Mam kota. I co dalej?! Pierwsze dni z kotem. - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 29 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2010-02-18, 12:09   #841
delightful_girl
Zadomowienie

Dot.: pomocy! wystraszony uciekajacy kociak

Cytat:
Napisane przez iloneczka1 Pokaż wiadomość
Mój, obecnie prawie 7 letni Dżons (imię ma za rudym kotem z "Obcego 8go pasazera Nostromo" Riddley'a Scotta), wziety z krzaków, gdzie się urodził (kotkę wyrzucono z domu) nigdy nie przestał się bać. Łapaliśmy go (w grubych skórzanych rękawicach) , głaskaliśmy i przytulaliśmy na siłę, trzymaliśmy pod ubraniem na plecach (zemdlonego ze strachu) ale pomogło. po tygodniu kot zorientował się, jak fajne jest przytulanie, i sam na chama dopomina się, wrecz agresywnie. Był typowym kotem dzikim odłowionym na kawałek mięsa w miseczce z walerianą wciągniętą do klatki schodowej. Tam zarzuciliśmy na niego prześcieradło, a on wrzeszczał, jakby go na żywca kastrować . potem zemdlał ze strachu. Ma coś takiego nadal u weterynarza. W domu po przyniesieniu uciekał, chował się i gryzł wszystkich, ze potrzebna była interwencja chirurga. Po tym, co opisałam, przeszło mu w stosunku do domowników, ale do gości nie przekona sie, za krotko mieszkają . Chowa się przed nimi po szafach, pod lóżkami. do moich pozostałych kocurów i psa nie jest taki, psa atakuje wprost, warczy i wyje jak syrena okrętowa .
Wow! Ależ mieliście przeboje z tym kotem! Gratuluje wytrwałości!

Swoja drogą - wiem, że to nie to samo - ja także miałam kiedys kotkę, która co prawda nie chowała sie przed gośćmi tylko potulnie obok leżała a kiedy ktoś z gości wyciągał rękę aby ją pogłaskać, gryzła niczym pies - to było straszne a goście w szoku, mimo że zawsze uprzedzałam.

Teraz mam takiego pieszczocha, że prędzej nam 100 razy znudzi się głaskanie, mizianie etc. niż jemu samemu.

---------- Dopisano o 12:09 ---------- Poprzedni post napisano o 12:08 ----------

Cytat:
Napisane przez holika Pokaż wiadomość
dzieki za rade,ale i tak zal mi ze tak sam siedziczekam cierpliwie co bedzie dalej.
Wyobrażam sobie jak jest Ci z tym źle, ale teraz najgorsze co możesz zrobić to chodzić koło niego i straszyć.

Daj mu czas.

Powstrzymaj Zabijanie Psów!

Stop Pseudohodowcom!

"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same".

— Phil Bosmans

delightful_girl jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 12:28   #842
marea
Wtajemniczenie

Jak juz poradziłam \ci w innym wątku daj mu czas, on został wychowany w domu z ludzmi...ale teraz jego zycie calkowicie sie zmienilo i potrzebuje czasu zeby oswoic sie z nowa sytuacja. Nie poddawajcie sie. Ja swojego kocurka przyniesionego z podwórka oswajalam ponad m-c. Uciekał, chował sie, kulił, nie dawał głaskac, a teraz sam sie pakuje na kolana, chociaz przed obcymi zwiewa gdzie pieprz rośnie a twoj zna ludzi, wychowywal sie wsrod nich wiec naprawde nie masz sie czym martwic
marea jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 14:22   #843
łubu_dubu
Raczkowanie

holika

Ja jakiś miesiąc temu przygarnęłam do siebie kotka też ok 7-9 miesiecy. I tak samo jak Twoj mi uciekał, ciągle się chował pod łózko, czy inne miejsca, tak aby go nie łapać..
na poczatku wyciągałam go, ale potem przestałam i Kotek sam sie zaaklimatyzował W nocy wychodził ''na zwiady'', wąchał mnie jak spałam(myślał ze spałam) powoli jest bardzo ufny i wtedy mów do niego, wołaj kici kici, pogłaszcz.. ale nie bądz nachalna
Potrzeba troche czasu, ale nie martw się, będzie dobrze
I mój Kotek tez nie chciał zbytnio jeść ani pić. Kotek jest w szoku, nowe miejsce to dla niego bardzo stresujące.
Troszcze cierpliwości i zobaczysz jak niedługo nie będziesz mogła się od niego odpędzić
Aha, i watro pojść do weta, zeby zbadał Kotka czy wszystko jest w porzadku. Mój miał być zdrowy a okazało się ze miał nadżerkę na języczku, ale na szczęscie wyleczyłam go

Pozdrawiam i zycze duuużo cierpliwości
łubu_dubu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 14:44   #844
holika
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez łubu_dubu Pokaż wiadomość
holika

Ja jakiś miesiąc temu przygarnęłam do siebie kotka też ok 7-9 miesiecy. I tak samo jak Twoj mi uciekał, ciągle się chował pod łózko, czy inne miejsca, tak aby go nie łapać..
na poczatku wyciągałam go, ale potem przestałam i Kotek sam sie zaaklimatyzował W nocy wychodził ''na zwiady'', wąchał mnie jak spałam(myślał ze spałam) powoli jest bardzo ufny i wtedy mów do niego, wołaj kici kici, pogłaszcz.. ale nie bądz nachalna
Potrzeba troche czasu, ale nie martw się, będzie dobrze
I mój Kotek tez nie chciał zbytnio jeść ani pić. Kotek jest w szoku, nowe miejsce to dla niego bardzo stresujące.
Troszcze cierpliwości i zobaczysz jak niedługo nie będziesz mogła się od niego odpędzić
Aha, i watro pojść do weta, zeby zbadał Kotka czy wszystko jest w porzadku. Mój miał być zdrowy a okazało się ze miał nadżerkę na języczku, ale na szczęscie wyleczyłam go

Pozdrawiam i zycze duuużo cierpliwości
myslalam,zeby poczekac z wizyta u weta,az sie zadomowi i troche nam zaufa,ale troche mnie nastraszylas,wiec jutro chyba z nim pojade.
holika jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-18, 17:56   #845
łubu_dubu
Raczkowanie

Ja poszłam do weta po jakis 2-3 dniach odkąd go przyprowadziłam
Poza tym to miał być kotek 3 miesięczny a okazał się 7-9 miesięczny

I tafił mi się fajny okaz, bo kotek nie znaczy po domku, jest spokojny
Stary 2010-02-19, 09:32   #846
holika
Raczkowanie

ja prawde mowiac tez spodziewalam sie troche mniejszego kotka,dzis jedziemy do weta,nie podoba mi sie,ze ciagle potrzasa lewym uchem,mam nadzieje,ze nic mu nie jest,no ale sprawdzic trzeba no i odrobaczyc koniecznie
Stary 2010-02-19, 18:57   #847
łubu_dubu
Raczkowanie

Daj znać jak wizyta u weta i jak zachowanie Kotka, juz bardziej ufny?
Stary 2010-02-19, 19:46   #848
holika
Raczkowanie

Kotek ma zapalenie ucha,dostal taka zawiesine z antybiotykiem.Lekarz powiedzial,ze powinno pomoc,poza tym stwierdzil,ze kicius jest w bardzo dobrym stanie,no i jestem z niego bardzo dumna bo Tofik(rudy jest) spisal sie baaardzo dzielnie.Dziewczyny!Napra wde bardzo dziekuje wam za wsparcie
Stary 2010-02-19, 23:11   #849
*moonlight eyes*
Raczkowanie

to widać mój kocurek jest jakiś inny, bo kiedy go dostałam jak miał 2 miesiące to pierwszej nocy wskoczył do mnie do łóżka, przytulił się do mojej twarzy i mruczał tak głośno, że nie mogłam zasnąć Teraz ma prawie 7 miesięcy i ciągle uwielbia się prztulać jak widać co kot, to inny charakter
mam pytanie kiedy powinno się wykastrować kocurka? Bo mój ma już prawie 7 miesięcy. Nie wiem czy mam czekać aż zacznie znaczyć teren czy zadziałać wcześniej proszę o radę, bo nigdy nie miałam wcześniej kota.
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-02-20, 08:31   #850
marea
Wtajemniczenie

Smiało mozesz juz go ciachac ja mojego kastrowałam gdy miał 6 m-cy nie czekałam az mocz zacznie pachniec badz zacznie znaczyc, nie chciałam by wyrobił sobie nawyk znaczenia, podobno niektórym kotom nawet po kastracji wtedy nie przechodzi
Stary 2010-02-20, 21:54   #851
łubu_dubu
Raczkowanie

holika - mam nadzieje, ze Tofik szybko dojdzie do zdrówka

*moonlight eyes* - niewszystkie Kocury znaczą teren. Moje poprzednie Kocury niestety znaczyły i szły pod skalpel. Ale mój obecny Kociak ma ok 7-9 miesiecy i nie znaczy, więc mam nadzieje, ze mu tak zostanie
Więc decyzja zalaży od Ciebie( jednak na forum jest masa zwolenniczek kastracji...)

marea- jeśli kot przez jakieś 2 miesiące będzie znaczyl raz dwa razy dziennie, to może i wejść mu w nazwyk. Jednak "znaczenie" Kota łatwo zauważyć [ a raczej poczuć- baaardzo mocny zapach, amoniaku, który trudno usunąć] i w miare szybko umówić się na kastracje.

No nie wiem, moim zdaniem jak nie ma konieczności to lepiej nie kastrować.. No chyba, ze mówimy o kotach na wolności, wtedy to już inna sprawa...
Stary 2010-02-21, 12:30   #852
marea
Wtajemniczenie

Chyba niewiele jets kocurów których natura nie wzywa, kocur u ktorego buzują hormony a nie ma mozliwosci wydostania sie z mieszkania i zaplodnienia jakiejs kotki meczy sie, nie moge tego potwierdzic osobiscie bo nie mialam nigdy niekastrowanego kocura ale b duzo opinii na ten temat slyszalam i kastracja kocura w mieszkaniu jest b wskazana, pozatym mocz niekastrowanego kocura jest podobno bardzo smierdzący i nie do wytrzymania (mowie o siuskach w kuwecie, nawet jesli nie znaczy), cały dom tym przesiąka, ja bym nie wytrzymała...sam zabieg kastracji trwa kilka minut, na drugi dzien kocurek jest jak zwykle, ruchliwy i zadowolony, ja widze wiecej plusow zdecydowanie niz minusów. Druga rzecz ze nawet kastrownaym kocurom zdarza sie znaczyc, jesli sa wychodzace badz czuja sie zagrozone np nowym zwierzakiem w domu ale nie wydzielaja juz wtedy tego smrodu
Stary 2010-02-21, 18:40   #853
łubu_dubu
Raczkowanie

Marea- w sumie masz racje

Może po prostu mój kot jest za młody no i jeszcze nie czuje 'tego'.
Poprzednie Koty znaczyły, wiec musiały być kastrowane
A tutaj poparłam się kilkoma wypowiedziamy internautów jak i znajomych, ze czasem zdarza się taki Kot który nie znaczy

I zapomniałam, ze mocz kocura nie ma zbyt ładnego zapachu... A jak się ma w mieszkaniu, to jednak czuć;/
Stary 2010-02-27, 16:05   #854
*moonlight eyes*
Raczkowanie

dzięki dziewczyny za odpowiedzi postanowiłam, że najlepiej jak wybiorę się z kocurkiem do weterynarza i on oceni co i jak. Przyznam się, że boję się tego znaczenia terenu, bo jak mój kot miał 3-4 miesiące to namiętnie sikał mi na pościel i pamiętam to piekło... Teraz na szczęście z tego wyrósł, ale boję się, co by było gdyby znów obrał sobie łóżko za cel...
*moonlight eyes* jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-07, 17:01   #855
perelka581
Przyczajenie

Dot.: Mały kotek

Mam pytanie jak nauczyć kotka załatwiać się do kuwety bo ja próbuje wciąż ją tam wsadzać ale tym piaskiem tylko bawi a załatwia się pod biurkiem dziękuje za pomoc pozdrawiam

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość
A ja chyba muszę zmienić forum, bo moja Kicia właśnie przechodzi pierwszą rujkę no chyba teraz to juz duża dziewczynka a nie mały kotek...
A takie małe pytanko, ile czasu zazwyczaj to trwa?
Wiecie..... tak tylko pytam.....
Rójka trwa od3 do 5 dni mój kolega miał kotkę to miała rójkę co 4 miesiące nie wiem jak inne kotki pozdrawiam
perelka581 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2010-08-07, 17:20   #856
sunshain
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez Judy_21 Pokaż wiadomość
A ja chyba muszę zmienić forum, bo moja Kicia właśnie przechodzi pierwszą rujkę no chyba teraz to juz duża dziewczynka a nie mały kotek...
A takie małe pytanko, ile czasu zazwyczaj to trwa?
Wiecie..... tak tylko pytam.....
jak nie hodowlana to wykstruj (błednie nazyamy to sterylką bo sterylizacja to część kastracji)
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-07, 19:59   #857
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez perelka581 Pokaż wiadomość
Mam pytanie jak nauczyć kotka załatwiać się do kuwety bo ja próbuje wciąż ją tam wsadzać ale tym piaskiem tylko bawi a załatwia się pod biurkiem dziękuje za pomoc pozdrawiam

---------- Dopisano o 17:01 ---------- Poprzedni post napisano o 16:58 ----------

Rójka trwa od3 do 5 dni mój kolega miał kotkę to miała rójkę co 4 miesiące nie wiem jak inne kotki pozdrawiam
moje koty kuwetkowania uczyła mama (ich, nie moja), ale poleca się wstawiać kociaka do kuwety i 'gmyrać' jego łapką w żwirku, żeby skojarzył sobie, że w tym pojemniku się kopie. a pod biurkiem zostaw trochę jedzenia - koty (jeśli są zdrowe), raczej nie załatwiają się tam, gdzie jedzą. życzę powodzenia w nauce kuwetkowania

Edytowane przez loss_lauri
Czas edycji: 2010-08-07 o 20:02
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 00:45   #858
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

Cytat:
Napisane przez perelka581 Pokaż wiadomość
1. Po każdym przebudzeniu się kota, wsadzaj go do kuwety i czekaj dopóki się nie załatwi. Ale musisz to robić wytrwale i do skutku.Wychodzi-wkładasz. Wychodzi-wkładasz. Itd...

2. Zbierz odchody/ mocz kota i daj do kuwety. Następnie wsadź tam kota. Może zrozumie, o co Ci chodzi

3. Ustaw na jakiś czas kuwetę pod biurkiem- jest szansa, że jak kot zacznie się tam załatwiać, będziesz mogła później przestawić kuwetę.

Poza tym, zastanów się, czy nie za rzadko mu sprzątasz.

Albo czy kuweta nie stoi w widocznym miejscu i kot zwyczajnie nie może się skupić na załatwianiu potrzeby ( ktoś koło niego przechodzi, coś szura, coś brzęczy itd). To go może rozpraszać.

Po trzecie, obserwuj kota, czy nie ma problemów z załatwianiem potrzeb fizjologicznych, tzn: czy oddawanie moczu nie sprawia mu bólu. Oddawanie moczu poza kuwetę, to jeden z objawów SUK

http://www.vetopedia.pl/article64-1-...zny_kotow.html
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 14:40   #859
201801022117
Konto usunięte

Witam. Kilka dni temu znalezliśmy z TŻem małą kotkę... Ma ok. miesiąca. Martwi nas trochę, że kotek nie sika, i nie robi kupki... A przynajmniej robi to tak, że my tego nie widzimy, i nie czujemy... Co może być nie tak? Kiedy zje, odsuwa się trochę od jedzenia i zaczyna drapać o podłoge... Jest możliwość, że robi to w takim miejscu, że my nie widzimy, jednak martwi mnie takie jej zachowanie.
201801022117 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 19:58   #860
Wredonisia
Zadomowienie

GG do Wredonisia

kotek jest bardzo mały, spróbuj po kazdym posiłku masować mu dupkę watką zmoczoną w ciepłej wodzie, moze to pobudzi go do załatwienia się.
Wredonisia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-08, 22:14   #861
Nimfa20
Elwirka-Elmirka :D

FreakChic - hmm...najlepiej byłoby zabrać kotka do weta, żeby go zbadał.
Nimfa20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-09, 09:08   #862
loss_lauri
Zakorzenienie

też radziłabym wizytę u lekarza - u kociąt wszelkie problemy z układem pokarmowym mogą być bardzo niebezpieczne
Stary 2010-08-22, 17:23   #863
bellebelle
Zadomowienie

Ooo dobrze ze Was znalazlam!!

Od czwartku mamy malego kociaka, jest cudowna. Zastanawiaja mnie jednak pewne jej zachowania:

a) siedzi ze mna w salonie a jedzenie ma w innym pokoju. Sama sobie idzie jesc/zalatwic sie a jak juz skonczy to stoi i miauczy tam dopoki jej nie zawolam lub po nia nie pojde Na pewno sama sie nie boi chodzic, bo w druga strone potrafi.

b) Nie chce sie bawic niczym innym tylko mna. Rzucam jej pileczke i ma drapak ale korzysta z nich tylko ze mna, jesli zostawia ja sama to zaraz leci za mna.

c) Lata za mna po domu. Caly czas. Dzisiaj brala kapiel i siedziala ze mna Do toalety udaje mi sie pojsc bez asystencji malej aparatki tylko jak ona spi.

Czy ona jest normalna czy po prostu ja nie jestem przyzwyczajona?
Jutro wracam do pracy i martwie sie, ze ona tak na mnie polega...

bellebelle jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-22, 18:14   #864
201801022117
Konto usunięte

Z moją kotką się wyjaśniło, wszystko z nią ok.
Bellebelle, moja ma bardzo podobnie, mam wrażenie, że gdyby mogła, zjadłaby mi rękę. I też wszędzie za mną chodzi, ale nie wydaje mi się, aby było to coś złego.
Stary 2010-08-22, 20:27   #865
bellebelle
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez FreakChic Pokaż wiadomość
Bellebelle, moja ma bardzo podobnie, mam wrażenie, że gdyby mogła, zjadłaby mi rękę. I też wszędzie za mną chodzi, ale nie wydaje mi się, aby było to coś złego.

Alez oczywiste, ze to nic zlego. Tylko naczytalam sie ze koty to indywidualisci a mnie trafilo sie cos, co miauczy jakby ja obdzierano ze skory kiedy ja ide do toalety
Jutro TZ bedzie z nia sam w domu caly dzien, ciekawe jak sobie poradzi (i kotka i TZ)

Ile ma Twoja kicia?

Stary 2010-08-22, 20:32   #866
201801022117
Konto usunięte

Moja ma ok. 2 miesięcy... Nie wiem dokładnie ile, bo znalezliśmy ją z TŻem. A Twoja?
Stary 2010-08-22, 22:17   #867
bellebelle
Zadomowienie

Moja ma 6 tygodni

Dzisiaj wyjatkowo spala 3 razy po ponad godzine, wszystkie trzy razy ze mna badz na mnie

Stary 2010-08-23, 20:05   #868
agunia2435
Przyczajenie

Dot.: Jak oswoić kotka ?

Edytowane przez agunia2435
Czas edycji: 2010-08-23 o 20:07
agunia2435 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-24, 07:26   #869
sunshain
Wtajemniczenie

Dot.: Jak oswoić kotka ?

Cytat:
Napisane przez silesianna Pokaż wiadomość
.... czy RC ...
chyba tylko wg sprzedawcy w sklepie i reklamy jest dobra karma
polecam TOTW (mozna podawać od wieku kociaka do starości) i Orijen
sunshain jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2010-08-26, 23:39   #870
201801022117
Konto usunięte

Nasza kotka śpi dużo w ciągu dnia, ale poza tym jest rozhasana.
Dziś cieszyliśmy się z pierwszej kupki do kuwety.
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości