Mam kota. I co dalej?! Pierwsze dni z kotem. - WĄTEK ZBIORCZY - Strona 25 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Hobby > Zwierzęta domowe - wiZOOż

Notka

Zwierzęta domowe - wiZOOż Forum dla miłośników zwierząt domowych. Szukasz porady w temacie psów, kotów, żółwi, chomików itp.? Forum wiZOOż to miejsce dla ciebie.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2008-02-04, 19:32   #721
kaos23
Przyczajenie

GG do kaos23
Dot.: przygarnęłam dorosłą kotkę- jak nauczyć ją gdzie ma wracać do domu?

Dziękuję za info. Niestety nie mogę dokładnie określić wieku kici , bo też ją przygarnęliśmy.. jak już miała około 3-4 miesięcy.może miała więcej ale była mocno wychudzonym porzuconym kociakiem i może sprawiała wrażenie młodszego ) mój weta mówi , ze po rujce więc chyba mu zaufam , chociaż wiem z doświadczenia , że rujka to będzie koszmar ))
Stary 2008-02-05, 06:16   #722
201607211724
Konto usunięte

Dot.: przygarnęłam dorosłą kotkę- jak nauczyć ją gdzie ma wracać do domu?

ale jak już sie tego doswiadczy, człowiek jest nawet bardziej przekonany o słuszności wykonania kastracji. Bo rujka to nie tylko męki właściciela, ale w szczcególności biednej kociny.
Pozdrawiam
201607211724 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-02-14, 23:42   #723
Judy_21
Wtajemniczenie

Dot.: Mały kotek

A ja chyba muszę zmienić forum, bo moja Kicia właśnie przechodzi pierwszą rujkę no chyba teraz to juz duża dziewczynka a nie mały kotek...
A takie małe pytanko, ile czasu zazwyczaj to trwa?
Wiecie..... tak tylko pytam.....

WDF

93...83...73...70...65...63

-28 kg

Judy_21 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-14, 11:50   #724
Nala98
Przyczajenie

Dot.: Jak oswoić kotka ?

jestem nastolatką mam małego kotka ma około dwóch miesięcy jest słodki ale nie daje sie złapać łapie go tylko z nienacka,bo inaczej się nie da jest kochany ale wszystkiego się boi zawsze jak go złapię i wezmę do mieszkania to się chowa pod szafę i nie wychodzi . Co robić ? Pomóżcie !
Nala98 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 11:43   #725
honey25
Przyczajenie

Exclamation Mam małe kociaki w domku . Prosze o rady!! Pare pytan mam :)

Witajcie moje drogie robaczki

A wiec tak : w Poniedziałek wieczorem otrzymałam dwa przesliczne kociaki Po wstepnej analizie mojego męża jest to kotka i kocurek. Kotki maja około 2,5 -3 miesiace. Sa dosc mocno wychudzone ( były trzymane w szopie - sa to typowe kotki wiejskie - karmione czym popadnie - jak tu ich własciiel mowił a to kiełbaska a to szyneczka a to kurczak I INNE TEGO TYPU "ODPADKI" plus tylko mleko.

Ehh ...

I teraz mam pare pytań jako lajki w tej dziedzinie .

Czym mam karmic takie małe kociaki ?

Zakupiłam wczoraj karme dla mały kotów
Royal Canin Kitten 36 , piers z kurczaaka , wołowinke i na sprobowanie puszeczke z kurczakiem firmy animoda dla kociat.

Royala pochłoneły od razu ... widac głodne były ( ile mam tego im sypac tak na oko ??? wagi kuchennej nie mam by odmierzac wg producenta.

Dałam im takze drobno pokrojona piers z kurczaka ( uprzednio sprzona) a wołowinke pokroiłam i włozyłam do zamrazlnika.

animoda podam dzis na sprobowanie czy beda chciały jesc.

