![]() |
#3721 |
Wtajemniczenie
|
Dot.: Koty część II
Coś mnie tknęło i zaczęłam przeszukiwać neta na temat " jak odróżnić kota od kotki"
![]() ![]() Doczytałam się, że u kotów dziurki leżą daleko od siebie, a u kotek blisko z czego ta druga dziurka przypomina bardziej kreskę... Wrócę do domu to obejrzę. A może Wy macie jakieś łatwiejsze sposoby jak rozróżnić płeć? Albo potraficie to jakoś sensownie wyjaśnić, bo niestety nie mam drugiego kotka płci przeciwnej do porównania, więc będzie ciężko ![]()
#3722 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Mlody (Skuter) ma prawie 5 miesiecy i nadal ma swoje pierwsze biale kielki, wszystkie jak jeden maz, wiec albo to norma w Irlandii albo ja mam takie koty co wymieniaja zeby pozno ![]() ---------- Dopisano o 11:48 ---------- Poprzedni post napisano o 11:42 ---------- Cytat:
![]() Maly juz tej mozliwosci nie mial wiec odkad go mamy nie byl prany Pazurki starszemu obcinamy rzadko, on wie ze ma sobie je scierac o drapaki i robi to jak natchniony (siada przed drapakiem, zamyka oczy, wbija pazury w noge drapaka i ciagnie), mlodszemu ciachamy czesto bo jest narwany i glupi, nas juz nie drapie ale meble owszem, wyrzadza mniejsze szkody jak ma podciete pazurki ![]()
![]() |
#3723 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() z małymi kociakami jest trochę problem, jak się nie ma innego do porównania, ale generalnie jest wlasnie tak, jak piszesz- kociczki mają dziurki blisko siebie i ta dolna jest taką 'szparką' ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3724 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() |
#3725 | ||
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Pewnie, że się kąpie. Moje kąpię średnio 2 razy w roku , tzn: na wiosnę po zimie i na jesieni przed zimą. Jeżeli sytuacja tego wymaga to też kąpię. Uszy oglądam co jakiś czas i czyszczę specjalnym płynem, bo zwykłą wodą nie wolno. Z oczu usuwam takie jakby śpiochy czy coś, i persowi przemywał ciepłą wodą lub specjalnym płynem. Pazury najpierw niech przytnie wet, lepiej nie ryzykować. ---------- Dopisano o 17:00 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ---------- Specjalnie nie szukałam, ale moje oko zawiesza się na 'dziwnych' rzeczach, więc albo ja, albo mama byśmy coś zauważyły. ---------- Dopisano o 17:02 ---------- Poprzedni post napisano o 17:00 ---------- Cytat:
Rybiorek tak miał z Cycoliną- Cyckiem ![]() ![]()
![]() |
#3726 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Mój TŻ twierdził, że kotów się stanowczo nie kąpie! Nigdy w życiu! Koty same się myją... Dlatego wolałam zapytać o to. Co do pazurków, to poczekam aż zrobi to wet. A później może i ja się odważę, jak zobaczę jak robi to profesjonalista. Ja ani jednego ząbka Kitty nie znalazłam, ale podobno najprędzej znajduje się kły, a nie takie malutkie wypusteczki^^ A co do płci- to zdaję sobie sprawę z ilości pomyłek, jednak już się przyzwyczaiłam, że mamy pannice w domu ![]() ![]()
![]() |
#3727 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
fakt, zapomnialam o uszkach i oczkach ale to robimy na biezaco, my czyscimy uszka delikatnie patyczkami dla dzieci a ropki / spiochy zbieramy z oczkow jak widzimy ze sa, Cycek pozwala sobie je brac bez problemu, to samo z uszami, nie wiem ale ten kot jest poprostu super inteligentny i jakby wiedzial ze robimy to dla jego dobra, wczoraj drapal sie strasznie w ucho i maz w koncu wzial go na kolana i palcem delikatnie podrapal wejscie do ucha, Cyc z radosci walnal sie jak dywanik i zamruczal (co u niego jest rzadkoscia), Skuter malo co sobie pozwala zrobic, moge mu wyjac spiocha ale reszta to trzeba go trzymac, choc jesli chodzi o pazury to spokojnie wytrzyma jak go trzymam a maz tnie, Cyc za to wyrywal sie strasznie przy obcinaniu. Cytat:
![]()
![]() |
#3728 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Co do uszek, to ma dosyć brudne. Raz jej coś tam czyściłam patyczkiem do uszu, ale nie była z tego zadowolona i się wyrywała, drapała- to ją zawinęłam w ręcznik, ale też się bałam, że coś jej zrobię, że za głęboko patyczek włożę czy coś i tak tylko powierzchownie jej wyczyściłam. Jeszcze 2,5 h i będę "badała" Kitty pod względem K/M ![]()
![]() |
#3729 |
Zakorzenienie
|
zastanawiamy się nad posiadaniem kota. chcielibyśmy mieć kota rasowego i tu się pojawia problem, bo ras jest ogrom, a mamy jeden zasadniczy problem. chcielibyśmy, żeby kot był raczej mało skoczny, najlepiej typ "naziemny", co by na szafę nie właził przy każdej możliwej okazji. z czesaniem nie ma problemu (mnie ta czynność odpręża, także długość sierści jest bez znaczenia). kojarzy Wam się może jakaś taka spokojniejsza rasa?
