Spirala - wątek zbiorczy! - Strona 97 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Ginekologia

Notka

Ginekologia Miejsce, w którym rozmawiamy o ginekologii. Tutaj znajdziesz pytania i odpowiedzi związane ze zdrowiem intymnym kobiety. Rozmawiamy np. o antykoncepcji.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2010-10-18, 12:16   #2881
paula78
Zakorzenienie

Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez majka_justys Pokaż wiadomość
sorry ze moze tak ni z gruchy niz z pietruchy wypalam z moim pytaniem ale drugi raz dopiero dodaje tu swoj watek i jestem troche zielona w tym forum prosze o wyrozumiałosc
czesc dziewczyny mam wkładke nowa T od grudnia, własnie mam miesiaczke i chce ja wyciagnac bo chcemy z mezem miec 2 dziecko i boje sie ze moga byc powikłania po wyciagnieciu czy któras z was po tak krótkim czasie od wyciagniecia starała sie o dziecko jesli tak to czy to był pierwszy okres owulacji po wyciagnieciu spirali bo nie wiem czy lepiej poczekac miesiac zeby organizm wrócił do normy prosze o odpowiedz
a po drugie bardzo sie boje ze bedzie mnie bolało przy wyciaganiu,
Proponuje zapytac lekarza a ja osobiscie poczekałabym cykl lub dwa aby zobaczyc jak przebiega.

Cytat:
Napisane przez ilona24 Pokaż wiadomość
Ojjjj koleżanko co ty taka nerwowa,forum jest po to aby sobie udzielać informacji,ja sie grzecznie zapytałam. Ale jeśli ty masz jakieś problemy to nie unos sie tak,radze wyjśc na dwór sie przewietrzyć.

Koleżanko wątek ma 39 stron i przydaloby się przeczytać choć polowę ,udzielam sie w nim mocno bo sprawa dotyczy i mnie ,swoją wiedzę staram się przekazać dalej i byłabym wdzięczna gdybys szanowała mój wkład w ten wątek i przeczytala co juz zostalo napisane zamiast znowu pytac o to samo.
Dostaniesz odpowiedz na kazde pytanie bo wszystkie juz padły ,rozumiem ,że nie chce ci sie szukać ale weż pod uwagę ,że mnie się nie chce odpowiadać na to samo pytanie ,forum to nie gabinet lekarski ,tu trzeba sie odrobinę postarać aby zdobyć wiedzę.

paula78 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-18, 12:41   #2882
agula79
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Indicolite Pokaż wiadomość
a czy słyszałyście kiedyś o czymś takimś jak wrośnięcie się spiralki ? mnie lekarka powiedziała że jak się ją przenosi po terminie to jest takie ryzyko
Tak, mi również lekarz potwierdził takie coś ale podobno baardzo rzadko się to zdarza.
Mówił mi też że jak wyciągał przenoszone spirale to drucik który jest nawinięty wyglądał jakby zżarła go rdza taki poprzecierany jakby....dlatego warto wyciągnąć w czasie podanym przez producenta
Ja mam swoją na 5 lat ale wyciągnę tak pół roku wcześniej.

---------- Dopisano o 13:41 ---------- Poprzedni post napisano o 13:35 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
powaznie myślisz ,że producent pozwoliłby sobie na ew. odszkodowania ?
jak jest na 5 lat to na 5
zreszta moj gin nie ukróca ani nie przedłuża tych terminów
obstawiam ,ze spirala na dluzej tez by działała w końcu stan zapalny wytwarzany jest ciągle bo cialo obce jest w macicy.
Kobieto na jakie odszkodowania? Przecież nic nie daje 100% pewności a jak mu udowodnisz że miedź powoduje mniejszy lub większy stan zapalny?
Stan zapalny jest dlatego że go wydziela miedź a nie że jest ciało obce w środku - to po pierwsze
po drugie nie chce mi się wierzyć ze po 5 latach jest takie same "stęzenie" wydzielania stanu zapalnego przez miedź co w pierwszym roku np.
W/W post to MOJE ZDANIE na ten temat
Stary 2010-10-18, 13:34   #2883
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez agula79 Pokaż wiadomość

