Misja w Zambii - część III - Strona 23 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-06-17, 23:07   #661
Mikrejsza
Rozeznanie

Dot.: Misja w Zambii - część III

jej tyle ostatnio piszecie że nie nadążam z czytaniem
witam cieplutko nowe osoby
jak najbardziej-rejestracja przez Siostrę, dobrze że zatrudni się nowe osoby-to zawsze kolejne rodziny będą mieć źródło utrzymania a finanse-jak uważacie, w każdy razie muszą się na to pieniążki znaleźć żeby nikt tam się nie mógł do tej akcji przyczepić
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-17, 23:17   #662
Schreck
Raczkowanie

GG do Schreck Send a message via Skype™ to Schreck

Wiitam wieczorową porą,

Wypadki autobusowe w Afryce, Ameryce Południowej i Azji to niestety smutna codziennośc - za czasów studenckich przeczytałem parę opowiadań ludzi, którzy wyprawili się w porywie chęci przeżycia młodzieńczej przygody w te rejony i właśnie tego typu doświadczenia nauczyły ich wyobraźni oraz szacunku do życia - do dziś pamiętam makabryczny opis, jak chłopak wyszedł z wnętrza przepełnionego autobusu po kolizji z ciężarówką i w szoku zaczął strzepywac coś, co przyczepiło mu się do koszuli - taki różowy budyń - dopiero później skojarzył co to było - nie będę ciągnął dalej. W dodatku częstą praktyką band rabusiów jest zasadzanie się przy wrakach po świeżych wypadkach - najczęściej mniejszych pojazdów - osobówek, pick-upów/terenówek i napadanie na ludzi, którzy zatrzymywali się by udzielic pomocy. Zresztą nie trzeba szukac daleko - rok 1994 - niedaleko Gdańska - autobus kontra drzewo - 31 ofiar - opona wystrzeliła, codziennie jeżdżąc po województwie mijam krzyże przy drodze, miejsca po świeżych wypadkach tudzież oprawiane przez strażaków wraki - to daje do myślenia.

Co do zatrudnienia personelu administracyjnego - to jest mus - mukashana ma rację - paru moich już byłych znajomych tylko szukało okazji by szpilę wbic w instytucję Kościoła - zresztą takich "filozofów" nie brakuje...

Acha - poniedziałek - PLANETE - 20.55 - premiera - "Diabeł przybył na koniu" - dokument o zbrodniach w Darfurze.

Pozdrawiam...
ZACZNIJ MYŚLEĆ SAMODZIELNIE

Edytowane przez Schreck
Czas edycji: 2008-06-17 o 23:40 Powód: dopisek
Schreck jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 06:01   #663
Ażurek
Raczkowanie

GG do Ażurek

Pomysł z rejestracją dobry, myślę, że na zasadzie kto ile może zrzutka będzie przebiegała spokojniej. Wszystkim nie dogodzimy, a uporządkowanie finansów powinno uspokoić "niewiernych"

Właśnie przygotowałam paczkę i mam pytanie jak powinna być zabezpieczona? planuję karton owinąć papierem i to wszystko zabezpieczyć folią przeźroczystą czy to wystarczy, czy są może jakiejś specjalne wymogi. Wiem, że droga daleka a chciałabym żeby doszła w całości
Ażurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 13:18   #664
kate354
Raczkowanie

Hej! Też uważam, że rejestracja nie podlega dyskusji, a pieniążków nikt z nas przecież nie będzie żałował. Ci rodzice spoza forum mogą zareagować różnie, więc jeśli podwyższymy kwotę, trzeba im wyjaśnić dlaczego.

Schreck, ja w sumie tylko raz usłyszałam, że pieniądze które wpłacam na Obistera, pewnie trafiają do zambijskiej mafii!!!! Oburzyłam się niesamowicie, a dziś w sumie to współczuję tej osobie, która to powiedziała...I opowiadam o misji w Mpanshya wszędzie, gdzie tylko moge i zachęcam do pomocy.

