|
|
#811 |
|
Raczkowanie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
A jeśli okazałoby się, że to dziura, a tam obok ortodonty jest dentysta. To jeśli on by mi ją zaborował. Orto założyłaby mi aparat ?
|
|
#812 |
|
Zadomowienie
|
yourenglish 2 to nie 4
![]() po drugie 11 lat temu były brzydsze zamki, no i fakt faktem teraz jest w sumie moda na aparaty. Rozmawiałam ostatnio z koleżanką, która nosiła aparat na początku liceum (czyli jakieś 8 lat temu)- wtedy czuła się jak kosmitka, zupełnie wyalienowana. W chwili obecnej nikogo nie dziwi srebro na zębach. (Nie doczytałam na jaki aparat się zdecydowałaś) monia551 przyznaje szczerze, że nie wiem, ale jeśli ubytek nie jest głęboki i można od razu założyć plombę, a nowoczesne plomby są trwałe od razu praktycznie- to na moją logikę nie powinno być przeciwwskazań (poczekaj jednak co napiszą inne Aparatki) Edytowane przez rudo-zielona Czas edycji: 2009-05-21 o 22:02 |
|
|
|
|
#813 |
|
Raczkowanie
|
No wlasnie tak myslalam, ze moze warto bylo czekac te 11 lat, bo o polowe mniej zebow musialam usunac
Ale dluzej juz tez bym nie chciala.Rzeczywiscie, teraz aparat jest cool. Ludzie zakladaja i zakladaja. Ostatnio moja szefowa, ktora ma idealnie proste i ladne, tez zapowiedzial zakladanie ze wzgledu na ew problemy ze zgryzem w przyszlosci. Zdecydowalam sie na metal (antyalergiczny ze wzgledu na dziwne reakcje skory na nikiel). Super, ze to cacko mozna traktowac jako ozdobe! Juz na 2 wizyty naprzod wiem, jakie wezme gumki, a i lakier do paznokci mam w odpowiednim kolorze
|
|
#814 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Też się bałam reakcji alergicznej, bo niestety biżuteria w moim przypadku może być tylko złota, ale obyło się bez ekscesów... Z jednej strony jest to ozdoba, ale z uwagi na katusze pierwszego tygodnia nigdy nie założyłabym aparatu "dla szpanu"- tzn chyba nie wytrzymałabym tego bólu gdybym nie miała w perspektywie zasypiania w szynie relaksacyjnej
|
|
|
|
|
|
#815 |
|
Przyczajenie
|
Szczerze muszę przyznać, że metalowych ludzi coraz więcej!
Dzisiaj dowiedziałam się, że mój kolega nosił aparat dwa lata w gimnazjum i teraz ma IDEALNIE proste zęby Zazdroszczę. I zdziwiłam się, że mimo tego, że mam duże stłoczenie to nie musiałam wyrywać zębów. No ale to nie ja jestem ortodontą to nie wiem ![]() ![]() I zęby mnie bolą Pierwszy raz! Teraz muszę rozkręcać aparat co 4 dni i w 3 dniu od rozkręcenia mnie zęby bolą... Nie pojmuję tego
|
|
|
|
|
#816 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
|
|
|
#817 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
|
|
|
|
#818 |
|
Zadomowienie
|
Witam
![]() Czasem zaglądam do tego wątku i w końcu postanowiłam, że zbieram pieniążki na aparat Mam niestety wadę zgryzu, co jest moim największym kompleksem- przednie zęby wystające dużo przed dolnymi Nie cierpię tego![]() Mam pytanko do Aparatek z Poznania- gdzie najlepiej w rozsądnej cenie udać się do ortodonty? Jaka to będzie mniej więcej kwota? I czy daleka droga jeszcze przede mną?? Z góry dziękuję za pomoc!!! |
|
|
|
|
#819 | ||
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Większość ma pierścienie i separację przed zalożeniem aparatu! Ale myślę, że spokojnie możesz jechać na wycieczkę, nie powinno Ci to w niczym przeszkadzać! ---------- Dopisano o 23:19 ---------- Poprzedni post napisano o 23:17 ---------- Cytat:
Musisz liczyć średnio 2 lata ale wszystko zależy od wady! Z orto z Poznania raczej nie pomogę Ale na pewno jutro ktoś się odezwie!
