![]() |
#4081 |
Zakorzenienie
|
Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Hej.zamierzam w poniedzalek zalozyc wkladke Mirena,ale mam pewne obawy,kupilam juz i teraz zastanawiam sie nad wycofaniem sie z tej decyzji.a mianowicie :naczytlam sie ze mozna po niej sporo przytyc i tego najbardziej sie obawiam.Uzywalam zawsze tabletek i plastrow i przybieralo mi sie na wadze od 2-4kg...Czy moze mi ktoras z posiadaczek Mireny opowiedziec o tej wkladce i czy zeczywiscie jest spory przyrost masy ciala? z gory bardzo dziekuje
|
![]() ![]() |
![]() |
#4082 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Ja właśnie nigdy nie miałam problemów z cerą. Odkąd mam mirenę, to masakra. Gin mi przepisał androcur i jest widoczna poprawa. Ale nie taka 100 procentowa. Cały czas zastanawiam się nad wyciągnieciem mireny z powodu pryszczy właśnie. Cytat:
|
||
![]() ![]() |
![]() |
#4083 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
![]() |
#4084 |
Zakorzenienie
|
Podczytalam was dzieczyny dosc sporo i chyba sie zdecyduje w ten poniedzialek na zalozenie
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4085 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#4086 |
Raczkowanie
|
Mam pytanie do Was drogie forumowiczki.
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4087 |
Wtajemniczenie
|
Witam
![]() chcialam sie zapytac czy ktores z Was maja moze spirale bez hormonow? Jakie moga byc jej skutki uboczne? przepraszam, jesli juz o tym pisalyscie ale w wyszukiwarce nic konkretnego nie znalazlam, a musialabym chyba caly watek przejzec, zeby znalezc odpowiedzi.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4088 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1.pryszcze, przetluszczajaca sie na maksa skora i zwiekszone wypadanie wlosow (to wszystko wystapilo u mnie) 2. gwaltowne przybieranie na wadze (tu raczej bez problemu) Czytalam nawet wypowiedzi babki ktora po 19 latach uzywania mireny nagle zaczela miec pryszcze jak nastolatka. ![]() ![]() Edytowane przez madzia0007 Czas edycji: 2013-09-09 o 15:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4089 |
Przyczajenie
|
Mirena-spiralka, opinie
Dziewczyny czy któraś z Was ma założoną spiralę, a konkretnie Mirene? Ze względów zdrowotnych to jedyna optymalna forma antykoncepcji dla mnie. Lekarz poleca właśnie Mirenę, twierdzi, że jest najlepsza...Tyle, że przy tym droga dośc...
Warta swojej ceny? |
![]() ![]() |
![]() |
#4090 |
Przyczajenie
|
Dot.: Mirena-spiralka, opinie
Skąd ja znam te wątpliwości
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4091 |
Przyczajenie
|
Przyznam, że większość opinii w tym temacie jest właśnie takich jak ta twoja. Trochę mnie to uspokaja przyznam
![]() ---------- Dopisano o 18:43 ---------- Poprzedni post napisano o 18:42 ---------- No i jak pierwsze wrażenia? pierwsze dni i poczucie, że ma w sobie "obce ciało"? |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#4092 |
Przyczajenie
|
No zakładanie nie jest przyjemnee...To niezaprzeczalny fakt. Ja byłam bliska łez, ale pocieszające, że potem spokój na najbliższe 5 lat:p
Przez kilka pierwszych dni czułam się nieswojo, miałam też skłonność do infekcji bakteryjnych, coś piekło, coś szczypało. No i upławy,... były też. Ale wszystko skończyło się po ok. 2 tygodniach. Od tego czasu spokój. No i brak okresu zupełny ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4093 |
Przyczajenie
|
Brak zupełny??!! Dobrze rozumiem, że nie masz okresu od roku?
|
![]() ![]() |
![]() |
#4094 |
Zakorzenienie
|
Wiesz, nie można też generalizować, że to zło itd.