Ażurek, moja paczuszka też prawie gotowa. Jeszcze parę drobiazgów i idzie w świat. Tylko ja wysyłam w kopercie bąbelkowej do 2 kg. Własnie, czy kopertę bąbelkową też należy zabezpieczać jakąś taśmą? KateMwale, ty wysyłaś kopertę, poradź
kate354 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 13:38   #665
beautyb
Raczkowanie

rejestrować!

chciałabym wysłać michaelowi kolejną paczkę, ale ostatnio kiepsko z pieniążkami
w piątek rano mam rozmowę o pracę - trzymajcie kciuki, proszę
beautyb jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 14:34   #666
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Cytat:
Napisane przez Seona Pokaż wiadomość
Mukashana, Mzyngu i Norton byli w Zambii Schreck jest w trakcie załatwiania podróży, niech się pochwali. Sam ambasador do Niego dzwonił No i Gosia, z którą planowane jest spotkanie, była już u Siostry i wraca ponownie.
P.S. I pewni New_Rock leci do Siostry, bo Go coś nie widać na forum
I bardzo słusznie
eh..no to i ja się w końcu przyznam co kombinuję od miesiąca
dostałam pozytywną odpowiedź od Siostry i przez miesiąc będę pomagała w aptece i przy maluchach. Jadę w połowie listopada na miesiąc - prawdopodobnie w tym samym okresie co Schreck - tak pisała Siostra

teraz tylko musze zmolestowac tych co przetarli szlaki, żeby powiedzili jak to najłatwiej technicznie załatwić - jakie linie, jak szybko bilet, jakie ceny, szczepienia..uf.. będzie tego trochę
Stary 2008-06-18, 15:14   #667
Mikrejsza
Rozeznanie

ava80 super
Stary 2008-06-18, 19:11   #668
AniaSar
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
dostałam pozytywną odpowiedź od Siostry i przez miesiąc będę pomagała w aptece i przy maluchach. Jadę w połowie listopada na miesiąc - prawdopodobnie w tym samym okresie co Schreck - tak pisała Siostra

teraz tylko musze zmolestowac tych co przetarli szlaki, żeby powiedzili jak to najłatwiej technicznie załatwić - jakie linie, jak szybko bilet, jakie ceny, szczepienia..uf.. będzie tego trochę
: bounce: ale super

Czy aby wejśc do sklepu na www.adopcjaserca.pl nie uzywam tego samego loginu i hasła co tu? muszę sie gdzies oddzielnie rejestrowac?
AniaSar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 19:56   #669
Ażurek
Raczkowanie

GG do Ażurek

właśnie przygotowałam paczkę dla S. Józefy. Proszę o podpowiedź co wpisać jako " szczegółowe określenie zawartości" mam w paczce budynie, zabawki, kaszki, witaminy itp, czy to wpisywać kolejno?
Ażurek jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 20:32   #670
Mikrejsza
Rozeznanie

ja pisałam ogólnie: środki odżywcze i higieniczne, zabawki, ubrania a i jeszcze taką formułkę "not for sale, for poor"
Stary 2008-06-18, 20:59   #671
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Markos Pokaż wiadomość
1. Prosimy wszystkich, którzy mają podopiecznych w Zambii, o dodatkowe pieniądze na te opłaty (i musimy się liczyć z negatywną reakcją części z nich, a nawet możliwością wycofania się z pomocy)

3. Siostra z niezmienionych opłat za każde dziecko potrąca potrzebną jej kwotę - większość osób i tak płaci więcej, niż zadeklarowaną kwotę roczną, więc można z tego skorzystać. I wydaje mi się, że nie ma tu żadnego nadużycia, ponieważ pieniądze te i tak będą spożytkowane dla dobra tego (i innych) dziecka.

