![]() |
#3721 | |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
Ja mam plamienia 8 miesiąc i jednak usuwam wkładkę. Mirena u mnie kosztuje 700-800zł. Może zaryzykuję i ją zalożę, chociaż moja dr mi ją odradza. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3722 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, plamienie trwa już u mnie ponad tydzień!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3723 |
Zadomowienie
|
Dostalam wczoraj okres, dzis mam potop :/ Kupilam Hemorigen, mam nadzieje, ze pomoze. Czy obfitosc krwawienia miesiecznego powinna sie zmniejszyc z czasem posiadania spirali(pisze o miedziankach)?
#3724 |
Zakorzenienie
|
rhemorigen najlepiej brac od polowy cyklu , ja mam zawsze masakre spirale mam juz 4 lata
Panna Żelazny Zad ![]() wizażuję sobie https://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=343695 ZAPRASZAM https://wizaz.pl/Mikroreklama jestem zbyt za✂✂✂ista żeby ociekac za✂✂✂istością, to za✂✂✂istość ocieka mną ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3725 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-27 o 15:46 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3726 |
Wtajemniczenie
|
przez te 4 lata ciągle masz obfite@?
#3727 |
Zadomowienie
|
Dzis 4ty dzien okresu, dosyc skapy, mam nadzieje, ze to koncowka, moj "zwykly" okres trwal 3 dni(nie liczac plamien dzien po, przy ktorych wystarczaly wkladki).
Podsumowujac 2 dnia mialam potok, najchetniej postalabym caly dzien pod prysznicem. Do tego wiecej skrzepow niz zwykle. Bol podbrzusza taki sam jak zwykle(na szczescie). Podsumowujac po raz 2 ![]()
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-10-28 o 15:36 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i Wyprzedaże
![]() |
#3728 |
Rozeznanie
|
witam ponownie, to ja, ten pechowy procent użytkowniczek spirali. Nie wiem czy chcę was tym ostrzec przed zakładaniem spirali czy co, ale napiszę co się ze mną dzieje.
Otóż wydaje mi się że moja historia spiralowo-zapaleniowa macicy się jeszcze nie skończyła. Cykle są bardzo nieregularne i dłuższe niż zwykle (dziś 31 dzień a ja nic). Krwi nie ma, a bóle są. Także kilka dni temu były, także przed poprzednim okresem itp. Są to bóle typowe "jak przy okresie" (mimo że krwawienie się jeszcze nie zaczęło) oraz.... tak, te piekielne skurczobóle promieniujące głównie na miednicę (kiedy mój facet dziwi się, że boli mnie macica a ja sobie miednicę i tyłek masuję). W ogóle jak już mam okres to jest on o wiele boleśniejszy niż przed spiralą (przed spiralą bolało tylko jeden dzień, więc 1-2 tabletki załatwiały sprawę; obecnie 3 dni na tabletkach to norma). Aha, no i dziś miałam plamienie, dosłownie tyle co kot napłakał ale NIGDY wcześniej mi się to nie zdarzyło. Czuję się tak jakbym dalej miała to miedziane cholerstwo w sobie!!! Mało jest w życiu rzeczy których tak żałuję jak wstawienie spirali ![]() ![]() Nie wiem czy to na pewno związane ze spiralą, ale te bóle są niemal takie same jak przy spirali/zapaleniu macicy! Zresztą co, magiczny przypadek że takie cyrki dzieją się po tej całej historii?... jestem załamana ![]() Nie wiem, niedoleczyli mnie tym antybiotykiem czy co??? Boleć już chyba nic nie powinno. Miałma kontrolę po kuracji antybiotykowej i ginekolożka stwierdziła, że macica wygląda już ok. W przyszłym tygodniu mam ginekologa... |
![]() ![]() |
![]() |
#3729 |
Zadomowienie
|
Przykro mi, ze spotkalo Cie cos takiego
![]()
#3730 |
Rozeznanie
|
kiedy dostałam zapalenia to do końca nie wiem, w kwietniu spiralę wkładałam, w lipcu wyjmowałam. Ja tam sądzę że mogłam dostać już przy zakładaniu, niby wszystko sterylne ale przecież ryzyko zawsze jest, ale lekarze się oczywiście bronią twierdząc że to od razu bym miała gwałtowne objawy i gorączkę itp. no cóż, gorączki nie miałam w ogóle, nawet w lipcu, a jednak zdiagnozowano mi zapalenie mimo to. a co do objawów to od razu z tą spiralą były cyrki. więc nie zdziwiłabym się, gdyby już przy zakładaniu coś "wlazło"?