|
![]() ![]() |
![]() |
#3730 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Wydaje mi się, że to czy kotek jest skoczny, czy nie, to nie zależy od jego rasy, ale od charakterku i temperamentu
![]() |
#3731 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#3732 | |||
|
Cytat:
![]() Dużo ludzi myśli, że kotów nie powinno się, a wręcz nie wolno kąpać. Wolno. Tak, koty się myją same, czyli językiem ciągną po sierści. Trzeba tylko pamiętać o tym, że zbierają w ten sposób sierść i połykają. Tworzą się wtedy w żołądku pilobezoary czyli zbite kulki włosowe. Kot może po tym wymiotować, dlatego ważne jest podawanie kotu maści odkłaczającej oraz regularne wyczesywanie. Nawet kotów krótkowłosych ! ---------- Dopisano o 22:52 ---------- Poprzedni post napisano o 22:23 ---------- Cytat:
Cytat:
Rasa kota to nie tylko wygląd, ale również charakter. Rasy kotów krzyżowane od kilku/nastu pokoleń- czyli :persy z persami, norweskie z norweskimi itd- mają na celu również osiągnięcie pożądanego temperamentu. Więc tak: persy z dobrej hodowli (zarejestrowanej, krzyżujące koty od kilku pokoleń wstecz tylko z tą samą rasą itd) oprócz długiej sierści (i innych cech zewnętrznych) powinny być łagodne, ciche, tolerancyjne w stosunku do innych zwierząt, nadające się dla dzieci. Nie mogą być agresywne, niszczycielskie. Nadają się do życia w mieszkaniu, ale z powodu sierści nie powinny przebywać na dworze. Aktywnym kotem jest np.kot syberyjski. Kolejną rzeczą jest to, jak kot został wychowany przez sprzedawcę od momentu narodzin do momentu kiedy kot jest gotowy opuścić dotychczasowy dom (najczęściej jest to wiek 3 m-cy, ale są również rasy, kiedy sprzedaje się je w wieku minimum 6 m-cy. Zapomniałam rasy, ale oglądałam program o kotach, które staja się dorosłe w wieku... 5 lat ! ) Ważne jest, czy kot potrafi korzystać z kuwety, je stały, zróżnicowany pokarm, nie jest agresywny w stosunku do ludzi, nie ucieka na ich widok. I jak już pisałam, raczej nie da się tak w 100 % przewidzieć zachowania kota. Mój pers ogólnie jest grzeczny, nie niszczy raczej ( oprócz drzwi w łazience, ale nie umiał korzystać z drapaka opisywałam to tu https://wizaz.pl/forum/showthread.ph...dowla+pers%F3w ). Od niedawna dopiero wskakuje czasem na ławę - może nauczył się od Chama, że " tak się da " ![]() ![]() ![]() Cham... Cham to Cham i Bandyta, co mówi samo za siebie. Na swoim koncie ma już poobgryzane kwiatki, stłuczoną doniczkę, otwieranie szuflady w komodzie i wyrzucanie moich rzeczy, nabijanie wodomierza spuszczając dla zabawy wodę w toalecie, pozaciągane siatki w oknach itd... ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-09-29 o 09:15 |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#3733 |
Rozeznanie
|
Dziewczyny, to znowu ja. Mamy problem
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3734 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do kąpania, to nie widzę powodu, żeby kąpać krótkowłosego kota ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3735 |
|
1. perski : temperament : spokojny, cichy
2. birmański : temperament : średno aktywnyi reagujący; jest cichy, ale jego miauczenie jest bardzo płaczliwe (mój pers właśnie wskoczył mi na biurko ![]() ![]() 3. ragdoll : temperament: pozbawiony agresji, czuły, ufny i spokojny 4. norweski : temperament: umiarkowanie aktywny i niezależny, ale czuły i towarzyski 5. maine coon : temperament: zrównoważony, towarzyski, ma dobry charakter 6. egzotyczny : temperament: ruchliwszy od persa, łagodny, towarzyski i czuły, ale nigdy natrętny Resztę dopiszę jutro. ![]() ![]()
Majlo 13.03.2013 r. Melman Pers Cham Figiel-z zepsutą łapką Papugi 23 Króliki Maksiu 20.11.2010 MałeKróliki Edytowane przez Nimfa20 Czas edycji: 2011-09-28 o 22:11 |
![]() ![]() |
![]() |
#3736 |
Zakorzenienie
|
bardzo dziękuję za pomoc i proszę o jeszcze
![]() z Waszych propozycji to się zastanawiamy nad persem i ragdollem. z własnych poszukiwań mnie jeszcze interesuje kurylski bobtail i brytyjczyk. a poleciłybyście jakąś wartościową pozycję (internetową albo książkową) o persach? |
![]() ![]() |
![]() |
#3737 | ||
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Jak miałam dachowca, to z podłogi wskakiwał na lodówkę a większość czasu spędzał na szafie i cały czas kombinował, jak z szafy wskoczyć na żyrandol ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Więcej radości ale i problemów było z dachowcem Feliksem. Z kotką brytyjską problemów nie mam, i czasami brakuje mi tego, żeby kot coś narozrabiał albo żeby powiedział "miau" jak pytam czy jest głodny ![]() ---------- Dopisano o 09:00 ---------- Poprzedni post napisano o 08:43 ---------- Cytat:
![]() Czy kotka jest odrobaczona? Ma drapak? Dostaje jakieś witaminki? Moja czasami ma troszeczkę rozdwojone pazurki, ale u przednich łapek i chyba z drapania drapaka i ścierania pazurów ... ![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-29 o 08:03 |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3738 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Kicia jest odrobaczona, ma drapak i intensywnie z niego korzysta (ale te porozdwajańce są w tylnych łapkach), a witaminek Gimpetu nie chce jeść, więc liczę, że ma na tyle bogatą karmę, że nie potrzebuje. |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3739 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() A przy okazji zapytasz o to, dlaczego kotka może być mało ruchliwa i ciągle śpi ![]() Moja śpi tak około 18 godzin na dobę, resztę czasu spędza na gapieniu się na mnie lub z okna, jedzeniu, kuwetkowaniu/grzebaniu, zabawa jest na szarym końcu - max. pół godzinki dziennie. Najwięcej ruchu ma jak przechodzi z jednego okna na drugie, albo jak mnie śledzi w domu ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3740 | ||
|
Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 10:18 ---------- Poprzedni post napisano o 10:14 ---------- Cytat:
![]() |
#3741 | |
KOTerator
|
Cytat:
![]() Edytowane przez monika_sonia Czas edycji: 2011-09-29 o 09:24 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3742 | |||
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Przy chorobie skóry wskazane są kąpiele lecznicze. A jak się ubrudzi- to normalne. Moje koty nie wychodzą, ale kąpię je- jak już wspominałam- średnio 2 razy w roku. Cham np. włazi na meble, a to do szafki , gdzie trzymane są ziemniaki itd- i jakby nie patrzeć, zawsze coś osiądzie na jego sierści. Uważam, że małego kota powinno się kąpać np. raz w miesiącu przez np. 4-6 m-cy, żeby kot przyzwyczaił się do kąpieli. Mój pers daje się wykąpać, z Chamem jest trudniej. ---------- Dopisano o 10:35 ---------- Poprzedni post napisano o 10:33 ---------- A ja tak... ![]() ---------- Dopisano o 10:37 ---------- Poprzedni post napisano o 10:35 ---------- Cytat:
![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:43 ---------- Poprzedni post napisano o 10:37 ---------- Cytat:
![]() Jakbym czytała o moim Chamie ![]() Tak, z tym gadaniem ! Siedzę przy biurku. Siądzie za moimi plecami i : On: - Mrrrrrrrauuuuuuuuuuuuuuu ! Ja: - Co chcesz? On: - Mrauuuuuuuuuuuuuu! Ja: - Głodny jesteś? On: (tak cichutko) - Mrauuuu ! ![]()
![]() |
#3743 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Edytowane przez esfira Czas edycji: 2011-09-29 o 10:39 |
|
