieuzywana pare, moc -0,5 i -1.
Edytowane przez anka.d Czas edycji: 2009-07-31 o 23:25 Powód: wrzucenie zdjec |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#2370 | |
Przyczajenie
|
Cytat:
P.S. Mam nadzieję Kochanie, że nie czytasz tego forum? Ale jeżeli tak to już odpisz czy tak Ci będzie pasowało? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:42.