|
|
#1501 |
|
Rozeznanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
ech Gosia, a mnie po Twoim poście na smutne przemyślenia wzięło... bo to prawda co piszesz, tyle że ta równowaga już niestety jest strasznie zaburzona
bo to nie powinno być tak, że w kraju z tak żyzną ziemią, pełnym naturalnych dóbr jest taka bieda a ludzie umierają z głodu. To paradoks... Właśnie przez to, że wkroczyły tam inne prawa. Teraz chcąc nie chcąc trzeba jakoś w to brnąć, żeby zlikwidować ubóstwo trzeba stawiać na edukację dzieci a to stopniowo będzie zmieniać obraz/cele/marzenia całego społeczeństwa, i oby to szło w dobrym kierunku, tzn bez utraty tych priorytetów które teraz mieszkańcy tam mają, żeby pozostała w nich ta radość i beztroska..no nie marudzę już piękne zdjęcia, super relacja Gosia, tylko Ty uważaj bo a nuż Ciebie tam jakaś mamuśka na idealną żonę wypatrzy i jeszcze nie będą chcieli nam Ciebie tutaj oddać
|
|
|
|
#1502 |
|
Zakorzenienie
|
Gosi Twoje relacje są cuuudne i pisz więcej
Ja pamiętam swoje początki tutaj, to zupełnie mi się to wydawało takie straaaasznie odległe, dziwne, obce, przerażające, miałam zupełnie inne obrazy Afryki w głowie, tego jak Ci Ludzie się zachowują, dlaczego, jak żyją, itp. Dopiero takie relacje Jak Twoje, Mzyngu, Mukashany to wszystko przybliżają Wielkie Dzięki za to!!!!!
|
|
|
|
#1503 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
|
|
#1504 |
|
Rozeznanie
|
Ja też bardzo Ci Gosiu dziękuję za piękne relacje.
A gdyby ktoś z "nowych" chcial zajrzeć na czata to podaję link http://www.polchat.pl/chat.php?_room=misja+w+zambii |
|
|
|
#1505 |
|
Raczkowanie
|
Gosiu jesteś super,nie tylko dlatego że tam jesteś ,ale dlatego że widzisz i opisujesz tamten świat tak naturalnie
![]() Obserwuj jak najwięcej i dawaj nam wskazówki co mamy tam przesyłać i najważniejsze,jak odnosić sie w listach do naszych podopiecznych,jakimi oni kierują się priorytetami na co dzień,aby jak piszesz nie przedobrzyć.
|
|
|
|
#1506 |
|
Raczkowanie
|
Obserwuj jak najwięcej i dawaj nam wskazówki co mamy tam przesyłać i najważniejsze,jak odnosić sie w listach do naszych podopiecznych,jakimi oni kierują się priorytetami na co dzień,aby jak piszesz nie przedobrzyć.
[/quote]Oj ! tak tak |
|
|
|
#1507 |
|
Raczkowanie
|
dzięki, Gosiu
|
#1508 |
|
Rozeznanie
|
Dostałam dziś zdjęcie mojej Eliny Chilumbu
Prawda że przesłodka ![]() Ah, odnośnie tego co pisała Mama Gosi. Elinę adoptowaliśmy wspólnie, tzn mama, babcia i ja więc jakoś tak trudno mówić o adopcyjnej babci czy prababci, bo każda z nas mówi, że to jej córeczka Tylko moja siostra z racji wieku (13 lat) mówi że to jej siostra Wszyscy jestesmy niesamowicie szczęśliwi i jak juz pisałam wcześniej, kombinujemy co by w pierwszej kopercie wysłać.
Edytowane przez Pyziulka Czas edycji: 2008-09-03 o 08:05 |
|
|
|
#1509 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
a mag-mil żem przeoczyłGratuluje jeszcze Suzi ![]() nia ma to jak edycja
zdjęcia ze spotkania rodziców adopcyjnych Edytowane przez pita777 Czas edycji: 2008-09-03 o 08:17 Powód: mały błąd:p |
|
|
|
|
#1510 |
|
Raczkowanie
|
Po wiadomości od Gosi, i mnie wzięło na przemyślenia. Nie doceniamy tego co tutaj mamy, bo mamy za dużo. Już nie potrafimy się tym tak cieszyć. W tamtych ludziach najpiękniejsze są błahostki, drobne sprawy, które sprawiają Im ogromną radość. Pozdrawiam wszystkich cieplutko
|
#1511 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Seonka ma Sakala a Ty masz Njobvu i Lungu,a gdzie podobieństwo? ![]() Edit nr 1.No dobra a teraz późną porą druga i ostatnia część szczęśliwców,co dostana listy: 302,303,304,305,306,310,3 11,312,313,314,315,316,31 7,320,322,323,326,327, 328,329,330,333,342,355,3 56,358x2,359,364,369,371, 373,375,376,382,385,387, 388,422,423,427,429,432,4 35,448,453,454,457,465,46 9,471,475,477,478,479 i kilka bez adresów ![]() ale to daje łączną ilość 55 szt + wczorajsze 95 szt to daje mi 150szt listów. Ale się nalizałam.... ![]() Edit nr.2Ach no i jeszcze chciałam przeprosić jakby ktoś dostał prośbę o 5 zł jak juz wpłacił.Jest to opłata raz na rok,a wrzuciłam do wszystkich kopert jak leci. Jak ktoś juz wpłacił to proszę zignorować. ![]() Edit nr.3 dzisiejsza lista to listy z rysunkami . Edytowane przez Dla ciebie J. Czas edycji: 2008-09-03 o 00:07 |
|
|
Okazje i pomysĹy na prezent
|
|
#1512 |
|
Raczkowanie
|
hihihihi nastąpiła pomyłeczka
|
#1513 |
|
Przyczajenie
|
|
|
|
|
#1514 |
|
Raczkowanie
|
[quote=Dla ciebie J.;8866956]Seonka ma Sakala a Ty masz Njobvu i Lungu,a gdzie podobieństwo?
![]() Edit nr 1.No dobra a teraz późną porą druga i ostatnia część szczęśliwców,co dostana listy: 302,303,304,305,306,310,3 11,312,313,314,315,316,31 7,320,322,323,326,327, 328,329,330,333,342,355,3 56,358x2,359,364,369,371, 373,375,376,382,385,387, 388,422,423,427,429,432,4 35,448,453,454,457,465,46 9,471,475,477,478,479 i kilka bez adresów ![]() a czy macie adres alicjizopola ? nr 483
|
|
|
|
#1515 |
|
Raczkowanie
|
Droga Siostro,
Chciałam się zapytać, czy doszły może 3 paczki z środkami higienicznymi, podpaskami przesłane za pośrednictwem Redemptoris Missio? Chciałam również poinformować, że wczoraj wyleciała spora ilość Spironolu. |
|
|
|
#1516 |
|
Raczkowanie
|
Gosia jak fajnie się czyta kogos, kto TO wszystko tak szybko zrozumiał. Widzę,że jestes już odmieniona i ty na pewno też to czujesz. Po powrocie nic nie będzie juz takie samo. Gwarantuję Ci to . Mnie ostatnio zapytał jeden kolega :"Dominika ,a jak to jest po powrocie. Nie wydaje ci sie teraz,że to wszytko tutaj, te problmey sa totalnie bez sensu i nie maja znaczenia? A tam to wszystko było prawdziwe?". nie wiem skąd on to wziął ale trafił w sedno. Tylko,że ja po 3 latach juz powoli o tym zapominam i znowu mnie denerwuja małe niepowodzenia, a kiedys tak nie było. Wszystko wydaje sie błahe przy tym co sie widziało w Zambii.
trzymaj sie i korzystaj ile wlezie ;-) ps. gustownie cie ubraly kobitki ja to dostałam chitenge z kurami . no niby z racji zawodu pasowała, ale ja wolałabym w kwiatki
|
#1517 |
|
Rozeznanie
|
Nooo Pita widzę, że nasza rodzina zaczyna się zaciśniać hihihi
Przedstawiam Wam mojego małego Anthonego Lungu wiem wiem przystojniak jak się patrzy
|
|
|
|
#1518 |
|
Raczkowanie
|
Suzi, synek śliczny!!!
(bardzo duży jak na swój wiek, chyba, że mi sie zdaje )Gratuluje bardzo Teraz to dopiero będzie paczkoholizm! |
|
|
|
#1519 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Dzięki
|
|
|
|
|
#1520 |
|
Przyczajenie
|
No,nareszcie i ja tu dotarłam chociaz miałam problemy,ale one sa przecież ,po to aby je pokonywać.
Jesem tu po to aby się pochwalić ,Josephine Muweleni ur.11.06.02.-ponoć ma bliżniaczą siostrę Margaret-czy ktoś się nią opiekuje,chętnie nawiązę kontakt. TO sa moje początki a widzę ze tu panuje rodzinna atmiosfera,dlatego tym bardziej sie cieszę że tu dotarłam.Pozdrawiam cieplutko.
|
#1521 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#1522 | ||
|
Rozeznanie
|
Pyziulka, Suzi- śliczne dzieciaczki
Cytat:
Cytat:
|
||
|
|
|
#1523 |
|
Raczkowanie
|
Suzi śliczny chłopczyk
![]() Witam serdecznie nową osobę ewko18 Wstawiłam sobie podpis z cenami paczek i listów żeby było łatwiej szukać
|
#1524 |
|
Rozeznanie
|
Witam nową mamę i gratuluję dzieciaczka
![]() Mam pytanko do osób które już maja pierwsze listy za sobą. Jak piszecie w listach o sobie?? Tzn. chodzi mi o to czy piszecie że jesteście rodzicami adopcyjnymi a może przyjaciółmi?? Właśnie pisze list do Eliny i nie wiem czy wypada zwrócić sie do niej "córeczko" a nas opisac jako rodzinę adopcyjną. Nie wiem ja oni tam na miejscu traktują ten program i nie chcę popełnic żadnej gafy... |
|
|
|
#1525 |
|
Przyczajenie
|
No ,nareszcieja też tu dotarłam,chociaz miałam problemy,no ale one są po to aby je pokonywać.
Jestem tu aby pochwalić się adopcyjną córeczką Josephine Muweleni ur.11.06.02, ponoć ma bliżniacza siostrą Margaret- czy ktoś opikuje się już tą dziewczynką? To są moje poczatki,ale już widzę ,że na forum panuje rodzinna atmosfera, tym bardziej sie cieszę ,że tu dotarłam. Pozdrawiam cieplutko!
|
#1526 | |||
|
Zakorzenienie
|
Mamy
Cytat:
Cytat:
Mam o Jej Rodzinie jeszcze taką informację:" Rodzice zyja.Ma 10 rodzenstwa." Cytat:
I Ludzie podawajcie adresy! Później nie ma jak wysłać listów. No chyba, że nie chcecie oryginalnych listów a tylko skan? |
|||
|
|
|
#1527 |
|
Przyczajenie
|
POmyłkowo kliknęłam jeszcze raz w tą samą wiadomość.sorry.
|
|
#1528 |
|
Raczkowanie
|
Pyziulka! Ja na początku sierpnia napisałam swój pierwszy list.
![]() Pisałam do babci mojej Alicji, bo mała ma ok 3 latka. Opisałam trochę swoją rodzinę, napisałam czym się zajmuję, poprosiłam żeby napisała czego najbardziej potrzebuje i przesłałam buziaki dla małej ![]() Suzi, moja córeczka według daty urodzenia ma 2 latka, ale ze zdjęcia widać, że jest starsza ma ok 3 lat. Chyba często się tak zdarza, że rodzice się mylą z datą urodzin. Edytowane przez Karotka87 Czas edycji: 2008-09-03 o 12:57 Powód: dokładka ;) |
|
|
|
#1529 |
|
Rozeznanie
|
Karotka87, no ja właśnie chce opisać moją rodzinę, co robimy itp. Ale nie wiem jak mam o nas pisać, jako o rodzinie adopcyjnej czy raczej przyjaciołach? Chcę też zadać kilka pytań np ile osób liczy jej rodzina, czy mają jakieś zwierzęta, czy uprawiają ziemie, czy chodzi do szkoły i co jest jej najbardziej potrzebne. Ale czy wypada się do niej zwrócić "córeczko", albo napisać że chociaż jej nie poznaliśmy osobiście to od razu pokochaliśmy (bo moja mama tak właśnie mówi
)?
|
|
|
|
#1530 |
|
Raczkowanie
|
Pyziulka, ja pisałam o sobie jako o rodzinie. Czuję, że ta mała kruszynka to moja córeczka i tak właśnie pisałam.
Myślę, że powinnaś pisać do niej, tak jak czujesz (szczerze!) ) |
|
![]() |
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 19:08.

bo to nie powinno być tak, że w kraju z tak żyzną ziemią, pełnym naturalnych dóbr jest taka bieda a ludzie umierają z głodu. To paradoks... Właśnie przez to, że wkroczyły tam inne prawa. Teraz chcąc nie chcąc trzeba jakoś w to brnąć, żeby zlikwidować ubóstwo trzeba stawiać na edukację dzieci a to stopniowo będzie zmieniać obraz/cele/marzenia całego społeczeństwa, i oby to szło w dobrym kierunku, tzn bez utraty tych priorytetów które teraz mieszkańcy tam mają, żeby pozostała w nich ta radość i beztroska..
piękne zdjęcia, super relacja
Gosia, tylko Ty uważaj bo a nuż Ciebie tam jakaś mamuśka na idealną żonę wypatrzy i jeszcze nie będą chcieli nam Ciebie tutaj oddać 
Wielkie Dzięki za to!!!!!

Zaadoptuj dziecko z Afryki