5. Szukamy sponsora
Mi najbardziej podoba się opcja 1 i 5 Może by tych pracowników oddać do adopcji? W adopcji jest już nauczyciel z arki to czemu nie pracownicy socjalni?

A jeśli nie to do wszystkich wyśle się meila z załącznikiem meila od Siostry , żeby wiedzieli że to nie nasze widzimisie.

Markos wcale nie jest tak że większość płaci więcej na dziecko Zdarza mi się, że przyznając dziecko nie zmienię odpowiedniej kwoty utrzymania (wcześniej przydzielałam starsze i zostało mi w tekście np. 100 dolarów zamiast 50) i zostaje czasami zrugana, dlaczego muszą płacić aż tyle Zdarza się, że dla rodziców to jest bardzo duży wydatek, trudno im związać koniec z końcem a mimo to chcą pomagać biedniejszym od siebie i większa opłata nie wchodzi w grę.

Cytat:
Napisane przez Tesik Pokaż wiadomość
Zglaszam sie, aby oddac glos na 3 opcje Markosa (to mi wyglada na wybory, ciekawe jaka bedzie frekwencja)

Cytat:
I ani słóweczka nie pisnęłaś!!!!
Cytat:
Napisane przez AniaSar Pokaż wiadomość
Czy aby wejśc do sklepu na www.adopcjaserca.pl nie uzywam tego samego loginu i hasła co tu? muszę sie gdzies oddzielnie rejestrowac?
To już było tyle razy odpowiadane i na stronie też jest Sklepik nie działa bo jest w przebudowie a Daniel nie ma dostępu do internetu na razie a Kate Mwale nie dał dostępu do serwera i nie może zmienić W drugiej części w wątku w pierwszym poście MAMY jest taki skrócony sklepik.

Aha Moria44, dzieci jest 500 nie 300

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 21:28   #672
kate354
Raczkowanie

Cytat:

Ava80, trzymam kciuki za wyprawę i śledzę ją bacznie, bo sama o niej myślę i jeśli tylko Siostra będzie chciała, zbieram sumkę i się pakuję. Więc życzę Ci powodzenia
Stary 2008-06-18, 21:39   #673
ava80
Rozeznanie

Najważniejszy dla mnie jest fakt, że naprawde się przydam. Siostra napisała bardzo pozytywnie, a ja sie wolałam nie cieszyc zawczasu, bo nie chcialam byc kłopotem.
Pojechac tam dla własnego widzimisie i byc kulą u nogi to nie do końca too co mi chodzilo. ale skoro mogę sie przydać to jadę

Ktos zna niedrogie linie lotnicze, albo wie jakie transfery mnie czekaja? Jakie lotniska? Bo ostateczne lądowisko to Luska prawda?

Stary 2008-06-18, 21:44   #674
Mama Oueen
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
Ale miła niespodzianka wchodzę po "gościowym dniu" wieczorkiem na forum,a tu tyle osób o mnie pamieta.Bardzo dziękuję za pamięć i życzenia

AniaSar miło cię widzieć tutaj ,no to jeszcze czekam na p.Bożenkę,która nas czyta tylko nie ma odwagi nic napisać.
Pani Bozenko śmiało,wszyscy się kiedyś uczyli,pomożemy

Całuję Was mocno i jeszcze raz dziękuję .Kolorowych snów.
Kochana jesteś Jolu.
Oj czytam, czytam.
Dziękuję bardzo za wsparcie i dodanie mi odwagi.
Moja radość nie ma granic. Codziennie spoglądam na zdjęcie mojej Queen (cudowne imię), nic o niej nie wiem, a już ją bardzo kocham.
Przesyłam spóźnione serdeczne życzenia imieninowe. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO. SPEŁNIENIA NAJSKRYTSZYCH MARZEŃ.
Bożena ( żadna pani)
Mama Oueen jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 21:47   #675
tereska
Rozeznanie

