|
|
#2671 | ||
|
Raczkowanie
|
Dot.: Misja w Zambii - część III
Cytat:
Cytat:
![]() Może to znak, żeby skupić się na przelewach ? ale to jest tyle dodatkowej roboty dla Siostry, sama nie wiem co lepsze
|
||
|
|
|
#2672 |
|
Zadomowienie
|
ja myślę, że jednak częściej korzystałabym ze 'sklepiku'.
ale wiadomo, że każdy chce coś od czasu do czasu przesłać własnymi rękami. (;
|
|
#2673 |
|
Rozeznanie
|
No muszę Wam to opowiedzieć
Kontaktowałam się z Nelą a propos kalendarzy. Napisała mi , że rozmawiała już z tym facetem z allegro i On ją serdecznie zapraszał do ich biura, żeby mogła zobaczyć kalendarze w realu...tyle tylko, że Nela jest w Oslo, a biuro w Warszawie. Napisałam jej żeby podesłała mi linka do tej aukcji i adres, to się przejadę i pogadam z facetem. No więc Nela podała mi linka, zerknęłam na adres żeby zobaczyć jak tam dojechać, bo ja mieszkam właściwie na obrzeżach stolycy i co widzę?????????? Biuro mieści się na mojej ulicy!!!!!!!!!!! Mam do nich rzut beretem...a nawet pół rzutu ![]() W tym tygodniu się do nich przejdę i pogadam, czy nie dadzą nam większego rabatu, skoro dochód ze sprzedaży kalendarzy idzie na tak szczytny cel!!! ![]() Dam znać jak poszły rozmowy ![]() Pozdrawiam wszystkich którzy nie wierzą w zwykłe zbiegi okoliczności
|
|
|
|
#2674 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
#2675 |
|
Rozeznanie
|
cóż...jak się coś robi w dobrej intencji, to chyba cały świat zdaje się pomagać
Nie raz już tego doświadczyliśmy...mam nadzieję, że rozmowy z tym Panem to potwierdzą
|
|
|
|
#2676 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Oby się wszystko jak najlepiej udało i abym już niedługo mogła wystawiać kalendarze na allegro... ![]() A ja dziś przesłałam tekst o misji od Avy i zdjęcia od Gosiak wrocławskim licealistom. Czekam na odpowiedź od nich czy to im wystarczy Ale mi się podobało. I jeszcze jedno: znacie stronę www.freepoverty.com ?
|
|
#2677 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Tak ładnie ulokowali to biuro A może masz na swojej ulicy jeszcze jakieś ciekawe instytucje![]() Trzymam kciuki za rozmowy
|
|
|
|
|
#2678 |
|
Raczkowanie
|
Witam wszystkich serdecznie!!!
Tesik i Ażurek- ja myślę że te Wasze koperty już dawno doszły.Tylko nie zostały podane.
|
#2679 |
|
Rozeznanie
|
Kochani a czy Wy wiecie że dziś jest Światowa Niedziela Misyjna...?
![]() Ps. chodźcie do nas na czata!
|
#2680 |
|
Zadomowienie
|
nie zdążyłam na czata. ; (
przeżyję. ^^
|
|
#2681 |
|
Przyczajenie
|
Aby odpowiedzieć na pytanie czy dana działalność stowarzyszenia jako organizacji pożytku publicznego będzie działalnością gospodarczą należy odnieść się do zapisów ustawy o działalności pożytku publicznego i wolontariacie. Postaram się nie używać zbyt skomplikowanych prawnych pojęć na ile to będzie możliwe.
Generalnie ustawa mówi , że jeżeli np. stowarzyszenie jako organizacja pożytku publicznego sprzedaje towar lub usługę to o działalności gospodarczej mówimy wtedy gdy wynagrodzenie jakie otrzymuje jest wyższe niż kalkulacja kosztów działalności. Z analizy m.in. odpowiedzi organów podatkowych kierowanych do podatników na ich zapytanie wynika że „ jeżeli sprzedaż towarów wytworzonych przez osoby bezpośrednio korzystające z działalności pożytku publicznego nie jest wyższe od tego jakie wynika z kalkulacji bezpośrednich kosztów wytworzenia tych prac –to działalności takiej nie traktuje się jako działalności gospodarczej „( interpretacja US w Dąbrowie Górniczej) Mówiąc wprost porównujemy wartość sprzedaży do kosztów. Jest to interpretacja na gruncie przepisów art. 8.1 i 9.1 pkt.1 ustawy (oto ich treść) Art. 8. 1. Działalnością odpłatną pożytku publicznego jest działalność w zakresie wykonywania zadań należących do sfery zadań publicznych, w ramach realizacji przez organizację pozarządową oraz podmioty wymienione w art. 3 ust. 3 celów statutowych, za którą pobiera wynagrodzenie. Działalnością odpłatną pożytku publicznego jest również sprzedaż towarów lub usług wytworzonych lub świadczonych przez osoby bezpośrednio korzystające z działalności pożytku publicznego, w szczególności w zakresie rehabilitacji oraz przystosowania do pracy zawodowej osób niepełnosprawnych, a także sprzedaż przedmiotów darowizny na cele prowadzenia działalności pożytku publicznego. Art. 9. 1. Działalność odpłatna pożytku publicznego organizacji pozarządowych oraz podmiotów wymienionych w art. 3 ust. 3 stanowi działalność gospodarczą, jeżeli: 1) wynagrodzenie, o którym mowa w art. 8 ust. 1, jest w odniesieniu do działalności danego rodzaju wyższe od tego, jakie wynika z kalkulacji bezpośrednich kosztów tej działalności, W wypadku stowarzyszenia jakie ma powstać sprzedaż takich produktów (np. na aukcjach internetowych ) stanowiłaby PKD 47.91.Z i 47.99 Z Przy takim rozumowaniu ich brzmienia jakie wynika z interpretacji organów podatkowych, rodzi się pytanie jak i przy pomocy jakiej metody dokonać kalkulacji kosztów wytworzenia np. rysunków wykonanych przez dzieci czy też - w przypadku darowizny kosztów takiej rzeczy. A na to pytanie odpowiedzi w ustawie nie znajdziemy odpowiedzi. Moim zdaniem po rejestracji stowarzyszenia dobrze byłoby się zwrócić z zapytaniem do organów podatkowych o wyjaśnienie tej kwestii aby uniknąć w przyszłości niepotrzebnych wątpliwości. Wiem od Pani Gosi z maila, że w sprawie statutu kontaktują się z prawnikiem w Warszawie. Należy mu wspomnieć o tym problemie. Ja mam kontakt mailowy z Panią Gosią wiec i ona i ewentualnie prawnik pracujący nad statutem mogą się ze mną kontaktować. |
|
|
|
#2682 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2683 |
|
Raczkowanie
|
|
|
|
|
#2684 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Oto kilka słów od Patrycji: Cytat:
|
||
|
|
|
#2685 |
|
Raczkowanie
|
oj, trzymamy kciuki, trzymamy!
za Patrycję, Maleństwo i Męża
|
#2686 |
|
Zadomowienie
|
trzymamy, wiadomo, trzymamy. ^^
|
|
#2687 |
|
Raczkowanie
|
Patrycja trzymamy kciuki napewno wszystko będzie dobrze i będziesz cieszyć się dzieciaczkiem lada chwila pozdrawiam!!!
|
#2688 |
|
Raczkowanie
|
EwikW, tym razem tak, okazało się, że tydzień misyjny robi swoje i nie wiedzieć kiedy paczka się "zmontowała"
|
|
|
|
#2689 |
|
Rozeznanie
|
|
|
|
|
#2690 |
|
Rozeznanie
|
Patrycja ja też trzymam kciuki
![]() PS. nasze allegro czuje się samotne i opuszczone...
|
#2691 |
|
Zakorzenienie
|
Patrycjo - jakto , tak szybko , kiedy to minęło 9 m-cy ? :O
o matko to już jutro kolejny dzidziuś? ![]() powodzenia! mężu Patrycji - trzymaj się chłopie jakoś :/
|
#2692 |
|
Przyczajenie
|
Patrycjo również trzymam kciuki!
allegro faktycznie totalnie puste, aż nie wiem czy wystawiać kolejne kolczyki... ![]() a jak ktoś zna francuski to: http://www.misja-kamerun.pl/index.php?pid=617 (fakt, że to inna misja, ale na pewno warto! ja już o tym myślę )
|
|
|
|
#2693 |
|
Przyczajenie
|
Witam serdecznie po dłuzszej nieobecnosci. Patrycjo trzymam równiez baaardzo mocno kciuki
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#2694 |
|
Raczkowanie
|
Patrycja mam nadzieję, że wszystko ok. Powodzenia
![]() Mężu Patrycji daj znać jak poszło i kiedy mamy zacząć gratulować
|
|
|
|
#2695 |
|
Raczkowanie
|
Dostałam formularz
![]() Nasza Pretence mieszka z mamą i siostrą. Mama chociaż chora radzi sobie dzielnie, uprawia warzywa i kukurydzę w ogródku. Czytałam gdzieś na forum o zbiórce nasion dla siostry. Może ktoś konkretnie wie jakie nasionka wysyłaliście do Zambii?( Doczytałam się tylko ogórków. Co tam jeszcze rośnie?) Gosia może Ty podpowiesz? |
|
|
|
#2696 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Elisabeth21, Janka75, ciejosek - kolejna wspólna paczka (20 kg.) dla naszych kruszynek została wczoraj wysłana
|
|
|
|
|
#2697 |
|
Rozeznanie
|
RRrrany... jak tu pusto... na allegro i na czacie też.... Ava - może Ty napisz jak tam przygotowania do wyjazdu... :P
|
|
#2698 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#2699 |
|
Raczkowanie
|
Witam po długiej nieobecności i zwracam się do Was z pytaniem o zakupy w sklepie: czy mam sama wybrac produkty jakie uznam za potrzebne i je kupic, czy wy to jakos wcześniej ustalacie? Dni pędzą, czasu wiecznie brak, a tam moja dziewczynka siedzi w tej Zambii, aż mi wstyd. Jeszcze odnośnie paczki: czy wysyłacie tylko przez pocztę polską? Bo mam spory upust w UPS i chcę tę paczkę wysłac, może ktoś się dołączy?
|
#2700 |
|
Raczkowanie
|
I jeszcze jedno: czy aktualny sklep to ten:http://www.misjawzambii.fora.pl/skle...lepiku,9.html?
Nowe wątki na forum Forum plotkowe
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:54.

Kontaktowałam się z Nelą a propos kalendarzy. Napisała mi , że rozmawiała już z tym facetem z allegro i On ją serdecznie zapraszał do ich biura, żeby mogła zobaczyć kalendarze w realu...tyle tylko, że Nela jest w Oslo, a biuro w Warszawie. Napisałam jej żeby podesłała mi linka do tej aukcji i adres, to się przejadę i pogadam z facetem. 

za Patrycję, Maleństwo i Męża 
)