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#3744 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja mam 2 dachowce, starszy jest niesamowicie grzecznym kotem, jak byl maly nigdzie nie skakal, dopiero jak maz mu wielki drapak zbudowal to zaczal trenowac, jak juz mial wdziek baletnicy zaczal sobie chodzic po szafkach i polkach ale takich na wysokosc 1.6m, nigdy nic nie zrzucil a mam sporo durnostojek ponastawiancych (fotki w ramkach, pamiatki z wakacji), na drzwi wejdzie tylko pod nadzorem jak wie ze ktores z nas stoi pod drzwiami i pilnuje, Cycek zawsze jak ma cos zrobic to mysli i jak wychodzi ze moze cos sie stac to sie wycofuje Mlodszy Skuter do zboj, wdziek to ma ale slonia, fotografie zrzucane sa regularnie, raz zrzucil z polki nad kominkiem drewniana figurke kaczki i kaczce odpadla glowa, raz zrzucil z parapetu duza, ciezka, szklana figure ryby (na prezent slubny dostalismy, ciezka i nieporeczna jak diabli) - ryba przezyla bo spadla na dywan, ciagle szukam spinek bo wdrapuje sie na polki w lazience zeby je wziac i ukrywa po calym domu, codziennie musze zbierac papiery i ksiazki z podlogi bo zrzuca mi z biurka jak gania jak przyglup jak ma amoka, ciagle drze sie ze jest glodny i leci do kuchni jak tylko uslyszly ze ktores z nas tam jest, ryczy jak syrena strazacka, ostatnio zaczal podgryzac pozostawione samopas w przepokoju buty, obgryzl mi obcas obuwia biurowego (i teraz latam w baletkach), musze pamietac aby klasc buty na polke (polki sa nie zamykane ale o dziwo lezace na polkach buty nie sa interesujace) ... i moglabym tak dlugo, maz ma go dosc ale ja tego rozbojnika kocham, rano budze sie a on lezy na poduszce przytulony do moich wlosow, jak sie szykuje do pracy lazi za mna i ociera sie o nogi, nawet przestal bac sie suszarki i siedzi na krzesle obok mnie jak susze wlosy, czesto sam z siebie wskakuje mi na kolana, kladzie sie i przekreca na grzbiet zeby go po brzyszku pomyziac, jak sie ucze wieczorem to zawsze jest kolo mnie, czasami kladzie sie na biurku przy ksiazce, jak siedze z mezem na kanapie i ogladamy film jak nie ma miejsca na kanapie zeby mogl sie wygodnie polozyc to kladzie mi sie na stopach, jak sie bawimy to wklada cale swoje kocie serduszko w zabawe, zawsze jest skory do zabawy, zainteresowania nie traci nigdy chyba ze juz jest tak wykonczony ze lezy z otwartym pyskiem i wywalonym jezorem i oddycha glosno. Cycek to przeciwienstwo Skutera, jedyna zmiana obecnie to to ze od czasu do czasu wlacza sie do zabawy gdy bawimy sie ze Skuterem (miedzy soba to norma ze sie mietola, ganiaja, uprawiaja zapasy) no i stal sie troche bardziej towarzyski, np wczoraj siedzial mi na kolanach sam z siebie a po 10 minutach polozyl sie i zasnal
![]() |
#3745 | |
|
Pewnie, że nie.
Chociaż ten świerzb pod mikroskopem był taki czarujący ![]() ---------- Dopisano o 12:57 ---------- Poprzedni post napisano o 12:55 ---------- Cytat:
![]() |
#3746 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() A jakie to były zmiany wokół pazurków? Bo moja ma kilka z ciemnobrązowym nalotem, nie wiem, czy to brud, czy coś innego, bo nie pozwala dotykać. Cytat:
Czy podczas świerzbu usznego też powinnam jej myć uszka? Dziękuję Wam za wszystkie odpowiedzi ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
#3747 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#3748 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie lubię jednak myć kotów, to tylko w ostateczności. I najchętniej jakimiś szamponami np w sprayu |
|
![]() ![]() |
![]() |
#3749 |
|
Ojej, nie byłaś z nią jeszcze u weta? Idź jak najszybciej.
Oczywiście, przy świerzbie wskazane czyszczenie uszu nawet kilka razy dziennie. Mojemu Chamowi czyściłam uszy 3-4 razy dziennie. To na początku, kiedy świerzb był najmocniejszy. Kupiłam u weta specjalny płyn, który zbiera wydzielinę, a nie spływa z nią do ucha jak woda, lub tylko rozmazuje. Lałam go na patyczki. Po wyczyszczeniu ucha dostawał maść douszną : otworek wkłada się do ucha, wyciska na wyczucie trochę maści i dwoma palcami (kciukiem i wskazującym) rozsmarowuje od nasady ku górze. Jest to nieprzyjemne dla kota , ale skuteczne. Nieleczony świerzb atakuje najpierw uszy, a później cały pyszczek. To tzw. popularnie 'parch' . ---------- Dopisano o 17:50 ---------- Poprzedni post napisano o 17:46 ---------- To tak jak moje. Z tym, że moje w ogóle nie wychodzą. I też nie tyją.
#3750 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:18.