Kobieto na jakie odszkodowania? Przecież nic nie daje 100% pewności a jak mu udowodnisz że miedź powoduje mniejszy lub większy stan zapalny?
Stan zapalny jest dlatego że go wydziela miedź a nie że jest ciało obce w środku - to po pierwsze
po drugie nie chce mi się wierzyć ze po 5 latach jest takie same "stęzenie" wydzielania stanu zapalnego przez miedź co w pierwszym roku np.
W/W post to MOJE ZDANIE na ten temat
to dobrze ,że dopisałas ,że to twoje zdanie bo w wielu kwestiach ktore tu poruszyłaś nie masz racji ale nie chce mi sie rozprawiac na temat tak podstawowy jak dzialanie spirali i co w niej na co działa .

Stary 2010-10-18, 14:12   #2884
agula79
Raczkowanie

Widzę że paula78 atakujesz po kolei każdą wypowiedź.
Zostaw uszypliwe komentarze dla siebie bo na razie w ostatnich postach raczej nikomu nie pomogłaś swoimi odpowiedziami.
Sądzę że dzisiaj masz zły dzień więc lepiej nie ciągnę dalej tego dialogu
Stary 2010-10-19, 07:31   #2885
ilona24
Raczkowanie

GG do ilona24
Talking Dot.: spirala-co i jak - wątek zbiorczy

Cytat:
Napisane przez agula79 Pokaż wiadomość
Widzę że paula78 atakujesz po kolei każdą wypowiedź.
Zostaw uszypliwe komentarze dla siebie bo na razie w ostatnich postach raczej nikomu nie pomogłaś swoimi odpowiedziami.
Sądzę że dzisiaj masz zły dzień więc lepiej nie ciągnę dalej tego dialogu
Masz rację czepia się każdej wypowiedzi!!!!
a tak na marginesie koleżanko paulo78 ja też mam spirale i długo także daruj sobie swoje uszczypliwe uwagi.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Cytat:
Napisane przez paula78 Pokaż wiadomość
to dobrze ,że dopisałas ,że to twoje zdanie bo w wielu kwestiach ktore tu poruszyłaś nie masz racji ale nie chce mi sie rozprawiac na temat tak podstawowy jak dzialanie spirali i co w niej na co działa .
Widzę że ty wiesz wszystko to po co sie udzielasz na forum, napisałam już daruj sobie uszczypliwe uwagi!!!!!! a koleżanka ma rację poczytaj najpierw a potem sie wypowiadaj bo jak narazie to piszesz same bzdury!@!!!
ilona24 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-19, 08:53   #2886
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ilona24 Pokaż wiadomość
Masz rację czepia się każdej wypowiedzi!!!!
a tak na marginesie koleżanko paulo78 ja też mam spirale i długo także daruj sobie swoje uszczypliwe uwagi.

---------- Dopisano o 08:31 ---------- Poprzedni post napisano o 08:28 ----------

Widzę że ty wiesz wszystko to po co sie udzielasz na forum, napisałam już daruj sobie uszczypliwe uwagi!!!!!! a koleżanka ma rację poczytaj najpierw a potem sie wypowiadaj bo jak narazie to piszesz same bzdury!@!!!

Trudno mi inaczej skomentować tak inteligentną i konstruktywną krytykę.
Proponuje okazac sie odwaga i uwagi pisac na PW.