Moge im podawac juz serduszka i zoładki ????? czy musza byc starsze . Jak takie zoładki przyrzadzac ( one dosc twarde sa.) mam je gotowac jak dla ludzi ??? czy wystrczy tylko pokroic i sprzyc??

Jak powinnien wyglad jadłospis dzienny kotka ??? sucha karma non stop i raz dzinnie jakies surowe miesko ?? czy czesciej ??

to jesli chodzi o zywienie.

teraz o wychowanie

Kotki w pierwszy dzien nauczyly sie korzystac z kuwety

ahh dumna jestem :roll eyes:

Ale mam jeden mały problem . Na razie kotków nie moge trzymac bezposrednio w domu ( zgrzyty tesciowej , która wczesniej wyrazała pełna chec ich trzymania w domu ale gdy je zobaczyła odwidziało jej sie szlak by to ! w kazdym badz razie ja nie zamierzam oddawac kotów ... i musialy niestety zadomowic sie w nieduzej szopie na ogrodzie. Urzadziłam im tam legowisko , kuwete , miseczki , zabaweczki . smutno mi bo mialyu byc w domu. I teraz pytanie :

czy takie kotki trzymane nie w domu - w przyszlosci bede mogła zabrac do siebie do domu ( dom mamy w trakcie budowu) czy juz nie uda im sie zaklimatyzowac. bardzo bym je chciała pozniej trzymac w domu .

Kotki na razie sa zamkniete w szopie aby sie zaklimatyzowały poniewaz sa troszke zdziczałe ( boja sie ludzi , uciekaja chowaja sie , nie daja sie poglaskac - chyba ze gdzies sie zapatrza) Jak przyzwyczaic takiego kotka by byl bardziej potulny i towarzyski i dał sie brac na rece ?

Powod trzymania na razie kotków w szopie jest jeszcze jeden na podworku biegaja dwa psy 1 kundelek jeden duzy owczarek - z uprzednich ustalen z tesciem wiem ze psy zyly normalnie z kotami ale tylko swoimi ( tymi ktore wczesniej wychowaly sie na podworku) a za innymi biegaja , szczekaja i atakuja. Jak takiego psa przyzyczaic do obecnosci nowych rezydentów na ich terenie. Psy sa dosc posluszne ale chodza ochoczo w okolo szopy i sa ciekawe.

weterynarz :

kotki z tego co wiem nie byly szczepione ani odrobaczane.

wiec na dniach bede jechała z nimi do weterynarza.

kiedy przeprowadza sie zabieg sterylizacji ??? na roznych stronach roznie pisza. Ale czy to jest wiek okolo 7 miesiecy ? bardzo mi na tym zalezy poniewaz kotki sa innej plci i nie chce niespodzianek. No ale to rodzenstwo wiec chyba do sibie nie beda czuly pociagu do dnia sterylizacji.

uhh ,.. jak sobie cos przypomne to napisze jeszcze , dziekuje za wszystkie rady i sugestie bardzo.
honey25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:21   #726
karateczka000
Zakorzenienie

Dot.: Mam małe kociaki w domku . Prosze o rady!! Pare pytan mam :)

kociaczki są małe więc jest czas zeby przyzwyczaic je do psów i psy do nich. Najpierw jednak powinnas oswoic je z ludzmi, piszesz, ze są zdziczałe i dlatego lepiej by było, zeby były w domu mialyby więkrzy kontakt z ludzmi ale w szopie tez mozesz smialo je oswoic. KOtki mojej znajomej tez mieszkaly od malego w garazu, ale od urodzenia byly brane na ręce, odstawiane nawet na krotki czas od matki, są teraz bardzo towarzyskie Twoje są juz starsze, najlepszym myślę sposobem będzie jak najczestrze wchodzenie tam, kręcenie się przy nich, w koncu przywykną do Ciebie. Mozesz zachęcac je jedzeniem, probowac karmic je z ręki. Potem juz probowac glaskac, by nie baly się dotyku. Musisz to robic systematycznie i powoli
NIe wiem jak to będzie z psami, malego kotka latwiej jest oswoic z nimi niz juz doroslego, ale wazniejsze jest najpierw osowic go z czlowiekiem
Myślę, ze będziesz mogla je później przeniesc do domu, ale z tego co piszesz mieszkasz w domu z ogrodem, więc o wiele lepiej kotkom by było, gdyby mogly przebywac na podworku, wspinac się po drzewach itp

