|
|
#1141 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cześć Drora,
Powiem szczerze, że zrobiłam może 2,3 razy zakupy za pośrednictwem sklepiku, ale teraz wysyłam pieniążki na konto z tytułem: numer dziecka, imię i nazwisko, zakupy dla rodziny. Wtedy jestem pewna, że siostra kupi to co w danej chwili jest potrzebne. Wysyłam tyle na ile mogę sobie pozwolić, raz jest to 20 zł, a raz 100zł. Na początku II, albo I wątku naszego forum były wypisane niektóre produkty i ich ceny. Teraz dużo osób wysyłało pieniądze na materac, ew. koc, ponieważ często rodziny proszę o "posłanie". Odnośnie leków: wysyłamy wszystko co możemy, żeby było dobrze zabezpieczone, nie stłukło się i miało długi termin ważności: witaminy (Vibovit, tabletki musujące, Visolvit), maści na trudno gojące się rany, gaza, kakao, które jest świetne na biegunkę. Teraz w liście Naomi (mama mojego "synka") bardzo dziękowała za zupki w proszku, pisała, że wszystkim bardzo smakowały. Takie co to wrzuca się do wrzącej wody i gotowe. Więc wiem, że teraz na pewno wyślę ich trochę więcej. Wszystkie kiśle, budynie, zupki są mile widziane. Podzielę się z Tobą Drora jak to wygląda u mnie. Każdą zawartość paczki zapisuje, żeby wiedzieć co wysłałam, żeby za bardzo się nie powtarzać . Na początku wysłałam mnóstwo słodyczy i zabawek dla radości dzieciaków, potem zaczęłam wysyłać więcej ubrań: t-shirt męża dla taty Chrisa, jakąś bluzkę dla mamy, coś dla dzieciaków. W między czasie robiłam zakupy śledząc to co pisze siostra, kiedy brakowało mąki, była to mąka, moskitiera wysłałam na nią, potem materac. itd. Koła października będę robiła paczkę na ur. małego i myślałam o tym, żeby teraz włożyć trochę więcej jedzenia. Bo paczkę z nim wysłałam koło lutego 08. Włożyłam ryż, makarony, zupy w proszku. Teraz myślałam, żeby włożyć pieczywo chrupki, może kotlety sojowe. Zawsze na opakowanie takich produktów przyklejam Sposób przyrządzenia po angielsku. |
|
|
|
#1142 |
|
Rozeznanie
|
woow....jestem pod wrażeniem
![]() wszystko fachowo ![]() KateMwale - myślę, że wielu osobom pomoże to co napisałaś
|
|
|
|
#1143 |
|
Raczkowanie
|
Może to ktoś uzna za przesadne, ale na prawdę bym nie pamiętała, że w marcu wysłałam piżamki, a w maju ubrania dla całej rodziny, czy było to też zupełnie co innego. Z tego wynika mniej więcej podobny harmonogram wysyłek u mnie z podziałem na trzy kategorie: zabawki + słodycze, ubrania + słodycze, jedzenie + słodycze, staram się też, aby w każdym liście znalazły się podpaski dla mamy. Chemia tj. mydełka, mydło i proszek do prania, pasta do zębów, wazelina, szczoteczki do zębów, do tej pory za pośrednictwem naszej kochane Siostry Józefy.
Napiszę co mniej więcej wysyłaliśmy wszyscy i to tak po trochu znalazło się też w moich paczkach i listach dla maluchów i rodziny. Bo chyba większość wie, czy nasze dziecko ma rodzeństwo i ta pomoc przelewa się na całą rodzinę. Zabawki: kredki, mazaki, długopisy, ołówki, piórnik: linijka, gumka itp., zeszyty, blok rysunkowy, kolorowanki, maskotki, lalki, samochodziki, skakanki, paletki do ping-ponga lub badmintona, puzzle, liczydła, kalkulator, zegarki, książeczki w języku angielskim, klocki. Ubrania: Na razie postarałam się, że dzieciaki miały coś letniego i coś ciepłego. Wysłałam bluzki z krótkim rękawkami, bluzę z długim rękawem, spodenki i spodnie, skarpetki, piżamki, czapki z daszkiem, gumki i spinki dla Margaret. Dla taty wysłałam t-shirty XXL i skarpety, a dla mamy bluzki i chustki. Buty i buciki, majtki bawełniane i majtki ceratowe za pośrednictwem Siostry w sklepiku na miejscu. Jedzenie: kisiel, budyń, kakao, kaszki ryżowe, ryż, makarony, zupy w proszku, produkty sojowe np. kotlety "mielone" sojowe, kotlety "schabowe" sojowe -> wszystko w postaci sypkiej lub suszonej, sosy, przyprawy, pieczywo chrupkie. Staram się, aby te produkty były gotowe do spożycia po dodaniu gorącej wody. Słodycze (takie bez czekolady, żeby się nie rozpuściła): landrynki, lizaki, ciastka z orzeszkami, żelki itp. Mąka, olej, sól, mleko w proszku, herbatniki u naszej Siostry. koza - 40zł kura - 15zł moskitiera - 23zł puszka mleka - 15zł materac - 100zł rower - ok. 250zł (100$)
|
|
|
|
#1144 |
|
Zakorzenienie
|
Kate Mwale nieźle
Co do paczek to ja wysyłam drobiazgi. Wolę zrobić przelew żeby tam na miejscu coś kupić. Jak wysyłam to wibowity, witaminy dla dorosłych, budynie, owocowe herbatki, gumy do żucia, titaki, karteczki, ozdoby do włosów i jakieś małe maskotki. Sprawdzajcie meile, Siostra mówiła, że na weekendzie nie będzie zdjęć, a jednak są Porozsyłałam trochę. PrzepiękneNie pamiętam która z ostatnich Mam na forum miała Dziewczynkę Christinę Lungu (tak samo się nazywa jak córeczka Pity777). Wysłałam zdjęcie, ale dostałam automatyczną odpowiedź z Twojego meila, że masz jakąś awarię a Córeczka taka słodkaChyba chodzi o Tusię11 ?? ![]() Nie wiem jak z internetem MAMY, wczoraj podczas burzy wysiadł jej net
Edytowane przez Seona Czas edycji: 2008-08-16 o 14:13 Powód: dopisek |
|
|
|
#1145 |
|
Raczkowanie
|
Siostra Józefa za pośrednictwem Seony dała nam dziś taką radość, że aż trudno opisać!
Wróciliśmy z Michałem zziębnięci z Rynku (w Poznaniu odbywa się Festiwal Dobrego Smaku) i czekał na nas taki prezent, kolejne zdjęcie małego! |
|
|
|
#1146 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam maila z prośbą o napisanie „instrukcji”, jakie umieszczam na opakowaniach. Od razu mówię, że specem od angielskiego nie jestem i to moje pisanie jest takie na wyczucie i bardzo po chłopsku.
Produkty typu Słodka chwila, Gorący kubek itp. BUDYŃ – PUDDING KISIEL – FRUIT JELLY KASZKA MANNA - SWEET SEMOLINA MLECZNY RYŻ – MILKY RICE ZUPA – SOUP INSTRUCTION:
|
|
|
|
#1147 |
|
Raczkowanie
|
SOYA CUTLET
Mięso sojowe (kotlety, mięso a’la bolońskie)
MACARONI / RICE Makaron / Ryż
pot - garnek frying pan – patelnia Edytowane przez KateMwale Czas edycji: 2008-08-17 o 11:17 |
|
|
|
#1148 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie!!!
KateMwale-wielkie gratulacje dlaCiebie. ![]() ![]() ,Ja też mam założony zeszyt do którego wpisuje wszystkie paczki,kiedy wysyłam i co jest w danej paczce,jak wiem że doszła,pisze date kiedy doszła. Każda paczka ma zrobione zdjęcie. ![]() ![]() ![]() Ale chętnie skorzystam z instrukcji po angielsku. |
|
|
|
#1149 |
|
Raczkowanie
|
Tylko gdyby ktoś się znał na tym tzn. ang i to skontrolował, byłoby super. Wiem z listu, że Naomi zrozumiała o co chodzi, ale....
|
|
|
|
#1150 | |||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
jeśli mogę mieć prośbę to ja bym wolała żebyś zajęła sie "adopcja serca" skaner, uzupełnianie zdjęć, formularzy wyjaśnieniem niektórych spraw, które nam sie nie zgadzają myslę że siostra sie na to zgodzi no i przekazywanie tych wszystkich pozdrowień, robienie zdjęć, naleśników, pisanie nam na forym na bieżąco .... Cytat:
super to nazwałaś "trylogia" ![]() Cytat:
albo zapłać komuś za to noszenie cegieł a Ty zajmij się naszymi dziećmi ![]() i tak sobie pocichu myślę że jak wrócisz to pomożesz mnie, Seoni i Joli przy prowadzeniu kartoteki? a raczej my Tobie bo przecież będziesz ekspertem ![]() jejku Ty już lecisz za 5 dni ![]() ![]() ![]() ![]() nieźle się uśmiałam do czego to doszło ja jej przydzieliłam widzisz Gosia, pomoc potrzebna jak juz Seona nie wie ? ![]() ![]() ![]() jak widzicie net mi chodzi a burze były okropne ![]() chyba mi jakis aniołek trzymał antenę pozdrawiam niedzielnie 5 dni do odlotu
|
|
#1151 |
|
Rozeznanie
|
![]() MAMA - ale się uśmiałam z Twojego posta! ![]() To może zrobimy tak - w ciągu dnia będę się zajmować 'adopcją serca' , a wieczorem ponoszę trochę cegieł ![]() ehh..ten skaner to mnie trochę przeraża - nadal nie wiem co to za model i boję się że mogę sobie nie poradzić, bo ja mam dwie lewe ręce do takich ustrojstw ale poproszę Siostrę jeszcze raz o info to może uda mi się przygotować ![]() 5 dni...ja pamiętam jak ja sobie uświadamiałam, że wyjazd za 4...3...2 miesiące... ten czas strasznie szybko leci...zdecydowanie ZA szybko!
|
|
|
|
#1152 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
wyściskasz od nas siostry i wszystkie dzieciaki, prawda?
|
|
#1153 |
|
Raczkowanie
|
Kochani, wiecie ile może kosztować wybudowanie domu???
Moja rodzina mieszka w chacie. Istnieje malutka malusieńka szansa, że mogę znaleźć kogoś kto zasponsoruje budowę domu z cegieł, takiego jak na zdjęciu stąd pytanie. |
|
|
|
#1154 |
|
Zakorzenienie
|
Witam wszystkie wspaniałe kobiety które biorą udział w tej misji
dopiero dotarłam do tego wątku, bardzo mnie to poruszyło i chciałam pomóc... Mogę przelać pieniążki ale też bardzo chciałabym dołączyć się do wysyłania paczki. Mogę zakupić rzeczy, które są w Zambii drogie lub niedostępne i wysłać tej, która paczkę tworzy i wysyła ;> Czy teraz albo wkrótce będzie jakaś paczka wysyłana?
|
#1155 |
|
Raczkowanie
|
KateMwale-o ile dobrze pamiętam,to kiedyś na czacie Siostra mówiła,że domek z cegieł kosztuje - 1000$ albo 3 tyś. na nasze.
![]() Pozdrawiam. gosiakk7-zaczeło się wielkie odliczanie do wyjazdu. Pozdrów Siostrę, pracowników,wszystkie dzieci i jak będziesz miała możliwość to zrób dużo zdjęć, Siostrze z dziecimi oraz ich rodzinom. Proszę z całego serca. Edytowane przez mamapity Czas edycji: 2008-08-17 o 18:17 |
|
|
|
#1156 | |||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Cytat:
[quote=KateMwale;8622364]Kochani, wiecie ile może kosztować wybudowanie domu??? [quote] 1000$ Cytat:
![]() Czy tu czy tam pisz śmiało do mnie pomogę i głowa do góry w końcu cała nadzieja w Tobie [ale Cię pocieszyłam]
|
|||
|
|
|
#1157 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
od razu mi lepiej ![]() to jest drukarka ze skanerem? napisz mi jaki model... z góry dziękuję... ![]() mamapity - pozdrowię wszystkich na pewno, a zdjęć porobię duuuużo - obiecuję nie będę się rozstawać z aparatem
|
|
|
|
|
#1158 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja to Gosiakka7 widzę jak będzie latać tylko z długopisem i aparatem ![]() Cytat:
Każda drukarka ma dwa przyciski: drukuj i skanuj i naciska się w zależności co chesz robić Ja powiem szczerze, jaki skaner-drukarkę mam, ten zawsze włączę, więc skoro ja daje radę to Ty na pewno![]() Osoby z Rzeszowa!!!! Justyna Yustyna777 robi duuuuuża wspólną paczuchę, ma jeszcze jakieś 7 kg wolnego miejsca. Jak ktoś z Rzeszowa chce się dorzucić to proszę o kontakt seona@adopcjaserca.pl to podam meila do Justynki ![]() Wspólna pake robi też - Dla ciebie J. to jak ktoś spoza forum chce to też proszę o kontakt ![]() Kate Mwale i Mamopity, Wy to macie fajnie Rodzice Waszych Dzieci znają angielski i możecie sobie swobodnie korespondować. A baaaardzo wielu Rodziców jest niepiśmiennych i listy pisze pani Gertruda lub Mubanga. Ale to także wielka radość, najważniejsze, że dostało się list
|
||
|
|
|
#1159 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
#1160 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłać można wszystko: ubranka dla dzieci i dorosłych, budynie, kakao, przybory szkolne, kolorowanki, książki w języku angielskim, nasiona różnych warzyw, lekarstwa o długiej dacie przydatności (taka paka płynie ok. 6-7 miesięcy), zabawki, ozodby do włosów, piłki, skakanki i co tam wymyślisz
|
|
|
|
|
#1161 |
|
Zakorzenienie
|
Dzięki, już się dogaduję na PW z Justyną
|
#1162 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
wydaje mi się że jest to drukarka na rynek amerykański.Ale jak masz chwilę wpadnij do jakiegoś sklepu z drukarkami i obejrzyj inne modele .Wszystko jest podobne ,różnią się miejscami przycisków i tylko niektóre funkcje inne.Poproś kogoś z obsługi że niby jesteś zainteresowana kupnem HP i on ci wyjaśni.A potem tylko sprawdzisz u siebie.Spokojnie wszystko w HP jest podobne nawet w innych modelach,a bardzo proste w obsłudze. Polecałabym kupić kabel do połączenia z komputerem ,w Polsce trzeba go kupić osobno,nie wiem jak tam,ale było by szkoda jakbyś zajechała a go niema i nic nie można zrobić.Koszt chyba ok 25 zł. No i pozostaje połączyć komputer z drukarką odpowiednim programem,a to jest tu: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/s...&lang=pl&cc=pl wybieramy jaki siostra ma typ windows i klikamy dalej a tam kreator nas poprowadzi...itd W razie problemów pisz .... Cytat:
Ja też prosze Gosię . Kontaktuj sie z nami to już my ci robotę znajdziemy ![]() Dwa przyciski są ale jeszcze program potrzebny,a nie wiem czy siostra go ma? Więc poszukałam.... ![]() A co do paczki zapraszam,dawno nie robiłam miesiąc już prawie....
|
||
|
|
|
#1163 |
|
Rozeznanie
|
jej Gosia ale to zleciało
5 dni ![]() już nie mogę się Twoich relacji i zdjęć doczekać ![]() w pewnym sensie to całe forum leci z Tobą także wszystko będzie dobrze, niczym się nie przejmuj |
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#1164 |
|
Raczkowanie
|
Kochani,
Pomyślałam, że może ktoś będzie chciał skorzystać z "materiałów" szkolnych. Jak coś zaglądajcie do skrzynki e-mail: adopcjaserca(at)onet.eu (at=@) hasło: sercedlaafryki1 Tam będę zamieszczała wszystko co wysyłam dzieciakom. |
|
|
|
#1165 |
|
Rozeznanie
|
Hej hej mam gorącą prośbę ,fakt skierowaną do Gosi,ale uważam,że takie rzeczy siostrze się przydadzą zawsze i każdy kto wysyła paczką jak ma wolne miejsce i fundusze to może dorzucić.
I jeszcze Gosiu poprosze Cie o 1 strzykawke tuszu do drukarki-Pani Jola /dla ciebie J/ wie jaki to jest ten tusz w strzykawce-juz mi wyslylala,duzo teraz drukowalam ,i tak na zapas by sie przydal,dzieki,Dobranoc.s .Jozefa Tusz do napełniania kartridzy w drukarce hp 21 czarny i 22 kolorowy. Do kupienia w sklepach z komputerami drukarkami i wszelkie markety,media-markt itp... Koszt 2 strzykawki to ok.20-27 zł.(czarny bardziej potrzebny,jak ktoś może słać... )Jakby ktoś mógł to cały kartridz się też przyda na zapas dla siostry bo one się czasami psują ale to wydatek ok 55-57 zł.(potrzeba po 1szt) |
|
|
|
#1166 |
|
Raczkowanie
|
a ja właśnie zaniosłam na pocztę 5 kg paczkę dla Siostry i 2 kg priorytet dla Natashy, no cóż tuszpostaram się wrzucić następnym razem.
Dzisiaj postaram się wstawić skany listów i zdjęcia mojej Zosi Miłego dnia i tygodnia dla wszystkich
|
#1167 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() KateMwale - ale zaopatrzenie ![]() Jestem po prostu w szoku... ten Twój mały Krzyś ma pewnie zapasy na najbliższy rok
|
|
#1168 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Moria44 za punkt honoru stawiam sobie wybudowanie domu z cegieł, nie wiem ile to zajmie, może mały będzie przy ukończeniu szkoły, ale dom stanie, ale teraz zmniejszę wysyłkę prezentów, jak coś wpłacę na zakupy na miejscu, a to co na znaczki by poszło, odkładam na cegły i szukam innych co cegiełkę dorzucą, zamiast kwiatków na urodziny, imieniny, prezenty na święta cegiełki proszę
|
|
|
|
|
#1169 |
|
Przyczajenie
|
Nie pamiętam która z ostatnich Mam na forum miała Dziewczynkę Christinę Lungu (tak samo się nazywa jak córeczka Pity777). Wysłałam zdjęcie, ale dostałam automatyczną odpowiedź z Twojego meila, że masz jakąś awarię
a Córeczka taka słodkaChyba chodzi o Tusię11 ?? ![]() Witam Właśnie wróciłam z wakacji i na skrzynce znalazłam zdjęcie mojej najpiękniejszej na świecie córeczki Christiny Lungu - dziękuję bardzo ![]() Automatyczna odpowiedź to był autoresponder że do dzisiaj mnie nie ma w firmie, wracam otwieram skrzynkę a tu taka cudowna niespodzianka - jeszcze raz bardzo bardzo dziękuje |
|
|
|
#1170 |
|
Raczkowanie
|
MOJA ZOSIA
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 21:39.

a Córeczka taka słodka

.

Właśnie wróciłam z wakacji i na skrzynce znalazłam zdjęcie mojej najpiękniejszej na świecie córeczki Christiny Lungu - dziękuję bardzo