Aparaty ortodontyczne, cz. VI :) - Strona 110 - Wizaz.pl

Wróć   Wizaz.pl > Zdrowie i Medycyna > Medycyna estetyczna

Notka

Medycyna estetyczna W tym miejscu znajdziesz pytania i odpowiedzi z zakresu medycyny estetycznej. Wejdź i zobacz jak możesz podnieść jakość swojego życia.

Odpowiedz

Narzędzia
Stary 2009-07-21, 16:55   #3271
redrose89
Zadomowienie

GG do redrose89
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Dziewczyny, czy Wy oprócz płacenia za aparat placiłyście także za jego założenie?

Ja za jeden łuk placę 1500zł, a wizyta normalnie kosztuje 50 zł to mam nadzieję, ż wyjdzie 1550zł i nie naliczy jeszcze 200-300zł za założenie bo chyba bym się załamała.
Nie płaciłam dodatkowo za wizytę, tylko za sam aparat

redrose89 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 17:03   #3272
edzia013
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez ibelongtojesus Pokaż wiadomość
Czy to normalne, że od razu po wizycie u ortodonty wypadły mi dwa separatory? To znaczy że mam 'przygotowane' miejsce na pierścienie? Bo dwa siedzą, a dwa leżą na biurku. ; D

mi też wypadły po od razu po wizycie, ale musiałam iść żeby mi nowe wsadziła. To była moja wina, bo drubałam sobie tam językiem

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

20 minut? mi zakładała z godzine ;d
edzia013 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 17:04   #3273
Lady in Blue
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez edzia013 Pokaż wiadomość
mi też wypadły po od razu po wizycie, ale musiałam iść żeby mi nowe wsadziła. To była moja wina, bo drubałam sobie tam językiem

---------- Dopisano o 18:03 ---------- Poprzedni post napisano o 17:59 ----------

20 minut? mi zakładała z godzine ;d
A Ty ! hehehehe Ja tez dłubałam, ale jedna mi tylko wtedy wypadła
mnie jedynie rozwala zawsze taki pogląd - wszędzie na zachodzie jest świetnie, krainy mlekiem i miodem płynące, tolerancja i dobry gust w każdej dzielnicy, a w tej Polsce to sam zaścianek i ludzi na Vogue'a nie stać

Lady in Blue jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 17:24   #3274
ibelongtojesus
Raczkowanie

Ah, to dobrze ; D odrutują mnie już w czwartek, aa! :< ; D
ibelongtojesus jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 18:14   #3275
Morfina
Rozeznanie

hehe a ja mam separatory ju─z prawie dwa tygodnie (w czwartek minie) i wszystkie 8 mi sie trzymają :P
mimo, że gryzę i jem normalnie (dopiero od tygodnia bo wczesniej się nie dało ;P)

Aparat stały góra i dół 25.11.09r.

59.58.57.56.55.54.53.52.5 1.50kg
Włosy [08.2010] ->63cm ...[?]... ->100cm
paznokcie; włosy; skóra
cellulit; tłuszcz; rozstępy
Morfina jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 18:19   #3276
Anusia4don
Przyczajenie

Hej ja mam pytanie co do aparatu stalego metalowego.Czy on naprawde jest taki zly? widzialam niektore aparaty stale maja mniejsze zamki a niektore wieksze czy mozna sobie wybrac wielkosc tych zamkow???
Anusia4don jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 18:21   #3277
edzia013
Raczkowanie

mnie zęby z separatorami w porównaniu z aparatem strasznie bolały. nie przespałam 3/4 nocy ;/;/

jak Wam jest z aparatem ? ( jeśli chodzi o wygląd) bo mi jest ładniej, przynajmniej jeszcze wtedy, kiedy miałam krzywe zęby, po założeniu pani ortodontka powiedziała, że do mnie pasuje. Ale teraz przerażają mnie moje szpary pomiędzy
dwójkami a trójkami. Są gigantyczne! I to nie z wyrywania zębów ( bo te już zarosły) ale same się tak zrobiły. Mają z centymetr ;/ Nie powinnam się tak szczerzyć, ale zawsze o tym zapominam

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 18:23   #3278
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez Anusia4don Pokaż wiadomość
Hej ja mam pytanie co do aparatu stalego metalowego.Czy on naprawde jest taki zly? widzialam niektore aparaty stale maja mniejsze zamki a niektore wieksze czy mozna sobie wybrac wielkosc tych zamkow???
Niby można, ale teraz w standardzie większość orto zakłada zamki mini. Optyczna wielkość zamków zależy także od wyjściowej wielkości zębów (czym zęby większe tym zamki wydają się mniejsze), od koloru gumek..
Aparat metalowy wcale nie jest zły, a mówię Ci to ja nie taka całkiem młoda metalowa aparatka
rudo-zielona jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 18:24   #3279
edzia013
Raczkowanie

Cytat:
Napisane przez Anusia4don Pokaż wiadomość

Ja się spotkałam z paroma aparatami metalowymi. Moja koleżanka ma takie śliczne małe- chyba to są te mini zamki - bardzo ładnie wyglądają.
Kiedyś widziałam taką dziewczyne z różowymi gumkami i z tymi większymi zamkami i strasznie mi się podobało jak ona wyglądała z tym aparatem. Myślę, że oba są ładne. A aparat metalowy szybciej likwiduje wady ;p
Stary 2009-07-21, 18:27   #3280
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
jak Wam jest z aparatem ? ( jeśli chodzi o wygląd) bo mi jest ładniej, przynajmniej jeszcze wtedy, kiedy miałam krzywe zęby, po założeniu pani ortodontka powiedziała, że do mnie pasuje. Ale teraz przerażają mnie moje szpary pomiędzy
dwójkami a trójkami. Są gigantyczne! I to nie z wyrywania zębów ( bo te już zarosły) ale same się tak zrobiły. Mają z centymetr ;/ Nie powinnam się tak szczerzyć, ale zawsze o tym zapominam
Oj mają z 2 metry pewnie i wszyscy tylko je widzą :P
Przesadzasz pewnie i to bardzo.

Mnie ponoć odmładza. Niby miłe, ale ostatnie pytanie koleżanki mojej mamy mnie rozwaliło: a Ty w przyszłym roku piszesz maturę? (dla niezorientowanych obroniłam magisterkę miesiąc temu )
Stary 2009-07-21, 18:35   #3281
edzia013
Raczkowanie

nie przesadzam ;dmierzyłam ;p mają 0,9 cm ;D
było blisko

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 18:39   #3282
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
nie przesadzam ;dmierzyłam ;p mają 0,9 cm ;D
było blisko
Fotkę poproszę. Jestem jak Niewierny Tomasz
Stary 2009-07-21, 18:46   #3283
edzia013
Raczkowanie

hmm jak pisalam wcześniej siostra zabrała mi aparat na obóz, ale nie martw się ;p obiecuje że Ci prześle jak wróci
Teraz się dopiero zczaiłam, że chyba tylko ja mam takie szpary ;/;/
Stary 2009-07-21, 18:48   #3284
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
hmm jak pisalam wcześniej siostra zabrała mi aparat na obóz, ale nie martw się ;p obiecuje że Ci prześle jak wróci
Ja tu nie ogarniam, kto ma szpary kto ich nie ma..
Kto ma aparat (foto) a kto nie..
Żeby tylko się nie zmniejszyły do czasu aż wróci
Stary 2009-07-21, 19:15   #3285
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Szpary 1cm? Duuuuże, ale to są szpary z przed założenia aparatu jeszcze? Kurde nie chce mi sie tez wierzyc, zwlaszcza ze to są najbardziej widoczne zęby...
CatchyKathy jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 19:51   #3286
wspaniala
Zakorzenienie

Cytat:
Napisane przez kaska299 Pokaż wiadomość
No ten klej jest tragiczny, ale teraz to już chyba nic na to nie poradze, odwaliła z deka maniane . już z haczykami troche lepiej, tylko nie potrafie jeść w aparacie , przed chwilą zmęczyłam jedną bułeczke.
moglabys poprosic o spilowanie go ;p.

Cytat:
Napisane przez Lady in Blue Pokaż wiadomość
Co?! 4 lata masz aparat?????????????????
ano.. mam, mam. ja moglabym go nosic - bo zle sie w nim nie czuje, wiele osob mi mowi, ze do mnie pasuje . tylko chodzi tez o koszta jednak, a i znajomi sie ciagle dopytuja, kiedy zdejmuje .

Cytat:
Napisane przez CatchyKathy Pokaż wiadomość
O kurczę Jaką miałaś wadę?
pisalam wyzej jaka wade ;>.

zgryz otwarty, a zeby rowno jakby ulozone, nie jakies tam poskrecane, ani zadne kly wystajace.. wada zgrzu to jednak chyba gorsza rzecz od zwyklych powyrzywianych zebow.
wspaniala jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 19:53   #3287
wiolafrytka
Zadomowienie

dziewczyny słuchajcie. Byłam dzis u dentysty. Miałam podobno małą dziurke z jedynki na dwojkę. borowła i załozyla mi 2 plomby tylko z ja wogole ich teraz nie widze nie ma czuje jakies tylko reztki tak mi je spiłowała. ryczec mi sie chce bo mnie skasowali 180 zł a niby na nfz. nie wiem co mam zrobic patrze gdzie ta plomba teraz niby ale zmiany nie widze wogole. nie wiem co mam zrobic. jestem zła sama na siebie, mam pytanie czy to da sie reklamowac bo chyba wcensiej poszlabym po rade do innego dentysty czy faktycnie zab jest ok czy trzeba go dokoncczyc bo jak trzeba to pojde am gdzie go dzis robili i zloze reklamacje ale czy tak mozna, poryczałam sie az ze zlosci bo kase ciezko zarazbiam a takie babsko jeszcze mnie oszkuje
wiolafrytka jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 19:54   #3288
mclilu
Rozeznanie

Dziewczynki kochane, co to znaczy że płacicie za sam aparat (np1200) a za zakładanie już nie? Albo, że aparat 1200 a założenie 100?
Chyba, że to ja źle rozumuje!
Ale wydaje mi się, że sam aparat to zamki, pierścienie (lub rurki), łuk i lagatury - zamki 1 łuk: metal = 200zł; ceramiczne=300zł
1 rurka=10zł,
łuk=cała rolka 50zł
ligatury=2zł!
Do materialów można doliczyć jeszcze klej, który jest tak napradę w tym wwszystkim najdroższy- malutka tubka 200zł.
Więc skąd ta cena 1200 czy 1800?
Dla mnie logiczne, że cała ta kwota to praktycznie cena przygotowania planu leczenia, montowania druciaka i lata nauki lekarza, a nie sprzętu który nosimy!
Przy takich cenach przyklejanie nowego zamka w razie zguby czy poprostu odklejenia to dla orto finansowy pikuś i uważam ze placenie dodatkowo za to jest zwykłym zdzierstwem - zreszta trzeba traktowac to jako reklamacje, a odklejony zamek powinien lądować w koszu!

Jeżeli się mylę to proszę wytłumaczcie mi!
In my time of need
mclilu jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 20:08   #3289
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
Dziewczynki kochane, co to znaczy że płacicie za sam aparat (np1200) a za zakładanie już nie? Albo, że aparat 1200 a założenie 100?
Ale wydaje mi się, że sam aparat to zamki, pierścienie (lub rurki), łuk i lagatury - zamki 1 łuk: metal = 200zł; ceramiczne=300zł
1 rurka=10zł,
łuk=cała rolka 50zł
ligatury=2zł!
Do materialów można doliczyć jeszcze klej, który jest tak napradę w tym wwszystkim najdroższy- malutka tubka 200zł.
Dla mnie logiczne, że cała ta kwota to praktycznie cena przygotowania planu leczenia, montowania druciaka i lata nauki lekarza, a nie sprzętu który nosimy!
Przy takich cenach przyklejanie nowego zamka w razie zguby czy poprostu odklejenia to dla orto finansowy pikuś i uważam ze placenie dodatkowo za to jest zwykłym zdzierstwem - zreszta trzeba traktowac to jako reklamacje, a odklejony zamek powinien lądować w koszu!

Ja płaciłam 1 700 zł za jeden łuk (mam aparat do siódemek). Aparat do szóstek u mojego orto kosztuje 1 500 zł. Wnioskuję że jeden zamek kosztuje w takim razie 100 zł. Do tego klej, ewentualne piaskowanie, gumki, łuk, cement i czas renomowanego ortodonty.

Cena 1200 zł ( tyle się płaciło za aparat 5-10 lat temu) może wynikać z chęci przyciągnięcia uwagi potencjalnych klientów. Też warto zauważyć to, że więcej zapłacimy u renomowanego orto z doświadczeniem, specjalizacja, doktoratem, licznymi praktykami niż u zwykłego dentysty bez specjalizacji, który próbuje zawodu orto ( spotkałam się z tym, że dentysci bez specjalizacji orto. zakładają aparaty według mnie tak nie powinno być).

Skąd masz tak szczegółowe wiadomości odnośnie cen wszytskiego?
Nie każdy orto stosuje zamki itd. jednej firmy.

88Ekaterina88, czy ty mialas taka maskę jak ta dziewczyna z linka poniżej? (przypadek 19) http://www.piskorscy.pl/index.php?op...id=7&Itemid=16

Edytowane przez CatchyKathy
Czas edycji: 2009-07-21 o 20:31

Okazje i pomysły na prezent

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 20:31   #3290
xxbiankaoo
Raczkowanie

Zauwazylam, ze przebarwil mi sie klej wokoł zamkow i wygladam jakbym miała brudne zeby :| Myslicie, ze spiłuje mi go przy okazji wizyty ??
xxbiankaoo jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 20:36   #3291
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
Ja płaciłam 1 700 zł za jeden łuk (mam aparat do siódemek). Aparat do szóstek u mojego orto kosztuje 1 500 zł. Wnioskuję że jeden zamek kosztuje w takim razie 100 zł. Do tego klej, ewentualne piaskowanie, gumki, łuk, cement i czas renomowanego ortodonty.

Cena 1200 zł ( tyle się płaciło za aparat 5-10 lat temu) może wynikać z chęci przyciągnięcia uwagi potencjalnych klientów. Też warto zauważyć to, że więcej zapłacimy u renomowanego orto z doświadczeniem, specjalizacja, doktoratem, licznymi praktykami niż u zwykłego dentysty bez specjalizacji, który próbuje zawodu orto ( spotkałam się z tym, że dentysci bez specjalizacji orto. zakładają aparaty według mnie tak nie powinno być).

Skąd masz tak szczegółowe wiadomości odnośnie cen wszytskiego?
Nie każdy orto stosuje zamki itd. jednej firmy.

88Ekaterina88, czy ty mialas taka maskę jak ta dziewczyna z linka poniżej? (przypadek 19) http://www.piskorscy.pl/index.php?op...id=7&Itemid=16
a no miałam taką i jeszcze drugą inną i jeszcze funde szyłam
tez miałam takie zęby jak ta dziewczyna, góra za dołem, ale z profila góra nie była taka płąska;/ była normalna, jakoś dziwne a jednak

ja za stałke płaciłam 1200 u orto roczek temu

Razem już 10 lat
1.07.2012 Willkommen in Deutschland
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny
25.08.2014 Marika Nasze szczescie

88Ekaterina88 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 20:42   #3292
Vesnaa
Raczkowanie

No ten klej ma to do siebie, że żółknie. Mam to samo - ostatnio mi nieco zeszlifowała, ale szału nie ma.
A co do odmładzającej właściwości aparatu - udałam się w weekend do jednej z wrocławskich knajp od 21 lat, znajomi weszli, a mnie pan ochroniarz zdybał przy wejściu i kazał dowód pokazać. Łomatko. Się uśmiałam po pachy, bo mi bliżej do 30 niż 20 :-]
Vesnaa jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Stary 2009-07-21, 20:43   #3293
88Ekaterina88
Zakorzenienie

miałam jeszcze oprócz łuku poniebiennego, zazębowy czyli Biheliks
Załączone zdjęcia
Rodzaj pliku: jpg b.230.0.16777215.0.stories.przypadki.nonex leczony ex.gj2s.jpg (9,7 KB, 49 załadowań)

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-21, 20:44   #3294
edzia013
Raczkowanie

Cytat:
Szpary 1cm? Duuuuże, ale to są szpary z przed założenia aparatu jeszcze? Kurde nie chce mi sie tez wierzyc, zwlaszcza ze to są najbardziej widoczne zęby...

nie, te szpary zrobiły mi się w trakcie noszenia aparatu, ale chyba to byl zamierzony cel, bo ortodontka zawsze mówi żebym nie przejmowała się tymi szparami, niedługo je zmniejszymy... tak mówi od 3 miesięcy a i tak je mam ;/;/

Edytowane przez edzia013
Czas edycji: 2009-07-21 o 20:47
Stary 2009-07-21, 20:44   #3295
CatchyKathy
Wtajemniczenie

Cytat:
Napisane przez 88Ekaterina88 Pokaż wiadomość
a no miałam taką i jeszcze drugą inną i jeszcze funde szyłam
tez miałam takie zęby jak ta dziewczyna, góra za dołem, ale z profila góra nie była taka płąska;/ była normalna, jakoś dziwne a jednak

ja za stałke płaciłam 1200 u orto roczek temu
I taką maskę nosi się cały czas czy jakoś zdejmuje przed wyjsciem 'do ludzi'?

Pamietam jak ogladałam jakąś komedię i tam jeden chłopczyk miał taki aparat, co idzie drut wokół głowy. Oczywiscie smialam sie z tego. A pozniej w necie zobaczyłam, że takimi aparatami leczy (leczyło) się tyłozgryz i już się nie śmiałam
Stary 2009-07-21, 20:47   #3296
88Ekaterina88
Zakorzenienie

Cytat:
I taką maskę nosi się cały czas czy jakoś zdejmuje przed wyjsciem 'do ludzi'?

Pamietam jak ogladałam jakąś komedię i tam jeden chłopczyk miał taki aparat, co idzie drut wokół głowy. Oczywiscie smialam sie z tego. A pozniej w necie zobaczyłam, że takimi aparatami leczy (leczyło) się tyłozgryz i już się nie śmiałam
ja to miałam 3 godziny przed spaniem i całą noc, więc jak założyłam po kolacji około 19-20 tej to siedziałam w tym do rana. moze sie wydawać ze w tym spać nie można czy coś, ale to się nawet nie przekręca (!!!) hehe

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-21, 21:10   #3297
edzia013
Raczkowanie

o jakich maskach mówicie ?? pierwsze słyszę xd

Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe

REKLAMA
Stary 2009-07-21, 21:16   #3298
88Ekaterina88
Zakorzenienie

a może kiedyś zobaczysz lub poczujesz

Razem już 10 lat
29.09.2012 Ślub Cywilny
7.09.2013 Ślub Kościelny

Stary 2009-07-21, 21:35   #3299
rudo-zielona
Zadomowienie

Cytat:
Napisane przez mclilu Pokaż wiadomość
1 rurka=10zł,
łuk=cała rolka 50zł
ligatury=2zł!

Różni orto różne podejście. U mojej orto reklamacje są w cenie. odpukać bo nic się nie odkleiło.
Za łuk płace 1500 zł, za wizytę 80 ale od nowego miesiąca 100 zł, bo będę miała dwa łuki.
Nie płacisz za zamek, za łuk, za ligaturki.
Płacisz za całkowite leczenie z tym, że masz to rozłożone w czasie. Takie swoiste cash flowy. Możesz sobie policzyć wskaźniki np. PV czy NPV. Z punktu widzenia ekonomii takie podejście jest bardziej opłacalne dla pacjenta. Tzn wartość pieniądza w czasie spada, a koszt leczenia jest z góry ustalony na pewnym niepodważalnym poziomie. Czyli tak na dobrą sprawę koszt mojego aparatu za który powinien wynieść powiedzmy 6000 zł jest niższy od tego który poniesiesz Ty płacąc na początku leczenia 6000 zł.
Starałam się prosto, pewnie zakręciłam.

Też mogłabym napisać co to za płacenie na początku. Skoro orto nie wykonał całej pracy, nie dokręcał drucików z jakiej racji mam płacić mu za całość. Niech się chłopina namęczy.

W każdym bądź razie kasowanie za zamki pierścienie uważam za zdzierstwo, ale nikt nas nie zmuszał do wyboru konkretego orto przecież.
Stary 2009-07-21, 21:46   #3300
kar0link4
Zadomowienie

GG do kar0link4

Cytat:
Napisane przez wspaniala Pokaż wiadomość
kar0link4 - a moglabys wkleic zdjecie swoich zebow? w duzym formacie jakims? cobym mogla obczaic jakie dokladnie masz zabky ?
Hmm... Mogę wkleić jakieś fotki ząbków, ale raczej nie w dużym formacie, bo fotki zawsze robię telefonem, gdyż cyfrówki nie posiadam (wolałam zainwestować w aparat orto) i zdjęcia nie wychodzą duże. Ale zobaczę co da się zrobić, w każdym bądź razie, zajmę się tym jutro, oki?

Pozdrawiam.!

Czasami potrzeba odrobiny szaleństwa, by postawić kolejny krok.

Nieustanna marzycielka.!
kar0link4 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując
Odpowiedz

Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości)

Zasady wysyłania wiadomości