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-10-19 o 09:17
Stary 2010-10-19, 18:42   #2887
dominikowa
Wtajemniczenie

dziewczyny, mam pytanko, wiecie może jak się ma tyłozgięcie macicy do zakładania/wyjmowania wkładki. Czy nie spowoduje to większego bólu. Bo np. przy usg dopochwowym zawsze lekarz kazał mi wkładac piąstki pod pupe, żeby miał lepszy widok chyba Ja cierpliwie czekam na założenie mojej ale to dopiero w czerqcu, rana po cc musi sie dobrze wygoić.

a tak w ogóle to tu jakoś nerwowo

30 w 2016
dominikowa jest offline Zgłoś do moderatora  

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2010-10-19, 18:50   #2888
adrijah
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość
dziewczyny, mam pytanko, wiecie może jak się ma tyłozgięcie macicy do zakładania/wyjmowania wkładki. Czy nie spowoduje to większego bólu. Bo np. przy usg dopochwowym zawsze lekarz kazał mi wkładac piąstki pod pupe, żeby miał lepszy widok chyba Ja cierpliwie czekam na założenie mojej ale to dopiero w czerqcu, rana po cc musi sie dobrze wygoić.

ale to chyba każdemu tak każą nikt nigdy nie mówił, że mam tyłozgięcie, a też tak za każdym razem robię podczas usg
Stary 2010-10-19, 19:09   #2889
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dominikowa Pokaż wiadomość

Mam tylozgiecie ,bolało ale czy to ma wpływ ?nie wiem
nie mialam nigdy usg dopochoweego wiec nie wiem ale byc moze tylkozgiecie u kazdej z nas moze wygladac inaczej
powodzenia na zakladaniu

Stary 2010-10-20, 14:33   #2890
Indicolite
Raczkowanie

ja też mam tyłozgięcie
nic a nic to nie przeszkadzało w założeniu spiralki i nic mnie nie bolało
nic się nie martw na zapas
Indicolite jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-20, 19:17   #2891
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem

Cześć dziewczyny,pisałam już w czerwcu na temat nudności i złego samopoczucia po założeniu spiralki. Na początku roku założyłam sobie spiralkę Gynetics Cu 375-full serwis 300zł.No i nie bolało ani trochę.
Wszystko w sumie jest ok i pod kontrolą ale zastanawiają mnie właśnie te mdłości które od czerwca jeszcze się nasiliły.Do tego doszło ciągłe uczucie zmęczenia i nerwowość.Energię odzyskuję czasami dopiero na wieczór.
Robiłam badania i wszystko wyszło dobrze.Mam niedomykalność zastawki mitralnej ale i mój ginekolog i kardiolog nie widzą przeciwwskazań.
Zaczyna mnie to męczyć bo zastanawiam się czy nie pozbyć się tej spiralki ale bo w sumie nie mam żadnej pewności.
Jeszcze co mnie zastanawia-jak ją założyłam to przy pierwszym okresie dziwnie się czułam,tj.uderzenia gorąca i kołatanie serca,dziwne uczucie strachu i to najczęściej w nocy.Potem to się powtórzyło w wakację tak że spanikowana wróciłam do domu robić badania.
Sama nie wiem co mam robić
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora  

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2010-10-20, 19:36   #2892
paula78
Zakorzenienie

Zrób badania tarczycy przede wszystkim.
Objawy podobne do menopauzy ale wiek jeszcze nie ten

Edytowane przez paula78
Czas edycji: 2010-10-20 o 19:38
Stary 2010-10-20, 20:26   #2893
Javarem
Rozeznanie

GG do Javarem

Paula robiłam tarczyce też i jest ok.Czasami mam wrażenie że moja macica ma depresję choć trochę to głupio brzmi
Javarem jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-21, 07:02   #2894
paula78
Zakorzenienie

To może problem leży w samopoczuciu psychicznym ?może nie akceptujesz spiralii stąd takie objawy ?czasami mozna nie zdawac sobie z tego sprawy ?moze nie czujesz sie pewna z spiralą ?

Skoro faktycznie ci żle to chyba nie ma sensu się męczyć ,wyjmij spiralę i zobaczysz co dalej.

Stary 2010-10-22, 12:01   #2895
lilith_ewa
Przyczajenie

Witam serdecznie,

od 2 lat jestem posiadaczką wkładki - mireny. Do tej pory wszystko było w porządku, poza comiesięcznymi plamieniami nic się nie działo. Teraz natomiast, już po raz trzeci, pojawiło się krwawienie po stosunku, które ustaje i przechodzi w lekkie plamienie. Żadnego bólu nie odczuwam.

Troszkę mnie to niepokoi i postanowiłam zasięgnąć opinii na forum. Czy wg Was dziewczyny jest to powód do obaw ?
lilith_ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 14:39   #2896
mamcia81
Raczkowanie

Niedługo dostanę miesiaczki. Boję się czekającego mnie kolejnego wyjmowania wkładki...naprawdę się boję...
mamcia81 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 15:23   #2897
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilith_ewa Pokaż wiadomość
Witam serdecznie,

od 2 lat jestem posiadaczką wkładki - mireny. Do tej pory wszystko było w porządku, poza comiesięcznymi plamieniami nic się nie działo. Teraz natomiast, już po raz trzeci, pojawiło się krwawienie po stosunku, które ustaje i przechodzi w lekkie plamienie. Żadnego bólu nie odczuwam.

Troszkę mnie to niepokoi i postanowiłam zasięgnąć opinii na forum. Czy wg Was dziewczyny jest to powód do obaw ?
A kiedy byłas u gina ?moze to nadżerka ?a moze hormony.

---------- Dopisano o 16:23 ---------- Poprzedni post napisano o 16:21 ----------

Cytat:
Napisane przez mamcia81 Pokaż wiadomość
Niedługo dostanę miesiaczki. Boję się czekającego mnie kolejnego wyjmowania wkładki...naprawdę się boję...
trzymam kciuki ,będzie dobrze

Stary 2010-10-22, 16:14   #2898
lilith_ewa
Przyczajenie

paula78 u gina byłam jakoś w kwietniu, wszystko było w porządku i kazał zgłosić się za rok na kontrolę. Nadżerkę miałam owszem, ale po porodzie ten problem zniknął.
Na początku po założeniu mireny przez dobrych kilka miesięcy miałam nieustające plamienia. Ale gin przepisał mi tabletki i wszystko wróciło do normy. No nic, jeśli jeszcze kilka razy się to powtórzy to chyba będę musiała wybrać się do lekarza..
lilith_ewa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-22, 19:15   #2899
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez lilith_ewa Pokaż wiadomość
paula78 u gina byłam jakoś w kwietniu, wszystko było w porządku i kazał zgłosić się za rok na kontrolę. Nadżerkę miałam owszem, ale po porodzie ten problem zniknął.
Na początku po założeniu mireny przez dobrych kilka miesięcy miałam nieustające plamienia. Ale gin przepisał mi tabletki i wszystko wróciło do normy. No nic, jeśli jeszcze kilka razy się to powtórzy to chyba będę musiała wybrać się do lekarza..
Plamienia przy spirali to normalna rzecz która zanika po kilku miesiącach lub tez nie,dziwne jest to ,że pojawia się po seksie,dlatego pomyślałam o nadżerce ,chyba nie ma innego wyjścia jak pójśc do gina

Stary 2010-10-25, 16:17   #2900
Kathi75
Zakorzenienie

Dziewczyny moze ktoras mi poradzi
Mam spiralke od roku miedzianke
Poczatkowo krwawienie byly obfite potem sie ustabilizowalo ale ostatni miesiac byla masakra przez 2 dni nie moglam wyjsc z domu bo podpaska starczala mi na 30 min do tego bole podbrzusza po prostu nie do zniesienia i skrzepy przepraszam za opis
Zastanawiam sie jaka jest tego przyczyna , wizyte mam dopiero za 1,5 tyg a w glowie metlik

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 16:28   #2901
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Może przyczyna nie jest ginekologiczna a hematologiczna?
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 16:28   #2902
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Kathi75 Pokaż wiadomość
Dziewczyny moze ktoras mi poradzi
Mam spiralke od roku miedzianke
Poczatkowo krwawienie byly obfite potem sie ustabilizowalo ale ostatni miesiac byla masakra przez 2 dni nie moglam wyjsc z domu bo podpaska starczala mi na 30 min do tego bole podbrzusza po prostu nie do zniesienia i skrzepy przepraszam za opis
Zastanawiam sie jaka jest tego przyczyna , wizyte mam dopiero za 1,5 tyg a w glowie metlik
Proponuję przy takich okres brać hemorigen i no spę.
i poczekac do wizyty u gina

Stary 2010-10-25, 16:35   #2903
Kathi75
Zakorzenienie

fankapsychiatrii wyniki krwi mam swietne ja pomyslalam o miesniakach

paula dziekuje za rade musze poprosic znajomych o kupienie mi ich w Polsce

Maxi 17.08.2006
Gabi 02.05.2009
Kathi75 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-25, 16:49   #2904
fankapsychiatrii
Wtajemniczenie

Jeśli je masz to moga byc przyczyną ale wtedy nie powinno Cię to dziwic bo mięsniaki raczej zostały by rozpoznane podczas USG.Chyba że był/y mały/e i ostatnio urosły...
fankapsychiatrii jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-26, 12:33   #2905
mamcia81
Raczkowanie

Jutro idę do ginekologa na kolejne wyjmowanie wkładki. Proszę trzymajcie za mnie kciuki bo bardzo się boję...
Stary 2010-10-26, 13:31   #2906
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Jutro idę do ginekologa na kolejne wyjmowanie wkładki. Proszę trzymajcie za mnie kciuki bo bardzo się boję...
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 20:53   #2907
mamcia81
Raczkowanie

Nie udało się w piątek idę do szpitala, uśpią mnie i wyjmą wkładkę. nie wiem jak to przeżyję...niech szlag trafi wszystkie wkładki na świecie!!! Oby mnie nie okaleczyli jakoś. Płakać mi się chce, choć już chyba wypłakałam swoje. boje się, naprawde się boję...
Stary 2010-10-27, 21:01   #2908
paula78
Zakorzenienie

Cytat:
Nie udało się w piątek idę do szpitala, uśpią mnie i wyjmą wkładkę. nie wiem jak to przeżyję...niech szlag trafi wszystkie wkładki na świecie!!! Oby mnie nie okaleczyli jakoś. Płakać mi się chce, choć już chyba wypłakałam swoje. boje się, naprawde się boję...

czekałam dzisiaj caly dzien na wiaodmosc od ciebie i załamałam się
bardzo mi przykro ,cholera jasna co za pech ale juz za chwile bedzie po .
szkoda ,że tak długo to trwa ,lekarz powinien już wczesniej to zaproponować.
glowa do góry ,bedzie dobrze i pojdzie błyskawicznie

Stary 2010-10-27, 21:31   #2909
ewaw71
Zakorzenienie

GG do ewaw71

Cytat:
Cholercia a juz myslałam że masz to za sobą powodzenia
Jak Cię uśpią to będzie ok nie bój się

Nie wiem czy ja sobie w końcu następną załóżę
A powiedz mi masz juz dzieci? Miałaś jakąś cesarkę ?

Edytowane przez ewaw71
Czas edycji: 2010-10-27 o 21:32
ewaw71 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2010-10-27, 21:41   #2910
mamcia81
Raczkowanie

Jestem przykładem na to, że z wkładką nie wszystko idzie tak różowo.
Boże, to wszystko mnie załamuje, czuję sie jak w półapce, nie moge pozbyć sie czegoś co jest we mnie, wszystkie te zabiegi są bolesne, wiąże się z jakimś poniżeniem...sama nie wiem. Okropność!
Chcę mieć kolejne dziecko (mam córcię urodzona naturalnie)a teraz boję się, że coś mi zrobią podczas tego wyjmowania w szpitalu, że uszkodzą szyjkę i bede miała problemy z donoszeniem ciąży.
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Ginekologia

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości