|
|||||||
| Notka |
|
| Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#3421 | |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cytat:
O tym jak wygląda kwestia rejestowania wpąłt pisałam kilkakrotnie - zajrzyj do moich listów. A jesli chodzi o pytania to także prosze konkretnie - mamy prawie 1000 sponsorów - ja naprawdę po nicku nie wiem kto jest kto. Sprawdzam wpłaty dla pojedyńczych osób w momencie gdy sa niejasności lub wątpliwości. Zwykle do tego potrzebuje komplet infomracji - data wpłąty, kwota, dane osoby wpłacającej. Nie mamy możliwości siedzieć na sprawdzaniemm pojedyńczych rzeczy dla każdego. Przykro mi. Każda z nas robi to dodatkowo i najczęsciej zawala z tego poowdu wieczory i nocki Bieżących rzeczy i spraw do wyjaśnienia i tak jest mnóstwo. Po nowym roku zamierzam jednak wysyłac do wszystkich Rodziców informacje o łącznych wyatkach na dziecko i w związku z tym o saldzie jakie zostało. Wiedząć ile na dziecko wydano ,a jakie ma saldo będzie można policzyć czy wpłąty są zaksięgowane właściwie.Np. na dziecko otrzymano tyle i tyle dolarów w ciągu roku (wlicza się w to saldo za zeszły rok), wydano 90000 kwacha a zostało 20000. Wiadomo że ktoś w takim razie wpłacił 110000 kw. JEsli podzielisz to przez 3500 bo tyle średnio jest kurs to wychodzi ok 30-32 dolarów. Jeśli mniej więcej tyle wysłałaś to spoko - minimalne różnice sa kursowe. Ale jeśli wiesz że wysłałąś 3 razy po 50 dolarów to znaczy że musmy to wyjaśnić i będziemy prosić o zgłaszanie takich rzeczy. Nie jesteśmy w stanie w 3 ochotników zrobić kompletnej kalkulacji dla wszystkich spondsorów - to znaczy my ją mamy i widzimy ale wyciąganie informacji z pliku zbiorczego może nie być takie proste. Więc jeśli ktoś będzie miał wątpliwości co do swojego wyliczenia to oczywiście DOKŁADNIE i CO DO CENTA sprawdzimy wpłaty takiej osoby i będziemy weryfikować. Przynajmniej tyle wiem na chwilę obecną I na takie rozliczanie rodziców jestem gotowa poświęcić czas. Jesli prawie 1000 osób będzie od nas wymagało rozpiski z całego roku to przyznam, że chyba wszystkie będziemy musiały prace rzucić ![]() Bardzo prosimy o wyrozumiałość
|
|
|
#3422 |
|
Zakorzenienie
|
a czy wiadomo już coś o nowych zdjęciach dzieciaczków dla rodzicow?
|
|
|
|
#3423 |
|
Zakorzenienie
|
Wklejam wiadomość od Avy, bo sama się nie pochwali
![]() Rodzice niech oczekują na listy lub meile od Dla Ciebie J. z Łodzi ![]() Thank You letters File 24 File 72 File 11 x 4 File 26 File 118 File 556 File 397 File 18 File 141a File 226 File 179 File 56 File 463 File 483 File 205 File 324 Wysłane formularze doJoli Monica Daka. Kamweshya-Kasala.2001 Priscilla Mumba. Mwandechabe.1997 Jennipher Phiri.Lukwipa. 1996 Matildah Mumba Rufunsa Chwala. 1993 Saliya Mumba.Rufunsa Chwala.1993 Fideliss Nyangu. Shikaola Chaola. 1998 Davide Ngulube.Kamitowo. 2000 Regina Lungu.Mpwaya.2002 345 Joseph Zulu.1999 Jessinala P.Tembo Mulamba.2001 Lucia Mwansa. Mulamba.2001 Matildah Mumba.Rufunsa Chwala.1993 Bernadette Mumba.Mulamba Chinzette. 2000 Regina Lungu.Mpwaya.2002 Dixon Nshingano. Mpanshya. 2005 Joyce Mwanza. Mpanshya. 20002 Mary Phiri .Mulamba. 