zrobiłam test ciążowy bo to plamienie mi się nie podobało (mimo, że dziś już pojawiło się troszeczkę krwi) - naczytałam się że przy ciaży można mieć plamienia zamiast okresu - oczywiście negatywny, no i czekam teraz aż zadziała tabletka przeciwbólowa bo mnie aż skręca ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3731 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Edit. Juz po wizycie, wszystko lezy jak powinno ![]()
Edytowane przez curry Czas edycji: 2011-11-10 o 10:18 |
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3732 |
Przyczajenie
|
Witam!Mam dwoje dużych dzieci i nie planowałam trzeciego!!!! Mam wkładkę od 1,5 roku, wydałam na nią sporo: koszy wkładki+założenie i 4 wizyty w gabinecie z usg... Pieniądze nie małe ale byłam zadowolona, aż do tego sierpnia, gdyż obecnie jestem w 17 tygodniu ciąży, wkładki nie można już wyciągnąć i muszę czekać i martwić się codziennie czy nie poronię i jak zakończy się ciąża - teraz bardzo się martwię bo bardzo chcę już tego dziecka. Szczerze nie polecam, ja chodziłam na wizyty kontrolne ostatnio byłam tydzień przed miesiączką( w lipcu) i wkładka była na miejscu. Jestem po prostu tą jedna na 1000, ale z tego co wiem (teraz) to zdarza się wielu kobietą!
- |
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, u mnie wszystko szczęśliwie się skończyło. Byłam u lekarza i dostałam leki, od tygodnia już nie plamię, ginekolog powiedział, że spirala jest na swoim miejscu, więc wszystko ok
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
szczególnie interesujące jest to ze względu na niewielki odsetek jaki stosuje spiralę. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
Raczkowanie
|
Ja mam traumę ciążową co miesiąc, mimo że spiralkę mam już prawie 2 lata i nie zawiodła. Czytałam kilka wypowiedzi kobiet, które zaszły w ciążę ze spiralą i normalnie fazuję jak tylko w 28 dniu cyklu nie boli mnie brzuch ;-)
#3736 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny czy kazdy ginekolog zalozy spiralę ? I jaki jest koszt ?
#3737 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
polecam ![]() nie kazdy założy ,koszt od 100 za spiralę miedziana i zalozenie refunduje nfz po spiralę za 1 tys z założeniem prywatnie. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3738 |
Zakorzenienie
|
Dzieki za odpowiedz
![]()
#3739 |
Przyczajenie
|
![]()
Witam
Przeczytalam caly watek...w ratach mozna powiedziec, ale i kilka innych na temat spirali....super ze sa takie miejsca bo przynajmniej szczerze mozna sie dowiedziec o mozliwych komplikacjach... Jestem obecnie na tabletkach...dosc dlugo...razem jakies 7 lat w tym trzy lata temu odstawilam na rok, a potem zaczelam znowu i tak juz dwa lata... Okres bez tabletek byl cudowny...zrzucilam 9 kilo...cera nie byla taka zla...no i libido ;-) nic dodac nic ujac...no ale wrocilam...i teraz przyszedl czas ze znow sie zastanawiam nad porzuceniem, jakby nie bylo swinstwa....bo choc biore to skutki uboczne sa... czasami mam ochote zabic tz...pochlaniam jedzenie przed @....itp... Mieszkam w UK i lekarz po kolejnej zmianie tabletek wspomnial o wkladce na co ja oburzona calkowicie!!! Powiedzialam ze absolutnie...ale nie bylabym soba...wlazlam na neta io zaczelam czytac.... no i okazalo sie ze mialam przedawnione informacje ...bo nie trzeba rodzic...a takie bylo moje przekonanie... I tu mam kilka pytan szczegolnie do tych ktorzy mieszkaja w UK... Jakie macie wkladniki? Hormonalna czy miedzianka? Jak to wyglada z badaniami, bo tu niestety, a moze i stety wszystko jest troche uproszczone...cytologia u lekarza domowego...krew tez...wszystko robi polozna...jakos mi to jeszcze nie przeszkadzalo... Czy wszystko odbywa sie w ten sam dzien? Czy jest to badanie sprawdzajace miesiac przed zalozeniem? Mam wizyte zamowiona na czwartek i chcialabym sie psychicznie przygotowac... dzieki kochane za wszystkie odpowiedzi...buziaki |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#3740 |
Zadomowienie
|
Czasami warto wczesniej sie doinformowac, niz oburzac
![]()
#3741 |
Rozeznanie
|
więc wczoraj byłam u lekarki która przebadała mnie, stwierdziła że mnie macica boli bo mam tyłozgięcie (pierwsza która to zauważyła
![]() A jak powiedziałam że mi "żadna antykoncepcja nie pasuje" to przerwała "nie możesz mówić, że nic nie pasuje, jak wszystkiego nie spróbowałaś: jest jeszcze SPIRALA HORMONALNA, implant...." - no kur... , spirala skończyła się jak skończyła, a co do hormonów to ona wiedziała ze nie mogę ich brać! ![]() Ale to nie wszystko dziewczyny. Jakby ktoś klątwę rzucił. Dzisiaj właśnie kochalam się z TŻ i pękła nam guma. Tak. Sama w to nie mogę uwierzyć. Nie wezmę tabletki po bo nie mogę.Pozostaje tylko czekać. Ja nie wiem żeby w XXI wieku człowiek nie mógł się normalnie cieszyć seksem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3742 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A nie weżmiesz pigułki "po" bo ? "Stać" cię na ciążę ? Ile masz lat ,skoro uważasz, że nie wykonają ci sterylizacji ? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3743 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Nie wezmę tabletki po bo jak pisałam nie mogę. Prawdopodobieństwo jest bardzo małe a po tym wszystkim co słyszalam najnormalniej w świecie boję się wziąć pigułkę z taką bombą hormonów. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja poszłabym do innego lekarza. Pozostaja gumki i NPR . |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3745 |
Rozeznanie
|
wiem dlaczego, mam 2 przeciwwskazania. inny lekarz... eh wiesz nie zlicze teraz ilu lekarzy w ciągu roku odwiedziłam w związku z antykoncepcją (w tym tę moją najbardziej zaufaną lekarkę która powiedziała że nie wypisze mi recepty na NuvaRing bo to za duże ryzyko, i właśnie o onkologu wspominała - czyli wg niej hormony w żadnej postaci nie są dla mnie. Zresztą ona nie była jedyna co miała takie zdanie).
Wiem że nie mam innych wyjść niż gumy i npr. Co do gum to nie mieliśmy nic przeciwko nim, no ale musiał być ten pierwszy raz że pękła (pękła już kiedyś wcześniej ale miałam wtedy spiralę). o NPRze pisałam bodajże w innym wątku. no, i tak mam szczęście że raczej dni niepłodne skoro we wtorek mi się skończył okres ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3746 | |
Raczkowanie
|
Dot.: spirala-co i jak
Cytat:
Ja miałam zakładaną na NFZ. Mam bardzo delikatną dr, więc nie było żadnego bólu. Plamiłam pół roku, byłam zdecydowana na usunięcie spirali. Od 2 miesiecy jest spokój, więc zostaje u mnie ![]() Nadżerkę będę miała wymrażaną też na NFZ. Sądzę,że wszystko zależy od lekarza. Można chodzić do ginekologa państwowo, nadającego się tylko do wypisania recepty na pigułki, ale można też znależć takiego, który zna się na rzeczy. Życzę powodzenia i zadowolenia |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3747 |
Przyczajenie
|
![]()
dzieki za odpowiedz...oburzenie moje wyniklo z mojego indywidualnego doswiadczenia z tutejszymi lekarzami....
