|
|
#121 | |
|
Przyczajenie
|
Dot.: Studia w USA
Cytat:
Poczatkowe dwa lata na studiach w USA sa bardzo ogolne. Zapewne bedziesz musiala miec zajecia z historii, jezyka obcego, matematyki, itp. Mysle ze wiedza zdobyta w polskim liceum bardzo ulatwi ci nauke tych wlasnie ogolnych przedmiotow, a na ostatnich dwoch latach bedziesz juz swietnie obeznana ze wszystkim. Edytowane przez Asiunia1990 Czas edycji: 2012-05-07 o 05:10 |
|
|
|
|
|
#122 |
|
Zakorzenienie
|
Jak dla mnie szukanie listy ksiazek przed zdaniem SAT, TOEFL, wybraniem i zaaplikowaniem sie do danych uczelni, zalatwieniem formalnosci finansowych i wizowych to stawianie karety przed koniem
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
#123 |
|
Przyczajenie
|
CzarnyElf:
idę na antropologie kultury i zaczynam już zbierać książki zajmujące sie tą dziedziną , na razie są one polskie , ale jakoś w następnym roku chcę zacząć polować na książki po angielsku. kennedy: wiem , że najpierw muszę wybrać uczelnię , na razie waham się pomiędzy University of Virginia i University of North Carolina w Chapel Hill. Wyrak: Oczywiście najpierw chce zdać SAT i TOFEL , a potem kontaktować się z uczelnią , chciałam tylko wiedzieć co o tym sądzicie , bo z tego co czytałam kilka osób z tego forum już jest w USA i tam studiuje , a każdy wie , że najlepsze informacje są z pierwszej ręki... |
|
|
|
|
#124 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Radzilbym ubiegac sie na kilka roznych uczelni, wlacznie z jakas szkola rezerwowac. O wykazaniu srodkow na studia juz myslalas?
Łajrak blog: https://wizaz.pl/forum/blog.php?u=288138 Myslisz, ze mu sie podobasz? Czyli rzecz o nadinterpretacji: https://wizaz.pl/forum/blog.php?b=2437 OCZY (patrz av) cisna mi na MOZG. Prosze wez to pod uwage przy czytaniu moich postow. |
|
|
|
|
|
#125 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
Mam wykaz uczelni , na który chcę składać papiery i jest tego około 10 , ale szukam dalej i pewnie za kilak lat będzie tego z 50. O finansach też już myślałam , wiem, ze każdy student musi pracować , bo by sobie tam nie poradził , ale jeśli chodzi o opłatę samych studiów to będę się starać o dofinansowanie i jakieś stypendia , moi rodzice też chcą mi pomóc , w miarę ich możliwość , jestem optymistką i wierze , ze jakoś sobie tam poradzę. A jeśli o to wysokie mierzenie w uczelnie to właśnie na takie chciałabym najbardziej iść i jeśli uda mi się którąś skończyć mogę mieć świetny start w życiu , dlatego rozglądam się przede wszystkim za takimi. |
|
|
|
|
|
#126 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Chodzi mi o koniecznosc wykazania, ze masz pieniadze na rok studiow, zeby dostac wize. A szukania i mierzenia wysoko bynajmniej nie krytykuje, wrecz przeciwnie, po prostu wole dac do myslenia, niz zeby sie ktos napalal, jak szczerbaty na suchary
|
|
|
|
|
#127 | |
|
Przyczajenie
|
Cytat:
A czy liczy się też jeśli dostanę pomoc finansową od uniwersytetu? Czy trzeba mieć swoje pieniądze? Edytowane przez Kim97 Czas edycji: 2012-05-21 o 19:05 |
|
|
|
|
|
#128 | ||
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Ehh te przedmioty ogolne..moim zdaniem powinni z nich byc zwolnieni studenci zagraniczni,przynajmniej z niektorych. Udalo mi sie wymigac z zajec z jezyka obcego na szczescie..ale reszte trzeba odbebnic.Choc niektore przedmioty sa ciekawe...najbardziej podobaja mi sie zajecia sportowe Cytat:
![]() Ja musze wziac zajecia z cultural anthropology( wymagane do mojego kierunku). Bede korzystac z tej ksiazki: http://www.amazon.com/Cultural-Anthr...l+anthropology Powodzenia z Twoimi planami
|
||
|
|
|
|
#129 |
|
Rozeznanie
|
Publiczne uniwersytety z reguły nie oferują pomocy finansowej studentom zagranicznym...
|
|
#130 |
|
Przyczajenie
|
Witam, mam takie pytanie... otóż chodzę teraz do 1 klasy LO i mam w planach wyjechac na studia do NY, chciałbym studiowac prawo. problem w tym, że jestem totalnie zielony w tych sprawach, nie rozumiem totalnie tego systemu nauczania. najlepiej do razu po maturze wyjechać? czy zrobi PL licencjat i dopiero? do jakiś iśc szkoły w NY? potrzebuję tez takich ogólnych informacji o wizie o tym ile w jakiej szkole kosztuje nauka. jakie egzaminy trzeba zdawać.. tak po prostu ogólnikowo. wielkie dzięki z góry
|
|
|
|
|
#131 | |
|
Zakorzenienie
|
Odp: Dot.: Studia w USA
Cytat:
system prawny w usa jest mocny rozny od naszego. To po pierwsze i najwazniejsze. Nie ma wiekszego sensu pchac sie na prawo fo usa jezeli nie jest sie tam na stale. Prawo w polsce jest jednostopniowe i nie dostajesz tytulu licencjata. Sprobuj najpierw sporzec ile np kosztuje prawo na obojetnie jakim uniwerku.. :beer:
Kiedy kobiety kogoś poznają to myślą, że to fajny facet. Jest już wstępnie zaakceptowany jako partner, a później może to tylko zepsuć lub nie. Kiedy mężczyźni kogoś poznają to myślą: „Ma niezłe nogi”. |
|
|
|
|
|
#132 |
|
Raczkowanie
|
Studia w USA
Skonczylam prawo w Polsce i za 3 tyg koncze prawo w Stanach. Zeby dostac sie na prawo w Stanach musisz miec studia undergraduate czyli taki nasz licencjat, tyle ze tu licencjat trwa 4 lata, a w Polsce 3 i mozesz miec trudnosci z ewaluacja PL licencjata na US licencjat. Ja mialam magistra prawa z PL. Do tego musisz podejsc do egzaminu LSAT i uzyskac taki wynik ktory bedzie satysfakcjonowal Twoja przyszla uczelnie. LSAT jest bardzo trudnym egzaminem i czesto rodowici Amerykanie maja z nim trudnosci. Moja uczelnia wymagala tez minimum 100 (na 120 mozliwych) punktow z TOEFL'a.
Same studia sa bardzo trudne, duzo czytania, metoda Sokratesa czyli wywolywanie studenta do odpowiedzi przy calej klasie, powiedzmy 100 osob. Do tego pisanie pozwow i innych pism prawniczych, typu apelacji do Sadu Najwyzszego. Jak tak to pisze to ciesze sie, ze juz koncze ![]() Acha, i jeszcze do tego jak juz sie skonczy studia dochodzi egzamin BAR, dwudniowy, na licencje prawnicza i jest to egzamin z materialu z calych studiow. Ja do niego podchodze w lipcu. Tak wiec nie chce straszyc, ale takie hop siup to te studia nie sa. Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#133 |
|
Raczkowanie
|
Podpinam sie do tego co powiedziala osoba powyzej. Zeby aplikowac do law school w stanach trzeba miec co najmniej bachelors , niektorzy aplikuja z magistrem lub phd jednak szkoly przy rozpatrywaniu aplikacji patrza na GPA z bachelors. Nie wiem jak to jest gdy ktos ma magistra prawa z polski i jak to ewaluuja. Ja sama robie teraz bachelors (jestem juz na ostatnim 4 roku) i w przyszlym miesiacu biore LSAT. Na ten egzamin uczylam sie juz chyba z rok:S Niestety to najprostszych nie nalezy. Jak ktos jest zainteresowany aplikowaniem do law school robi sie to przez ten serwis: http://www.lsac.org/
|
|
|
|
|
#134 |
|
Zakorzenienie
|
Witam Dziewczyny bardzo serdecznie. Z góry przepraszam za offtop. Piszę do was z prośbą, gdyż piszę teraz pracę magisterską na temat polityki społecznej wobec mniejszości społeczno-kulturowych w świadomości Polaków mieszkających w USA. Byłabym ogromnie wdzięczna, gdybyście poświęciły chwilę na wypełnienie ankiety. Jest ona całkowicie anonimowa, nie zajmie chyba zbyt wiele czasu, a mi bardzo pomoże. Z góry Wam strasznie dziękuję. Ankieta znajduje się tutaj: https://docs.google.com/forms/d/1GC-...OyUog/viewform
|
|
|
|
|
#135 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Witam rowniez przyszle prawniczki ktore studiuja w Usa |
|
|
|
|
|
#136 |
|
Raczkowanie
|
Witaj Czarny Elfie,
Tak z ciekawosci, z czego dokladnie jest twoj egzamin z prawa? Ja wlasnie kuje an criminal law mam quiz wieczorem, czasem mysle ze powinnam byla sobie wybrac latwiejszy kierunek sigh
|
|
|
|
|
#137 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Moj egzamin nazywa sie jurisprudence exam i dotyczy zasad zwiazanych z zawodem psychologa/terapeuty.W sklad egzaminu wchodza ogolne zasady dotyczace zdrowia psychicznego,zasady dotyczace etyki,zakazy,nakazy dotyczace zachowania,regulacje zawodu.To tak w skrocie.Egzamin jest b trudny i malo kto go za pierwszym razem zdaje. Powodzenia z quizem ![]() Wiesz juz w czym chcesz sie specjalizowac jezeli chodzi o prawo? |
|
|
|
|
|
#138 |
|
Raczkowanie
|
Jeszcze nie wiem w czym ewentualnie chcialabym sie specjalizowac , jeszcze nie jestem w law school. Wybralam sobie na undergrad kierunek legal studies zeby zobaczyc czy prawo mi w ogole podchodzi (mamy w nim duzo criminal justice classes, wlasnie z prawa, troche z socjologii itp). Caly czas zastanawiam sie czy isc na magisterke z czegos innego czy wlasnie law school (Troche mnie przeraza ze musialabym wziasc ogromne pozyczki na szkole
)A co inne dziewczyny w USA studiuja? Pochwalicie sie?
|
|
|
|
|
#139 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
ja tez jestem na undergrad.Na ktorym roku jestes?Ja na drugim.Ile zajec bierzesz w tym semestrze?Ja zamierzam brac jakies zajecia z criminal justice bo brzmia interesujaco,lubie tez socjologie ![]() Zycze udanego wyboru magisterki Ja mam w planach roczna magisterke z social work aby wlasnie zaoszczedzic kase.No wlasnie fajnie jakby sie wypowiedzialy tu inne studentki.Sadze ze chyba malo nas i dlatego taki zastoj. |
|
|
|
|
|
#140 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
To moj ostatni rok mam graduation w maju po spring 2014. biore w tym semestrze 12 kredytow i w przyszlym tez po prostu tyle mi tylko zostalo do konca. Zawsze bralam po 15. Mi criminal justice w ogole nie podchodza, nie wiem dlaczego, strasznie mnie nudza i jest to dla mnie katorga. Socjologia owszem - bardzo ciekawa. Wzielam "Intro to Sociology" w moim freshman year i bardzo mi sie podobala, w te wakacje wzielam inna klase socjologii "Deviant Behaviors" Bardzo ciekawa ale tyle pisaniny eseji i prezentacji ze wykonczyla mnie lol. Co masz na mysli ze idziesz na magisterke zeby zaoszczedzic kase? Tez rozwazalas law school?
|
|
|
|
|
|
#141 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Nie ja nie rozwazalam law school.Jestem na psychologii 4 letniej a w nastepnym roku mam zamiar zmienic kierunek na social work.Po ukonczeniu 4 letniej social work ma sie tzw advanced standing i mozna isc na magisterke ktora trwa tylko rok zamiast dwoch lat=zaoszczedzona kasa
|
|
|
|
|
|
#142 |
|
Przyczajenie
|
Sprzedam "The Official Study Guide for all SAT Subject Tests" oraz "The Official SAT Study Guide" alicjanamieta@gmail.com
|
|
|
|
|
#143 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, pochwale sie tylko, ze zdalam egzamin bar i w poniedzialek bede zaprzysiezona na prawnika
![]() Ktos sie wczesniej zastanawial jak ewaluuja polskiego magistra prawa w USA. Moja uczelnia uznala to za undergrad co wystarczylo, plus obcieli mi ostatni rok wiec robilam tylko 2 lata na Juris Doctor. Ten trzeci rok mi odpuscili bo zlozylam pismo o przetransferowanie 30 kredytow z Polski. No i sie udalo ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
|
|
#144 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Gratulacje!!! Nie kazdy zdaje za pierwszym podejsciem, jest to bardzo trudny egzamin. W jakim stanie zdawalas BAR? Moglabys sie tez podzielic wrazeniami co do law school, stopniem trudnosci, czy trudno bylo ci zdobywac dobre oceny i czy dostajesz jakies oferty pracy? Ja swoj wynik LSAT otrzymam w srode, strasznie sie denerwuje. Bede konczyc w przyszlym tygodniu aplikacje do law schools i zobaczymy gdzie sie dostane. Kazdy jednak mnie straszy ze teraz tylko co drugi law school graduate dostaje prace w zawodzie
|
|
|
|
|
|
#145 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() No i fajnie ze Ci przetransferowali te kredyty ![]() Floridzianka, Powodzenia
|
|
|
|
|
|
#146 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Nie wiem dlaczego kaza czekac na wyniki LSAT ponad 3 tyg to istna katorga zwlaszcza gdy czlowiek ma inne stresy jak szkola praca i rodzina... Przez pierwsze 2 tyg nie myslalam tak wiele o tym ale ten tydzien byl najgorszy. No i ostatnie 3 dni oczekiwania chyba mnie wykoncza![]() Edit: Wczoraj o 5pm dostalam emaila z wynikiem: 152 punkty (52th percentile). Moze nie tak fantastycznie jak myslalam ale jest to na pewno DOBRY wynik ktory zapewni mi miejsce w kilku szkolach. Duzo osob ogolnie narzekalo na trudnosc, kolezanka amerykanka z grupy dostala marne 133 punkty wiec bedzie musiala wziasc jeszcze raz. Uwazam ten wynik za moj maly sukces (zwlaszcza dla kogos kto mieszka w stanach od 4 lat)
Edytowane przez Floridzianka Czas edycji: 2013-10-29 o 14:33 |
|
|
|
|
|
#147 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
Swietn y wynik PodziwiamDo ilu szkol aplikujesz? A jak to jest na prawie?Na ktorym roku wybiera sie specjalizacje?I ile lat bys musiala studiowac? Ja wlasnie jestem po zajeciach z socjologii(social problems).Jak narazie to jedne z moich ulubionych zajec |
|
|
|
|
|
#148 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Tez lubie zajecia z socjologii |
|
|
|
|
|
#149 | |
|
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Powodzenia abys sie dostala do tej szkoly No i popieram decyzje odnosnie pozyczek-podobnie mysle![]() Zarejestrowalam sie wczoraj na kolejny semestr.Na razie 11 kredytow-3 klasy beda online-uwielbiam zajecia w tym systemie |
|
|
|
|
|
#150 |
|
Raczkowanie
|
Dziewczyny, napisalam mega dluga wiadomosc i wywialo ja w kosmos :/
Jutro napisze podczas lunchu co i jak. Dodam tylko, ze juz pracuje jako prawniczka woohoo!Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Emigrantki
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 20:36.

system prawny w 

sigh
Swietn y wynik