1993 Diman Lungu. Kashika Rufunsa.2000 Ruth Lungu.Nkholoma.2007 Josephine Kashika.Rufunsa.Sambani. 1996 Theresa Phiri.LukwipaWaterfalls. 1996 538 Musenge Malumbe.Chinzett Mulamba. 2002 534.Bornface Tembo 203 Brian R.Kawana 557 Steven Mbewe. Nkholoma 562 Rosemary Mazuko. Malisau 547 Rontiya Daka. Mulamba 561 Plason Mbaluwa.Mwandechabe 560 Mary Phiri. Lubalashi 548 Margaret Phiri 549 Margaret Nkhandu.Manshya 537 Lorrain Kalonga.plus swiadectwo.Chiwala 555 Gift Ngulube 559 Felister Kaunga.Mwandechabe 355 Diana Lungu.Kashika-Rufunsa 553 David Maluwga. Mukopola 528 Betty Njobvu, Nkholoma 552 Bernard Tembo. Malisau 558 Benson Kankuni. Kawdundu-Kamweshya 551 Juliet Sakala.KashikaRufunsa 531 Misozi Ngoma.Malata Chaola 543 Iback Nyangu.Kamitowo 536 John Daka Kashika Rufunsa 550 Beauty Mwanshelela.Kamwenshya 539 George Zulu. Muteneka Mulamba 443 Lucia Sikombwa. Kashimbo 438 Laika Nyangu.Chimunsanya 415 Christopher Simwanza. Mailon 466 elina Mpwaya. 544 Margaret Phiri .MwanselekaRufunsa 345b Charles Phiri.Nkholoma 441 Verah Mumba. KAshimbo Dla Ciebie J. podam Ci numery tych Dzieci, które nie mają numerów wieczorem. Gosia wysłałam Ci meila z odpowiedzią do Rodziców, którzy są chętni do adopcji /dziecka oczywiście ) , to odpowiadaj im proszę. Z góry dzięki!
|
|
|
|
#3424 |
|
Raczkowanie
|
Jessinala P. Tembo Mulamba 2001, to nasze dziecko i ma nr. 570.
Ava, taraz to mi się namieszało. Dziecko zostało nam przydzielone 7.12 (najpiękniejszy prezent - DZIĘKI SEONA, 8.12 przelałam na konto Siostry 50$ na dziecko na rok, oraz 33 $ na zakupy. Mamy konta w tym samym banku, więc od razu przeliczyli na dolary i wpłata poszła w dolarach i napewno została zaksięgowana jeszcze tego samego dnia. Podajesz, że kurs USD jest 3500, a wcześniej pisało 4300 do 4500 lub do 4700. Jeżeli jest niższy tzn taki jak podajesz, to braknie na zakupy, które wypisałam. Gdybyś miała wiadomość w tym temacie, to bardzo proszę daj znać, a pognam dopłacić. Czuję się głupio jak nieświadomy naciągacz. Dobrze również by było rozwiązać faktycznie sprawy wpłat. Może osoby które dostały i dostaną dziecko po połowie roku wpłacają jednorazowo dodatkowo pół stawki, na tzw dobicie do końca roku, a później od stycznia całą stawkę. Nie chcę, żeby na koncie Jessinali było "O" i żeby ktoś przejął naszą dziewczynkę. Pozdrawiamy Chyba muszę iść do lekarza, bo nawet daty mylę, przepraszam, poprawiłam Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2008-12-18 o 12:57 |
|
|
|
#3425 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3426 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
nigdy nie było podawane że średni jest 4700!!! To był wyjątek o którym pisałam przy okazji wyborów! Jak patrze nakursy to w sumie mgę wam podac te które mam w tej chwili więc podaje kurs dolara do kwacha z tego roku -średni miesięczny jaki braliśmy przy przeliczeniach: 01 - 3 755,00 02 - 3 752,00 03 - 3 675,00 04 - 3 535,00 05 - 3 330,00 06 - 3 292,00 07 - 3 310,00 08 09 10 11 - 4 645,00 - WYBORY! Tak to wyglądała - akurat nie mam dostepu do 08-10.2008 ale myślę że siostra lub ja napiszemy wkrótce. Żeby rodzice znali przelicznik.
Panny Młode dla Dzieci - wyjątkowa akcja charytatywna Rozwój. Bo zatrzymanie się w miejscu jest niczym cofanie się wstecz ![]() Edytowane przez ava80 Czas edycji: 2008-12-17 o 21:24 |
|
|
|
|
#3427 |
|
Raczkowanie
|
Sypnęłam się nie 50, a 100 $ na rok Sorki
|
|
|
|
#3428 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#3429 |
|
Raczkowanie
|
AVA ! Czy Siostra da znac do którejś z Was jeżeli suma jest zbyt mała, czy zakupi mniej?
Nie wiem teraz co mam zrobic. Przepraszam za zawracanie głowy, ale ostatnio cos mi się wszystko sypie (łącznie z tym, że w poniedziałek spadłam ze schodów i zostaniemy bez tv na Święta, bo nowy zepsuł się nie mając nawet miesiąca.) Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2008-12-17 o 22:06 |
|
|
|
#3430 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze BYK!
|
|
|
|
#3431 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
dlatego przed każdym przelewem dobrze jest skorzystać z internetowego przelicznika walut Cytat:
|
|
#3432 |
|
Zadomowienie
|
sorry, że wtrące, ale Marta postaraj się nie pisać posta pod postem, tylko edytuj poprzedni post
![]() Ava albo Seona, nie wiecie może, czy Diman Lungu albo Diana Lungu to rodzeństwo mojej Marii? tak pytam, bo widzę, że to samo nazwisko i z tej samej dzielnicy Rufunsy... a o mojej i Lukrecji córci ni słychu ale ja cierpliwie czekam
|
#3433 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Marta Ty się nie przejmuj. Siostra pewnie kupi co trzeba a jak dostaniesz rozliczenie to będziesz wiedziała czy są pieniążki na koncie Twojego dziecka czy trzeba dopłacić. Telewizor oddaj do reklamacji a w święta posłuchacie kolęd z radia. Tylko na tych schodach uważaj bo po co sobie krzywdę robić Dziś rano, na Mazurach, była taka ślizgawica, że jak szłam do pracy o 7.00, to przed blokiem leżałam jak długa - zdarza się. Uszy do góry i życzę, żeby już nic więcej się nie posypało![]() A czy ktoś wie co z kalendarzami? Tutaj można sobie na bieżąco przeliczać http://zambia.geozeta.pl/kurswaluty Edytowane przez basiaczek11 Czas edycji: 2008-12-17 o 16:59 |
|
|
|
|
#3434 |
|
Raczkowanie
|
Może pójdę jutro przeleję 20$ i poproszę na dokładkę worek mąki kukurydzianej, będzie większa paczka?.
A odnośnie Tv, to był drogi jak jasna "CH", i nie zdążyłam wpłacic pierwszej raty jak padł. Własnie czekam na Pana z Rzeszowa, ma go zabrac, a w Sony powiedzieli, że musiała byc wadliwa matryca i jest do wymiany. Pan z Rzeszowa stwierdził, że będzie go naprawiac. Dobrze chociaz ze komputer działa, to Opowiesc wigilijna oglądnę sobie jak co roku, ale na kompie. Dzięki Basiu za namiary na kursy, wg których 1$ = 4552 kwacha, więc wychodzi, że wystarczy. Teraz to jestem jeszcze głupsza i wogóle nie wiem co mam robic. Rozwydrzona dzięki za uwagę, wiesz starosc nie radosc. Az tak dobrze to ja sie nie znam na komputerach, a na forum, to raczkuje, ale sie poprawię. Na przeliczniku podanym przez Beautyb 1$ to 5075 kw Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2008-12-17 o 22:08 Powód: Sprawdzenie kursu na przeliczniku podanym przez Beautyb |
|
|
|
#3435 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie!!!
