![]() |
#811 |
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
A jeśli okazałoby się, że to dziura, a tam obok ortodonty jest dentysta. To jeśli on by mi ją zaborował. Orto założyłaby mi aparat ?
![]() |
#812 |
Zadomowienie
|
yourenglish 2 to nie 4
![]() po drugie 11 lat temu były brzydsze zamki, no i fakt faktem teraz jest w sumie moda na aparaty. Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, która nosiła aparat na początku liceum (czyli jakieś 8 lat temu)- wtedy czuła się jak kosmitka, zupełnie wyalienowana. W chwili obecnej nikogo nie dziwi srebro na zębach. (Nie doczytałam na jaki aparat się zdecydowałaś) monia551 przyznaje szczerze, że nie wiem, ale jeśli ubytek nie jest głęboki i można od razu założyć plombę, a nowoczesne plomby są trwałe od razu praktycznie- to na moją logikę nie powinno być przeciwwskazań (poczekaj jednak co napiszą inne Aparatki) Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-05-21 o 21:02 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#813 |
Raczkowanie
|
No wlasnie tak myslalam, ze moze warto bylo czekac te 11 lat, bo o polowe mniej zebow musialam usunac
![]() Rzeczywiscie, teraz aparat jest cool. Ludzie zakladaja i zakladaja. Ostatnio moja szefowa, ktora ma idealnie proste i ladne, tez zapowiedzial zakladanie ze wzgledu na ew problemy ze zgryzem w przyszlosci. Zdecydowalam sie na metal (antyalergiczny ze wzgledu na dziwne reakcje skory na nikiel). Super, ze to cacko mozna traktowac jako ozdobe! Juz na 2 wizyty naprzod wiem, jakie wezme gumki, a i lakier do paznokci mam w odpowiednim kolorze ![]()
![]() |
#814 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też się bałam reakcji alergicznej, bo niestety biżuteria w moim przypadku może być tylko złota, ale obyło się bez ekscesów... Z jednej strony jest to ozdoba, ale z uwagi na katusze pierwszego tygodnia nigdy nie założyłabym aparatu "dla szpanu"- tzn chyba nie wytrzymałabym tego bólu gdybym nie miała w perspektywie zasypiania w szynie relaksacyjnej ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#815 |
Przyczajenie
|
Szczerze muszę przyznać, że metalowych ludzi coraz więcej!
Dzisiaj dowiedziałam się, że mój kolega nosił aparat dwa lata w gimnazjum i teraz ma IDEALNIE proste zęby ![]() I zdziwiłam się, że mimo tego, że mam duże stłoczenie to nie musiałam wyrywać zębów. No ale to nie ja jestem ortodontą to nie wiem ![]() ![]() I zęby mnie bolą ![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#816 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#817 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#818 |
Zadomowienie
|
Witam
![]() Czasem zaglądam do tego wątku i w końcu postanowiłam, że zbieram pieniążki na aparat ![]() Mam niestety wadę zgryzu, co jest moim największym kompleksem- przednie zęby wystające dużo przed dolnymi ![]() ![]() Mam pytanko do Aparatek z Poznania- gdzie najlepiej w rozsądnej cenie udać się do ortodonty? Jaka to będzie mniej więcej kwota? I czy daleka droga jeszcze przede mną?? Z góry dziękuję za pomoc!!! ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#819 | ||
Rozeznanie
|
Cytat:
Większość ma pierścienie i separację przed zalożeniem aparatu! Ale myślę, że spokojnie możesz jechać na wycieczkę, nie powinno Ci to w niczym przeszkadzać! ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
Musisz liczyć średnio 2 lata ale wszystko zależy od wady! Z orto z Poznania raczej nie pomogę ![]()
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-05-21 o 22:21 |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#820 |
Rozeznanie
|
ja mam pierscienie ale ze separacja mi sie nie zmiescila miedzy zeby(tylko z jednej strony jednej z 6tek) to nie mialam a pierscienie poszly na sile;D dalo rade
![]() a aparat dla szpanu chyba nie boli bo nic nie jest naciagane lukami...tylko ot przyklejone i polaczone drucikiem;> |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#821 | ||
Zadomowienie
|
No tak, a ja inteligentnie patrzę na zęby i różnicy nie widzę
![]() Różnicę na złomku zauważam- chyba, że znowu wymyślam ![]() Cytat:
Mnie nie odstraszyła cena tylko odległość.. Wychwalany pod niebiosa, do tego ślicznie zęby ustawia- ale moja orto też a łuk kosztuje 1.500 a wizyta 80 lub 100 zł. Sama z chęcią poczytam, gdzie leczą się poznańskie Aparatki ![]() Cytat:
No tak oczywiście zmęczona zakuwaniem do egzaminów nie potrafię znaleźć innych rozwiązań- w życiu nie pomyślałam, że można przykleić aparat i go nie przykręcać ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#822 |
Przyczajenie
|
[quote=yourenglish;1241014 9]
Rzeczywiscie, teraz aparat jest cool. Ludzie zakladaja i zakladaja. Wszyscy tak piszą, że aparaty są teraz modne, a ja spotkałam jak na razie tylko jedną dziewczynę z aparatem ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#823 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
Wczoraj się wyżaliłam orto, że nie jestem zadowolona z efektów: tzn efekty są, ale jak na półtora roku noszenia, nie takie jak oczekiwałam. Teraz mam nosić płytkę cały czas, na górze znów mam zamki bez druta, a miedzy 5 a 3 mam założony taki śmieszny skręcony drucik, żeby trójkę cofać. Tak więc łażę z retencją, kaleczę mowę polską i usiłuję się nie dać dolinie ![]() ![]() Cytat:
![]() aha: mnie separacje nie bolały, chociaż z reguły wszyscy na to narzekają. Nie wiem o co tu specjalnie dbać: to dwa kawałki gumki między zębami. Zajrzyj na mojego bloga, zobaczysz foto: www.aluchelek.blox.pl
![]() |
![]() |
#824 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie też ok. 3 tygodni do założenia aparatu. ![]() Kiedy dokładnie zakładasz?Czyli czekamy razem ![]()
![]() |
![]() |
#825 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#826 |
Raczkowanie
|
Aparat dla szpanu u mnie? Chcialabym. Kto widzial moje uzebienie, ten wie, ze to zaden szpan.
A ze gumki w kolorze lakieru czy vice versa...zapoznajcie sie, czyz nie jest super wiosennie? Takie maja byc na pierwszy raz. Wyluzuj, jesli wszystko bedzie dobrze, bede miala zakladany 3 dni przed Toba czyli 9 czerwca ![]() Melanie106, ten pan to jakis przehistoryczny byl czy co. Ja ostatnio weszlam do apteki i przegladam sobie rozne akcesoria ortodontyczno-stomatologiczne. Oczywiscie, musialam sie zapytac o szczoteczke z rowkiem. Facet zaczal szukac i mocno sie zdziwil, ze juz nie ma. A ja mu na to, ze duzo aparaciarzy ostatnio jest wiec moze wykupili wszystko. Na co on odparl, ze nie pamieta, by sprzedawal i dlatego jeszcze bardziej sie dziwi. Ja:"No to miejmy nadzieje, ze jednak wszystko kupili, a nie ukradli!" Glowa do gory, na pewno nie jestes sama z aparatem! Tym bardziej na tym forum ![]()
![]() |
#827 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#828 |
Raczkowanie
|
Heh, dzieki.Jak przyszla wiosna, to oszalalam na punkcie zieleni i zolci i jak zobaczylam te lakiery, to od razu kupilam. Co tu dlugo mowic, wsrod uczniow w szkole zrobily prawdziwa furore! Zauwazyl kazdy i prawie kazdy cos na ten temat powiedzial. Dziewczynka z 3 klasy: "Miss, i like your nails!" a laseczka z 6 do kolezanki od razu po tym, jak weszla:"Widzialas, jakie panie ma paznokcie?!" Efekt mi sie spodobal. Dlatego na 1 wizycie wezme se zolte i zielone gumki na zmiane, choc to juz bedzie poczatek lata a nie wiosna
![]()
![]() |
#829 |
Raczkowanie
|
mam aparacik
![]() ![]() ![]() Mam tylko pytanie, czy pomidorowa w proszku, taka "chińska" zupka nie zabarwi porcelany albo gumek?? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#830 | ||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Podobno zupki chińskie przebarwiają gumki ![]() ![]() ![]() |
