![]() |
#901 |
Raczkowanie
|
Dot.: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Dziekuje
![]() Nie widzialam wczesniej tego wpisu ![]() A ja chcialabym was zaprosic na Craft Fairs jutro w Bradford's Bakery, Sauchiehall Street (17.00-22.00) i w sobote w Hilton Grosvenor, Grosvenor Terrace - West End (10.00-17.00) w Glasgow Pierwsza 'impreza' jest glownie ciastkowa z opcja zakupow rzeczy hand-made. Druga to typowy kiermasz, ale z tego co wiem to ma nie brakowac grzanego wina i innych slodkosci ![]() Takze jesli macie chwilke w szale przedswiatecznych przygotowan serdecznie zapraszam.
![]() |
#902 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#903 |
Raczkowanie
|
To sa kiermasze organizowane przez grupe https://www.facebook.com/AwayWithThe...ref=ts&fref=ts Nie sa to jakies duze targi czy cos w tym stulu, bo np pierwszy w ktorym bralam udzial byl malenki. Wszystko zalezy od miejsca. Tworczy sa naprawde przerozni. Ostatnio w The National Piping Centre bylo kilka stoisk z bizuteria, kartkami, byly swieczki, lampy, rzeczy wykonane z filcu, patchworki, obrazy, figurki i bizuteria z modeliny, ozdoby do wlosow itd. Tego typu kiermaszy jest w Glasgow baaardzo duzo. Nie zawsze kazdy sam wykonuje rzeczy, ktore sprzedaje, ale w wiekszosci jest to zasada, a na niektorych kiermaszach koniecznosc. Sama dopiero zaczelam ta przygode i w sumie trudno mi napisac cos wiecej.
Dzisiaj jest ta impreza w Bradford's na Sauchiehall street. Z tego co wiem, to bedzie mozliwosc zjedzenia fish&chips ( ja raczej nie skorzystam ![]() ![]() W Hiltonie stoiska beda pewnie w sali konferencyjnej (wejscie przy Waitrose), jest tam oczywiscie kawiarnia i obiecuja grzane wino. Ja planuje udzial rowniez w innych kiermaszach w przyszlym roku, wiec moge dawac znac tutaj w watku. Troche sie boje, bo jako, ze sama biore w nich udzial to moze to byc odebrane jako reklama czy cos w tym stylu... Nastepne kiermasze o ktorych wiem beda w lutym przed Walentynkami. Styczen to taki martwy sezon. Bedzie mi bardzo milo jak ktos mnie dzisiaj lub sobote odwiedzi ![]()
![]() |
#904 | |
Raczkowanie
|
Melduję się!
![]() ![]() Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#905 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#906 |
Raczkowanie
|
Dzisiaj jest kiermasz w Hilton Grosvenor na West End. Wejscie przy Waitrose. Zapraszam wszystkich od 10.00 do 16.00
![]() Z tego co wiem, to beda przedmioty z ceramiki takie jak kominki na swieczki, zawieszki, magnesiki z pozytywnym przeslaniem, bizuteria, wyroby z modeliny Fimo, swieczki, kartki swiateczne, wiele innych oraz ja i moje filcaki ![]()
![]() |
#907 |
Przyczajenie
|
czesc dziewczyny a ja jestem z Glasgow
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#908 |
Raczkowanie
|
Czesc
![]() https://www.facebook.com/events/453398848024420/527076273990010/?notif_t=plan_mall_activi ty Dzisiaj bede tam pierwszy raz z moimi filcakami ![]() Zapraszam ![]()
![]() |
#909 |
Raczkowanie
|
no to i ja sie przyznaje do Edynburgowania
![]() ![]() ![]()
![]() |
#910 |
Raczkowanie
|
hejka babeczki
![]() babeczki ja w Edim od sierpnia ![]() uczę się w EC ![]() ![]() jak Wam się podoba w Szkocji ![]() ja jestem prze szczęśliwa ![]() ![]() ![]()
![]() |
#911 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() Teraz taki kiepski okres na szukanie pracy.... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#912 |
Raczkowanie
|
Jesli potrzebujecie pracy, to jedzcie do Aberdeen. Praca jest, a w dodatku wysokie szanse na zlapanie depresji, otylosci i generalnej nienawisci do szarych budynkow.
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#913 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Chociaz fakt pogoda jest jednak lepsza w Glasgow.
![]() |
![]() |
#914 |
Raczkowanie
|
Pogoda to pikus. Tu jest naprawde ponuro, przez te granitowe budownictwo. Glasgow jest kolorowe i tetni zyciem, ktorego niestety w Aberden brakuje.
Ale praca jest i przy minimalnym doswiadczeniu bardzo dobrze platna. Dosc wysokie koszty utrzymania, ale do przezycia. Ale z drugiej strony, jakbym miala wybeirac znowu dokad jade, wybralabym sie na poludnie Anglii. Na szczescie byle do maja ^^ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#915 |
Zadomowienie
|
Ja chyba wroce do Aberdeen. Fakt Glasgow jest miastem w ktorym cos sie dzieje ale ilosc przestepstw, gwaltow, atakow w bialy dzien jest przerazajaca.
![]() |
#916 |
Raczkowanie
|
No to zapraszamy
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#917 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
A po chemii jakaś praca tam by się znalazła? Bo mój mąż planuje wyjazd na wiosne, na początku mógłby pracować jako ktokolwiek, ale w przyszłości jakaś praca zw. z chemią by go interesowała... |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#918 | |
Zakorzenienie
|
a myslalam, ze nigdzie nie ma gorszej pogody niz w Glasgow
![]() Cytat:
ale juz gdzies dalej, w cieplejsze miejsce, bo szczerze mowiac juz Wielka Brytania zaczyna mi bokiem wychodzic. Chociaz wiem, ze tez za wieloma rzeczami bym (lub bede) tesknila. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#919 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
Rozowiutka, my z TZ planujemy w maju wyjazd na poludnie Niemiec.Cieplo, milo i przyjemnie ^^ Polecam. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#920 |
Raczkowanie
|
witam
![]() odświeżam wątek ![]() cicho tutaj dziewczyny ja tak zagladam tu co jakis czas. niestety praca, dom, praca, dom teraz szkola.... wroce do tematu jezyka angielskiego. ja jestem "debilem jezykowym" ![]() nie potrafie sie uczyc jezyka. jestem wzrokowcem czyli czytam, gramatyka, pisanie ok ale praktyka to masakra ![]() dla mnie angielski to katorga ![]() sama nie wiem co juz robic. coraz bardziej sie blokuje. zaczynam miec dola z tego powodu ![]() ![]() dla mnie szkocki angielski i nie tylko dla mnie to chinski ![]() moj tz nie ma takiego problemu. jest tu 5 lat. bardzo dobrze mowi po angielsku, ma szkocki akcent. czesto nie wierza szkoci w to, ze jest z pl. on za to ma problem z gramatyka. nie nawidzi robic cwiczen etc. chce tu studiowac wiec niestety musi sie jej nauczyc, zeby zrobic certyfikat. u mnie na odwrot. wszystko jest ok oprocz mowienia. mam blokade...;( tak poza tym spytam sie jeszcze o kurs AAT. czy ktos cos wie na ten tamt? ja mam mgr z uw z rachunkowosci i finansow. niestety nie mialam szansy pracowac w skiegowosci w pl. mam kod zawodowy na ksiegowa z ministerstwa finansow. mysle, ze to mnie zwalnia z jakiegos pierwszego levelu ale wole sie uczyc od podstaw - slownictwo, brak doswiadczenia etc....pomozcie chyba lapie jakiegos dolka ostatnimi czasy....spowodowane to jezykiem ![]()
![]() |
#921 |
Rozeznanie
|
Mój mąż jest od kilku dni w Edim, jak myślicie ma szansę na jakąkolwiek pracę na początek?
Gdzie powinien ewentualnie aplikować? W pl ma doświadczenie w pracy jako kontroler jakości, pracował przy obsłudze magazynu i chemii, oraz jako informatyk. Angielski zna komunikatywnie, ale wiadomo, że szkocki się trochę różni od angielskiego więc czasem ma problemy ze zrozumieniem. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#922 |
Zakorzenienie
|
martula, w Glasgow dosc czesto szukaja kontrolerow jakosci, szczegolnie z doswiadczeniem, mysle ze ma szanse
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#923 |
Zakorzenienie
|
Hej dziewczyny, czy mialyscie doswiadczenie z jakimis kursami w Glasgow? (innymi niz na uniwerkach). Chodzi mi o weekendowe kursy np na trenera, albo kucharza, albo w zakresie dekoracji, itd itp.
Jezeli tak, czy cos was to kosztowalo? czy jest szansa znalezc gdzies cos takiego za mniejsze niz 1000£ pieniadze? Chcialabym zaczac robic dla siebie cos ciekawego, stad takie zainteresowanie. Szukalam w sieci, ale w wiekszosci odsyla mnie na stronki uczelni. |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#924 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#925 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#926 |
Wtajemniczenie
|
Re: wizażanki ze SZKOCJI!!!
Czesc dziewczyny. Wybieram sie do Glasgow w pierwszy weekend sierpnia. Co ciekawego mozecie poelcic do zwiedzania? Cala sobote mamy na zwiedzenie Glasgow. W niedziele chcemy pojechac na wycieczke do Loch Ness, mozecie polecic jakas dobra firme wycieczkowa? A w poniedzialek znowy Glasgow i jakos chcemy czas wypelnic.
Poleccie cos, prosze ![]() Sent from my SK17i using Tapatalk 2 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#927 |
Zadomowienie
|
Siema dziewczyny! Moja siostrzenica chciałaby zacząć od roku 2014 studia w Szkocji. Wie ktoś, jak to jest z polską maturą etc.?
![]() |
#928 | |
Zakorzenienie
|
wizażanki ze SZKOCJI!!!
Cytat:
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#929 |
Raczkowanie
|
Odświeżam, odkopuję
![]() Co słychać w pięknej Szkocji? Rozważamy z chłopakiem wyjazd z Polski, na tapecie są obecnie Edynburg i Londyn. W Edim byłam tylko zwiedzać, kilka lat temu spędziłam wakacje w Aberdeen, dorabiając na studia w Polsce. Jakieś rady? Wszyscy mówią, że Londyn drogi, a mnie ciągnie zdecydowanie na północ ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#930 | |
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Edynburg jest bardzo przyjemny pod wzgledem tego, ze jest to miasto spokojne, ale trzeba oczywiscie liczyc sie z aura pogodowa ktora zniecheca do wielu rzeczy. Choc ponoc niektorzy wola taki klimat. Oba miasta sa przepiekne i maja swoj specyficzny urok, Londyn jest zdecydowanie dla mieszczuchow i tak jak mowie raczej kogos o naprawde dobrej pracy, bo koszty zycia kilkukrotnie przewyzszaja te w Edynburgu. Edynburg jest troszke jak duza wies ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 12:28.