Seonka dziękujemy za dobrą wiadomość .Bardzo się cieszę bo idzie do nas następny list. ![]() ![]() ![]() MamaBernarda-list czy paczka wysłana poleconym idzie bardzo długo, bo polecony musi być odnotowany na kazdej poczcie i osobiście odebrany. A sam priorytet szybko idzie.Marta i Maciej -nie martw się, Siostra czyta forum, kupi to co potrzeba,Ty lepiej uważaj na schody.
ceny listów i paczek Edytowane przez mamapity Czas edycji: 2008-12-17 o 18:18 Powód: dopiaek |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3436 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Zdjęć ani form. nie mam, ale Siostra jest informowana na bieżaco, ma liste potrzebującyh i wszystko przyjdzie. Anastazja Mumba Martha Mumba Regina Lungu, Mary Phiri Priscilla Mumba Fideliss Nyangu Monica Daka Maria Lungu Langson Lungu Kennedy I Valeria Mumba Ruth i Teresa Mumba Theresa Phiri Elina Mumba Diman Lungu Abigaile Mumba Davide Ngulube Ruth Lungu Charity Lungu Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-12-17 o 18:44 Powód: dopisek |
|
|
|
|
#3437 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Jastrzębianie Dzisiaj wysłałem do Ahamara arkusz z podpisami do założenia stowarzyszenia. Chciałem wcześniej ale szukałem okazji by "wpaść" jeszcze do trzech osób. Niestety nie udało się i są na razie 4 wpisy. Na razie nie wyjeżdżać nigdzie i codziennie pytać Marka czy lista dotarła!
"Misje dotyczą wszystkich chrześcijan" Redemptoris Missio JPII Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl Edytowane przez Animator Czas edycji: 2008-12-17 o 19:45 |
|
|
|
|
#3438 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich,och jak dawno nie pisałam....
Najważniejsze moja mała Sophia Tembo dostała paczkę Animatorze melduje się że jestem na miejscu w Jastrzębiu(tylko Mama miała pytanie czy nie będziemy potem musieli jechać do Warszawy,bo taka sytuacja nie wchodzi w rachubę?)Będzie okazja żeby się spotkać z Jastrzębianami . Jeszcze jedno kiedyś pytałeś czy chrzestnym mojego siostrzeńca był mój syn ,który studiuje -no więc odpowiadam ,że nie ,tylko młodszy!!Dzięki za książki |
|
|
|
#3439 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
#3440 |
|
Raczkowanie
|
Proszę poradz co robic
Lecieć i dopłacać, czy siedzieć na potłuczonych czterech literkach?? Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2008-12-17 o 20:48 |
|
|
|
#3441 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
na bieżąco pisze do Abrahama, który uzupełnia mi dane. Staram się pisać bezpośrednio do niego i od razu po angielski to siostra nie musi siedzieć i tłumaczyć. Wysyłam pliki zbiorcze - gdy kilka niejasności to zbieram i puszczam. Pojedyńcze maile,niekompletne w dane sprawiają siostrze czasem kłopot. Więc nawet jeśłi ktos z forumowiczów ma maila do Siostry, ale chce wyjaśnic jakiś swój bieżący kłopot jako Rodzic - bardzo proszę o maila do siebie. Przetłumacze i wyślę do Abrahama, który jest oczami i uszami siostry
|
|
|
#3442 |
|
Przyczajenie
|
Witam wszystkich.
Jeśli chodzi o wpłaty jakich dokonujemy na nasze zambijskie dzieciaki, to potwierdzam są one faktycznie sprawdzalne za pośrednictwem Avy. Z tego co pisała do mnie Ava to w styczniu do wszystkich rodziców adopcyjnych mają być rozesłane rozliczenia dokonanych wpłat, dlatego jest prośba aby powstrzymać się z pytaniami na dzień dzisiejszy, ponieważ przychodzi ich bardzo dużo i dziewczyny (trzy osoby) nie są w stanie na wszystkie szybko odpowiedzieć . Pozdrawiam. |
|
|
|
#3443 |
|
Raczkowanie
|
No to my nadal czekamy cierpliwie, bo nasza dziewczynka(Priscilla Mumba 421) jest na jednej i na drugiej liście.... hmmmm...obrotna że się na obie załapała
))) mamy nadzieję że niedługo się wyjaśni co i jak
|
|
#3444 |
|
Zakorzenienie
|
A czy mozna wysylac paczki? jestem tu nowa i chcialabym jakiemus dziecku wyslac paczuszke. niestety na adopcje mnie nie stac
|
|
|
|
#3445 |
|
Zakorzenienie
|
[B]paryzanka[B][oczywiście paczkę możesz wysłąć zawsze
bardzo się cieszę z takich paczek do wszystkich dzieci, bo kiedy są spotkania i jakaś rodzina nie otrzymała paczki od swojego sponsora to wtedy otrzyma prezent od takich jak Ty ![]() dzięki ![]() No włąśnie, powiedz Markos, Gosia Kaja kto wybiera zarząd? - osoby podpisane na liście, która idzie od Animatora do Ahamara??? bo jeżeli tak, to nie wiem czy Się podpisywać? (Zawsze mogę wpisać sie jako członek do istniejącego juz stowarzyszenia.)skoro nie mogę pojechać do Warszawy. Zeby przeze mnie a raczej moją nieobecność i brak qworum nie możan było wybrać zarządu i zarejestrować Stowarzyszenia. Chyba że można głosować na odległość :O Przepraszam jeżeli to juz było a ja nie doczytałam. Czekam na odpowiedź Aga
Edytowane przez _MAMA_ Czas edycji: 2008-12-18 o 10:45 |
|
|
|
#3446 |
|
Przyczajenie
|
Kochani!
Długo zastanawiałam się czy napisać, czy nie napisać. Uważam jednak, że powinniśmy rozmawiać o wszystkim szczerze i jak ludzie dorośli prawda? Od czerwca tego roku opiekujemy się 9-letnią dziewczynką z wioski Sambani, która chodzi ? do szkoły w Rufunsie (11 km). Dziewczynka ma 5 rodzeństwa w wieku od 10 do 18 lat - nie chodzą do szkoły!!! Rodzice dzieci nie żyją. Próbowałam dowiedzieć się czegoś więcej o tej rodzinie, np. dlaczego dzieci nie chodzą do szkoły - bezskutecznie. W czerwcu wpłaciliśmy na dziecko roczną opłatę (z góry) , tj. równowartość 50 $ (dziecko jest w 2 klasie). Pierwszy list z podziękowaniami za sponsoring był pisany początkiem lipca, a więc już wtedy wiedziano, że są wpłacone pieniądze na dziecko. We wrześniu przelane zostało 200 zł na dziecko z dopiskiem "dla rodziny". Nie wypisywałam na jakie produkty mają iść pieniądze, bo nie znam potrzeb rodziny. Kilka osób na forum pisało, że Siostra najlepiej wie na co przeznaczyć pieniądze i rodzina dostanie to co jest jej niezbędne, np. żywność, koce itp. Wydawało mi się racjonalne takie podejście do sprawy. Wczoraj pisałam do Avy, bo nie dostaliśmy do tej pory potwierdzeń wpłat, ani żadnego rozliczenia. Dowiedziałam się (za co Avie bardzo dziękuję), że wpłaty owszem są, jest ok 140 $ ale wydane zostały tylko 10.000 kwacha, tj. ok 3,310 $ na masło orzechowe. Z tego wynika, że przez okres pół roku dziecko nie dostało nic tylko słoik masła orzechowego. Nawet podstawowe rzeczy takie jak mundurek do szkoły czy buty nie zostały dziecku kupione, nie mówiąc już o dożywianiu. Słoik masła orzechowego miały dostać dzieci, których rodzice adopcyjni nie wpłacili żadnych pieniędzy. Ponoć dziecko nie upominało się, nie mówiło że głoduje. Macie dzieci i wiecie, że 9-letnie, a nawet starsze dziecko nie pójdzie 14 km do obcych ludzi skarżyć się na głód, bo np. się wstydzi albo boi. Zastanawiam się komu w takim razie pomagam. Rozumiem, że Siostra nie jest w stanie ogarnąć wszystkiego, ale ma pomocników wśród tamtejszych ludzi, którzy powinni rzetelniej podchodzić do sprawy , bo trochę już żyję na tym świecie i wiele widziałam i sądzę że w obliczu tamtejszej biedy nie robią tego całkiem bezinteresownie. Przepraszam, że przed Świętami wypisuję takie rzeczy, ale bardzo mnie to boli. i muszę to napisać. Chcemy nadal pomagać dziecku, wpłacać na jej naukę i dożywianie. Pozostaje pytanie: paczka czy pieniądze? Jak myślicie. Idą Święta i wszyscy będziemy myśleć o naszych dzieciach adopcyjnych. Ja będę myśleć czy nie głoduje. |
|
|
|
#3447 |
|
Wtajemniczenie
|
partyzantko - jasne, że można
I jeszcze taka moja paczkowa rada, kiedyś z resztą temat był poruszany. Chodzi o priorytet lub list ekonomiczny. Przetestowałam i potwierdzam, że moje ostatnie ekonomiczne przesyłki dotarły do Zambii szybciej niż priorytetowe. Więc można oszczędzić na opłatach pocztowych i za to dorzucić coś do paczki ![]() Seona - gratuluję ślicznego malca ![]() Elizabeth21 Ja nie potrafię odpowiedzieć na Twoje pytanie, nie wiem, czy rzeczywiście tylko to masło zostało zakupione dla