||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#831 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
mi tam nie przebarwiały....gumki bledną po jakimś czasie i tyle. Chociaż -ja zawsze miałam kolorowe, zgodnie z sugestiami dziewczyn trzymałam się z daleka od białych, perłowych, etc, no bo te się przebarawiają ![]()
![]() |
![]() |
#832 |
Rozeznanie
|
yourenglish czyli u ciebie mniej niż 3 tygodnie
![]() u mnie 12 czerwca jak wszystko dobrze pójdzie.A mam nadzieję,że tak będzie,bo szczerze mówiąc wkurza mnie już to czekanie. Pozatym jeszcze jeden ząb został mi na dole do wyleczenia. ![]() wiewiooora83 każdy ma inne wady. dla mnie moje zęby są okropne,a dla ciebie twoje. I każda z nas chce,to zmienić. Uwierz mi,że gdybyś była na moim miejsu równierz chciałabyś mieć aparat. Chciałabyś mieć idealne ząbki.Zresztą kto by nie chciał? ![]() ![]() Jej już się nie mogę doczekać druciaka. ![]() Wybrałam sobie dobry termin,bo zakładam w piątek.Czyli będę miała jeszcze czas,aby się z nim oswoić przez weekend. Dziewczyny,czy kazda orto zaopatruje w wosk? I w jakieś inne gadżety typu wyciorki itp.? A i mocno się sepleni? ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- kropka1 Wrzuć zdjęcia. ![]() Też będę miała na górze porcelane.Więc informuj mnie jak to wkońcu jest z tymi gumkami? Mocno się przebarwiają??
![]() |
#833 |
Raczkowanie
|
Wyluzuj,ja tak samo mam cos do zaleczenia!
![]() Wydaje mi sie, ze nie kazdy orto to robi. U mojej na stronce jest napisane, ze dostaje sie komplet do *pielegnacji*aparatu (cena ktorego na pewno jest gdzies wliczona,hehe), moj TZ tez dostal od orto szczoteczke (ktora mu w ten sam dzien ukradli w pociagu) i wosk. Kropka, gratulacje.
![]() |
#834 |
Przyczajenie
|
Dzieki Kochane za wsparcie!
![]() wiele to dla mnie znaczy bom zdolowana. W sobote mam kolejne badania wyciski,pomiary etc wiec mam nadzieje ze to sie wszysko ruszy buuuuziii |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#835 |
Raczkowanie
|
zapłaciłam 2300zł.
![]() ![]() ![]() Edytowane przez kropka1 Czas edycji: 2009-05-22 o 11:31 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#836 | ||||||
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() ![]() Cytat:
![]() Cytat:
![]() ![]() ![]() Cytat:
Ja nie sepleniłam wcale. Może na początku trochę inaczej mówiłam, bo musiałam się przyzwyczaić do tego, że coś mam w buzi ![]() Cytat:
![]() ---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Kropka, fajny aparacik ![]() ![]() Edytowane przez wiewioora83 Czas edycji: 2009-05-22 o 11:34 |
||||||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#837 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Ukradli mu szczoteczkę? ![]()
![]() |
![]() |
#838 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() ![]() Aha i warto się uważnie rozglądać: myślałam, że jako jedna z nielicznych będę bronić magisterki z aparatem, ale kiedy przyglądałam się ludziom, którzy czekali na wpisy to okazuje się, że jest nas cała chmara ![]() Co do Pana z apteki: biedak. Praktycznie w każdej aptece w której byłam wiedzieli co to szczoteczka ortodontyczna- fakt faktem nie zawsze je mieli, ale nikt nie wykazywał się aż takim ignoranctwem. Zresztą nie smuć się: na Wizażu jest nas duuużo ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#839 | |
Rozeznanie
|
Cytat:
Zakładam ![]() Później może być tylko gorzej.A teraz,gdy jeszcze mi sponsorują aparat rodzice.Zamierzam korzystać. ![]() A strasznie nie estetycznie,to wygląda? No jak się przebarwią te gumki? A i co ile się je wymienia? Kurde martwi mnie,to trochę,bo bardzo dużo pije herbaty. ( z 5-6 szklanek dziennie) A słyszałam iż od kofeiny się przebarwiają gumki. ![]()
![]() |
![]() |
#840 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
Na herbatę jest jeden sposób: cytryna- ponoć działa. |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 10:50.