|
|||||||
| Notka |
|
| Biżuteria Miejsce dla osób, które robią biżuterię. Tutaj możesz zaprezentować własnoręcznie wykonaną biżuterię, obejrzeć prace innych, podzielić się wiedzą. |
| Pokaż wyniki sondy: Co dzieje się z Twoimi dziełami po ich wykonaniu | |||
| zostawiam je u siebie i trzymam na pamiątkę |
|
50 | 26,46% |
| sprzedaję(robię je na zamówienie)lub wystawiam w galerii |
|
123 | 65,08% |
| daje znajomym i rodzinie w prezencie na różne okazje |
|
63 | 33,33% |
inna wersja
|
|
32 | 16,93% |
| Sonda wielokrotnego wyboru Głosujący: 189. Nie możesz głosować w tej sondzie | |||
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#511 | |
|
Konto usunięte
|
Dot.: własne stiosko na miesiąc
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#512 |
|
Zadomowienie
|
te przepisy są chore. powinnaś jednak przeczytać dokładnie ustawę dot własnej działalności gospodarczej, pt Swoboda działalności gospodarczej
|
|
|
|
|
#513 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
to jest chore :/ normalnie mnie zatkalo jak napisalas "5 zł " 8-O
|
|
|
#514 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#515 |
|
Zakorzenienie
|
No co ty... U mnie się idzie na rynek, staje się gdzieśtam ze swoim stoiskiem i płaci się "targowe", bodajże 4 zł, ale nie jestem pewna
Chyba pójdę się jutro dowiedzieć
|
|
|
|
|
#516 |
|
Wtajemniczenie
|
heh no wlasnie - a u mnie w Poznaniu na targu dziewczyna (ktora tam sprzedaje ciuchy) powiedziala mi, ze taka miejscowke moga miec tylko osoby ktore sprzedaja kwiaty owoce i warzywa :/ przeciez to bez sensu :| to oni powinni miec to na wielkich straganach.. a ja z moja tablica korkowa ;P chce tylko stoliczka... :P
kurcze musze chyba isc porozmawiac z szefem targowicha Aniielica bede wdzieczna jak dasz znac co sie dowiedzialas ja moge isc sie spytac dokladnie dopiero w pazdzierniku ;( a drugie pytanko.. heh.. jakie macie odczucia jesli chodzi o "stanie na straganie"? bo mi tata np. powiedzial ze mam se dac spokoj bo to "obciach" i dalej sprzedawac osobom prywatnym ja wcale tak nie mysle :| a Wy ?
|
|
#517 |
|
Zakorzenienie
|
|
|
|
|
|
#518 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Dziewczyny sprzedajecie gdzieś swoje kolczyki?
Bazarek dużo daje.
Dziś byłam u dziewczyny, która kupiła u mnie wtedy 5 par. Dziś wzięła kolejne 6 i zrobiła dość duże zamówienie na bransoletki i naszyjniki. Tak więc siedząc na zwykłym bazarku można znaleźć sobie klientki na dłużej.
|
|
|
|
|
#519 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
i dlatego raczej się nie odważę.
|
|
|
|
|
|
#520 |
|
Zakorzenienie
|
To prawda... a takie klientki są bardzo fajne, bo polecają Cię dalej
Ja mam zrobić katalog, który pojedzie do Paryża, właśnie dzięki klientce, której mąż ma tam firmę i mają sporo znajomości.
|
|
|
|
|
#521 |
|
Raczkowanie
|
U nas na targu często przy wejściu rozkładają się osoby, które sprzedają grzyby, czy zebrane owoce. Pytałam się dziś cioci czy mogę się koło niej rozłożyć w którąś sobotę na chwilę. Odparła, ze tak. Spytałam, czy nie miałabym przez to jakichś kłopotów i czy to jest legalne, a ona szczerze mówiąc mnie wyśmiała. Swoje stoisko ma już parenaście lat i zna to miejsce na wylot, mówiła że z tym nie ma żadnego problemu.
Przyznaje się, że moje pierwsze słowo brzmiało "obciach", ale w taki sposób można pozyskać nowych klientów. Chciałabym, aby biżu nie była dla mnie działalnością gospodarczą, tylko hobby. Niestety nie pozwalają mi na to w pełni fundusze, gdyż nie łudźmy się... jest to dość kosztowne. Narazie nie narzekam, nadal śnię o koralikach i mam nadzieje, że Polski rząd pozwoli wkońcu takim osobom jak my rozwijać swoje zdolności. o! |
|
|
|
|
#522 | |
|
Konto usunięte
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#523 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
#524 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumiem "dorosłe", pracujące osoby, ale taka 14-latka robi kolczyki i musi się rozliczać? Chore to
|
|
#525 |
|
Wtajemniczenie
|
Ale Tońka- poszłaś na bazarek i jej tak prosto z mostu zaproponowałaś? Niezła jesteś
.
|
|
#526 |
|
Rozeznanie
|
Umowa o komis jest bardzo prosta i nie ma tam żadnych haczyków. No może tylko taki, żeby przeczytać na jaki okres biorą twój towar. Po tym okresie może on być w sklepie zwykle jeszcze miesiąc (ale to jest różnie) przeceniony o ileś %. I jest też podany ostateczny termin, kiedy masz towar niesprzedany odebrać - jeśli nie odbierzesz mają prawo się go pozbyć. Wszystko to jest w umowie napisane, a sam formularz to zwykle pół strony a4 i nie trzeba się znać. Ja na tej zasadzie oddałam do sklepu właśnie biżuterię i na identycznej kiedyś np narty do komisu - umowa wygląda praktycznie identycznie.
|
|
|
|
|
#527 |
|
Zadomowienie
|
albo 17-latka
To znaczy slyszalam ze moge sie rozliczyc razem z rodzicami, a ze duzo na tym nie zarabiam to podobno jest jakis pit zerowy.. Ja sie na tym nie znam, wiec mozliwe ze pisze bzdury
|
|
|
|
|
#528 |
|
Zadomowienie
|
Natewa - moge spytac do jakiego sklepu? Takiego pierwszego lepszego
czy do jakiegos z bizuteria? Bo z tego co pamietam jestes z Krakowa
|
|
|
|
|
#529 |
|
Zakorzenienie
|
Maggie - ja należę do nie narzucających się osób.
Sama chciała.
|
|
|
|
|
#530 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#531 |
|
Zadomowienie
|
moze w takich bylby popyt na bizuterie
|
|
|
|
|
#532 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#533 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]()
|
|
|
|
|
|
#534 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
.
|
|
|
#535 |
|
Przyjaciółka Wizaz.pl
|
Dot.: działalność gospodarcza
Sorry, że w tym wątku, ale jak widzę częściowo dotyczy on reklamy, a częściowo działalności gospodarczej.
Największy problem z reklamami na forum to kwestia merytoryczno-techniczna. Jeśli zgodzimy się na darmową reklamę, grozi nam zalew wątków, postów i użytkowników, które mają na celu jedynie handel To nie jest allegro. Po drugie, nie prowadzimy sprzedaży detalicznej. Tak czy inaczej uważam, że kwestie regulaminu odnośnie reklamy, jej nośników są do przemyślenia - linki do stron/sklepów, blogi, aukcje itp... Straszne zamieszanie i dużo problemów dla moderatorów. Może faktycznie rozwiązaniem problemu byłby jakiś katalog. Musimy to przedyskutować na BO. Na razie proszę o wyrozumiałość i cierpliwość. |
|
|
|
|
#536 |
|
Zakorzenienie
|
Rozumieim, ze cos ruszy w tym kierunku? To ze darmowa reklama jest zabroniona rozumiem jak najbardziej i szanuje. Ale pezkopywanie blogow i wszelkich linkow w nich zawartych chyba jest juz lekka przesada. Sama zdjelam linka do swojej stronki bo chcialam tam zamiescic maila. Wszyscy ktorzy maja zapamietanego linka i tak jej nie otwaorza, bo zmienilam adres.
No ale sam mail chyba nie sugeruje sprzedazy.
|
|
#537 |
|
Rozeznanie
|
Bardzo miło, że jest "odgórny" sygnał wyrażający zainteresowanie sprawami biżuteryjek. Mam nadzieję, że Wszyscy osiągną satysfakcjonujący kompromis. Pamiętajmy, że jedyne co nas ogranicza to własna wyobraźnia!
|
|
|
|
|
#538 |
|
Joanna d'Moder
|
nie
|
|
|
|
|
#539 | |
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
|
|
|
|
#540 |
|
Konto usunięte
|
Podwieszam się. I jak tao jest w przypadku, gdy wstawiam swoje rzeczy do, przykładowo, sklepu z pamiątkami? Dostaję umowę komisową, fajnie, ale co z podatkami?
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Biżuteria
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 04:57.

to jest chore :/ normalnie mnie zatkalo jak napisalas "5 zł " 8-O
Chyba pójdę się jutro dowiedzieć

jestem również