rodziny czy też coś jeszcze a nie zostało to ujęte w rozrachunkach. Ale całkowicie rozumiem Twoje obawy, bo wynikają one z troski o dziecko, którym się opiekujesz. Rozumiem też, że są w kartotekach dzieci pewne niejasności, ponieważ ewidencja tak dużej grupy dzieci w dodatku w Afryce, gdzie wioski porozrzucane są w przeróżnych kierunkach, na różnych wysokościach jest trudne. Może Siostra potrzebowałaby więcej pomocników? Ale tak, jak piszesz, nie każdy chce pracować bezinteresownie. Jeśli jest taka potrzeba, może uda nam się zorganizować fundusz dla pomocników ? Wiem, że najlepiej byłoby wsiąść w samolot i odwiedzić naszą rodzinę w Mpanshy z wielką paczką podarunków. Nie raz o tym myślę No ale nie każdy ma taką możliwość więc pozostaje nam zaufać, że naszym podopiecznym dzięki naszej pomocy wiedzie się lepiej a jeśli piszą dziękczynny list, to pewnie dlatego, że coś od Siostry otrzymali, tak mi się wydaje. Mam nadzieje, że Twoja sytuacji szybko się wyjaśni
Edytowane przez moria44 Czas edycji: 2008-12-18 o 11:54 Powód: dopisek |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#3448 |
|
Raczkowanie
|
AVA!Odwiedziłam dzisiaj Bank i przelałam na konto dodatkowe 20$ na zakupy spożywcze dla Jessinala Tembo nr kart. 570 i bardzo proszę o zakup dodatkowo worka mąki kukurydzianej i jak starczy, to mydło, zresztą wierzę, że Siostra Józefa coś wymyśli. Z góry bardzo dziękuję i pozdrawiam
Edytowane przez MartaiMaciej Czas edycji: 2008-12-18 o 15:43 |
|
|
|
#3449 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Mamy teraz pośrednika, (AVĘ) który na bieżąco zbiera zamówienia zakupowe, żeby nie było takich nieporozumień. Podaj AVIE listę produktów i rodzinka na pewno nie będzie głodować![]() A swoją drogą ja też mam dziewczynkę w 2 klasie ale płacę roczną opłatę - równowartosć 100 - 120 $ |
|
|
|
|
#3450 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ja jeszcze nic o listach nic nie wiem,bo one chyba dopiero pocztą do mnie idą,więc najpierw muszą do mnie dotrzeć,a dopiero potem przepakuje i wyślę znów poczta do Was.Ile to czasu,zważywszy na opóźnienia poczty w związku z nawałem przesyłek światecznych. hm..... Cytat:
Wg FAQ na stronie: Dzieci małe – do 3 klasy – 50 dolarów na rok, Dzieci od 4 – 7 klasy – 100 dolarów na rok, Dzieci od 8 klasy w wzwyż – 150 dolarów na rok. wg mnie powinno byc conieco więcej 10-15$ bo od czasu gdy to ustalono dolar zmienił sie diametralnie ![]() Ale czemu 100-120 $ nie wiem moze jakis błąd,ale napewno nic się nie zmarnuje. A co do Elisabeth21,to ja spróbuję trochę rozjaśnić,na ile potrafię. 1.rodzeństwo ma 18,16,14,12,10 lat więc patrząc po wieku nie ma siły,aby zmusić ich do nauki,zwłaszcza gdy nie maja rodziców. widać to nawet po naszej adopcji ,kiedy to kilkoro dzieci postanowiło przestać chodzić do szkoły.A zwłaszcza gdy nie ma mamy,motywacji i maja do szkoły bardzo daleko - 11km. Popatrzmy na nasze podwórka czy znajdziesz w naszej okolicy dziecko w wieku tego 10 które w takim wypadku samo z siebie chodziłoby do szkoły. Wiadomo u nas zaraz znalazłyby sie instytucje itp...ale nie o tym mowa... !0 latek a co do starszych....tym bardziej... 2. "Pierwszy list z podziękowaniami za sponsoring był pisany początkiem lipca, a więc już wtedy wiedziano, że są wpłacone pieniądze na dziecko." nonie koniecznie,siostra i jej pomocnicy wiedzą ,że dziecko dostało sponsora,a nie czy wpłacił czy nie .I gdy ktoś jest w pobliżu tego dzioecka -piszą list do sponsora ,nie dlatego piszą że była wpłata ,tylko ZAWSZE listy są pisane przy okazji.... przy okazji przekazywania paczki przy okazji że ktoś jest w pobliżu rodziny przy okazji..... itd Stąd list z lipca -bo akurat tam ktoś był. 3"We wrześniu przelane zostało 200 zł na dziecko z dopiskiem "dla rodziny". Jak już Ava pisała "dla rodziny"zawsze jest trudnym dopiskiem,bo skoro dziecko mieszkla kilka km od Mpanshy to skąd siostra ma wiedzieć co najbardziej potrzebne rodzinie.Musi najpierw tam pojechać siostra albo ktoś z pomocników i się dowiedzieć. A to wymaga czasu.... I znów prosze się postawić na miejscu siostry,czy tak łatwo dysponowalibyście pieniędzmi od ludzi i decydowalibyście sami co kupić,mając na myśli,ze może jeszcze napiszą co chcą za to kupić. 4.nikt nie dostaje potwierdzenia o każdej wpłacie,ani co pół roku!!! Robiłyśmy takie cuda jako zestawienie roczne,w tym roku chyba tez tak będzie. Jak są jakieś nieścisłości to mozna sprawdzić,ale nie wymagajmy potwierdzenia po każdej wpłacie,bo przy 600 osobach i różnych wpłatach np co miesiąc to trzeba by nic nie robić,tylko cały czas spisywać i wysyłać mailem a jak nie ma to listem. Przecież to paranoja,każdy wie ile wpłaca,a na koniec roku mozna sprawdzić. 5.co do słoika masła to moze dostało przed Twoją wpłata,a potem odnośnie wpłaty na rodzinę jw. Skoro adoptujesz od czerwca,a szkoła zaczyna się w styczniu i do niej chodzi to napewno ma mundurek i chyba siostra nie musi kupować w czerwcu nowego bo dziecko dostało sponsora. 6. zaufajmy siostrze i jej pomocnikom !!!! Ona napewno wie komu koniecznie pomóc i kto głoduje. Kobieta jest tam aby pomagać ,leczyć i wspierać i juz samo to że rozpoczęła taką adopcję i ma nas i dzieci ponad 600 to o czymś świadczy.Wiec Felistus NAPEWNO nie głoduje!!!! Mam nadzieję,ze choć trochę rozjaśniłam,jeśli nie to pisz.Jak nie ja to może ktos inny cos rozjaśni. Oczywiście że należy: Uważam jednak, że powinniśmy rozmawiać o wszystkim szczerze i jak ludzie dorośli prawda? Edytowane przez Dla ciebie J. Czas edycji: 2008-12-18 o 13:46 |
||
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:32.

Bieżących rzeczy i spraw do wyjaśnienia i tak jest mnóstwo. Po nowym roku zamierzam jednak wysyłac do wszystkich Rodziców informacje o łącznych wyatkach na dziecko i w związku z tym o saldzie jakie zostało. Wiedząć ile na dziecko wydano ,a jakie ma saldo będzie można policzyć czy wpłąty są zaksięgowane właściwie.
I na takie rozliczanie rodziców jestem gotowa poświęcić czas. Jesli prawie 1000 osób będzie od nas wymagało rozpiski z całego roku to przyznam, że chyba wszystkie będziemy musiały prace rzucić 

A sam priorytet szybko idzie.