dzisiaj bylam na wizycie i ostatni dzien przyjelam tabletki, w poniedzialek mam wstepna wizyte na ktorej bedzie wykonane badanie na chorobska....bo cytologie mialam robiona niedawno....i dostane recepte na spirale.. Jedna co mnie zmartiwilo to to ze lekarz, dosc mlody i chyba jakis zakrecony od razu stwierdzil ze spirale to taka normalna miedziana, a ja na to ze czy to do mnie nalezy decyzja? a on ze tak ale ta bedzie lepsza...pierwszy raz mnie na oczy widzial i nawet nie badal....nie wiem co on kreci ale nastepna wizyte bede miala juz z senior doctor to moze wykaze troche wiecej zainteresowania.... |
![]() ![]() |
![]() |
#3748 |
Rozeznanie
|
hej dziewczyny
zaczelam zastanawiac sie nad zalozeniem niehormonalnej spiral z kilku powodow. nie toleruje tabletek /bralam 2 rodzaje, oba niezbyt mi podpasowaly, pojawialy sie po nich bole nog i rak, jakby zyly/. partner nie jest zadowolony z prezerwatyw, poza tym wychodzi mu jakies dziwne uczulenie /nielateksowe tez juz tesotwalismy i bez roznicy/. zaczne stosowac krazek dopochwowy, zobaczymy jak sie bedzie sprawowal... ale mimo wszystko gdzies tam pojawil sie pomysl na spirale. jednak troche sie jej obawiam, boje sie ze moze sie nie przyjac no i nie mimo, ze zaklada sie spirale kobietom ktore jeszcze nie rodzily, to troche sie tego boje... no i ta swiadomosc, ze ''cos tam siedzi'' ![]()
#3749 |
Raczkowanie
|
Hej
Mam jedno dziecko i wiecej nie planuje. Hormonów nie chce bo mam libido poniżej zera wiec nie ma sensu sie faszerować i lekarz doradził wkładkę. Wczoraj miałam założoną wkładkę niehormonalną z domieszka złota czy jakoś tak. Ból był bardzo duży przy zakładaniu, ale to dlatego ze jestem wąska, bo wcześniej miałam zabieg plastyki pochwy i mój lekarz chciał mnie "naprawić" po intensywnym porodzie. Plamiłam tylko wczoraj, ale cały czas czuje takie kłucie i bóle jak na okres. W środe kazał mi przyjść na kontrole. Mam nadzieje ze wszystko bedzie ok bo jak nie to wyciaganie wkładki i zakładanie nowej odbędzie sie w szpitalu. Fajnie że jest taki wątek i na szczęście wicej opinii pozytywnych ![]() ![]() Ja sie tylko boje okresów bo i tak miałam bolesne, ale może jakoś to bedzie. I mam pytanko czy z wkładką można uzywac tamponów??? pozdrawiam ciepło |
![]() ![]() |
![]() |
#3750 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Jesli chodzi o bolesnosc to roznie to bywa. Ja np na spirali miedziance nie mam wogole bolesnych miesiaczek a wczesniej mialam. Miesiaczki sa skapsze i krotsze niz wczesniej. Wiec roznie to jest. Niby sie mowi ze na miedzance miesiaczki sa obfite i bolesne ale jak widac na moim przykladzie to jest odwrotnie i ja z tego bardzo sie ciesze... Edytowane przez buziaczekk Czas edycji: 2011-11-27 o 21:54 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 13:00.