|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
| Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu | |||
| zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę |
|
50 | 26,46% |
| sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii |
|
123 | 65,08% |
| daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje |
|
63 | 33,33% |
inna wersja
|
|
32 | 16,93% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?
Właśnie dostałam info, ze skoro ejstem nauczycielem i pracuję na normalnej umowie, to skłądek ZUS w DG mam tylko 160zł. Czy ktoś coś wie na ten temat???
|
|
|
|
|
#722 |
|
Zakorzenienie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3065644]Właśnie dostałam info, ze skoro ejstem nauczycielem i pracuję na normalnej umowie, to skłądek ZUS w DG mam tylko 160zł. Czy ktoś coś wie na ten temat???[/quote]
chodzi ci pewnie o to (sądząc po kwocie ), że jesli jestes na umowie o pracę to zakladajac wlasną dzialalność jestes tylko obowiązana odprowadzac skladki zdrowotne (chodzi oczywiscie o obowiazki wzgledem ZUS). Czyli że nie placisz po raz drugi emerytalnych rentowych itp. pozdawiam
|
|
#723 |
|
Konto usunięte
|
Dokładnie o to mi chodzi
Ale czy to jest fakt?
|
|
|
|
|
#724 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3066420]Dokładnie o to mi chodzi
Ale czy to jest fakt?[/quote]Tak, to jest fakt Do tego oczywiście dochodzi VAT za produkty biżuteryjne.
|
|
|
|
|
#725 |
|
Zakorzenienie
|
[1=d61abbce58b52fe45ffe444 afc51ca0ea3c11859_65540a4 4484ab;3067081]Tak, to jest fakt
Do tego oczywiście dochodzi VAT za produkty biżuteryjne.[/quote]no i rozliczenie podatku dochodowego
|
|
#726 |
|
Konto usunięte
|
|
|
|
|
|
#727 |
|
Konto usunięte
|
Podatek oczywiście i vat, natomiast zawsze i wszędzie słyszałam, że nawet jeśli pracuję, to podwójny ZUS płacę...
|
|
|
|
|
#728 |
|
Konto usunięte
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3067457]Podatek oczywiście i vat, natomiast zawsze i wszędzie słyszałam, że nawet jeśli pracuję, to podwójny ZUS płacę...[/quote]
Podwójny, ale obniżony o jakąś tam kwotę, czyli właśnie te 160zł. |
|
|
|
|
#729 |
|
Raczkowanie
|
[1=0096a1e2f6245c4e98bc18d e9b0ed84c369ef137_632f8bf 2adc0b;3066420]Dokładnie o to mi chodzi
Ale czy to jest fakt?[/QUOTE]169,47 zł ja tyle płacę zdrowotnego mając własną działalonośc i będąc zatrudnioną na umowę o pracę, aha umowa o pracę musi być min najniższa krajowa ale ty chyba masz tyle
|
|
|
|
|
#730 |
|
Wtajemniczenie
|
Dziewczyny, a ja się powtórzę jeśli chodzi o pakowanie wysyłanych produktów. Biżu wkładam do woreczka strunowego, potem owijam folią bąbelkową- gdzie taką dostanę? Następnie wkładam w ozdobną torebkę (jakiego typu torebkę macie na myśli??) i do koperty bąbelkowej.
Mam za niedługo wysłać pierwszą parę kolczyków i się stresuję, a chciałabym wiedzieć, jak to by wyglądało, gdybym gdzie indziej sprzedawała jeszcze .
|
|
#731 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Parę kolczyków wkładałam do woreczka strunowego, następnie do torebeczki ozdobnej, a na końcu owijałam to folią bąbelkową i do koperty z bąbelkami. Torebeczka ozdobna to zrobiona przeze mnie (jak hand made to na całego ) mała papierowa torebka, z szarego papieru (ale tego lepszego, brązowego), sklejona, w rozmiarze dokładnie dopasowanym do woreczka, z ozdobną kokardką z ratanu
|
|
|
|
#732 |
|
Zakorzenienie
|
Folia bąbelkowa- recycling kopert w których dostaje zamówione koraliki- szkoda mi ich wywalać bo i tak wylądują w piecu, a tak to jest jeszcze "drugie zycie koperty"
![]() Ozdobne torebeczki- papier kolorowy do pakowania prezentów z papierniczego ( 1 zł arkusz), nożyczki i klej albo taśma klejąca i do dzieła W pół godziny robię kilkadziesiat torebeczek .
|
|
|
|
|
#733 |
|
Przyczajenie
|
No to masz niezłe tempo
Moja produkcja torebeczek zazwyczaj kończy się wywaleniem połowy i dłuuugim sprzątaniem wszystkiego dookoła
|
|
#734 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki dziewczyny
![]() Aniellico, tak jak powiedziała to poprzedniczka, musisz mieć w takim razie niezłe tempo . Tylko jakos nie potrafię sobie wyobrazić tych torebeczek, nie jestem zbyt zmyślna
|
|
#735 |
|
Zakorzenienie
|
czy ja wiem czy niezłe tempo? Mam już opracowaną techinkę
A torebeczki są takie, jakie miożna kupić w kwiaciarni na drobny prezent, albo takie w jakie pakują biżuterię u jubilerów Zwykłe, kwadratowe albo prostokątne
|
|
|
|
|
#736 |
|
Wtajemniczenie
|
Dzięki
Ale zastanawiam się, czy nie lepiej byłoby kupić takie gotowe- może trochę drożej, ale ile czasu zaoszczędzonego
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
oj ja popieram annielice własnoręcznie wychodzi taniej ostatnio kupiłam papier w różyczki ecru rolka kosztowała 1,50 a zrobiłam z nie j 19 torebek poszło szybko jakiś film oglądałam i w trakcie robiłam torebki a za 1 ttaką w sklepie trzeba 60 gr zapłacić czyli czysty zysk... no i też daje kopertom drugie życie
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: działalność gospodarcza
ja myśle z koleżanką abyzałożyć własnądziałalność ale niewiem czy opłaty nas nie zjedzą...po pierwsze chcemy sprzedawać na targach np.buty zawsze coś kupią a jak przychodzi sezon to znicze czy ozdoby choinkowe
ale się nie orjętuje wogóle w opłatach ile takie cooś by mnie kosztowało założenie jakby ktoś wiedział to proszę o napisanie...i czy jak wezme sama będe mic większe opłaty niż jakbym wzieła koleżanke jak to wogóle jest?? |
|
|
|
|
#739 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Czy już coś wiadomo w tej sprawie?? |
|
|
|
|
|
#740 |
|
Wtajemniczenie
|
Ja też daję kopertom drugie życie i mam z nich folię bąbelkową
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
A moze podyskutujemy nad galeriami internetowymi? Moze wypiszemy tutaj wszystkie, które znamy? Część z nas współpracuje z kilkoma, część chciałaby pewnie podjąc współpracę z jakąś galerią. Dlatego może podzielimy się opiniami co do wyglądu, jakości wystawionych prac, poziomu współpracy? Co wy na to??
Ja znam: http://www.pakamera.pl http://www.wylegarnia.com http://www.kuferart.pl http://www.decobazaar.pl i nieszczęsna maesteria: http://www.maesteria.com Jak ktoś zna inne, to prosze podać ![]() Pakamera- wspołpracuje z nimi od prawie roku, jak narazie wszystko ok. Szybko odpowiadają na maile, przyjmują różne sugestie i pomysły, starają się je wprowadzac w życie. Wygląd w końcu nadaje sie do pokazania światu Nie rozumiem tylko systemu wyświetlania zdjęć na głównej stronie...Wylęgarnia- koszmarnie długo odpowiadają na maile. Zawsze wysyłam po kilka razy to samo, żeby w końcu uzyskać odpowiedź. Ostatnio zrobili mnie w bambuko, bo dodalni nowości, ale ich nie umieścili na głównej stronie. Maesteria- niby ma niedługo w końcu ruszyć... |
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
Ja chciałabym wysłać zgłoszenie do jakieś galerii, bo niedługo rynek znajomych się wyczerpie i nie będę miała co robić z biżuterią. A problem w tym, że nic odkrywczego nie robię i jest duże prawdopodbieństwo że się nie dostanę.
Mam też pytanie - jak wysyłam "demo" do Pakamery, to czy mogę zamieścić tam coś, czego bym nie wystawiała (bo np. mam sprzedane)? |
|
|
|
|
#743 |
|
Zakorzenienie
|
Oczywiscie. Wysylasz przyklady swoich prac, a nie prace jakie masz na sprzedanie.
|
|
#744 |
|
Zakorzenienie
|
maesteria będzie pod innym adresem.
maesteria.net a z innymi to mam doświadczenie z Wylęgarnią i Pakamerą i dokładnie na odwrót niż u Aniielicy, tzn. z W maile błyskawicznie a do P wysłałam zgłoszenie 3 tygodnie temu i zero odzewu |
|
|
|
|
#745 |
|
Joanna d'Moder
|
nie
Edit: no to ja jakaś niedoinformowana jestem. https://wizaz.pl/forum/forumdisplay....aysprune=&f=86 |
|
|
|
|
#746 |
|
Zakorzenienie
|
Joanno, chyba jesteś nie na bieżąco
|
|
|
|
|
#747 |
|
Zakorzenienie
|
To trafiłaś chyba na jakis dzień kontaktu z artystami
...
|
|
|
|
|
#748 | |
|
Joanna d'Moder
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#749 |
|
Joanna d'Moder
|
tak,ale katalog powstał dzisiaj,więc uzasadnione jest to,że nie miałam o nim pojęcia.
|
|
|
|
|
#750 |
|
Wtajemniczenie
|
ja tez chcialabym sprobowac swoich sil w galerii netowej, niestety na razie nie dalabym rady robic tyle bizu ( i decoupage) bo w tej chwili musze sporo "urodzic" na targi na ktorych bede sie wystawiac.. no ale jestem ciekawa waszych opinii szczegolnie o pakamerze, bo jak na razie glownie oni wydaja mi sie najbardziej sensowni
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 03:07.

Do tego oczywiście dochodzi VAT za produkty biżuteryjne.

To nie jest allegro.