Witamy nową mamę . Imię córeczki rzeczywiście śliczne. Rozgość się u nas i zaglądaj jak najczęściej.

tereska jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 21:58   #676
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez Mama Oueen Pokaż wiadomość
Kochana jesteś Jolu.
Oj czytam, czytam.
Dziękuję bardzo za wsparcie i dodanie mi odwagi.
Moja radość nie ma granic. Codziennie spoglądam na zdjęcie mojej Queen (cudowne imię), nic o niej nie wiem, a już ją bardzo kocham.
Przesyłam spóźnione serdeczne życzenia imieninowe. WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO. SPEŁNIENIA NAJSKRYTSZYCH MARZEŃ.
Bożena ( żadna pani)

Oj ja to taka wzruszająca się jestem i aż sie popłakałam z radości...
Więc witam i Bożenkę i bardzo się cieszę,że do nas wpadłaś jak obiecałam w razie problemów pisz o wszystkim - pomożemy

Jeszcze raz bardzo bardzo dziękuję wszystkim za życzenia

www.adopcjaserca.pl

Dla ciebie J. jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 22:27   #677
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Cytat:

a jednak
a wiesz ze niedawno myslalam , bo pamietam twoj e-mail z zaptaniem

wczoraj nie moglam wejsc na forum i tle zaleglosci

ja ne musze mowic ze jestem za rejestracja i zatrudnianiem pracownikow, inaczej akcja sie rozleci albo bedzie duzo brakow niedomowien i pomylek, ktorych juz nam nie brakuje. Seona codziennie wiele godzin spedza aby to wszysto wyjasniac i prostowac - nas jest tutaj kilkadziesiat a pomyslcie ze to niewielki rpocent wszystkich rodzicow. Zdarza nam sie np. przydzielic to samo dziecko 2 osobom - i co wtedy
co do oplat to jak pisze seona nie jest tak ze duzo osob placi wiecej. Przy wysylce roczneg rozliczenie wszystkie bylysmy zaskoczone ile osob wogule nie placi

moje zdanie takie - aby ustanowic nowe oplaty chciazby ze wzgledu na duzy sadek dolara d momentu kiedy siostra ustalala oplaty. W Maitri - na oplaty administracyjne pobierana jest kwota stala co miesiac - nie pamietam teraz dokladnie ile. a oplaty miesieczne zamieniono z 15$/mies na 15EURO. taki komunikat byl dla mnie czytelny i jasny.
Zbyt wiele nie ma sie co tlumaczyc ale wyjasnic oczywiscie trzeba.
Jak zwylke na pewno zdolne tu osoby przyjda z pomoca

ciagle nie mam swojego kompa i mam sporo e-mail w skrzynce - obiecuje na wszystko odpowiedziec.

Oczywiscie witam Mame Krolowej

listy juz listonosz niesie do Joli od wczoraj priorytetowo
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-18, 22:58   #678
Dla ciebie J.
Rozeznanie

siostra na czacie !!!!

Siostra prosi o kasze gryczana i jeczmienna jakby ktos nie wiedzial co wyslac...
Dobranoc...

www.adopcjaserca.pl

Edytowane przez Dla ciebie J.
Czas edycji: 2008-06-18 o 23:54
Stary 2008-06-19, 10:10   #679
assuntina
Przyczajenie

witam wszystkich
nie piszę zbyt często, ale staram się podczytywać was regularnie

Chcicałam tylko dorzucić swoje trzy grosze do ogólnej dyskusji nad zatrudnieniem etatowych pracowników. Podobnie jak Wy - uważam, że jest to konieczne, ze względu na dużą ilość dzieci adopcyjnych i związanych z tym wpłat. Poza tym Siostra i tak ma mnóstwo pracy więc należy Ją odciążyć..
Bardzo podoba mi się koncepcja KateMwale. Tzn. w tym roku koszty pracowników pokryć z nadwyżek wpłat, a od 2009 r podnieść kwotę o kilka $. Obawiam się, ze niewielu rodziców śledzi na bieżąco to forum i gdy dostaną w środku roku wiadomość o konieczności zrobienia dopłaty, może im to nie przypaść do gustu..
Pieniądze są i zawsze były zawsze kwestią drażliwą A podwyżek nikt nie lubi
assuntina jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 11:26   #680
blla
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez assuntina Pokaż wiadomość
witam Wszystkich
Nie Piszę Zbyt Często, Ale Staram Się Podczytywać Was Regularnie

Chcicałam Tylko Dorzucić Swoje Trzy Grosze Do Ogólnej Dyskusji Nad Zatrudnieniem Etatowych Pracowników. Podobnie Jak Wy - Uważam, że Jest To Konieczne, Ze Względu Na Dużą Ilość Dzieci Adopcyjnych I Związanych Z Tym Wpłat. Poza Tym Siostra I Tak Ma Mnóstwo Pracy Więc Należy Ją Odciążyć..
Bardzo Podoba Mi Się Koncepcja Katemwale. Tzn. W Tym Roku Koszty Pracowników Pokryć Z Nadwyżek Wpłat, A Od 2009 R Podnieść Kwotę O Kilka $. Obawiam Się, Ze Niewielu Rodziców śledzi Na Bieżąco To Forum I Gdy Dostaną W środku Roku Wiadomość O Konieczności Zrobienia Dopłaty, Może Im To Nie Przypaść Do Gustu..
Pieniądze Są I Zawsze Były Zawsze Kwestią Drażliwą A Podwyżek Nikt Nie Lubi
Popieram!!!
blla jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 11:31   #681
bageera
Przyczajenie

hej hej!!
witam wszystkich!
jestem tu nową osobą, jeszcze nie mam "swojego" dzieciaczka, ale myślę, ze się to niebawem zmieni
pozdrawiam Was goraco!
bageera jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 13:13   #682
Dla ciebie J.
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez bageera Pokaż wiadomość
hej hej!!
witam wszystkich!
jestem tu nową osobą, jeszcze nie mam "swojego" dzieciaczka, ale myślę, ze się to niebawem zmieni
pozdrawiam Was goraco!
a witaj witaj...
widzę rzeszów czy to jakaś "seonowa" sprawka?

www.adopcjaserca.pl

Stary 2008-06-19, 13:22   #683
kate354
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Dla ciebie J. Pokaż wiadomość
a witaj witaj...
widzę rzeszów czy to jakaś "seonowa" sprawka?
Witamy nową koleżankę na forum.
Dla CiebieJ, to trochę sprawka Seony. Bo Seona mnie tu przyciągnęła, a ja Bageerę, która jest zafascynowana naszą Adopcją Serca.
Więc witamy w gronie
Stary 2008-06-19, 13:26   #684
bageera
Przyczajenie

u mnie to raczej Kasi sprawka
temat obserwowałam już wczesniej, ale jakoś nie mogłam zczaić jak się z Wami porozumiewać.
Teraz z Kasią obczajamy sprawę wyjazdu, gwarantujemy przydatnosć))
Stary 2008-06-19, 13:27   #685
bageera
Przyczajenie

o Kate354 wyprzedziłaś mnie w odpowiedzi, niedobra
Stary 2008-06-19, 15:59   #686
mamapity
Raczkowanie

Witam wszystkich serdecznie.

Witam nową Mame Oueen,oraz Bageere.

KateMwale - Siostra wczoraj była na czecie i pisała że przyszło dużo paczek,mam nadzieje że doszła Twoja i nasza.Siostra poda nazwiska,no to czekamy.:rolley es:
ava80-gratuluje i życze powodzenia.
Ażurek-my owijamy karton szarym papierem,potem zabespieczamy folią wszystkie brzegi.Wejdz w podpis Pita777 na str. 22 i w fotosiku jest zdjęcie paczki.
mamapity jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 17:45   #687
Markos
Raczkowanie

Mama Oueen i bageera - Witajcie w naszym gronie

Cytat:
Napisane przez gosiakk7 Pokaż wiadomość
Ludziska - kiedy do Radomia??????
Coś mi się wydaje, że to spotkanie się "rozmyje". Dla mnie te terminy, też okazują się niesprzyjające: 28.06 muszę być na uczelni, następny weekend - 05/06.07 egzaminy i kolejny - 12/13.07 znowu egzaminy.
Cytat:

ava80 - powodzenia i molestuj gosiakk7-a - Ona ma już chyba wszystko dopięte na ostatni guzik

Pieniążki na rejestrację i pracowników już dzisiaj "pojechały" do Siostry
Markos jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 17:59   #688
_MAMA_
Zakorzenienie

GG do _MAMA_

Markos co tak skromnie to opisales?
No to ja wypaplam
Markos wspanialomyslnie zaofiarowal sie pokryc koszty rejestracji i wynagrodzen pracownikow
Miesieczny koszt ich wynagrodzenia to kwota ok. 150$
jest to niemala kwota i ja apeluje do wszystkich ludzi dobrego serca aby wspomoc ten sluszny cel do konca roku a od stycznia bedzie podwyzka dla wszystkich po rowno.
Nie mozemy pozwolic aby biedny chlopak o rycerskim sercu zacharowal sie na smierc
tak wiec proponuje w tytule przelewu np. ksiegowosc i moze jakos wspolnymi silami pokryjemy wyplaty dla ksiegowego i pomocnika do konca roku.
Ja tak na moment wiec prosze wczorajszych uczestnikow czata o przyblizenie tematu swinek, kaszy reszty
_MAMA_ jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-06-19, 21:16   #689
ava80
Rozeznanie

Ja jestem blond.
Prosze jeszcze raz od początku i pełnymi zdaniami:
kto, kogo rejstryje i po co. Czym sie osoba będzie zajmowała, jakie sie z tym wiąża opłaty i podwyzki?
Ktos to może zebrac w jedny miejscu dla "potomnych"?

I druga kwestia - niech ktos napisze co było wczoraj na czacie bo mi dziecko nie pozwoliło wejść na kompa.

MAMA - wrócil mi net więc jestem juz "normalnie" i "daily" online. Moge w koncu zabrac sie za aukcje, ktore kuleją od 2 miesięcy przeze mnie
Czy łyżki zostały sprzedane na allegro czy puszczać je na ebayu?
Stary 2008-06-19, 21:17   #690
tereska
Rozeznanie

Markos- jesteś wielki. Wiem, wiem- już Ci to mówiłam /pisałam/ dawno temu przy innej okazji.....
Myślę, że jakoś uda sie nam pomóc Ci chociaż troszeczkę.

Co do czatu, to nie będziemy "przybliżać tematu" wbrew zaleceniom naszej MAMY- trzeba przyjść i z nami pobyć. Powiem Wam tylko, że wczoraj o mało nie umarłam ze śmiechu i radości.
A tak na serio, to nasza Siostra uruchomiła hodowlę świń. Ma 3 maciorki, które wkrótce się oproszą /nikt nie wie kiedy ten dzień nastąpi- ale my mamy na ten temat teorię/. Prosiaczki będą na sprzedaż, ale jak się da to Siostra ma zamiar również produkować wędlinki. W tym celu potrzebna Jej kasza /do kaszanek- oczywiście/. Ponieważ póki co przepisu na kaszankę brak, to na wszelki wypadek wysyłamy kaszę gryczaną i jęczmienną.

A tak w ogóle, to więcej nie będę streszczać Wam czata...hehehe. Tam wstęp wolny i często dzieje się, oj dzieje.

Pozdrawiam

tereska jest offline Zgłoś do moderatora  
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości