Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 112 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-22, 17:03   #3331
xxbiankaoo
Raczkowanie

Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Dziewczyny, czy Wam tez po zalozeniu aparatu osunely sie dziasła ?? Pytałam sie asystentki orto czy mam sie tym martwic, ale powiedziała mi, ze to normalne i minie mi jak zdejme aparat A co Wy o tym myslicie ?? Mam wrazenie, jakby zamki "wrosły" mi juz w dziasła :|
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 17:16   #3332
karlusss
Raczkowanie

GG do karlusss

[QUOTE=rozgwiazda;13371091]rozumiem, że te gumeczki to tzw. "wyciągi", ale z tego co wiem.. jak trzeba nosić 24h na dobę.. to do jedzenia i mycia zębów trzeba zdjąć chociaż ja już umiem w tym jeść hihi

---------- Dopisano o 12:12 ---------- Poprzedni post napisano o 12:11 ----------

tak te gumeczki to chyba wyciągi
czyli mam je ściągać jak myje zeby i cos jem tak?
Stary 2009-07-22, 17:30   #3333
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Ja płaciłam 1 700 zł za jeden łuk (mam aparat do siódemek). Aparat do szóstek u mojego orto kosztuje 1 500 zł. Wnioskuję że jeden zamek kosztuje w takim razie 100 zł. Do tego klej, ewentualne piaskowanie, gumki, łuk, cement i czas renomowanego ortodonty.
Cena 1200 zł ( tyle się płaciło za aparat 5-10 lat temu) może wynikać z chęci przyciągnięcia uwagi potencjalnych klientów. Też warto zauważyć to, że więcej zapłacimy u renomowanego orto z doświadczeniem, specjalizacja, doktoratem, licznymi praktykami niż u zwykłego dentysty bez specjalizacji, który próbuje zawodu orto ( spotkałam się z tym, że dentysci bez specjalizacji orto. zakładają aparaty według mnie tak nie powinno być).
Skąd masz tak szczegółowe wiadomości odnośnie cen wszytskiego?
Nie każdy orto stosuje zamki itd. jednej firmy.
Ja rozumiem skąd się biorą różnice w cenie (ja np. placiłam 1800 za zamki antyalergiczne mini)!
Chodzi mi o to że koszty samego aparatu to coś około 500 za 1 łuk (już z klejem i innymi gadżetami), a te wysokie ceny są naliczone za usługę!
Sam zamek kosztuje od 8 do 50 zł w zależnści od rodzaju i firmy!
Pracuję trochę od zaplecza

---------- Dopisano o 18:30 ---------- Poprzedni post napisano o 18:16 ----------

Cytat:
Napisane przez Anusia4don Pokaż wiadomość
Hej ja mam pytanie co do aparatu stalego metalowego.Czy on naprawde jest taki zly? widzialam niektore aparaty stale maja mniejsze zamki a niektore wieksze czy mozna sobie wybrac wielkosc tych zamkow???
Dlaczego zły pierwsze słyszę! Poprostu jest widoczny!
Orto najbardziej lubią pracować na tych zamkach, a mini metal to najmniejsze z istniejących zameczków więc komfort i dla nas.
Jeżeli chodzi o metal to u orto wybierasz sobie metal standart albo mini, różnica w cenie od 100do 200 za łuk! na firmę z jaką współpracuje nie mamy raczej wpływu!
Każdy orto powinnien pokazać rodzaje zamków na jakich pracuje to sobie wszystko porównasz! Nie ma tak że mówisz że chcesz np. zamki ceramiczne a nie masz pojęcia jak to wygląda!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 17:33   #3334
edzia013
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez xxbiankaoo Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wam tez po zalozeniu aparatu osunely sie dziasła ?? Pytałam sie asystentki orto czy mam sie tym martwic, ale powiedziała mi, ze to normalne i minie mi jak zdejme aparat A co Wy o tym myslicie ?? Mam wrazenie, jakby zamki "wrosły" mi juz w dziasła :|

a ja mam odcczucie jakby szóstki mi się skróciły... może też przez te dziąsła ..
edzia013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 17:33   #3335
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Ja rozumiem skąd się biorą różnice w cenie (ja np. placiłam 1800 za zamki antyalergiczne mini)!
Chodzi mi o to że koszty samego aparatu to coś około 500 za 1 łuk (już z klejem i innymi gadżetami), a te wysokie ceny są naliczone za usługę!
Sam zamek kosztuje od 8 do 50 zł w zależnści od rodzaju i firmy!
Pracuję trochę od zaplecza
Mi to w sumie troszkę obojętne czy 200 zl w tą czy w tamtą Przy takiej kwocie jaką wydałam dotychczas to naprawdę nie stanowi dla mnie dużej różnicy Poszłam do mojego orto nie zważając na ceny tak naprawdę. Prowadzi on forum ortodoncji na gazeta.pl i stamtąd dowiedziałam się o alternatywnych drogach leczenia jakie stosuje. Ortodonci w Krakowie mieli z moją wadą problemy, tak naprawdę nie wiedzieli co chyba robić, a on po 2 minutach 'No i niech mi pani powie jaki problem mają moi koledzy w Krakowie'

Przy cenie orto na pewno uwzględnia też koszty wynajecia gabinetu, utrzymanie go(prad zwlaszcza) , podatki, pensje dla siebie, asystentek, sprzęt ( drogi, pewnie brany na kredyt). Więc nie ma co rozpaczać, zwlaszcza ze jest to sprawa estetyczna, nasza decyzja do jakiego orto idziemy i nikt nam nie każe zakladac aparatu
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 17:45   #3336
mclilu
Rozeznanie

Cytat:
Nie powinno tak być, niech asystentka nie spławia taką głupią odpowiedzią, że to normalne
Powinnaś stosować delikatne dla dziąseł pasty do zebów np. meridiol, elmex sensitiv, to samo dotyczy płynów, unikać twardych szczoteczek i starać się myć zęby ruchami w pionie, tzn od dziąła do końca zęba, tak jakbyś chcaiła nasunąć dziąło na zęba - nie dosłownie oczywiście

---------- Dopisano o 18:45 ---------- Poprzedni post napisano o 18:40 ----------

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
Mi to w sumie troszkę obojętne czy 200 zl w tą czy w tamtą Przy takiej kwocie jaką wydałam dotychczas to naprawdę nie stanowi dla mnie dużej różnicy Poszłam do mojego orto nie zważając na ceny tak naprawdę. Prowadzi on forum ortodoncji na gazeta.pl i stamtąd dowiedziałam się o alternatywnych drogach leczenia jakie stosuje. Ortodonci w Krakowie mieli z moją wadą problemy, tak naprawdę nie wiedzieli co chyba robić, a on po 2 minutach 'No i niech mi pani powie jaki problem mają moi koledzy w Krakowie'

Przy cenie orto na pewno uwzględnia też koszty wynajecia gabinetu, utrzymanie go(prad zwlaszcza) , podatki, pensje dla siebie, asystentek, sprzęt ( drogi, pewnie brany na kredyt). Więc nie ma co rozpaczać, zwlaszcza ze jest to sprawa estetyczna, nasza decyzja do jakiego orto idziemy i nikt nam nie każe zakladac aparatu
Ale ja nie rozpaczam, wręcz przeciwnie, daleko mi do tego - tylko jeżeli wynikneła tu dyskusja na temat płacenia za aparat to rozłożyłam co się na tą sumkę i wychodzi, że tak naprawdę sam aparat jest w tym wszystkim najtańszy!
Przykre jest tylko to, że jeżeli doczekamy się kiedykolwiek dofinansowania aparatów stałych przez nfz to i tak dużej części ludzi nie będzie na nie stać ze względu na koszty dodatkowe naliczane przez ortodontów!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 18:13   #3337
gabryssiaa
Zakorzenienie

oo blondyna masz calkiem podobne zeby jak ja, tylko, że mi ten kieł troszke jeszcze odstaje . Ty przynajmniej po pierwszej wizycie a ja pod koniec sierpnia.. ;p
gabryssiaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 18:14   #3338
elinka20
Raczkowanie

Cytat:

Ja mam takie wrażenie po lewej stronie (na górze) że dziąsło weszło na pierścień i wrzyna się w rurkę na nim ale nie zwracałam na to uwagi, bo myślałam że ma tak być.
elinka20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 18:15   #3339
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
mam aparat też od 16.06 i nic nie zauważyłam. Zawsze po bokach miałam mniej widoczne zęby (tj mniejsze) a z przodu nic a nic się nie zmieniło
Stary 2009-07-22, 18:23   #3340
Niunia20
Rozeznanie

no i mam....... separacje.... cholera boli !!!!!!!!!!!!!!! i to bardziej niż góra.... no nic ibuprom i jakoś zniosę to a odciągałam 4 godziny wizytę u orto hehe aż mnie siostra wyciągnęła z domu; za tydzien zakładam dół i mam dylemat gumki srebrne czy mocny róż?? ma któraś róż teraz może na swoich ząbkach i będzie tak miła i wstawi zdjęcia??
Stary 2009-07-22, 18:34   #3341
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez Niunia20 Pokaż wiadomość
no i mam....... separacje.... cholera boli !!!!!!!!!!!!!!! i to bardziej niż góra.... no nic ibuprom i jakoś zniosę to a odciągałam 4 godziny wizytę u orto hehe aż mnie siostra wyciągnęła z domu; za tydzien zakładam dół i mam dylemat gumki srebrne czy mocny róż?? ma któraś róż teraz może na swoich ząbkach i będzie tak miła i wstawi zdjęcia??
A inna alternatywa jest?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 18:37   #3342
gabryssiaa
Zakorzenienie

a na dole będzie metal czy szafir, niunia20?

chciałam się zapytać, czy wszyscy muszą nosić wyciągi. U mnie to początek i coś chyba mi przebłysnęło, że nie muszą wszyscy... Nie wiem czy mam powtarzać? No dobra, powtórzę Nie mam chyba wady zgryzu(albo malutką) bo górne ocierają o dolne jedynki, ale to zalezy jak ustawie zęby bo mogę tak, żeby nie ocierały a na zdjęciu rentgenowskim akurat dalam tak, że dolne opierają się o górne 1... ;P

ciekawa też jestem ile będę musiała nosić go, bo w moim wieku nosili 1rok. A tu czasem widzę, że macie proste zęby i jeszcze rok noszenia

Edytowane przez gabryssiaa
Czas edycji: 2009-07-22 o 18:38
Stary 2009-07-22, 18:47   #3343
Maricken
Zadomowienie

Wyślij wiadomość przez ICQ do Maricken

To że dziąsło się podnosi, a nie osuwa (osuwanie to wg mnie ruch w dół, czyli w przypadku dziąsła obnażenie szyjki zęba - opadnięcie tego dziąsła), jest rzeczywiście częste przy aparatach stałych. Ja mam tak na dwóch dolnych 6tkach. Niejedna eks aparatka miała tak samo i po zdjęciu aparatu wszystko wróciło do normy. Bez paniki Teoria jest tak, że organizm traktuje aparat jak ciało obce i chce go "wchłonąć" :P
Stary 2009-07-22, 18:53   #3344
BlondynaXx16xX
Raczkowanie

GG do BlondynaXx16xX

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
oo blondyna masz calkiem podobne zeby jak ja, tylko, że mi ten kieł troszke jeszcze odstaje . Ty przynajmniej po pierwszej wizycie a ja pod koniec sierpnia.. ;p
A mi dwójeczka lewa odstaje, nie wiem czy to widać na zdjęciu. Przez jeden miesiąc dwójka prawa weszła do łuku a w tym miesiącu powinna wejsć lewa bo zabki mi się strasznie szybko prostuja ;D
Coś późno masz tą wizyte...zakładałaś wcześniej niż ja przecież.....

20.06.09 r.- góra metal
gumeczki: różowe, błękitne,
BlondynaXx16xX jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 19:04   #3345
gabryssiaa
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez pearl126 Pokaż wiadomość
Spokojnie, nie będą "masakrycznie boleć" Ja miałam zmieniany wczoraj. Jak orto mi "podkręciła" nowy drucik to zęby zwinęły się w rulonik takie dziwne odczucie. Trochę boli jak jem i nagryzam lewa część łuku (bo jak narazie to ona się tylko prostuje ). Porównując pierwsze dni aparatu to nic .

Dodaję zdjęcia nowych gumeczek (zielone) i prostującej się jedynki po miesiącu z aparatem.
dzięki hehe no ja też czułam to dziwne uczucie po założeniu tego łuku. Strasznie sciskal ale sie szybko przyzwyczailam. Z czasem moglam juz gryzc.
A ząbki masz super białe i już nieźle proste. Moje w dzień też są bielsze, no ale to łazienkowe oświetlenie...

Cytat:
Napisane przez BlondynaXx16xX Pokaż wiadomość
A mi dwójeczka lewa odstaje, nie wiem czy to widać na zdjęciu. Przez jeden miesiąc dwójka prawa weszła do łuku a w tym miesiącu powinna wejsć lewa bo zabki mi się strasznie szybko prostuja ;D
Coś późno masz tą wizyte...zakładałaś wcześniej niż ja przecież.....
ale ja mam bez gumek, taki inny

uwaga, po raz pierwszy wstawiam zdjęcia :p..
zęby po ponad miesiącu (tzn nie mam zdjęcia sprzed, ale był o wiele bardziej wysunięty ten kieł po lewej)

P.S. sorry za oświetlenie no i mi się śliny nazbierało hehe
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg zeby1.jpg (25,6 KB, 103 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zeby2.jpg (25,6 KB, 107 załadowań)
Rodzaj pliku: jpg zeby3.jpg (16,5 KB, 94 załadowań)

Czas edycji: 2009-07-22 o 19:13
Stary 2009-07-22, 19:11   #3346
gabryssiaa
Zakorzenienie

sorrki, zrobiła mi się nowa wiadomość i nie wiem jak usunąć.

Czas edycji: 2009-07-22 o 19:12
Stary 2009-07-22, 19:53   #3347
Niunia20
Rozeznanie

Lady in Blue, Gabryssiaa
metal na dół zakładam, jakieś inne sugestie do koloru??

róż chciałam bo 80% moich bluzek ma taki kolor a srebrny bo obawiam się jak będzie wyglądał róż
Stary 2009-07-22, 19:59   #3348
gabryssiaa
Zakorzenienie

srebrny jest podobny do szarego, a szary z różem przecież się nie gryzie
Na początek może weź srebrny. Wiem, że potem chciałabyś coś zmienić, ale to tak może na razie. Potem zaszalejesz
hehe ciekawie będzie wyglądał sam metal i szafir
Stary 2009-07-22, 20:09   #3349
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Lady in Blue, Gabryssiaa
metal na dół zakładam, jakieś inne sugestie do koloru??

róż chciałam bo 80% moich bluzek ma taki kolor a srebrny bo obawiam się jak będzie wyglądał róż
A ja właśnie nie cierpię różu, a turkusu nie chcesz?
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 20:16   #3350
gabryssiaa
Zakorzenienie

oooo turkus, fiolet<3 piękne kolory
aaa jak tam z moimi zębami? mam nadzieje, że nie są złe... ciekawe za ile będą proste
Stary 2009-07-22, 20:20   #3351
Niunia20
Rozeznanie

Lady in Blue własnie nie wiem czy będzie mi pasował turkus choć bardzo mi sie podoba... no zobaczę jeszcze ale chyba na początek wezmę srebrny tak jak radzi gabryssiaa zobaczę jak wygląda no i bedzie najbardziej neutralny oczywiscie jesli któraś z was ma róż to nadal proszę o zdjęcie
gabryssiaa ząbki masz fajne a dół taki ładny nie to co ja ... masakra .... za tydzien wstawię zdjęcia już z aparatem

Edytowane przez Niunia20
Czas edycji: 2009-07-22 o 20:22
Niunia20 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 20:22   #3352
gabryssiaa
Zakorzenienie

a może coś jak kość słoniowa, tylko nie wiadomo czy ma takie kolory
Stary 2009-07-22, 20:29   #3353
ariva
Wtajemniczenie

Jakie Wy macie zęby w porównaniu z moimi ! Załamię się zaraz.
Lepiej ja już zdjęć z mojego 'prostowania' wklejać nie będę, bo się wystraszycie
Kurcze, no!

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-22, 20:44   #3354
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
Lady in Blue własnie nie wiem czy będzie mi pasował turkus choć bardzo mi sie podoba... no zobaczę jeszcze ale chyba na początek wezmę srebrny tak jak radzi gabryssiaa zobaczę jak wygląda no i bedzie najbardziej neutralny oczywiscie jesli któraś z was ma róż to nadal proszę o zdjęcie
gabryssiaa ząbki masz fajne a dół taki ładny nie to co ja ... masakra .... za tydzien wstawię zdjęcia już z aparatem
Smiechotka na dole ma róż.
http://www.wizaz.pl/forum/showpost.p...postcount=2911

---------- Dopisano o 21:44 ---------- Poprzedni post napisano o 21:33 ----------

Jeszcze mi się przypomniało. Uważajcie do kogo chodzicie leczyć zęby http://miasta.gazeta.pl/kielce/1,352...zyjmowala.html
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 20:44   #3355
pearl126
Zadomowienie

Cytat:

Ja mam to samo znaczy tak, że te zęby jakoś dziwnie są pchnięte ku tyłowi, ale tylko "prawe", tak, że ich prawie w ogóle nie widać, same dziąsło
pearl126 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 20:49   #3356
niebieskazalotka
Raczkowanie

ariva przecież Ty masz prześliczne zęby ! :O
niebieskazalotka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 20:50   #3357
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
ja miała taki fiolet, ale wszyscy jak mnie widzieli to mówili "o różowe gumeczki" może z daleka są różowe, ale na zdjęciu widać fiolet już nie mówiąc jak się przebarwiły po dwóch tyg.
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg wizaz5.jpg (29,7 KB, 56 załadowań)
Stary 2009-07-22, 20:56   #3358
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez gabryssiaa Pokaż wiadomość
dzięki hehe no ja też czułam to dziwne uczucie po założeniu tego łuku. Strasznie sciskal ale sie szybko przyzwyczailam. Z czasem moglam juz gryzc.
A ząbki masz super białe i już nieźle proste. Moje w dzień też są bielsze, no ale to łazienkowe oświetlenie...

ale ja mam bez gumek, taki inny

uwaga, po raz pierwszy wstawiam zdjęcia :p..
zęby po ponad miesiącu (tzn nie mam zdjęcia sprzed, ale był o wiele bardziej wysunięty ten kieł po lewej)

P.S. sorry za oświetlenie no i mi się śliny nazbierało hehe
Dzięki również Ale mam takie wrażenie, że zęby wydają się żółte z tymi zielonymi gumkami Może jestem przewrażliwiona
Co, do Twojego aparatu, masz bardzo małe zameczki, takie mini Ładnie to wygląda, ale brakuje mi koloru, dlaczego nie masz gumeczek?
Stary 2009-07-22, 21:03   #3359
guga003
Raczkowanie

GG do guga003

Cytat:
Napisane przez pearl126 Pokaż wiadomość
Dzięki również Ale mam takie wrażenie, że zęby wydają się żółte z tymi zielonymi gumkami Może jestem przewrażliwiona
Co, do Twojego aparatu, masz bardzo małe zameczki, takie mini Ładnie to wygląda, ale brakuje mi koloru, dlaczego nie masz gumeczek?
Bo gabryssiaa ma aparat bezligaturowy.
guga003 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-22, 21:08   #3360
pearl126
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez guga003 Pokaż wiadomość
Bo gabryssiaa ma aparat bezligaturowy.
Wiem, ale czym on się różni - w działaniu? I w ogóle dlaczego?
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości