Misja w Zambii - część III - Strona 67 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Kobieta > Forum plotkowe

Notka

Forum plotkowe Zapraszamy do plotkowania. Na forum plotkowym nie musisz się trzymać tematyki urodowej. Tutaj porozmawiasz o wszystkim co cię interesuje, denerwuje i zadziwia.

Zamknij wątek

Narzędzia
Stary 2008-09-15, 18:15   #1981
rmiecia
Raczkowanie

Dot.: Misja w Zambii - część III

Dzięki, basiaczku , już dodałam do ulubionych, żeby miec pod ręką. Jak się okazało, jestem już 4 z kolei mamą adopcyjną biednej Maureen... Mam nadzieję, że za to porządną i ostatnią. Pieniążki już dziś do niej poszły. Najchętniej paczkę jakąś bym zmajstrowała, ale nic jeszcze nie wiem o mojej dziewuszce.
Stary 2008-09-15, 18:20   #1982
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez rmiecia Pokaż wiadomość
wizaż broni, wizaż radzi, wizaż nigdy cię nie zdradzi!
to się nazywa przywiązanie do forum! ;)

czy coś się ustaliło w temacie spotkania? :>
New_Rock jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 18:28   #1983
AniaSar
Przyczajenie

Cytat:
Napisane przez New_Rock Pokaż wiadomość
czy coś się ustaliło w temacie spotkania?

właśnie, czy cos ustalono ??????
AniaSar jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 18:31   #1984
mamapity
Raczkowanie

Witam wszystkich serdecznie!!!

ava80 - zdjęcia piękne i wspaniały cel,wielkie gratulacje.:j upi:

rmiecia - gratuluje córeczki.
Stary 2008-09-15, 18:32   #1985
yustyna777
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez janka75 Pokaż wiadomość
Yustyna Jeśli szykujsz następną paczkę za jakiś 3 tyg. to może będziemy mieć już formularze, które ma przywieźć Gosia - będę mieć więcej informacji o rodzinie i chętnie dołączę się do wysyłki. Pamiętaj o mnie

Na pewno o tobie nie zapomnę W październik pójdzie kolejna 20 kg. paczucha
Cytat:
Witam, chciałam sie tylko przywitac i pochwalic, że dzis dostałam pod opiekę dziewczynkę Maureen! Tak się cieszę, tym bardziej, że dzis są moje urodziny i to jest cudowny prezent, taki prawdziwy i sensowny! Zaraz zaboieram sie do czytania wszystkich szczegółów odnośnie Adopcji i wysyłki pieniążków, ale najpierw muszę pochwalic się mojej mamie. Czy będę mogła pozawracaC Wam trochę głowę, jak czegoś tam nie doczytam? Pozdrawiam wszystkich.
Witamy serdecznie kolejną adopcyjną mamusię
Śmiało zawracaj nam głowę pytaniami
yustyna777 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 19:08   #1986
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Witam, chciałam sie tylko przywitac i pochwalic, że dzis dostałam pod opiekę dziewczynkę Maureen! Tak się cieszę, tym bardziej, że dzis są moje urodziny i to jest cudowny prezent, taki prawdziwy i sensowny! Zaraz zaboieram sie do czytania wszystkich szczegółów odnośnie Adopcji i wysyłki pieniążków, ale najpierw muszę pochwalic się mojej mamie. Czy będę mogła pozawracaC Wam trochę głowę, jak czegoś tam nie doczytam? Pozdrawiam wszystkich.
witamy cieplutko jak najbardziej możesz zawracać głowę, nawet jest to wskazane

Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
jajaja.
moja mała jest grudniowa więc jak najbardziej Poznań.

I jak już kiedyś pisałam - może spotkamy sie w październiku adopcyjny "POZNANIU"?
jakby co ja też ja też bo to rzut beretem ode mnie Ava, ten pomysł z pannami młodymi...poryczałam się jak czytałam...

Cytat:

czy coś się ustaliło w temacie spotkania?
były prośby o przełożenie na tydzień później-czyli 11-12 października. Myślę że najprościej będzie żeby zadeklarowały się osoby które w drugi weekend października przybyły by na to spotkanie w Warszawie- kilka osób chętnych było. Nie da się zrobić miejsca które wszystkim by pasowało więc jakby duża grupa była za innym miejsce-to można robić drugie spotkanie tam, jako że jest nas jakiś 600 osób to wszędzie powinna być dobra frekwencja
Ja się piszę na Warszawę i Poznań tylko proszę żeby w Poznaniu dało się to zrobić w sobotę lub niedzielę żebym mogła dojechać i jakby co nie w ten weekend co w Warszawie
Mikrejsza jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 20:10   #1987
ysia
Zadomowienie

Ja mam pytanie , dostałam emali , odnoście wysyłania paczek i pisze o wisaniu numeru kartoteki przy wysyłaniu , gdzie mam znaleść taki numer?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
ysia jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 20:30   #1988
Renia11
Raczkowanie

GG do Renia11

No to Fajna sprawa, córeczka i urodzinki wszystkiego najlepszego witamy rmiecia!!!
Stary 2008-09-15, 20:49   #1989
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Cytat:
Napisane przez ysia Pokaż wiadomość
Ja mam pytanie , dostałam emali , odnoście wysyłania paczek i pisze o wisaniu numeru kartoteki przy wysyłaniu , gdzie mam znaleść taki numer?

Z góry dziękuje i pozdrawiam
Otrzymując w opiece dziecko, na pewno dostałaś jego numer ewidencyjny, dzięki któremu jest ono "rozpoznawalne", sprawdź maila z potwierdzeniem adopcji i zapamiętaj go, ponieważ ten numer podajemy praktycznie wszędzie razem z danymi dziecka, przy wpłacie za utrzymanie, podczas wysyłania paczek i listów.

KateMwale jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 20:52   #1990
nalesnik88
Przyczajenie

GG do nalesnik88

no dobra, to będziemy w kontakcie ludzie z Poznania:P mój nuumer gg jest podany a jakby co znajdźcie mnie na naszej klasie - Michał Polasik Lębork/Poznań
i jak będę znał wagę naszej przesyłki dam znać i dogadamy resztę
Stary 2008-09-15, 21:15   #1991
Norton
Raczkowanie

GG do Norton
Smile Dot.: Misja w Zambii - część III

Cytat:
rmiecia wszystkiego najlepszego z okazji Urodzin . Otrzymałaś naprawdę wspaniały prezent w tym dniu.

Cytat:
Napisane przez Mikrejsza Pokaż wiadomość
witamy cieplutko

były prośby o przełożenie na tydzień później-czyli 11-12 października. Myślę że najprościej będzie żeby zadeklarowały się osoby które w drugi weekend października przybyły by na to spotkanie w Warszawie- kilka osób chętnych było. Nie da się zrobić miejsca które wszystkim by pasowało więc jakby duża grupa była za innym miejsce-to można robić drugie spotkanie tam, jako że jest nas jakiś 600 osób to wszędzie powinna być dobra frekwencja
Ja się piszę na Warszawę i Poznań tylko proszę żeby w Poznaniu dało się to zrobić w sobotę lub niedzielę żebym mogła dojechać i jakby co nie w ten weekend co w Warszawie
Może i mi udałoby się przyjechać w tym terminie i najlepiej do Choszczówki

Zapraszam do zapoznania się z nowym pomysłem naszej Szkolnej Adopcji Serca http://www.sp3.czeladz.pl/content/view/133/
Stary 2008-09-15, 21:31   #1992
Seona
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez ahamar Pokaż wiadomość
Wstawiam artykuł z Głosu Wielkopolskiego. Na dwa razy, bo inaczej nie umiem, a mniejszy był nieczytelny.
Super artykuł Gratulacje To już wiem skąd taka silna armia z Poznania
Cytat:
Napisane przez ava80 Pokaż wiadomość
Tak w międzyczasie byłam zajęta troche swoim slubem - zaobrączkowana od 30go sierpnia