I call on you my friend A helping hand you lend In my time of need Edytowane przez mclilu Czas edycji: 2009-05-21 o 23:21 |
||
|
|
|
|
#820 |
|
Rozeznanie
|
ja mam pierscienie ale ze separacja mi sie nie zmiescila miedzy zeby(tylko z jednej strony jednej z 6tek) to nie mialam a pierscienie poszly na sile;D dalo rade
)a aparat dla szpanu chyba nie boli bo nic nie jest naciagane lukami...tylko ot przyklejone i polaczone drucikiem;> |
|
|
|
|
#821 | ||
|
Zadomowienie
|
No tak, a ja inteligentnie patrzę na zęby i różnicy nie widzę
Różnicę na złomku zauważam- chyba, że znowu wymyślam ![]() Cytat:
Mnie nie odstraszyła cena tylko odległość.. Wychwalany pod niebiosa, do tego ślicznie zęby ustawia- ale moja orto też a łuk kosztuje 1.500 a wizyta 80 lub 100 zł. Sama z chęcią poczytam, gdzie leczą się poznańskie Aparatki ![]() Cytat:
No tak oczywiście zmęczona zakuwaniem do egzaminów nie potrafię znaleźć innych rozwiązań- w życiu nie pomyślałam, że można przykleić aparat i go nie przykręcać |
||
|
|
|
|
#822 |
|
Przyczajenie
|
[quote=yourenglish;1241014 9]
Rzeczywiscie, teraz aparat jest cool. Ludzie zakladaja i zakladaja. Wszyscy tak piszą, że aparaty są teraz modne, a ja spotkałam jak na razie tylko jedną dziewczynę z aparatem A noszę go już od lutego. Czuję się trochę jak intruz. Jeszcze do tego noszę te wyciągi, jak gdzieś wychodzę to staram się nie mówić za dużo,bo każdy tak mi sie patrzy na zęby. Ostatnio jak chciałam kupić szczoteczkę do aparatu to obleciałam wszystkie apteki i drogerie i nic. Jeden pan mi powiedział, że jak on pracuje od 25 lat to jeszcze nikt nigdy nie pytał o coś takiego!
|
|
|
|
|
#823 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
Wczoraj się wyżaliłam orto, że nie jestem zadowolona z efektów: tzn efekty są, ale jak na półtora roku noszenia, nie takie jak oczekiwałam. Teraz mam nosić płytkę cały czas, na górze znów mam zamki bez druta, a miedzy 5 a 3 mam założony taki śmieszny skręcony drucik, żeby trójkę cofać. Tak więc łażę z retencją, kaleczę mowę polską i usiłuję się nie dać dolinie ![]() ![]() Cytat:
![]() aha: mnie separacje nie bolały, chociaż z reguły wszyscy na to narzekają. Nie wiem o co tu specjalnie dbać: to dwa kawałki gumki między zębami. Zajrzyj na mojego bloga, zobaczysz foto: www.aluchelek.blox.pl
|
|
|
#824 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
![]() U mnie też ok. 3 tygodni do założenia aparatu. ![]() Kiedy dokładnie zakładasz?Czyli czekamy razem
|
|
|
#825 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
postanowiłam już nie zaklejać woskiem i po malutku przyzwyczaić swój język zobaczymy jak mi się to uda.
|
|
|
|
|
|
#826 |
|
Raczkowanie
|
Aparat dla szpanu u mnie? Chcialabym. Kto widzial moje uzebienie, ten wie, ze to zaden szpan.
A ze gumki w kolorze lakieru czy vice versa...zapoznajcie sie, czyz nie jest super wiosennie? Takie maja byc na pierwszy raz. Wyluzuj, jesli wszystko bedzie dobrze, bede miala zakladany 3 dni przed Toba czyli 9 czerwca ![]() Melanie106, ten pan to jakis przehistoryczny byl czy co. Ja ostatnio weszlam do apteki i przegladam sobie rozne akcesoria ortodontyczno-stomatologiczne. Oczywiscie, musialam sie zapytac o szczoteczke z rowkiem. Facet zaczal szukac i mocno sie zdziwil, ze juz nie ma. A ja mu na to, ze duzo aparaciarzy ostatnio jest wiec moze wykupili wszystko. Na co on odparl, ze nie pamieta, by sprzedawal i dlatego jeszcze bardziej sie dziwi. Ja:"No to miejmy nadzieje, ze jednak wszystko kupili, a nie ukradli!" Glowa do gory, na pewno nie jestes sama z aparatem! Tym bardziej na tym forum
|
|
#827 | ||
|
Raczkowanie
|
Cytat:
ja po obtarciu rurką policzka wyleczyłam Sacholem (nie bardzo go polecam, jak dla mnie za mocno szczypie) a teraz już nawet nie zaklejam woskiem, przyzwyczaiłam się ![]() ---------- Dopisano o 10:51 ---------- Poprzedni post napisano o 10:45 ---------- Cytat:
i taki wiosenny
|
||
|
|
|
|
#828 |
|
Raczkowanie
|
Heh, dzieki.Jak przyszla wiosna, to oszalalam na punkcie zieleni i zolci i jak zobaczylam te lakiery, to od razu kupilam. Co tu dlugo mowic, wsrod uczniow w szkole zrobily prawdziwa furore! Zauwazyl kazdy i prawie kazdy cos na ten temat powiedzial. Dziewczynka z 3 klasy: "Miss, i like your nails!" a laseczka z 6 do kolezanki od razu po tym, jak weszla:"Widzialas, jakie panie ma paznokcie?!" Efekt mi sie spodobal. Dlatego na 1 wizycie wezme se zolte i zielone gumki na zmiane, choc to juz bedzie poczatek lata a nie wiosna
|
|
#829 |
|
Raczkowanie
|
mam aparacik
porcelane, troche boli a raczej drażni, a boli tylko jak coś jem. pozniej moze wrzuce zdjęcia;P Narazie zaopatrzyłam się w płynne papu i będę jeść bo od wczoraj ledwo co mi się udało![]() Mam tylko pytanie, czy pomidorowa w proszku, taka "chińska" zupka nie zabarwi porcelany albo gumek?? |
|
|
|
|
#830 | ||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
![]() Cytat:
![]() Cytat:
Ja spotykam CIĄGLE ludzi z aparatami na zębach! Istna plaga ![]() Cytat:
![]() Podobno zupki chińskie przebarwiają gumki w ogóle ja po 2-3 tyg. mam przebarwione gumki, nieważne co bym jadła i ile razy bym nie myła zębów w ciągu dnia... Wkurza mnie to strasznie, ale co zrobić... sama sobie nie zmienię, trzeba czekać do kolejnej wizyty
|
||||
|
|
|
|
#831 | |
|
Raczkowanie
|
Cytat:
mi tam nie przebarwiały....gumki bledną po jakimś czasie i tyle. Chociaż -ja zawsze miałam kolorowe, zgodnie z sugestiami dziewczyn trzymałam się z daleka od białych, perłowych, etc, no bo te się przebarawiają
|
|
|
#832 |
|
Rozeznanie
|
yourenglish czyli u ciebie mniej niż 3 tygodnie
![]() u mnie 12 czerwca jak wszystko dobrze pójdzie.A mam nadzieję,że tak będzie,bo szczerze mówiąc wkurza mnie już to czekanie. Pozatym jeszcze jeden ząb został mi na dole do wyleczenia. ![]() wiewiooora83 każdy ma inne wady. dla mnie moje zęby są okropne,a dla ciebie twoje. I każda z nas chce,to zmienić. Uwierz mi,że gdybyś była na moim miejsu równierz chciałabyś mieć aparat. Chciałabyś mieć idealne ząbki.Zresztą kto by nie chciał? ![]() Jej już się nie mogę doczekać druciaka. ![]() Wybrałam sobie dobry termin,bo zakładam w piątek.Czyli będę miała jeszcze czas,aby się z nim oswoić przez weekend. Dziewczyny,czy kazda orto zaopatruje w wosk? I w jakieś inne gadżety typu wyciorki itp.? A i mocno się sepleni? ![]() ---------- Dopisano o 12:10 ---------- Poprzedni post napisano o 12:07 ---------- kropka1 Wrzuć zdjęcia. ![]() Też będę miała na górze porcelane.Więc informuj mnie jak to wkońcu jest z tymi gumkami? Mocno się przebarwiają??
|
|
#833 |
|
Raczkowanie
|
Wyluzuj,ja tak samo mam cos do zaleczenia!
![]() Wydaje mi sie, ze nie kazdy orto to robi. U mojej na stronce jest napisane, ze dostaje sie komplet do *pielegnacji*aparatu (cena ktorego na pewno jest gdzies wliczona,hehe), moj TZ tez dostal od orto szczoteczke (ktora mu w ten sam dzien ukradli w pociagu) i wosk. Kropka, gratulacje.
|
|
#834 |
|
Przyczajenie
|
Dzieki Kochane za wsparcie!
Yukiri i mcliluwiele to dla mnie znaczy bom zdolowana. W sobote mam kolejne badania wyciski,pomiary etc wiec mam nadzieje ze to sie wszysko ruszy buuuuziii |
|
|
|
|
#835 |
|
Raczkowanie
|
zapłaciłam 2300zł.
Kupuje narazie jasne jedzenie;P zapomniałam zapytać ją czy mi się porcelana odbarwi Dała mi "instrukcję" na kartce, później ją zeskanuję, przyda się napewno na tym forum
Edytowane przez kropka1 Czas edycji: 2009-05-22 o 12:31 |
|
|
|
|
#836 | ||||||
|
Wtajemniczenie
|
Cytat:
a te niestety się przebarwiają ![]() Cytat:
![]() Cytat:
Stwierdziłam tylko, że Twoje zęby wcale nie są takie złe, jak piszesz i nie masz się czego wstydzić ![]() Cytat:
Ja nie sepleniłam wcale. Może na początku trochę inaczej mówiłam, bo musiałam się przyzwyczaić do tego, że coś mam w buzi Cytat:
Moja orto mówiła, że na to nie ma rady - po prostu w jedzeniu są przeróżne barwniki i jak ma się jasne gumki, to po czasie się przebarwiają.---------- Dopisano o 12:32 ---------- Poprzedni post napisano o 12:29 ---------- Cytat:
Kropka, fajny aparacik ale na tych zdjęciach twoje zęby wydają się proste
Edytowane przez wiewioora83 Czas edycji: 2009-05-22 o 12:34 |
||||||
|
|
|
|
#837 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Ukradli mu szczoteczkę?
|
|
|
#838 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Nic trudnego, wystarczy edukować ludzi trochę Ostatnio pracowałam w terenie i średnio 2-3 razy dziennie musiałam się wypowiadać nt aparatu... Aha i warto się uważnie rozglądać: myślałam, że jako jedna z nielicznych będę bronić magisterki z aparatem, ale kiedy przyglądałam się ludziom, którzy czekali na wpisy to okazuje się, że jest nas cała chmara ![]() Co do Pana z apteki: biedak. Praktycznie w każdej aptece w której byłam wiedzieli co to szczoteczka ortodontyczna- fakt faktem nie zawsze je mieli, ale nikt nie wykazywał się aż takim ignoranctwem. Zresztą nie smuć się: na Wizażu jest nas duuużo
|
|
|
|
|
|
#839 | |
|
Rozeznanie
|
Cytat:
Zakładam ![]() Później może być tylko gorzej.A teraz,gdy jeszcze mi sponsorują aparat rodzice.Zamierzam korzystać. ![]() A strasznie nie estetycznie,to wygląda? No jak się przebarwią te gumki? A i co ile się je wymienia? Kurde martwi mnie,to trochę,bo bardzo dużo pije herbaty. ( z 5-6 szklanek dziennie) A słyszałam iż od kofeiny się przebarwiają gumki.
|
|
|
#840 | |
|
Zadomowienie
|
Cytat:
Na herbatę jest jeden sposób: cytryna- ponoć działa. |
|
|
|
![]() |
Nowe wątki na forum Medycyna estetyczna
|
|
|
| Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 18:03.

Pierwszy raz! Teraz muszę rozkręcać aparat co 4 dni i w 3 dniu od rozkręcenia mnie zęby bolą... Nie pojmuję tego

Nie cierpię tego

)