![]() |
#601 |
Zadomowienie
|
Dot.: Koty część II
U nas jedna kota śpi z nami (a szczególnie rano, jak TŻ wychodzi do pracy - wtedy ma całe pół łóżka dla siebie
![]() ![]() ![]() Sajgonka jak była maluchem polowała czasem na nasze oczy i usta - szybko się tego oduczyła, na szczęście. Teraz czasem jej się zdarza skakać na kończyny poruszające się pod kołdrą, ale to raczej jak widzi że nie śpimy i po prostu chce się bawić. Za to czasem w środku nocy zaczyna mi się łasić do głowy z głośnym mruczeniem, co mi stanowczo utrudnia spanie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#602 | ||||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() No nie, a teraz zwinął się w kulkę i śpi na mojej ręce, w zgięciu łokcia, co bardzo utrudnia mi pisanie ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#603 |
Zadomowienie
|
Moja Melcia śpi częściej z moją córką niż ze mną. Jak miałam wcześniej koty to zamykałam dziecku pokój, bo (zwłaszcza jeden) był nieobliczalny i bałam się, że podrapie dziecko - zresztą zdarzyło mu się nie raz ją drapnąć, więc się go bałam zostawić z dzieckiem bez kontroli. Ale obie moje kotki są tak pokojowo nastawione, że moje obawy z czasem zniknęły - nie widujemy ich pazurków... Mela w zasadzie usypia mi dziecko - układa się za jej poduszką, kładzie głowę przytuloną do głowy dziecka i nie ruszy się na milimetr nawet dopóki mała nie zaśnie. Zresztą już tam zostaje na całą noc albo na jej większą część. Jak wstanie i połazi po domu to najczęściej wraca do mnie i układa mi się na kołdrze na nogach. Kiedyś, jak jeszcze była młodsza to owszem, lubiła sobie zapolować na nogi pod kołdrą albo i wystające spod niej
![]() Stelcia natomiast, jak bardzoej niezależna, śpi tam, gdzie jej się aktualnie spodoba. Również lubi łóżko mojej córki, gdzie dla odmiany układa się w nogach oraz moje - też w nogach, ale nie śpi całą noc w wybranym wstępnie miejscu tylko przeprowadza się na kanapę albo na koc czy na pufę w pokoju córki - wędruje z miejsca na miejsce. To pewnie dlatego, że najchętniej polowałaby całą noc na myszy na polu, ale skoro jej nie wypuszczamy no to co ma robić, łazi po domu... ![]() Wczoraj wieczorem zaszłam do pokoju mojej córci pocałować na dobranoc, a tam jeden kot za głową, a drugi w nogach śpi... Komicznie to wyglądało ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#604 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() Ufam koteczkom w 100% i wiem że nie skrzywdziłyby mnie świadomie...sypialnia zawsze stoi otworem, kotka nie chce za bardzo spać, kocurek częściej przychodzi...z rana zawsze wchodzi do łóżka i zagląda mi w oczy czy jeszcze śpię ![]() ![]() Edytowane przez marea Czas edycji: 2010-10-26 o 15:10 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#605 |
BAN stały
|
hah własnie moj ma tak ze kilka razy sie budze a on mi spi albo na barku albo na szyji
![]() ![]() kurcze zachęciłyście mnie i kupiłam wczoraj Mankowi saszetkę perfect fit i troszke pojadł na początku zainteresowany nowym smakiem a teraz tylko powącha i nie chce ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#606 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
#607 |
Zakorzenienie
|
Strawberko masz więcej kotek Twojego kocura? Bo strasznie mi się podoba Twój avatar
![]() |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#608 |
BAN stały
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#610 |
BAN stały
|
kupiłam dzis Mańkowi kocimiętkę
![]() ![]() ![]() i dla zainteresowanych jest promocja na mleko klara w kakadu po niecałe 1,90 zl ![]() kupiłam jeszcze na spróbowanie jakas nowa puszkę dla Mańka Schesir ![]() moze mu zasmakuje ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#611 |
Zakorzenienie
|
Wklejam Wam ryśkową mordkę... jedno z niewielu nieporuszonych zdjęć. Skubany tak się rusza, że się go na zdjęciach uchwycić nie da, ciągle jest tylko zamazana plama...
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#612 |
Zadomowienie
|
Jezusicku!
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#613 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#614 |
Wtajemniczenie
|
Halo halo, dawno mnie nie było
![]() Jaki ten Rysiu boski, wymiękłam, pysio taki do całowania cmok cmok cmok ![]() Dziś mój kociamber zeżarł całą Shebę...na raz, ma spust hehe potem na balkon na zimne powietrze i zadowolony...ma takie futro dzięki temu jak ryś i poduszki ma owłosione jak jakiś śniegołaz ![]()
#615 |
Zakorzenienie
|
w Warszawie w lecznicy czeka na dom uroczy koci młodzieniec
![]() Edytowane przez esfira Czas edycji: 2011-01-15 o 11:27 |
![]() ![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#616 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny mam do Was kilka pytań.
Czy te takie czarne, hmmm, nie wiem jak je nazwać... to czarne coś co się maluchowi zbiera przy oczach to normalna sprawa? (widać je dobrze na zdjęciu). Powinien to sobie sam wyczyścić? Nie robi tego... I nie chce pozwolić, żeby mu w tym "pomóc", drapie i gryzie jak szalony. Druga sprawa - to takie brązowe plamki w uszach. Miał je już w czasie wizyty u weterynarza, zajrzała mu w uszka i stwierdziła, że świerzba nie ma. Ale tak mnie one jakoś zastanawiają ![]() Rannyyy, jak go nie oduczę tego gryzienia to niedługo będę cała w szramach, mały z każdym dniem ma więcej "mocy" ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#617 |
Zadomowienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#618 |
Wtajemniczenie
|
Mam wieśc że są 3 kotki do oddania w Krakowie. ktos chętny?
#619 | |
BAN stały
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#620 |
Zakorzenienie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#621 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() jeśli chodzi o uszy, to wetka pobierała wymaz i patrzyła pod mikroskopem, również nie stwierdziła nieprawidłowości, te kropki to chyba nic złego tak jak nasz "miód" w uszach ![]()
Edytowane przez strawberka Czas edycji: 2010-10-28 o 13:53 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#622 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
#623 |
Zakorzenienie
|
Dotarło do mnie jak ogromną ilość rzeczy mam jeszcze do kupienia... póki co wszystko jest tymczasowe, musiałam sobie poradzić z bardzo ograniczoną ilością środków. Legowisko z dolnej części transportera, kuweta niewielkiej wielkości pod taboretem. Na razie to wystarcza, ale przecież jeszcze tylko przez chwilę.
Potrzebuję: - legowiska (nie mogę się zdecydować: lepiej otwarte, czy jakaś taka zamknięta budka?) - kuwety zamykanej (tutaj jestem zdecydowana, oby się przyzwyczaił) - metalowe miski (czy inne lepsze? obecnie mam plastikowe) - drapak (no właśnie, jaki... boję się, że Rysiek oleje jakieś wymyślne drapaki, z tego co zauważyłam najbardziej lubi drapać nogi od stołu - zjeżdża sobie po nich, no i narożniki ścian, mama lamentuje, że zniszczy tapety ![]() I jeszcze milion dylematów jedzeniowych... bardziej się opłaca kupować karmę w większej ilości, ale co jak nie będzie chciał jeść? Dzisiaj dostał Animondę Rafine Soup Kitten, ale był zadowolony... ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#624 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() co do drapaka kup mu jak najszybciej zanim przyzwyczai się do nogi od stołu ![]() ![]() ![]() natomiast jeśli chodzi o karmę (suchą), to większość ma tzw. try-it size po 400 g ![]() ![]() ![]()
Edytowane przez strawberka Czas edycji: 2010-10-29 o 10:02 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#625 |
Zadomowienie
|
Dziewczyny, czy Wy obie macie rude kociaki zwane Ryśkami czy mnie się już coś w oczach mieni?
![]() Co do legowiska, to miałam w życiu cztery koty i u żadnego legowisko by się nie sprawdziło - sypiały gdzie popadnie, najlepiej gdzieś wysoko żeby był dobry widok na okolicę ![]() ![]() Z przejściem z małej kuwetki do dużej u nas nie było problemu, obie od razu załapały o co chodzi (chociaż młodsza na początku się nieźle musiała nagimnastykować żeby z niej wyjść :P). Ponoć w razie jakby kot miał opory przed korzystaniem dobrze jest na jakiś czas zdjąć pokrywkę, albo przymocować drzwiczki żeby się nie zamykały. Miski mamy metalowe, takie z szeroką gumowaną podstawą, ale myślę że jakieś ceramiczne też by były ok. Plastikowe walały nam się po całym pokoju. O jedzonku nic nie doradzę, sama się edukuję dopiero w tym temacie... I też ostatnio mamy dylemat... Kosina niedługo (w grudniu) kończy rok. Sajgonka będzie miała wtedy ok 7-8 miesięcy. No i problem z karmą - jedzą z jednej miski, dostają suche żarełko rano i wieczorem i sobie co jakiś czas pojadają. Trudno by nam było przestawić je teraz na osobne miski i jedzenie "na akord", z resztą taki system jaki mamy sprawdza się chyba no i jest wygodny... No ale co zrobić, kiedy Kosina skończy te magiczne 12 miesięcy? Dalej podawać im obu karmę dla kittenów? Nie zaszkodzi to? A może obie przestawić na karmę "dorosłą" i młodszej dodatkowo podrzucać coś dla maluchów? |
![]() ![]() |
![]() |
#626 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Jest do tego przyzwyczajony, więc takie jakby śpiochy usuwam mu za pomocą patyczka do uszu. Watą rozmazywałam to po sierści. Cham ma takie -określę to jako bardziej zwarte te śpiochy ( pers ma mokre) , więc ściągam je delikatnie paznokciem. Co do uszu: moje koty miały świerzba, więc kupowałam im taki specjalny płyn do przemywania uszu- OTIFREE. Nalewałam to na patyczki i czyściłam im uszy. Później wetka poleciła maść na całkowite pozbycie się świerzba. Możesz zapytać weta o taki płyn do czyszczenia- i czyść mu uszy. Gdyby później coś załapał, łatwiej poradzisz sobie w pielęgnacji. Na pewno kotu nie zaszkodzisz. Ja miałam okazję obejrzeć jednego świerzba mojego kota pod mikroskopem ![]() Marzę o takim! Znaczy o mikroskopie, nie o świerzbie!
![]() |
#627 | |||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() http://allegro.pl/drapak-dla-kota-ev...275784678.html Wystarczy? Cytat:
![]() Co do poziomego drapania drapaka to będę musiała spróbować, niestety mój urwis nie ma towarzystwa do pomocy, ale może da sobie jakoś radę. Póki co mam taki drapak kartonowy, przykleiłam go do ściany ale nie robi na kocie najmniejszego wrażenia. Zanoszę go zawsze pod niego gdy coś drapie, pokazuję mu jak to się robi ale bez skutku ![]() Cytat:
![]() Nimfo masz może jakieś nowe fotki Twoich kociaków? Przeczytałam ostatnio CAŁĄ ![]() ![]() Do weterynarza idziemy w następny piątek na szczepienie więc na pewno wypytam go o wszystko, zrobię sobie listę pytań ![]() |
|||
![]() ![]() |
![]() |
#628 | |
Elwirka-Elmirka :D
|
Cytat:
Cham też oczywiście się obrażał jak mu to usuwałam, ale nie popuściłam i chcąc-nie chcąc musiał się przyzwyczaić. Pers na widok otwierania szafki z watą i patyczkami- ucieka do łazienki i kamufluje się w legowisku ![]() Też zabieram zestaw pytań do weta ![]() Tak, dodam coś na pewno, dawno noszę się z tym zamiarem, ale muszę poszukać pendriva ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() |
#629 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#630 |
BAN stały
|
A ja zaobserwowałam ze Maniek czasami podczas zabawy najczęściej wędką
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 01:25.