![]() |
#1771 |
Zakorzenienie
|
Dot.: Koty część II
Rewers dzisiaj urządza galopady po całym mieszkaniu...
Dostał też karton, w którym przyszła karma, także jest mega szczęsliwy ![]() I dzisiaj pierwszy raz wskoczył mi na kolana... a sierść dalej z niego leci...preparat nic nie pomógł ![]() Edytowane przez Kelpie Czas edycji: 2011-01-20 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
#1772 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1773 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ale dzięki próbę znalezienia przyczyny... ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1774 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1775 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() Mam przyjechać po niego po 12. 3majcie kciuki żeby mi mój dziki zwierz trochę złagodniał po kastracji... ![]() Rysio uwielbia Royala (Perfect Fit i Orijen aż tak mu nie smakowały), woli go nawet od Bozity, często olewa miskę z mokrym i znajduje odstawioną w jakieś "tajne" miejsce miskę z suchym no i pochłania. Ale jakoś nie mam przekonania, żeby go karmić tylko suchą karmą - wtedy zresztą powinnam pewnie wybrać jakąś inną z wyższą zawartością mięsa? Edytowane przez beoneself Czas edycji: 2011-01-21 o 09:34 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1776 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cycol uwielbia swoje mokre i nie mam serca mu odmawiac, on wie gdzie jest schowane mokre i suche (oddzielne miejsca ze wzgledu na umeblowanie) i jak chce mokre to stanie pod lodowka (mokre jest w szafce nad lodowka) i miauczy tak rozdzierajaco ze poprostu sie nie da zignorowac, nauczyl sie por i robi to rano jak wstajemy i popoludniu/wieczorem jak zglodnieje, pomiedzy nie. beoneself kazdy mysle szaleje za swoimi kotkami, maz zgrywa twardziela, czasami poburczy na Cyca (ostatnio czesto kociak bo gubi siersc) ale jak pojechal na zabieg i maz wrocil do domu sam to po 3 godzinach napisal mi smsa 'smutno w domu bez Cyca....' ![]()
![]() |
#1777 |
Zakorzenienie
|
a mój Ryszard dziś też szalał rano i nie dał mi się wyspać, a jak już teraz wstałąm to poszedł spać
![]() beoneself- 3mam kciuki za Twojego Rysia ![]()
![]() |
#1778 |
Zakorzenienie
|
Rysio już w domu, jak przyjechałam to siedział skulony w transporterze, totalnie naćpany jest, zasikał transporter i połowę siebie...
Trochę się umył, jak usiadłam na podłodze koło niego to tylko zrobił z trudem kilka kroków i wszedł mi na kolana, i padł taki jakiś bezwładny. Moje biedactwo ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1779 |
Zakorzenienie
|
powiedzcie mi po co w ogóle kastrujecie zwierzątka domowe ? jeszcze rozumiem jak jest kotka i biega po ulicach to żeby małych do domu nie sprowadzała ale kot ?
Kurcze bo ja miałam kota i jakoś nie wariował w domu mimo że nic mu nie robiliśmy... co to ma na celu ?
#1780 |
Zakorzenienie
|
Żeby jego mocz nie śmierdział, jak u wszystkich dojrzałych kotów, żeby nie znaczył terenu, żeby nie chciał przy każdej okazji zwiać z domu, żeby dopaść jakąś kotkę, żeby nie był narażony na choroby jak np. schorzenia prostaty czy jąder, i żeby przedłużyć mu życie.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1781 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Cytat:
tak na szybko 'Korzyści wynikających z kastrowania kotów jest wiele. Dotyczy to oczywiście zwierząt nie przeznaczonych do profesjonalnej hodowli. W przypadku kotek znacznie zmniejszamy ryzyko wystąpienia raka sutka, guzów macicy i jajników, siłą rzeczy również zwierzęciu nie grozi ropomacicze- jedna z najgroźniejszych chorób. Redukujemy też ryzyko innych schorzeń o podłożu hormonalnym. Pozbywamy się kłopotu rui u kotki, kiedy rozkoszne mruczenie o poranku zamienia się w dzikie „miauuu!”, które zrywa nas z łóżka (o ile udało nam się w ogóle zasnąć) z morderczymi instynktami. O ile kotki żyjące na wolności mają ruję 3-4 razy w roku, to te „domowe”, do których nie dopuścimy kocura, mogą ją mieć niemal cały czas. Warto wiedzieć, że ruja naszego pupila nie tylko nam zatruwa życie: kotka traci apetyt, popada w frustrację. Jest gotowa na wydanie na świat kociaków a jej organizm domaga się zapłodnienia, które nie następuje. Zwierzę odczuwa silny dyskomfort, nie bardzo wiedząc co się dzieje. Kocury po wykastrowaniu nie będą znaczyć terenu moczem, co ma kluczowe znaczenie w przypadku gdy trzymamy kota w domu. Z doświadczenia wiem, że mieszkanie oznaczone przez kota wietrzy się przez wiele miesięcy, a jakiekolwiek próby doszorowania ścian spełzają na niczym: pozbywamy się farby i tynku, a zapach uparcie zostaje Kocury wysterylizowane w młodym wieku zachowują zgrabniejszą sylwetkę, tylko tutaj uwaga: przy odpowiedniej diecie. Więcej o tym w części dotyczącej skutków zbiegu. Kastracja zabezpiecza nas i naszego zwierzaka przed niechcianym miotem, a przez to ogranicza populację bezdomnych zwierząt, których i tak jest zbyt dużo. Wreszcie: statystyki pokazują, że kastrowane zwierzęta żyją dłużej, maja mniejsze tendencje do włóczęgostwa i bardziej przywiązują się do opiekuna.' zrodlo
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1782 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1783 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Aha bo zapomnialam dodac: od dnia zabiegu nie ma serenad, koty interesuja go zeby ewentualnie sie pobawic (na razie nie ma z kim, za pare miesiecy bedzie mial kolege, jak sie przeprowadzimy, jedziemy do innego kraju i jest i tak zamieszanie zeby Cyca przygotowac), miauczy tylko jak cos chce i znow mruczy (przestal jak mu sie ta nerwowosc wlaczyla), znow jest pieszczochem i stosuje sie do zasad w domu (nie zrzucanie przedmiotow z polek, nie gryzienie nas i dywanika w lazience ![]()
Fotograf wizerunkowy/biznesowy, portretowy i ślubny Miłośniczka psiaków, kawy i naleśników Moja praca i pasja Blog fotografa Poza pracą fotografa Edytowane przez Rybiorek Czas edycji: 2011-01-21 o 12:22 |
|
![]() ![]() |
![]() |
#1784 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]()
![]() |
#1785 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
#1786 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1787 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
#1788 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
A i nie zauważyłam zmiany charakteru po kastracji.
![]() ![]() |
![]() |
#1789 |
Zakorzenienie
|
Kiciuś cały czas śpi mi na kolanach, ponad 2h już. Kilka razy zmienił pozycję, przed chwilą wstał i chciał zejść, siadł oszołomiony na podłodze i od razu wrócił na kolana gdy koło niego usiadłam. Dalej jest totalnie naćpany, mam nadzieję, że do wieczora mu przejdzie... Pani vet uprzedziła, że do końca dnia taki może być i żebym się nie martwiła. Gdyby jutro było tak samo, to mam się od razu pojawić.
Chyba dzisiaj spać nie pójdę, żeby sobie ten mój głupek krzywdy nie zrobił w nocy próbując jakiś akrobacji na które nie ma siły... ![]() A tak w ogóle to straszny z niego cykor, nawet pani weterynarz się śmiała, prawie wszedł mi na głowę gdy wyjęłam go na początku wizyty z transportera, zapach pomieszczenia mu nie odpowiada czy coś... ![]() Edytowane przez beoneself Czas edycji: 2011-01-21 o 14:06 |
![]() ![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1790 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Mam nadzieje, ze wieczorem Rysiek wroci juz do siebie ![]() My tez sie juz od jakiegos czasu zastanawiamy nad kastracja (to znaczy wiemy, ze to zrobimy, tylko jeszcze nie wiemy kiedy). Futro ma juz 6 miesiecy skonczone, na poczatku lutego 7, a dalej nie okazuje zadnych oznakow. Dodam, ze wazy 3kg wiec jest dosc spora kotka i wydawalo mi sie, ze juz powinno jej sie "wlaczyc" ![]() Podpowiedzcie mi jeszcze prosze jak podajecie watrobki. Kupilam mrozone opakowanie, czy zeby podac kotce musze je rozmrozic i gotowac, czy moge po prostu rozmrozic i jej podac? ![]()
![]() |
#1791 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 15:34 ---------- Poprzedni post napisano o 15:33 ---------- Cytat:
![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
#1792 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
Ja gotuję lub sparzam, jednym z powodów jest to, że kot mi się bawi surowym i cierpią na tym wszystkie ściany. Dziś wlałam kotu parafinę do ucha i tak trzepnął, że mam ścianę w tłuste plamy...
![]() ![]() |
![]() |
#1793 | ||
Zadomowienie
|
Cytat:
Cytat:
![]()
![]() |
#1794 |
Wtajemniczenie
|
Bellebelle tylko pamiętaj, żeby nie dawać wątróbki za często. I podobno surowa wątróbka może spowodować biegunkę, ale nie wiem, bo ja takiej nie podawałam
![]()
![]() |
#1795 |
Zadomowienie
|
Dziekuje, bede pamietac. Dzisiaj wieczorem dostanie troszeczke i mam nadzieje, ze obejdzie sie bez rewolucji
![]()
#1796 |
Zakorzenienie
|
Biedaczysko dalej nie do końca przytomne. Ciężko mu się chodzi, cały czas chce siedzieć na kolanach albo na rękach, muszę pilnować żeby sobie nie zrobił krzywdy bo już raz spadł jak naleśnik po nieudanej próbie wskoczenia na stół.
Nie wiem czy mu dawać w ogóle jeść wieczorem, czy będzie to umiał pogryźć i przełknąć ![]() Nie za długo go trzyma???? |
![]() ![]() |
![]() |
#1797 |
Zakorzenienie
|
Ufff, jest piętnaście razy lepiej, Rysiek pojadł i już zaczął skakać po szafkach
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1798 |
Zakorzenienie
|
lepiej mu nic nie dawaj do jedzenia, do rana przeżyje. Jeśli kot jest przytomny i tylko ospały, to nie ma powodu do dużego niepokoju, różne zwierzaki różnie metabolizują narkozę, to zależy też od tego, jaki lek był podany itd.
|
![]() ![]() |
![]() |
#1799 |
Zakorzenienie
|
Rewersowi dalej leci sierść
![]() Wet twierdził, że to wygląda na zmianę sierści...ale średnio jestem przekonana... |
![]() ![]() |
![]() |
#1800 |
Zakorzenienie
|
Ale jestem naiwna myśląc, że Rysiek uspokoi się po kastracji... Obecnie włączyło mu się turbodoładowanie
![]() No na prawdę, roznosi dom ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 14:13.