Zobaczymy czy siostra o moim przyjeździe listopadowym nie zapomniała
Ava wszystkiego najlepszego na Nowej Drodze Życia!!!
Ja o Twoim wyjeździe nie zapomniałam A wręcz się dopytywałam czy ktoś coś wie i czy to nadal aktualne?
Cytat:
Witam, chciałam sie tylko przywitac i pochwalic, że dzis dostałam pod opiekę dziewczynkę Maureen! Tak się cieszę, tym bardziej, że dzis są moje urodziny i to jest cudowny prezent, taki prawdziwy i sensowny!
100 lat, 100 lat Nie wiedziałam że masz urodziny Pytaj o co chcesz.
Cytat:
były prośby o przełożenie na tydzień później-czyli 11-12 października. Myślę że najprościej będzie żeby zadeklarowały się osoby które w drugi weekend października przybyły by na to spotkanie w Warszawie- kilka osób chętnych było.
Mi pasuje. Muszę tylko popytac Osoby z Rzeszowa, z którymi jestem w kontakcie czy by jechały? A jak nie to będę molestować Męża żeby mnie podwiózł
Cytat:
Napisane przez Norton Pokaż wiadomość
Zapraszam do zapoznania się z nowym pomysłem naszej Szkolnej Adopcji Serca http://www.sp3.czeladz.pl/content/view/133/
No mnie wzięło teraz na kupno nasion, jest możliwość kupić gdzieś teraz nasiona?

Ślub
Pati
Lili
Seona jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 21:58   #1993
Animator
Rozeznanie

GG do Animator

Witaj rmiecia i inni nowi rodzice wsystkiego najlepszego na urodzinki.
Ava Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia. Zalecam często czytać 1 list św. Pawła do koryntian rozdział 13, wiersze od 1-13. Jak taka będzie Wasza miłość, to jej nigdy nie zabraknie. Tego Wam życzę.
Spotkane z Gosiakiem Jestem chętny na 11.X, ale nie doczytałem się opini Małgosi, czy Jej pasuje.

Mój blog: www.tereska-misje.blog.onet.pl
Animator jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-15, 22:34   #1994
ulisia1
Rozeznanie

GG do ulisia1

ja może dam radę w drugi weekend października - chociaż wolałabym 4-5 października...
Stary 2008-09-15, 22:41   #1995
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez ulisia1 Pokaż wiadomość
ja może dam radę w drugi weekend października - chociaż wolałabym 4-5 października... :rolleyes:
no ja też wolę wcześniej, bo może będzie cieplej (ale może akurat będzie zimniej i lepiej jednak drugi termin... ;P)

kurcze, że tu się nie da ankiety zrobić ;P

słuchajcie - niech się jutro za dnia ktoś zbierze na odwagę i wstępnie zadzwoni do Choszczówki do tych pań, i zapyta, na który termin domek jest wolny - może od tej strony się to rozstrzygnie ;)

telefon jest w moim poście ze 3-4 strony wcześniej ;P

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-09-15, 23:07   #1996
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Kochani, Chciałabym Was prosić, aby podczas wieczornej modlitwy, pomyśleli o spokój duszy dla mojego kolegi, który został zamordowany. Dowiedziałam się przed chwilą, wracała od przyjaciół, został śmiertelnie pobity.
http://wiadomosci.onet.pl/1825801,12,item.html

Stary 2008-09-15, 23:29   #1997
s.Józefa
Raczkowanie

AVA - na Nowej Drodze Zycia zycze Ci Bozego Blogoslawienstwa!A o Twoim przyjezdzie w listopadzie pamietam i oczekujemy na Ciebie z radoscia.

100 lat dla wszystkich ,ktorzy maja Urodziny!

KateMwale bede pamietac w modlitwie o Twoim zmarlym koledze.

Goraco witam i pozdrawiam nowe Mamusie i juz 4 nastepne powinny zglaszac bole porodowe.....zaraz zawiadomie Polozna Seone

Jeszcze jedna wiadomosc -Gosia jest juz w Lusace.wodospad Victoria Jej sie podobal.Dobrej Nocy Wszystkim zycze!
s.Józefa jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 00:39   #1998
ava80
Rozeznanie

GG do ava80 Send a message via Skype™ to ava80

Dobrej nocy Siostro!

I w takim razie do zobaczenia
Stary 2008-09-16, 06:57   #1999
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez KateMwale Pokaż wiadomość
Kochani, Chciałabym Was prosić, aby podczas wieczornej modlitwy, pomyśleli o spokój duszy dla mojego kolegi, który został zamordowany. Dowiedziałam się przed chwilą, wracała od przyjaciół, został śmiertelnie pobity.
http://wiadomosci.onet.pl/1825801,12,item.html

Kasiu to strasznie przykre był taki młody. Będę pamiętać w modlitwie...

Adopcja Serca na facebooku:

Adopcja Serca

basiaczek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 08:00   #2000
rmiecia
Raczkowanie

Bardzo dziękuję Wszystkim za urodzinowe życzenia! To był naprawdę udany dzień. A zdjęcie i wszystkie dane mojej Maureen oczywiście przyszły w załączniku razem z mailem informującym o przyznaniu opieki, tylko że nie zwróciłam na to uwagi, trąba jedna. Tak się cieszyłam, że zaraz pobiegłam opowiedziec wszystko mamie. Dopiero wieczorem mąż mi pokazał załącznik.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 218.Maureen Sakala.jpg (63,1 KB, 17 załadowań)
Stary 2008-09-16, 10:12   #2001
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
słuchajcie - niech się jutro za dnia ktoś zbierze na odwagę i wstępnie zadzwoni do Choszczówki do tych pań, i zapyta, na który termin domek jest wolny - może od tej strony się to rozstrzygnie

telefon jest w moim poście ze 3-4 strony wcześniej ;P
dzwoniłam przed chwilą, no i tak-na 4-5 jest jakaś duża grupa która zajmuje praktycznie cały ośrodek-więc chyba zajmą tą salę w piwnicy w której mielibyśmy się spotykać, na 11-12 są 2 grupy i jeszcze Pani nie wiedziała jak będą korzystać z Ośrodka-czy domek drewniany zajmą. Nie mogła mi nic konkretnie powiedzieć bo nie ma w tej chwili osoby odpowiedzialnej za grupy-ma być dziś wieczorem, koło 20 można dzwonić.
Czyli te terminy nie są pewne, wieczorem trzeba rozmawiać ale trzeba by znać orientacyjną liczbę osób- ja Pani wstępnie do noclegu powiedziałam 8-10 to mówiła że chyba 8-9 to jest na styk do domku drewnianego no i ta osoba od grup musi się wypowiedzieć czy te grupy już zaklepane nie zajmą tej sali w piwnicy.
NewRock (albo ktoś inny zorientowany ) nie zadzwonił byś wieczorem?? ja nie wiem jak to tam dokładnie wygląda więc trochę ciężko mi się było połapać jak Pani mi wyjaśniała o tych domkach. Powiedziałam Pani, że było od nas spotkanie rok temu właśnie u nich, a i Pani i pytała się czy dziewczyny same czy grupa mieszana-mówiłam o mieszanej. Także wieczorem osoba od grup wstępnie o problemie będzie wiedzieć i z nią trzeba to ustalić.
ja się strasznie denerwuję przy takich rozmowach i z tego wszystkiego nie zapytałam o koszta

KateMwale będę pamiętać w modlitwie o Twoim koledze ech, straszne...
rmiecia śliczna dziewczynka 4 adopcyjna mama z kolei...no w głowie się to nie mieści dobrze że teraz trafiła na Ciebie
Pyziulka zgłaszam propozycję, żeby na forum dodać dział "spotkania", to będzie łatwiej tam wszystkie info zebrać
Stary 2008-09-16, 10:54   #2002
New_Rock
Rozeznanie

Cytat:
dzwoniłam przed chwilą [...]
Mikrejsza dzięki że zadzwoniłaś :))

o cenę się nie denerwuj, pewnie wiele nie wzrosła :)

/me myśli jak tu się wykręcić od dzwonienia wieczorem ;P

sala w piwnicy zajmuje całą piwnicę, więc jak ktokolwiek ma tam spotkanie to ją zajmie, nie ma mowy żeby inaczej :)

wychodzi na to, że dostaniemy termin zeszłoroczny :P
to jak, czy ewentualnie następne weekendy października Wam pasują?
czyli 18-19 i 25-26 października

a i co do noclegów, jak jest ten drugi domek jeszcze, to może część osób mogłaby nocować w tym drugim? nie byłem tam i nie wiem, jak tam jest urządzone, ale poprzednio była tam jakaś chyba z 10-osobowa grupa, więc musieli gdzieś spać ;)
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg 03.jpg (119,0 KB, 10 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg 04.jpg (68,1 KB, 10 załadowań)
Stary 2008-09-16, 10:56   #2003
Pyziulka
Rozeznanie

GG do Pyziulka

Cytat:
Pyziulka zgłaszam propozycję, żeby na forum dodać dział "spotkania", to będzie łatwiej tam wszystkie info zebrać

Zrobione

http://www.misjawzambii.fora.pl/spotkania,36/

Dział widoczny dla wszystkich, ale żeby pisać i czytać co inni napisali, trzeba być zarejestrowanym. Zapraszam serdecznie do umieszczenia wszystkich informacji
Pyziulka jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 12:46   #2004
New_Rock
Rozeznanie

chciałem tylko powiedzieć, że wstępnie zrobiłem 2 userbary,
ale można zrobić lepsze, jak się komuś będzie chciało :)
http://userbarmaker.com/index_pl.php

Cytat:
Napisane przez Wikipedia
http://pl.wikipedia.org/wiki/Userbar
Userbar - mała grafika w kształcie wydłużonego poziomo prostokąta, przeznaczona do użycia jako sygnaturka na forach dyskusyjnych, zwykle określająca zainteresowania użytkownika.
Grafika może przedstawiać, co dana osoba lubi, w jakie gry gra czy jakich aplikacji używa.
Rozpowszechnienie userbarów i programów do ich generacji spowodowało ujednolicenie parametrów grafiki. Zwykle userbar ma rozmiar 350x19 pikseli lub rzadziej 150x19 pikseli, czarną obwódkę o szerokości 1 piksela i składa się z grafiki związanej z zainteresowaniami (np. prezentującej logo programu czy postać z gry, nałożonych na nią ukośnych pasków (patternu), tekstu złożonego czcionką pikselową (standardem tutaj jest Visitor TT2 BRK, w kolorze białym z czarną obwódką o grubości 1 piksela) określającego zainteresowania (np. "Google Fan") i rozświetlenia górnego brzegu userbara półelipsą tworzącą efekt szkła. Można zobaczyć też userbary w innych rozmiarach, używające innych efektów trójwymiarowych lub animowane.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: png AdopcjaSerca.png (5,0 KB, 17 załadowań)
Rodzaj pliku: png UserBar1.png (4,9 KB, 12 załadowań)
Stary 2008-09-16, 13:05   #2005
basiaczek11
Raczkowanie

Cytat:
Bardzo dziękuję Wszystkim za urodzinowe życzenia! To był naprawdę udany dzień. A zdjęcie i wszystkie dane mojej Maureen oczywiście przyszły w załączniku razem z mailem informującym o przyznaniu opieki, tylko że nie zwróciłam na to uwagi, trąba jedna. Tak się cieszyłam, że zaraz pobiegłam opowiedziec wszystko mamie. Dopiero wieczorem mąż mi pokazał załącznik.

Fajna ta Twoja Maureen Ja jeszcze nie mam zdjęcia swojej podopiecznej ale mam nadzieję, że kiedyś też Ją zobaczę

Zazdroszczę Wam tego spotkania. Jak już tam gdzieś będziecie to wspomnijcie wszystkich, którzy chcieli ale nie mogli)

Adopcja Serca na facebooku:

Adopcja Serca

basiaczek11 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 13:16   #2006
Jolka7
Przyczajenie

Witaj rmiecia. Jak bedziesz myslala juz powaznie o zmajstrowaniu jakiejs paczki to ja chętnie sie dołącze. Mieszkam blisko bo w Tarnowskich Górach, wiec nie bedzie problemu z dostarczeniem rzeczy.
Jolka7 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 14:30   #2007
greatdee
Wtajemniczenie

Witam.
Jestem przyszłą adopcyjną mamą i mam wieele pytań.
Przede wszystkim, czy jest jakieś zewnętrzne forum, po którym łatwiej byłoby się poruszać? Tutaj wszystko jest tak "wrzucone do jednego wora" i nie mogę się połapać... Zdążyłam się zorientować, że jest więcej osób z Poznania, co mnie bardzo cieszy, bo może uda się spotkac i pogadać Długo myślałam o adopcji wirtualnej i wreszcie do niej dojrzałam Niesamowicie się tym przejmuję i ekscytuję
Witam Was serdecznie!!
greatdee jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 14:48   #2008
kasiuniaa166
Rozeznanie

Witaj greatdee odpowiedzi na swoje pytania pewnie znajdziesz tutaj http://www.misjawzambii.fora.pl/ , a jeżeli nie to zawsze możesz nas zapytacć
kasiuniaa166 jest offline Zgłoś do moderatora  
Stary 2008-09-16, 14:58   #2009
KateMwale
Raczkowanie

GG do KateMwale

Cytat:
Napisane przez greatdee Pokaż wiadomość
Witam.
Jestem przyszłą adopcyjną mamą i mam wieele pytań.
Przede wszystkim, czy jest jakieś zewnętrzne forum, po którym łatwiej byłoby się poruszać? Tutaj wszystko jest tak "wrzucone do jednego wora" i nie mogę się połapać... Zdążyłam się zorientować, że jest więcej osób z Poznania, co mnie bardzo cieszy, bo może uda się spotkac i pogadać Długo myślałam o adopcji wirtualnej i wreszcie do niej dojrzałam Niesamowicie się tym przejmuję i ekscytuję
Witam Was serdecznie!!
Nasze adopcje imienne z dniem 13września zostały wstrzymane. Czy już wcześniej wysłałaś swoje zgłoszenie?

Stary 2008-09-16, 15:22   #2010
Mikrejsza
Rozeznanie

Cytat:
Mikrejsza dzięki że zadzwoniłaś )

o cenę się nie denerwuj, pewnie wiele nie wzrosła

/me myśli jak tu się wykręcić od dzwonienia wieczorem ;P

sala w piwnicy zajmuje całą piwnicę, więc jak ktokolwiek ma tam spotkanie to ją zajmie, nie ma mowy żeby inaczej

wychodzi na to, że dostaniemy termin zeszłoroczny :P
to jak, czy ewentualnie następne weekendy października Wam pasują?
czyli 18-19 i 25-26 października

a i co do noclegów, jak jest ten drugi domek jeszcze, to może część osób mogłaby nocować w tym drugim? nie byłem tam i nie wiem, jak tam jest urządzone, ale poprzednio była tam jakaś chyba z 10-osobowa grupa, więc musieli gdzieś spać
to zadzwonię, ale muszę znać wspólne stanowisko tak na oko ile mam osób zapowiedzieć?? powiedziałam o nocujących 10, w ciągu dnia dojdzie pewnie trochę osób z Warszawy?? (poprzednio chyba tak było)
jeśli weekendy 4-5 i 11-12 nie da rady to rezerwować pierwszy wolny??

greatde
witaj
Zamknij wątek

Nowe wątki na forum Forum plotkowe

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości