![]() |
#1591 | |
Zakorzenienie
|
Dot.: Aparaty ortodontyczne, cz. VI :)
Cytat:
![]() ![]() ![]() ale to fajnie ze taki drucik jest.ja takowego nie mam...
![]() |
![]() |
#1592 |
Raczkowanie
|
łaaa a wcale bo nieee;(
od wczoraj jestem aparatka. ech, pół dnia zacieszałam, że będzie fajnie i w ogóle. a po wyjściu od orto-załamka! na wszystkich fotkach, które wcześniej przeglądałam, aparat kosmetyczny wygląda jako tako. to wielkie coś co mam na zębach nijak ma się do tego czego się spodziewałam ![]() a na dodatek mam skwaszony wyraz twarzy, bo przez pierścienie na ostatnich zębach nie mogę domknąć szczęki... To błąd orto czy norma i mam sobie mamlać jedzenie językiem tylko, bo pogryźć to nie mam jak.. Powiedzcie, że to minie. Powiedzcie, że do poniedziałku przywyknę. Bo albo pójdę na bezterminowy urlop albo się załamię ![]() Zęby bolą, nie na tyle żeby łyknąć jakiegoś draga, ale bolą. Przeżyję. Nic mnie jeszcze nie obtarło, ale wosk dostałam jakby co. Co do orto-mieszane uczucia. Zamiast gadać do mnie, pokazywała co i jak uczennicy.. No nic, luz, grunt żeby efekty były. Robiłam mały wywiad środowiskowy, była polecana, zobaczymy.. Lecę zaraz na zakupy, po te wszystkie magiczne szczotki, pasty i inne. Jak myślę ile mnie czeka szorowania codziennie, to mam ochotę przestawić się na karmienie dożylne ![]() generalnie to trochę słabo jest. nie wiem, czego się spodziewałam, ale chyba nie tego:/ |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1593 |
Zadomowienie
|
sincarne spokojnie.. Większość z nas musiała się nauczyć mówić, jeść i uśmiechać od nowa..
Na pocieszenie powiem, że mnie zęby tak napieprzały, że z każdą kolejną godziną przeklinałam coraz bardziej dzień kiedy zdecydowałam się na złomka.. Głowa do góry.. pomyśl, że z każdą dobą będziesz nosiła go jeden dzień krócej ![]() Orto już tak mają. Moja udziela mi niezbędnych informacji, ale do specjalnie gadających nie należy, a szkoda ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1594 | |
Zadomowienie
|
Cytat:
![]() Koszt aparatu stałego to około 1300-2500zł. za jeden łuk (góra lub dół), oczywiście zależy to od rodzaju aparatu i miasta, w którym go zakładasz. Aparat stały można zakładać w każdym wieku. Ważne jest, żebyś miała skończone 12, 13 lat, bo wtedy zęby są już stałe i mocne. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to pytaj śmiało ![]() Pozdrawiam ![]()
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1595 |
Raczkowanie
|
do Ania86ka
Jak tylko zrobie zdjęcia to je wkleję i zobaczycie jak wygląda aparat i moje zęby ![]() do qarinczu Ja ukrywałem chęc założenia aparatu przed znajomymi i najlepsza była reakcja jak o tym powiedziałem, wie o tym kilka osób tylko. A co do opłat za wizyty to myślę że zależy to od orto. Lekarz zamawia aparat który przychodzi razem ze wszystkimi dodatkowymi elementami które prędzej czy później będą zakładane. Projektuje się go w ten sposób, że na podstawie obecnego zgryzu dobiera się elementy które sprawią że zęby przesuną się na z góry ustalone miejsca (ustalają to w laboratorium w którym produkują aparat) natomiast lekarz zakłada te elementy,wymienia druty, czyści aparat i sprawdza czy wszystko w porządku, do Yourenglish Zdecydowałem się na aparat lingwalny na górze, bo jak się uśmiecham ![]() A co do drutu termoaktywnego to też go testowałem jedząc lody i pijąc gorącą kawę na przemian, fajne uczucie ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1596 |
Zakorzenienie
|
No problem
![]() A możesz wkleić zdjęcia swoich płytek? Ciekawe czy mamy to samo, skoro Tobie coś tam się rusza. Ja nie mam niestety aparatu, więc zdjęcia nie zrobię ![]()
![]() |
#1597 | ||
Konto usunięte
|
Cytat:
![]() Cytat:
Kurcze, teraz już rozumiem, dlaczego asystentka powiedziała mi, że jak mnie będzie bardzo bolało to żebym lody jadła! Eh, blondynka ![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1598 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() |
![]() |
#1599 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Incognito jest chyba lepiej dopasowany od zwykłego lingwalnego, to chyba nie obciera tak bardzo? Czy się mylę? edit: sorry, przeoczyłam Twój jeden post, już czytam, może tam są odpowiedzi...
Papryczki wróciły!!! ![]() Edytowane przez papryka85 Czas edycji: 2009-06-13 o 13:35 |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1600 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]()
![]() |
![]() |
#1601 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Dzięki za wyczerpujący wywód ![]() Jak na tak krótki czas noszenia, to wydaje mi się, że jesteś całkiem nieźle obeznany w temacie. Chyba masz fajnego orto, który wszystko tłumaczy... ![]() No ale fakt jest faktem, że nigdy nie zdecydowałabym się na tak drogi aparat, tylko po to, by nie było go widać. Faceci wcale nie wyglądają w nich źle ![]() No ale każdemu według uznania. Teraz grunt, byś był zadowolony. ---------- Dopisano o 14:47 ---------- Poprzedni post napisano o 14:43 ---------- Cytat:
Podejrzewam, że zwykły lingwalny powoduje gorsze dolegliwości niż incognito, skoro ma większe zamki. No ale cena incognito powala. Coś o retencji orto wspominał? Ciekawa jestem czy stosuje się taką samą retencję po leczeniu takim aparatem.
![]() |
Okazje i pomysĹy na prezent
![]() |
#1602 |
Zakorzenienie
|
mam coś tego typu http://maxilla.webpark.pl/moje_plytki_01_small.jpg
jutro wrzucę foto ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1603 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
A przypomnisz jeszcze jak dawno zdjęłaś aparat stały?
![]() |
![]() |
#1604 |
Raczkowanie
|
ja też mam ten drut termoaktywny
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1605 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
"jedna gorąca herbata, dwa razy zimny sok" ![]() Zanim zajarzyłam o co biega, to chwilę trwało ![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1606 |
Raczkowanie
|
tak, retencja jest taka sama
![]() |
#1607 |
Zakorzenienie
|
![]() |
#1608 |
Zakorzenienie
|
czyli ze jak?! jak zamek odpadnie to sa 2drogi wyjscia i pozniej bez wzgledu na to ktora wyjdzie to Ci ten sam zamek przykleja?! slodko... x_X
w ogole dlaczego unika sie kawy?przebarwia gumki zeby(normalnie to wiem) czy co? bo ja pije z 4dziennie i moj aparat normalnie sie trzyma..juz miesiac (dzisiaj mala rocznica ![]()
![]() |
#1609 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
![]() |
![]() |
#1610 | ||
Zakorzenienie
|
Cytat:
Cytat:
![]() ![]() czemu tak bardzo chcesz zakrywac aparat? dla mnie jest on powodem do dumy - nie kazdego na to stac, nie kazdy ma rowne zabki. szczerze - smiesza mnie zachowania kolezanek, ktore usilnie mowia, gdy ktos robi im zdjecie: "nie moge sie usmiechac, mam aparat" itp. no i co z tego? ja uwielbiam sie szczerzyc - taka moja uroda, ze i tak mi wszystkie zeby gorne widac ;p. a Ty myslalas, ze Ciebie cierpienia obejda? musisz pocierpiec, jesli chcesz byc piekna ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1611 |
Raczkowanie
|
kawy powinno się unikac przy aparatach kosmetycznych bo je przebarwiają i stają sie bardziej widoczne oraz dlatego że po zdjęciu zamków pozostaje ślad, tam gdzie był zamek jest czysto ale dookoła osad... na szczęście to można wypiaskowac
![]() |
#1612 |
Zakorzenienie
|
wybacz! przeoczylam Twoja wypowiedz
![]() ale pytan ![]() kar0link4 - nie wiem czy mi odpisalas (nie moge sie doszukac), ale powiedz mi jaka wade mialas? i jak dlugo nosisz juz aparat? |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1613 |
Raczkowanie
|
W następnym tygodniu będę mieć zakładany aparat, na obydwa łuki. Jestem świeżo po rozmowie z moją ortodontką i dowiedziałam się, że najprawdopodobniej, już w trakcie leczenia zajdzie konieczność usunięcia dolnego siekacza
![]() ![]() Edytowane przez Gladys del Carmen Czas edycji: 2009-07-23 o 09:34 |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1614 |
Raczkowanie
|
A ja od dzisiaj nosze separacje
![]() ![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1615 | ||
Raczkowanie
|
Cytat:
W prawdzie to nie był siekacz a dolna dwójeczka usunięta, ale jeszcze przed założeniem aparatu ( na dole jeszcze go nie mam) bo był zepsuty i nie nadawał się już do odbudowania ![]() ![]() ![]() a u ciebie jakie jest powód jego usuwania?? wyjaśniła ci orto.?? ---------- Dopisano o 18:51 ---------- Poprzedni post napisano o 18:48 ---------- Cytat:
![]() ![]() |
||
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1616 |
Raczkowanie
|
Tak jak u Ciebie - stłoczenie... Powiedziała, że doradzałaby właśnie usunięcie jednego zęba niż niszczenie czterech przez stripping. Martwię się czy w przyszłości będzie się to rzucać w oczy, bo jednak inni mają po 4
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1617 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
![]()
![]() |
Najlepsze Promocje i WyprzedaĹźe
![]() |
#1618 | |
Raczkowanie
|
Cytat:
![]() ![]() ![]() |
|
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#1619 | |
Zakorzenienie
|
Cytat:
Ja bym wybrała stripping zamiast wyrywania siekacza. Zresztą miałam robiony stripping i orto mówiła, że szlifowanie zrobiła "w obrębie szkliwa" i nie będzie z tego powodu problemów. Zresztą póki co-nie odczułam, ani nie zauważyłam, żeby zęby były "zniszczone", w jakikolwiek sposób naruszone, osłabione... Jak dla mnie siekacze i kły są NIETYKALNE, ale jak wolisz ![]()
![]() |
![]() |
#1620 |
Raczkowanie
|
Właśnie nie mam pojęcia "co wolę", bo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znam
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
|

Ten wątek obecnie przeglądają: 1 (0 użytkowników i 1 gości) | |
|
|
Strefa czasowa to GMT +1. Teraz jest 06:26.