Ja jestem bardzo, bardzo zadowolona z Mireny, nie mam żadnych skutków ubocznych.
![]() |
#4095 |
Zadomowienie
|
Ale jakie generalizowanie?? Ja pisze na podstawie wlasnych doswiadczen, boli mnie cala twarz od wulkanow i wypadaja wlosy jak szalone, to co mam pisac ze w sumie to i tak polecam ? Jezeli tobie pasuje to super, ale jak w tym momencie ma mnie to interesowac skoro u mnie wystapily skutki uboczne z ktorymi nie moge sobie poradzic a ktore rowniez sa prawdopodobne u innych? Trzeba byc tego swiadomym, kazdy ma swoj rozum i jak bedzie chcial zalozyc to na wlasne ryzyko. Ja zalozylam spirale pod wplywej znajomej (kobieta po 30) ktora tez zachwalala jakie to cudo i jak sie u niej super sprawdzilo, lekarz rowniez mi to doradzal i ani slowa nie zajaknal sie o skutkach ubocznych z ktorymi tez na pewno mial juz wczesniej do czynienia.
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4096 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
No i to jest moim zdaniem totalnie nie fair. Nie wyobrażam sobie, że można o takich rzeczach nie powiedzieć. Inna rzecz - nie szukałaś przed założeniem spirali? Nie próbowałaś się dowiedzieć?
![]() ![]() |
![]() |
#4097 |
Raczkowanie
|
Od samego początku mam z mireną problemy i przez półtora roku nic się na lepsze nie zmieniło. jednak ciężko mi powiedzieć, ze nie poleciłabym jej nikomu bo każdy może zareagować inaczej. Dla mnie to była porażka, która przysporzyła mi więcej kłopotów niż pożytku
- libido na poziomie 0-1 w skali do 5 - włosy wypadają mi na skroniach (łysienie plackowate) - bóle jajników i podbrzusza szczególnie po współżyciu. - ból krzyża który towarzyszy bólom jajników - brak miesiączki w zamian za nieregularne plamienia przeciągające się w tygodnie - kilka kilogramów, które przybyły pomimo stosowania diety - pogorszenie się stanu twarzy (nie jest beznadziejnie ale zdecydowanie gorzej niż przed) Do tego wkładka mi się przesunęła, sznureczki znacznie się wydłużyły. Czekam na czwartkową wizytę u lekarza i wyciągam "migrenę" ![]() Wydaje mi się, że do tego wszystkiego muszę dopisać brak akceptacji dla mireny ze strony mojej psychiki. Czasem trzeba przekonać się na własnej skórze czy coś jest dla nas dobre. Trochę mi zal straconych pieniędzy ale liczyłam się z tym, że zrezygnuję przed czasem jak będzie mi z nią źle. Teraz już wiem, że nie jest to forma antykoncepcji odpowiednia dla mnie i źle się z nią czuję. Podobnie reagowałam na tabletki antykoncepcyjne. Dam sobie chwilę oddechu i pomyślę nad wkładką bez hormonów. Wiem, że wcale nie musi być lepiej ale dopóki nie spróbuję, nie będę wiedziała. |
![]() ![]() |
![]() |
#4098 |
Przyczajenie
|
Mnie problemy zaczęły się z cerą po odstawieniu tabletek i założeniu spirali, ale lekarz twierdzi, że to efekt odstawienia, a nie spirali. Obiecałam poprawę po upływie czasu... I powoli ją widzę. Dbam o cerę najlepiej jak mogę, miewam kiepskie, bardziej problematyczne dni, ale zmierza chyba ku lepszemu
![]() Ja z czystym sercem polecam, ale to oczywiście kwestia indywidualnych rekacji organizmu. |
![]() ![]() |
![]() |
#4099 |
Przyczajenie
|
Jestem pod opieką lekarza, do którego mam zaufanie. Na pytania czy był kiedyś zmuszony spiralę usuwać pacjentce, której z różnych powodów nie odpowiadała, odpowiedział wprost, że oczywiście. Nie krył, że niektóre kobiety nie tolerują tej formy antykoncepcji. To ryzyko.
I ja chyba je podejmę. Jestem postawiona pod ścianą. Inna forma ochrony to dla mnie tylko prezerwatywy, a to dla mnie żadna opcja. |
![]() ![]() |
Okazje i pomysły na prezent
![]() |
#4100 |
BAN stały
|
odpowiedź lekarza - spirala nie gwarantuje niezajścia w ciażę -warto poczytac:
http://kobiecyporadnik.pl/advid,8967...le,porada.html |
![]() ![]() |
![]() |
#4101 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Nic - oprócz abstynencji seksualnej - tego nie gwarantuje.
![]() ![]() |
![]() |
#4102 |
Zadomowienie
|
też się zastanawiałam nad wkładką- ale nie wiem.. chyba chwilowo finansowo mnie nie stać
![]()
#4103 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Gdybym chciała Mirenę (2x droższa od miedzianki), to pewnie nie byłoby mnie stać. ---------- Dopisano o 08:33 ---------- Poprzedni post napisano o 08:29 ---------- Mam swój 3 okres ze spiralą (zwykłą). Muszę się do niego przyzwyczaić. Najbardziej wkurzające jest to, że przed właściwym okresem (trwającym 4-5 dni) mam przez 3 dni plamienia. To wkurzające, bo w sumie nigdy nie mogę być pewna, czy potrwają godzinę czy 3 dni, choć póki co wyłania się właśnie taka prawidłowość że występują przez pełne 3 dni i są naprawdę minimalne (kropelkowe ![]() |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#4104 |
Wtajemniczenie
|
spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Ile w Polsce kosztuje spirala bez hormonow?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() Moj blog _________________________ ___ ZAPUSZCZAM WLOSY pije pokrzywe-12.08.2012 ![]() lotion seboradin-25.08.2012 drozdze w tabletkach-28.08.2012 Cel I - do ramion ![]() cwicze: 6.01.2013 ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4105 |
Raczkowanie
|
Odnośnie ceny samej wkładki to na stronie aptek doz. pl można popatrzeć jak ceny mniej-więcej wyglądają: Copper TCu 380A ~40zł, Multiload Cu 375 ~80zł, Nova T Cu 380 Ag ~120zł . Natomiast cena założenia to już sprawa zależna od tego ile jaki lekarz bierze.
Edytowane przez Agatron Czas edycji: 2013-09-22 o 20:22 |
![]() ![]() |
![]() |
#4106 | |
Wtajemniczenie
|
spirala-co i jak - wątek zbiorczy
Cytat:
![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
![]() ![]() |
![]() |
#4107 |
Raczkowanie
|
Od 3 tygodni jestem odmirenowana. Dziwne rzeczy się teraz ze mną dzieją. Widać, ze organizm powraca do równowagi hormonalnej.
Po dwóch dniach od wyjęcia wkładki dostałam miesiączkę pomimo tego, ze endometrium było cienkie. Okres trwał 5 dni. Po kolejnych dwóch tygodniach dostałam kolejny okres i tak od 2 dni leci ze mnie jak z kurka. Poza tym cera bardzo mi się pogorszyła. Mam wyprysk na wyprysku jak nastolatka szczególnie w okolicy ust, brody i szyi. Czekam aż mi się to wszystko unormuje i będę zakładać wkładkę bez hormonów. Niestety gumki nie dają mi pewności tym bardziej, że już 2 wpadki z ich udziałem zaliczyliśmy w ciągu tych 3 tygodni ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4108 | |
Raczkowanie
|
![]()
AKTUALIZACJA
![]() ![]() SPRAWDZAJCIE NITKI ....Ja nie sprawdzalam i widze teraz ,ze trzeba to robic , nawet jak sie nie lubi ![]() Po dwoch miesiacach od zalozenia historia ma sie tak: Tuz po zalozeniu mialam krwawienie przez pare dni. Pierwszy miesiac - brak miesiaczki. Tylko lekkie plamienie jednego dnia. (troche mnie to martwilo) Drugi miesiac - bardzo obfita (ale bezbolesna) miesiaczka , trwala ok 9 dni. Zaczela sie od lekkiego plamienia , takiego 'nie wiadomo co' az w koncu sie rozkrecila na full......Oczywiscie spodziewalam sie tego, bo mowia ,ze miesiaczki moga byc obfitsze po zalozeniu. Okres niby skonczyl sie tydzien temu. Dokladnie w zeszly wtorek. Jednak, od tego czasu mialam plamienie, delikatne ale jednak...od czerwonawej 'wodnej' wydzieliny, do troszke gestrzej, sluzowatej w bardzo niewielkich ilosciach. Podczas ostatnich 7 dni 3 razy doszlo do zblizenia z TZ. Dzisiaj po wczorajszym stosunku znowu byla krew...Mysle sobie..cos nie tak moze jest ? Poszlam dzisiaj po pracy do gina....Doktor byla przekonana ,ze wszystko jest ok i ze to normalne krwawienie. Doktor zaglada do srodka...i oznajmia mi ,ze spirala SIE WYSUNELA. Akurat o tym czytalam dzisiaj wiec nie bylam jakos strasznie zaskoczona........ Ale jednak.......ZONK po prostu. Doktor sie pyta czy chce zalozyc nowa...Wypytala sie mnie kiedy mialam okres, stosunek itp. Nie usmiechalo mi sie to...ale tez nie widzialam sensu w odkladaniu tego na pozniej. Do tego zalozenie teraz zadzialaloby tez jako antykoncepcja po, gdyby zaplodnione jajeczko chcialo sie zagniezdzic, spirala to by uniemozliwila. 'Stara' spirale trzeba bylo wyjac (byla wysunieta ale wciaz jako tako uczepiona) . Zalozenie nowej bylo troche bardziej nieprzyjemne niz za pierwszym razem...Ale za pierwszym bylam przygotowana i wzielam proszki przeciwbolowe przed wizyta. :| Nie bylo to fajne...Mimo wszystko do przezycia.... Podsumowanie: Podejrzewam ,ze podczas tego obfitego okresu spirala sie wysunela. Ewentualnie podczas stosunku... Ale moral jest taki: Po kazdej miesiaczce trzeba sprawdzac czy sa nitki........ Gdybym pozniej sie wybrala do gina to pewnie bylabym w ciazy teraz. Ja nie czulam kiedy spirala sie wysunela wiec zylabym w nieswiadomosci, gdybym nie wizyta u gina.... Sprawdzajcie nitki ;-) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Cytat:
Edytowane przez Athii Czas edycji: 2013-10-16 o 10:27 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4109 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
- czy Twoja spirala się wysunęła, ale nadal była w Tobie nie działając tak jak powinna czy całkiem się wysunęła a tego nie zauważyłaś? - czy Wasze nitki czujecie zawsze tak samo, w tym samym miejscu ? Pytam, bo na początku jak sprawdzałam, to czułam je ledwo, ledwo, samą końcóweczkę. Dzisiaj jak sprawdziłam to czuję je trochę w innym miejscu i bardziej, tzn. czuję już nie koniec nitki ale dłuższy kawałek, mogę po nim przesunąć lekko palcem. I przestraszyłam się - czy to znaczy że spirala się wysunęła i nie działa? |
|
![]() ![]() |
![]() |
#4110 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja nitki czuję różnie, aktualnie nie czuję ich wcale od jakiegoś czasu, ale wiem, że to spirala podsunęła się w górę, a to działania nie zaburza.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:17.