![]() |
#931 | |
Raczkowanie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Cytat:
Bardzo dziękuję Ci za odpowiedź ![]() "Problem" polega na tym, że oboje celować chcemy w pracę na takich stanowiskach, które, zgodnie z tym, co udało mi się wyszukać w sieci, zapewnią nam spokojne życie w Londynie. Mamy duże (jak na swój wiek) i różnorodne doświadczenie zawodowe - chociaż oczywiście nie twierdzę, że pracodawcy będą się o nas zabijać, mam raczej na myśli, że nie będziemy ubiegać się o wakaty za minimum wage. Znów weszłam na bloga, z podziwu wyjść nie mogę, dlaczego już go nie prowadzisz? My również nie planujemy całego życia w jednym miejscu - ba, po zdobyciu obywatelstwa marzyłoby się nam "down under", ale to życie pokaże ![]() Czy mogłabyś tak, mniej więcej, napisać, które dzielnice są spoko, a które mniej? Oczywiście rozumiem, że wszystko zależy od miejsca, gdzie będziemy pracować, jednak Edynburg to nie Londyn i dojazdy nie byłyby chyba tak zabijające finansowo i logistycznie. Z moich obserwacji ogłoszeń (zarówno prywatnych, jak i przez agencję) wynika, że cena 2bed nie w centrum równa się mniej więcej cenie 1bed w centrum. Skłaniam się ku opcji drugiej, jednak, ale nie wiem, czy to dobre myślenie. I dlaczego "duża wioska"? Edynburg ma ponad 400 tysięcy mieszkańców, to prawie 4 razy więcej, niż miasto, w którym mieszkamy obecnie, nie mówiąc już o naszych rodzinnych miejscowościach. Ładna mi wieś ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#932 |
Zakorzenienie
|
A jak teraZ wyglada sytuacja z praca w Edynburgu?
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
#933 |
Przyczajenie
|
cześć mieszkam koło Edynburgha juz 8 lat i prawda jest taka ze najwiecj prac jest na sprzatanie do barow do restauracji i do sklpeow jako ekspedjentki i znam 2 dziewczyny z czego jedna jest menagerka Matalana 2 pracuje w tk-maxie jako ekspedjentka.. Zeleży czego szukacie . pozdrawiam
![]() |
#934 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Jesli chodzi o bloga- bardzo dziekuje, milo mi, przestalam prowadzic z braku czasu ( konczylam studia i byl to okrutny zapiernicz, czasami zastanawiam sie nad powrotem do niego). Odnosnie juz samego Edynburga - ta wies to oczywiscie przenosnia, chodzilo mi raczej o to ze jest naprawde spokojnie i nie dzieje sie bardzo duzo, poza letnim festiwalem. Jesli chodzi o dzielnice ktore bym polecila to raczej bylaby to poludniowa czesc Edynburga i Morningside, Merchiston i Fountainbridge, Newington nie jest najgorsze, oczywiscie sa tez inne fajne miejsca ale juz sporo oddalone od centrum. Leith jest dzielnica oblegana przez polakow, ale jest tez niejako "ciemna strona miasta" ![]() Ale skoro tak jak mowisz macie duze szanse na dobra prace w Londynie - ja bym wybrala Londyn. Tylko to zawsze jest tak - wszedzie dobrze gdzie nas nie ma ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#935 |
Raczkowanie
|
Hej
![]() ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#936 |
Przyczajenie
|
Cześć dziewczyny
![]() Oboje z TŻ zastanawiamy się nad wyjazdem z Polski. Mnie nurtuje obecnie kwestia poszukiwania pracy przed wyjazdem w internecie. Jeżeli tak, to na jakich stronach? Bo gdy np. wyślę aplikację przez angielskie gumtree, odezwie się do mnie pracodawca, a ja nie będę mogła stawić się następnego dnia na rozmowie kwalifikacyjnej to co wtedy? Mimo wszystko jakoś angielskie oferty pochodzące bezpośrednio od pracodawców wydają mi się o wiele lepsze niż te podejrzanie wyglądające, pisane nawet niepoprawną polszczyzną na portalach dla Polonii... Mam nadzieję, że zrozumiałyście o co mi chodzi i z góry serdecznie dziękuję Wam za odpowiedź ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#937 |
Rozeznanie
|
Cześć dziewczyny! Mam nadzieję do was dołączyć od września ze względu na studia
![]() Strathclyde Uinversity czy Glasgow Caledonian? Nie ukrywam, że ważny jest dla mnie prestiż uczelni, Strathclyde wypada lepiej w statystykach, jednak Caledonian oferuje Erasmusa (co też by mnie interesowało) |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#938 |
Rozeznanie
|
Teraz to już oficjalnie mogę dołączyć się do wątku!
Dzisiaj dostałam unconditional offer od uniwersytetu Roberta Gordona w Aberdeen ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#939 |
Raczkowanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#940 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() ![]() Ale tak naprawdę to nadal czekam czy może coś mi zaproponuje mój wymarzony uni w Glasgow ![]() A Ty też w Szkocji jak rozumiem? ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#941 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() Nie mieszkam w Aberdeen, spędziłam tam trochę czasu podczas studenckich wakacji (pracując), do dziś mam przyjaciół. Lubiłam bliskość morza, piękne Old Aberdeen, ogrody, granitową zabudowę. Stąd zazdroszczę ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#942 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Wróć, wróć, wróć do blogowania! ![]() I dzięki za opinie - wciąż się zastanawiamy, ale aktualnie jednak się szala zwycięstwa przechyla na korzyść Londynu, a to ze względu na ilość ogłoszeń o pracę i dojazd/dolot do Polski. Ale chyba nie odpuszczę Edynburga tak łatwo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#943 |
Zakorzenienie
|
Hej Dziewczyny
![]()
![]() |
#944 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Mój wymarzony uniwersytet w glasgow dał mi conditonal offer, która jest niemożliwa do spełnienia, dlatego jednak wybieram się do RGU ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#945 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() |
![]() |
#946 |
Zakorzenienie
|
Co tu tak cicho?
mozecie mi polecic jakies sprawdzone strony z ofertami pracy? No i gdzie najlepiej szukac mieszkania ![]()
![]() |
#947 | |
Rozeznanie
|
POMOCY!!!
![]() Pilnie potrzebuję porady, jakieś dwa tygodnie temu zaaplikowałam do SAAS po dofinansowanie, wczoraj przyszedł do mnie list z takim akapitem: Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#948 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#949 |
Rozeznanie
|
Nie wydaje mi się, żeby to była przyczyna, skoro odnośniki do SAASu znajdują się na każdym roku na stronie uniwerku.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#950 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#951 | |
Raczkowanie
|
Hej dziewczyny.
Czy któraś z Was jest lub ukończyła college i może mi powiedzieć czego można spodziewać się na interview (o co mogą pytać ![]() Cytat:
Edytowane przez madlenee Czas edycji: 2014-05-07 o 13:56 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#952 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() Dzwoniłam do uniwerku, powiedziałam, że nic nie rozumiem i po prostu preczytałam im ten fragment listu. Pani kazała mi czekać, po pięciu minutach wróciła i powiedziała, że już mam się nie martwić i wszystko załatwione. ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#953 |
Raczkowanie
|
O to bardzo miło
![]() ![]() Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#954 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#955 |
Zakorzenienie
|
Dziewczyny , mam prosbe
![]() Mozecie mi wyjasnic o co dokladnie chodz i z tym working taxem? Pracuje od miesiaca, mieszkam z Tz i kilkoma innymi osobami . On przyjechal tu 8 mcy temu . Chcialam "zlozyc wniosek" ale nie wiem jak sie za to zabrac. Czy skoro nie jestesmy malzenstwem musimy zglosic sie razem jako para? Czy kazdemu z nas przysluguje oddzielnie takie prawo? jak to tu wyglada w praktyce? A moze on powinien zglosic zse mieszak teraz ze mna , oboje pracujemy , a ten tax wylicza nam teraz wspolny?
![]() |
#956 |
Raczkowanie
|
Tak.To wygląda tak że working tax dostajesz na parę. Nie musicie być małżeństwem. Wiem że warunkiem jest ukończone 25 lat. To tyle z moich informacji ;P
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#957 |
Przyczajenie
|
Dziewczyny, pilna sprawa!
Ma moze ktoras z Was furaginum albo cos w tym stylu? Oczywiscie do odsprzedania. [Edynburg] |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#958 |
Zakorzenienie
|
1000L to "normalny " tax w tym roku ? Czy powinnam dzwonic i prosic o jego zmniejszenie?
![]() |
#959 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#960 |
Rozeznanie
|
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 22:55.