Myślę (nie wiem czy dobrze), ze mozesz dawac im zoladki i serca
Ja przygotowywałam je w ten sposób, ze gotowalam, ale nie za długo bo bedą zbyt twarde i kroiłam drobno (dla szczeniaka).Z tego co co wiem kotki powinny miec cały czas dostęp do miseczki z karmą suchą, a jedzenie mokre czy mięsko dawałabym raz dziennie. Oczywiscie jeszcze miseczka z wodą

karateczka000 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 12:42   #727
Koffee
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez honey25 Pokaż wiadomość
Witajcie moje drogie robaczki
Czym mam karmic takie małe kociaki ?

Zakupiłam wczoraj karme dla mały kotów
Royal Canin Kitten 36 , piers z kurczaaka , wołowinke i na sprobowanie puszeczke z kurczakiem firmy animoda dla kociat.

świetne jedzonko jeśli w przyszłości będziesz chciała karmic je tylko domową karmą, to dodawaj do mięska trochę ugotowanych warzyw - ziemniaki, marchewka, kukurydza, oliwki, praktycznie wszystko co Twoim kotkom będzie smakowało; pamiętaj, że koty nie mogę jeść pomidorów (ze względu na zbyt dużą zawartość potasu) oraz warzyw cebulowych (cebuli, czosnku, szczypiorku, pora); ważna w żywieniu kotów jest tauryna (zapobiega wadom serca i oczu) - zawarta jest w wątróbce i owocach morza; najlepsza jest wątróbka drobiowa; wieprzowiny kotom raczej nie podajemy, bo jest zbyt tłusta i ciężka

Royala pochłoneły od razu ... widac głodne były ( ile mam tego im sypac tak na oko ??? wagi kuchennej nie mam by odmierzac wg producenta.

kociaki jeszcze rosną, więc muszą sporo jeść - ale kotki, nawet dorosłe maja małe żołądki, lepiej karmic kilka razy dziennie w małych porcjach (nawet 4-5 razy dziennie); mogą mieć suchą karmę ciągle dostępną, ale nie jest to konieczne, i nie masz wtedy kontroli nad ilością zjadanego pokarmu, poza tym leżące jedzenie przyciąga różnego rodzaju gryzonie; zazwyczaj kot je tyle, aby się najeść, jednak zdażają sie koty żarłoki - jeśli zauważysz taką tendencje u swoich kłębuszków, nie powinny mieć stałego dostępu do suchej karmy; pamiętaj o świeżej wodzie, dostępnej zawsze

Moge im podawac juz serduszka i zoładki ????? czy musza byc starsze . Jak takie zoładki przyrzadzac ( one dosc twarde sa.) mam je gotowac jak dla ludzi ??? czy wystrczy tylko pokroic i sprzyc??

serduszka i żołądki są ok, lepiej je ugotować i drobniutko pokroić

Jak powinnien wyglad jadłospis dzienny kotka ??? sucha karma non stop i raz dzinnie jakies surowe miesko ?? czy czesciej ??

jak wyżej

czy takie kotki trzymane nie w domu - w przyszlosci bede mogła zabrac do siebie do domu ( dom mamy w trakcie budowu) czy juz nie uda im sie zaklimatyzowac. bardzo bym je chciała pozniej trzymac w domu .

musisz mieć z nimi częsty kontakt, chodzić, głaskać... nawet przynieś sobie do nich krzesło i książkę i siedź z nimi możesz karmic z ręki; kup albo zrób jakies zabawki, typu kulka na sznurku albo piórka na sprężytym kijku, i pobaw się z nimi; lepiej, żeby kotki nie wychodziły na dwór - tendencje do włóczęgostwa są nabyte, później mogą urządzać koncerty pod drzwiami "chcemy wyjść"

Kotki na razie sa zamkniete w szopie aby sie zaklimatyzowały poniewaz sa troszke zdziczałe ( boja sie ludzi , uciekaja chowaja sie , nie daja sie poglaskac - chyba ze gdzies sie zapatrza) Jak przyzwyczaic takiego kotka by byl bardziej potulny i towarzyski i dał sie brac na rece ?
jak przyzwyczaic? powoli

Powod trzymania na razie kotków w szopie jest jeszcze jeden na podworku biegaja dwa psy 1 kundelek jeden duzy owczarek - z uprzednich ustalen z tesciem wiem ze psy zyly normalnie z kotami ale tylko swoimi ( tymi ktore wczesniej wychowaly sie na podworku) a za innymi biegaja , szczekaja i atakuja. Jak takiego psa przyzyczaic do obecnosci nowych rezydentów na ich terenie. Psy sa dosc posluszne ale chodza ochoczo w okolo szopy i sa ciekawe.
kotki na kolana albo do koszyka (trzymanego), a psy niech patrzą; to na pewno mądre zwierzaki, będa wiedziały, że kotki sa Twoje i nie wolno im robic krzywdy; nie powinnaś izolowac zwierząt od siebie, musza się poznać

weterynarz :

kiedy przeprowadza sie zabieg sterylizacji ??? na roznych stronach roznie pisza. Ale czy to jest wiek okolo 7 miesiecy ? bardzo mi na tym zalezy poniewaz kotki sa innej plci i nie chce niespodzianek. No ale to rodzenstwo wiec chyba do sibie nie beda czuly pociagu do dnia sterylizacji.

wiek 3 miesięcy jest absolutnie wystarczający; lepiej, żeby kotki zostały poddane zabiegowi teraz, kiedy możliwości ich organizmów sa większe i kotki szybciej dojdą do siebie, fizycznie i psychicznie

uhh ,.. jak sobie cos przypomne to napisze jeszcze , dziekuje za wszystkie rady i sugestie bardzo.
pozdrawiam nowozakoconą
Stary 2008-06-24, 13:07   #728
esfira
Zakorzenienie

dziewczyny już duzo napisaly, ale dodam kilka rzeczy:
- jesli cie stac to najlepiej karmic koty gotowa karma, gotowanie kotom dobrego jedzenia wcale nie jest takie latwe, trzeba dbac o dodatki witamin etc, lepiej zaufac sprawdzonemu producentowi
malym kotkom dawaj tyle, ile zjedza, a jak podrasna to wez miarke dla karmy ze sklepu zoologicznego (zazwyczaj daja je za darmo) i odmierzaj ilosc odpowiednia do wagi kota
rodzenstwo rownie dobrze moze sie soba zainteresowac, jak juz dojrzeja seksualnie, lepiej najpierw wysterylizowac kotke kolo 5-6 miesiaca (przed 1. ruja, bo po rui bedzie juz po ptakach), a potem kocurka, jak zacznie znaczyc. Albo obydwa na raz
Moze tesciowa zgodzi sie na kotki, jak juz je odpchlicie, odrobaczycie i zaszczepicie, w koncu to tez wasz dom, wiec chyba mozna postawic na swoim, a dla kotkow bycie w domu jest wazne do socjalizacji i aklimatyzacji.

Scandinavian Sleeping & Living
esfira jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 13:28   #729
honey25
Przyczajenie

dziekuje slicznie za dobre rady .. na pewno z nich skorzystam.
honey25 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-24, 18:04   #730
karateczka000
Zakorzenienie

pisz nam jak tam u kotków

Stary 2008-06-26, 17:14   #731
loss_lauri
Zakorzenienie

jeśli musisz decydować, kto ma zostać w domu: teściowa czy kotki - to wybierz kotki.
loss_lauri jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-26, 17:54   #732
karateczka000
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez loss_lauri Pokaż wiadomość
jeśli Musisz Decydować, Kto Ma Zostać W Domu: Teściowa Czy Kotki - To Wybierz Kotki:d.
pewnie

Stary 2008-06-30, 20:19   #733
winnieitashi
Raczkowanie

hehe dobre

a ja swoje kociaki karmię SUROWĄ wątróbką, uwielbiają to! do tego jakakolwiek sucha karma, co się nawinie w markecie pod rękę, i woda do picia dodam, że kitekata nawet nie chcą wąchać, wybredziuchy! a whiskasa tylko trochę podziubały... :P: więc nie ma się co wykosztowywać na drogą karmę, koty sa mądrzejsze od nas i wiedzą, że te wszystkie chemikalia i konserwanty są niezdrowe i niedobre :P:
swoją drogą, uwielbiam koty, sama mam 6 i 3 psy do tego :P:

I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why...
winnieitashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-06-30, 21:44   #734
Koffee
Raczkowanie

Tylko raz spróbowałam podac Jaśnie Pani Hrabinie surową wątróbkę. Spojrzała z wyrzutem ogromnym w swoim jedynym oku i odwróciła się, demonstracyjnie wypinając się podogoniem. Wątróbka została uduszona z jabłkiem i marchewką i kicia raczyła zjeść.

Ale wolę karmic suchym, wygodniej. Zwykle RC Skon&hair, dziś zaopatrzyłam się w kilogram RCLight.
Stary 2008-06-30, 22:46   #735
esfira
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez winnieitashi Pokaż wiadomość
hehe dobre

a ja swoje kociaki karmię SUROWĄ wątróbką, uwielbiają to! do tego jakakolwiek sucha karma, co się nawinie w markecie pod rękę, i woda do picia dodam, że kitekata nawet nie chcą wąchać, wybredziuchy! a whiskasa tylko trochę podziubały... :P: więc nie ma się co wykosztowywać na drogą karmę, koty sa mądrzejsze od nas i wiedzą, że te wszystkie chemikalia i konserwanty są niezdrowe i niedobre :P:
swoją drogą, uwielbiam koty, sama mam 6 i 3 psy do tego :P:
ale w drogich karmach właśnie nie ma chemii
a kitekat i whiskas to jest beznadziejna taniocha, pełna barwników i konserwantów, a koło mięsa to może leżało

Stary 2008-06-30, 23:16   #736
winnieitashi
Raczkowanie

ja tam nie wiem, nie wnikam.
puszkowego żarcia moje maluchy nie cierpią. ot co
a whiskasa dostałam za free z takiego programu, jeszcze takie fajne myszki na sznurku mi przysłali i kocury to uwielbiają, nawet ten stary 10 letni staruszek biega za mychą jak szalony

I'm looking for love this time - sounding hopefull, but it's making me cry - I'm trying not to ask why...
winnieitashi jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-01, 09:34   #737
loss_lauri
Zakorzenienie

a powinnaś wnikać. ja też jestem zdania, że - gotowe dobrej jakości karmy dla kotów nie zawierają mnóstwa zbędnych i szkodliwych substancji (barwników, konserwantów, zapychaczy), które jednak są podstawowym składnikiem jedzenia z supermarketu typu właśnie Kitekat czy Whiskas. i warto dawać je swojemu kotu, bo są równie wartościowe odżywczo co mięso, a poza tym zawierają też witaminy i inne składniki odżywcze potrzebne kotu do prawidłowego rozwoju i zdrowego funkcjonowania. tak jak wcześniej pisała esfira - przy karmieniu kota jedzeniem, które sama przygotowujesz, musisz głowić sie nad tym, ile dodać do niego witamin, soli mineralnych itp, by zapewnić mu zbilansowany, pełnowartościowy posiłek, w przypadku gotowej zaś karmy nie musisz już o tym pamiętać, bo zawiera ona wszystko to, co jest kotu ptrzebne. oszczędzasz swój czas i wysiłek. oczywiście wzbogacanie kociej diety porcją smakowitego mięska jest jest najbardziej wskazane
no i jeszcze jedno pytanie ode mnie - moje koty są zarówno wysterylizowane, jak na - razie z prawidłową wagą oraz wychodzące o umiarkowanej aktywności. jaki mam więc im dawać RC: Fit 32 czy Sterilized? bo jak na razie kupuję oba - weterynarza jeszcze nie pytałam.
Stary 2008-07-01, 13:05   #738
esfira
Zakorzenienie

oczywiście jak ktoś chce, to moze przejrzeć tabelki i sam kotu dawke skomponować
moim zdaniem te karmy dla kotów wysterylizowanych to chwyt relkamowy, póki kot po zabiegu jest zdrowy nie wymaga specjalistycznej karmy. Trzeba patrzec, czy karma obniża pH moczu i czy ma obnizona zawartość Mg (zazwyczaj mają znaczek Urinary Tract Maintenance czy coś podobnego, pH control etc ) czyli polecam fit 32
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zapotrzeb energia koty.jpg (87,1 KB, 8 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zapotrzebowanie.jpg (81,4 KB, 7 załadowań)

Stary 2008-07-01, 18:27   #739
loss_lauri
Zakorzenienie

dziękuję a jeśli mogę spytać - z czego pochodzą te tabelki, czy może z jakiejś książki weterynaryjnej?
Stary 2008-07-03, 16:59   #740
pattina
Zadomowienie

Question Male kotki a uczenie ich nawyków - czy to możliwe?

Hej. Proszę o radę doświadczonych posiadaczy kociaków. Moja kotka ma 8 tygodni u mnie jest od dwóch. Ostatnio zaczyna wskakiwać mi na nogi i po ubraniach wspinać się do góry. Trochę to boli, a poza tym niszczą się ubrania. Czy można małą kotkę nauczyć aby tak nie robiła? Czy to nie jest mozliwe... Prosze o radę, nie chcę aby sobie zakodowała to na zawsze w swojej malutkiej główce
Stary 2008-07-04, 09:49   #741
loss_lauri
Zakorzenienie

Dot.: Male kotki a uczenie ich nawyków - czy to możliwe?

Wg mnie można - powinnaś jej w wyrażny sposób pokazywać, że takie zachowanie ci się nie podoba np poprzez stanowcze, wyrażne powiedzenie 'NIE' z zakazującym gestem dłoni. niedopuszczalne jest karanie kota poprzez bicie, bo odnosi to całkiem odwrotny skutek wychowawczy.
Stary 2008-07-04, 15:33   #742
esfira
Zakorzenienie

tak jak napisała loss_lauri- mów psik, nie, klaśnij, pogróź palcem... a najlepiej nie daj jej sie wspiąć, zabierz nogę, sprząśnij kota, nie jest szklany i się nie stłucze, a jak zobaczy, że go zrzucasz, to przestanie próbować. Jeszcze jedna metoda (może zadziała) - psiknij sobie nogawki jakąś wodą toaletową czy perfumami- koty nie znoszą mocnych zapachów, może będzie wtedy unikac spodni

Stary 2008-07-04, 17:00   #743
pattina
Zadomowienie

Jednak jakaś intuicja we mnie drzemie, bo zdecydowanie robię tak jak mówice Bić kotka - hm niewyobrażalne - przecież to same futro i kosteczki Jeszcze spróbuję sposobu z zapachem Pozdrawiam!
Stary 2008-07-04, 17:40   #744
Koffee
Raczkowanie

Bij jej brawo Koty nienawidzą klaskania. Jeżeli zamierzasz długo posiedzieć w fotelu, to możesz sobie przygotować spray z woda i psiknąć nią na kota, kiedy zacznie na Ciebie włazić. Woda toaletowa/specjalistyczne odstraszacze równiez zalecane. I pazurki obciąć, możesz dużym ludzkim obcinaczem.
Stary 2008-07-05, 11:52   #745
dysiuunia
Raczkowanie

Red face Dot.: Mam małe kociaki w domku . Prosze o rady!! Pare pytan mam :)

Piszecie, ze Whiskas i Kitekat to szajs, wiec co mam kupować 7io tygodniowej kotce?
Przygarnęłam ją z ulicy jakiś tydzień temu i ona bardzo lubi te karmy ... Pomóżcie
dysiuunia jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2008-07-05, 13:49   #746
Koffee
Raczkowanie

Np. RCKitten, Acanę, albo chociaż Purinę. Ale Purinę, a nie jej "pochodne", typu Darling...

Moja kotka raz musiała jeść Kitekata - przeprowadzalismy się, a że mieszkamy na odludziu, to nie miałam czasu iść kilka km do zoologicznego. Od razu miałą biegunkę. Bo ona wrażliwiec jest, jak jej pańcia

O właśnie, dla wrażliwców PerfectFit Sensitive. Dla kociaków PerfectFit Junior.
Stary 2008-07-05, 14:16   #747
dysiuunia
Raczkowanie

Dziękuje a jak wygląda kwestia kąpieli? Słyszałam totalnie różne opinie i nie wiem co myśleć...

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2008-07-05, 15:21   #748
loss_lauri
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez dysiuunia Pokaż wiadomość
Dziękuje a jak wygląda kwestia kąpieli? Słyszałam totalnie różne opinie i nie wiem co myśleć...
kąpanie kota nie jest czymś obligatoryjnym, jeśli oczywiście nie jest to elementem przygotowania do wystawy. kocia skóra jest zupełnie inna niż ludzka, toteż i podejście do sprawy kąpieli jest inne - należy używać wyłącznie kosmetyków przeznaczonych dla zwierząt, a kotka nie powinno się narażać na wyziębienie przez ok dwa dni od kąpieli, tzn nie wypuszczać na dwór, nie dopuścić, by znalazł się w przeciągu, bo pozbawiony tłuszczowej warstwy ochronnej na skórze jest dużo bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje czy przeziębienie. kot nie musi a nawet nie powinien być z tego też powodu zbyt często kąpany (trochę inaczej ma się to w przypadku kotów wystawowych - ale one narażone są na wiele innych 'nieprzyjemności' związanych z życiem gwiazdy) można go też nie kąpać wcale i nie będzie to dla niego jakimś zaniedbaniem higieny. warto jednak go wykąpać, gdy ma bardzo zabrudzone futerko - i sam sobie nie potrafi z tym poradzić. jeśli jednak planujesz w życiu twego kota kąpiele to najlepiej byś przyzwyczajała go do tego od małego - wtedy stanie się to dla niego przyjemnością a nie jakąś wymyślną jego zdaniem torturą (w dodatku z użyciem wody) zresztą - podobnie rzecz się ma np z czesaniem czy myciem zębów
Stary 2008-07-05, 19:53   #749
Koffee
Raczkowanie

Zwykle kota kąpac nie tzreba. Ale jeśli sie czymś mocno ubrudzi, to można. Jesli jest nerwus albo tchórz, to doradzam wyczesanie na mokro - niedawno zostałam pogryziona, i do znudzenia będe powtarzać KOCIE ZĘBY SĄ OSTRE! nie narażaj więc swojego zwierzaka na stres i nie wkładaj go na siłę do wody, dla własnego dobra
Stary 2008-07-05, 21:34   #750
dysiuunia
Raczkowanie

Dziekuje bardzo Poki co na szczescie moja kicia nie sprawia kłopotów POzdrawiam
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Zwierzęta domowe - wiZOOż

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości