|
|||||||
| Notka |
|
| Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie. |
![]() |
|
|
Narzędzia |
|
|
#721 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: przygarnęłam dorosłą kotkę- jak nauczyć ją gdzie ma wracać do domu?
Dziękuję za info. Niestety nie mogę dokładnie określić wieku kici , bo też ją przygarnęliśmy.. jak już miała około 3-4 miesięcy.może miała więcej ale była mocno wychudzonym porzuconym kociakiem i może sprawiała wrażenie młodszego
) mój weta mówi , ze po rujce więc chyba mu zaufam , chociaż wiem z doświadczenia , że rujka to będzie koszmar ))
|
|
#722 |
|
Konto usunięte
|
Dot.: przygarnęłam dorosłą kotkę- jak nauczyć ją gdzie ma wracać do domu?
ale jak już sie tego doswiadczy
, człowiek jest nawet bardziej przekonany o słuszności wykonania kastracji. Bo rujka to nie tylko męki właściciela, ale w szczcególności biednej kociny. Pozdrawiam |
|
|
|
|
#723 |
|
Wtajemniczenie
|
Dot.: Mały kotek
A ja chyba muszę zmienić forum, bo moja Kicia właśnie przechodzi pierwszą rujkę
no chyba teraz to juz duża dziewczynka a nie mały kotek...A takie małe pytanko, ile czasu zazwyczaj to trwa? Wiecie..... tak tylko pytam.....
|
|
|
#724 |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Jak oswoić kotka ?
jestem nastolatką mam małego kotka ma około dwóch miesięcy jest słodki ale nie daje sie złapać łapie go tylko z nienacka,bo inaczej się nie da jest kochany ale wszystkiego się boi zawsze jak go złapię i wezmę do mieszkania to się chowa pod szafę i nie wychodzi . Co robić ? Pomóżcie !
|
|
|
|
|
#725 |
|
Przyczajenie
|
Witajcie moje drogie robaczki
![]() A wiec tak : w Poniedziałek wieczorem otrzymałam dwa przesliczne kociaki Po wstepnej analizie mojego męża jest to kotka i kocurek. Kotki maja około 2,5 -3 miesiace. Sa dosc mocno wychudzone ( były trzymane w szopie - sa to typowe kotki wiejskie - karmione czym popadnie - jak tu ich własciiel mowił a to kiełbaska a to szyneczka a to kurczak I INNE TEGO TYPU "ODPADKI" plus tylko mleko. Ehh ... I teraz mam pare pytań jako lajki w tej dziedzinie . Czym mam karmic takie małe kociaki ? Zakupiłam wczoraj karme dla mały kotów Royal Canin Kitten 36 , piers z kurczaaka , wołowinke i na sprobowanie puszeczke z kurczakiem firmy animoda dla kociat. Royala pochłoneły od razu ... widac głodne były ( ile mam tego im sypac tak na oko ??? wagi kuchennej nie mam by odmierzac wg producenta. Dałam im takze drobno pokrojona piers z kurczaka ( uprzednio sprzona) a wołowinke pokroiłam i włozyłam do zamrazlnika. animoda podam dzis na sprobowanie czy beda chciały jesc. Moge im podawac juz serduszka i zoładki ????? czy musza byc starsze . Jak takie zoładki przyrzadzac ( one dosc twarde sa.) mam je gotowac jak dla ludzi ??? czy wystrczy tylko pokroic i sprzyc?? Jak powinnien wyglad jadłospis dzienny kotka ??? sucha karma non stop i raz dzinnie jakies surowe miesko ?? czy czesciej ?? to jesli chodzi o zywienie. teraz o wychowanie ![]() Kotki w pierwszy dzien nauczyly sie korzystac z kuwety ahh dumna jestem ![]() :roll eyes:Ale mam jeden mały problem . Na razie kotków nie moge trzymac bezposrednio w domu ( zgrzyty tesciowej , która wczesniej wyrazała pełna chec ich trzymania w domu ale gdy je zobaczyła odwidziało jej sie ![]() ![]() szlak by to ! w kazdym badz razie ja nie zamierzam oddawac kotów ... i musialy niestety zadomowic sie w nieduzej szopie na ogrodzie. Urzadziłam im tam legowisko , kuwete , miseczki , zabaweczki . smutno mi bo mialyu byc w domu. I teraz pytanie : czy takie kotki trzymane nie w domu - w przyszlosci bede mogła zabrac do siebie do domu ( dom mamy w trakcie budowu) czy juz nie uda im sie zaklimatyzowac. bardzo bym je chciała pozniej trzymac w domu . Kotki na razie sa zamkniete w szopie aby sie zaklimatyzowały poniewaz sa troszke zdziczałe ( boja sie ludzi , uciekaja chowaja sie , nie daja sie poglaskac - chyba ze gdzies sie zapatrza) Jak przyzwyczaic takiego kotka by byl bardziej potulny i towarzyski i dał sie brac na rece ? Powod trzymania na razie kotków w szopie jest jeszcze jeden na podworku biegaja dwa psy 1 kundelek jeden duzy owczarek - z uprzednich ustalen z tesciem wiem ze psy zyly normalnie z kotami ale tylko swoimi ( tymi ktore wczesniej wychowaly sie na podworku) a za innymi biegaja , szczekaja i atakuja. Jak takiego psa przyzyczaic do obecnosci nowych rezydentów na ich terenie. Psy sa dosc posluszne ale chodza ochoczo w okolo szopy i sa ciekawe. weterynarz : kotki z tego co wiem nie byly szczepione ani odrobaczane. wiec na dniach bede jechała z nimi do weterynarza. kiedy przeprowadza sie zabieg sterylizacji ??? na roznych stronach roznie pisza. Ale czy to jest wiek okolo 7 miesiecy ? bardzo mi na tym zalezy poniewaz kotki sa innej plci i nie chce niespodzianek. No ale to rodzenstwo wiec chyba do sibie nie beda czuly pociagu do dnia sterylizacji. uhh ,.. jak sobie cos przypomne to napisze jeszcze , dziekuje za wszystkie rady i sugestie bardzo.
|
|
|
|
|
#726 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Mam małe kociaki w domku . Prosze o rady!! Pare pytan mam :)
kociaczki są małe więc jest czas zeby przyzwyczaic je do psów i psy do nich. Najpierw jednak powinnas oswoic je z ludzmi, piszesz, ze są zdziczałe i dlatego lepiej by było, zeby były w domu
mialyby więkrzy kontakt z ludzmi Twoje są juz starsze, najlepszym myślę sposobem będzie jak najczestrze wchodzenie tam, kręcenie się przy nich, w koncu przywykną do Ciebie. Mozesz zachęcac je jedzeniem, probowac karmic je z ręki. Potem juz probowac glaskac, by nie baly się dotyku. Musisz to robic systematycznie i powoli![]() NIe wiem jak to będzie z psami, malego kotka latwiej jest oswoic z nimi niz juz doroslego, ale wazniejsze jest najpierw osowic go z czlowiekiem Myślę, ze będziesz mogla je później przeniesc do domu, ale z tego co piszesz mieszkasz w domu z ogrodem, więc o wiele lepiej kotkom by było, gdyby mogly przebywac na podworku, wspinac się po drzewach itp Myślę (nie wiem czy dobrze), ze mozesz dawac im zoladki i serca Ja przygotowywałam je w ten sposób, ze gotowalam, ale nie za długo bo bedą zbyt twarde i kroiłam drobno (dla szczeniaka).Z tego co co wiem kotki powinny miec cały czas dostęp do miseczki z karmą suchą, a jedzenie mokre czy mięsko dawałabym raz dziennie. Oczywiscie jeszcze miseczka z wodą
|
|
#727 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#728 |
|
Zakorzenienie
|
dziewczyny już duzo napisaly, ale dodam kilka rzeczy:
- jesli cie stac to najlepiej karmic koty gotowa karma, gotowanie kotom dobrego jedzenia wcale nie jest takie latwe, trzeba dbac o dodatki witamin etc, lepiej zaufac sprawdzonemu producentowi ![]() malym kotkom dawaj tyle, ile zjedza, a jak podrasna to wez miarke dla karmy ze sklepu zoologicznego (zazwyczaj daja je za darmo) i odmierzaj ilosc odpowiednia do wagi kota ![]() rodzenstwo rownie dobrze moze sie soba zainteresowac, jak juz dojrzeja seksualnie, lepiej najpierw wysterylizowac kotke kolo 5-6 miesiaca (przed 1. ruja, bo po rui bedzie juz po ptakach), a potem kocurka, jak zacznie znaczyc. Albo obydwa na raz ![]() Moze tesciowa zgodzi sie na kotki, jak juz je odpchlicie, odrobaczycie i zaszczepicie, w koncu to tez wasz dom, wiec chyba mozna postawic na swoim, a dla kotkow bycie w domu jest wazne do socjalizacji i aklimatyzacji. |
|
|
|
|
#729 |
|
Przyczajenie
|
dziekuje slicznie za dobre rady .. na pewno z nich skorzystam.
|
|
|
|
|
#730 |
|
Zakorzenienie
|
pisz nam jak tam u kotków
|
|
#731 |
|
Zakorzenienie
|
jeśli musisz decydować, kto ma zostać w domu: teściowa czy kotki - to wybierz kotki
.
|
|
|
|
|
#732 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
|
|
|
#733 |
|
Raczkowanie
|
hehe dobre
![]() a ja swoje kociaki karmię SUROWĄ wątróbką, uwielbiają to! do tego jakakolwiek sucha karma, co się nawinie w markecie pod rękę, i woda do picia dodam, że kitekata nawet nie chcą wąchać, wybredziuchy! a whiskasa tylko trochę podziubały... :P: więc nie ma się co wykosztowywać na drogą karmę, koty sa mądrzejsze od nas i wiedzą, że te wszystkie chemikalia i konserwanty są niezdrowe i niedobre :P:swoją drogą, uwielbiam koty, sama mam 6 i 3 psy do tego :P:
cool these engines, calm these jets, I ask you how hot can it get, and as you wipe off beads of sweat, slowly you say: "I'm not THERE yet..." I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why... |
|
|
|
|
#734 |
|
Raczkowanie
|
Tylko raz spróbowałam podac Jaśnie Pani Hrabinie surową wątróbkę. Spojrzała z wyrzutem ogromnym w swoim jedynym oku i odwróciła się, demonstracyjnie wypinając się podogoniem. Wątróbka została uduszona z jabłkiem i marchewką i kicia raczyła zjeść.
Ale wolę karmic suchym, wygodniej. Zwykle RC Skon&hair, dziś zaopatrzyłam się w kilogram RCLight.
|
|
#735 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() a kitekat i whiskas to jest beznadziejna taniocha, pełna barwników i konserwantów, a koło mięsa to może leżało
|
|
|
|
|
|
#736 |
|
Raczkowanie
|
ja tam nie wiem, nie wnikam.
puszkowego żarcia moje maluchy nie cierpią. ot co a whiskasa dostałam za free z takiego programu, jeszcze takie fajne myszki na sznurku mi przysłali
cool these engines, calm these jets, I ask you how hot can it get, and as you wipe off beads of sweat, slowly you say: "I'm not THERE yet..." I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why... |
|
|
|
|
#737 |
|
Zakorzenienie
|
a powinnaś wnikać
![]() no i jeszcze jedno pytanie ode mnie - moje koty są zarówno wysterylizowane, jak na - razie z prawidłową wagą oraz wychodzące o umiarkowanej aktywności. jaki mam więc im dawać RC: Fit 32 czy Sterilized? bo jak na razie kupuję oba - weterynarza jeszcze nie pytałam. |
|
|
|
|
#738 |
|
Zakorzenienie
|
oczywiście jak ktoś chce, to moze przejrzeć tabelki i sam kotu dawke skomponować
![]() moim zdaniem te karmy dla kotów wysterylizowanych to chwyt relkamowy, póki kot po zabiegu jest zdrowy nie wymaga specjalistycznej karmy. Trzeba patrzec, czy karma obniża pH moczu i czy ma obnizona zawartość Mg (zazwyczaj mają znaczek Urinary Tract Maintenance czy coś podobnego, pH control etc ) czyli polecam fit 32
|
|
|
|
|
#739 |
|
Zakorzenienie
|
dziękuję
a jeśli mogę spytać - z czego pochodzą te tabelki, czy może z jakiejś książki weterynaryjnej?
|
|
|
|
|
#740 |
|
Zadomowienie
|
Hej. Proszę o radę doświadczonych posiadaczy kociaków. Moja kotka ma 8 tygodni u mnie jest od dwóch. Ostatnio zaczyna wskakiwać mi na nogi i po ubraniach wspinać się do góry. Trochę to boli, a poza tym niszczą się ubrania. Czy można małą kotkę nauczyć aby tak nie robiła? Czy to nie jest mozliwe... Prosze o radę, nie chcę aby sobie zakodowała to na zawsze w swojej malutkiej główce
|
|
|
|
|
#741 |
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Male kotki a uczenie ich nawyków - czy to możliwe?
Wg mnie można - powinnaś jej w wyrażny sposób pokazywać, że takie zachowanie ci się nie podoba np poprzez stanowcze, wyrażne powiedzenie 'NIE' z zakazującym gestem dłoni. niedopuszczalne jest karanie kota poprzez bicie, bo odnosi to całkiem odwrotny skutek wychowawczy.
|
|
|
|
|
#742 |
|
Zakorzenienie
|
tak jak napisała loss_lauri- mów psik, nie, klaśnij, pogróź palcem... a najlepiej nie daj jej sie wspiąć, zabierz nogę, sprząśnij kota, nie jest szklany i się nie stłucze, a jak zobaczy, że go zrzucasz, to przestanie próbować. Jeszcze jedna metoda (może zadziała) - psiknij sobie nogawki jakąś wodą toaletową czy perfumami- koty nie znoszą mocnych zapachów, może będzie wtedy unikac spodni
|
|
|
|
|
#743 |
|
Zadomowienie
|
Jednak jakaś intuicja we mnie drzemie, bo zdecydowanie robię tak jak mówice
Bić kotka - hm niewyobrażalne - przecież to same futro i kosteczki Jeszcze spróbuję sposobu z zapachem Pozdrawiam!
|
|
|
|
|
#744 |
|
Raczkowanie
|
Bij jej brawo
Koty nienawidzą klaskania. Jeżeli zamierzasz długo posiedzieć w fotelu, to możesz sobie przygotować spray z woda i psiknąć nią na kota, kiedy zacznie na Ciebie włazić. Woda toaletowa/specjalistyczne odstraszacze równiez zalecane. I pazurki obciąć, możesz dużym ludzkim obcinaczem.
|
|
#745 |
|
Raczkowanie
|
Piszecie, ze Whiskas i Kitekat to szajs, wiec co mam kupować 7io tygodniowej kotce?
Przygarnęłam ją z ulicy jakiś tydzień temu i ona bardzo lubi te karmy ... Pomóżcie
|
|
|
|
|
#746 |
|
Raczkowanie
|
Np. RCKitten, Acanę, albo chociaż Purinę. Ale Purinę, a nie jej "pochodne", typu Darling...
Moja kotka raz musiała jeść Kitekata - przeprowadzalismy się, a że mieszkamy na odludziu, to nie miałam czasu iść kilka km do zoologicznego. Od razu miałą biegunkę. Bo ona wrażliwiec jest, jak jej pańcia ![]() O właśnie, dla wrażliwców PerfectFit Sensitive. Dla kociaków PerfectFit Junior.
|
|
#747 |
|
Raczkowanie
|
Dziękuje
a jak wygląda kwestia kąpieli? Słyszałam totalnie różne opinie i nie wiem co myśleć...
|
|
|
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
|
|
#748 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
) można go też nie kąpać wcale i nie będzie to dla niego jakimś zaniedbaniem higieny. warto jednak go wykąpać, gdy ma bardzo zabrudzone futerko - i sam sobie nie potrafi z tym poradzić. jeśli jednak planujesz w życiu twego kota kąpiele to najlepiej byś przyzwyczajała go do tego od małego - wtedy stanie się to dla niego przyjemnością a nie jakąś wymyślną jego zdaniem torturą (w dodatku z użyciem wody ) zresztą - podobnie rzecz się ma np z czesaniem czy myciem zębów
|
|
|
|
|
|
#749 |
|
Raczkowanie
|
Zwykle kota kąpac nie tzreba. Ale jeśli sie czymś mocno ubrudzi, to można. Jesli jest nerwus albo tchórz, to doradzam wyczesanie na mokro - niedawno zostałam pogryziona, i do znudzenia będe powtarzać KOCIE ZĘBY SĄ OSTRE! nie narażaj więc swojego zwierzaka na stres i nie wkładaj go na siłę do wody, dla własnego dobra
|
|
#750 |
|
Raczkowanie
|
Dziekuje bardzo
Poki co na szczescie moja kicia nie sprawia kłopotów POzdrawiam
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 15:30.

) mój weta mówi , ze po rujce więc chyba mu zaufam , chociaż wiem z doświadczenia , że rujka to będzie koszmar 

, człowiek jest nawet bardziej przekonany o słuszności wykonania kastracji. Bo rujka to nie tylko męki właściciela, ale w szczcególności biednej kociny.
93...83...73...70...
65...63

Po wstepnej analizie mojego męża jest to kotka i kocurek. Kotki maja około 2,5 -3 miesiace. Sa dosc mocno wychudzone ( były trzymane w szopie - sa to typowe kotki wiejskie - karmione czym popadnie - jak tu ich własciiel mowił a to kiełbaska a to szyneczka a to kurczak I INNE TEGO TYPU "ODPADKI" plus tylko mleko. 
ahh dumna jestem 
mialyby więkrzy kontakt z ludzmi